Nieuwsblad voor Huizen

10 januari 2019

Nieuwsblad voor Huizen 10 januari 2019


Pop-upherberg in rouw na ongeval

Foto: Peter van Rietschoten

HUIZEN De pop-upherberg aan de Kerkstraat in Huizen is in rouw na het overlijden van een vrijwilligster vorige week donderdag. Met spoed kwamen de hulpdiensten ter plaatse op die ochtend, nadat de vrouw van de trap was gevallen, maar dat mocht niet meer baten.

Direct na het ongeval werd de herberg gesloten voor onderzoek van politie en de ARBO-dienst. Na onderzoek van de politie bleek dat de meest waarschijnlijke verklaring is dat de vrouw onwel werd toen ze boven aan de trap stond van de kelder waar ze het licht aan wilde doen en daardoor naar beneden is gevallen.

De volgende dag is in overleg met betrokken de pop-upherberg weer open gegaan. Evangelist Jan Verkerk, betrokken bij de organisatie van de pop-upherberg: "We wilden open zijn zodat mensen er hun verhaal konden doen. Dat is een goede beslissing geweest. Er zijn heel veel mensen gewoon binnengelopen. Er was ook gelegenheid om een kaarsje te branden of geestelijke ondersteuning van mensen uit diverse kerken te krijgen. Ook zaterdag zijn nog heel veel mensen geweest. Dat is als heel positief ervaren."

De overleden vrijwilligster stond bekend als iemand die altijd klaar stond als er ergens vrijwilligerswerk verricht kon worden, zo ook bij de pop-upherberg.

5

Zes maanden cel 22-jarige Huizer voor bedrijfsinbraak Ambachtsweg

HUIZEN Een 22-jarige man uit Huizen is afgelopen week veroordeeld tot 6 maanden onvoorwaardelijke celstraf voor een bedrijfsinbraak aan de Ambachtsweg in juni 2018.

Dit meldt de politie op haar Facebookpagina. De man stond niet voor het eerst in de rechtbank, hij had er al 14 keer eerder gestaan.

Schieland

"Bij onderzoek troffen we bloedsporen aan, dat ons leidde naar de 22-jarige man. Enige tijd wist hij uit onze handen te blijven, maar eind augustus werd hij aangehouden op het dak van een flatgebouw aan de Schieland."

Forse straf

Sindsdien zat de man in voorarrest. "Afgelopen week hoorde hij van de rechtbank zijn straf: 6 maanden onvoorwaardelijke celstraf. Dat is een redelijk forse straf voor één bedrijfsinbraak, in vergelijking met richtlijnen en andere uitspraken. De man blijft tot eind februari vastzitten."

Action gaat 12 januari eindelijk open in Huizen

HUIZEN De Action aan de Achterbaan 4 gaat zaterdag 12 januari om 9.00 uur open.

Er zijn zoals gebruikelijk bij Action geen speciale aanbiedingen of een feestelijke opening.
De nieuwe winkel heeft een vloeroppervlakte van 1.000 vierkante meter, wat ook vrij gebruikelijk is voor het winkelbedrijf.

Openingstijden

De openingstijden zijn maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 18.00 uur, vrijdag van 9.00 tot 21.00 uur, zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Huizer Insigne voor gebroeders Bout van Huizer Courant

Foto: Bob Awick

HUIZEN Gerrit en Bert Bout van Drukkerij J. Bout & Zn, de uitgever van de onlangs gestopte Huizer Courant, hebben dinsdagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente een Huizer Insigne gekregen. Deze werd hen door burgemeester Sicko Heldoorn uitgereikt tijdens zijn nieuwjaarsspeech.

15

Clubhuis

Foto: Bob Awick

Heel wat uren werk is er gestoken in het clubhuis van voetbalvereniging HSV De Zuidvogels. Zaterdag tussen 14.00 tot 16.00 uur is er open dag.

9

Helpen maakt happy!

Huizenvoorelkaar is de nieuwe verzamelplaats voor vrijwillige inzet en laat je in één oogopslag zien wat er in jouw buurt te doen is. Reageren op een van de onderstaande vragen? Kijk op Huizenvoorelkaar.nl en meld je aan. Je kunt direct een bericht sturen naar de contactpersoon. Kom je er niet uit? Bel dan voor een afspraak of kom binnenlopen.

Nieuw op Huizenvoorelkaar:

Bijrijder op de auto

Ben je graag onderweg en kun je fysiek wel wat werk aan? KringloopCentrum Eemnes-Huizen zoekt een vrijwilliger die regelmatig beschikbaar is voor de inbreng van goederen. Je rijdt mee met de chauffeur en helpt bij het laden en lossen van goederen. Je zorgt dat alles goed vast zit voor transport en dat alle spullen op de juiste plek aankomen.

Gezellige middag organiseren

In De Marke De Meenthoek zijn ze op zoek naar een vrijwilliger die een gezellige middag wil organiseren. Dit doe je voor een kleine groep ouderen die slechtziend zijn. Je ontvangt de bewoners met een kopje koffie of thee, maakt een puzzel met iemand of leest voor uit een boek. Na afloop help je mee met opruimen. Lijkt het je leuk om gezellig een praatje te maken en te zorgen voor een goede sfeer?

Rondleidingen geven in het museum

Gek op geologie en kinderen? Dan is het Geologisch Museum Hofland misschien iets voor jou! Je begeleidt kinderen van de basisschool die op avontuur gaan in het museum. Kennis over geologie/archeologie zou fijn zijn, daarom is deze vacature in het bijzonder geschikt voor (ex-)leerkrachten! Anders is het mogelijk om dit op de job zelf te leren. De rondleidingen geef je vooral tijdens schooluren.

Vluchtelingen coachen

Als coach bij VluchtelingenWerk Huizen geef je uitleg over regels, help je bij het invullen van formulieren en onderhoud je contact met verschillende instanties. Je kunt goed uitleggen, meedenken en bent bekend in Huizen. Ben jij voor een lange periode minimaal 1 dag in de week beschikbaar? Jouw hulp is van harte welkom.

Zondag 13 januari

Hervormde Oude Kerk: 9.30 uur P.M. van 't Hof; 18.30 uur Prop. H.J. Teeuwissen
Hervormde Nieuwe Kerk: 9.30 uur J.S. Heutink; 17.00 uur geen dienst
Hervormde Zenderkerk: 9.30 uur C. Hoogerwerf; 17.00 uur geen dienst
Hervormde Meentkerk: 9.30 uur Prop. A.H. van Mourik; 17.00 uur H.J.P. de Pater
Hervormde De Brug: 10.30 uur Evangelist T. Donk
Hersteld Hervormde Kerk 't Visnet: 9.30 uur en 18.30 uur Kerkdienst
Vrije Hervormde Gemeente (in Chr. Geref. Kerk): 11.30 uur en 19.00 uur A. Kot
Protestantse Kruiskerk: 10.00 uur Gastvoorganger
Protestantse Goede Herderkerk: 10.00 uur G.C. de Vries – Heilig Avondmaal
Protestantse Oosterlichtkerk: 10.00 uur E.W.J. van Leersum
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ichtuskerk: 9.30 uur H. Sj. Wiersma; 17.00 uur S.M. Alserda
Christelijke Gereformeerde Kerk: 9.30 uur en 17.00 uur B. Reinders
Christengemeente: 10.00 uur Christian Tan
Pinkstergemeente: 10.00 uur Mike van Amstel
Baptistengemeente (in aula Erfgooierscollege): 10.00 uur Kerkdienst
Thousand Hills (in gebouw Muziekvereniging Prinses Irene): 10.30 uur Kerkdienst
Moluks-Evangelische Pniëlkerk: 10.30 uur geen dienst
Vrijzinnigen Kerkje de Engel: 10.30 uur geen dienst
Rooms-Katholieke Thomaskerk: 9.30 uur Lekenvieringengroep
Vrij-Katholieke Michaël and all Angels: 10.30 uur H.Mis (Engels); 19.30 uur H.Lof (Engels)
Koninkrijkzaal van Jehovah's Getuigen: 10.00 uur Samenkomst

Samenstelling Armando Krijnen

Weerbericht

Aanhoudend vrij zacht en wisselvallig

Na een zachte december is ook januari met zacht winterweer begonnen. Donderdag is het tijdelijk iets kouder. Het standvastige hogedrukgebied boven de Britse eilanden trekt zich echter terug. Vanaf vrijdag komt er dan ruim baan voor een licht meanderende westelijke stroming. Dat betekent een grotere kans op wisselvallig en voorlopig nog vrij zacht weer.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag valt er wat regen. Overdag is er vrij veel bewolking met kans op een bui. Het wordt 7 à 8 graden bij een matige noordwestenwind. In het weekeinde overheerst de bewolking. In de loop van zaterdag gaat het enige tijd regenen. De westenwind trekt aan tot vrij krachtig. Ook zondag is het winderig met soms nog wat regen. De nachten zijn vorstvrij met een minimum van circa 5 graden. Overdag schommelt de temperatuur rond 8 graden.

Trend na het weekeinde

Komende week is de westcirculatie bepalend voor het weer. Het blijft daardoor vrij zacht en wisselvallig. De regenkans ligt dagelijks rond 50 à 60%. Ook zijn er droge perioden met wat zon. De maxima liggen rond 8 graden. Mogelijk wordt het rond of na 20 januari wat kouder.

Weetje

Het weer in 2018 was zeer opmerkelijk. Het was het op zes na droogste jaar met circa 590 mm neerslag tegen 830 mm normaal. Met een gemiddelde temperatuur van 11.3 graden was alleen 2014 met 11.7 graden nog warmer. Met 2045 uren zon tegen 1600 uren normaal was 2018 record zonnig. Het vorige record van 2003 met 2022 uren werd nog iets overschreden.

Foto: Ab Walet

Juist op het goede moment brak de zon gelukkig nog door. Daardoor een kleurrijk plaatje, daar op de Naardereng. Dat prachtige stukje oud land, met afwisselend bouwland en stukjes bos. Bijzonder ook om te zien welke gewassen er nu, zo begin januari, nog op het land staan. Een akker vol met verdroogde maïs dat door de droge zomer maar niet heeft willen groeien. Daarnaast wat mij koolzaad leek, frisgroen, zelfs nog met gele bloemetjes.

Cursus Creatief Schrijven 2.0

HUIZEN De cursus Creatief Schrijven 2.0 voor schrijfliefhebbers die al wat ervaring hebben, start 18 januari in de bibliotheek aan Plein 2000, nummer 1.

In 6 lessen breiden de deelnemers hun kennis uit met nieuwe schrijfvormen. Tijdens de les oefenen ze met inspirerende schrijfopdrachten en associatievormen waarbij ze al een aanzet maakt voor de thuisopdracht die in de volgende les met elkaar besproken wordt. Door het volgen van Creatief Schrijven 1.0 en 2.0 ontdekken cursisten gaandeweg bij welke schrijfvorm zij zich als schrijver het meeste thuis voelen.

Meer informatie en inschrijven kan via de website van de bibliotheek: www.bibliotheekhlb.nl. De cursus bestaat uit 6 lessen en duurt tot 1 maart. Op 22 februari is er geen les in verband met de voorjaarsvakantie. De kosten zijn 125 euro voor leden en 151 euro voor niet-leden.

College hijst regenboogvlag tegen intolerantie in Huizen

Tegenreactie op 'Nashvilleverklaring' over Bijbelse seksualiteit

Landelijk was het nieuws, de 'Nashvilleverklaring' over Bijbelse seksualiteit. Ook in Huizen hees het college daarom de regenboogvlag.

Het college hijst de regenboogvlag voor het gemeentehuis. Foto: Gemeente Huizen

HUIZEN Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag bij het gemeentehuis de regenboogvlag gehesen tegen intolerantie. "Huizen is een gemeente waar je je vrij en veilig moet kunnen voelen om jezelf te zijn", staat in een korte verklaring.

Wethouder Roland Boom zegt in een bericht op Twitter: 'Vlaggen tegen intolerantie. Best jammer dat dat anno 2019 weer nodig is. Laten wij koesteren waar onze ouders en wij voor streden en alle vormen van intolerantie bestrijden. #samenwerkenaanhuizen.'

'Nashvilleverklaring'

'Gemeente waar je je vrij en veilig moet kunnen voelen om jezelf te zijn'

Het hijsen van de vlag is een tegenreactie op de zogeheten 'Nashvilleverklaring', een gezamenlijke verklaring over Bijbelse seksualiteit In artikel 1 van deze verklaring staat de volgende tekst: 'WIJ BEVESTIGEN dat God het huwelijk heeft bedoeld als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw, waarbinnen seksualiteit een plaats heeft en waaruit kinderen kunnen voortkomen.' In artikel 10 staat: 'WIJ BEVESTIGEN dat het zondig is om homoseksuele onreinheid of transgenderisme goed te keuren. Wie deze wel goedkeurt wijkt fundamenteel af van de standvastigheid die van christenen verwacht mag worden en van het getuigenis waartoe zij geroepen zijn.'

SGP

Een van de namen onder de verklaring is die van Kees van der Staaij, van de SGP. Ook in Huizen is er een actieve SGP-afdeling, waar Rob Bource als raadslid voortrekker van is. "Ik vind dit soort verklaringen iets van de kerk. Het is een theologisch stuk, waar ik als politicus niets mee moet", legt hij desgevraagd uit. "Natuurlijk staan er veel dingen in uit de Bijbel over huwelijk en seksualiteit die ik herken. Ik ben niet gelukkig hoe dit nu naar buiten is gekomen. Ik zie het meer als een intern discussiestuk voor kerken van de reformatische flank en het is niet voldragen. Ik snap de pijn die het bij een aantal mensen oproept."

Extreem

Hij geeft aan dat hij sommige reacties wel heel extreem vindt. "Ik zie bijvoorbeeld een cartoon van Kees van der Staaij in relatie tot de Ku Klux Klan. Dat vind ik heel ver gaan. Ook een filmpje van Lucky TV waarin beelden zitten waarin Kees zingt vind ik heel erg. Sommige waardevolle waarden in het stuk zijn klassieke christelijke standpunten waar wij als partij al bijna honderd jaar voor staan. Het lijkt nu haast een schande om daar voor uit te komen."
Zelf zou hij de verklaring echter niet hebben ondertekend en hij is niet blij dat er nu enkele facetten uit de verklaring gehaald worden. "Wat ze met het stuk wilden bereiken, is ondergesneeuwd. Het had eerst beter besproken moeten worden." Hij kan zich vinden in het feit dat iedereen in Huizen zich veilig moet voelen, "maar dan denk ik niet aan een regenboogvlag."

Gemeente: 6.000 euro schade rond jaarwisseling

HUIZEN De gemeente Huizen schat het totale schadebedrag van vernielingen van gemeentelijke eigendommen rond de jaarwisseling maximaal rond de 6.000 euro.

Er zijn, voor zover nu bekend, 4 lichtarmaturen beschadigd, 1 bushokje, een kliko van de GAD en er is een flink aantal verkeersborden vernield. De gemeente is op dit moment bezig om alle 400 prullenbakken die werden afgesloten weer open te maken. Maandag zullen deze weer allemaal open zijn.

Schade beperken

Doel van alle maatregelen die de gemeente neemt, is om de schade te beperken tot maximaal 10.000 euro en dat is gelukt. Vorig jaar lag het bedrag ook rond de 6.000 euro.

Er is op diverse plaatsen wat schade aan het wegdek. Schade aan gemeentelijke gebouwen zoals scholen en buurthuizen is er niet. Daarnaast is er ook geen schade bij de sportaccommodaties. Er waren weinig incidenten, in totaal 16, geen aanhoudingen en geen gewonden.

Vuurwerkoverlast

Er was tijdens de jaarwisseling relatief weinig vuurwerkoverlast. Wel was er in de dagen vóór de jaarwisseling al sprake van het nodige geknal.

De naleving van de wettelijke afsteektijden van 18.00 uur op 31 december tot 02.00 uur op 1 januari blijft een belangrijk punt van aandacht, aldus de gemeente.

Vuurwerkmeldpunt

Bij het vuurwerkmeldpunt Huizen zijn er dit jaar iets meer meldingen ontvangen dan de voorgaande jaarwisseling. Dit jaar waren dat er 693 en vorig jaar 682 meldingen.

Vuurwerkvrije zones

Wat opvalt vergeleken met de laatste twee jaar, is dat er meer overlast lijkt te zijn in week 52 in plaats van week 53 van 2018. Het gaat om meldingen die ontvangen zijn in november en december. Hierbij heeft 95% aangegeven voorstander te zijn van vuurwerkvrije zones.

De vuurwerkvrije zones in winkelcentrum Oostermeent en bij het winkel/-scholencomplex Holleblok waren wederom succesvol. Bewoners en winkeliers meldden dat het erg rustig is geweest. Er is geen schade.

Ook in de andere winkelcentra, Kostmand en het Oude Dorp is er geen schade, laat de gemeente weten.

Pop-upherberg open tot en met zaterdag, activiteiten stilgelegd

Vervolg voorpagina


HUIZEN De pop-upherberg, het gezamenlijk initiatief van de kerken om dicht bij de mensen tijdens de feestdagen een inloopplek te creëren, heeft alle activiteiten in de herberg na het overlijden van de vrijwilligster stopgezet.

"Wel hebben we besloten gewoon open te gaan. Het project was heel succesvol en we waren juist gevraagd om nog twee weken langer open te zijn. Het blijkt aan een behoefte te voldoen. Het was een positief verhaal en door het overlijden van de vrijwilligster hebben we daar natuurlijk nu wel een dubbel gevoel bij. We willen echter niet dat het op die manier eindigt en hebben besloten om wel open te blijven tot volgende week zaterdag", legt Jan Verkerk uit. "Dan kan iedereen binnenlopen die er behoefte aan heeft. Zaterdag sluiten we dan zoals gepland om 16.00 uur de deuren. De bijeenkomst van vrijwilligers om vervolgens gezamenlijk het project van de pop-upherberg af te sluiten gaat ook gewoon door. Die hadden we al lang geleden gepland en dat laten we gewoon doorgaan. We merken dat iedereen veel steun bij elkaar vindt en dat bij elkaar zijn dan helpt." Vervolgens kan de week erop gebruikt worden om alle spullen weer uit het winkelpand te halen en alles op te ruimen.

'We merken dat iedereen veel steun
bij elkaar vindt'

De overleden vrijwilligster wordt vandaag, donderdag 10 januari, begraven. Voorafgaand is er een dienst in de Oude Kerk. "Donderdagmorgen zijn wij dus dicht", meldt Verkerk.

Jan van Nederveen

Brugwachter van het jaar, vrijwillige brugwachter en vrijwilliger bij hockeyclub Naarden, 70 jaar, sinds 2002 in Huizen

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben gepensioneerd, ik heb vroeger voor o.a. Philips Telecommunicatie in Huizen en Amerikaanse IT-bedrijven gewerkt."

Hoe ben je brugwachter geworden?
"Ik was er als een van de eerste bij betrokken. Ik hoorde van mijn buren Robert Rust en Nicolette van Gorp dat de buurt de brug ging bedienen. Dat leek mij hartstikke leuk. Ik heb mij dus meteen aangemeld. En nu ben ik Brugwachter van het jaar geworden!"

Wat is je leukste ervaring als brugwachter?
"Ik vind de rol van ambassadeur van de buurt het leukst. Ik vertel passanten graag wat er waar in de buurt te doen is."

Wat doe je bij de hockeyclub?
"Ik hou het clubhuis 's avond, als er trainingen of andere activiteiten zijn, open. Tijdens het seizoen is dat vijf dagen per week."

Als je een ding aan Huizen kon veranderen, wat zou het dan zijn?
"Een beter samenwerking met de andere Gooische gemeenten. Ik heb het gevoel dat er soms onderlinge strijd is terwijl wij met elkaar zo'n gezellig woonomgeving hebben."

Als je een dagje de burgemeester van Huizen was, wat zou je doen?
"Ik ben eigenlijk wel tevreden, bijvoorbeeld de recente zondagopenstelling van de winkels vind ik een verademing. Het Christelijke sausje wordt langzamerhand minder dominant."

Welk groot evenement zou naar Huizen moeten komen?
"Een festival of popconcert, misschien iets als HuizPop dat deze zomer weer georganiseerd gaat worden."

Naar welk land zou je nog willen?
"Ik ga binnenkort naar Curaçao, misschien wil ik daar wel een huis kopen waar ik 's winters kan wonen. Het klimaat is daar beter voor mij."

Oliebollenactie levert 3.634,62 euro op

HUIZEN Traditiegetrouw bakken op oudejaarsdag 31 december diakenen en gemeenteleden van de Kruiskerk oliebollen voor het goede doel. Deze actie heeft maar liefst € 3.634,62 opgeleverd.

Het goede doel was deze keer het door Wilde Ganzen gesteunde project op initiatief van Izingane Happy Foundation uit Nederland.

Teenagers

Zij werken samen met organisatie TREE uit Zuid-Afrika om bij school een hub te realiseren voor teenagers tot 16 jaar uit de afgelegen gebieden rond Ngwenya (Weenen) in de provincie KwaZulu Natal.

Die tieners - vaak is er geen ouder in hun leven - vallen na schooluren vaak buiten de boot, vervelen zich en hangen maar wat rond tot ze weer thuisgebracht worden.

Izigane biedt hen een stimuleringsprogramma, opvang en tijdbesteding, educatief en in spelvorm. Er is een bedrag van € 6.000 nodig, waarvan al € 2.000 door Wilde Ganzen was toegezegd.

Ontroerd

Mevrouw Lonie Vles - Rosenmöller: "Zo'n groot bedrag hadden wij echt niet verwacht! Ik ben er ontroerd van en ook zo dankbaar. Met uw bijdrage kan de Teenager 'Hub' in Ngwenya in samenwerking met Stichting Wilde Ganzen worden gerealiseerd."

"En het is een bijzonder project, wij kunnen nu echt een verschil maken voor de vele kwetsbare en vaak ook kansarme teenagers in dit rurale gebied in KwaZulu Natal."

Brandweer naar Rustmaat om drooggekookt pannetje

Foto: Bob Awick

HUIZEN De brandweer is vorige week donderdagmorgen met spoed uitgerukt naar De Rustmaat aan de Monnickskamp. Er kwam rook uit de woning en aangezien het niet duidelijk was of de bewoner thuis was, kwamen meerdere brandweerauto's ter plaatse. Bij aankomst bleek de bewoner niet thuis te zijn en dat de rook ontstaan was door een drooggekookt pannetje.

Voetbalvereniging HSV De Zuidvogels toont trots vernieuwde clubhuis

Bezoekers zijn zaterdag tijdens open dag van 14.00 tot 16.00 uur welkom

Heel wat uren werk is er in gestoken. Niet alleen door vakmensen, maar ook door de ruim honderd vrijwilligers. Nu het vernieuwde clubhuis af is, mag iedereen het zien.

Enkele vrijwilligers die hard hebben gewerkt aan het clubhuis, met linksvoor René en Maarten. Rechts staat voorzitter Kees. Foto: Bob Awick

HUIZEN Het vernieuwde clubgebouw van voetbalvereniging HSV De Zuidvogels aan de Bestevaer 3 is af. Vrijdag wordt het met een besloten feest geopend en zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur is iedereen welkom om te komen kijken tijdens de open dag. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen en alle geheimen van het clubgebouw ontdekken. Voor de jeugd zijn er verschillende activiteiten.

Bij een bezoek aan het clubgebouw vallen als eerste de majestueuze en uitnodigende trappen op die leiden naar het terras naast de kantine. Vanaf daar kunnen toeschouwers voortaan voetballers op diverse velden zien spelen. Wie van het terras naar de kantine gaat, ziet meteen een logo van de club in de mat. Het logo is, maar dan net even anders, ook verwerkt in de bar. Een bar die voor een groot deel bestaat uit Europees eiken.

Maarten de Graaf, die samen met René de Graaf - geen familie - de kantine beheert, heeft er heel wat vrijwillige uurtjes werk in zitten. Hij werkt bij sponsor Rapotec BV, die hem de ruimte bood om in het bedrijf met de bar aan de slag te gaan. "Het verhaal gaat dat een lid van Zuidvogels een eik in de tuin had staan. Deze is gekapt en in stukken naar Zwaartafelen in Amersfoort gegaan", vertelt Maarten. Dit bedrijf maakt op maat tafels. "Wij hebben nu dat stuk hout van hen gekregen en dat is in de bar verwerkt. Ik heb pas nog de laatste laklaag er op aan gebracht."

Het logo in graffiti in de gang van de kleedkamers. Foto: HSV Zuidvogels

'Gezellige familieclub waar iedereen zich thuis kan voelen'

Het blad van de bar heeft de vorm van de boom nog steeds in zich, het is niet recht afgezaagd. "Dat hebben we bewust gedaan", licht Maarten toe, terwijl hij met zijn hand de lijnen van het blad volgt. Voorzitter Kees Visser pakt een nat doekje. Niet om de bar af te nemen, maar om te laten zien hoe mooi de grote tafels zijn in de kantine. Deze zijn door Zwaartafelen gemaakt en bevatten namen van bedrijven die de club sponsoren. In een van de tafels is met de hand een beeldtenis van een vos gegutst. Daarna zijn de ruimten opgevuld met kunsthars. Kees maakt met het vochtige doekje het kunsthars nat. "Kijk eens hoe mooi. Nu zie je meer diepte", zegt hij stralend.

Keuken

Maarten laat de nieuwe keuken zien die er spic en span uitziet en aan alle eisen van de tijd voldoet. Trots laat hij zien waar de FEBO-automaat komt met twee rijen van 8 luikjes. "We verkochten altijd al spullen van FEBO en zullen de eerste club zijn met een automaat van FEBO. Hopelijk is hij er voor de open dag, zodat hij volop gebruikt kan worden."

Bestuurskamer

Aan de kantine zit de bestuurskamer vast. Met glazen wanden kun je zo naar binnen kijken. "Daar hebben we bewust voor gekozen", zegt Kees. "Iedereen mag zien wat hier gebeurt en hoe we besturen van andere verenigingen en officials ontvangen. Zuidvogels is een gezellige vereniging, een familieclub waar iedereen zich thuis kan voelen en op een leuke manier kan voetballen."

Ruim drie jaar geleden waren er al plannen om het clubhuis te verbouwen. Een speciale bouwcommissie is toen gestart met de voorbereidingen. Dat kon de club alleen niet zonder hulp van de gemeente. Uiteindelijk kreeg de club een investeringssubsidie van 600.000 euro en kon een bedrag van 600.000 euro worden geleend tegen 3 procent rente. "Daarnaast hebben we geld weggezet, onder andere wat we hebben gekregen van transfers van topvoetballers als de broertjes Amrabat. Er wordt dan altijd een percentage van de transfersom verdeeld over de clubs waar een voetballer is opgeleid en heeft gespeeld tijdens zijn jeugd. En niet te vergeten, de geweldige ondersteuning van onze sponsoren."

Trots

Trots is hij niet alleen op het resultaat, maar vooral op de inzet van ruim honderd vrijwilligers die hun vrije tijd in hebben gezet om te komen helpen. Met slopen, metselen, tegelen, stucen, verven, isoleren, schoonmaken en noem maar op.
"Mede door deze inzet konden we de verbouwing mogelijk maken." Daarnaast betaalden alle leden per gezin ook nog eens twee jaar lang een extra bijdrage om te zorgen dat de benodigde financiën er waren. "Het clubhuis is zo ook van en voor iedereen."

Kleedkamers

De verbouwing was onder andere nodig om het clubhuis aan te passen aan de huidige maatstaven. Er zijn ook verbeterde faciliteiten aangelegd voor mindervaliden, zoals een lift. Er er moesten speciale kleedkamers voor de dames gemaakt worden. Er zijn nu in totaal 23 kleedkamers, waarvan een kleedkamer voor het eerste van Zuidvogels en een aparte voor hun gasten en een speciale kleedkamer voor de scheidsrechters. De gangen zijn net als de deuren opgefleurd, zodat het geen grijze bedoening is. Ook hier is het logo weer terug te vinden in graffiti.
René wijst op een paar beschadigingen. "Dat is jammer", zegt hij. Het nieuwe clubhuis is een kunstwerk, dat blijkt, maar wel eentje dat veel gebruikt zal worden door alle leden en bezoekers.

Eerste gratis jeugdlid bibliotheek is Thijs Meijer

Huidige pas leden blijft geldig

Thijs Meijer met broer Bram en vader Foto: Bibliotheek HLB

HUIZEN Thijs Meijer was het eerste gratis Huizer jeugdlid van de bibliotheek begin dit jaar. Per 1 januari krijgen kinderen van 6 tot en met 12 jaar die in Huizen wonen namelijk een gratis lidmaatschap.

De bibliotheek in Huizen was nog een van de weinige bibliotheken in Nederland die een jeugdcontributie kende vanaf 6 jaar voor de Huizer kinderen. De gemeente heeft nu geld beschikbaar gesteld om het lidmaatschap gratis te maken.

Betere resultaten

Meer dan 50% van de Huizer kinderen jonger dan 13 jaar is al lid van de bibliotheek. Uit studies blijkt ook dat kinderen die boeken lezen, betere resultaten op school halen.

"Een regelmatig bezoek aan de bibliotheek stimuleert lezen en maakt het leuker. En een kind dat het leuk vindt om te lezen, leert zich al vroeg te concentreren en vergroot zijn woordenschat met een factor 2 ten opzichte van kinderen die niet of weinig lezen", aldus de bibliotheek. "Ook al is het maar 15 minuten per dag, dan leest een kind al snel 1.000.000 woorden per jaar."

Juiste boek

"De bibliotheek biedt volop leuke leesboeken en informatie voor bijvoorbeeld een spreekbeurt of werkstuk van de kinderen. Ook kunnen e-books worden geleend. Bibliotheekmedewerkers helpen graag mensen op weg met het vinden van het juiste boek."

Kinderen die al lid zijn, hoeven niets te doen. De huidige pas blijft gewoon geldig en het gratis abonnement wordt automatisch op de pas gezet. Kinderen die nog geen lid zijn, kunnen met een ouder en een geldig legitimatiebewijs ingeschreven worden. Zie ook de website van de bibliotheek www.bibliotheekhlb.nl voor meer informatie.

Try-out The Pride in De Lunet

De Cadets in actie. Foto: The Pride

HUIZEN Winterguard The Pride heeft afgelopen zondag haar try-out gehouden.

In twee rondes lieten de vijf groepen hun nieuwe shows zien. Alle kostuums, decors en make-up worden dan getest en vaders, moeders, opa's, oma's en andere nieuwsgierigen krijgen een sneakpeek. The Pride PreCadets mochten aftrappen. De 9 kinderen tussen de 5 en 7 jaar brachten een heus circus. Een groep hoger, de Cadets, nam het publiek mee de boerderij op. De Junior, 12-15 jaar, had mooie vrouwelijke rode jurken aan die bij iedere beweging of draai al een effect op zich waren. The Pride A is dit seizoen de grootste groep. Met 25 jongens en meiden hebben zij Afrika als thema. The Pride of the Netherlands heeft zich gewaagd aan een 'donker' thema. De jongens en meiden laten zichzelf als poppen tot leven komen. En dan niet zo maar poppen, maar het soort dat je de stuipen op het lijf jaagt. Zaterdag in Aalsmeer in sporthal De Bloemhof zijn ook alle vijf de groepen te zien. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.colorguard.org of aan de deur.

Jan van Nederveen Brugwachter van het Jaar

HUIZEN De vrijwillige brugwachters van de brug in de aanloophaven hebben afgelopen vrijdag tijdens 'Buurten bij de Brug' de Brugwachter van het Jaar gekozen. Jan van Nederveen kreeg deze titel toegekend omdat hij het meeste uren brugdienst heeft gedraaid, namelijk 173 uur. Daarmee heeft hij de wisselbokaal gewonnen die door Damen Graveert van een prachtig bruglogo is voorzien.

Excelsior heft glas op jubileum

Het bestuur van Excelsior. Foto: CV Excelsior

HUIZEN COV Excelsior viert dit jaar haar 100 jarig bestaan. Dit bijzondere jubileum wordt gedurende het hele jaar met verschillende activiteiten gevierd.

De aftrap van haar verjaardag werd geopend met de nieuwjaarsreceptie in het restaurant Insolar aan het Oude Raadhuisplein te Huizen. "Het belooft een fantastisch jaar te worden met vele hoogtepunten", zo opende de voorzitter Eduard Rebel zijn openingsspeech.
Daarbij haalde hij een aantal te verwachten hoogtepunten aan, zoals het Requiem van Mozart op 4 mei en de uitvoering op 9 november 2019 van Psalm 42 van Mendelssohn. Tevens verwelkomde hij Tom Herlaar, die dit jaar als spreekstalmeester zal optreden. Hij is onder andere radiopresentator bij Radio 5.
Mensen die meer willen weten van het reilen en zeilen van COV Excelsior, kunnen alle informatie vinden op covexcelsior.nl.

Gratis winkelen met Radio 538

De crew van Radio 538 bij de Lidl. Foto: Radio 538

HUIZEN 538-dj Frank Dane en zijn team hebben dinsdag acht mensen verrast in de Lidl met één minuut gratis winkelen. Dit in het kader van de actie van Radio 538. Kijk op NieuwsbladvoorHuizen.nl voor meer foto's en een video. Foto: Radio 538

Kinderen kunnen bij ClubFit kennis-maken met bewegen en gezond eten

'Ik wist niet dat er zoveel suiker in die drankjes zat'

Eind januari begint er weer een cursus ClubFit. Anna's zoon deed eerder al mee aan het programma en zij vertelt waarom en hoe zij het heeft ervaren als ouder.

Anna in gesprek met Pauline Rebel van Rebelsport. Haar zoon deed vorig jaar mee met een cursus ClubFit. Foto: Carin van den Berg

HUIZEN Kinderen tussen de 4 en 14 jaar kunnen vanaf eind januari weer meedoen met een nieuwe cursus ClubFit. De cursus vindt dinsdagmiddag plaats en is bedoeld als kennismaking met bewegen en gezond eten. De eigen bijdrage van ouders voor de hele cursus is 20 euro. Zij worden ook zelf bij de lessen betrokken en krijgen ook begeleiding. "Vooral dat laatste vond ik heel waardevol", zegt Anna. Haar zoon deed voor de zomer mee aan het programma.

"Ik werd op het programma gewezen door de schoolarts", vertelt Anna. "Deze had ook een foldertje en het programma sprak me wel aan." Anna's zoon woog zo'n 5 kilo te zwaar en ze vond het geen probleem dat de arts haar op ClubFit wees. "Ik houd van mijn zoon en het leek me het juiste om te doen. Het is een programma in een sportschool en met leeftijdsgenootjes. Daarnaast zijn er veel mensen bij betrokken, zoals de pedagoog die je helpt met advies. Het is altijd fijn om goed advies te krijgen. Wat ik bijvoorbeeld niet wist is dat er zoveel suiker in de drankjes zat die ik mijn zoon geef. Ik drink zelf altijd veel water en probeer dat nu ook bij hem te stimuleren."
Het programma is een samenwerking van veel partijen, zoals de gemeente Huizen, Jongeren op Gezond Gewicht, Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek en Rebelsport aan de Kerkstraat, waar de lessen plaatsvinden. Naast een pedagoog is er een fysiotherapeut, sportleraar en buurtsportcoach bij betrokken.
Anna heeft veel plezier gehad van het programma. "Je kunt dingen delen met andere ouders, maar er was ook gewoon een fijne sfeer. Ook hebben we samen met de kinderen gesport." Anna legt uit dat het nog steeds best lastig is om haar zoon aan te spreken als deze weer wil snoepen. "Je weet hoe het gaat als je kinderen iets zegt. Het gaat het ene oor in en het andere oor uit." Haar zoon zit net als veel kinderen vaak achter de computer of tablet, maar sportte al veel en blijft dat na de cursus ook nog doen. Ze mag dat ook naar aanleiding van ClubFit met korting doen. "Daarnaast gaan we ook naar een diëtiste om verder te werken aan een gezond gewicht."

Pauline: "We zien dat dat samen sporten van kinderen en ouders heel goed werkt en willen dat in de komende cursus ClubFit ook gaan uitbreiden." De komende cursus gaat 15 weken duren en wordt op dinsdag vanaf 16.00 uur gehouden. "Daarna gaan we bovendien nog langs bij sportclubs of sporten in de sportschool om te kijken en uit te proberen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de kinderen die meedoen en nog niet sporten, dat wel blijven doen."

'Best lastig om zoon aan te spreken als hij wil snoepen'

Om ouders op ClubFit te wijzen, gaat Pauline met anderen zaterdag flyeren op de markt tussen 11.00 en 13.00 uur. Opgeven of meer informatie is te krijgen via receptie@rebelsport.nl of clubfit@fitprogramma.nl of door te bellen naar 035-5251806 en te vragen naar Pauline.

De Lange Menstore tijdelijk aan Oude Raadhuisplein vanwege verbouwing

Winkel aan de Voorbaan wordt zo'n 130 vierkante meter groter

Eigenaar Gert Jan de Lange (links) in de tijdelijke winkel aan het Oude Raadhuisplein. Foto: Bob Awick

HUIZEN - De Lange Menstore zit naar verwachting tot 26 februari tijdelijk in een winkel aan het Oude Raadhuisplein vanwege een uitbreiding van de winkel aan de Voorbaan 17. "Onze zaak wordt 130 vierkante meter groter, dat is ongeveer één derde meer ruimte straks", vertelt eigenaar Gert Jan de Lange.

Tijdens de verbouwing wordt de 'look-and-feel' van de huidige winkel behouden. "Vier jaar geleden hebben we de winkel helemaal aangepast en we krijgen goede reacties van klanten. Daar gaan we dus niets aan veranderen", legt Gert Jan uit. "Alleen de verlichting wordt iets aangepast."

Uitbreiding

Van casual mode tot trouwpakken en schoenen op maat

Door de uitbreiding komt er veel meer ruimte in de huidige winkel aan de Voorbaan. "Hierdoor kunnen we het assortiment van cadeauartikelen zoals Happy Socks, A-dam Underwear en SECRID portemonnees overzichtelijker uitstallen."

Specialist

Gert Jan krijgt wel eens de vraag of hij zich niet ook op damesmode wil gaan richten. "Dat gaan we dus juist niet doen. Wij zijn specialist in het kleden van mannen. Van casual mode tot trouwpakken op maat en ook schoenen op maat van Greve. Straks in de nieuwe winkel ook jeans op maat! De pakkenkamer blijft een aparte ruimte ten opzichte van de rest van de winkel. Dat vinden onze klanten fijn. Daarnaast krijgen de bestaande merken meer ruimte en een duidelijkere presentatie en er komen ook leuke nieuwe merken bij zoals Lyle & Scott, Lacoste en Roy Rogers."

De nieuwe winkel gaat begin maart open met de nieuwe voorjaarscollectie. Tot die tijd is er in de tijdelijke winkel aan het Oude Raadhuisplein leegverkoop.

Terug- en vooruitblikken in nieuwjaarstoespraak

In de kantine van het gemeentehuis was het gezellig met hapjes. Foto: Bob Awick

HUIZEN Burgemeester Sicko Heldoorn heeft tijdens zijn toespraak op de nieuwjaarsreceptie van dinsdag een Huizer Insigne uitgereikt aan de gebroeders Bout van de drukkerij en uitgever van de Huizer Courant. "Helaas ziet de uitgever van de Huizer Courant zich gedwongen om de uitgave van deze krant na 105 jaar te beëindigen", aldus de burgemeester.

"Een moeilijke maar wel te begrijpen beslissing. Een krant met verhalen over mensen en samenleving. Kritisch waar nodig, opbouwend waar mogelijk en dat 105 jaar lang. Het gemeentebestuur wil dit niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Zij wil graag namens de Huizer gemeenschap in de meest brede betekenis haar dank uitspreken middels de toekenning van de Huizer insigne."

Verandering

Burgemeester Sicko Heldoorn kondigt vertrek aan

In zijn toespraak blikte de burgemeester terug naar het afgelopen jaar. Een jaar met beweging en verandering. Hij verwees daarbij naar zijn eigen aanstelling in maart en de gemeenteraadsverkiezingen daarna. Ook haalde hij het stopzetten van de herindeling aan. "Dit besluit betekent duidelijkheid over een zelfstandige toekomst voor onze gemeente. Een toekomst die wij waar moeten maken in het belang van onze inwoners. Een eigen koers maar met een open oog voor nieuwe samenwerkingsmogelijkheden in onze regio." Dat laatste heeft ook gevolgen voor zijn eigen baan. Nu de herindeling is stopgezet, krijgt Huizen weer een benoemde burgemeester. "Zodra die aantreedt beëindigt mijn waarneming. Dat was en is de bedoeling." Daarmee is dit zijn enige nieuwjaarstoespraak die hij in Huizen zal houden.

Veiligheid

Andere aspecten die aandacht kregen in de speech waren de veiligheid in de gemeente. "Het is voor ons een uitdaging om onze inspanningen voor veiligheid meer met onze inwoners te delen. De veiligheidsbeleving van de mensen moeten we ook versterken." Ook de voortvarende start van het nieuwe college werd door hem benoemd. "Dat vraagt ook om vertrouwen. Dat vertrouwen was het afgelopen jaar broos door twee integriteitskwesties. Kwesties die ons als bestuurders, raadsleden en medewerkers hard raakten, juist omdat we integriteit zo belangrijk vinden. Het onderwerp integriteit blijft dan ook permanent op onze agenda staan."
Ook naar de toekomst werd gekeken: "Wij willen een inclusieve samenleving zijn, waarin iedereen meetelt en meedoet. Daarom wordt ons intensieve en innovatieve sociaal beleid met kracht voortgezet. Duurzaamheid vraagt ook in het belang van de generaties na ons veel aandacht. Wij voeren ook een ambitieuze ruimtelijke investeringsagenda uit. Dat is in het belang van een gemeente die kwalitatief wil groeien. Als voorbeelden noem ik de invulling van het BNI terrein en de Kustvisie voor onze gehele kuststrook. Kwaliteit is niet alleen fysiek. Ook mooie evenementen zijn belangrijk om in ons dorp plezierig te kunnen wonen en recreëren. En die hebben we volop."

Participatie

Daarna ging hij in op het onderwerp participatie: "Participatie lijkt wel eens een toverwoord, maar is dat niet. Wij willen dat inwoners meer eigen verantwoording nemen voor hun directe leefomgeving, dat het gevoel van betrokkenheid bij de inrichting van de samenleving en de democratische besluitvorming wordt vergroot. Participatie is van iedereen. Raad, college, medewerkers en inwoners zullen nieuwe vormen van samenwerking tussen overheid en inwoners moeten vinden. Alle bestuurders en medewerkers moeten meedoen om er een succes van te maken. Wat voor de overheid heel moeilijk is, is een belangrijk instrument voor geslaagde participatie, namelijk loslaten."

Kanjers

Voordat hij overging tot het wensen van een gezond en gelukkig 2019 kondigde de burgemeester nog de start van de 'De Kanjers van 2018' aan. Het is een vervolg op de 17 van 17, 17 jongeren die vorig jaar tijdens de nieuwjaarstoespraak aanwezig waren. Allemaal jongeren die iets bijzonders hadden gedaan. Dit jaar zullen deze kanjers met filmpjes op sociale media worden getoond. Volgende week besteden we in het Nieuwsblad van Huizen meer aandacht aan deze jongeren, zodat ze ook in onze krant een gezicht krijgen. Als voorproefje werd dinsdagavond alvast een aantal jongeren met een filmpje geïntroduceerd.

Relatie tussen gemeente en Stichting Kunst & Cultuur Huizen weer hersteld

Gift Kringloopwinkel voldoende voor jaar lang Kunstcafé

Het jaar is voor de Stichting Kunst & Cultuur Huizen goed begonnen. Voorzitter Frans Bianchi kan zijn blijdschap niet op.

Kringloopwinkel Huizen maakt het mogelijk dat ook het Kunstcafé weer gehouden kan worden dit jaar. Foto: St. Kunst en Cultuur

HUIZEN De Stichting Kunst & Cultuur Huizen heeft een goede start van het nieuwe jaar. De verstoorde relatie tussen de stichting en de gemeente Huizen is weer hersteld en een gift van Kringloopwinkel Huizen garandeert dat ook dit jaar weer maandelijks een Kunstcafé in De Boerderij kan worden gehouden.

Om te beginnen met het herstellen van de relatie met de gemeente Huizen. In 2015 zette de stichting een streep door de relatie met de gemeente, maar gesprekken tussen de wethouder van Cultuur Marlous Verbeek en het bestuur van de stichting onder voorzitterschap van Frans Bianchi hebben geleid tot verbetering van de relatie. De gemeente Huizen en de Stichting Kunst & Cultuur Huizen hebben elkaar gevonden in het streven naar een goed kunst- en cultuurklimaat in Huizen.

Nu de relatie hersteld is, is wethouder Verbeek meteen de eregast op de Poëzie Avond op woensdag 30 januari. Daarnaast heeft zij zich bereid verklaard de prijzen van de jaarlijkse Gedichtenvertaalwedstrijd uit te reiken. Bovendien verleent het college een subsidie van 1.550 euro voor de Poëzie Avond, die elk jaar verreweg de duurste versie van het maandelijkse Kunstcafé van de stichting in De Boerderij. Zowel voorzitter Frans Bianchi als wethouder Verbeek zijn tevreden over de uitkomst van de gesprekken. Frans Bianchi: "Ik ben hier zó gelukkig mee. De wethouder wil zich richten op de toekomst en het verleden laten rusten. Zij heeft zich steeds positief opgesteld." Volgens wethouder Marlous Verbeek is Huizen gebaat bij de gedrevenheid en inzet van de bestuurders en vrijwilligers van de Stichting Kunst & Cultuur Huizen. ,,Ik ben ervan overtuigd dat zij weer iets moois voor onze inwoners gaan neerzetten."

Wethouder Marlous Verbeek eregast bij Poëzie Avond

Kringloopwinkel

Daarbij komt ook nog eens dat door een gift van de Kringloopwinkel Huizen aan de Bakboord het maandelijkse Kunstcafé in theater De Boerderij voor het jaar 2019 is veilig gesteld. De Kringloopwinkel steunt goede doelen uit de opbrengst van haar vestiging aan het Bakboord en vindt onder meer de promotie van kunst en cultuur in Huizen erg belangrijk.

Zielsgelukkig met gift Kringloopwinkel Huizen: 'blijk van waardering'

De vrijwillige bijdrage bij het Kunstcafé, zo vertelt voorzitter Frans Bianchi, is eigenlijk al jaren de enige inkomstenbron van de stichting en lang niet voldoende om de kosten van het Kunstcafé te dragen. De vrijwilligers van de werkgroep Kunstcafé vullen privé de tekorten aan. In 2018 doneerde de Kringloopwinkel Huizen tot grote verrassing van de kunststichting voor het eerst een flink bedrag, dat nu overigens bijna is verdubbeld. In ruil daarvoor werd gevraagd of de kunststichting tijdens de kunstcafé's de Kringloopwinkel zou willen promoten. Tijdens elk kunstcafé staat er sindsdien een banner op het podium met een prominente vermelding van de oudste Kringloopwinkel van Huizen. Echter deze instelling wordt de laatste jaren geconfronteerd met een toenemende concurrentie van andere al dan niet commerciële kringloopwinkels. Kringloopvoorzitter Eddy Bunschoten: "Nog steeds zijn wij op afstand de goedkoopste kringloopwinkel van Huizen omdat wij met louter onbetaalde vrijwilligers werken. Wij krijgen veel aanvoer van allerlei spullen, want de gunfactor van ons publiek is heel groot."
Vorig jaar startte de kunststichting de actie 'Adopteer een Kunstcafé', bedoeld voor het bedrijfsleven en welgestelde Huizer particulieren. Frans Bianchi: "De enige die reageerde was de Kringloopwinkel. Wij waren daar zielsgelukkig mee, ook omdat wij het zien als een blijk van waardering. Nu de Kringloopwinkel voor 2019 haar gift aanzienlijk heeft verhoogd, kunnen we onze blijdschap niet op. Ik zou het erg leuk vinden als de vrijwilligers eens bij ons Kunstcafé zouden willen komen kijken. Ze zijn van harte welkom".

18 / 24

In de Goede Herderkerk vindt dinsdag 15 januari een lezing over relieken plaats. Foto: H.G. van den Ende

Vrijdag 11 januari

Muziek op Schoot

9.00 uur | Muziekvereniging prinses Irene Huizen

Vr 11 jan. start de cursus Muziek op Schoot met kindjes van 8 mnd-4 jaar met hun ouder/verzorger. Info: hendrikaveerman@tiscali.nl.

Workshop Maak je eigen Jaarhoroscoop

9.30 uur | Astroloog Irma van der Wijk Laren

Samen met Astroloog Irma van der Wijk maak je je eigen jaarhoroscoop 2019. € 35,- p.p. Aanmelden: irmavanderwijk@gmail.com.

Vergilius' bijentuin

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Drs. Claassen bespreekt dit boek op drie vrijdagochtenden. Kennis van Latijn is niet nodig. Info: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Wintercheck voor uw pc/laptop

10:00 uur | Brinkhuis Laren

Wintercheck voor uw pc/laptop. Kom naar de PC Helpdesk BEL in Het Brinkhuis. Iedere werkdag geopend van 10.00-12.00 uur.

Dansen

15.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Dansles in de RelaxKom van Hét Huis van de Buurt.

Filosofisch en spiritueel eetcafé Leeftocht

18.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

Deze maand Jan Timmerman: Moren, joden en christenen in Spanje in de Middeleeuwen. Aanmelden: 035-5268725.

Schaken

19.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Kinderen leren schaken van 19.00 tot 20.00 uur. Daarna wordt competitie gespeeld door gevorderden van 20.00 tot 22.00 uur. Aanmelden: info@schaakvereniginghuizen.nl.

Zaterdag 12 januari

Vocal Group Brightvoizz start repetitie

9.30 uur | Gebouw de Silo Huizen

Brightvoizz is een gloednieuwe Vocal Group o.l.v. Jane Loois. We zingen pop, soul en gospel. Meerstemmig, energiek en dynamisch. Hou jij ook van zingen? Meld je voor 12 januari aan op de website en zing lekker mee.

Geef en Neemwinkel

10.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

De Geef en Neemwinkel is elke eerste zaterdag van de maand geopend en elke maandag en donderdag van 10.00 uur-12.00 uur (schoolvakanties gesloten).

Basis van fotografie

13.00 uur | Gooise Academie Laren

Tijdens deze cursus worden theorie en praktijk met elkaar afgewisseld en leer je de basistechnieken om het maximale uit je camera te halen. Er wordt gewerkt met verschillende fotografische onderwerpen zoals natuur of modelshoot.

Winterse wandeling

14.00 uur | Huizer Museum Huizen

Onder leiding van een gids wordt door het oudste gedeelte van Huizen gewandeld. Aanvang 14.00 uur bij het Huizer Museum aan de Achterbaan 82, Huizen.

Open Dag en bezichtiging nieuw clubgebouw

14.00 uur | HSV De Zuidvogels Huizen

Open Dag HSV De Zuidvogels en bezichtiging nieuw clubgebouw zaterdag 12 januari van 14.00-16.00 uur op de Bestevaer 3 te Huizen.

'Fred' en 'De Verbouwing'

20.15 uur | Theater De Hasselbak Eemnes

Op 12, 13, 18, 19 en 20 januari speelt Toneelgroep Traject in Theater De Hasselbak in Eemnes de voorstelling 'Fred' en 'De Verbouwing', eenakters van theatergroep Carver. Regie: Pieter Jongsma. Reserveren via www.toneelgroeptraject.nl.

Zondag 13 januari

Papageno Koffieconcert

11.30 uur | Papageno Huis Laren

Entree € 8,00 inclusief 1 koffie of thee. Tickets kunt u, tot de zaterdag voor het concert 12.00 uur, boeken via de link naast de datum op www.papageno.nl.

Wandelen

13.00 uur | Bellevue Blaricum

De Groeve Oostermeent is ontstaan door industriële afzanding en kent een buitengewoon boeiende natuur. Wandel mee met onze natuurgids. Verzamelen om 13.00 uur t.o. hotel Bellevue. Info: www.vriendenvanhetgooi.nl.

Open muziekdag

14.00 uur | Jan van IJken Oude Bouwmaterialen BV Eemnes

Op het programma: 15.00 uur Stadskoor Eemnes (eigenzinnig klassiek gezang) 16.00 uur BUEE kwartet (veelzijdig) 17.00 uur Eva Sur Seine (gypsy jazz met zang). Locatie: Rozenbottelberg 1, Eemnes. De toegang is gratis.

Eemjazz

14.30 uur | Haven van Huizen Huizen

Kwintet Eemjazz met swing, ballads, latin en 100 jaar hits.

Verhaal Halen in Vertelcafé

16.00 uur | De Thomaskerk Huizen

Met een mooi verhaal en passende live muziek in een speels 'theatercafé'. Kosten: € 3,00. Kinderen tot 12 jaar gratis.

Maandag 14 januari

Geef en Neem - Snuffelkast

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Met 2e hands baby-/kinderkleding in de maten 50 tot ongeveer maat 152 tegen kleine prijzen.


Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas Huizen

Gezellige kringloopwinkel aan de Poolvos 2 te Huizen. Wij zijn geopend maandag en dinsdag van 13.30 tot 16.00 uur.

No Blue Monday (Nieuwjaarsreceptie)

17.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Voor TijdvoorMeedoen bestaat Blue Monday niet. Wij nodigen je uit en stellen je in de gelegenheid om in Hèt Huis van de Buurt elkaar de hand te schudden.

Inleiding realistisch tekenen

19.30 uur | Gooise Academie Laren

In vier maandagavonden leer je de basis van realistisch tekenen. Je krijgt onder andere uitleg over en gaat aan de slag met: grafiet en papier, de kracht van contrast, lichtlogica en meettechnieken. Docent: Iris Bekkers.

Dinsdag 15 januari

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Iedere dinsdag en donderdag tussen 10.00 en 12.00 kunt u terecht in de Brassershoeve Waterstraat 2. www.debrassershoeve.nl.

Crea Club (7-12 jaar)

18.45 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Aanmelden kan bij Ronald de Winter, 035 5265642, ronald.dewinter@gmail.com. Kosten € 10,00 per maand.

Lezing over Relieken

20.00 uur | De Goede Herderkerk Huizen

Wanneer wordt een voorwerp een reliek? Wat zijn de bijbehorende rituelen en tradities? Aanmelden: 035-5268725.

Lezing: Francis Bacon

20.00 uur | Brinkhuis Laren

Francis Bacon, was hij Shakespeare? Toegang € 5,00. Info: www.rozenkruis.nl/hilversum of 023-518 6185.

Woensdag 16 januari

Senioren Plezier

9.30 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

De gastvrouwen Rita en Tineke ontvangen u graag met een kopje koffie of thee en een hartelijk gesprek.

Blijf in conditie met 50PlusFit

11.00 uur | Wijkcentrum Meentamorfose Huizen

Een leuke pittige les op muziek voor de actieve 50-plusser. Gerichte oefeningen voor soepelheid en kracht. Gratis proefles. Meer informatie en aanmelden bij Marina de Groot 06-43229623 of powerfitenvitaal@gmail.com.

Buurtlunch

12.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

Iedere woensdag een gezellige lunch voor € 2,00. Aanmelden uiterlijk maandag bij Janny Hospers, 06-46108028 of jhopers@versawelzijn.nl.

Soosmiddag in de Thomaskerk

13.15 uur | De Thomaskerk Huizen

Heeft u zin in iets gezelligs op de woensdagmiddag, dan bent u van harte welkom bij onze soos in de Thomaskerk. U kunt hier terecht van 13.15 uur tot 17.00 uur.

Donderdag 17 januari

Gezellige ochtend

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Iedere donderdag, vanaf half tien, kun je oude en nieuwe buurtgenoten ontmoeten of beter leren kennen in een ontspannen sfeer.

Inloopochtend Seniorweb Eemnes

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes Eemnes

Wij zijn een kleine groep enthousiaste vrijwilligers die u graag bijstaan bij al uw digitale vragen en/of problemen.

Digitale inloop en electronics werkgroep

10.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

Een telefoon, tablet of laptop blijft voor veel mensen een moeilijk ding. Wij gaan u daarbij helpen, en met de electrowerkgroep wordt u geleerd hoe dat werkt.

Themaochtend over Beethoven en Bonaparte

10.00 uur | Bibliotheek Gooi en meer Eemnes

Muziekhistoricus Joop van Velzen maakt aan de hand van beeld- en muziekfragmenten een vergelijking tussen Beethoven en Bonaparte. Entree vrij.

Seniorencafé

10.30 uur | Insolar Huizen

Breng een vriend of vriendin mee en kom eens langs. Zo kunnen ook jullie kennismaken met nieuwe mensen. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Lunchpauzeconcert Raadzaal Eemnes

12.30 uur | Raadhuis Eemnes Eemnes

Sopraan Gonca Gürses van Herpen met pianiste Ineke Canté: klassiek romantische, Turkse en verschillende liederen van beroemde musicals

Bingo

14.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

De kosten bedragen € 6,00 p/p. Daarvoor speelt u 6 x 3 rondes. Ook krijgt u een kopje koffie/thee en een hapje en drankje in de pauze.

Bilbao en Guggenheim

20.00 uur | Brinkhuis Laren

Yvonne Hilgenkamp vertelt boeiend en beeldend over de Spaanse stad Bilbao, die met de bouw van het Guggenheim Museum getransformeerd is tot een moderne en hippe publiekslieveling. info: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Muziekcafé in het Brinkhuis met zanger Rolf Menist

20.15 uur | Brinkhuis Laren

Dorpszanger Rolf Menist treedt op in de foyer van het Brinkhuis. Gezellige live muziek en meezingen met oude en bekende nummers. Voor alle leeftijden, dus ook als u niet meer zo jong bent. Entree is gratis.

Mee-jammen met jazz in De Boerderij

Foto: De Boerderij

HUIZEN Zelf mee-jammen of gewoon genieten van een avondje jazz in Theater De Boerderij aan de Hellingstraat 9? Dat kan vanavond donderdag 10 januari vanaf 20.30 uur.

Het is inmiddels de tweede jamsessie onder leiding van Paul Poulissen. Het is een avond voor zangers, gitaristen, toetsenisten, bassisten, maar natuurlijk ook saxofonisten, fluitisten en bovenal muziekliefhebbers. Voor hen die willen optreden, maar zelf geen band hebben of wel eens georganiseerd willen optreden met andere muzikanten dan hun eigen bandleden.

Knusheid

"De Boerderij Huizen dient met zijn intimiteit en knusheid als de perfecte plek hiervoor. Mensen zijn van harte welkom om mee te doen, te dansen of gewoon lekker te luisteren onder het genot van een drankje. Met muzikant Paul Poulissen als begeleiding belooft het een avond vol jazz, wereldmuziek en verrassing te worden", aldus de organisatie.

De entree voor deze jamsessie is € 7,- per persoon en dit betalen bezoekers en deelnemers aan de deur van het theater.

Huizer Cafe met Maartje van Weegen en Nol van Bennekom

HUIZEN Het Huizer Café vindt dinsdag 15 januari weer vanaf 20.00 uur plaats in het theater van Toneelvereniging Ontwaakt aan de Bakboord 70. Speciale gasten zijn deze keer Maartje van Weegen en Nol van Bennekom.

Het Huizer Café heeft de gewoonte om het jaar bijzonder te starten en doet dat allereerst met de terugblik op het afgelopen jaar. "Een bijzonder jaar waarin we helaas afscheid moesten nemen van de 105-jarige Huizer Courant. Het was het lijfblad voor de echte Huizers en betrokken inwoners van die van buitenaf in Huizen kwamen wonen."

Huizer dialect

Alle lokale gebeurtenissen zullen weer besproken worden in het Huizer dialect "en dat zijn er nog al wat', aldus de mensen van het Huizer Café. "Maar om nog niet meer uit de school te klappen nodigen we u allen uit om eens een kijkje te komen nemen."

Inloopavond The Moclas Singers

HUIZEN Gemengd koor The Moclas Singers houdt maandag 14 januari open huis. Vanaf 20.00 uur zijn belangstellenden van harte welkom in De Engel aan de César Francklaan 13.

"Er is nog ruimte voor zangers en zangeressen, maar vooral bij de bassen en tenoren kunnen we versterking gebruiken", laat het koor weten.
Het koor heeft een gemengd modern - lichte muziek - en klassiek repertoire. De repetities zijn elke maandagavond van 20.00 uur tot 22.15 uur in Kerkgebouw De Engel aan de Cesar Francklaan 13.

Dirigent

Dirigent van het koor en tevens concertpianist is Frederic Voorn. Wie graag wat meer van hem wil weten kan kijken op zijn website: www.fredericvoorn.nl.

Wie zin heeft om mee te zingen kan zich aanmelden via de website van het koor www.moclas-singers.nl. Of binnenlopen tijdens de inloopavond op 14 januari. "Dat is op korte termijn dé manier om een indruk te krijgen. Je wordt met open armen ontvangen."

Winterse wandeling door het oude dorp van Huizen

Foto: G. Honing-Kos

HUIZEN Onder leiding van een gids wordt zaterdag 12 januari door het oudste gedeelte van Huizen gewandeld. De start van de wandeling is om 14.00 uur bij het Huizer Museum aan de Achterbaan 82. De kosten voor deelname zijn € 4,-. Tijdens de rondwandeling, die ongeveer een uur duurt, komt er heel veel informatie naar boven over het vroegere Huizen, hoe men er leefde en waar men de kost mee verdiende. Verder vertelt de gids over de prachtige historische boerderijen die het dorp rijk is. Na afloop biedt het museum de gelegenheid tot het drinken van een kopje koffie of thee en kan er rondgekeken worden in de museumwinkel.

Lezersfoto's

Het Nautisch Kwartier. Foto: Yolanda Sabandar

HUIZEN Het is winter en dat merk je aan het licht op de lezersfoto's.

De fotografen hebben in ieder geval allemaal weer hun best gedaan om prachtige plaatjes te maken van al het moois dat in Huizen te zien is.

Foto's zijn altijd welkom voor op deze pagina. Deze kunnen gemaild worden naar redactie@nieuwsbladvoorhuizen.nl. Graag daarbij vermelden dat wij deze foto mogen publiceren. Let er wel op dat de foto voldoende groot is, minimaal 300 dpi of 1MB.

De brug bij de Aanloophaven. Foto: Yolanda Sabandar
Koeien met tegenlicht op de heide. Foto: Frans Lubbers
Zonsopgang met een verlichte brug. Foto: Nicolette van Gorp
Onstuimig weer bij het Huizerhoofd. Foto: Albert van der Linden