Nieuwsblad voor Huizen

11 oktober 2018

Nieuwsblad voor Huizen 11 oktober 2018


'10.000 Huizers voelen zich onveilig'

huizen Hoewel het aantal woninginbraken en overlastmeldingen in Huizen de laatste jaren in Huizen alleen maar afneemt, voelen veel inwoners van het vissersdorp zich lang niet altijd veilig. Uit onderzoek van de gemeente zou blijken dat 78 procent van de Huizers zich veilig voelt in Huizen. "Dan zijn er nog altijd 10.000 inwoners die zich niet veilig voelen."

Dat laatste werd gezegd door één van de pakweg zestig aanwezigen dinsdagavond bij een bijeenkomst over veiligheid in Huizen. In Theater de Boerderij konden inwoners meepraten over onderwerpen als jeugd en veiligheid, aanpak woninginbraken, toezicht en handhaving en radicalisering. Doel van de bijeenkomst was om de gemeente input te geven voor het nieuwe veiligheidsplan voor de komende vier jaar.

Wat de precieze reden is dat inwoners zich vaak niet veilig voelen, is de grote vraag. Mogelijk spelen social media een rol, maar ook vooroordelen (racisme) kunnen een reden zijn, klonk het tijdens de bijeenkomst van dinsdag. In Huizen wonen zo'n 3500 jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Zij waren in 2017 goed voor 328 overlastmeldingen. Daarbij is wel sprake van een dalende trend, aldus een woordvoerder. Het aantal woninginbraken staat dit jaar op 70. In heel 2017 waren dit er 147. Dat is maar liefst 60 procent minder ten opzichte van 2013.

15

Sigarettenroof supermarkt: man op beeld

Foto: Politie

huizen De politie heeft nog geen idee wie de man is die op 16 augustus van dit jaar een supermarkt aan de Jacob van Heemskerkstraat in Huizen beroofde en maar liefst 150 pakjes sigaretten uit de tabakswarenkast haalde. Mede daarom is er nu een beeld van de overvaller getoond in de hoop dat mensen hem herkennen.

Op die bewuste donderdag rond 16.30 uur dringt de man rond 16.30 uur de supermarkt binnen en eist geld van een van de medewerkers. Omdat het slachtoffer de kassalade niet open krijgt, stort de overvaller zich op de tabakswarenkast. Daar haalt hij 150 pakjes sigaretten uit. Als de caissière begint te schreeuwen, gaat de overvaller ervandoor. Tot op heden is hij nog niet gearresteerd, maar hij staat wel op beeld van de beveiligingscamera.
De politie laat weten dat het om een negroïde man tussen de 16 en 18 jaar gaat die ongeveer 1,80 meter lang is. Die dag droeg hij een zwarte jas met capuchon strak om zijn gezicht en onder de capuchon droeg hij een rode cap of pet. Hij had een grijze korte broek aan, droeg opvallend witte schoenen met korte zwarte sokken en had een gele plastic tas bij zich met zwarte letters of accenten.

Huizen trots op Europees kampioene Ashley

Foto: Bob Awick

HUIZEN Ze won twee gouden medailles tijdens het Europees kampioenschap wadokarate in Portugal: één individueel en één met Team Nederland. Vrijdag werd de 13-jarige Ashley Kakiay (13 jaar) uit Huizen daarom gehuldigd in het gemeentehuis. Op dit moment bereidt Ashley zich voor op het WK wado in Engeland voor volgend jaar.

Zeemeermin

Foto: Bastiaan Miché

De regionale brandweerwedstrijd in Huizen om de felbegeerde Tempo- en Borsen-trofee leidde zaterdag tot hilarische taferelen.

11

Huizenvoorelkaar is de nieuwe verzamelplaats voor vrijwillige inzet en laat je in één oogopslag zien wat er in jouw buurt te doen is. Reageren op een van de onderstaande vragen? Kijk op Huizenvoorelkaar.nl en meld je aan. Je kunt direct een bericht sturen naar de contactpersoon. Kom je er niet uit? Bel dan voor een afspraak of kom binnenlopen.

Nieuw op Huizenvoorelkaar:
Alleen eten is maar saai
Een oudere dame uit Huizen doet sinds kort met een maatje de boodschappen. Maar 's avonds zit ze altijd alleen aan tafel. Dat is vreselijk saai en soms ook eenzaam. Sterker nog: soms eet ze dan maar niet. Sta jij graag in de keuken en ben je op zoek naar gezelschap? Wie wil af en toe met haar koken en samen eten? Tijden en dagen spreek je af in overleg. Vrijwilligerscentrale Thuishulp brengt je graag met mevrouw in contact.

Coördinator Sailability
Als coördinator zorg je voor de planning van het zeilseizoen. Sailability maakt zeilen voor mensen met een beperking mogelijk. In een aangepaste boot kan iemand met een beperking meezeilen met een vrijwilliger. Zeilers en vrijwilligers kunnen zich inschrijven voor een zeildag. Jij zorgt ervoor dat vraag en aanbod goed op elkaar zijn afgestemd. Je vindt het leuk om te plannen en organiseren en je kunt goed overweg met de computer. Je hoeft niet per se een liefhebber te zijn van watersport.

Coördinator activiteiten Goed Voorbereid
Mensen kunnen in een noodsituatie voor zichzelf en anderen meer betekenen als ze beschikken over de juiste kennis en vaardigheden. Project Goed Voorbereid is ontworpen door het Rode Kruis om de meest kwetsbare mensen hierover te leren. Als coördinator werf je begeleiders en stel je groepen met deelnemers samen. Verder organiseer je bijeenkomsten en ben je het aanspreekpunt voor de vrijwilligers. Een leuke, uitdagende vrijwilligersjob!

Vervoer bij Visio
Koninklijke Visio is op zoek naar chauffeurs voor een dame en een heer. Beiden gaan voor vrijetijdsbesteding graag de deur uit, maar zijn afhankelijk van vervoer. Heb jij een eigen auto en wil jij deze mensen graag van A naar B brengen? Het gaat om donderdagochtend/middag en dinsdagavond. Je rijdt naar Eemnes en/of Hilversum. Vergoeding is € 0,30 per kilometer. Heb jij interesse? Dan gaat Visio graag met jou in gesprek.

Zondag 14 oktober

Rooms-Katholieke Thomaskerk: 9.30 u. W. van Wegen
Vrij-Katholieke Michaël and al Angels: 10.30 u. H.Mis (Engels)

Hervormde Oude Kerk: 9.30 u. P.M. van 't Hof; 18.30 u. G.M. van Meijeren
Hervormde Nieuwe Kerk: 9.30 u. G.J. Mantel; ; 17.00 u. Geen dienst
Hervormde Zenderkerk: 9.30 u. G.J. Roest; 14.45 u. G.J. Mantel – Aangepaste dienst
Hervormde Meentkerk: 9.30 u. C.N. van Dis; 17.00 u. B.J. van der Graaf
Hervormde De Brug: 10.30 u. Evangelist J. Verkerk

Hersteld Hervormde Kerk 't Visnet: 9.30 u. P.C. Hoek; 18.30 u. W.M. van der Linden
Vrije Hervormde Gemeente (in Chr. Geref. Kerk): 11.30 u. en 19.00 u. A. Kot
Protestantse Kruiskerk: 10.00 u. G.W. Oostermann – Heilig Avondmaal
Protestantse Goede Herderkerk: 10.00 u. J.A. Compagner
Protestantse Oosterlichtkerk: 10.00 u. J.J. Esveldt
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ichtuskerk: 9.30 u. H. Jagersma; 17.00 u. H.Sj. Wiersma
Christelijke Gereformeerde Kerk: 9.30 u. P. Boonstra – Doopdienst; 17.00 u. P. Boonstra
Christengemeente: 10.00 u. Mark van Bijsterveld

Pinkstergemeente: 10.00 u. Gerdo Elzinga
Baptistengemeente (in aula Erfgooierscollege): 10.00 u. Willem Zijlstra
Thousand Hills (in gebouw Muziekvereniging Prinses Irene): 10.30 u. Kerkdienst

Moluks-Evangelische Pniëlkerk: 10.30 u. Kerkdienst
Vrijzinnigen Kerkje de Engel: 10.30 u. Geen dienst
Koninkrijkzaal van Jehovah's Getuigen: 10.00 u. Samenkomst

Armando Krijnen

Weerbericht

Tot zondag droog, vrij zonnig en warm nazomerweer

Het kan dit jaar niet op met de warmte. Bij het al recordaantal warme dagen (124) van 20 graden en hoger, komen er deze week nog zeker 4 of 5 bij. Door een krachtige Europese hogedrukblokkade warmt de atmosfeer op bij een zuidelijke stroming. Er is zonneschijn met sluierwolken. Zondag trekt het koufront over van een depressie met kans op enige tijd regen.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag en zaterdag verkeert het kwik nog in hogere sferen. Ook de nachten zijn niet koud met circa 13 graden. Vrijdag zijn er naast zonneschijn ook sluierwolken en trekken er enkele wolkenvelden over. Het wordt 22 graden. Zaterdag wordt het zeer warm. Met een tot matig of vrij krachtig aantrekkende zuidenwind loopt de temperatuur op tot 24 à 25 graden bij veel zonneschijn. Zondag neemt de bewolking toe, gevolgd door regen. Het wordt dan 19 graden.

Trend na het weekeinde

Het weer staat waarschijnlijk onder invloed van een zuidwestelijke stroming. Atlantische storingen kunnen dan het Noordzeegebied bereiken. Het wordt nogal wisselvallig met een mix van wat zonneschijn en nu en dan ook enige regen. De maxima liggen rond 15 à 16 graden.

Weetje

Oktober trakteert vaak nog op nazomerweer. De hoogste temperatuur in oktober was 26.5 graden op 4 oktober 1983. Op 1 oktober 2011 werd het 26 graden. Op 13 oktober 1990 werd het 23.6 graden. Grote kans dat dit dagrecord zaterdag gaat sneuvelen. Vorig jaar werd het op 16 oktober 24.4 graden. Zelfs laat in oktober, op 30 oktober 2005, werd het nog 21 graden.

Foto: Ab Walet

Bij oudere berkenbomen begint aan de onderstam de boel vaak een beetje uit elkaar te vallen. Uit openingen en gaten komt vocht en materiaal naar buiten, wat voor verschillende insecten heel aantrekkelijk schijnt te zijn. Ze lusten er wel pap van! Op die bomen kun je atalantavlinders aantreffen, maar ook hoornaars. Er hangt soms een apart luchtje, haast gisterig. Hier zit een atalanta, bijna perfect gecamoufleerd, te drinken aan de voet van een berk.

Vrijwilligerscentrale Huizen viert 35-jarig jubileum

HUIZEN De medewerkers en betrokkenen rondom Vrijwilligerscentrale Huizen kunnen rekenen op een feestjaar. Aanleiding is het 35-jarig jubileum. Er zijn verschillende feestelijke activiteiten en inspirerende evenementen.

Ooit ontstaan als verbinder tussen hulpvragers en vrijwilligers door middel van het aloude kaartenbakje, is de Vrijwilligerscentrale Huizen inmiddels vooral bekend van Huizenvoorelkaar, de website waarop vraag en aanbod voor hulp samenkomen. Maar ook de afdeling Thuishulp, waarbij vrijwilligers bij mensen thuis komen voor klusjes, boodschappen of bezoek aan huis, is een bekend begrip. Door de jaren heen is Vrijwilligerscentrale Huizen uitgegroeid tot een expertisecentrum voor vrijwilligerswerk, advies, betrokken ondernemen, maatschappelijke stage en ondersteuning.

Nieuw onderkomen van Volkstuinders Vereniging Huizen staat er spoedig

Complex van 250 vierkante meter met werkplaats, kantine en winkeltje

De realisatie van het vernieuwde onderkomen van Volks Tuinders Vereniging Huizen komt, ruim een jaar na de dramatische brand, nu steeds dichterbij.

Het fundament is gelegd. Foto: Bob Awick

HUIZEN Voorzitter Hans van der Veen wilde vorige week even nog niet praten over de bouw van het vaste onderkomen voor de leden van Volks Tuinders Vereniging Huizen. De vergunning voor het nieuwe complex was al binnen, maar twee buurtbewoners waren daar niet blij mee. Een week later zijn echter alle bezwaren van tafel en staat niets de nieuwbouw in de weg.

Rechthoekig gebouw van 10 bij 25 meter
en vier meter hoog

De omwonenden waren het vooral niet eens met de hoogte van het nieuwe pand (hoogste punt vier meter) en vreesden extra parkeerdruk, aldus Van der Veen. Hoewel hij alle vertrouwen had in een goede afloop voor de verenging en de bouw, is de voorzitter blij dat de bezwaren zijn ingetrokken en het complex er over een maand al zal staan. "Je weet dat je goed bezig bent, maar als er dan bezwaren komen, ga je toch nadenken. Toen alle bezwaren waren ingetrokken gingen de vuurpijlen af."
Overigens was de bouw al gestart. Dat moest wel, zegt Van der Veen, want langer wachten in deze 'overspannen' bouwmarkt had maanden uitstel betekend. Begin deze maand zijn daarom al 43 heipalen de grond in gegaan en vervolgens het beton gestort. Eind deze maand komen de spanten van het pand en twee weken later staat het er definitief. Daarna begint de inrichting.
Maar eerst nog even terug naar die dramatische zondagnacht vorig jaar augustus. Hoge vlammen kwamen boven de loods uit die in zijn geheel - inclusief alle materialen - uitbrandt. De verslagenheid was groot. Van alle materialen, want alles wat de leden nodig hadden stond er, was niets over.
Op dat moment liet de Huizer samenleving zich van haar beste kant zien. Al snel kwam er support in de vorm van gelden en materialen. Ook kwam er een tijdelijk onderkomen waarmee de leden voorlopig, aldus Van der Veen, "goed uit de brand zijn geholpen". En ook beschikten de tuinders al snel weer over een broodnodige tractor. De voorzitter reisde zelf het hele land door om spullen - die hij vaak ontdekte via Marktplaats - op te halen. Zo kreeg de vereniging voor een goede prijs uitstekende machines.
Om de mogelijkheden voor een vast onderkomen te bespreken ging de vereniging vanaf begin dit jaar in gesprek met de gemeente. Uiteindelijk kwam er een deal over het nieuwe vaste onderkomen. Van der Veen vertelt dat er een rechthoekig gebouw komt van 10 bij 25 meter en vier meter hoog. Het oude L-vormige complex was drie meter hoog. De nieuwe, gelijkvloerse ruimte kan volgens Van der Veen vanwege de vorm praktischer worden ingericht. Er komen een werkplaats, kantine en toiletruimte (ook voor mindervaliden). Ook komt er een winkeltje waar de leden meststoffen en zaden kunnen aanschaffen. Kosten: 125.000 euro. "De ruimte is nu zo dat we hem optimaal kunnen benutten", zegt Van der Veen. "We zijn hier echt super dolblij mee."

Impressie van het nieuwe complex. Foto: VTV-Huizen

Wethouder: 'Trots dat Huizen nu borstvoedingsvriendelijk is'

HUIZEN Een bijzondere titel toch wel voor Huizen. De gemeente mag zich sinds deze week officieel 'borstvoedingsvriendelijk' noemen. Wethouder Maarten Hoelscher mocht afgelopen week de bijbehorende plaquette in ontvangst nemen uit handen van initiatiefneemster en verloskundige Judith Govers.

'Acceptatie van borstvoeding in het openbaar is hard nodig'

De titel 'borstvoedingsvriendelijk' geeft het Voedingscentrum aan gemeenten die het voor vrouwen makkelijker willen maken om buitenshuis hun kind te voeden. Om de titel te krijgen, moet een gemeente ten minste één borstvoedingsvriendelijke locatie per vijftig pasgeborenen hebben. Huizen heeft er nu zeven, staat op de website www.voedingscentrum.nl/voedenkanhier, waaronder Barmentlo Fysiotherapie, sportcentrum De Meent en en Rebel Sport.
Dat gemeenten zich inzetten voor de acceptatie van borstvoeding in het openbaar is hard nodig, vindt het Voedingscentrum. Bijna een derde van de vrouwen die borstvoeding geven, voelt zich onprettig bij het geven van borstvoeding op openbare locaties. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat anderen het aanstootgevend vinden.
"Het is belangrijk dat moeders op meerdere plekken, verspreid over de gemeente, buitenshuis, hun kinderen borstvoeding kunnen geven", aldus Hoelscher. "Wij zijn trots dat onze gemeente nu borstvoedingsvriendelijk is. We hopen dat er vele andere gemeenten volgen. Gezamenlijk kunnen we ervoor zorgen dat alle moeders die borstvoeding willen geven, hier ook de kans voor krijgen."

Meisje betrapt Huizer dieven

huizen Twee mannen uit Huizen, 26 en 31 jaar, zijn afgelopen week opgepakt na een inbraak in een woning aan de Anton Mauvelaan in Bussum. De twee waren daarvoor verrast door een 13-jarig meisje dat onverwacht thuiskwam.

De politie kreeg een melding nadat het meisje naar buiten was gekomen en om hulp riep. De indringers waren toen al door de voordeur naar buiten gevlucht en in een auto weggereden. Omstanders die de daders hadden zien vluchten, zijn achter ze aan gegaan.

Tijdens hun vlucht liet een van de verdachten de tas - met daarin een deel van de buit - achter. Getuigen belden 112 en gaven een gedetailleerd signalement van de mannen. Politieagenten hielden vervolgens de auto staande. In de wagen werden de eigendommen van de bewoners aangetroffen. De mannen zijn aangehouden en de gestolen spullen teruggebracht naar de eigenaren.

Anneke Schipper

71 jaar, in Huizen sinds 1947, onder meer beheerder bij Muziekvereniging Prinses Irene en vrijwilliger bij De Marke.

Foto: Anneke Schipper

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Huisvrouw en oppassen op mijn kleinkinderen."

Hoe ben je bij de muziekvereniging terechtgekomen?
"Mijn kinderen zaten op de muziek."

Je bent ook nog coördinator bij de Goede Herberg van de Goede Herderkerk. Wat is dat precies?
"Een keer per twee maanden met senioren en alleenstaanden gezellig met zijn allen een hapje eten."

Wat vind je het mooiste van je vrijwilligerswerk?
"De dankbaarheid van de mensen waarvoor je het doet."

Als je een ding aan Huizen kon veranderen, wat zou het dan zijn?
"Op het oude Raadhuisplein een muziektent en een echt melkmeisje en niet de gele troela."

Wat is je favoriete plek in Huizen?
"Ons appartement waar we sinds februari wonen."

Huizen mist nog ...?
"Een muziektent en een functioneel theater zoals vroeger met het 3in1."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Het Oude Dorp gezellig maken."

Welk groot evenement zou naar Huizen moeten komen?
"Intocht tv Sinterklaas naar Huizen halen."

Naar welk land zou je nog willen/Welke reis wil je nog maken en waarom?
"Noorwegen in de wintermaanden, vanwege de sneeuw, bergen et cetera."

Welke droom zou je nog in vervulling willen zien gaan?
"Dat we lang gezond mogen blijven en genieten van al onze kleinkinderen."

Wat zou je nooit (meer) doen en waarom?
"Roken, omdat ik het nu vies en stinken vind."

Cultuur tijdens raadspodium

huizen Hoe zetten we Huizen cultureel op de kaart in de komende vijf jaar? Iedereen die dat wil, mag hierover een korte presentatie geven tijdens het raadspodium op donderdag 22 november.

Het doel is om te horen wat er leeft en speelt. Deze input kan worden meegenomen bij het opstellen van de nieuwe kunst- en cultuurnota. Personen/organisaties met goede ideeën die dit graag willen presenteren, kunnen zich al aanmelden via k.derooij@huizen.nl / 035-5281350.

Zilver voor Huizer dansduo op Nederlands kampioenschap

Foto: RobRonda.com

HUIZEN Het Huizer danskoppel Sander Lam en Amber van Schaik heeft tijdens het Nederlands kampioenschap een zilveren medaille weten te winnen. In Bergen op Zoom, waar diverse wedstrijden plaatsvonden, werd het duo tweede op het onderdeel WDC Nederlands Kampioenschap 10-dansen. Dat is een wedstrijd voor danskoppels die zowel ballroom- als latinwedstrijden dansen.

Wethouder Maarten Hoelscher wil meer werkbezoeken gaan afleggen

Hij heeft nu meer invloed op beleid dan als raadslid

Landelijk stond zijn partij er niet goed voor, dus dat hij wethouder zou worden had hij niet gedacht. Tegen de stroom in won zijn PvdA wel in Huizen en maakt hij nu beleid.

Wethouder Maarten Hoelscher met een kleurrijk schilderij waar linksonder ook nog iets van een golfer te zien is. Foto: Bob Awick

HUIZEN Wethouder Maarten Hoelscher (PvdA) is een van de vier wethouders die aangetreden zijn sinds de verkiezingen van maart dit jaar. In een serie portretten stelt het Nieuwsblad voor Huizen deze vier wethouders voor. "Ik kan als wethouder nu meer invloed uitoefenen op het beleid. Als raadslid is dat meer reactief", stelt hij.

Maarten is 49 jaar. "Op tweede kerstdag word ik 50", zegt hij. Hij woont samen met zijn vriend Gert Jan en is vader van twee meiden en twee jongens. "Het thuisfront is voor mij altijd belangrijk geweest. Zeker als je bij tij en ontij weg bent." Dat heeft hij ervaren toen hij nog vloog als steward en purser voor zijn werk en als raadslid en fractievoorzitter. "Ik ben nu meer overdag bezig dan vroeger als raadslid, ook al ben ik nog weleens een avondje weg om bijvoorbeeld vrijwilligers te bezoeken."

Beter

'Ik hoop dat we een vooruitstrevend Huizen op de kaart zetten'

Na twaalf jaar raadslidmaatschap, waarvan de laatste acht als fractievoorzitter, is hij na de laatste verkiezingen wethouder geworden. "Die ambitie had ik vroeger helemaal niet, tot een aantal jaar geleden. Bij sommige wethouders had ik het idee dat ik het beter kon. Ik had er echter geen rekening mee gehouden, want de PvdA stond er landelijk dramatisch voor", zegt hij. Tegen de stroom in wist zijn partij in Huizen echter meer stemmen te halen dan vier jaar daarvoor en behield haar drie zetels. "Dat is toch wel bijzonder", aldus Maarten. Met wie hij samenwerkt in het college is voor hem wel belangrijk. "Als er iets onverwachts gebeurt, moet je er samen uitkomen in de raad, met de fractievoorzitters en de wethouders." Hij laat weten dat het wel wennen is om nu wethouder te zijn. "Met dit college gaat er wel een andere wind waaien. Ik hoop dat we een vooruitstrevend Huizen op de kaart kunnen zetten. Een dorp met de luiken open, zoals collega Marlous Verbeek altijd zegt."
Zijn takenpakket valt in het zogeheten Sociaal Domein. "Daar gebeurt veel wat je niet ziet. Ik word me er nu steeds bewuster van waarom dingen op een bepaalde manier gebeuren en waarom niet." Belangrijke onderwerpen de komende tijd zijn volgens hem jeugd- en ouderenzorg, gezondheid, preventie & vroegsignalering en burgerparticipatie. "We hebben binnenkort een startconferentie over 'de gezonde leefstijl'. Er zijn nu ontzettend veel verschillende projecten op dit gebied; dat kan overzichtelijker."
Zelf is hij ambassadeur geworden voor stoptober, de maand waarin o.a. de GGD mensen helpt om te stoppen met roken. "Ik doe dat samen met mijn vriend. Ik weet al jaren dat het slecht is voor mijn gezondheid en ik wil ook meer gaan sporten. Nu is het een mooi moment om dat ook te gaan doen. Gewoon voor mijzelf, niet omdat ik nu wethouder ben. Ik vind wel dat ik als wethouder het goede voorbeeld moet geven!"
Burgerparticipatie wilde hij zelf graag in zijn portefeuille hebben. "Er zit veel kunde en kennis bij onze inwoners. We moeten dingen niet willen besluiten door een plan neer te leggen waarover mensen vijf minuten in de raad kunnen inspreken. We kunnen samen met inwoners en belangengroepen dingen doen." Als voorbeeld geeft hij het sociaalbeleidsplan. "Inwoners en ervaringsdeskundigen zijn er aan de voorkant van de planvorming al bij betrokken. We gaan in gesprek over wensen en verwachtingen. Dat leidt tot een plan dat draagvlak heeft. Als je zo'n proces goed doorloopt, dan kan de raad ook zo instemmen met het plan. Het is niet u vraagt, wij draaien, maar mensen willen zich wel gehoord en serieus genomen voelen. Daar moeten wij voor zorgen." Om een start te maken met participatie van inwoners is er het plan dat Buurtpanel 1276 een budget voor 2019 krijgt om zelf dingen te ontplooien. "Natuurlijk maken wij daar wel prestatieafspraken over. Het geld moet wel zinnig worden besteed."
Hij hoopt dat mensen die met iets zitten de gemeente zullen bellen. "Er zijn zo veel regelingen en als ze een afspraak maken, kunnen we samen met hen kijken hoe hun problemen zijn op te lossen. Ik merk dat de drempel nog steeds wel hoog is om dat te doen."

Werkbezoeken

'We kunnen samen met inwoners en belangengroepen dingen doen'

Als wethouder heeft hij zich voorgenomen om meer werkbezoeken te gaan brengen. "Er gebeurt veel in Huizen." Aan het einde van zijn termijn hoopt hij dat hij de ambities in het coalitieakkoord heeft kunnen waarmaken. "Dat is mijn opdracht en kaderstelling van de raad. Daarnaast hoop ik dat ik Huizen nog gezonder, leuker, gezelliger en socialer heb kunnen maken en dat we nog steeds een zelfstandige gemeente zijn."

Het takenpakket van wethouder Maarten Hoelscher:
Coördinatie sociaal domein
Zorg algemeen
Jeugdzorg
Inclusieve samenleving
Sociale infrastructuur in buurten en wijken & sociaal cultureel werk
Sociale en economische zelfredzaamheid
Mobiliteit (Wmo-taxi, hulpmiddelen, gehandicaptenparkeerkaart e.d.)
Armoedebeleid / minimabeleid
Maatschappelijke opvang
Burgerparticipatie

Hilarische onderlinge brandweerwedstrijden

Zeemeermin Ariël en secretaresse surfclub gered

De brandweerpost Huizen hield zaterdag de brandweerwedstrijden van Gooi & Vechtstreek om de zogeheten Tempo- en Borsen-trofee.

De zeemeermin.

huizen Voor negen ploegen uit deze Veiligheidsregio is het deze dag in Huizen erop of eronder. Zij strijden om de eeuwige roem en krijgen daarbij hilarische en tegelijkertijd uitdagende scenario's voorgeschoteld.

Eerst moeten de ploegen in de speeltuin aan het Mark hun vaardigheden laten zien in het kader van de Tempo-trofee. Met de brandweerauto rijden zij een bocht achteruit, vervolgens verzamelen zij geblindeerd vlaggetjes en met behulp van redgereedschap verplaatsen zij eieren. Ondertussen wordt ook nog de theoretische kennis van de ploegleden getoetst.

Vervolgens krijgt men een oproep voor een hulpverlening letsel bij de surfclub. Tijdens het uit het water halen van een zeilboot is iemand bekneld komen te zitten. Bij aankomst van de ploegen blijkt dat de kleine zeemeermin Ariël, die vanuit Harderwijk zwemmend op weg was naar de theatervoorstelling in Hilversum, door het defecte midzwaard van de zeilboot uit het water is gesleurd en vastzit onder de zeilboot. Omdat de ter plaatse gekomen ambulancemedewerker geen verstand heeft van zeemeerminstaarten, dient ook een deskundige van het Dolfinarium opgeroepen te worden.
Tijdens de reddingsactie ontstaat er ook nog eens brand in het clubhuis van de surfclub doordat de beheerder op het ongeluk is afgekomen. Door alle consternatie is hij een pan met wax vergeten die op het vuur staat. Ook is de secretaresse van de surfclub nog in het gebouw. Zij moet worden gered. De ploegen moeten dus een keuze maken in prioriteiten. Alleen de spelende ploeg kan de klus klaren. De deelnemers worden van tegenspel voorzien door oud-brandweermensen van de post Huizen.

De secretaresse.
De surfclub was het decor. Foto's: Bastiaan Miché

Ook een deskundige van het Dolfinarium dient opgeroepen te worden

Uiteindelijk wint Naarden de Borsen-trofee, vóór Nederhorst en Bussum. Loosdrecht pakt uiteindelijk de Tempo-trofee.

Authentieke en vierkante locomotief moet vanaf 2020 door 't Gooi rijden

Aanvraag van vier ton voor Gooise Tram

De Stichting Gooise Tram heeft bij gemeenten en de provincie een investeringssubsidie van bij elkaar 385.000 euro aangevraagd, zodat deze in 2020 kan rijden.

Promotiebeeld van de stichting onder het motto 'Greetings from Gardens of Amsterdam'. Foto: Stichting Gooise Tram

Huizen 'De nieuwe Gooise tram laat oude glorietijden herleven' en 'legendarische tram terug in The Gardens of Amsterdam' kopt het bestuur van de Stichting Gooise Tram in haar oproep aan de gemeenten Huizen, Blaricum, Laren en Gooise Meren én de provincie Noord-Holland voor de terugkeer van de Gooise Tram in het noordelijk deel van het Gooi.

De oude stoomtram wordt zo getrouw mogelijk herbouwd

"Kunstenaars, dagjesmensen en rijke Amsterdammers bezochten sinds de aanleg van de Gooische Stoomtram - in 1881- de Gooise dorpen veelvuldig en lieten er hun sporen na. In dat spoor volgt de nieuwe Gooise Tram", is het idee.
De zogenoemde Leeghwater 18 - de authentieke groene vierkante locomotief destijds gebouwd door Henschel & Zn uit Kassel - zal twee rijtuigen gaan trekken: de GoTM 21 en de GS 22. De 21 meter lange rolstoeltoegankelijke combinatie gaat plaatsbieden aan 65 passagiers en rijdt 25 km per uur. Een kaartje kost circa 2,75 euro.
De stoomtram wordt overigens een 'st(r)oomtram'. De oude stoomtram wordt zo getrouw mogelijk herbouwd in een duurzame en klimaatneutrale versie. "Medio 2020 zal deze (stroom)tram gaan rijden tussen Laren, Blaricum, Huizen, Naarden-Vesting en Bussum in diverse thematours die naadloos passen bij de groeiende belangstelling voor de Gardens of Amsterdam", aldus de stichting.
De passagiers van dit toeristische voertuig komen per trein (station Naarden/Bussum), bus, auto, fiets, boot, pont, of cruise (Haven van Huizen) naar een van de opstapplaatsen of haltes. De stichting gaat uit van gemiddeld zo'n 200 passagiers per week in het eerste jaar. In de zomer worden meer passagiers verwacht dan in de wintermaanden.
Overigens meldde de stichting bij de oprichting vijf maanden terug dat de tram al volgend jaar moest gaan rijden. Dat wordt een jaar later. Dan moet wel in juni 2019 het startsein voor de negen maanden durende bouw ervan kunnen worden gegeven. Ondertussen is er al wel een verzoek voor Algemeen Nut Bijzondere Instellingen (ANBI-status) ingediend bij de Belastingdienst. Ook vraagt de stichting een flinke investeringssubsidie van 385.000 euro aan bij de gemeenten Huizen (135.000 euro), Laren en Blaricum (allebei 50.000 euro), Gooise Meren (70.000 euro) en de provincie Noord-Holland (80.000 euro).

Het is dus nog maar de vraag of de tram er in 2020 überhaupt komt. Toch is de stichting positief gestemd. Tijdens de gesprekken van de afgelopen maanden hebben de initiatiefnemers ondanks de 'geheel terechte kritische vragen' in de voorbereidingsfase veel enthousiasme mogen ervaren. "Centraal staat dat wij met dit project een verbinding willen realiseren voor de kunst, natuur, historie en cultuur van onze streek. Er is zo veel aanwezig, dat willen wij met de Gooise Tram laten zien."

Er is jeugdoverlast, maar aan de andere kant kan die jeugd nergens naartoe

Vooral discussies tussen jongeren en ouderen tijdens veiligheidsbijeenkomst

Veiligheid is 'hot', bleek na de bijeenkomst dinsdagavond in Theater de Boerderij waar jong en oud vertegenwoordigd was en er tussen beide groepen soms felle discussies ontstonden.

Er wordt onder meer gesproken over toezicht en handhaving. Foto: Bob Awick

huizen "Wordt er niet minder gemeld?", merkt een meneer op wanneer een gemeentevertegenwoordiger meldt dat het aantal woninginbraken en overlastmeldingen de laatste jaren afneemt. En vervolgens: "Ik ga niet naar buiten als daar drie jongens zijn." Direct stapt een van de aanwezige jongeren naar voren. "Ik snap uw zorgen, maar wat is de reden dat u niet durft. Hier is sprake van een vooroordeel."

Direct is de toon gezet en lijkt de veiligheidsbijeenkomst, een initiatief van de gemeente, een tweestrijd te worden tussen jong en iets minder jong. Vooral als iemand anders toevoegt dat hij al 48 jaar met veel plezier in Huizen woont, maar als hij buiten komt direct voor 'oude lul' wordt aangezien. "Dan rijden er drie of vier jongelui voor je op de fiets. Levensgevaarlijk. Ouderen worden daar heel onzeker van." En de reactie van een jongen: "Ik voel me hierdoor beledigd. Niet iedere jongere is hetzelfde."

Op dat moment kunnen de aanwezigen deelnemen aan een van de vier thema's: jeugd en veiligheid/overlast, woninginbraken, radicalisering en toezicht & handhaving. Gezien de discussie daarvoor lijkt dat eerstgenoemde thema even het meest interessant. Grote vraag is wat de samenleving kan doen tegen overlast. "Ik probeer altijd het gesprek met ze aan te gaan", zegt een vrouw. "Maar je maakt weinig kans."
Een van de jongeren reageert dat het van twee kanten komt. De jongeren laten zich niet altijd van hun beste kant zien, maar zij worden ook vaak op een agressieve manier benaderd. "En dan krijg je een dreigende sfeer." Dat beeld wordt bevestigd door een meneer. "Wij worden soms gek van sommige groepen jongeren. Dan krijg je een sfeer die niet goed is. Het één lokt het ander uit."
Natuurlijk komt jeugdoverlast niet alleen in Huizen voor. Maar wat kan er in Huizen gedaan worden om het probleem aan te pakken. "Toen ik jong was ergerde ik me al dat ik niets kon doen in Huizen", zegt een man. "Ik was 25 jaar weg, maar nu ik terug ben is er niets veranderd. Waar moeten de jongeren heen?"
Dat vindt ook een van de aanwezige meiden. Natuurlijk kunnen de jongeren in het weekend naar een 16-plusfeest in Hilversum, maar de laatste bus naar huis gaat al om 1.00 uur, zegt zij. En de plekken in Huizen waar ze nu naar binnen kunnen, gaan al om 22.00 uur dicht. Daarna staan de jongeren dus weer op straat. Bovendien, vult een jongen aan, blowen ze en drinken ze in Huizen veel meer dan u denkt. Hij pleit daarom voor een ruimte voor mensen die willen gebruiken, de wijkcentra zijn immers rookvrij.

In Huizen blowen en drinken jongeren 'veel meer dan u denkt'

Duidelijk is wel dat als de gemeente plekken voor jongeren creëert dit in samenwerking met de doelgroep moet worden gerealiseerd, is de conclusie. Maar waar zijn die jongeren? De bij de bijeenkomst aanwezige jongeren en ouderen kunnen elkaar wel vinden. "Maar de jongeren en ouderen die bang zijn om lastiggevallen te worden, zie je nu niet", is een terechte opmerking. Bovendien zouden veel mensen zich onveiliger voelen dan de cijfers laten zien.
Een minder felle discussie is er bij het thema radicalisering. Duidelijk wordt dat hier op straat weinig van wordt gemerkt. Wanneer een medewerker van de gemeente aangeeft dat Huizen al sinds 2013 een 'priogemeente' is als het gaat om de aanpak van radicalisering, blijkt dat velen niet weten wat dat inhoudt. Het probleem is ook nauwelijks zichtbaar. Toen in 2014 bleek dat twee gezinnen uit Huizen van plan zouden zijn om af te reizen naar Syrië om zich aan te sluiten bij terreurgroep IS, was er vooral verbazing. Sindsdien is het eigenlijk stil. Maar dat betekent niet dat het probleem verleden tijd is. Immers, het ontstond niet van de ene op de andere dag en dus verdwijnt het ook niet meteen. Mogelijke oorzaak ervan in Huizen is volgens sommige aanwezigen de grote verschillen tussen sommige buurten en er sprake is van 'grote verzuiling'.
Als het gaat om woninginbraken overheerst tevredenheid. Natuurlijk, het kan jarenlang impact op mensen hebben, maar de aanwezigen beseffen wel dat het aantal inbraken afneemt. Bovendien is de politie zeer alert, is de gedachte.

De eveneens aanwezige burgemeester Sicko Heldoorn is onder de indruk van de toch best grote belangstelling, die hij als 'verheugend' omschrijft. "En dat er zo veel jongeren waren, geeft aan dat zij wel degelijk betrokken zijn. En wat verder natuurlijk opvalt is dat de feitelijke cijfers een sterke verbetering laten zien, maar dat het veiligheidsgevoel daarbij achterblijft. Hoe dat komt, is moeilijk te zeggen. Het is goed om informatie via bijvoorbeeld buurtpreventie-apps te delen, maar te veel is ook niet de bedoeling. In die balans moeten we nog de sleutel vinden."
Dat veel van de aanwezigen geen idee hebben/hadden van de 'priogemeente' vindt de burgemeester niet zo erg. "Als je daar te veel de nadruk op legt, neemt het onveiligheidsgevoel alleen maar toe. Belangrijk is dat wij als instanties daar alert op zijn en blijven."

Minder felle discussie is er bij het thema radicalisering

Weer geen winst voor dames Huizen

Huizen kreeg zondag voldoende kansen. Foto: Bob Awick

HUIZEN Ze waren er zo dichtbij zondag, kregen voldoende kansen op de overwinning. Maar uiteindelijk moesten de hockeydames van Huizen tegen Groningen vlak voor tijd toch nog een tegendoelpunt incasseren. Daardoor eindigde de degradatiekraker in de Hoofdklasse in een 1-1 gelijkspel.

Echt tevreden met het resultaat konden beide teams, die met deze uitslag hun puntentotaal na acht wedstrijden verdubbelden, niet zijn. Huizen en Groningen staan met allebei twee punten vrij kansloos onderaan in de hoogste afdeling van het Nederlandse hockey en nu al lijkt zeker dat een van deze twee teams rechtstreeks degradeert.

Huizen had vrijdag nog met 7-1 verloren in en tegen Amsterdam, de nummer 3 op de ranglijst en samen met Den Bosch en SCHC de belangrijkste kandidaat voor het kampioenschap. Het duel van zondag tegen Groningen op eigen veld was dus vele malen belangrijker. Tijdens het onderlinge treffen werd duidelijk dat Huizen misschien een mindere ploeg heeft dan Groningen, maar voor het doel wel slimmer en daadkrachtiger is.
Dat leidde na tien minuten tot de openingstreffer door de thuisploeg via Vera van Schagen. Huizen hield die voorsprong lang vast, kreeg ook kansen tegen een aanvallend onmachtig Groningen, maar zag de gasten in de slotfase toch op 1-1 komen. Want door een gele kaart voor Amber Folmer speelde Huizen met een speelster minder, waardoor de noorderlingen alles op de aanval gooiden en via Noor Hakker de 1-1 scoorden.
Komende weekend speelt Huizen tegen HDM, de nummer 9 op de ranglijst (Huizen staat elfde). Een week later is de streekderby in Huizen tegen Laren. Die ploeg bezet nu - na de 4-2 overwinning op Bloemendaal - de vierde plaats en ontvangt zondag koploper SCHC.

Sluitingstocht WTC naar Lelystad

De route.

huizen De lengte is 104 kilometer en de start is om 9.30 uur. Komende zaterdag is de laatste WTC-clubtocht bij het clubhuis Aan de Meet aan de Crailoseweg te Huizen.

Inschrijven kan vanaf 8.45 uur. De tocht gaat naar Lelystad en is compleet gewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Toen bleek namelijk dat het rijden op bospaden half oktober best riskant kan zijn. Daarom dit jaar weinig bospaden, wat de veiligheid zeker ten goede komt. De heenweg gaat een lang stuk over het Spoorbaanpad door Almere.
De stop is als vanouds bij Hajé Restaurant Natuurpark in Lelystad. Op de terugweg rijden de sportievelingen een lang stuk over de Baardmeesweg langs Zeewolde.

Ook niet-leden zijn van harte welkom om mee te rijden. Misschien is deze tocht dan een aansporing om ook volgend jaar actief mee te doen. "Als vereniging kijken we terug op een fantastisch seizoen met heel veel mooie tochten, prachtig weer en een zeer positieve ontwikkeling wat betreft de deelname aan zowel toertochten op zaterdag als de trainingsavonden op dinsdag en donderdag", aldus voorzitter Berthold Schaap. "Met 25 procent nieuwe leden erbij - de WTC heeft nu 123 leden - wordt aangetoond dat fietsen, of het nu om toerfietsen of trainingen gaat, zich in een toenemende belangstelling mag verheugen. Als WTC Huizen spelen we daar graag op in; er wordt al hard gewerkt aan mooie plannen voor het volgende wegseizoen."

Overigens zijn er ook in de herfst en winter tal van activiteiten. Zo kunnen sportievelingen meerijden op dinsdagmorgen om 10.00 uur met de SJK (St. Jans Kerkhof) ATB-groep vanaf het parkeerterrein bij het St. Jans Kerkhof tussen Laren en Hilversum. Kijk ook op www.wtchuizen.nl

Racebelofte Coen Doorn is terug als wedstrijdkarter

Coen Doorn in actie in Spa. Foto: Bas Kaligis

HUIZEN Het was pas zijn tweede race van dit jaar. Daarvoor had hij in een schakelkart getraind, getraind en nog eens getraind. Op het kartcircuit van Spa-Francorchamps denderde Coen Doorn zondag naar de tweede plaats in het dagklassement in de Super-Shifterklasse van het GK4-kampioenschap.

Daarin is de veertienjarige rijder uit Blaricum veruit de jongste. Dat hij meteen om de prijzen meedeed, zei wat over de belofte die hij is voor de toekomst.
Een beetje verbluft was Coen wel: tweede in het dagklassement in wat pas zijn eerste serieuze wedstrijd van het jaar was. In de zomer had hij weliswaar ook al geracet tijdens de derde ronde van het GK4-kampioenschap, maar destijds viel hij in twee van de drie races uit. Zodoende had hij zijn kwaliteiten nog niet goed kunnen demonstreren. Zondag was dat dus anders.
"Ik ben blij", zei Doorn in Spa ietwat bedeesd. "Het is echt goed gegaan." Sowieso is de tweede plaats in het dagklassement een knap resultaat. Maar die uitslag rijden als rookie van veertien in een klasse waarin veel rijders veel meer ervaring hebben en vele jaren ouder zijn dan hij, is een prestatie van wereldklasse.

TTV verstevigt koppositie in hoofdklasse

huizen Heren 1 van Tafeltennisvereniging Huizen is dankzij een 2-8 overwinning op SVO uit De Meern verder uitgelopen op naaste belager Almeerspin uit Almere, dat met 7-3 won van Hilversum.

Namens Huizen speelden Gijs Molenaar (3 punten), Frank Bilius en Patrick Visser (elk 2 punten), waarnaast Gijs en Patrick ook de dubbel pakten.
Bij de jeugd speelden de zesde klasse en beide startersteams hun wedstrijden. Alle teams speelden 'uit' tegen plaatsgenoot Bijmaat. Team 1 won als enige team en deed dat met 4-6. Marvin van Heesewijk en David Robbers wonnen ieder 2 punten en samen de dubbel; Katja Rebel voegde daaraan nog 1 punt toe.

Discuswerpster Corinne Nugter bij Zuidwal

HUIZEN Nederlands kampioen discuswerpen Corinne Nugter geeft donderdag 18 oktober een gasttraining bij Atletiekvereniging Zuidwal.

Nugter (1992) had al vijf nationale titels bij de B-meisjes op zak, toen zij in 2009 haar eerste internationale succes bij de junioren boekte. Afgelopen zomer plaatste Nugter zich voor de Europese kampioenschappen in Berlijn, door op 17 mei van dit jaar de discus over de magische grens van 60 meter te gooien bij een wedstrijd in Heerhugowaard. De 60,02 meter was een persoonlijk record en ruim boven de EK-limiet van 58,50 meter.
De gasttraining is samen met de training van de LBgroep, van 19.00 uur tot 20.00 uur, aan de Aristoteleslaan 2 in Huizen. Toegang gratis.

Schuiteman staat alweer vijftig jaar voor oprechte betrokkenheid

Persoonlijke benadering van klanten, partners en collega's nog altijd centraal

Enkele medewerkers van Schuiteman in Huizen. Foto: Bob Awick

huizen Toch wel een gevestigde naam in Huizen is duidelijk aanwezig in het Oude Dorp: Schuiteman. Voor het accountants- en advieskantoor is 2018 een feestelijk jaar. Het bestaat namelijk vijftig jaar. Een fraaie mijlpaal en tegelijk een mooi moment om te kijken naar het verhaal achter dit bedrijf met bij elkaar opgeteld 140 medewerkers.

Schuiteman heeft inmiddels vestigingen in Voorthuizen, Barneveld, Ede/Veenendaal, Harderwijk, Nijkerk, Voorthuizen (waar alles begon) en dus Huizen. In Voorthuizen werd door Hein Schuiteman en zijn vrouw Riek de basis gelegd voor het bedrijf zoals Schuiteman er vandaag de dag uitziet. Anno 1968 was het onderhouden van een persoonlijke klantrelatie voor Hein en Riek de normaalste zaak van de wereld. Zo kwamen ze behalve op kantoor ook in het weekend bij klanten thuis over de vloer.
Vanzelfsprekend is er in vijftig jaar veel veranderd, maar die persoonlijke benadering van klanten, partners en collega's staat nog altijd centraal bij Schuiteman, en wordt onderstreept door het motto 'oprecht betrokken'. Die oprechte betrokkenheid is waar zij voor staan.
Jan Pieter Wiesenekker, vestigingsmanager in Huizen, staat volledig achter deze persoonlijke benadering. Samen met Ton Tanghe begon hij in 1996 in Huizen. Toen met 4 medewerkers, nu zijn het er 23. Via de Huizermaatweg is Schuiteman nu beland in het oude gemeentehuis aan de Naarderstraat. "We wilden meer zichtbaar zijn", is de verhuisreden.

Natuurlijk concentreren ze zich, naast de relatie, als accountants- en advieskantoor bij Schuiteman op de cijfers. Niet voor niets ligt hun kennis en kunde daar. Vanuit deze expertise kunnen klanten niet alleen op de betrouwbaarheid van de cijfers rekenen, maar gaan ze bij Schuiteman verder dan dat. Door niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk waarde aan het verhaal van klanten toe te voegen. Want alleen wanneer men dat verhaal achter de cijfers kent en écht begrijpt, kunnen zij de klant als proactieve partner en kritisch klankbord maximaal ontzorgen en adviseren.
De komende jaren zullen de nodige uitdagingen bieden. Denk bijvoorbeeld aan de maatschappelijke trend van globalisering die steeds verder doorzet, ook in het MKB. Maar ook technologische ontwikkelingen zoals blockchain en data-analyse die dit verder versterken. Schuiteman volgt de continu in beweging blijvende markt. Zoals de transitie van papieren aangiftes naar digitale varianten en de definitieve doorbraak van digitalisering met de intrede en groei van het internet. Met die ervaringen in het achterhoofd treedt Schuiteman de toekomst vol vertrouwen en met een, zoals ze het zelf noemen, open mentaliteit tegemoet: ondernemend, persoonlijk, eerlijk en no-nonsense.

Via de Huizermaatweg is Schuiteman nu beland in het oude gemeentehuis

Uitkijken naar hét hoogtepunt in het Hart van Huizen

De wijnproeverij geldt als het hoogtepunt van het jaar. Foto: Bob Awick

HUIZEN De wijnproeverij in het Hart van Huizen is inmiddels een bekend evenement en trekt vele bezoekers uit Huizen en omgeving. Komende vrijdag alweer tussen 18.00 en 21.00 uur laten 31 deelnemende winkels uit het Hart van Huizen hun klanten proeven van de heerlijkste wijnen en serveren daar een lekker hapje bij.

De winkels schenken wijnen uit Spanje, Italië, Frankrijk en Zuid-Afrika. De muzikanten, die door het hele dorp heen voor een gezellige sfeer zorgen, brengen muziek uit deze landen. Extra zitgelegenheden en sfeerverlichting zorgen ervoor dat bezoekers gezellig plaats kunnen nemen voor een gesprek met elkaar. Wie daarna zin heeft om nog even door te dansen en te feesten, kan na 21.00 uur terecht voor een afterparty bij Eethuys Õ Donder en Het Wapen van Huizen.

Sugergaaf

Ditmaal waren de wijnglazen binnen vier dagen uitverkocht

Bestuurslid van de ondernemersvereniging Anne Marie Hesta, een van de organisatoren van de wijnproeverij, kijkt uit naar het jaarlijkse hoogtepunt in het Hart van Huizen. "Het is echt supergaaf om te zien hoe bewoners en bezoekers van Huizen op dit evenement elkaar ontmoeten en plezier maken. De wijnproeverij is elk jaar een groot succes."
Elk jaar gaan de duizend toegangsglazen voor dit populaire evenement als warme broodjes over de toonbank. Ditmaal oversteeg het elke verwachting en waren de wijnglazen binnen vier dagen uitverkocht. En wie dit jaar geen glas heeft kunnen bemachtigen, is van harte welkom voor aankopen tijdens deze koopavond en de afterparty's.

Deelnemers

Wie van Spaanse wijnen houdt, kan terecht bij Corduroy, Dima Kookvoordeel, Insolar, Kees Kromhout, Keurslager Koelewijn, Rabobank en Van den Tol Opticiens. De Franse wijnen staan klaar bij Avenue 't Gooi Makelaars, De Boedelwagen, Gall & Gall, Haar Salon!, The Closet, Olsthoorn Banketbakkerij, Strating Schoenen, VG Lifestyle, Albert Heijn en Van Trigt Makelaars.

Ook kunnen belangstellenden genieten van verschillende Italiaanse wijnen. Die zijn te krijgen bij Anne Marie Womenswear, Romy Fashion, Beau Geste, De Fietsenwinkel Huizen, Drankenhandel Van der Hulst, Kaasdiscount Marcel Klein, 't Haagje en Jones & Jones. En tot slot zijn de Zuid-Afrikaanse wijnen verkrijgbaar bij Boekhandel Flevo, De Lange Menstore, Just a Joke, ModeHuiz by betty's, Siersma Wijnadvies en Scharrelslagerij Michel Welling.

Vijf mille Rotary Huizen voor instellingen

De gelukkigen met hun cheque. Foto: Adriaan Schoorl

HUIZEN Vier Gooise instellingen kunnen een mooi bedrag bijschrijven op hun bankrekening. Tijdens een bijeenkomst van de Rotaryclub Huizen maandagavond kregen vertegenwoordigers van Stichting De Droomboom, Voedselbank Gooi & Omstreken, Stichting Huizer Botters en Versa Welzijn elk een bedrag overhandigd van 5.000 euro.

Rotaryclub Huizen bracht het geld bijeen tijdens het vierde Huizer Vis Festijn (HVF) dat in juni werd gehouden in de Oude Haven van Huizen. Het evenement werd in 2015 voor het eerst georganiseerd en groeide in korte tijd uit tot een nieuwe jaarlijkse traditie in Huizen. Tijdens de laatste editie van het HVF lagen maar liefst 32 Nederlandse botters voor een wedstrijd in de Huizer haven. Aansluitend was er op de botterwerf een groot feest voor jong en oud.

Uit de opbrengst, die dit jaar 20.000 euro bedraagt, heeft de Rotaryclub maandag viermaal een cheque van 5.000 euro uitgereikt aan Stichting de Droomboom, de Voedselbank, de Botterstichting en Versa Welzijn.
Stichting de Droomboom is een behandelcentrum voor autistische kinderen van 2 tot 8 jaar. Zij gaat het geld besteden aan meer ICT en ruimte.
De Voedselbank Gooi en Omstreken bestaat al twaalf jaar en verzorgt in het Gooi voedselpakketten voor een groot aantal huishoudens die nauwelijks in staat zijn de eindjes aan elkaar te knopen. Het geld wordt besteed aan transportmiddelen.
De Stichting Huizer Botters bezit vier botters en heeft zich tot doel gesteld de authentieke botters in stand te houden. Met deze donatie kan er professioneel gereedschap voor reparatie worden aangeschaft. Versa Welzijn, en met name het Geheugenhuis, kiest voor meer ontspanning voor haar cliënten onder andere door de aanschaf van een tovertafel.
Rotaryclub Huizen is in 1972 opgericht en is onderdeel van Rotary International, een serviceclub met wereldwijd 1.6 miljoen leden. Vorig jaar heeft Rotaryclub Huizen 30.000 euro aan diverse lokale goede doelen geschonken. De Club blijft altijd geïnteresseerd in de wensen die er lokaal zijn en waaraan zij kan meehelpen ze te realiseren.

Bijeenkomst in Huizen voor LHBTI-mensen

HUIZEN Veiligheid, accepatie en zichtbaarheid zijn enkele onderwerpen die komende woensdag aan bod komen tijdens een bijeenkomst voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, trans- en intersekse (LHBTI) personen uit Huizen.

De bijeenkomst is een initiatief van de gemeente Huizen samen met het COC en Movisie. Wethouder Maarten Hoelscher is deze avond ook aanwezig.
In februari werd in de gemeenteraad van Huizen een motie aangenomen om meer specifieke aandacht te besteden aan LHBTI inwoners. Volgens een recente rapportage van het SCP worden Nederlanders wel steeds positiever over LHBTI's, maar tegelijkertijd vindt bijna een derde van de bevolking zoenende mannen 'aanstootgevend' en is er volgens één op de vijf 'iets mis' met mensen die zich geen man of vrouw voelen. "Het is daarom heel belangrijk dat er vanuit de gemeente voldoende aandacht is voor LHBTI's. Ik hoop dan ook op een mooie opkomst bij de bijeenkomst, want dit is hét moment om te laten weten hoe je dingen ervaart en waar de gemeente en andere organisaties mee aan de slag zouden moeten", aldus Simon Timmerman, voorzitter van COC Midden-Nederland.

De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 17 oktober van 19.30 uur tot 21.30 uur in wijkcentrum Meentamorfose (Landweg 5, Huizen). Aanmelden is niet verplicht, maar wel wenselijk. Mail daarvoor naar m.vanderhoeven@huizen.nl

Start verkoop LUX Huizen

huizen Op het voormalige Lucentterrein komt nieuwbouw. Het totale project - met de naam LUX Huizen - bestaat uit 72 woningen (58 rijwoningen en 14 twee-onder-een-kapwoningen). Donderdag start de verkoop van de eerste fase.

Deze fase bestaat uit twintig eengezinswoningen, gegroepeerd rondom een groen plein. Overigens wordt dit het eerste grootschalige woningbouwproject in Huizen dat aardgasvrij wordt opgeleverd. Geïnteresseerden zijn welkom om tussen 19.00 en 20.30 uur in De Krachtcentrale aan de Havenstraat 76 de verkoopinformatie op te halen. Het verkoopteam van Voorma en Walch Makelaars in het Gooi is aanwezig.
Voor meer informatie zie www.luxhuizen.nl.

Met roken gestopte wethouder verklaart kinderboerderij rookvrij

Foto: Bob Awick

HUIZEN Feest op de Waranda afgelopen week. De kinderboerderij aan 't Merk was niet alleen een beetje jarig - het complex werd een jaar geleden na een grondige renovatie weer heropend - maar werd tevens rookvrij verklaard. Wethouder Maarten Hoelscher, vanwege Stoptober net een paar dagen gestopt met roken, had de eer om de symbolische handeling te verrichten. Daardoor is roken binnen de hekken van de kinderboerderij voortaan verleden tijd. De Warande zegt het belangrijk te vinden dat kinderen - de nieuwe generatie - in een rookvrije omgeving kunnen spelen en opgroeien.

22 / 28

Zondag is er een herfstwandeling. Foto: Sjoerd Nelson

Vrijdag 12 oktober

Klussen bij TijdvoorMeedoen

10.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Elke tweede zaterdag van de maand is er een TvM-doedag, waarbij door alle aanwezigen wordt geklust, gepraat, contacten gelegd en gezamenlijk geluncht. Een echt buurtevenement. Aanmelden bij de bar van de koffiekom in Hét Huis van de Buurt. Dit is een van de vele activiteiten van TijdvoorMeedoen.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar!. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Geef-en-neemtafel Brinkhuis

10.00 uur | Brinkhuis Laren

De geef-en-neemtafel wordt elke week op vrijdagmorgen georganiseerd door vrijwilligers van Versa Welzijn. U kunt spullen een tweede kans geven door iets mee te brengen en/of mee te nemen van de tafel.

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Fighting Girls

17.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Voor meiden 11-16 jaar! De meest effectieve vorm van zelfverdediging! Combinatie van: MMA kickboksen en jiujitsu. De lessen zijn gericht op zelfverdediging en je leert schoppen, stoten en werpen. Ook leren we je je te weren tegen aanvallen met verschillende wapens. Deelname: gratis. Info: 06-15276036.

Schaken

19.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Elke vrijdag kunnen kinderen leren schaken van 19.00 tot 20.00 uur. Daarna wordt er competitie gespeeld voor gevorderden van 20.00 tot 22.00 uur. Aanmelden kan via Geoffrey Beulque, info@schaakvereniginghuizen.nl.

Zaterdag 13 oktober

Vilten met Helga Schouten

10.00 uur | De Hilt Eemnes

In deze workshop 'Nat vilten' bekleden we een windlicht dun met vilt. Door het licht in de lamp krijg je een heel mooi natuurlijk effect. De workshop wordt gegeven door kunstenares Helga Schouten. Info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Ontmoet thrillerschrijfster

11.00 uur | Bruna Centrum Huizen

Groet en ontmoet Nathalie Pagie. Zij is een van Nederlands beste thrillerschrijfsters. Haar nieuwste thriller 'IJsengel' is pas uit...

Vertelvoorstelling

16.00 uur | Hospice Huizen

Vertelvoorstelling 'Een bed in de kamer' op 13 en 18 oktober. Speciaal voor de Week van de Palliatieve Zorg maakte Maarten Vogelaar samen met de VPTZ Gooi en Vechtstreek een voorstelling over een familie rond het sterfbed. U bent van harte welkom.

MCC L!VE

19.30 uur | Singer Laren

Drum- & Showband MCC organiseert op zaterdagavond 13 oktober het concert MCC L!VE in Singer Laren. In samenwerking met Partyband StreetBeats en Danscompagnie Jamie-Dee wordt het een uniek programma. Kaarten zijn 12,50 euro per stuk, te bestellen via de mail: info@mcclaren.nl. Meer info: www.mcclaren.nl.

Dance-Point Danscafé

20.30 uur | Dance-Point Huizen

Zaterdag 13 oktober tussen 20.30 tot 24.00 uur bent u van harte welkom bij Dance-Point om een dansje te maken. Tevens wordt er deze avond een leuke workshop gegeven. Leden & niet-leden betalen geen entree.

Zondag 14 oktober

Koffieconcert - Deren Wang

11.30 uur | Papageno Huis Laren

Iedere zondag van 11.30 tot 12.30 uur, entree € 6,50. Tickets kunt u, tot de zaterdag voor het concert 12.00 uur, boeken via de link naast de datum op www.papageno.nl. Menu: Papagenohuis-Activiteiten-Papageno Koffieconcerten.

Ineke's inloop

13.30 uur | Wijkcentrum Holleblok

Iedere zondag staat in 't Holleblok de koffie en thee klaar, vanaf 13.30 uur bent u welkom. Wilt u meer informatie, bel dan met Ineke Hilgersom 035-656 6653, of mail ien.hilgersom@gmail.com.

Tijd voor jou!

14.00 uur | Centrum voor Bloei & Ontwikkeling Huizen

Wat kan je verwachten? Tarotlegging, Access Bars, Healing, Reading, shiatsumassage, wellness, coachvragen, lichtwesen en loopbaaninformatie. Per consult of behandeling € 10,-, entree € 2,- inclusief onbeperkt koffie/thee. Info: Gabi 06-20097717, www.bellywork.nl.

Zondagsoos bij TijdvoorMeedoen

14.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Hebt u op de zondagmiddag ook vaak zin in een praatje, onder het genot van een kopje koffie of thee? Dan bent u welkom in Het Huis van de Buurt. Iedere zondagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur staan de koffie en thee voor u klaar.

Herfstwandeling

14.00 uur | Parkeerplaats De Goede Gooier Blaricum

Een mooie herfstwandeling met veel paddenstoelen in het 'kabouterbos'. Maar ook langs de Huizer engen en de oude akkers van de erfgooiers. Dit gebied is door de oude erfgooiers gebruikt met de kleine akkertjes waarop vroeger boekweit werd geteeld en de eikenhakhoutsingels zijn nog goed te herkennen. Aanmelden niet nodig. Meer info: www.vriendenvanhetgooi.nl.

Stiltemeditatie

20.00 uur | Bewustzijnscentrum Bala

We gaan voor de stilte vaak de stad uit, maar kan stilte ook hier en nu? Stadsverlichting wil inspireren tot rust te midden van overvolle agenda's en haast in ons dagelijks leven. We nodigen je uit om met volle aanwezigheid hier en nu stil te zijn en je hart te voelen, ook in de onrust.

Maandag 15 oktober

Stadskoor Eemnes zoekt tenoren en alten

8.30 uur | Clubhuis IJsclub De Vaart, Eemnes

Er is weer plek voor enthousiaste en ervaren zangers voor ons nieuwe project: de wereldpremière van 'Dido & Aeneas NL', een speciaal in het Nederlands vertaalde opera van Purcell, gepland in het voorjaar van 2019. Kom gerust langs, we repeteren maandags van 20.30 tot 22.30 uur. www.stadskooreemnes.nl.

Geef-en-neemsnuffelkast

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok, Huizen

Wijkcentrum Holleblok heeft een geef-en-neemsnuffelkast met tweedehandsbaby/kinderkleding in de maten 50 tot ongeveer maat 152 tegen kleine prijzen. Kom een keer kijken!

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom naar de PC Helpdesk BEL in Het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar!. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Tai-chi voor gevorderden

11.:00 uur | De Hilt Eemnes

Tai-chi Chuan is een eeuwenoude bewegingskunst, afkomstig uit China. Het wordt in Nederland voornamelijk beoefend ter bevordering van de gezondheid. Aan deze cursus kun je deelnemen als je al enige ervaring hebt met tai-chi. Meer info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Bodyflex voor vrouwen

13.00 uur | Muziekcentrum Schering & Inslag Laren

Gestart wordt met spieroefeningen door middel van bodyflex, daarna volgt bewegen en dans met muziek. Deze les wordt gegeven door Emma Akopva en duurt 1 uur. Kom op tijd, neem matje of handdoek mee en trek makkelijke kleding aan. Kosten zijn 1 euro.

Oudercursus baby- en kindergebaren

20.00 uur | Huis Huizen

Vanaf 6 maanden. Weten wat je kindje wil? Waarom hij huilt of zo heel boos is?! Leer 90 gebaren om te kunnen communiceren door te praten en gebaren. Rust door een duidelijke communicatie, zelfvertrouwen en begrip. Taal- en spraakontwikkeling groeit.

Dinsdag 16 oktober

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Lekker in de natuur werken. Er wordt met een gezellige groep gewerkt in het bos of op de hei. Voor ieder is er te werken en het is heel nuttig. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Verwenmoment

10.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Wil jij eens een moment waar je met plezier aan kan terugdenken? Wat denk je van een voetmassage, je nagels laten verzorgen, je haar knippen of de manicure haar gang laten gaan. Dit zijn voorbeelden van verwenmomenten bij TijdvoorMeedoen. We zijn elke dinsdag aanwezig.

Computerhelpdesk de Brassershoeve

10.00 uur | Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de Computerhelpdesk waar ervaren deskundige vrijwilligers tussen 10.00 uur en 12.00 uur klaarstaan om u te helpen. Waterstraat 2 (achter de Oude Kerk). Meer informatie: www.debrassershoeve.nl of https://huizen.seniorweb.nl.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar!. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Warme/koude lunch

12.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Bij TijdvoorMeedoen is er elke dinsdagmiddag een warme/koude lunch in brasserie De KoffieKom. Het is een inlooplunch dus je hoeft niet te reserveren. Je bijdrage is € 1,50, en als je meer wilt geven is dat altijd welkom. Kom de gezelligheid en de warmte bij TijdvoorMeedoen proeven!

Scrabble

13.00 uur | Wijkcentrum Holleblok

Scrabble in Wijkcentrum het Holleblok. Ontmoet buurtgenoten tijdens deze gezellige scrabblemiddagen. Loop gerust eens binnen! Iedere dinsdag van 13.30 tot 16.00. Informatie en/of aanmelden: Kees Slooten en Ans de Swaaf, 035-525 18 97, 06-151 34 169, k.slooten@ziggo.nl.

Toekomst journalistiek

19.30 uur | Bibliotheek Laren-Blaricum

Is de pers nog wel de waakhond van de democratie? Of zijn commerciële belangen te groot? Verkoopt slecht nieuws beter dan goed nieuws? Op deze en vele andere actuele vragen probeert NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch een antwoord te bieden. Toegang gratis, maar vooraf reserveren via NRC.nl.

Woensdag 17 oktober

Moderne Literatuur

20:00 | Blaercom, Blaricum

Er start er weer een leesgroep Moderne Literatuur. Op een zestal woensdagavonden worden recent uitgekomen boeken behandeld.Er wordt steeds één boek per sessie besproken. De bedoeling is dat de deelnemers dat boek gelezen hebben zodat er ook discussie mogelijk is. Zie bibliotheekhlb.nl

Samenwerking kunstenaars en Huizermaat/Erfgooiers College

Tientallen ateliers en expositieruimtes dit weekend open

Maar liefst 35 Huizer kunstenaars zetten dit weekend de deuren van hun atelier of expositieruimte open tijdens de 22ste AtelierRoute.

Werk van Betty Boor, een van de deelnemende kunstenaars. Foto: Betty Boor

HUIZEN Schilders, tekenaars, keramisten, beeldhouwers, fotografen en sieradenmakers tonen zaterdag en zondag hun nieuwste werk. Bij veel kunstenaars is dit jaar ook werk van Jong Talent te zien: speciaal geselecteerd werk van leerlingen van de Huizermaat en het Erfgooiers College, dat normaal gesproken alleen zichtbaar is in de gangen en lokalen van de scholen.

Voor de kunstenaars is het AtelierRouteweekend een bijzonder moment: ze kijken uit naar de ontmoetingen met de bezoekers, het directe contact met de mensen die naar hun werk komen kijken. Ze geven graag uitleg over hun inspiratiebronnen, over de materialen die ze gebruiken en over de keuzes die ze maken voor bepaalde kleuren of vormen; iets dat in een galerie haast onmogelijk is.

Het laagdrempelige karakter maakt de AtelierRoute Huizen aantrekkelijk. De kwaliteit van het werk en de gastvrije ontvangst bij de kunstenaars zijn de belangrijkste kenmerken van het evenement. Dat wordt op prijs gesteld, zo blijkt uit de bezoekersaantallen. In sommige ateliers komen tijdens de AtelierRoute meer dan 250 mensen: bezoekers geven elkaar tips om naar andere kunstenaars te gaan bij wie ze werk hebben gezien dat hen raakte.
De koppeling met Jong Talent van de twee scholen voor voortgezet onderwijs in Huizen is ontstaan bij de viering van het 20-jarig bestaan van de AtelierRoute. Toen werd het werk van de jongeren getoond tijdens een drukbezochte expositie in De Krachtcentrale onder het motto 'Zijn dit de AtelierRoutekunstenaars van de toekomst?!' Dit jaar worden de werkstukken van de jongeren getoond in de ateliers van de deelnemende kunstenaars. Dat levert soms verrassende combinaties op. De leerlingen van het Erfgooiers College en de Huizermaat waarvan nu werk wordt geëxposeerd, kunnen rekenen op steun van de AtelierRoute-kunstenaars als ze bijvoorbeeld denken over een vervolgopleiding in de richting van kunst, design of vormgeving.
In de Kunstuitleen / Bibliotheek aan het Plein 2000 in Huizen is een overzichtsexpositie ingericht met werk van alle deelnemende kunstenaars. Daar kunnen bezoekers hun eigen route uitstippelen en kiezen welke ateliers ze willen bezoeken. Er is een folder met plattegrond beschikbaar.

Laagdrempelige karakter maakt de AtelierRoute Huizen aantrekkelijk.

In alle ateliers is kunst te koop. De kunstenaars hoeven geen bemiddelingskosten te rekenen die ze bij exposities in een galerie wel moeten betalen. Iedereen die een of meer ateliers bezoekt, maakt kans op een waardebon van 200 euro waarmee kunst kan worden aangekocht. In alle ateliers liggen bonnen die bezoekers kunnen invullen. Als extra prijs is een gratis proefabonnement van drie maanden beschikbaar gesteld door de Kunstuitleen in de Openbare Bibliotheek in Huizen.

Tijdens het AtelierRouteweekend (13 en 14 oktober) zijn alle ateliers (en de bibliotheek) geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Kijk ook op atelierroutehuizen.nl.

Wandeling naar Wijgert Kooij buurt

HUIZEN Oude winkeltjes, bakkerijtjes, klompenhokken, boerderijen en ook oude verhalen over het vroegere Huizen en haar bewoners: het komt komende zaterdag allemaal voorbij tijdens de dorpswandeling naar de Wijgert Kooij-buurt.

De wandeling voert belangstellenden vanaf het museum via allerlei leuke straatjes en steegjes naar een bijzondere buurt in Huizen, uiteraard onder leiding van een ervaren gids die wijst op mooie plekjes, panden en details. Uiteraard komt ook architect Wijgert Kooij aan bod.
Meelopen kost 4 euro per persoon. De wandeling duurt pakweg twee uur en eindigt ook weer bij het museum. Het museum biedt de gelegenheid iets te drinken en uit te rusten. Aanmelden kan via 035-5250223 of via receptie@huizermuseum.nl.

De tentoonstelling Groen Gooi is wegens succes verlengd tot en met 17 november. Als er nog tijd na de wandeling over is en men heeft deze tentoonstelling nog niet gezien, dan is dit zeker een aanrader. De volgende maandelijkse wandelingen zijn op zaterdag 10 november en zaterdag 8 december en starten eveneens om 14.00 uur.

Bridge Drive bij ACOL in Huizen

huizen De Huizer Bridgeclub ACOL houdt zaterdag 20 oktober voor de twintigste keer alweer de Huizer Bridge Drive. Dit evenement vindt plaats in diverse horecagelegenheden in het hart van Huizen.

Veel bridgeliefhebbers vanuit de gehele regio en daarbuiten komen van dit evenement genieten. Een goede promotie voor zowel de bridgesport, voor bridgeclub ACOL, voor de gemeente Huizen en de deelnemende horecagelegenheden. Inschrijven voor deze Huizer Bridge Drive is mogelijk tot 13 oktober via Trees Brull op het volgende e-mailadres: tmbbrull@gmail.com.

De kosten voor deelname aan dit evenement bedragen 45 euro per paar. In dit bedrag is inbegrepen een ronde koffie of thee en een lunch. Start van de drive is vanaf 09.30 uur (inloop). De feitelijke aanvang van de wedstrijd is 10.30 uur. Bridgeclub ACOL is gevestigd aan de Bestevaer 2 te Huizen. Er wordt op drie avonden gespeeld.