Nieuwsblad voor Huizen

12 april 2018

Nieuwsblad voor Huizen 12 april 2018


Huizen zelfstandig en zondags open

Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

HUIZEN De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en PvdA gaan een stap verder in het formatieproces. Afgelopen maandag was er een eerste bijeenkomst van schrijfgroepen met fractiespecialisten. De formatie zal niet voor de meivakantie worden afgerond. "Liever zorgvuldig dan snel", aldus lijsttrekker Jessica Prins van de VVD.

Vorige week werd bekend dat VVD, CDA, D66 en PvdA overeenstemming hadden bereikt over vier grote onderwerpen: Gemeentelijke herindeling, Sociaal Domein, zondagopenstelling van winkels en de portefeuilleverdeling.

Zelfstandigheid
Zo hebben de partijen de voorkeur uitgesproken voor het behoud van zelfstandigheid, waarbij nadrukkelijk de verbinding gezocht zal worden met de gemeenten Blaricum en Laren. Wat betreft het Sociaal Domein is besloten deze op dezelfde wijze voort te zetten. De maatwerkaanpak blijft dus centraal staan. Daarnaast wordt er ruimte geboden voor de zondagopenstelling voor winkels.

Vier wethouders
De beoogde coalitiepartijen willen een nieuw college met vier wethouders, van elk van de partijen één. De stembusuitslag zal in de zwaarte van de portefeuille tot uitdrukking komen.

5

Vijf jaar cel en TBS voor overval

HUIZEN Vijf jaar cel en TBS heeft de officier van justitie geëist tegen een van de verdachten - een 19-jarige Huizer - die betrokken zou zijn geweest bij de brute en gewelddadige roofoverval vorig jaar op 16 april in een woning aan de St. Jansstraat in Laren.

Laren werd vorige jaar op tweede paasdag opgeschrikt door een zeer brute gewelddadige roofoverval waarbij de zoon des huizes om één uur 's nachts werd opgewacht bij de woning en onder bedreiging van een pistool de woning binnen werd geduwd. Zijn moeder kwam naar beneden omdat zij de hond hoorde blaffen. Vervolgens ontspon zich een horrorscenario waarbij de moeder vreselijk werd toegetakeld in haar gezicht, omdat ze schreeuwde. Ook toen inmiddels iedereen geboeid op bed lag, ging het geweld door. Alles bij elkaar zijn de twee mannen ruim een uur binnen geweest.

Maat

Tijdens de zitting bleek dat de zoon die avond met een maat op stap was geweest. Die maat heeft bij de politie verklaard de overvallers te hebben getipt over de thuiskomst van de zoon.

9

Jongen (10) aangereden op de Delta na plotseling oversteken

Foto: Bob Awick

HUIZEN Een 10-jarige jongen op de fiets is vrijdagmiddag gewondgeraakt na een aanrijding op de Delta in Huizen. De verantwoordelijke automobilist kon de jongen niet meer ontwijken toen deze plotseling de weg overstak. Het slachtoffer is naar het UMC in Utrecht gebracht. De weg was enige tijd afgesloten voor onderzoek.

Spoorlijn

Foto: Bob Awick

Ellen Mendelts wil een treinverbinding van Utrecht via Huizen naar Almere. Daarom is ze op Facebook de pagina 'Spoorlijn Utrecht-Huizen-Almere' gestart.

15

Helpen maakt happy

Huizenvoorelkaar is de nieuwe verzamelplaats voor vrijwillige inzet en laat je in één oogopslag zien wat er in jouw buurt te doen is. Reageren op een van de onderstaande vragen? Kijk op Huizenvoorelkaar.nl en meld je aan. Je kunt direct een bericht sturen naar de contactpersoon. Kom je er niet uit? Bel dan voor een afspraak of kom binnenlopen.

Nieuw op Huizenvoorelkaar:

Helpen in de huiskamer
Samen met andere vrijwilligers help je bij het ontbijt en zorg je voor koffie/thee. Je maakt een praatje met bewoners en doet een spelletje. Rond de lunch help je met de warme maaltijd. In De Marke-De Meenthoek wonen ouderen met een visuele beperking, chronisch lichamelijke klachten en dementie. Je bent geduldig en zorgt voor een gezellige sfeer!

Weet jij veel over de Huizer historie?
Carolines moeder is 81 en heeft alzheimer. Ze weet veel over de Huizer historie en zoekt iemand die net als zij veel weet over Huizen en wellicht ook Huizers kan praten! Ze woont zelfstandig en is fysiek goed en fit. Ze komt graag met jou in contact om wekelijks af te spreken om te kletsen, te wandelen of koffie te drinken.

Extra handen bij de computerhelpdesk
Wegens het grote succes van de computerhelpdesk breidt de Brassershoeve haar team uit. Nieuwe vrijwilligers zijn dus van harte welkom. Kun jij goed overweg met computer, tablet en/of smartphone en wil jij deze kennis delen met andere mensen? Je wordt onderdeel van een enthousiast team met een fijne werksfeer. Wil je een kijkje nemen? Je kunt op dinsdag- en donderdagochtend binnenlopen.

Bestuurslid
Draag jij het Oude Dorp in Huizen een warm hart toe en volg jij de politiek een beetje? In augustus neemt de huidige secretaris afscheid van de Stichting Vrienden van het Oude Dorp. Neem jij het van haar over? Je houdt je bezig met het organiseren van vergaderingen, de ledenadministratie en de organisatie van het jaarlijkse uitje voor de donateurs. Je kunt er zo veel tijd instoppen als je zelf wilt en je bent flexibel om je eigen tijd in te delen.

Zondag 15 april
Rooms-Katholieke Thomaskerk: 9.30 .u Lekenviering – Woord & Communieviering
Vrij-Katholieke Michaël and all Angel: 10.30 u. H.Mis (Nederlands)
Hervormde Oude Kerk: 9.30 u. P.M. van 't Hof – Voorbereiding Heilig Avondmaal; 18.30 u. W.G. Teeuwissen
Hervormde Nieuwe Kerk: 9.30 u. G.J. Mantel - Voorbereiding Heilig Avondmaal ; 17.00 u. Geen dienst
Hervormde Zenderkerk: 9.30 u. G.J. Roest - Voorbereiding Heilig Avondmaal; 17.00 u. Geen dienst
Hervormde Meentkerk: 9.30 u. B.E. Weerd - Voorbereiding Heilig Avondmaal; 17.00 u. Dr. W. Dekker
Hervormde De Brug: 10.30 u. Evangelist J. Verkerk
Hersteld Hervormde Kerk 't Visnet: 9.30 u. L. Groenenberg; 18.30 u. J.W. van Estrik
Vrije Hervormde Gemeente (in Chr. Geref. Kerk): 11.30 u. en 19.00 u. A. Kot
Protestantse Kruiskerk: 10.00 u. G.W. Oostermann
Protestantse Goede Herderkerk: 10.00 u. G.C. de Vries; 19.30 u. P.J. Viveen – Vesperdienst
Protestantse Oosterlichtkerk: 10.00 u. T. Woltinge
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ichtuskerk: 9.30 u. en 17.00 u. D. Quant
Christelijke Gereformeerde Kerk: 9.30 u. en 17.00 u. P. Boonstra
Christengemeente: 10.00 u. Sander van Dijk
Pinkstergemeente: 10.00 u. Kerkdienst
Baptistengemeente (in aula Erfgooierscollege): 10.00 u. Kerkdienst
Thousand Hills (in aula Huizermaatcollege): 10.30 u. Kerkdienst
Moluks-Evangelische Pniëlkerk: 10.30 u. Kerkdienst
Vrijzinnigen Kerkje de Engel: 10.30 u. Carolina Schomper en Ton Akkermans – Klankschalen en meditatie

Samenstelling A. Krijnen

Weerbericht

Vanaf het weekeinde overwegend droog, vrij warm

Met soms een bui, zon en temperaturen boven normaal is het groeizaam lenteweer. Bepalend voor het weer is enerzijds hoge luchtdruk boven Scandinavië en anderzijds lage luchtdruk boven Spanje. Dit veroorzaakt een aflandige oostenwind. De invloed van het hogedrukgebied neemt vanaf het weekend toe. Er komt geleidelijk meer zon en de temperatuur stijgt opnieuw.

Vrijdag + het weekeinde

Voor vrijdag wordt vrij veel bewolking verwacht met kans op enkele buien. De temperatuur in de middag ligt op 16 à 17 graden bij een matige zuidwestenwind. In het weekeinde is het overwegend droog. Zowel zaterdag als zondag zijn er perioden met zon. Er waait een matige, naar noordoost draaiende wind bij een middagtemperatuur van 19 à 20 graden. Dat is ruim boven normaal. Het langjarig gemiddelde voor half april ligt op zo'n 13 graden als maximum.

Trend na het weekeinde

Boven de noordelijke Noordzee en Scandinavië ontwikkelt zich een nieuw hogedrukgebied. Na een enkele bui op maandag blijft het daardoor vrijwel overal droog. Het is overwegend zonnig bij een meest matige oostenwind. De temperatuur stijgt tot ruim boven de 20 graden.

Weetje

Het normale ofwel gemiddelde maximum stijgt in april van 12 graden aan het begin van de maand naar 15 graden eind april. Ook wordt het gemiddeld vier dagen in april meer dan 20 graden. Vorig jaar was dat alleen op 9 april, maar toen was het op 30 en 31 maart al 22 graden geweest. Topper is april 2007 met 14 dagen boven 20 graden, waarvan 7 boven 25 graden.

Jeugd TTV Huizen scoort wisselend bij uitwedstrijden

HUIZEN Alleen de jeugd van Tafeltennisvereniging Huizen kwam afgelopen weekeinde in actie.

Huizen 1 en 3 speelden tegen Hilversum. Huizen 1 ging naar huis met een 4-6 overwinning. Koen Gerhards was op dreef met een hattrick, Daniël van der Heijde nam twee punten voor zijn rekening, Lucas Kamp verloor zijn partijen. Wel werd de dubbel gewonnen.
Huizen 3, de starters, verloor met 4-1. Alleen David Robbers won een partij. Davy Kooij en Aimée van den Brink verloren hun partijen en ook de dubbel werd verloren.
Huizen 2 speelde tegen REGA uit Nijkerk en verloor met duidelijke cijfers. Dennis Bunschoten en Marvin van Heesewijk wonnen elk een punt. Katja Rebel kon daar helaas niets aan toevoegen. Ook de dubbel werd verloren: het team moest met 8-2 genoegen nemen.

Steun Sportverenigingen bij invoering nieuwe privacywet

Twee avonden over Algemene verordening gegevensbescherming

De huidige privacywet wordt vervangen door de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Sportverenigingen kunnen in 2 avonden 'AVG-proof' worden.

Afgevaardigden van diverse sportclubs tijdens een eerdere avond van Sportplatform Huizen.

HUIZEN De Algemene verordening gegevensbescherming (AGV) wordt 25 mei van kracht. Deze vervangt de huidige Wet bescherming persoonsgegevens. Ook voor sportverenigingen in Huizen heeft dat gevolgen en daarom organiseert Sport Platform Huizen (SPH) in samenwerking met de gemeente Huizen en Team Sportservice een cursus van twee avonden om de bij het platform aangesloten sportverenigingen 'AVG-proof' te maken. Het is immers een complex vraagstuk voor een vrijwilligersorganisatie.

In de nieuwe privacywet staat dat bedrijven, overheden maar ook vrijwilligersorganisaties precies moeten bijhouden welke gegevens ze verzamelen, waarom en hoe lang. De Autoriteit Persoonsgegevens mag hoge boetes opleggen als dat niet gebeurt. De nieuwe wet wordt ingevoerd om dit in Europa gelijk te trekken. Ook sportverenigingen vallen onder de nieuwe wet en moeten zorgvuldig met hun data omgaan. De verenigingen uit Huizen gaan daarom de komende maanden inspanningen verrichten om klaar te zijn voor deze wet.

Doel

'Ik merk nu al dat mensen zich er bewuster van worden'

De wet heeft een tweeledig doel: bewustwording en het treffen van maatregelen om gegevens zorgvuldig op te slaan en te gebruiken. "Ik merk nu al dat mensen zich er bewuster van worden", zegt Anita Campbell van Sport Platform Huizen. "Er wordt over gesproken en mensen zijn zich bewust dat ze bijvoorbeeld niet zomaar een telefoonnummer van iemand anders door moeten geven. Daar moet eerst toestemming voor worden gevraagd. Ook het maken van een foto en die zomaar op Facebook zetten is niet meer van deze tijd. Daarnaast kan ik me zo voorstellen dat verenigingen nooit aan mensen die al langer lid zijn toestemming hebben gevraagd om gegevens op te slaan. Het is makkelijk om die gegevens te gebruiken om even een mail aan iedereen te sturen met een uitnodiging voor het een of ander, maar mag dat wel? Dit soort zaken komt aan bod. Per vereniging mogen twee mensen deelnemen en na de cursus zijn de verenigingen, als zij hun huiswerk hebben gedaan, 'AVG-proof'. Dan krijgen ze een verklaring waarmee zij aangeven wat zij hebben gedaan om aan de wet te voldoen." In de nieuwe wet is dat een van de veranderingen. Verenigingen zijn verantwoordelijk en moeten duidelijk zijn over wat ze opslaan en hoe ze gegevens gebruiken.
Omdat het op dit moment druk is, vindt de cursus pas na de ingangsdatum van de nieuwe privacywet plaats. Team Sportservice organiseert de cursus op dinsdagavond 5 juni en maandagavond 25 juni. Het is een korte, praktische en resultaatgerichte cursus waarbij de deelnemende sportverenigingen door een AVG-expert begeleid worden. Tijdens de eerste avond wordt met name ingegaan op de noodzaak en theorie achter de wetgeving en op de tweede avond worden de puntjes op de i gezet met betrekking tot de uitvoering van de benodigde acties.
Nu al kunnen verenigingen aan de slag met een speciale tool die door het NOC*NSF en de Stichting AVG Verenigingen is ontwikkeld. Met dit onlineprogramma, dat door veel sportbonden ter beschikking wordt gesteld, kunnen zij op de juiste manier de nieuwe privacywet invoeren bij de vereniging.

Informatie en aanmelden voor de cursus kan via:
secretaris@sportplatformhuizen.nl.

Super Sunday bij Huizer Hockey Club

HUIZEN Het is Super Sunday bij de Huizer Hockey Club komende zondag 15 april. Zowel de dames als de heren spelen thuis.

De dames spelen om 12.45 uur de belangrijke hoofdklassederby tegen de buren uit Laren. Die club komt met hun internationals als Laurien Leurink echt wel voor de punten, want zij willen koste wat kost de play-offs halen. Huizen heeft het in de (oefen)wedstrijden niet slecht gedaan tegen Laren, dus gaat ook voor punten.

Mannen

De Huizer mannen spelen om 14.45 uur hun reguliere competitiewedstrijd tegen Nijmegen. Nijmegen staat twee plaatsen hoger op plek 3 en is dus een waardige tegenstander.

Activiteiten

Super Sunday wordt omlijst door een serie activiteiten om deze dag extra cachet te geven. Zo staat de ABN AMRO Business tent bij het hoofdveld en zal deze belangrijke sponsor al haar klanten uitnodigen om een drankje te drinken. Ook voor de kinderen is er van alles te beleven, zoals een springkussen en suikerspinnen. Vanaf 17.30 uur barst het feest los in het clubhuis met een dj en een zanger.

Fractiespecialisten aan de slag met conceptcoalitieakkoord

HUIZEN Formateur Erwin Ormel: "Ik ben blij dat er een akkoord op deze hoofdpunten kon worden bereikt en ik wil dan ook vooral de partijen mijn complimenten maken voor het feit dat ze goed naar elkaar zijn blijven luisteren en elkaar daardoor de hand hebben weten te reiken."

Complimenten formateur dat partijen naar elkaar zijn blijven luisteren

De vier belangrijke punten waarover overeenstemming is bereikt, worden, naast alle andere punten, de komende weken verder uitgewerkt in een conceptcoalitieakkoord. Dit zal de basis vormen voor de samenwerking tussen de vier partijen en de uiteindelijke benoeming van de wethouders.
Lijsttrekker Jessica Prins van de VVD: "Afgelopen maandag zijn er drie schrijfgroepen van fractiespecialisten bij elkaar geweest om hier aan te beginnen. Ze zijn onderverdeeld naar de commissies: Sociaal Domein, Fysiek Domein en ABM, Algemeen Bestuur en Middelen. Zij zullen aan de hand van de verschillende verkiezingsprogramma's gaan kijken wat er in het coalitieakkoord zal komen." Ze verwacht dat als het eerste concept er is, dit eerst weer zal worden besproken door de onderhandelaars. "Dan kunnen die kijken of er nog belangrijke dingen zijn die besproken moeten worden en of er bijvoorbeeld prioriteiten gesteld moeten worden."

Bij de start van de formatie werd verwacht dat het formatieproces al voor de meivakantie zou zijn afgerond. Dat blijkt nu niet haalbaar. Prins: "Ik verwacht dat we over zo'n twee weken klaar zijn. Er wordt in de meivakantie doorgewerkt."

Emile van Waegeningh


Bestuurslid Stichting Huizer Botters voor evenementen, 66 jaar, sinds 1982 in Huizen

Hoe ben je bij de botters terechtgekomen?
"In 2016; toen ik er eindelijk tijd voor had heb ik me aangemeld als vrijwilliger."

Wat wil je bereiken met de Huizer Havendag?
"Dat dit het meest aansprekende Huizer kernevenement wordt en nooit meer ter discussie zal staan."

Wat heb je zelf met zeilen?
"Vanaf dat ik een jaar of 8 was, op de Maas, Friesland, Zeeland, IJsselmeer, Wadden en Noordzee; als cursist, recreant, wedstrijdzeiler, instructeur en schipper."

Met wie zou je eens een gesprek willen (dood of levend)?
"Met mijn grootouders en met mijn vader, die overleed toen ik amper 20 was."

Wat is je favoriete plek in Huizen?
"Het plekje waar ik woon, heerlijk in de natuur en natuurlijk het Gooimeer op een mooie zomeravond."

Als je een dagje de burgemeester van Huizen was, wat zou je doen?
"College en ambtenaren 5 dagen het werk laten doen dat vrijwilligers van de Botterstichting het hele jaar door doen."

Zeilboot of motorboot?
"Nu nog zeilen en als het fysiek niet meer kan dan een motorjacht."

Naar welk land zou je nog willen?
"Australië en Nieuw-Zeeland, ik ben in dat werelddeel nog nooit geweest."

Welke droom zou je nog in vervulling willen zien gaan?
"Een cruise per zeppelin van Hammerfest (Noorwegen) naar Kaapstad, 3 weken lang met 100 km per uur op zo'n 100 meter boven het wisselende landschap en de klimaatzones glijdend."

Wat is je favoriete spreuk?
"Niets is onmogelijk! Omdat dit zo is als je het echt wilt."

Lentemarkt Oostermeent

HUIZEN Winkelcentrum Oostermeent viert zaterdag 14 april van 10.00 tot 17.00 uur dat de lente weer is begonnen. Dit doen ze met een Lentemarkt.

Bezoekers kunnen lekker rondsnuffelen op de kramen maar natuurlijk ook in de winkels, waar mooie voorjaarsaanbiedingen liggen te wachten.

Er staan weer veel oud bekenden op de markt, zoals de kraam met worsten van Mastenbroek, paling van Willem de Graaf uit Spakenburg, linnengoed, lakens en hotellinnen van Pebo, lederwaren, de Zingende Frietman, Ibizamode en de Puzzelshop.

Breidames

De Breidames zijn er met warme shawls mocht het iets frisser zijn. Daarnaast zijn er ook nieuwe standhouders die hun waar aan de man brengen.

Kinderen

Voor de kinderen zijn er suikerspinnen en popcorn. Ook is er een heuse stormbaan.

Israëlmarkt 't Visnet

HUIZEN De Israël Markt wordt zaterdag van 14.00 tot 18.00 uur gehouden in 't Visnet aan De Ruyterstraat 7 in Huizen.

Op de markt zijn boeken, producten uit Israël en leuke tweedehandsartikelen te vinden.

Daarnaast zijn er organisaties aanwezig die goede doelen voor mens en dier ondersteunen.

Uiteraard is er ook ruimte voor een hapje en een drankje.

Wielrenner aangereden rotonde Gooilandweg

Foto: Bob Awick

HUIZEN Een wielrenner is maandagmiddag door een automobilist aangereden op de rotonde van de Gooilandweg met de Haardstedelaan. De bestuurster van de auto zag de wielrenner waarschijnlijk over het hoofd. Deze is met beenletsel naar het ziekenhuis meegenomen. De verkeersongevallendienst van de politie heeft onderzoek gedaan. De rotonde was een tijdje afgesloten.

Gezin eist 50.000 euro smartengeld na overval St. Jansstraat

Huizer verdachte al jaar vast

De locatie van de overval. Foto: Politie

Vervolg voorpagina

De maat heeft ook verklaard dat de verdachte Huizer een van de mannen was die vermoedelijk in de woning zijn geweest. Ook heeft hij uitspraken over de betrokkenheid van twee andere verdachten gedaan. De politie kwam de Huizer op het spoor toen ze bij hem thuis een tas vonden met tuinhandschoenen en sleutels van de woning in Laren.

De officier vond belangrijk bewijs op de schoenen van de Huizer, namelijk bloed van de bewoonster. Ook is de 19-jarige maar liefst veertien keer herkend op de beelden die het programma Opsporing Verzocht begin juni toonde. Daarop is een man te zien die eerst onherkenbaar wordt gemaakt om vervolgens te pinnen met een van de gestolen passen die bij de roof zijn buitgemaakt. De 19-jarige Huizer ontkent in de woning te zijn geweest. Hij zegt in het geheel niet in Laren te zijn geweest in die nacht.
Zijn advocaat deed het verzoek om haar cliënt volgens het jeugdrecht te beoordelen. Volgens de rapportage van een forensische jeugdkliniek zou een PIJ-maatregel kansen voor de verdachte bieden om hem pedagogisch bij te sturen. De officier vond deze conclusie te weinig onderbouwd.
De bewoners waren tijdens de zitting aanwezig en maakten indruk met hun slachtofferverklaring. "Ik ben niet alleen spullen kwijtgeraakt en heb letsel opgelopen, maar in mijn veilige haven is mij zo veel meer afgenomen", zei de moeder. Het gezin eist in totaal vijftigduizend euro smartengeld naast een on-Nederlands hoge derving van inkomsten. De vader kon een half jaar niet werken en werkt nu nog voor tachtig procent.

Justitie heeft de zaak afgesplitst van de overige verdachten omdat het onderzoek naar de tweede dader en de handlangers nog volop bezig is. De Huizer zit inmiddels al bijna een jaar vast. De rechtbank doet op 25 april uitspraak.

Avond 'Senioren in beweging'

De vorige bijeenkomst in De Draaikom was een succes.

HUIZEN De buurtsportcoaches organiseren maandag 16 april een avond over 'Senioren in beweging'.

Deze vindt plaats in het clubhuis van de Huizer Hockey Club aan de Bestevaer 250 en begint om 19.30 uur. Iedereen is welkom zonder aanmelding. De avond eindigt rond 21.30 uur. "We besteden onder andere aandacht aan walking football, zumba gold en trimhockey", aldus de organisatie. Ook is er deze avond ruimte om kennis te delen met betrekking tot de beweegnormen en wordt er ingegaan op aandoeningen in combinatie met bewegen.

Fysiotherapeut/manueel therapeut Dineke Hardebol neemt de aanwezigen mee in haar vakgebied en vertelt over de beweegnorm en veelvoorkomende aandoeningen en biedt handvatten. Budospecialist Robert Starreveld vertelt over leren vallen en geeft informatie over weerbaarheidstrainingen. Anneke van der Veer van Versa Welzijn weet alles over alle beweeglessen die in de diverse wijkcentra worden georganiseerd.

Volleybalsters Huizen zeker van lijfsbehoud

Foto: Bob Awick

HUIZEN De volleybalsters van Huizen hoeven niet meer te vrezen voor degradatie uit de topdivisie, landelijk gezien de op een na hoogste afdeling. De ploeg van trainer Elroy Bezemer verloor in de eigen arena aan de Korenwolf weliswaar met 3-2 tegen Alterno 2, maar dat ene punt was voldoende om zeker te zijn van handhaving. Foto: Bob Awick

1e prijs Bètafestival Huizermaat

De leerlingen kregen een cheque. Foto: SG Huizermaat

HUIZEN Zeven leerlingen uit 5 vwo van Huizermaat hebben dinsdag 10 april de eerste prijs gewonnen op het Bètafestival tijdens de jaarlijkse U-Talent Conferentie.

Op dit festival presenteren leerlingen van U-Talent partnerscholen goed geslaagde en inspirerende schoolprojecten rondom bèta en techniek. Het thema van de conferentie was 'Leren van elkaar'.

Aardappelziekte
De leerlingen uit 5 vwo slaagden erin om het R1-gen aan te tonen in verschillende aardappelrassen waardoor ze resistent zijn tegen de aardappelziekte. Hiervoor bouwden ze zelf een robot die hetzelfde proces kon uitvoeren als een 30.000 euro kostende computer waar het nu mee gebeurt. Mark Eugster, docent science: "Ze hebben keihard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Complimenten voor Sieb, Dim, Vivienne, Juliëtte, Jelle, Skip en Vere!"

Montessorischool wint NK skiën

De Dr. Maria Montessorischool is klaar voor de start. Foto: aangeleverd

HUIZEN De Dr. Maria Montessorischool is afgelopen zaterdag Nederlands kampioen schoolskiën geworden. Na de eerste run stond het team nog tweede, maar na een snellere tweede run wonnen Daphne, Nick, Evi, Juliëtte en Mieke goud.

De Nederlands kampioenen Juliëtte, Daphne, Evi, Nick, Carlijn en Mieke. Foto: aangeleverd

Rechtswinkel nog steeds niet bij iedereen bekend

Rechtswinkel Huizen bestaat al meer dan 40 jaar. Op dit moment houdt de rechtswinkel elke maandag van 19.30 tot 20.30 uur en woensdag van 9.30 tot 10.30 uur een inloopspreekuur op de verdieping van het Huis van de Buurt aan de Draaikom 2, een locatie die niet altijd even makkelijk te vinden is. Daarnaast is nog steeds niet iedereen bekend met het bestaan van de rechtswinkel, waar iedereen voor 4 euro terechtkan voor een vraag op juridisch gebied.

Ton van den Hout en Lotte Schwalb van Rechtswinkel Huizen en Omstreken. Foto: Bob Awick

HUIZEN Rechtswinkel Huizen en Omgeving, zoals het officieel heet, bestaat al meer dan 40 jaar. "In een ideale wereld zouden we niet moeten bestaan, maar we merken nog steeds dat er veel behoefte aan is en dat we nog niet bij iedereen bekend zijn," zegt voorzitter Ton van den Hout van het bestuur van de rechtswinkel. Hij is zelf al meer dan 30 jaar betrokken bij Rechtswinkel Huizen. Penningmeester Lotte Schwalb is ruim een jaar vrijwilliger en inmiddels ook lid van het bestuur: "Het blijkt wel dat als mensen ons weten te vinden ze makkelijker een tweede keer komen."

"De rechtswinkel is een laagdrempelige mogelijkheid om juridisch advies te krijgen. Het maakt niet uit wat je verdient. Iedereen betaalt een eigen bijdrage van 4 euro. Je hoeft ook geen afspraak te maken, je kunt gewoon binnenlopen", legt Ton uit. Dit wordt mogelijk gemaakt door de inzet van een groep van 28 vrijwilligers. Ton: "De adviseurs hebben allemaal een juridische achtergrond. Het kunnen mensen zijn met veel ervaring of die net of bijna afgestudeerd zijn. Het is een mix van mensen en we zitten altijd met twee personen klaar om advies te geven. De een kan dan het gesprek voeren, terwijl de ander het betreffende wetboek uit de bibliotheek haalt en de artikelen opzoekt die er betrekking op hebben."

Eerste hulp-juristen

'De rechtswinkel is een laagdrempelige mogelijkheid om juridisch advies te krijgen'

In 2017 kreeg Rechstwinkel Huizen 247 rechtsvragen. "Deze waren voornamelijk op het gebied van arbeidsrecht, personen- & familierecht, huurrecht en overig civiel recht", licht hij het aantal toe. "Van dit aantal hebben we er 116 direct zelf kunnen oplossen zonder verzoek om terug te komen met de juiste documenten of bij nieuwe ontwikkelingen, en ook zonder doorverwijzing." Lotte vult dit aan: "Soms geven we het advies even af te wachten en lost het probleem zichzelf op of adviseren we mensen om eerst in gesprek te gaan." Ook geeft de rechtswinkel vaak advies over een brief die de vrager kan schrijven waardoor het probleem wordt opgelost. Lotte: "Maar we vertegenwoordigen niemand in een rechtszaak of in andere gevallen. Daar zijn we niet voor. Dan wijzen we mensen door naar een advocaat of andere instantie die ze kan helpen. We zijn een soort eerstehulpjuristen." Ton: "We horen het verhaal aan van de bezoeker en schatten in wat de beste weg is om dat probleem op te lossen."

Advocaat

'Het is fijn om mijn kennis op deze manier te gebruiken en goed op peil te houden'

Bij de rechtswinkel kloppen vooral mensen aan die geen rechtsbijstandverzekering hebben en ook niet lid zijn van een vakbond. Ton: "Daar vragen we wel meteen naar, want dan kunnen ze daar terecht." De vrijwilligers tekenen allemaal een verklaring om de privacy van bezoekers te waarborgen. Ton: "Daar zijn we heel strikt in." Bezoekers komen met allerlei vragen langs. Ton: "Dat kan een ontslagbrief zijn of een contract dat ze willen laten beoordelen, zaken rondom een echtscheiding of iets anders." Lotte: "We proberen deze mensen zo goed mogelijk te helpen. Tijdens alle spreekuren staat er ook een advocaat voor ons klaar. Die kan langskomen als het nodig is of we bellen met elkaar." Ton: "Die groep advocaten zet zich ook vrijwillig in voor de rechtswinkel en bewaakt onze kwaliteit. Zij scholen ons bij door het geven van interactieve lezingen en houden ons op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van de rechtspraak. Advocaten hebben zelf een nascholingsplicht en daarnaast veel ervaring. Die kennis delen zij met ons." Lotte: "Zij helpen ons vaak met het inschatten van de risico's. Die kunnen wij dan weer bespreken met de bezoeker."
Met de komst van internet kan iedereen zelf ook op zoek gaan naar informatie die kan helpen bij een juridisch probleem. Ton: "Wij analyseren het probleem samen met de bezoeker, plaatsen het in de context van de wet- en regelgeving en kunnen ze dan vertellen of ze ergens wel of niet bang voor moeten zijn. Ook kunnen wij ze adviseren over hoe ze zo goedkoop mogelijk een oplossing kunnen vinden of vertellen dat ze verplicht zijn om bijvoorbeeld een advocaat in te schakelen. Ook maken wij samen met hen de afweging of ze ook willen halen waar ze recht op hebben. Bijvoorbeeld bij een scheiding. Je kunt wel door blijven strijden voor bijvoorbeeld een bezoekregeling voor je kinderen, maar je wilt ook een goede verstandhouding met je kinderen en je ex." Lotte: "Onze meerwaarde is dat wij een stukje maatwerk kunnen bieden. Dat kun je niet krijgen als je via internet op zoek gaat naar informatie."
Ton legt uit dat mensen die bij de rechtswinkel langskomen vaak al alle papieren bij zich hebben die van belang zijn. "Mocht dat niet zo zijn, dan proberen we zo veel mogelijk op basis van de mondelinge informatie een advies te geven. We tekenen dit wel aan op het kaartje dat we bijhouden. Eventueel vragen we mensen de volgende week terug te komen met alle stukken. Een andere zin in een brief kan namelijk een totaal ander advies opleveren. We willen zorgvuldig te werk gaan."
Zowel Ton als Lotte geeft aan het vrijwilligerswerk leuk te vinden. Lotte: "Ik werk zelf parttime en wilde dit ernaast doen. Het is fijn om mijn kennis op deze manier te gebruiken en goed op peil te houden." Ton: "Het contact met de anderen vind ik ook erg leuk. Na afloop spreken we met elkaar de zaken door, zonder dat deze zijn gekoppeld aan een bepaalde persoon." Hij roept mensen op die een juridische opleiding hebben gehad om ook vrijwilliger te worden. "Ook als je zelf niet meer in het vak zit. We hebben een ruime inwerkperiode en je zit altijd met een senior." Lotte: "Je merkt ook dat je kennis weer naar boven komt drijven als je er weer mee bezig bent."

Meer informatie is te vinden op rechtswinkelhuizen.nl.

Rabobank Clubkas Campagne

Twintig verenigingen in Huizen krijgen een cheque

Vertegenwoordigers van de verenigingen met de cheque die ze ontvangen hebben. Foto: Patrick Siemons

HUIZEN Rabobank Gooi en Vechtstreek heeft dinsdagavond twintig verenigingen in Huizen blij gemaakt. Zij kregen een cheque in het kader van de Rabobank Clubkas Campagne. In totaal verdeelde de bank € 14.876,- onder de twintig clubs.

Het gaat om Volkstuindersvereniging Huizen; Chr. Kinder- en Jeugdkoor Jong Holland; Gymnastiekvereniging Turnlust; KNV eerste hulp bij ongelukken, afdeling Huizen; Stichting Scouting Flevo; PCOB Afdeling Huizen; Stichting hondenschool De Wolfskamer; Korfbalvereniging Huizen; Stichting Scouting Vasanta; Badmintonvereniging Huizen '96; COV Excelsior; Winterguard The Pride; Zwem en- Polovereniging IJsselmeer; Bridgeclub Acol; Huizer Biljart Vereniging De Bun; Vogelvereniging Vogelvreugd; Kleindiervereniging Sport & Genoegen Huizen; KBO afd. Gooi-Oost; Aquarium- en vijververenigng Aquarius en Bocciavereniging Gooi.
De clubs hadden ieder op hun eigen, vaak heel originele manier, campagne gevoerd om leden van de bank te enthousiasmeren op hen te stemmen. Tijdens de uitreiking in het kantoor van de Rabobank aan de Naarderstraat werd bekend hoeveel stemmen elke club heeft ontvangen. Met het bedrag kunnen de clubs hun gewenste doelen realiseren. Het Rabobankkantoor was gevuld met vertegenwoordigers van verenigingen en stichtingen. Uiteindelijk was iedereen winnaar, zoals marktteamleider Alwin Beekers benadrukte.
Rabobank organiseerde dit jaar voor de tweede keer de Rabobank Clubkas Campagne in het Gooi en de Vechtstreek, waarbij in totaal € 75.000 wordt uitgereikt. Elke club uit de regio die bankiert bij de bank kon zich aanmelden. Vervolgens konden de leden van de Rabobank hun stem uitbrengen. Elke stem is geld waard. Op deze manier kunnen clubs die klant zijn van de Rabobank activiteiten realiseren die de leefbaarheid van de gemeente verbeteren. De totale uitslag is binnenkort te vinden op rabobank.nl/gvs.

Ellen Mendelts wil een spoorlijn van Utrecht via Huizen naar Almere

'We staren ons blind op een snelle bus, maar dat zal op den duur niet helpen'

Ellen Mendelts wil een treinverbinding van Utrecht via Huizen naar Almere. Daarom is ze op Facebook de pagina 'Spoorlijn Utrecht-Huizen-Almere' gestart.

Mogelijke spoorlijn Almere-Huizen-Utrecht met aftakking Amersfoort.

REGIO Ellen Mendelts uit de Blaricumse Bijvanck is gestart met een burgerinitiatief voor een spoorlijn tussen Utrecht, Huizen en Almere en de bijbehorende Facebookpagina 'Spoorlijn Utrecht-Huizen-Almere'. "We staren ons blind op een snelle bus, maar die gaat het probleem in de toekomst niet oplossen", zegt ze. "Het is belangrijk om groter te denken."

Ellen is zelf freelancer op het gebied van communicatie en webcontent. "Ik reis vaak met het openbaar vervoer en heb op verschillende plaatsen klussen. Ik heb zelf gemerkt hoeveel tijd het kost om in Amersfoort, Utrecht of Almere te komen. Je moet altijd via een omweg reizen en dat kost heel veel tijd. Huizen staat in de top 5 van grote plaatsen die geen treinstation hebben en het wordt hoog tijd dat we daarvoor nu aan de bel trekken bij het Rijk."

Blind staren

Ellen Mendelts op het viaduct over de A27 bij Huizen en Blaricum. Hier zou wat haar betreft een lightrail of trein langs moeten komen. Foto: Bob Awick

'Je moet altijd via een omweg reizen en dat kost heel veel tijd'

Ze vertelt dat er bij de aanleg van de A27 een strook grond is vrijgehouden voor een lightrail of spoorlijn. "Deze plannen zijn echter in de bureaulade verdwenen, maar met de groei van Almere, de komst van Lelystad Airport, de aanleg van de Blaricummermeent en de Zuidpolder in Eemnes is het van belang dat we verder kijken dan de snelle bus waar we nu mee bezig zijn. Die gaat echt het probleem niet oplossen dat we straks hebben. Het lijkt wel alsof we ons daar blind op staren en het grotere plaatje niet meer zien."

Politieke programma's

Ze las alle politieke programma's voor de gemeenteraadsverkiezingen door, omdat ze het een belangrijk thema vond. "Alleen de PvdA in Blaricum zei er iets over en in Huizen had de jongste deelnemer aan de verkiezingen bij de ChristenUnie er een standpunt over. Voor de rest lijkt het helemaal niet te spelen bij de partijen. Ik verwacht dus niet dat zij dit punt gaan oppakken."

Vuist maken

Ellen kwam in 2003 in Huizen wonen en woont inmiddels in de Blaricumse Bijvanck. "Ik roep zelf al jaren dat ik vind dat er een treinverbinding moet komen. Ik hoopte dat iemand dit op zou pakken, maar dat gebeurde niet. Omdat ik helemaal geen verstand heb van politiek, maar wel van communicatie en Facebook, ben ik met deze pagina gestart. Ik hoop dat mensen met kennis op verschillende gebieden zich bij dit initiatief aansluiten en dat we samen zo een vuist kunnen maken. Een vriend van mij heeft iets dergelijks gedaan en dat heeft gewerkt."

Op de agenda

Ze hoopt op deze manier het onderwerp op de agenda te krijgen en niet alleen bij de lokale politieke partijen, maar in de hele regio. "En natuurlijk ook daarbuiten. Ik hoop dat de wethouders uit alle plaatsen die hierbij gebaat zijn gezamenlijk bij het Rijk gaan aankloppen en aangeven dat deze spoorlijn er moet komen langs de A27. Mij maakt het niets uit of het een spoorlijn, een lightrail, een metro of nog iets anders wordt. Zolang er maar een goede aansluiting komt tussen Utrecht, Huizen en Almere. Het kan, en er is nu urgentie om het echt te gaan regelen."

Lelystad Airport

Zelf ziet ze het grotere plaatje wel. "Stel dat Almere aan deze kant gaat groeien, en daar zijn plannen voor, en Lelystad Airport komt er. Hoe moeten mensen vanuit dit gedeelte van Nederland en richting Amersfoort en Utrecht er dan komen? Die gaan straks allemaal met de auto die kant op. Daar zijn de wegen niet op berekend. Het verkeer gaat dan nog meer vastlopen. Als we nu geen actie ondernemen, is het straks te laat. Zo'n spoorlijn ligt er namelijk ook niet binnen een paar jaar. Dat gaat nog wel even duren en daarom moeten we nu laten weten dat wij als inwoners van dit gebied zo'n spoorlijn willen. Ook het spoor bij Naarden-Bussum is al heel druk, via de Gooiboog reizen is dus straks ook geen oplossing als ook het treinverkeer alleen maar toe gaat nemen. Die snelle bus, het Hoogwaardig Openbaar Vervoer, zal dat probleem echt niet kunnen oplossen."

GGD Gooi en Vechtstreek wil naar rookvrije schoolpleinen en sportclubs

Campagne sluit aan bij beweging Rookvrije Generatie

De Gooi en Vechtstreek is op weg naar een rookvrije generatie. Foto: rookvrijegeneratie.nl

HUIZEN In onze regio wordt door jongeren meer gerookt dan gemiddeld in Nederland. Naar schatting beginnen hier ieder jaar nog steeds ongeveer 500 jongeren met dagelijks roken. Als kinderen rookvrij opgroeien, is de kans veel kleiner dat zij zelf ooit beginnen met roken. Een kwestie van het goede voorbeeld geven dus en daar richt de regionale campagne zich op.

Oma Claar stopte na 40 jaar met roken; voor haar kleindochter

De regio Gooi en Vechtstreek sluit zich aan bij de landelijke beweging 'Op weg naar een Rookvrije Generatie' die zich sterk maakt voor een omgeving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken en de verleiding om zelf te gaan roken. Marloes Bouman organiseert de campagne voor de GGD in opdracht van de regiogemeenten. "Wij willen op een positieve manier mensen aanspreken op hun verantwoordelijkheid." De campagne begint bij de scholen, sportverenigingen, kinderopvang en speeltuinen. Bouman adviseert ze over hoe zij het best rookvrij kunnen worden. "Wij adviseren bijvoorbeeld om een schooljaar de tijd te nemen om het schoolterrein rookvrij te maken en draagvlak te creëren door een werkgroep te vormen van docenten, leerlingen en ouders." Veel scholen en ook sportverenigingen in de regio zijn al bezig met rookvrij worden, weet Bouman.

Maar het goede voorbeeld moet ook uit de inwoners zelf komen. Zoals Oma Claar Habets dat deed. Ze stopte na 40 jaar met roken voor haar kinderen en vooral haar kleindochter. "Ik wil nog niet dood en en je hebt een voorbeeldfunctie. Ze kijken toch naar oma of opa of hun ouders; als die tegen zijn, dan gaan ze zelf ook niet roken", vertelt zij op GooiTV, dat deze week ook aandacht besteedt aan de campagne. Kinderarts Carole Lasham van Tergooi Ziekenhuis benadrukt nog eens hoe slecht (mee)roken is. "Van de kinderen die beginnen gaat drie kwart voor hun 65e dood! We weten dat van de volwassenen die roken 80% is begonnen in de puberleeftijd."

18 / 24

Het Huizer Museum organiseert zaterdag een slenterwandeling naar de Wijgert Kooijbuurt. Foto: G. Honing-Kos

Vrijdag 13 april

Mamacafé Huizen

10.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Vandaag gezellig kletsen en elkaar adviezen en tips geven over voeding. Alle (a.s.) ouders met baby's en hun broertjes en zusjes tot 4 jaar zijn van harte welkom.

De geef-en-neemtafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

De geef-en-neemtafel wordt door vrijwilligers van Versa Welzijn georganiseerd. Elke vrijdag in het Brinkhuis voor spullen die een tweede kans verdienen.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone: de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis Laren. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Klassiek concert

15.30 uur | Wijkcentrum De Bongerd Eemnes

Verzorgd door Muziek aan Huis van 15.30 tot 16.30 uur in de Bongerd in Eemnes.Aansluitend kunt u blijven eten. Meer info: 06-12727226.

Sprookjesfamiliestuk 'Zonderland'

19'30 uur | Theater De Hasselbak Eemnes

Toneelvereniging Deo et Arti speelt het doldwaze, vrolijke, muzikale en kleurrijke familiesprookje 'Zonderland'. Te zien op 13 en 20 april om 19.30 uur en 14, 15, 21 en 22 april om 14.00 uur. Entree € 6,-. Reserveren: www.hasselbak.nl of 06-43866771.

Gooise Talentenavond

20.15 uur | Brinkhuis Laren

Ben je op zoek naar een podium om je muzikale ambities te tonen? Heb je eigen repertoire, bespeel je een instrument, kun je zingen? Ben je een aanstormend comedytalent? Of allebei? Kom dan op vrijdag 13 april naar de Talentenavond in het Brinkhuis. Meer info op www.hartvanlaren.nl.

Zaterdag 14 april

Klussen met de buurt

10.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Elke 2e zaterdag van de maand is er een TvM doedag, waarbij door alle aanwezigen wordt geklust, gepraat, contacten gelegd en een gezamenlijke lunch gebruikt. Aanmelden bij de bar van de koffiekom in Hét Huis van de Buurt.

Slenterwandeling naar Wijgert Kooijbuurt

14.00 uur | Huizer Museum Huizen

Slenterwandeling door het Oude Dorp van Huizen richting de Wijgert Kooijbuurt. Deze wandeling duurt 1,5 à 2 uur en start bij het Huizer Museum. Kosten € 4,- p.p.

Israëlische Markt

14.00 uur | 't Visnet Huizen

Van 14.00-18.00 uur. Er zijn diverse kramen met onder andere: boeken, veel producten uit Israël en verschillende organisaties die goede doelen ondersteunen voor mens en dier. Iedereen is welkom!

Zondag 15 april

Fotografieworkshop 'Winterfotografie'

9.30 uur | Parkeerplaats bij Restaurant de Tafelberg Blaricum

In deze workshop is het thema 'Herfst / Winterfotografie' en 'Zwart-witfotografie'. Het is nu in deze tijd prachtig om in zwart-wit te fotograferen.

Open Dag Gooise Academie

11.00 uur | Gooise Academie Laren

Cursisten exposeren het mooiste werk van het afgelopen cursusjaar. Proef de sfeer van de academie en maak kennis met de docenten en de grote verscheidenheid aan cursussen. Van 11.00-17.00 uur.

Maandag 16 april

Rummikub en Scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Gelegenheid om onderling gezellig ouderwets rummikub of scrabble te spelen. Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas

Kringloopwinkel Stichting Servitas, Poolvos 2, 1273 JL HUIZEN.

Senioren In Beweging

19.30 uur | Huizer Hockeyclub Huizen

Informatieve avond voor senioren. Sportaanbieders, buurtsportcoaches en fysiotherapeuten, allemaal uit Huizen, zullen de bezoekers informeren over welke mogelijkheden er allemaal zijn op het gebied van seniorensport/beweging.

Dinsdag 17 april

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Elke dinsdag- en donderdagochtend kunt u boeken lenen bij de Malbak bibliotheek. Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122, 1261 NK Blaricum.

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de Computerhelpdesk waar ervaren deskundige vrijwilligers tussen 10.00 uur en 12.00 uur klaar staan om u te helpen. Meer informatie: www.debrassershoeve.nl. Ook op donderdag.

Spelmiddag

13.30 uur | De Blaercom

Tijdens deze middag is er gelegenheid om een gezellig bordspel te spelen. Sjoelen kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee! Info: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas

Kringloopwinkel Stichting Servitas, Poolvos 2, 1273 JL HUIZEN.

Invulhulp belastingaangifte

13.00 uur | Bibliotheek Laren-Blaricum Laren

De BasBEL helpt iedereen boven de 50 jaar die woonachtig is in Blaricum of Laren. De kosten voor de belastinghulp zijn € 25,-. U dient zich wél vooraf aan te melden via de bibliotheek.

Free Dutch Lesson

19.30 uur | De Malbak Blaricum

Every Tuesday between 7.30-9.30 pm you are invited to our Dutch language lessons. De Malbak, Wetering 122, Blaricum.

Debat over de relatie tussen religie en wetenschap

20.00 uur | Bibliotheek Laren

Overtuigd vrijdenker en atheïst Anton van Hooff gaat in discussie met godsdienstsocioloog Cors Visser in een levendig debat over religie en wetenschap.

Informatieve sierduivenavond

20.00 uur | Clubgebouw van KDV Sport & Genoegen Huizen

De secretaris van de Nederlandse Bond van Sierduiven Han Voerman deelt zijn brede kennis. Topkeurmeester Fred van Apeldoorn zal op de hem bekende wijze ze in smakelijk Haags bespreken.

Woensdag 18 april

Taalcafé / Language bar

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Anderstaligen zijn van 10.30-12.00 uur welkom bij het Taalcafé. Non Dutch speakers are welcome between 10.30-12.00 am. You can improve your Dutch while speaking with others.

Film aan de Brink - 'Maudie'

14.30 uur | Brinkhuis Laren Laren

Maudie is een vrouw met artrose die gaat werken als huishoudster voor de stugge visser Everett in Nova Scotia. Maudie ontpopt zich als kunstenares en populair figuur binnen de kleine gemeenschap. Entree: € 5,-.

Film aan de Brink - 'Les Fantômes d'Ismaël'

19.30 uur | Brinkhuis Laren Laren

Filmmaker Ismaël rouwt twintig jaar na haar dood nog altijd over het verlies van zijn vrouw Carlotta. Inmiddels heeft hij met Sylvia een nieuw leven weten op te bouwen, maar als het verleden hem alsnog inhaalt, komt zijn relatie met Sylvia onder spanning te staan. Entree:€ 5,-.

'Max Liebermann en het Duits impressionisme'

20.00 uur | Gooise Academie Laren

Door Diana Kostman. Van 1871 tot aan de Eerste Wereldoorlog verbleef de Duitse kunstenaar Max Liebermann regelmatig in Nederland. Hij ook Laren aan, waar hij zijn beroemde schilderij 'De Vlasschuur' schilderde.

Donderdag 19 april

Koersballen

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Iedereen kan het leren, dus kom een keertje kijken. Donderdags van 10.00-12.00 uur. De Malbak, Wetering 122. 035-5262902.

Vrijwilliger gezocht / vrijwilliger worden

13.30 uur | De Malbak Blaricum

Loop binnen tijdens onze openingstijden of maak een afspraak voor een ander moment, 035-750 4149. Versa Vrijwilligerscentrale, Wetering 122.

Koffieochtend

10.00 uur | De Blaercom

Iedereen is welkom! Informatie en/of aanmelden: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Inloopochtend SeniorWeb Eemnes

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes Eemnes

Wij zijn een kleine groep enthousiaste vrijwilligers die u graag bijstaan bij al uw digitale vragen en/of problemen.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Elke dinsdag- en donderdagochtend kunt u boeken lenen bij de Malbak bibliotheek. Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122.

Koffieochtend in Brinkhuis

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Door de gastvrouwen wordt koffie en thee geschonken in de bovenzaal van het Brinkhuis.

Computerinloop

10.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger

Er zijn geen kosten aan verbonden en je kan zo leren om met Facebook - Twitter - Spotify om te gaan.

Lunchpauzeconcert raadzaal Eemnes

12.30 uur | BEL kantoor Eemnes

Frans Moussault, basklarinet, speelt in het gemeentehuis van Eemnes op 19 april, 12.30 uur.

Bijeenkomst Huizer Schrijversgilde

14.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Zowel beginnende schrijvers als meer gevorderde zijn van harte welkom om aan te schuiven.

Kids Werkplaats

14.30 uur | De Malbak Blaricum

Iedere 3e donderdag van de maand, tussen 14.30-16.00 uur, voor kinderen van 8-12 jaar. Deze donderdag maak jij je eigen vlieger en test je hem uit! Kosten € 2,50. De Malbak, Wetering 122, Blaricum, 035-5262902.

Oranjebingo

14.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

Van 14.30 tot 16.30 uur speelt u voor € 5,- 5 x 3 rondes. U krijgt ook een kopje koffie/thee en een hapje en drankje in de pauze.

RaceRunning officiële start training

19.00 uur | Atletiekvereniging Zuidwal Huizen

Start trainingen Race Running, een nieuw onderdeel binnen het aangepast sporten in de atletiek, geschikt voor kinderen, jongvolwassenen en ouderen in een rolstoel, maar nog enig beenfunctie hebben. Voor info en/of aanmelding: lbatletiek@avzuidwal.nl.

Dag van de Muziek

BUSSUM De Gooische Muziekschool houdt zaterdag 14 april ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan van 13.00 tot 21.30 uur de Dag van de Muziek in Theater Concordia aan de Graaf Wichmanlaan 46 in Bussum. Voor het exacte schema: degooischemuziekschool.nl.

Bijeenkomst teams SamenLoop voor Hoop

Huizen organiseert voor de eerste keer een loop. In Veldhoven liepen ze al eerder. Foto: KWF

HUIZEN De Kick-off van de SamenLoop voor Hoop die op 29 juni wordt gelopen op het terrein van s.v. Huizen is in februari geweest. SamenLoop voor Hoop is een wandelestafette van 24 uur om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Woensdag 18 april wordt er weer een avond gehouden voor actieteams.

Een actieteam bestaat uit 10 tot 15 mensen die meedoen met de loop en acties opzetten om geld in te zamelen. Op dit moment hebben zich zes teams aangemeld en nog eens tien bereiden zich voor. Het streven van de organisatie is tot minimaal 25 teams te komen.

Ter ondersteuning van de teams wordt woensdag 18 april om 20.30 uur een bijeenkomst gehouden in de kantine van s.v. Huizen aan de IJsselmeerstraat 3. Ook mensen die plannen hebben om een team te vormen zijn welkom. Tijdens deze eerste teambijeenkomst zal informatie gegeven worden over de steun die de teams van KWF kankerbestrijding kunnen verwachten om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Ook zal informatie gegeven worden over de stand van zaken van de SamenLoop in Huizen.
Op 9 mei wordt een tweede teamavond gehouden waar teams ervaringen en ideeën voor wervingsacties kunnen uitwisselen. Ook hier is iedereen welkom die zich wil inzetten voor KWF Kankerbestrijding.

Bedrijven helpen goed mee aan de SamenLoop in Huizen. Ze sponsoren het evenement of ondersteunen hun eigen bedrijfsteam. Winkelcentra Hart van Huizen en Oostermeent hebben hun medewerking toegezegd en houden acties om geld in te zamelen.

Commissievoorzitter Evert van der Roest over de stand van zaken: "Ik vind het geweldig zoals de actie door de vele vrijwilligers en de samenleving wordt opgepakt. Bij bedrijven vinden wij een gewillig oor om ons te steunen. We zien uit naar de actiedag op 29 juni waar we als eregasten mensen zullen ontvangen die persoonlijk met kanker te maken hebben."

Voor meer informatie: samenloopvoorhoop.nl/huizen, huizen@samenloopvoorhoop.nl of 06-2123 5160.

Huizer Toneel

HUIZEN Het Huizer Toneel komt er weer aan. Op 12, 13 en 14 april speelt Ontwaakt in Theater Graaf Wichman de voorstelling 'Hoo 'n koo 'n haas vangt'.

Het verhaal speelt zich af bij Neel, alwaar haar broer Meep inwoont. Meep is een gewezen drukker met trots in z'n vakgebied, met name hoe hij vals geld kon (en kan) drukken. En... niet van echt te onderscheiden. Hij wil z'n leven beteren nadat hij drie maanden in de gevangenis heeft gezeten onder verdachte omstandigheden. Is hij nu wel of niet schuldig aan het verspreiden van vals geld in het dorp?

In samenwerking met justitie wordt een plan bedacht om zijn onschuld te bewijzen en de echte valsemunter in de val te lokken.
De beste vriend van Meep - Bram, niet al te snugger - snapt er maar weinig van en praat daardoor zijn mond nogal eens voorbij.

Uiteraard is er een bemoeizuchtige en vooral nieuwsgierige buurvrouw die om de haverklap komt binnenlopen en nog een buuf die geld wil zien van Bram voor de loterij van de-ouwe-van-dagen-club. De vraag blijft echter: is dat geld nu echt of vals?

Kaarten bestellen kan bij Henk Molenaar, 06-4974 7975 of Ellie Stap, 035-525 6192.

Inschrijving Oldtimerfestival Huizen is geopend

Foto: Bob Awick

HUIZEN De inschrijving van het Oldtimerfestival Huizen is geopend. Bezitters van auto's of tweewielers van 30 jaar en ouder kunnen zich inschrijven via oldtimershuizen.nl. Naast de statische display kunnen zij vanaf 10.00 uur deelnemen aan de Spietentocht, een tourrit door de omgeving. Het festival wordt dit jaar op zaterdag 1 september weer gehouden na een jaar afwezigheid. Wel staat het nu los van de activiteiten in de haven. Bezoekers kunnen rekenen op 225 klassieke auto's en ruim 75 historische tweewielers, en de hele dag activiteiten voor jong en oud in Nautisch Kwartier Huizen en een brocante-vintage-boeken-antiek-lifestylemarkt met foodtrucks.

Start Race Running bij AV Zuidwal

HUIZEN Wethouder Sport van de gemeente Huizen Marianne Verhage geeft donderdag 19 april om 19.00 uur het startschot voor de trainingen van Race Running bij Atletiekvereniging Zuidwal.

Race Running is een nieuw onderdeel binnen het aangepast sporten in de atletiek. Het is geschikt voor kinderen, jongvolwassenen en ouderen die in een rolstoel zitten, maar wel nog enige beenfunctie hebben en willen hardlopen op een atletiekbaan. Een Race Runner is een loopfiets, zonder pedalen maar met borststeun.

Opgeven

Na maanden voorbereiding zijn een aantal trainers van Zuidwal, voorlopig als enige in Nederland, speciaal opgeleid. In samenwerking met het NSGK en Foppe Fonds heeft de vereniging 3 Race Runners kunnen aanschaffen. Opgeven om mee te doen is nog mogelijk via lbatletiek@avzuidwal.nl. Kijkers zijn ook welkom.

Lezersfoto's

Kikkerdril in de paddenpoel aan de Naarderstraat. Foto: Ellij van Os

HUIZEN De lente is begonnen en dat is te merken aan de lezersfoto's.

Van prachtige bloesems tot verstilde taferelen in de natuur. Van kinderen die plezier hebben in de voorjaarszon tot kitesurfen op het Gooimeer.

Zelf ook een mooie foto gemaakt van een evenement, de natuur of iets anders dat is opgevallen? Mail deze dan naar redactie@nieuwsbladvoorhuizen.nl en zet in de mail dat wij de foto mogen publiceren. Misschien staat deze dan de volgende keer in de krant!

Gooimeer vlak voor zonsopkomst. Foto: Fons de Keijzer
Bloemenzee nabij de Friesewal. Foto: Albert van der Linden
Kitesurfer op het zilveren Gooimeer. Foto: Frans Lubbers
Dolle pret op de zandbergen bij de Zomerkade. Foto: Michael D. Ward