Nieuwsblad voor Huizen

7 juni 2018

Nieuwsblad voor Huizen 7 juni 2018


Herindelingsontwerp fusie later

HUIZEN Het herindelingsontwerp voor de beoogde fusie tussen Huizen, Blaricum en Laren komt later. Dat maakte de provincie dinsdag bekend. Uit een interview met gedeputeerde Jack van der Hoek blijkt dat het niet gaat om uitstel en al helemaal niet om afstel.

"In het regeerakkoord staan twee regels over de rol van de provincie bij herindelingen. We merken dat er in de Tweede Kamer op dit moment anders wordt gekeken naar de herindelingsontwerpen. Daarom willen wij als provincies duidelijkheid hierover." Hij geeft aan dat de provincie zorgvuldig tot het herindelingsontwerp wil komen. Daarom werden al geplande informatieavonden voor inwoners afgelast. "Ik kom graag na de zomer met inwoners hierover praten. Belangrijkste vragen zijn dan: Als die fusie er komt, wat vind jij dan belangrijk? Wat moet er behouden blijven? Wat moet er geregeld worden?" Hij hoopt dat inwoners openstaan voor de dialoog die de provincie met ze aan wil gaan. "Ik ben verbaasd dat er oproepen zijn om vooral niet naar dit soort avonden te gaan. Dat je iets niet wilt, dat begrijp ik. Maar wegblijven zorgt er niet voor dat een eventuele fusie niet doorgaat. We zijn dit proces ingegaan en moeten dat afmaken."

Draagvlak

Ook over het draagvlak voor een fusie doet hij uitspraken. Dat is al een gepasseerd station.

14/15

Koninklijke onderscheiding vertrekkende raadsleden

Foto: Carin van den Berg

HUIZEN Drie vertrekkende raadsleden hebben dinsdag kort na middernacht een koninklijke onderscheiding gekregen voor hun raadswerk. Maarten Hoelscher (PvdA), Bert Rebel (CDA) en Kees de Kok (CDA) zaten twaalf jaar of langer in de gemeenteraad en werden daarom benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

3

Mamacafé Huizen

Foto: Carin van den Berg

Mamacafé Huizen vierde afgelopen vrijdag dat het vijf jaar bestaat. Met een speciale belevingsworkshop.

9

Helpen maakt happy!
Huizenvoorelkaar is de nieuwe verzamelplaats voor vrijwillige inzet en laat je in één oogopslag zien wat er in jouw buurt te doen is. Reageren op een van de onderstaande vragen? Kijk op Huizenvoorelkaar.nl en meld je aan. Je kunt direct een bericht sturen naar de contactpersoon. Kom je er niet uit? Bel dan voor een afspraak of kom binnenlopen.

Nieuw op Huizenvoorelkaar:
Hulp bij Triathlon Huizen
Op zondag 10 juni is de 33e editie van de Triathlon Huizen. Er zijn veel vrijwilligers nodig die langs het parcours willen staan om de atleten de juiste weg te wijzen. Ook zijn er mensen nodig bij de administratie, de verzorgingsposten en de kraampjes bij de finishlocatie. De Triathlon vindt plaats in het centrum van Huizen. Help jij mee bij dit sportieve en geweldige evenement? Alle hulp is hard nodig en erg welkom!

Neem een duik met Sophie
Sophie gaat graag zwemmen, maar kan dit niet zelfstandig door haar visuele beperking. Ze zou het leuk vinden als jij 1x per maand of per twee weken mee zwemt. Heb jij een auto? Dan rijdt ze graag met je mee en betaalt zij de benzinekosten. Met het OV kun je gratis met haar mee reizen. De kosten voor het zwemmen betalen jullie beiden apart. Sophie is zelf 38 jaar en zou het leuk vinden als jij ook rond die leeftijd bent. Je bent een vrolijke en opgewekte dame, houdt van een praatje en gaat er graag op uit.

Groene vingers gezocht
Wil jij een klusje doen bij mensen die hun tuin door ziekte of ouderdom niet meer zo goed kunnen bijhouden? Het gaat om klein onderhoud zoals gras maaien, wieden, snoeien e.d. Duo's die graag samen iets doen, zijn ook van harte welkom. Per keer ontvang je een kleine vrijwilligersvergoeding. Je bent lekker in de frisse lucht bezig en je helpt er ook nog iemand mee. Je kunt je aanmelden bij de Thuishulp van de Vrijwilligerscentrale.

Gastvrouw bij de Speeltrein
Je ontvangt ouders die met de peuters komen spelen, begeleidt de peuters tijdens de ochtend en bedenkt activiteiten. Je werkt samen met collega-vrijwilligers. De Speeltrein is elke maandagochtend van 10.00-11.30 uur geopend in de Speel-o-theek in Huizen. Vind je het leuk om met peuters en hun ouders iets te doen of heb je eerder ervaring opgedaan, dan is dit een kans om het weer op te pakken!

Zondag 10 juni

Rooms-Katholieke Thomaskerk: 9.30 u. W. van Wegen
Vrij-Katholieke Michaël and all Angels: 10.30 u. H.Mis (Engels)
Hervormde Oude Kerk: 9.30 u. P.M. van 't Hof; 18.30 u. Prop. M.G.M. Mudde
Hervormde Nieuwe Kerk: 9.30 u. G.J. Mantel; 17.00 u. Geen dienst
Hervormde Zenderkerk: 9.30 u. C. van Dam; 14.45 u. G.J. Roest – Aangepaste dienst
Hervormde Meentkerk: 9.30 u. A. Markus; 17.00 u. B.E. Weerd
Hervormde De Brug: 10.30 u. Evangelist J. Verkerk
Hersteld Hervormde Kerk 't Visnet: 9.30 u. Kand. J.W. Bonenberg; 18.30 u. Kand. D.C. de Pater
Vrije Hervormde Gemeente (in Chr. Geref. Kerk): 11.30 u. en 19.00 u. A. Kot
Protestantse Kruiskerk: 10.00 u. G.W. Oostermann – Openbare geloofsbelijdenis en doop
Protestantse Goede Herderkerk: 10.00 u. P.C. Barnard
Protestantse Oosterlichtkerk: 10.00 u. Kerkdienst
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ichtuskerk: 9.30 u. P. Boonstra – Bevestiging ambtsdragers; 17.00 u. H.J. Room
Christelijke Gereformeerde Kerk: 9.30 u. B.E. Weerd; 17.00 u. G.J. Mantel
Christengemeente: 10.00 u. Paul Rullmann – Heilig Avondmaal
Pinkstergemeente: 10.00 u. Kerkdienst
Baptistengemeente (in aula Erfgooierscollege): 10.00 u. Willem Zijlstra
Thousand Hills (in aula Huizermaatcollege): 10.00 u. Kerkdienst
Moluks-Evangelische Pniëlkerk: 10.30 u. Kerkdienst
Vrijzinnigen Kerkje de Engel: 10.30 u. Geen dienst

Samenstelling Armando Krijnen

Weerbericht

Zonnige perioden, kans op bui, geleidelijk minder warm

Een hogedrukgebied boven de Noord-Atlantische Oceaan trekt oostwaarts. Het komt wederom boven Scandinavië te liggen. Met een aflandige wind is het opnieuw zomers warm. Boven Midden-Europa komt weer een lagedrukgebied te liggen, waarvan de invloed zich noordwaarts uitbreidt. De buienkans wordt vanuit het zuiden dan iets groter. Het wordt iets minder warm.

Vrijdag + het weekeinde

Voor vrijdag wordt half tot soms zwaar bewolkt weer verwacht met kans op enkele buien. Er zijn ook enkele perioden met zon. Het wordt omstreeks 25 graden. Voor het weekeinde wordt tamelijk wisselvallig verwacht met een mix van bewolking en kans op een bui en ook ruimte voor zonneschijn. De temperatuur valt met een maximum van 23 à 24 graden een fractie lager uit. Er waait vrijdag en in het weekeinde een meest matige wind noord en west.

Trend na het weekeinde

Het Scandinavisch hogedrukgebied neemt na lange tijd in betekenis af. Er vindt een overgang plaats naar een westelijke stroming met wisselvallig en vrij koel weer. Vooral maandag en deels ook dinsdag kan regen van betekenis vallen. De maxima liggen tussen 16 en 20 graden.

Weetje

Op 1 juni ging de meteozomer van start. De gemiddelde temperatuur over de drie lentemaanden was 11,1 °C tegen 9,5 °C als langjarig gemiddelde. Hiermee komt lente 2018 op een derde plaats van zachtste lentes sinds 1901. Alleen in 2007 en 2014 was de lente nog iets warmer. Maart was koud, maar april zeer zacht. Mei was zelfs de warmste meimaand in minstens drie eeuwen.

Foto: Ab Walet

Een eerste kijkje in de wondere wereld voor dit jonge pimpelmeesje. Zijn ouders waren weken druk geweest om het vogeltje - genderneutraal - groot te brengen. Met nog meer kleintjes, aan het geluid uit het nestkastje te beoordelen. Wat begonnen was als licht gepiep was met de dag sterker geworden. Honger, honger, honger en pa en ma vlogen af en aan om lekkere dikke rupsen aan te voeren. In de middag was er ineens stilte. Uitgevlogen!

Teun Salentijn van Bijmaat in Nederlands team tafeltennis

HUIZEN Een paar weken geleden werd Teun Salentijn bij de Nederlandse kampioenschappen in Nijmegen tweede in de welpenklasse. Mede door dit resultaat is hij door de Nederlandse Tafeltennisbond uitgenodigd om ons land te vertegenwoordigen bij de Europese Kampioenschappen.

Deze worden op 23, 24 en 25 augustus in Strasbourg in Frankrijk gehouden. Daarnaast is Teun komend weekend actief bij de top 12 in Panningen, waar de sterkste jeugdspelers van ons land in vier klassen in actie komen.

Het is voor de tweede keer in het bestaan van Bijmaat dat een jeugdspeler van de vereniging uitgenodigd wordt om voor Nederland uit te komen. De eerste keer is al een jaar of 20 terug toen Joris Gieskes gevraagd werd om toernooien te spelen in Berlijn en Moskou.

Coalitieakkoord goedgekeurd en wethouders benoemd

Gemeentebestuur is compleet en kan aan de slag

De raadsvergadering van donderdag werd maandag voortgezet en eindigde pas in de kleine uurtjes. Nu kan de nieuwe ploeg eindelijk aan de slag.

De vier wethouders worden beëdigd. Foto: Carin van den Berg

HUIZEN De raadsvergadering van 31 mei met het vervolg op 4 juni was een bewogen vergadering. Zo nam raadslid Annemarie van der Will donderdag afscheid en werd vervangen door Jeroen Ribberink. Ze kan haar politieke werkzaamheden niet meer combineren met haar baan. Maandag werd er gesproken over het nieuwe coalitieakkoord.

In dit akkoord staat wat de coalitie van VVD, CDA, D66 en PvdA wil bereiken in de komende vier jaren, als ze zoveel tijd is gegund. Een akkoord op hoofdlijnen en dat was schijnbaar wennen voor oppositiepartijen GroenLinks, CristenUnie, SGP en Dorpsbelangen Huizen. Zij hadden vooral vragen over wat er nu precies met sommige dingen werd bedoeld en hoe de coalitie nu concreet dingen wil gaan uitvoeren.
Dat laatste verbaasde de coalitiepartijen weer, die juist als doel hadden om al die onderwerpen gezamenlijk met alle partijen uit te werken.

Samenspel

Coalitie verbaasd over vele vragen oppositie over precieze invulling

ChristenUnie en GroenLinks wilden daar op hun manier wel op inspringen en boden een motie 'Samenspel' aan waarin zij 17 onderwerpen aandroegen die zij misten in het coalitieakkoord. Uiteenlopende onderwerpen van het behoud tot de Nieuwe Kerk tot rookvrij opgroeien in Huizen en van grondwaterbeheer tot een kinderburgemeester.
Ze vroegen het nieuwe college om inhoudelijk te reageren op de voorstellen bij het behandelen van de voorjaarsnota en daarbij per voorstel aan te geven of men het uit wilde gaan voeren en hoe, of waarom niet.

Discussie onder druk

Omdat er nog heel veel op de agenda stond, kwam de discussie hierover onder druk te staan. De coalitiepartijen vroegen het voorstel tijdens het bespreken van de voorjaarsnota in te brengen.
Een korte schorsing, die ChristenUnie wilde gebruiken om met mede-indiener GroenLinks hierover te praten, zat er zelfs niet in. Daarom besloot de ChristenUnie het voorstel toch maar in te dienen. Uiteindelijk waren zij de enige partijen die voor stemden en het voorstel haalde het niet.

Andere aanpak

Oppositiepartij Leefbaar Huizen koos voor een andere aanpak. Ook deze partij had wel vragen, maar had deze schriftelijk al bij de coalitiepartijen neergelegd en vertrouwde erop dat deze vragen mettertijd wel beantwoord zouden worden. De partij ziet in het akkoord zo'n 80 procent van het verkiezingsprogramma gerealiseerd en was daar blij mee.

Zondagopenstelling

Uiteindelijk werd omwille van de tijd besloten om alleen de meest dringende vragen te beantwoorden en om de rest schriftelijk af te doen. Het coalitieakkoord werd snel in stemming gebracht en werd aangenomen met de stemmen van de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en PvdA en de stemmen van Leefbaar Huizen. ChristenUnie, GroenLinks, Dorpsbelangen en SGP stemden tegen. De laatste partij gaf aan dat dit vooral om de zondagopenstelling ging. Daarnaast gaf Paul Lekkerkerker van D66 aan zich niet te kunnen vinden in het punt over de Havenstraat. Hij vond dat dit niet strookte met het onderzoek dat nu plaatsvindt naar aanleiding van een voorstel van de raad dat eerder werd aangenomen. De functie detailhandel wordt uitgesloten en dat paste volgens hem daar niet bij.

Nieuwe wethouders

Daarna kon dan eindelijk begonnen worden met het benoemen van de nieuwe wethouders. Hierover moest eerst door de raad gestemd worden. Marian Rebel van Dorpsbelangen Huizen vroeg een schriftelijke stemming aan.
Daaruit bleek dat alleen Roland Boom van de VVD en Maarten Hoelscher van de PvdA op alle 26 stemmen konden rekenen. Bert Rebel van het CDA en Marlous Verbeek kregen elk 23 stemmen voor en 3 tegen.

Nieuwe raadsleden

Omdat drie van de vier wethouders een raadzetel hadden en deze door hun benoeming leeg kwam, werden ook drie nieuwe raadsleden benoemd: Wouter Holtslag voor de VVD, Stef van der Pas die de nieuwe fractievoorzitter wordt van de PvdA, en Bram Schröder van D66.

Afscheid

Felicitaties voor de nieuwe wethouders en raadsleden moesten wachten tot na afloop van de vergadering.
Eerst werd nog afscheid genomen van de wethouders Janny Bakker, Marianne Verhage en Gerrit Pas. Zij deden dat elk op eigen wijze.

Lintjes

Inmiddels was middernacht al gepasseerd toen het laatste agendapunt in beeld kwam: het uitreiken van de lintjes aan de raadsleden die vertrokken en 12 jaar of langer in de raad hadden gezeten: Bert Rebel, Maarten Hoelscher en Kees de Kok. De eerste twee zijn nu wethouder geworden en de laatste kwam niet in de raad omdat zijn partij veel stemmen verloor en niet genoeg zetels kreeg. Hij liet weten zich nu kandidaat te stellen voor de provinciale verkiezingen.

Energie besparen verenigingen

HUIZEN De gemeenteraad heeft ingestemd met een voorstel om eerst onderzoek te doen naar mogelijke energiebesparende maatregelen bij verenigingen voordat er een afdoende voorziening wordt getroffen voor ledverlichting.

Daardoor kunnen sportverenigingen en -stichtingen, maar ook die in de cultuursector, op kosten van de gemeenten een energiescan laten doen. De raad kan dan hier in het eerste kwartaal van 2019 een beslissing over nemen. Dat laatste vond een grote meerderheid van de gemeenteraad wel iets te laat, omdat er drie verenigingen zijn die niet zo lang kunnen wachten. Deze verenigingen - en verenigingen die zich nog melden - kunnen voor 1 juli al een energiescan laten doen. Met de uitkomsten kan het college aan de slag eerder een oplossing hiervoor te zoeken

Voor Mitsubishi naar Weesp

REGIO Wie op zoek is naar een Mitsubishi, kan voortaan terecht bij Auto Lancker in Weesp. Dit autobedrijf is nu de Mitsubishi-dealer voor 't Gooi.

Auto Lancker is al Mitsubishi-dealer sinds 1975. Eigenaar Cees Bosboom zegt trots te zijn en ziet de Mitsubishi- en andere merkrijders graag in zijn showroom aan de Hogeweyselaan verschijnen. "Ook vooor onderhoud en schades aan alle auto's", zo tipt hij. De wisseling valt samen met de Mitsubishi-Matsweken, die duren tot en met 17 juni.

Methadonverstrekking Jellinek binnenkort in gemeentehuis

Foto: CDA Huizen

HUIZEN Jellinek gaat binnenkort twee keer per week in het gemeentehuis methadon verstrekken aan 15 tot 20 inwoners van Huizen.

"Het gaat om een groep mensen die goed ingeregeld zijn en hiervoor tot nu toe met de bus naar Hilversum moesten. We hebben een half jaar gezocht naar een geschikte plek in Huizen, maar niet gevonden", liet wethouder Janny Bakker maandagmiddag weten.

Methadon
Methadon wordt verstrekt aan mensen die van hun heroïneverslaving af willen komen en wordt onder begeleiding van twee medewerkers van Jellinek ingenomen.
"Zo'n afspraak duurt vijf minuten. De methadon wordt dan ingenomen onder toeziend oog van twee medewerkers van Jellinek. Wij vonden dat we dat dichter bij onze inwoners aan moesten bieden, maar geen enkel wijkcentrum of gezondheidscentrum of andere organisatie wilde of kon onderdak bieden", aldus de wethouder.
Daarom heeft de gemeente besloten om nu Jellinek twee keer per week in het gemeentehuis een ruimte ter beschikking te geven. De ruimte wordt op kosten van Jellinek hiervoor in orde gemaakt. "Het is een proef van een jaar en we hopen dat in die tijd misschien toch een van de gezondheidscentra of apotheken een ruimte hiervoor heeft."

Na een half jaar zoeken geen andere geschikte plek gevonden

Geen overlast
Het gaat volgens de wethouder om mensen die geen overlast veroorzaken en slechts even binnenlopen om de methadon in te nemen.

Jolanda de Groot-van Dijk

Vrijwilliger bij Mamacafé Huizen, 33 jaar, in Huizen sinds 1984 met onderbreking in haar studententijd

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben getrouwd met Laurens (sinds '09), moeder van twee meisjes ('14 en '16), in verwachting van #3 en slager bij Keurslager van Schaik in 't Holleblok."

Wat is het Mamacafé?
"Gezellig samenzijn met andere ouders om van elkaar en professionals te leren over de verschillende aspecten van het ouderschap, terwijl de kinderen lekker samen spelen."

Wat doe jij daar als vrijwilliger?
"Ik beheer de Facebookpagina."

Het leukste van het Mamacafé?
"Het contact met andere moeders en kinderen; gezelligheid en kennis delen, tegenwoordig ook steeds vaker buiten het mamacafé om!"

Koffie of thee?
"Koffie, maar dan wel échte. Op zijn minst ouderwetse filterkoffie, maar nog liever uit een bonenautomaat."

Favoriete muziek?
"Ik heb geen absolute favoriet, ik luister wat bij mijn stemming past. Een tip: The Wanderer, hij woont in Huizen en maakt héle mooie liedjes!"

Huizen mist nog ...?
"Horeca en gezelligheid op het Oude Raadhuisplein. En een leuke winkel met (o.a.) positie- en borstvoedingskleding."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De verduurzaming van de gemeente; bijvoorbeeld door het vervangen van verlichting voor led en het stimuleren van groene tuinen met minder bestrating."

Welk groot evenement zou naar Huizen moeten komen?
"Een leuk foodtruckfestival zoals 'Rollende keukens'."

Wat zou je nooit (meer) doen?
"Roken. Ik heb het jaren gedaan en snap steeds minder goed waarom."

Gemeente aan de slag met beleid LHBTI+

HUIZEN De gemeente gaat aan de slag met het zogeheten LHBTI+-beleid, zodat lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en intersekse personen mee kunnen doen op een manier die zij prettig vinden.

Uit landelijke cijfers blijkt dat zij zich niet altijd vrij voelen om open te zijn over hun seksuele identiteit. Reden voor de gemeente om dit beleid te ontwikkelen. De raad diende hier in februari een voorstel voor in.
De gemeente heeft inmiddels gesproken met een groot aantal maatschappelijke partners zoals sport, vluchtelingenwerk, welzijns- en jongerenwerk om in beeld te brengen wat er op dit moment al gebeurt op het gebied van LHBTI+-beleid en wat er aanvullend nog nodig is.

Aanbevelingen

Daaruit kwamen een aantal aanbevelingen die te maken hebben met de volgende punten:
1. Zichtbaarheid van wat er al is in Huizen;
2. Deskundigheidsbevordering;
3. In gesprek met inwoners uit de LHBTI+-doelgroep;
4. Onderwijs;
5. Extra kwetsbare groepen: Nederlanders met een migratieachtergrond en vluchtelingen.

"Deze aanbevelingen geven de gemeente richting voor een vervolg en aanvullend beleid. Daarvoor gaan de gemeente en maatschappelijke partners een actie-agenda opstellen. Voor een succesvolle aanpak daarvan gaan we in gesprek met mensen uit de LHBTI+-groep", laat de gemeente weten. Wie mee wil denken, kan zich melden bij Michel van der Hoeven via 035-528 14 55 of m.vanderhoeven@huizen.nl.

Politie ontruimt wietplantage Middenweg

Foto: Bob Awick

HUIZEN De politie heeft maandagmiddag aan de Middenweg met een speciale eenheid een wietplantage geruimd. Het ging om een plantage met zo'n 300 plantjes, die inmiddels al getopt waren. Deze toppen hingen aan het plafond te drogen. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Mamacafé Huizen viert eerste lustrum met speciale belevingsworkshop

Elke vrijdagochtend in Wijkcentrum Holleblok

Het Mamacafé dat wekelijks op vrijdag wordt gehouden in Wijkcentrum Holleblok bestaat vijf jaar. Dat werd vrijdag gevierd met een feestelijke ochtend.

De kinderen gieren het uit als de sterrenhemel op en neer gaat. Foto: Carin van den Berg

HUIZEN Het Mamacafé Huizen bestond vrijdag 1 juni 5 jaar en dat werd gevierd met een feestelijke ochtend. Zo was er een speciale workshop voor moeders en hun kinderen.

Marieke Galman is gezins- en opvoedcoach en jeugdverpleegkundige bij de GGD. Zij werkt bij Jeugd & Gezin, wat vroeger Centrum voor Jeugd & Gezin heette. Vanuit haar functie is ze betrokken bij het mamacafé. "Het mamacafé in Huizen is vijf jaar geleden ontstaan, omdat er vraag naar was. Uit een enquête bleek dat moeders en aanstaande moeders elkaar graag wilden ontmoeten. Toen zijn we met een aantal van hen gaan zitten en daar is het uit voortgekomen. Overigens zijn vaders en aanstaande vaders ook welkom en die komen af en toe ook wel. De naam is toen alleen wel gekozen omdat dit een bekende naam is en moeders daar op zoeken op internet."

Het mamacafé begon ooit in 't Vurônger - maar die ruimte bleek niet zo geschikt - en zit nu al weer een aantal jaar in Wijkcentrum Holleblok. "Lekker dicht bij de winkels en scholen", zegt Marieke. Wekelijks komen er tussen 10.00 en 12.00 uur ouders of aanstaande ouders met hun kinderen langs. "De inloop begint om 10.00 uur en als we een gast hebben, dan start deze meestal rond 10.30 uur", legt Marieke uit.
Vandaag is Marije Magito te gast. Ze geeft met haar Stichting Jonge Kind Centrum diverse ouder-kindprogramma's. Met die programma's wordt de band tussen ouders en kind sterker. Zij leren hun kind als het ware 'lezen'. Wat gaat er in hem om? Daarnaast ontwikkelen de kinderen zich ook spelenderwijs. Op verzoek van de moeders is ze er vandaag weer met een belevingsworkshop. Met glimmende pompons huppelen de wat grotere kinderen op muziek en de baby's reageren op het geglinster of het gevoel als de moeders hen ermee aaien. Ook wordt er een sterrenhemel van parachutestof op en neer gedaan. Sommige kinderen gieren het uit van plezier.
"Ik stel samen met moeders drie keer per jaar een programma op met sprekers. In principe doen ze dat gratis, want er is geen budget voor. Er is ook een groep van vrijwilligers, waarvan er minimaal twee per keer aanwezig zijn."

Wens om onderling informatie uit te wisselen

Jolanda is een van de moeders die het café al zeker twee jaar wekelijks bezoekt. Zij houdt op dit moment de Facebookpagina 'Mamacafehuizen' bij. "Ik was zwanger van de tweede toen ik voor het eerst kwam. Nu ben ik zwanger van de derde. Ik wilde graag andere mensen ontmoeten. Vroeger gebeurde dat bij de speeltuin. Nu werken vrouwen en zie je ze niet meer. Ook ik werk. Gelukkig heb ik op vrijdag altijd vrij en kan ik dan naar het mamacafé gaan." Vooral het onderling uitwisselen van informatie vindt ze belangrijk. Een kopje thee of koffie drinken maakt daarom altijd deel uit van het mamacafé. "En dat is gratis", vult Marieke aan. Mamacafé Huizen staat ook in de agenda van deze krant.

Met spinnen en wandelen 4.650 euro binnen voor behandeling Duchenne

Foto Bob Awick

HUIZEN De Coronel Duchenne Heroes Day heeft zondag een bedrag opgeleverd van 4.650 euro. "Een mooi bedrag waar we heel blij mee zijn", aldus Paul Wiegerinck van de organisatie.

De dag was bedoeld om geld op te halen voor de sponsorbijdrage die twee mountainbiketeams nodig hebben om mee te kunnen doen aan de Duchenne Heroes. Het gaat om MTB Team Huizen en Power-Against-Duchenne.

Spinnen
Het was mogelijk om drie uur te spinnen of deel te nemen aan een van de wandeltochten die samen met Coronel Sports waren georganiseerd. "Bij het spinnen zijn er nog fietsen van elders bijgehaald, dus daar deden 3 uur lang in ieder geval 50 mensen aan mee. Aan de wandeltochten hebben zo'n 60 tot 70 mensen meegedaan."

Duchenne
Na afloop werd direct de cheque overhandigd, in het bijzijn van Damian en Erwin, twee jonge jongens met Duchenne, een ernstige spierziekte waardoor ze al jong in een rolstoel komen en niet oud worden. Paul: "Wij hebben met Power-Against-Duchenne deze twee jongens geadopteerd als onze mascottes. Het overhandigen van de cheque in het bijzijn van hen was dan ook best emotioneel. De deelnemers zagen meteen waar we het voor doen."

Mountainbike
In september fietsen de twee mountainbiketeams de Duchenne Heroes 2018. In 7 dagen tijd door 4 landen, 100 kilometer per dag en 13.000 hoogtemeters op de mountainbike om geld in te zamelen voor de behandeling van Duchenne.

SC AH'78 3 viert kampioenschap

Feest vieren met de kampioenschaal Robin van Melle

HUIZEN Het derde team van SC AH’78 3 is afgelopen zaterdag gehuldigd vanwege het behaalde kampioenschap. Dit team bestaat hoofdzakelijk uit voetballers van Molukse afkomst. Ze speelden ter ere van het 40-jarig jubileum met het originele tenue waarin hun opa's in kamp Almere voetbalden, mogelijk gemaakt door HR Schoonmaakbedrijf.

'Het dorp waar je nu woont, blijft dat ook na een fusie'

Gedeputeerde Jack van der Hoek is vanuit de provincie belast met de gemeentelijke herindelingsprocedure in het Gooi. Na de vakantie komt hij praten met bewoners. Het gaat niet om winnen van draagvlak; dat stadium zijn we volgens hem al voorbij. Wel om wat de inwoners van belang vinden als hun dorp fuseert met dat van anderen. Deze avonden zijn uitgesteld omdat de provincie eerst duidelijkheid wil hebben over de rol die zij moet spelen, maar de trein richting fusie rijdt en lijkt niet meer te stoppen.

Jack van der Hoek in zijn werkkamer in het provinciehuis in Haarlem. Foto: Carin van den Berg

HUIZEN Het nieuwe gemeentebestuur bevestigde deze week maar weer eens dat een zelfstandig Huizen vooropstaat en ook buurgemeenten Blaricum en Laren willen alles uit de kast halen om de provincie Noord-Holland ervan te overtuigen dat een voorgenomen fusie tussen de drie dorpen niet aan de orde is. Vanuit de provincie wordt daar anders over gedacht. De trein richting fusie rijdt en kan alleen nog maar gestopt worden als de Tweede, of anders de Eerste, Kamer straks niet met een herindelingsontwerp instemt. In dat herindelingsontwerp komt te staan dat Huizen, Blaricum en Laren gaan fuseren en wat er allemaal geregeld moet worden om één gemeente te worden.

Gedeputeerde Jack van der Hoek is namens de provincie met dit onderwerp belast. Hij is niet verrast door de tegenstand die uit de drie dorpen komt. "Het is altijd lastig om uit te leggen aan inwoners waarom je deze stap zet. In hun straat en dorp zien ze dat het goed gaat en het bestuur is dichtbij en alle voorzieningen zijn in het dorp aanwezig. Toch zijn er grotere thema's die spelen in de regio, die ook van belang zijn voor deze inwoners. Die moeten beter geregeld worden. Zoals mobiliteit, woningbouw en de natuur. Het is lastig om op dat gebied zaken die ook buiten de gemeentegrenzen gaan, snel en krachtig in de regio te regelen. Dat is een van de redenen voor deze herindeling."

Bang

'Het is altijd lastig om uit te leggen aan inwoners waarom je deze stap zet'

Hij vervolgt: "Mensen zijn bang dat het dorp waarin ze wonen verandert na een fusie. Ik woon zelf ook in een klein dorp, dat begrijp ik. Daar komen dan ook emoties bij kijken, maar het dorp waar je nu woont blijft dat ook na een fusie. Het is wel van belang om dingen goed te regelen, bijvoorbeeld met een goed kernenbeleid, zodat bestuurders dichtbij en aanspreekbaar blijven. Dit punt is veel genoemd in het proces tot nu toe en daar zal dan ook aandacht voor zijn in het herindelingsontwerp."

Praten

'Wegblijven zorgt er niet voor dat een eventuele fusie niet doorgaat'

Ook is de gedeputeerde van plan om zelf met de bewoners te komen praten op de avonden die na de zomervakantie worden gehouden in elk dorp. "Belangrijkste vragen zijn: Als die fusie er komt, wat vind jij dan belangrijk? Wat moet er behouden blijven? Wat moet er geregeld worden?" Het is duidelijk dat de provincie niet overweegt om van standpunt te veranderen in deze hele discussie. Moet een eventuele fusie dan niet van onderop komen en moet daar dan geen draagvlak voor zijn, zoals vaak geopperd wordt in de dorpen?

Draagvlak

"Als de provincie het noodzakelijk vindt om in te grijpen door middel van een herindelingsproces zoals wij dat hier hebben gedaan, dan gaat het niet meer om draagvlak voor een fusie", stelt Van der Hoek. "Dan is er al heel wat gebeurd. De afgelopen jaren zijn er meerdere rapporten geweest die aangaven dat op termijn de bestuurskracht in de regio niet voldoende is. De gemeenten konden zelf met stappen komen. Dat hebben zij niet gedaan. Het Rijk heeft ons gevraagd te laten weten wat er nodig is om te zorgen voor een goede balans in de regio en daarom heeft de provincie deze stappen gezet. Niet omdat zij dat zelf wilde. Zeker na de fusie van Bussum, Naarden en Muiden tot Gooise Meren en een eventuele fusie van Wijdemeren en Hilversum is er een onbalans als Huizen, Blaricum en Laren zelfstandig zouden blijven. Bovendien staat er als stip op de horizon nog steeds één grote gemeente in de regio Gooi en Vechtstreek. Die stap moet wat mij betreft wel van onderop komen en die beweging lijkt langzaam op gang te komen. In Hilversum heeft het nieuwe college aangegeven dat voor 2030 te willen bewerkstelligen."

Teleurstelling

De zogeheten 'lichte regeling' die Huizen, Laren en Blaricum voorstelden, vond de provincie geen goede oplossing. "Daarin gaven de gemeenten onder andere aan dat een van de wethouders dan ook zou spreken voor de twee andere gemeenten bij de regio. Wat ik me daarbij afvroeg, is wat als wethouder A akkoord zou gaan met iets en gemeente B en C zijn het er niet mee eens: welke wethouder gaat zich dan verantwoorden tegenover de gemeenteraad? Dat maakte de bestuurlijke drukte die er is alleen maar ingewikkelder en dat was dus geen oplossing. De gemeenteraad moet juist meer directe invloed krijgen en hierop kunnen sturen. Daarom hebben we dit afgewezen. Van tevoren waren er ook voorwaarden aan gesteld. Dat er teleurstelling was over deze afwijzing komt, denk ik, omdat we elkaar niet goed verstaan hebben. Wij wilden er serieus naar kijken, maar dat wilde niet zeggen dat we het ook zouden accepteren. Het voldeed niet aan de vooraf gestelde voorwaarden."

Rol provincie

De provincie liet dinsdag weten de procedures voor gemeentelijke herindeling in Gooi en Vechtstreek te hebben verlengd. De provincies willen van het Rijk duidelijkheid hebben over de rol van de provincie in dit soort processen. "Er staan slechts twee regels in het regeerakkoord en dat is voor ons te weinig. Het moet duidelijk zijn welke rol wij daarin spelen en aan welke voorwaarden een herindelingsontwerp moet voldoen. We willen zeker weten dat we straks met het herindelingsonderwerp als provincie juist gehandeld hebben. De minister heeft aangegeven daarvoor nog enkele maanden nodig te hebben."

Inwonersavonden

Dit wil niet zeggen dat er nu vertraging ontstaat. "De provincie werkt gewoon door. We hadden de inwonersavonden al wel voor de zomervakantie willen houden en die hebben we uitgesteld. Bureau Berenschot, dat bezig is om alle informatie voor ons op te halen, praat wel met ondernemers en maatschappelijke organisaties. Dat gaat gewoon door." Van der Hoek wil wachten met de avonden voor de inwoners om straks ook een duidelijk verhaal te kunnen hebben over het hoe en waarom en die rol van de provincie. "Daarover moeten we eerst zelf duidelijkheid hebben, anders is er geen verhaal te vertellen."

Voor de bühne?

Hij komt zelf op deze avonden en wil dan ook alle vragen van inwoners beantwoorden. "In welke vorm dat gaat gebeuren, weet ik niet. Maar ik ben niet van plan om in een donker zaaltje op het podium te staan. Ik wil graag een vorm vinden waarbij inwoners langs kunnen lopen en alle vragen kunnen stellen en kunnen laten weten wat zij belangrijk vinden." Omdat de provincie wel doorgaat met het herindelingsontwerp is het de vraag of dit soort avonden dan niet voor de bühne is. "Beslist niet", zegt Van der Hoek. "Het is de bedoeling dat wat we daar ophalen ook herkenbaar terug te vinden is in het herindelingsontwerp. Bijvoorbeeld die nabijheid van het bestuur en hoe we dat willen regelen."

Democratisch

Hij hoopt dat inwoners openstaan voor de dialoog die de provincie met ze wil aangaan over dit proces. "Ik ben verbaasd dat er oproepen zijn om vooral niet naar dit soort avonden te gaan. Dat is niet democratisch. Wij worden geacht dit te doen en willen de dialoog met inwoners en andere betrokkenen aangaan. Dat je iets niet wilt, dat begrijp ik. Maar wegblijven zorgt er niet voor dat een eventuele fusie niet doorgaat. We zijn dit proces ingegaan en moeten dat afmaken."

Tweede en Eerste Kamer

Voorlopig gaat hij ervan uit dat het herindelingsontwerp, nadat er duidelijkheid is van de minister, snel door Gedeputeerde Staten kan worden vastgesteld. September zal waarschijnlijk niet gehaald worden, zoals tot nu toe gepland was. "Hopelijk kunnen we dat wel snel daarna doen. Daarna ligt het ook ter inzage en kan iedereen er zijn zienswijze op geven. Dat moeten we dan ook nog weer bespreken. Uiteindelijk gaat het voorstel naar de minister. Als zij het voorstel rijp acht voor besluitvorming zal de Tweede Kamer en vervolgens de Eerste Kamer erover moeten besluiten."

Zoals het er nu naar uitziet, zal de eerst haalbare datum voor een fusie van 1 januari 2021 daarmee nog steeds gehaald kunnen worden.

Wethouder Gerrit Pas onthult digitale beeldenroute met 'Kunst Huizen'-app

Gratis informatie over kunstwerken in openbare ruimte

De wethouder toont trots hoe de app er uit ziet op een groot scherm. Foto: Carin van den Berg

HUIZEN Het was zijn laatste wapenfeit als wethouder voor zijn afscheid, de presentatie van Gerrit Pas maandagmiddag van de digitale beeldenroute met 'Kunst Huizen'-app. "Ik heb altijd gezegd dat we er meer mee moesten doen."

De wethouder houdt van kunst en het was dan ook een droom om nog eens een fietsroute langs alle beelden van Huizen te kunnen maken. Die droom kwam in 2016 uit en toen werd er ook een boekje uitgegeven. Daarnaast hield het Huizer Museum een tentoonstelling die de link legde met de beeldenroute. Daaronder ook het gele bankje dat elke keer bij een ander kunstwerk stond en waar filmpjes gemaakt werden. Deze waren onder andere op de site van HuizerNieuws te zien, zoals deze krant vroeger heette.

Gratis app

'Iedereen kan die downloaden en zelf de route fietsen'

Nu komt er opnieuw een droom van Gerrit Pas uit. "Het onderhoud van de beelden wordt gedaan door Kunstwacht en zij bieden deze app gratis aan", legt hij uit. "Iedereen kan die downloaden en zelf de route fietsen of meer informatie over de beelden opzoeken." Daarom was ook Pauline Gmelich Meiling, directeur van de bibliotheek, aanwezig. "In de bibliotheek zit ook de kunstuitleen en de bibliotheek doet veel met educatie, onder andere voor scholen. Die zie ik al helemaal gebruikmaken van de app", aldus een enthousiaste wethouder.
Trots toonde hij hoe de app er op een groot scherm uitziet. "Huizen telt ruim 50 kunstwerken in de openbare ruimte. Hiervan maken er 35 deel uit van de beeldenroute." De app is te downloaden bij Google Playstore en binnenkort ook in de App Store.

Tiener Toneel Huizen en Bolletje Rolletje Kindertoneel spelen een aantal voorstellingen. Foto: Rogier Wernars

Vrijdag 8 juni

Mamacafé Huizen

10.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Geen thema vandaag, maar we kletsen nog even na over het lustrumfeest. Alle (a.s) ouders met baby's en hun broertjes en zusjes tot 4 jaar zijn van harte welkom.

Geef-en-neemtafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

De geef-en-neemtafel wordt door vrijwilligers van Versa Welzijn georganiseerd.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone: kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar!. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Feestelijke middag senioren

13.00 uur | Monnickskamp Huizen

Feestelijke middag voor senioren in en rond wooncentrum De Rustmaat. Kom ontdekken wat Huizen te bieden heeft op het gebied van bewegen, wellness, plezier en activiteiten. Middag is gratis.

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Patrick Nederkoorn

20.15 uur | Brinkhuis Laren

Try-out van zijn nieuwe programma 'Ik betreur de ophef'. Hij vertelt hierin op aanstekelijke wijze over zijn verleden als gemeenteraadslid. Patrick is onder meer bekend van 'Spijkers met Koppen' en 'Zomaargasten'. Entree € 15,-.

Zaterdag 9 juni

Obstacle Run Eemnes

13.00 uur | Evenemententerrein Eemnes

Voor het goede doel IISAH. Overwin obstakels en neem ze voor een ander.

Historisch Huizen te voet

14.00 uur | Huizer Museum Huizen

De aanvang van de wandeling is 14.00 uur en start bij het museum aan de Achterbaan. De kosten voor de wandeling bedragen € 4,- per persoon.

Papageno Jazzconcert

15.30 uur | Papageno Huis Laren

Iedere 2de zaterdag van de maand van 15.30 tot 16.30 uur, entree € 6,50. Tickets kunt u, tot de vrijdag voor het concert 17.00 uur, boeken via de link naast de datum op www.papageno.nl.

Theatervoorstellingen voor kinderen en tieners

19.00 uur | Kindcentrum De Optimist Huizen

Drie voorstellingen door Tiener Toneel Huizen en Bolletje Rolletje Kindertoneel. 9 juni 'De preis van je leven' door TTH, 16 juni 'Sjakie en de chocoladefabriek' en 23 juni 'Het dorp met de stoute kinderen', beide door BRK. Aanvang 9 en 16 juni 19.00 uur en 23 juni 18.30 uur. Info: 06-4511555.

Concert Dijksound

20.15 uur | Singer Laren

Het tweejaarlijkse concert van popkoor Dijksound. Met een bruisend repertoire: een beetje flowerpower, jaren 80 en 90 en modern. Van lieve ballads tot lekkere disco en stevige rock.

Zondag 10 juni

Papageno Koffieconcert

11.30 uur | Papageno Huis Laren

Iedere zondag van 11.30 tot 12.30 uur, entree € 6,50 Tickets kunt u, tot de zaterdag voor het concert 12.00 uur, boeken via de link naast de datum op www.papageno.nl.

Muziek in Huis

14.30 uur | De Bolder Huizen

Het concert van ensemble De Thuiskomst begint om 14.30 uur. Adres: Akkerweg 57, Huizen. Het concert is in Het Knooppunt en duurt 60 minuten. Entree € 6,-.

Stiltemeditatie

20.00 uur | Bewustzijnscentrum Bala Huizen

We gaan voor de stilte vaak de stad uit, maar kan stilte ook hier en nu? Stadsverlichting wil inspireren tot rust te midden van overvolle agenda's en haast in ons dagelijks leven.

Maandag 11 juni

Heerlijk ontbijten

9.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Heerlijk ontbijten met buurtgenoten. Ineke en Claudia heten u van harte welkom. Aanmelden is niet nodig. € 2,- per persoon. Wekelijks op donderdag vanaf 9.00 uur.

Geef-en-neemsnuffelkast

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Wijkcentrum Holleblok heeft een snuffelkast met tweedehandsbaby/kinderkleding in de maten 50 tot ongeveer maat 152 tegen kleine prijzen. Geopend: maandag van 9.30 tot 12.00 uur.

Rummikub en Scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

Dinsdag 12 juni

Gratis proefles yoga

9.30 uur | De Malbak Blaricum

Voordelen van yoga eens ervaren? Kom naar een gratis proefles op dinsdagochtend om 9.30 in de Malbak. Voor vragen kunt u me bellen op 06-10185117, of mailen: info@qimare.nl.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Elke dinsdag- en donderdagochtend kunt u boeken lenen bij de Malbak bibliotheek. Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122, 1261 NK Blaricum.

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de Computerhelpdesk waar ervaren deskundige vrijwilligers tussen 10.00 uur en 12.00 uur klaar staan om u te helpen. Meer informatie: www.debrassershoeve.nl.

Koffieochtend

10.30 uur | De Goede Herderkerk Huizen

Iedereen is welkom, er is geen programma! Gezelligheid en ontmoeting staan centraal.

Weerbaarheid Senioren (55+)

11.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

De lessen zijn niet gebaseerd zijn op fysieke kracht, maar op 'slimmigheden'. Kosten € 2,-. Info: 06-15276036 of www.osoerzu.nl/bsc.

Spelmiddag

13.30 uur | De Blaercom Blaricum

Sjoelen kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee! Info: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Free Dutch Lesson

19.30 uur | De Malbak Blaricum

Every Tuesday between 7.30-9.30 pm. You will learn more about the meaning of words and verbs. Level: speaking and understanding the Dutch language a bit. De Malbak, Wetering 122, Blaricum.

Woensdag 13 juni

Repair Café Blaricum

9.30 uur | De Malbak Blaricum

Repair Café in wijkcentrum de Malbak. Woensdag 13 juni vanaf 10.00 uur.

Taalcafé

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Anderstaligen zijn elke woensdag van 10.30 tot 12.00 uur welkom bij het Taalcafé. Hier kunt u uw Nederlands verbeteren door gesprekjes te voeren met anderen.

Film aan de Brink - 'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri'

14.30 uur | Brinkhuis Laren

Een vrouw plaatst drie gigantische billboards met kritische boodschappen aan het hoofd van de politie. Het gevecht tussen haar en de plaatselijke politie wordt steeds heftiger. Entree: € 5,-.

Basisvorming Muziek - vriendje & vriendinnetjesles

14.40 uur | Schering en Inslag Laren

Meedoen met vriendje & vriendinnetjesles van Basisvorming Muziek van De Gooische Muziekschool. Aanmelden via info@degooischemuziekschool.nl.

Muziek voor Kleuters - vriendje & vriendinnetjesles

15.20 uur | Schering en Inslag Laren

Kleuters kunnen meedoen met vriendje en vriendinnetjesles. Thema is Babar, olifantje in het bos. Meer infomatie: www.degooischemuziekschool.nl.

Workshop 'Gezond, fit en slank de zomer in!'

19.00 uur | Koninklijke Visio Huizen

Tijdens deze workshop krijg je nieuwe inzichten en persoonlijke tips hoe je gezond, fit én slank wordt.

MusicalAnders speelt 'Jackpot'

19.30 uur | Scholencomplex de Bijvanck Blaricum

MusicalAnders is een musicalkoor voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Kaarten à € 5,- voor aanvang vanaf 18.30 uur bij de Malbak of via annemiekvanzeben@upcmail.nl.

Film aan de Brink - 'The Leisure Seeker'

19.30 uur | Brinkhuis Laren

Een liefdespaar reist van Boston naar het zuidelijkste puntje van Florida in een camper genaamd 'The Leisure Seeker'. Ze herontdekken Amerika's oostkust en elkaar. Entree: € 5,-.

Donderdag 14 juni

Inloopochtend SeniorWeb Eemnes

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

Wij zijn een kleine groep enthousiaste vrijwilligers die u graag bijstaan bij al uw digitale vragen en/of problemen.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Elke dinsdag- en donderdagochtend kunt u boeken lenen bij de Malbak bibliotheek. Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122, 1261 NK Blaricum.

Koersballen

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Koersbal lijkt op jeu de boule. Donderdags van 10.00-12.00 uur. De Malbak, Wetering 122, Blaricum. 035-5262902.

Koffieochtend

10.00 uur | De Blaercom

Iedereen is welkom! Informatie en/of aanmelden: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de Computerhelpdesk. Meer informatie: www.debrassershoeve.nl.

Koffieochtend in Brinkhuis

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Gastvrouwen schenken koffie en thee in de bovenzaal van het Brinkhuis.

Stralend jij! - Visagieworkshop

13.30 uur en 19.30 uur | Blaricummermeent Blaricum

Deze workshop staat in het teken van een dagmake-up. Tijdsduur: 2 uur. Prijs per persoon: € 22,50. Aanmelden: info@fijncreatief.nl | www.fijncreatief.nl.

Bingo

14.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

De kosten bedragen € 5,50 p.p. Voor dit bedrag kunt u 6 x 3 rondes spelen. Ook krijgt u een kopje koffie/thee en een hapje en drankje in de pauze.

Hippe Haring Party

17.00 uur | Nautisch Kwartier & De Kalkovens Huizen

Met o.a. DJ Yves Eaux, mode, foodcourt en kunst. www.HippeHaringParty.nl.

Stil varen Ankeveense Plassen

Foto: Natuurmonumenten

ANKEVEEN Stil varen met een boswachter van Natuurmonumenten tijdens een boottocht op de Ankeveense Plassen. Het kan zaterdag 9 juni en zondag 10 juni van 13.30 tot 15.30 uur. Meld je aan via www.natuurmonumenten.nl.

Recordaantal botters komt naar Huizer Vis Festijn 2018

Opbrengst gaat dit jaar naar vier goede doelen

Het Huizer Vis Festijn wordt voor de vierde keer gehouden. De opbrengst van het evenement van Rotary Club Huizen gaat naar vier goede doelen.

Botters en mensen in klederdracht zijn twee ingrediënten van het Huizer Visfestijn. Foto: Rotary Club Huizen

HUIZEN Oude tijden herleven in de Oude Haven van Huizen als 15 juni zo'n dertig botters - een kwart van de totale Nederlandse bottervloot - de Huizer haven zijn binnengelopen. De historische platbodems meren af ter gelegenheid van het Huizer Vis Festijn 2018 dat wordt georganiseerd door Rotary Club Huizen.

Het evenement wordt alweer voor de vierde keer gehouden en de club sponsort met de opbrengst van het festijn altijd een aantal goede doelen in Huizen en omgeving. De vorige editie van het evenement leverde een bedrag op van maar liefst 25.000 euro.

Goede doelen

'We rekenen weer op een gezellig en drukbezocht evenement'

De opbrengst van het festijn gaat dit jaar naar vier goede doelen. Dit zijn: De Droomboom, het Versa Geheugenhuis, Voedselbank Gooi & Omstreken en de Stichting Huizer Botters.

Trots

"We rekenen weer op een gezellig en drukbezocht evenement. We zijn er ongelofelijk trots op dat het weer is gelukt om zo veel botters naar Huizen te halen", zegt Rinke Visser, namens Rotary Club Huizen verantwoordelijk voor de organisatie van het evenement.
Rotaryclub Huizen is onderdeel van Rotary, een internationale serviceclub met wereldwijd 1.6 miljoen leden. Zij zetten zich in voor allerlei maatschappelijke doelen. In Nederland zijn er meer dan 20.000 mensen betrokken bij dit netwerk. Rotary is onder andere de organisatie achter de actie 'Help polio de wereld uit' en doet veel in ontwikkelingslanden aan water-, medische en scholingsprojecten. Rotary is een van de clubs achter de shelterboxen die wereldwijd ingezet worden in noodgebieden.

Lokaal

"Op lokaal gebied zet Rotary zich vooral in voor kinderen en gezondheid, maar is ook veelal betrokken bij lokale voedselbanken en individuele hulp aan de mensen die het nodig hebben in onze maatschappij."

Botterwedstrijd

Het Huizer Vis Festijn begint in de middag met een botterwedstrijd op het Gooimeer. Rond 17.00 uur meren de botters weer af en is het tijd voor de prijsuitreiking, napraten en eten bij de botterwerf.

Kramen

Er staat een breed scala aan kramen op de kade waar vis, vlees, friet, ijs en drank gekocht kan worden. Ook is er een koffiebus. Drank en catering worden traditiegetrouw verzorgd door lokale ondernemers.

Vermaken

De kinderen kunnen zich vermaken op een springkussen en ouderen kunnen hun hart ophalen als ze op de kade mensen zien rondlopen in Huizer klederdracht. Later op de avond is het zoals altijd tijd voor een fantastische muzikale show.

Het evenement is voor iedereen toegankelijk. Toegangsbewijzen zijn voor vijf euro te koop via huizervisfestijn.nl.

Computer-cursussen voor senioren

HUIZEN De Brassershoeve start in september weer met computercursussen voor senioren.

Nieuw zijn de diverse cursussen om kennis te maken met de iPhone 7, Android 6 en 7 en de smartphone. Het Leercentrum de Brassershoeve biedt cursisten de mogelijkheid om in een cursus met maximaal vier deelnemers de basisvaardigheden te leren in een aangepast tempo en met voldoende ruimte voor eigen inbreng. In de lessen gebruiken zij hun eigen telefoon.
Verder is er weer een cursus om kennis te maken met de Samsung Tablet Android, waarbij deelnemers op hun eigen tablet werken.

Wie thuis een computer of laptop heeft met Windows 10 kan terecht op de cursus 'Kennismaken met Windows 10'. Deelnemers moeten gemiddeld 2 tot 4 uur per week vrij kunnen maken om thuis te oefenen. Wie al redelijke basiskennis heeft kan naar de vervolgcursus voor Windows 10. De docent kan hierbij rekening houden met individuele vragen.

Daarnaast is er een cursus 'Fotobewerking'. Hier leren deelnemers foto's te verfraaien, bij te kleuren of op andere wijze te bewerken. Hiervoor is de basiskennis van een Windowscomputer van belang.
Ook zijn er weer de cursus 'IPad voor beginners' en de vervolgcursus.

Meer informatie is verkrijgbaar bij De Brassershoeve aan de Waterstraat 2. Hier zijn ook inschrijfformulieren verkrijgbaar. Meer informatie staat ook op www.debrassershoeve.nl/cursussen. Bellen voor meer informatie kan naar Gré van der Deure: 035-52 508 21.

Groei & Bloei Open Tuinen Weekend

HUIZEN Het Groei & Bloei Open Tuinen Weekend wordt dit jaar op zaterdag 16 en zondag 17 juni gehouden. Ook in Huizen zijn er vijf open tuinen.

In de hele regio doen 22 tuinen mee, die allemaal te vinden zijn op de website www.gooi-noord.groei.nl. Hier staat een overzichtskaartje met de exacte openingstijden.

In het weekend zelf is de lijst met tuinen ook verkrijgbaar bij mevrouw Bogaert op de Gooilandweg 229.

Lezersfoto's

Zonsopgang bij de ophaalbrug van de aanloophaven. Foto: Frans Lubbers

HUIZEN De natuur staat in volle bloei, het jonge kroost gaat eropuit. Genoeg te fotograferen in Huizen.

Dat deden dan ook weer verschillende lezers, die hun mooiste foto's van deze week met ons deelden.
Van 'onkruid' in bloei tot een gecultiveerde tuin en van zonsopkomst tot prachtige bloemen en planten.

De foto's laten zien hoeveel kleur er in de natuur te zien is en hoe uitbundig die op dat moment is. Prachtig om te zien en delen. Van weids uitzicht tot klein detail.

Het kleine tuintje van Eimertje wordt veel gefotografeerd. Foto: Eimertje van Velsen
Klaproos in tegenlicht. Foto: Dolf van Kuler
Aan de Gooimeerkust. Foto: Jan Moll
De grote oversteek naar het water. Foto: Albert van der Linden
Zonnedauw. Foto: Frans Lubbers

Zelf ook een mooie foto gemaakt van een evenement, de natuur of iets anders dat is opgevallen? Mail deze dan naar redactie@nieuwsbladvoorhuizen.nl en zet in de mail dat wij de foto mogen publiceren.

Let er wel op dat de foto van goede kwaliteit is: minimaal 300 dpi of 1 MB. Wie weet zie je jouw foto dan een volgende keer in de krant.