Nieuwsblad voor Huizen

8 maart 2018

Nieuwsblad voor Huizen 8 maart 2018


Nieuwe waarnemend burgemeester

HUIZEN De commissaris van de Koning, Johan Remkes, heeft in goed overleg en met unanieme instemming van de gemeenteraad van Huizen besloten Sicko Heldoorn (61) met ingang van 12 maart 2018 te benoemen tot waarnemend burgemeester van de gemeente Huizen. Hij is de opvolger van Fons Hertog die op 16 februari als waarnemend burgemeester van Huizen is afgetreden vanwege grensoverschrijdend gedrag.

Heldoorn heeft ruime bestuurlijke ervaring. Hij was van 2014 tot 2017 waarnemend burgemeester van de gemeente Dantumadiel, van 2007 tot 2013 burgemeester van de gemeente Assen en van 2002 tot 2007 burgemeester van de gemeente Opsterland. Van 1992 tot 2002 was hij gedeputeerde van de provincie Fryslân. Hij is lid van de PvdA.

Huizen valt onder een wettelijke procedure voor gemeentelijke herindeling, daarom wordt de burgemeestersvacature vooralsnog niet open gesteld en wordt gedurende deze procedure een waarnemend burgemeester benoemd.

De benoeming van Heldoorn vond plaats direct na een gesprek dat de fractievoorzitters met de commissaris van de Koning hadden over de benoeming van een nieuwe waarnemend burgemeester. Daarna konden zij spreken met twee kandidaten. De raad had voorafgaand een uitgebreide profielschets samengesteld. Of Heldoorn aan alle eisen voldoet en of hij in Huizen komt wonen is op dit moment nog niet bekend.

Boven aan het lijstje stond dat - gelet op de recente ervaringen met waarnemend burgemeester Fons Hertog - een opvolger van 'volslagen onbesproken gedrag' moest zijn. Daarnaast moest de nieuwe waarnemer in Huizen een verbinder en burgervader zijn die, behalve op het terrein van openbare orde en veiligheid, ook in alle andere denkbare opzichten senioriteit meebrengt.
Deze persoon moet zijn ruime bestuurlijke ervaring naar de juiste maat en schaal weten in te zetten in belangrijke en actuele dossiers. Ook moet de nieuwe waarnemend burgemeester bruggen weten te bouwen én onderhouden met de volledige samenleving.
Daarnaast wil de gemeenteraad een voorstander en zo mogelijk pleitbezorger van een laagdrempelige en informele werkcultuur. Een inspirator en netwerker die openstaat voor vernieuwing in het democratisch besluitvormingsproces. Bij het laatste wordt met name participatie genoemd. Omdat Huizen midden in het herindelingsproces zit, wordt bovendien ervaring met herindelingsprocessen en met regionale en bovenregionale samenwerking gevraagd.

Ook al is de nieuwe waarnemend burgemeester maar tijdelijk, van degene die deze functie zal gaan bekleden wordt verwacht dat deze in de buurt van Huizen woont, goed aanspreekbaar is en toegankelijk voor de Huizer inwoners. Daarnaast moet de nieuwe eerste burger zich zo veel als mogelijk in de Huizer samenleving laten zien.

Opstootje bij innemen rijbewijs voor gevaarlijk rijgedrag

HUIZEN De politie heeft zaterdagmiddag op de Gemeenlandslaan het rijbewijs ingenomen van een bestuurder wegens gevaarlijk rijgedrag. Dit heeft geleid tot een opstootje.

"We kregen een melding van gevaarlijk rijgedrag rondom de Kostmand", laat de politie weten. "Hier zouden zo'n vier auto's bij betrokken zijn."

Achteraan

"Rond 13.50 uur zagen agenten een auto op de Blaricummerstraat die aan de omschrijving van een van de betrokken auto's voldeed. Daar zijn ze achteraan gegaan. De auto reed hard weg toen hij de agenten zag. Uiteindelijk hebben ze de man staande kunnen houden bij een bushalte op de Gemeenlandslaan", aldus de politie.

Agressief

"Er kwamen toen andere auto's toeterend voorbij. De mensen stapten uit en wilden zich bemoeien met het gesprek tussen de verdachte en de politie. Hierbij gedroegen zij zich agressief naar de politie, waardoor de agenten ze op afstand moesten houden. Hierna zijn de agenten weggegaan om te voorkomen dat de situatie uit de hand zou lopen. Het rijbewijs van de verdachte is ingenomen."

Bruiloftsstoet

Volgens een ooggetuige zouden de auto's, inclusief de auto waarin de verdachte zat, deel uitmaken van een bruiloftsstoet: "Een witte sportauto kwam agressief de rotonde aan het einde van de Gemeenlandslaan omscheuren. De sportauto werd op de voet gevolgd door een politieauto met gillende sirene. Even later kwam er nog een politieauto, eveneens met gillende sirene, achteraan. Een van de inzittenden van de auto provoceerde de politie om een gevecht te beginnen. De politie ging daar niet in mee. Alle auto's van de stoet accelereerden hun motors tot gierens toe en negeerden de politie. Even later ging de politie weg."

Schaatspret en kou weer voorbij

Foto: Bob Awick

HUIZEN De schaatspret is weer voorbij, maar dankzij de winterkou van vorige week kon de gemeentelijke schaatsbaan bij s.v. Huizen vrijdag en zaterdag open. Het was een veilig alternatief voor schaatsen op natuurijs, dat toch onbetrouwbaar bleef. Toch vonden velen de weg naar het Gooimeer en vielen er gelukkig geen slachtoffers.

Verkiezingen

Foto: Bob Awick

Deze week komen de lijsttrekkers van de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP aan het woord.

8/9

Helpen maakt happy!

Huizenvoorelkaar is de nieuwe verzamelplaats voor vrijwillige inzet en laat je in één oogopslag zien wat er in jouw buurt te doen is. Reageren op een van de onderstaande vragen? Kijk op Huizenvoorelkaar.nl en meld je aan. Je kunt direct een bericht sturen naar de contactpersoon. Kom je er niet uit? Bel dan voor een afspraak of kom binnenlopen.

Nieuw op Huizenvoorelkaar:

Nooit te oud om te leren!
Voor een 94-jarige dame zoekt Versa Welzijn iemand die haar wegwijs wil maken op tablet en mobiele telefoon. Ze wil graag berichten sturen en ontvangen om ook digitaal contact met haar kinderen en kleinkinderen te houden. Mevrouw staat actief in het leven en wil graag bijblijven. Een vriendelijke dame of heer die haar rustig de dingen meermaals uit wil leggen is zeer welkom in de middag.

Vrijwilligers gezocht voor één dag
Tijdens de landelijke opschoondag gaat Huizen Schoon in samenwerking met de gemeente aan de slag om Huizen nog schoner te krijgen. Help jij mee? Je bent 23 en 24 maart van harte welkom van 09.30 tot 14.30 uur. Samen met een grote groep mensen van jong en oud ga jij aan de slag om zwerfafval op te ruimen. Een gezellige dag met een groot en zichtbaar resultaat!

Chauffeurs voor de Rollybus
Je vervoert mensen die rolstoelgebonden zijn of door een beperking niet zelfstandig kunnen reizen. Je brengt hen van A naar B. Je start je dienst bij het kantoor in Laren en rijdt met de bus naar de cliënt. De Rollybus rijdt 7 dagen per week van 08.00 tot 22.00 uur. Je kunt zelf aangeven wanneer je beschikbaar bent en wanneer je ingeroosterd wilt worden. Je wordt ingewerkt door ervaren vrijwilligers en leert dan alles over het gebruik van de busjes.

Aan de slag bij de Speel-o-theek
Je registreert de uitleen en inname van speelgoed. Met behulp van een computersysteem zorg je dat de administratie hiervan op orde blijft. Ook adviseer je leners/ouders. Je inzet varieert van 2 uur per week tot 2 uur per drie weken. Meer of minder kan altijd in overleg met de coördinator. Eens in de twee maanden is er een vrijwilligersoverleg. Wil jij meer uitdaging? Er wordt ook gezocht naar coördinatoren en een secretaris voor het bestuur.

Weerbericht

Onbestendig, vooral in het weekeinde zacht

Na de ijzige kou voelde het deze week soms voorjaarsachtig. Een opvullend lagedrukgebied brengt onbestendig weer. In het weekend komt een nieuw sturend lagedrukgebied ten zuiden van de Britse eilanden aan. Met een zuidelijke stroming stroomt dan zeer zachte lucht binnen. Het lagedrukgebied trekt richting het Noordzeegebied, waardoor de regenkansen groot zijn.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag is er kans op lichte vorst. Overdag blijft het vrijwel overal droog met een mix van wolken en zonneschijn. Het wordt circa 9 graden. Voor zaterdag wordt vrij veel bewolking verwacht met periodiek regen. De temperatuur gaat de lift in en bereikt een waarde van 13 à 14 graden. De nachten zijn vorstvrij. Ook zondag is het vergelijkbaar zacht met vrij veel bewolking en soms regen. Af en toe schijnt de zon. De zuidenwind is matig van kracht.

Trend na het weekeinde

Ook na het weekeinde blijft de stroming overwegend zuidwestelijk. Het is vrij zacht met een maximum rond 10 graden. Het is wisselvallig met elke dag kans op wat regen, maar er zijn ook perioden met zon. Later in de week wordt het iets kouder met ook kans op nachtvorst.

Weetje

Februari 2018 was koud en uitzonderlijk zonnig met 159 zonuren tegen 85 uren normaal: een lichte overschrijding van het vorige record van februari 2003 met toen 157 uren zon. Het was tevens de koudste februari sinds 1996. De gemiddelde temperatuur was 0.7 graden tegen 3.3 graden normaal. Bovendien was februari droog met 23 mm neerslag tegen 55 mm normaal.

11 maart – Vierde zondag van de Veertigdagentijd
Rooms-Katholieke Thomaskerk: 9.30 u. W. van Wegen
Vrij-Katholieke Michaël and all Angels: 10.30 u. H.mis (Engels); 19.30 u. H.Lof (Engels)
Hervormde Oude Kerk: 9.30 u. en 18.30 u. P.M. van 't Hof
Hervormde Nieuwe Kerk: 9.30 u. B. den Butter; 15.00 u. I. Terlouw; Alexander Westland en Leendert Gooijer – College Tour met als thema: 'Toeval'
Hervormde Zenderkerk: 9.30 u. Evangelist J. Verkerk; 17.00 u. Geen dienst
Hervormde Meentkerk: 9.30 u. B.E. Weerd; 17.00 u. G.J. Roest; Hervormde De Brug: 10.30 u. Wim van der Vegte
Hersteld Hervormde Kerk 't Visnet: 9.30 u. W. van Vlastuin; 18.30 u. Kand. D.C. de Pater; Vrije Hervormde Gemeente (in Chr. Geref. Kerk): 11.30 u. A. Kot – Voorbereiding Heilig Avondmaal; 19.00 u. Kand. E. van Ittersum
Protestantse Kruiskerk: 10.00 u. G.W. Oostermann – Heilig Avondmaal
Protestantse Goede Herderkerk: 10.00 u. G.C. de Vries – Heilig Avondmaal
Protestantse Oosterlichtkerk: 10.00 u. R. Abma – Heilig Avondmaal
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ichtuskerk: 9.30 u. P. Boonstra; 17.00 u. J.B. Wilmink
Christelijke Gereformeerde Kerk: 9.30 u. en 17.00 u. G. van der Groep
Christengemeente: 10.00 u. Pieter Zwart; Pinkstergemeente: 10.00 u. Richard Reijneke; Baptistengemeente (in aula Erfgooierscollege): 10.00 u. Anne Velema
Thousand Hills (in aula Huizermaatcollege): 10.30 u. Kerkdienst
Moluks-Evangelische Pniëlkerk: 10.30 u. Kerkdienst
Vrijzinnigen Kerkje de Engel: 10.30 u. Martijn van Leerdam

Samenstelling A. Krijnen

Foto: Ab Walet

Uit een ingezonden brief van Koning Winter: "Laatst werd er in deze rubriek nogal meesmuilend gedaan over mijn prestaties. Ik zou mijn langste tijd gehad hebben. Men kan beter niet met mij spotten. Ik heb het mensenkind dan ook nog even een traktatie gegeven. IJslolly's, kou, en wind. Moeder Natuur en haar kinderen bereiken binnenkort een grens waar men beter niet overheen kan gaan. Je denkt dat je zonder ons kunt?"

Voerverbod om duivenoverlast Oostermeent in te dammen

Maatregel zal als raad instemt in hele gemeente gaan gelden

In het woon-winkelgebied Oostermeent is in toenemende mate sprake van overlast van duiven. Vooral van hun uitwerpselen. De gemeente wil daarom een voerverbod.

Duiven op het dak van een restaurant in de Oostermeent. Op de achtergrond de Rustmaat. Foto: Bob Awick

HUIZEN De gemeenteraad bespreekt vanavond in de commissie ABM een mogelijkheid om het voeren van overlastgevende dieren te verbieden in de algemeen plaatselijke verordening (APV). Het verbod zou nodig zijn omdat in de Oostermeent een toenemende overlast is van duiven en met name van hun uitwerpselen. Het voorstel wordt in dezelfde vergadering besproken als waar de gemeenteraad een aantal overbodige artikelen uit de APV wil verwijderen, zoals het stoepkrijtverbod.

Volgens het raadsvoorstel bestaat de overlast uit een overmatige hoeveelheid uitwerpselen op balkons, afdakjes en straatmeubilair. "Schoonmaken hiervan is een terugkerend en tijdrovend karwei dat bovendien gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Voor de winkeliersvereniging en de Alliantie is het ook een grote kostenpost. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat de duivenpopulatie in woon-winkelgebied Oostermeent veel te groot is en snel groeit. Ook is gebleken dat het bijvoeren van duiven in het winkelcentrum ertoe leidt dat de duiven nog honkvaster worden dan ze van nature al zijn."
Over de aanpak van de vermindering van de hoeveelheid duiven is overleg gaande met de winkeliersvereniging, de Alliantie en de Vereniging van Eigenaren. "Het probleem speelt al lang", zegt Peter Koning namens de winkeliersvereniging. "We proberen in goed overleg met elkaar een oplossing te vinden. Het probleem is dat duiven altijd terugkomen op de plek waar ze geboren zijn."

Nepkraai

Naast voerverbod ook eieren uit de nesten halen en verplaatsen

Ook bij woningbouwvereniging de Alliantie is het probleem bekend. "We praten in de werkgroep voor het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) al langer met elkaar over dit probleem, dat niet eenvoudig blijkt op te lossen. Er zijn al netten geplaatst en ook een nepkraai werkte niet", laat een woordvoerder weten.

Duiventil

Om het probleem op te lossen worden in het raadsvoorstel verschillende mogelijkheden genoemd. "De meest diervriendelijke en succesvolle is plaatsing van een grote duiventil elders, alwaar gecontroleerd voer wordt aangeboden. Om ook het broeden daarnaartoe te verplaatsen, zullen de eieren uit de nesten op daken in de Oostermeent worden gehaald. De aanpak van het verplaatsen van voeren en geboorteplaats van nieuwe duiven, moet binnen 1,5 jaar leiden tot een vermindering en verplaatsing van de duivenpopulatie. De aanpak van vermindering van de hoeveelheid duiven staat of valt met het terugdringen van het aanbod van voedsel." Daarom wordt nu voorgesteld in de hele gemeente een voerverbod in te stellen, zodat de problemen zich niet verplaatsen naar andere delen.
"Het verbod kan worden gehandhaafd door de boa's", aldus het voorstel. "Daarnaast nemen de verhuurders het voerverbod in hun contracten op."

Lange adem

"Het gaat lang duren", zegt Koning. "En als die duiventil er komt, dan graag ver weg van het winkelcentrum." Ook de woningbouwvereniging beseft d athet een kwestie van de lange adem is om van de duivenplaag in het gebied af te komen. "Vooral van de bewoners, want het is natuurlijk niet leuk om elke keer duivenpoep op je balkon en je meubilair te hebben."

Speeddaten met raadsleden in bibliotheek

HUIZEN De bibliotheek houdt vrijdag 16 maart tussen 15.00 en 17.00 uur een speeddate met gemeenteraadsleden. Inwoners die vragen hebben of kort in gesprek willen gaan, hebben hier dan de gelegenheid voor.

De gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart naderen gestaag. Op deze dag kunnen inwoners van Huizen naar de stembus om een vertegenwoordiging te kiezen in de gemeenteraad. Elke stem kan het verschil maken. "De gemeenteraad heeft de inwoners van haar gemeente nodig om een goed beeld te vormen over verschillende onderwerpen. Onderwerpen die niet alleen divers zijn, maar die soms ook genuanceerd en nauw luisteren", aldus de bibliotheek.

De raadsleden laten zich daarom graag informeren door hun inwoners, die zij op vrijdagmiddag 16 maart in de bibliotheekvestiging aan Plein 2000 kunnen treffen. "Er is een mogelijkheid om een speeddate met een of meerdere aanwezige raadsleden te hebben, waarbij men vragen kan stellen en kort in gesprek kan gaan.

Van elke zittende partij in Huizen zijn twee raadsleden aanwezig. "Een uitgelezen kans dus om het te hebben over wat men bezighoudt of zou willen veranderen."

In de bibliotheek is een speciaal verkiezingsplein ingericht met meer informatie. Hier kan ook tijdens de openingstijden de StemWijzer van de gemeente Huizen worden ingevuld op de computer, om te weten te komen waar de gemeente Huizen en haar inwoners voor staan.

Lijsttrekkers debatteren onder leiding van Maartje van Weegen

HUIZEN De gemeente organiseert dinsdagavond 13 maart om 20.00 uur een lijsttrekkersdebat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, die op 21 maart plaatsvinden. De presentatie van het debat is in handen van Maartje van Weegen.

Het wordt een debat over de toekomst van Huizen aan de hand van actuele Huizer onderwerpen.

Onderwerpen

Zondagsluiting in ieder geval onderwerp dat aan de orde komt

Maartje van Weegen zorgt er als presentator voor dat het een spannende en informatieve avond wordt. De onderwerpen waarover gesproken wordt, komen onder andere naar voren in de diverse verkiezingsprogramma's van de politieke partijen en in de StemWijzer van de gemeente Huizen. Tijdens het debat zal Van Weegen de lijsttrekkers de gelegenheid geven om hun standpunten over deze onderwerpen duidelijk te maken. "Juist de tegenstellingen zullen hierbij goed naar voren komen."
De gemeente houdt nog even geheim wat de stellingen zijn, maar verklapt wel alvast dat in ieder geval de zondagsluiting van winkels aan de orde komt.
"Het doel van het debat is om iedereen de beleidsdoelstellingen en standpunten duidelijk te maken van de verschillende partijen. Wellicht weten inwoners al welke partij hun stem krijgt, maar misschien nog niet. In elk geval kunnen zij de vertegenwoordigers van de Huizer politiek die avond live in actie zien", aldus de gemeente. Inwoners die niet in de gelegenheid zijn om live te komen luisteren, kunnen meeluisteren via internet op de site gemeenteraadhuizen.nl.

Esther Zieltjens

Voorzitter Stichting Avondvierdaagse Huizen, secretaris Stichting Verkeersregelaars Huizen, 45 jaar, sinds 2000 in Huizen

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben instructeur EHBO voor diverse organisaties, postbode bij Sandd en verder heb ik de zorg voor mijn gezin."

Hoe ben je bij de Avondvierdaagse terechtgekomen?
"Door een hele kleine advertentie in de krant 15 jaar geleden voor hulp, anders zou er geen avondvierdaagse meer zijn."

Wat is het lastigste te organiseren bij de avondvierdaagse?
"Het organiseren van voldoende vrijwilligers en verkeersregelaars voor de vier avonden."

Wat heb jij met verkeer regelen?
"De gezelligheid van onze groep en het leuk vinden om de boel te 'ontregelen' voor de mensen."

Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt in je vrijwilligerswerk?
"Er zijn héél veel leuke momenten, eigenlijke te veel om op te noemen. Waar ik van kan genieten zijn vooral de blije gezichten en dankbaarheid van de deelnemers/bezoekers van de evenementen waar wij diensten doen met onze verkeersregelaars."

Waar maak je je zorgen om?
"Over de mentaliteit van de jeugd tegenover hulpverleners, verkeersregelaars en politie."

Huizen mist nog ...?
"Evenementen die meer gericht zijn op de jeugd."

Welk groot evenement zou naar Huizen moeten komen?
"De landelijke intocht van Sinterklaas. Dit zou een superuitdaging zijn voor onze verkeersregelaars!"

Schaatsen of skiën?
"Schaatsen! Als echte Hollander houd ik van schaatsen."

Welke reis wil je nog maken?
"Ik zou heel graag naar Hawaï willen, genieten van de omgeving en vooral het mooie weer."

Huizer (60) overlijdt na botsing op Crailoseweg

HUIZEN Een 60-jarige man uit Huizen is dinsdagmorgen overleden na een aanrijding op de Crailoseweg, iets na acht uur ter hoogte van De Trappenberg. De man botste tegen een boom, waarschijnlijk nadat hij door onbekende oorzaak onwel geworden was en de macht over het stuur verloor. De Huizer werd uit zijn auto bevrijd en er werd medische hulp verleend, maar deze hulp mocht niet meer baten.

Huizen heft minste ozb per hoofd bevolking

HUIZEN Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft uitgerekend dat Huizen het minste onroerendzaakbelasting (ozb) heft per hoofd van de bevolking: slechts 95 euro.

Nummer twee op de lijst is Ooststellingwerf met 109 euro, dan Koggenland met 118 euro en Stede Broec met 128 euro. De gemeente Eemsmond heft het meeste met 744 euro. Andere toppers zijn Schiermonnikoog met 537 euro, Sittard-Geleen met 459 euro, Nijmegen met 453 euro en Zoeterwoude met 441 euro.

De gemeente Huizen geeft sinds dit college is aangetreden 10 procent korting op de ozb-tarieven om inwoners te compenseren voor de crisis.

Dirksen erelid van de Vinologen-vereniging

HUIZEN Migchel Dirksen is tijdens de algemene ledenvergadering op 4 maart benoemd tot erelid van de Verenigde Vinologen Nederland.

De Verenigde Vinologen Nederland is een landelijke vakvereniging van wijnspecialisten. Het erelidmaatschap werd aan Dirksen toegekend vanwege zijn grote en
bijzondere verdiensten voor de vereniging. Hij is onder andere 16 jaar secretaris geweest en was een stabiele factor in de opbouw naar een florerende vereniging.

Gemeenteraads-verkiezingen: de christelijke partijen

De gemeenteraadsverkiezingen worden op woensdag 21 maart gehouden. Het Nieuwsblad voor Huizen komt daarom met een serie verhalen over de politieke partijen. In de afgelopen weken besteedden we al aandacht aan Healthy Earth, de dorpspartijen, de linkse partijen en de middenpartijen. Deze week aan het woord de lijsttrekkers van de christelijke partijen Christen-Democratisch Appèl (CDA), ChristenUnie (CU) en Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP).

Lijsttrekkers Wessel Doorn van de CU (l), Rutger Rebel van het CDA (m) en Rob Bource van de SGP (r). Foto: Bob Awick

HUIZEN Lijsttrekkers Rutger Rebel van het Christen-Democratisch Appèl (CDA), Wessel Doorn van de ChristenUnie (CU) en Rob Bource van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) hebben alle drie gemeen dat zij vanuit een christelijke inspiratie politiek bedrijven.

Rutger is deze verkiezingen voor het eerst lijsttrekker. Wessel en Rob zijn dit al voor de derde keer. Een tip die zij voor Rutger hebben: "Blijft dicht bij jezelf." Op de vraag of Rutger het aankan, antwoordt hij: "Ik denk het wel, maar dat zou een ander beter kunnen zeggen."

Verschillen

Rob geeft aan dat zijn partij de oudste is van de drie. "We zitten 95 jaar in Huizen. Landelijk bestaat de partij dit jaar al honderd jaar." Zelf is hij al tientallen jaren betrokken bij de SGP in het dorp. Eerst als bestuurslid en vanaf 2010 als raadslid. Rob: "De SGP staat het dichtst bij mij. Ik vind het CDA een middenpartij die buigt tussen links en rechts. Met de CU heb ik veel herkenning, maar zij zijn wat linkser dan de SGP."
Zijn analyse van de verschillen tussen de christelijke partijen kan rekenen op weerstand bij Rutger: "Buigen vind ik echt een rechts frame. Het CDA is een middenpartij met een duidelijk sociaal profiel. Wij zoeken oplossingen in de maatschappij niet direct bij de overheid. Die oplossing kan ook in de maatschappij liggen, bij het gezin, verenigingsleven, ouderenbonden en noem maar op." Rob: "Dat van minder overheid en meer samenleving is wat de SGP betreft een gedeeld beeld." Rutger: "Bij de CU zie ik wat meer overheidsinterventie." Wessel: "Bij de ChristenUnie gaan we ook uit van eigen verantwoordelijkheid, maar meer met een vangnet vanuit de overheid voor mensen die het nodig hebben. Maar we zitten echt niet in de linkse hoek. We noemen het christelijk-sociaal en handelen vanuit het christen zijn en dat betekent dat we er voor iedereen zijn. In de Bijbel staan mooie dingen die we van God hebben gekregen. We willen dienstbaar zijn en zinvolle dingen doen voor de maatschappij. Het is zorgen voor elkaar. Goed rentmeesterschap." Rutger: "Hé, dat is een term die het CDA ook altijd gebruikt." Wessel: "Dat kan. Ik denk in ieder geval dat niet in links of rechts te vatten is wie we zijn en hoe we dingen willen doen."

Zondagsopening

De drie belangrijkste punten waar de CU volgens Wessel de verkiezingen mee ingaat, zijn zorg voor elkaar, duurzaamheid en verbinding zoeken op allerlei terreinen: "Jong en oud, Oude Dorp en de haven, bedrijfsleven met duurzaamheid, wonen en werken." Daarbij hoort volgens hem ook mensen met rust verbinden. Een zondagopening is wat betreft de ChristenUnie dan ook nog steeds niet aan de orde. "De grootwinkelbedrijven zijn vaak de gangmakers in deze discussie, die willen per se open." Ook de SGP ziet geen heil in de zondagopening. Rutger: Het CDA benadert dit vooral vanuit het standpunt van de kleine ondernemer. Die is al zes dagen in de week aan het werk. Die hoeft van ons op zondag dan niet open." Hij geeft daarbij wel aan dat als de ondernemers zelf zo'n wens hebben, zoals afgelopen jaar voor de zondagen 24 en 31 december, het wat het CDA betreft ook niet zo'n probleem hoeft te zijn. Rutger: "We hebben geen behoefte aan toestanden zoals toen. Dat werkt polarisatie in de hand. Voor ons is dit ook een manier om verbinding te zoeken en daarbij de middenstanders die deze wens hebben ook te horen."

Voor het CDA is de zondagopening, of liever gezegd -sluiting, in ieder geval niet zo belangrijk dat het in de top drie staat. Rutger: "Het CDA wil allereerst de basis op orde hebben. Lage lasten, goede voorzieningen en een veilige omgeving. Deze periode zijn we de inwoners in verband met de crisis tegemoetgekomen door de ozb met 10% te verlagen. Zoiets dergelijks willen we nu ook weer, maar dan alleen bij huizen die A++ hebben op het gebied van duurzaamheid." Het tweede punt gaat om vergrijzing, woonomgeving en zorg. Rutger: "Het CDA blijft hierin investeren, maar we focussen ook op gezinnen en jongeren en werk en wonen." Het derde punt is de ontwikkeling van drie gebieden in Huizen. Rutger: "De kust, De Krachtcentrale en het Oude Dorp." Wessel: "Wil je die drie dan met elkaar verbinden?" Rutger: "Noodzakelijk is dat niet, laten we ervoor zorgen dat er concrete stappen worden gezet in de ontwikkeling van de drie gebieden, dan hebben we het verschil gemaakt."

Rob: "De SGP gaat de verkiezingen in met de titel 'Huizen Waarde(n)vol'. Onze drie belangrijkste punten zijn duurzaam, sociaal en veilig." Daarbij mag duurzaam breed opgevat worden, want dan gaat het ook om een duurzame maatschappij met ook zondagsrust. Rob: "Ook staat bij de SGP de vergrijzing bovenaan als het gaat om sociaal beleid. Dementie en eenzaamheid zijn belangrijke thema's, maar ook een praktische invulling geven aan participatie." Op het gebied van veiligheid wil de SGP ook vooral kijken naar wat mensen zelf kunnen doen. Rob: "Het is natuurlijk een overheidstaak, maar we zien dat we niet alles bij de politie neer kunnen leggen. We kunnen nu eenmaal niet op elke hoek van de straat een politieagent zetten. Wij denken aan een bredere taak voor de BOA van de gemeente, WhatsAppgroepen en buurtpreventieverenigingen. Ook hier kunnen we als samenleving zelf dingen organiseren."

Fusie

Geen van de partijen heeft het onderwerp zelfstandigheid van Huizen hoog op de agenda staan, maar het speelt wel. Rutger: "Alles wijst erop dat de provincie de fusie doorzet, maar we zeggen nog niet dat het een gelopen race is. Weinig partijen zien er de noodzaak van in en de manier waarop de provincie ons behandeld heeft, overschrijdt de fatsoensnormen." Rob: "Het lijkt veel op een herhaling van het HOV-dossier. Ook hier werd een oplossing aangeboden, maar die paste niet in het straatje van de provincie. Ook nu zijn er weer veel inspanningen verricht voor een oplossing. De provincie liet hier ook de ruimte voor. Het werd echter meteen in de prullenbak gesmeten." Wessel: "Het mag dan open overleg heten, dat is het niet. Maar we gaan het hoofd niet in de schoot leggen. We zetten in op een zelfstandig Huizen, maar je moet wel rekening blijven houden met het fusietraject. In zo'n traject is het van belang dat je de inwoners betrekt en ervoor zorgt dat de financiële belangen voor Huizen gewaarborgd zijn. Daar hebben wij met onze inwoners namelijk voor gespaard."

Havenstraat

Dat geld kan wat Rutger betreft bijvoorbeeld gestoken worden in het gebied rond de Havenstraat. "Het CDA is bereid om te investeren en als gemeente de regie te nemen. Hier moet geen tweede Keucheniusgat ontstaan." Wessel kan zich daar namens de ChristenUnie helemaal in vinden. "We hebben veel geld in de reserves en dat kunnen we onder andere hier in investeren. We houden dan de regie en kunnen een proces op gang brengen." Rob: "We hebben een kans om er iets moois van te maken. Wat betreft de SGP komt hier een levendig en aantrekkelijk gebied. Dat is financieel mogelijk."

Nuances

Er zijn heel veel overeenkomsten tussen de christelijke partijen, de nuances maken het verschil voor de kiezer. Bijvoorbeeld bij de zondagsrust. Die lijkt bij de SGP en CU gewaarborgd. Het CDA staat wel open voor een incidentele openstelling als dit door het bedrijfsleven gewenst is. De laatste partij is in dat opzicht iets progressiever en gaat het meest met de tijd mee. De SGP is het meest conservatief en de ChristenUnie zit daar tussenin.

Mannen

Dat de SGP in sommige zaken nog conservatief is, merk je aan de kandidatenlijst. Hierop staan 12 personen en dit zijn allemaal mannen. "De afdeling in Huizen is hier nog niet helemaal uit. Landelijk staat de partij wel open voor vrouwen. In Amsterdam is er bijvoorbeeld een vrouwelijke lijsttrekker. Wij zijn er nog wat terughoudend in." Op dit moment zit de partij in het college en heeft een gedeelde wethouder met de ChristenUnie. "Dat bevalt goed. Marianne Verhage heeft het top gedaan." De partij staat ook zeker open voor een dergelijke constructie in de toekomst. Op de lijst staat een aantal mensen afkomstig van de reformatorische kerken en een aantal ondernemers. Rob is weer lijsttrekker en hij wordt gevolgd door Wessel Kos en Bart van Zutphen. Lijstduwers zijn Herman Lubbers, die velen kennen van het Albanië Comité, en Albert Scheer.

Dochter

Rob Bource

Lijsttrekker SGP, 58 jaar, sinds ongeveer 1966 in Huizen

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Coördinator Team Financiën bij Scouting Nederland, de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland."

Hoe lang ben je al actief in de Huizer politiek?
"Ruim 25 jaar, in verschillende functies in het bestuur van SGP Huizen. Sinds 2010 ben ik SGP gemeenteraadslid."

Waarom ben je politiek actief?
"Voor mij is het heel belangrijk om vanuit mijn geloof bij te kunnen dragen aan het besturen van Huizen en mij actief in te zetten voor het welzijn van de inwoners van Huizen."

Waarom heb je voor de SGP gekozen?
"De christelijke uitgangspunten van de SGP passen het best bij mij. Koersvast, met de Bijbel als kompas."

Als jij het voor het zeggen had, wat zou je dan als eerste veranderen?
"Kinderen in armoede helpen volwaardig aan het maatschappelijk leven deel te nemen. Ieder kind verdient het mee te doen, dat er thuis te weinig of geen geld is zou dat niet mogen verhinderen."

Wat is je favoriete plek in Huizen?
"De Oude Kerk van Huizen. Een geweldig beeldbepalend gebouw dat de eeuwen heeft getrotseerd en nog steeds omhoog wijst. Hoort voor mij echt bij het hart en het DNA van Huizen."


Wessel Doorn

Lijsttrekker ChristenUnie, 55 jaar, sinds zijn geboorte in Huizen

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Beleidsmedewerker bij een waterschap (waar Huizen niet onder valt)."

Hoe lang ben je al actief in de Huizer politiek?
"Raadslid/fractievoorzitter sinds 2010. Daarvoor 8 jaar steunfractie commissie Welzijn en Maatschappelijke dienstverlening. Van 1997 - 2005 bestuurslid RPF/ChristenUnie."

Waarom ben je politiek actief?
"Op die manier kan ik mijn steentje aan de samenleving van Huizen bijdragen: beter, zorgzamer, liefdevoller maken."

Waarom heb je voor ChristenUnie gekozen?
"Dat is een partij die net als ik uitgaat van wat de Bijbel en het christelijk geloof te bieden heeft aan onze samenleving. En daar ook concreet invulling aan geeft."

Als jij het voor het zeggen had, wat zou je dan als eerste veranderen?
"Ik zou de valuecase verplicht stellen in plaats van de businesscase. Dus bij een plan altijd eerst de waarde voor de omgeving bepalen en dan pas de financiële kaders laten meewegen."

Wat is je favoriete plek in Huizen?
"De kop van de havenpier is heerlijk om uit te waaien en je gedachten te laten gaan. Sijsjesberg is natuurlijk een fantastisch zwembad."


Rutger Rebel

Lijsttrekker CDA, 42 jaar.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"In het dagelijks leven ben ik vooral bezig met gezin, werk (Rijkswaterstaat) en politiek. Mijn vrije tijd besteed ik aan schaatsen, fietsen en kitesurfen."

Hoe lang ben je al actief in de Huizer politiek?
"Sinds 2010 ben ik raadslid voor het CDA."

Waarom ben je politiek actief?
"Voor mij is 'politiek actief zijn' mijn bijdrage aan de maatschappij. Ik doe het werk met plezier omdat ik het leuk vind een bijdrage te leveren aan oplossingen voor problemen dicht bij huis."

Waarom heb je voor het CDA gekozen?
"Ik voel me thuis bij het CDA omdat de partij uitgaat van de kracht van de samenleving. Als collectief zijn we sterker dan het individu en de bureaucratie."

Als jij het voor het zeggen had, wat zou je dan als eerste veranderen?
"Mijn prioriteiten zijn de prioriteiten van het CDA: goede voorzieningen, lage lasten en een veilige woonomgeving."

Wat is je favoriete spreuk?
"Behandel anderen zoals je door hen behandeld wilt worden."

Bij de ChristenUnie staat Marijke Terlouw van Christenen voor Israël op de tweede plaats van de kieslijst. Zij deed onderzoek naar de namen van Joodse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog voor het Huizer monument. Op plaats 3 staat Tom Herlaar en op 4 Mart Boonstra. Daarnaast is een opvallende naam Dagmar Doorn, de dochter van Wessel, op plaats 13. "Ze had wel interesse in wat ik deed en ze heeft eens meegelopen. Ze wordt op de dag van de verkiezingen 18." De lijst wordt afgesloten door het huidige raadslid Marleen Mauritz en hekkensluiter wethouder Marianne Verhage. "We hebben vooral een hele brede lijst met mensen afkomstig uit diverse kerken, echt een unie van christenen."

Grootste

Rutger is bij het CDA voor het eerst lijsttrekker. Hij wordt gevolgd door de ervaren raadsleden Daniëlle van Deutekom op 2, Ruben Woudsma op 3 en Kees de Kok op plaats 4. Op plaats 5 en 6 staan twee nieuwelingen: Marianne Vos-Breel en Remy Witte. De huidige fractievoorzitter Bert Rebel is terug te vinden op plaats 9 en de lijst wordt afgesloten door wethouder Janny Bakker-Klein. "Ik ben trots op deze diverse lijst van ervaren mensen en nieuwe gezichten. De mensen komen uit alle hoeken van de samenleving." Het CDA kwam bij de vorige verkiezingen net een paar stemmen tekort om de grootste partij te worden. "Wie weet lukt het deze keer."

Meer informatie over de SGP op huizen.sgp.nl, voor de ChristenUnie op huizen.christenunie.nl en het CDA op cdahuizen.nl.

Vrijwillige Thuishulp nog steeds onderdeel Vrijwilligerscentrale Huizen

Voor een maatje, hulp in de tuin of boodschappen doen

De Vrijwillige Thuishulp is nog steeds onderdeel van de Vrijwilligerscentrale Huizen. Wel is het succesvolle onderdeel inmiddels omgedoopt tot Thuishulp.

Mensen die thuishulp nodig hebben, kunnen nog steeds terecht bij Vrijwilligerscentrale Huizen. Foto: VC Huizen

HUIZEN "We krijgen op dit moment veel vragen over de Vrijwillige Thuishulp, die overigens tegenwoordig gewoon Thuishulp heet. Sinds de start van Huizenvoorelkaar.nl vragen mensen zich af of we dat nog steeds doen", vertelt Kristel Menssink van de Vrijwilligerscentrale Huizen. "Ik kan daar volmondig ja op zeggen."

De Vrijwilligerscentrale Huizen doet veel dingen op het gebied van vrijwilligers. Zo is de organisatie onlangs gestart met Huizenvoorelkaar.nl waar mensen hulp kunnen vragen en hulp kunnen aanbieden. Het is de vervanging van de vacaturebank en het loopt heel goed. Er zijn rond de veertig matches gemaakt op het internetplatform, dat in januari officieel van start ging. Daarnaast zijn er nog eens 134 mensen met elkaar in gesprek om te kijken of zij elkaar kunnen helpen.

"Maar de vrijwilligerscentrale doet nog veel meer", zegt Kristel. "We organiseren ook maatschappelijke stages voor middelbare scholieren. Jaarlijks houden we hier ook een markt voor, waarbij leerlingen aan organisaties worden gekoppeld. Ook is 'Betrokken Ondernemen' een onderdeel van de vrijwilligerscentrale. In 2019 zullen we hier weer een Maatschappelijk Diner voor gaan organiseren. Daarnaast vervullen we een adviesrol voor organisaties met vrijwilligers, organiseren we themamiddagen waarbij we vrijwilligers werven voor een specifieke organisatie, houden we zwaan-kleef-aan-acties en delen we onze kennis op het gebied van vrijwillige inzet."

Eén onderdeel is dan nog steeds niet genoemd en dat is dus de Thuishulp. "Bij dit onderdeel zijn maar liefst 150 vrijwilligers betrokken. Zij helpen mensen met allerlei dingen, zoals boodschappen halen, iemand naar het ziekenhuis brengen of naar een verenigingsactiviteit, de tuin opknappen of kleine klusjes in huis die mensen zelf niet meer kunnen. Vorig jaar zijn meer dan 1.000 hulpvragen opgepakt bij de Thuishulp, waarvan 130 langdurige hulpvragen zijn, zoals elke week boodschappen doen of als Maatje om iemand gezelschap te houden", vertelt Kristel. "We merken nu Huizenvoorelkaar.nl is opgestart dat mensen twijfelen of ze nog wel bij ons terecht kunnen hiervoor en dat kan. Natuurlijk kunnen mensen ook een oproepje op Huizenvoorelkaar.nl zetten, maar niet iedereen die hulp nodig heeft, heeft een computer of weet hoe dat werkt. Ze kunnen ons dan gewoon bellen en dan kijken wij hoe wij kunnen helpen."
Thuishulp is bedoeld voor mensen die niet terug kunnen vallen op familie of mantelzorg en zelf dingen niet meer kunnen of niet kunnen betalen. Zij kunnen een beroep doen op de inzet van een vrijwilliger van de Vrijwilligerscentrale Huizen die ze thuis komt helpen. Kristel: "Door onze bemiddeling weten de mensen ook dat het een vertrouwd iemand is en we kunnen zorgen voor de juiste match met iemand. Mensen die twijfelen of ze in aanmerking hiervoor komen, kunnen gewoon bellen of langskomen. Dan kijken we samen wat er nodig is."

Meer info via 035-524 1414 op werkdagen van 9.30 tot 12.30 uur of vchuizen.nl.

Duidelijke borden Holleblok-scholen tegen overlast

Jongeren klimmen op daken

Deze nieuwe borden vallen zeker op. Foto: BPV Holleblok

HUIZEN Buurt Preventie Vereniging (BPV) Holleblok heeft met de plaatsing van het vijfde en laatste bord op het plein van de Holleblok-scholen haar 'Artikel 461-project' afgerond. De borden attenderen bezoekers van het schoolplein op de tijden dat het plein openbaar toegankelijk is en dat het gebied na 18.30 uur verboden terrein is.

Het project is een gezamenlijk initiatief van de BPV Holleblok en basisscholen de Tweemaster, de Tweede Montessorischool, De Parel, peuterschool 't Startblok en de Taalschool Huizen. Met de borden willen zij een steentje bijdragen om de overlast van met name hangjongeren op en rondom de scholen tegen te gaan. Regelmatig treffen omwonenden namelijk jongeren aan op de daken van scholen en omdat het om een relatief oud gebouw gaat is de kans op schade groot.
Ook de politie is erbij betrokken en is om advies gevraagd. De betrokken partijen hopen dat wijkagenten op deze manier sneller zullen handhaven en sneller het bonnenboekje zullen trekken. Met de borden die aan duidelijkheid niets te wensen overlaten, zijn ook jongeren gewaarschuwd en zijn ze beter op de hoogte van de regels. Volgens de BPV Holleblok hangen er wel kleine blauwe bordjes, maar worden die mogelijk door de doelgroep niet gezien.
"Overlast door jongeren is helaas een lastig en vaak terugkerend probleem, maar we hebben er geloof in dat deze borden iets kunnen bijdragen", aldus voorzitter Martin Vlaanderen. De BPV adviseert haar leden om bij een overtreding de mobiel te pakken en de overtreders te filmen. Dit materiaal gaat ook naar de politie en die kunnen aan de hand daaarvan de overtreders of hun ouders erop aanspreken.
Een bijbehorende maatregel is het goed afsluiten van de hekken van het schoolplein. Aan een goed sleutelbeheer wordt gewerkt.

Project Jobmaatje gaat door

Een Jobmaatje helpt een ander op zoek naar werk. Foto: ReconnAct

HUIZEN Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren gaan dit jaar door met het project Jobmaatje.

Tot nu toe zijn 60 werkzoekenden uit de bijstand begeleid met behulp van een Jobmaatje. Van de 60 hebben er 28 inmiddels een betaalde baan of werkervaringsplek. Dit is allemaal gerealiseerd in een jaar tijd, want het project ging in februari 2017 van start.
Wethouders en ambtenaren van de HBEL-gemeenten zijn positief over de goede resultaten die behaald zijn en geven het project nu een vervolg. In dat vervolg gaan Jobmaatjes ook nieuwe doelgroepen zoals statushouders en jongeren begeleiden.
Voor de komende periode zoekt ReconnAct nog 10 extra jobmaatjes. "Na een gratis training kun je aan de slag om werkzoekenden te ondersteunen in het vinden van werk. Je onderhoudt contact met andere jobmaatjes en je wisselt ervaringen uit, onder andere tijdens intervisiebijeenkomsten en andere activiteiten." Belangstellenden kunnen contact opnemen met Paul Koeleman via 06-51153890. Meer info: stichtingreconnact.nl/hbel

Veel rook bij brandje de Meerpaal

Foto: Bob Awick

HUIZEN De Brandweer moest vrijdagavond uitrukken voor een brandmelding aan de Meerpaal. Omdat in eerste instantie gedacht werd dat er nog iemand in de woning aanwezig was, werden alle hulpdiensten eropaf gestuurd. De politie kon gelukkig snel melden dat de persoon uit huis was. De bewoner gaf aan dat de brand al uit was, maar er wel nog sprake was van veel rook. Foto: Bob Awick

Huizermaat schaatst voor KiKa

De tweedeklassers in de gymzaal. Foto: SG Huizermaat

HUIZEN Tweedeklassers van de Huizermaat hebben 8.000 euro bij elkaar geschaatst voor KiKa.

Maar liefst 252 tweedeklassers van Huizermaat bonden de schaatsen onder op de schaatsbaan in Biddinghuizen om zo veel mogelijk geld bij elkaar te schaatsen voor het goede doel dat ze met elkaar gekozen hadden: KiKa. Ouders, opa's en oma's, vrienden en bekenden waren gestrikt om hen, het liefst per rondje, te sponsoren. Met de stempelkaarten om hun nek en heuse koek-en-zopiekraampjes langs de schaatsbaan gingen de tweedeklassers vol energie en enthousiasme over de ijsbaan. Anne uit 2HV glundert nog na: "Het was koud en mistig, maar omdat we met elkaar zo'n mooi doel hadden bedacht, gingen we iedere keer toch nog een extra rondje." Vandaag wordt de cheque, in het bijzijn van alle tweedeklassers, officieel overhandigd aan de heer Verhoeven, vertegenwoordiger van KiKa in Huizen.

Gesprongen waterleiding

Foto: Bob Awick

HUIZEN De brandweer moest vrijdagmiddag in actie komen in verband met een gesprongen waterleiding aan de Aristoteleslaan. Buurtbewoners zagen het water de straat op lopen en alarmeerden de hulpdiensten. Foto: Bob Awick

De Goede Herderkerk moest lichtere hervormde stroming onderdak bieden

50-jarig jubileum wordt ingeluid met korte dienst en receptie

De Goede Herderkerk bestaat 50 jaar. De kerk werd gebouwd om onderdak te bieden aan een lichtere hervormde stroming.

Dominee Geertje de Vries en Hans Noordanus vertellen over het 50-jarig bestaan van de Goede Herderkerk. Foto: Bob Awick

HUIZEN De Goede Herderkerk aan de Piersonlaan 2 zag op 28 februari Abraham. Het markante kerkgebouw dat iedereen ziet bij binnenkomst van het dorp via de Crailoseweg werd gebouwd om aan een lichtere hervormde stroming onderdak te bieden. Het jubileumjaar wordt uitgebreid gevierd en start komende zaterdag met een korte dienst en een receptie.

Hans Noordanus (87) is vanaf het begin betrokken geweest. "Een paar goede kerels wilden ruim 50 jaar geleden de gelegenheid om binnen de kerk voor een iets ruimere en kleurrijkere beleving van het geloof te kiezen." Dominee Geertje de Vries licht dat verder toe. "Dat was een ontwikkeling indertijd in Nederland. De Synode, de organisatie die de kerken overkoepelde, wilde daar best ruimte aan geven, maar wist niet goed hoe. Uiteindelijk kon gemeente De Goede Herder in 1961 een Buitengewone Gemeente worden binnen de protestantse kerk."

Overvol

Eerste diensten in verenigingsgebouw Doolhofstraat

Ruim voordat de Goede Herderkerk gebouwd werd, vonden er al kerkdiensten plaats van deze buitengewone gemeente in wording in een verenigingsgebouw aan de Doolhofstraat. Daar was ruimte voor 300 klapstoelen en er stond een oud harmonium waar de muziek voor de kerkelijke liederen op kon worden gespeeld. Hans vervulde er op een gegeven moment de rol van diaken in een minikerkenraadje van vier personen. "De zaal was overvol vanaf de eerste dienst", vertelt hij.
De volgende stap was het zoeken naar een eigen predikant. Hier werd een beroepingscommissie voor opgericht en uiteindelijk werd dominee Victor Emiel Schaefer de eerste dominee van de gemeente. Hij stond stevig in zijn schoenen en paste bij de manier waarop de gelovigen invulling wilden geven aan hun geloof.
Omdat het zaaltje waar de diensten werden gehouden al snel uit zijn voegen barstte, werd vanaf 1961 /1962 geld ingezameld om een eigen kerkgebouw te kunnen bouwen. Aan de rand van Huizen werd hier ruimte voor gevonden aan de Piersonlaan. De bouw van de kerk startte in 1966 en in 1968 werd de kerk geopend. Het gebouw kostte inclusief de inrichting en klokken 800.000 gulden. Geertje: "Hiervoor hebben de kerkleden zelf 200.000 gulden bij elkaar gebracht met diverse acties en uit hun eigen middelen. De rest kon tegen een gunstige regeling geleend worden. De landelijke organisatie van kerken heeft daarbij geholpen."

Symboliek

De nieuwe kerk kostte indertijd 800.000 gulden inclusief alles

Vanaf dat moment had gemeente De Goede Herder een eigen onderkomen, dat veel symboliek kent. Het grote moderne glas-in-loodraam toont onder andere God als goede herder met een lam in zijn armen. Het geeft de kerk een lichte en warme uitstraling. Op de preekstoel staat een vers van een oude versie van Psalm 23: 'De heer is mijn herder, het ontbreekt mij aan niets.' Geertje: "Betaald door de dames van de handwerkclub van de kerk. Ook in de klok staat een regel van deze psalm gegraveerd. Dat kan niemand zien, maar is toch leuk om te weten. Daarnaast is een deel van de kerkmuur in kruisverband gemetseld. Hier springen stenen in en uit. Deze symboliseren de verschillen tussen mensen. Juist de verschillen zorgen voor een sterke samenleving, net zoals de stenen op deze manier gemetseld een sterkere muur maken."
De kerk is volgens de dominee na 50 jaar wel een blijvertje, ook al is de pijn nog niet altijd weg bij de families die te maken hadden met mensen die kozen voor een andere stroming binnen de kerk. Ook merkt de kerkgemeente dat het kerkbezoek af is genomen. Maar er zitten wekelijks toch wel zo'n 200 mensen in de kerk. "We zoeken ook zelf de verbinding met de rest van Huizen, gelovig of niet-gelovig. Dit is een mooi kerkgebouw dat zo veel mogelijk gebruikt moet worden."

Prima weer, maar toch ook een zwaar parcours bij Trappenbergloop

Leon Graumans bij de mannen en Canadese Heather Bray bij de vrouwen zegevieren

De deelnemers aan de Trappenbergloop kenden zondag een pittige, maar toch ook lekkere zondagmiddag. Ook de organisatie was tevreden.

De recreatielopers die tegelijkertijd met de topatleten van start gingen, kenden een zware, maar tevens heerlijke sportieve middag. Foto: Bob Awick

huizen Het was zondag bij 10 graden boven nul onverwachts heerlijk genieten bij de 28ste editie van de Trappenbergloop, uitstekend georganiseerd door de Huizer atletiekvereniging Zuidwal. Na een week van strenge vorst met een snijdende oostenwind verscheen naast de ruim 560 deelnemers plotseling ook de lentezon bij het vertrek.

De 10 kilometer Trappenbergloop, het hoofdnummer van het programma, werd onder ideale omstandigheden een prooi voor Leon Graumans. De winnaar kwam na de eerste ronde al met een ruime voorsprong als eerste door en hij liet er geen twijfel over bestaan dat hij afgelopen zondag de sterkste was.

Echt wel zwaar

'Vrij gemakkelijk lopen in deze schitterende,
bosrijke omgeving'

Aan de finish noteerde de winnaar een tijd van 36 minuten en vier seconden. Op ruim een minuut werd hij gevolgd door Erik Kallenberg. Steff Overmars eindigde als derde. "Ondanks het prima weer was het parcours echt wel zwaar", sprak de bezwete Graumans. "De ondergrond was nog bevroren en dat maakte het er niet makkelijk op."
Erik Kallenberg, de winnaar van 2016, had direct al door dat hij door trainingsachterstand weinig kans had.
Bij de vrouwen zegevierde de Canadese Heather Bray in 41 minuten en 41 seconden. De uit Vancouver afkomstige Bray is al twee jaar in Nederland en werkt op de afdeling Research van de Universiteit in Amsterdam: "Het was de eerste keer dat ik hier een wedstrijd loop. Het ging vrij gemakkelijk in deze schitterende, bosrijke omgeving."
De Hilversumse Karin Vissers, de titelverdediger, werd op afstand tweede: "Direct na de start had ik al door dat Bray erg snel was en liet ik haar gaan. Ik heb gewoon lekker gelopen", was haar reactie.
De recreatielopers die tegelijkertijd met de topatleten van start gingen, kenden een zware, maar tevens heerlijke sportieve middag. Bezweet en soms met rode gezichten van de inspanning kwamen zij voldaan over de finish. Naast de individuele deelnemers waren er groepen van de sponsors zoals Rabobank, Websteen en Albert Heijn. Opvallend was ook de deelname van de woongroep Happy Home uit Eemnes, die actie voerde voor KiKa, Kinderen Kankervrij.

Geschenk uit de hemel

'Daarnaast zijn er op deze dag zo'n 120 vrijwilligers actief'

De prima weersomstandigheden kwamen voor de organisatie als een geschenk uit de hemel. "We hadden vorige week echt wel zorgen", zegt Tom Bezemer van Zuidwal. "Voor volwassenen is kou en wind geen probleem, maar voor de kinderen die in verschillende onderdelen voor het hoofdprogramma lopen, zou het een beproeving zijn geweest. Het was de vraag of we dat met alle daarbij gepaard gaande risico's wel zouden willen. Na vrijdag wisten we dat de weersomstandigheden gingen verbeteren en dat we het programma volgens plan konden uitvoeren. De wedstrijdonderdelen voor kinderen vinden we belangrijk, want daartussen bevinden zich de toppers voor de toekomst. Met de loopnummers voor de jeugd willen we benadrukken dat deze sport toegankelijk is voor kinderen om hen zo aan het sporten te krijgen."
De organisatie van de Trappenbergloop, naast de Wolfskamerloop het tweede kroonjuweel van atletiekvereniging Zuidwal, regel je niet op een regenachtige zondagmiddag. "Direct na de Wolfskamerloop eind oktober beginnen we al met de Trappenbergloop", vervolgt Bezemer. "Er is een vaste kerngroep van tien personen en daarnaast zijn er op deze dag zo'n 120 vrijwilligers actief. Zonder deze mensen is het organiseren van een evenement onmogelijk. Daarnaast hadden we nog het bijkomende probleem dat door de hevige storm van een aantal weken geleden het parcours bedekt was met ruim vijftig omgewaaide bomen. Die moesten ook worden verwijderd; gelukkig is dat ook voor elkaar gekomen."

Osorezu Dojo Huizen start woensdag met jiujitsu voor jeugd vanaf 7 jaar.

Vrijdag 9 maart

Mamacafé Huizen.

10.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Ieder kind is uniek. Marieke Galman, jeugdverpleegkundige, kan ons daar alles over vertellen.

Gratis les mindfulness '30 dagen gezonder'

15.30 uur | Natuurgeneeskunde Eemland Eemnes

Doe je mee met de actie '30 dagen gezonder', geef je dan op voor een gratis les in Eemnes op vrijdag 9 maart of in Huizen op dinsdag 20 maart. www.lesinmindfulness.nl/actueel.

Zelfverdediging Meiden

17.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

11 t/m 16 jaar. Deelname is gratis. Dit is een buurtsportcoachactiviteit!

Neil Young Tribute Band

20.15 uur | Brinkhuis Laren

De Neil Young Tribute Band brengt op vrijdag 9 maart een hommage aan het muzikale werk van Neil Young. Entree: 15 euro.

Zaterdag 10 maart

Repair Café Blaricum

10.00 uur | De Blaercom Blaricum

Repair Café Blaricum 10 maart in dorpshuis de Blaercom

Wandelroute historisch hart Huizen

14.00 uur | Huizer Museum Huizen

Onder leiding van een gids een wandeling door het historische hart van Huizen. Gestart wordt voor het Huizer Museum. Kosten: € 4,- per persoon.

Excursie door Rotterdam Centrum

12.15 uur | Brinkhuis Laren

Norman Vervat wandelt met u door de Rotterdamse binnenstad. www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Schilderworkshop kat in acrylverf

13.00 uur | Atelier Het Zoldertje Blaricum

In deze workshop leer je stap voor stap hoe je een kat kunt schilderen in acryl op doek. Meer info op www.angeline-rijkeboer.nl.

Open Dag De Gooische Fotoschool

9.00 uur | Het Kunstkantoor Huizen

Handig met je camera leren omgaan en uitstekend leren fotograferen.

Paasbingo in de Malbak

19.00 uur | De Malbak Blaricum

Een gezellige familiebingo met leuke prijzen in wijkcentrum De Malbak. Een kaart kost slechts € 1,50. De zaal is vanaf 19.00 uur geopend.

Zondag 11 maart

Driedaagse fotografieworkshop

13.00 uur | Gooise Academie Laren

In deze workshop leer je in drie zondagen de eerste kneepjes van het vak fotografie, met eigen camera of smartphone. Drie middagen voor maar € 60,-.

Lenny Kuhr

15.00 uur | De Engel-Vrijzinnig Huizen

'Gekust door de eeuwigheid': een spannende, ontroerende en vitale voorstelling. Reserveren is noodzakelijk via info@engel-huizen.nl.

Zangavond HuizenZingt

19.00 uur | Kruiskerk Huizen

Chr. Mannenkoor Westerlauwers uit Buitenpost bij HuizenZingt. Aanvang 19.00 uur, toegang vrij.

Stiltemeditatie, stadsverlichting

20.00 uur | Bewustzijnscentrum Bala Huizen

Stadsverlichting wil inspireren tot rust te midden van overvolle agenda's en haast in ons dagelijks leven.

Maandag 12 maart

Rummikub en Scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Gelegenheid om onderling gezellig ouderwets rummikub of scrabble te spelen.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas

Kringloopwinkel Stichting Servitas, Poolvos 2, 1273 JL Huizen.

Cursus Vrouwen van macht en aanzien

19.30 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

De cursus van 4 lessen zal Elizabeth I, Elizabeth II, Maria de Medici en Catharina de Grote voor het voetlicht brengen. www.artemisomnibus.nl.

Dinsdag 13 maart

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Wij verlenen hulp op de door u meegebrachte laptop, tablet of smartphone. De kosten bedragen € 3,-. www.debrassershoeve.nl. Ook op donderdag.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Ook op donderdag.

Spelmiddag

13.30 uur | De Blaercom

Gelegenheid om een gezellig bordspel te spelen. Info: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas

Kringloopwinkel Stichting Servitas, Poolvos 2, 1273 JL Huizen.

Workshop Plezierige Poëzie

19.00 uur | De Malbak Blaricum

In 4 lessen wordt je schrijfspier met klank, vorm, beeld en zintuigen op een verrassende manier geprikkeld. www.schrijfcreaties.nl.

Vuurspetters

19.00 uur | Botterwerf Huizen

Met hamer, vuur en aambeeld maakt u uw eigen voorwerpen, zoals S-haken, kachelpoken en presse-papiers. www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Lezing Matthäus Passion

20.00 uur | Brinkhuis Laren Laren

Sebastiaan van Eck, cellist en Bach-kenner, licht een aantal facetten van dit bijzondere werk nader toe. www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Film- en discussieavond

20.00 uur | Brinkhuis Laren

D66 Laren en Blaricum organiseert een filmavond over de documentaire 'Before the Flood', waarin Leonardo DiCaprio de wereld rondreist als getuige van de klimaatveranderingen. Entree: gratis. Aanmelden: yberghorst@me.com.

Het boerenleven in Huizen

20.00 uur | De Brassershoeve Huizen

De jaarvergadering van de Historische Kring Huizen wordt vervolgd met een presentatie over het boerenleven in Huizen. Niet-leden € 2,50.

Klaverjassen

19.45 uur | Wijkcentrum Meentamorfose Huizen

Voor informatie: Cobie Heldoorn, 035-525 06 23. Adres: Landweg 5, 1276 AS Huizen.

Woensdag 14 maart

Koffie Creatief bij de Brug

10.00 uur | de Brug Huizen

Voor een praatje of gewoon een kop koffie. www.debrughuizen.nl/koffiecreatief.

Jeugd-jiujitsu

15.30 uur | Osorezu Dojo Huizen

Jeugd-jiujitsu, vanaf 7 Jaar. Info: www.osorezu.nl of 06-15273036.

Extra Open Dagen de Gooische Fotoschool

12.00 uur | Het Kunstkantoor Huizen

Voor compactcamera en spiegelreflexcamera.

'The Sense of an Ending'

14.30 uur | Brinkhuis Laren

Tony (Jim Broadbent) is een introverte man die op het punt staat grootvader te worden. Als op een dag zijn oude jeugdliefde (Charlotte Rampling) opduikt moet Tony de beslissingen die hij in het verleden maakte onder ogen komen. Entree: € 5,-.

Yakult Start to Run voor beginners

19.30 uur | Atletiekvereniging Zuidwal Huizen

Hardloopcursus voor beginners op woensdagavond en zaterdagmiddag. Aanvang: 7 maart om 19.30 uur. www.yakultstarttorun.nl.

'Victoria en Abdul'

19:.30 uur | Brinkhuis Laren Laren

'Victoria and Abdul' vertelt het waargebeurde verhaal van de buitengewone vriendschap tussen koningin Victoria en Abdul Karim, een jonge klerk uit India. Entree: € 5,-.

Lezing: Over smaak valt (niet) te twisten.

20.00 uur | Gooise Academie Laren

Kijken naar en waarderen van kunst is een kwestie van persoonlijke smaak. Maar is dat wel zo?

Meepraten over jouw buurt

20.00 uur | Draaikom Huizen

Wat leeft er in jouw buurt en waar wil jij graag aandacht voor? Breng jouw idee onder de aandacht en praat mee over jouw buurt De politiek is ruimschoots aanwezig.

Donderdag 15 maart

Terug in de tijd

10.00 uur | Bibliotheek Gooi en meer Eemnes

Dick Scherpenzeel zal op deze themaochtend aan de hand van de Eemnesser Journaals vooral vertellen over de periode van 1979-1988. Er is iemand van SeniorWeb aanwezig om u te helpen bij vragen over de pc, tablet, e-reader of smartphone. De entree is vrij!

Veteranensociëteit Huizen

14.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Bijeenkomst veteranensociëteit Huizen. Van 14.00 tot 17.00 uur.

Koersballen

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Koersbal lijkt op jeu de boule. Er is geen kracht voor nodig en het wordt binnen gespeeld. 035-5262902.

Fotobewerking met de iPad

9.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

SeniorWeb Laren-Blaricum: Start workshop 'Fotobewerking met de iPad'. 4 dagdelen. Prijs: € 50,-. www.seniorweblarennh.nl of 06-46175271.

Inloopochtend SeniorWeb

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes Eemnes

Wij zijn een kleine groep enthousiaste vrijwilligers die u graag bijstaan bij al uw digitale vragen en/of problemen.

Bijeenkomst Huizer Schrijversgilde

14.00 uur | Bibliotheek Huizen

Zowel beginnende schrijvers als meer gevorderde zijn van harte welkom om aan te schuiven.

Kennismaken met de tablet

14.00 uur | Vivium Johanneshove Laren

Start workshop kennismaken met de Android tablet, 3 dagdelen, prijs € 40,- www.seniorweblarennh.nl of 06-46175271.

Kids Werkplaats

14.30 uur | De Malbak Blaricum

Er wordt veilig en onder begeleiding gewerkt en alles wat gemaakt wordt mag mee naar huis. Deze donderdag maak jij je eigen iglo of iets anders van piepschuim! Kosten € 2,50.

Judo Senioren

19.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Wij starten met judo voor senioren. info@osorezu.nl of 06-15276036.

Larens lijsttrekkersdebat

20.00 uur | Brinkhuis Laren Laren

Politiek Café 't Gooi organiseert in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart het Larens lijsttrekkersdebat. De presentatie is in handen van Erik de Zwart. Toegang is gratis.

Internationale Fotografica Beurs

HILVERSUM De Internationale Fotografica Beurs wordt zondag 11 maart van 11.00 tot 16.30 uur gehouden in de Dudok Arena. Onder fotografica wordt in brede zin verstaan: verzamelobjecten met betrekking tot fotografie. Entree € 5,-. Parkeren gratis. Fotografica.nl.

Oldtimer Festival Huizen vanaf dit jaar zelfstandig evenement

Met brocante-boeken-kunst-antiek-streek-lifestylemarkt

Na een jaar afwezigheid is het Oldtimer Festival Huizen weer terug. Deze keer als zelfstandig evenement zonder botters, maar wel met markt.

Dit jaar gaat het Oldtimer Festival Huizen weer door, inclusief de Spietentocht voor deelnemers. Foto: St. Oldtimers Huizen

HUIZEN Het Oldtimer Festival Huizen staat weer op de evenementenkalender dit jaar. Het festival vindt plaats op 1 september in het Nautisch Kwartier. "Omdat het evenement nu is losgekoppeld van de Botterdagen, krijgen de oldtimers dit keer alle aandacht die zij verdienen", aldus Cees Alders van de organisatie.

Vorig jaar kon de Stichting Oldtimers Huizen het evenement niet financieel rond krijgen. Vanwege de crisis was het moeilijk om sponsors te vinden en de gemeente Huizen keerde minder subsidie uit. Ook was het onzeker of er in de komende jaren nog wel een subsidie vanuit de gemeente zou komen. Alders: "Wij kunnen melden dat de gemeente Huizen ons festival heeft erkend als kernevenement voor Huizen. Voor de komende vijf jaar heeft het Oldtimer Festival Huizen dan ook een solide financiële basis. Het zal vanaf nu elke eerste zaterdag van september gehouden worden."

Kalender

Festival is komende vijf jaar elke eerste zaterdag in september

Er is voor begin september gekozen, omdat dit goed uitkwam in de kalender voor de oldtimers. "Als we het later zouden houden, komen we in de knoei met andere evenementen die in Huizen gehouden worden." Dit betekent wel dat dit jaar het evenement tegelijkertijd plaats zal vinden met kick-off van de Huizerdag. "Daarover hebben we contact gehad met de organisatie en we gaan in overleg kijken hoe beide evenementen elkaar kunnen versterken."

PreWarCars

In de afgelopen jaren heeft het Oldtimer Festival Huizen zich weten op te werken tot een van de meest veelzijdige en drukst bezochte klassiekerevenementen in de regio. "Op ons laatste festival in 2016 konden wij 400 oldtimers en 20.000 bezoekers verwelkomen. We hopen dat aantal dit jaar te evenaren. De inschrijving voor deelname aan het festival wordt medio april opengesteld."
Inmiddels is al wel bekend dat er tijdens het Oldtimer Festival Huizen naast de gebruikelijke oude auto's, vrachtauto's, tractoren, motoren, scooters en bromfietsen er een speciale collectie van PreWarCars te zien is. "We zijn er trots op dat deze stichting ons evenement heeft uitgekozen om bij te wonen. Deze auto's zijn allemaal voor de oorlog gemaakt en rijden nog steeds. Zij werden indertijd heel anders gebouwd en dat is leuk om te zien." Daarnaast is er een presentatie van de 'First Dutch Classic pick-up'-collectie.
"Voor de deelnemers wordt weer een toertocht in de omgeving van het Gooi georganiseerd. Een automobiliamarkt is ook onderdeel van het festival en natuurlijk zal onder andere het Dixieland looporkest A la Carte de muzikale omlijsting weer verzorgen."

Markt

Om ervoor te zorgen dat de hele haven betrokken is bij het evenement organiseert de stichting dit jaar ook een passende, kwalitatief bijzondere brocante-boeken-kunst-antiek-streek-lifestylemarkt, die in de Havenstraat langs de haven zal plaatsvinden.

Kaffee Kuchen Konzert Gooise Operette

HUIZEN De Gooise Operette geeft zondag 18 maart voor het vierde jaar op rij haar Kaffee Kuchen Konzert. Dit vindt plaats om 14.30 uur in de Thomaskerk aan de Huizermaatweg 61.

Tussen de muzikale gangen door wordt het publiek getrakteerd op koffie, thee en lekkernijen. Het is een concert in ontspannen sfeer aan gezellige tafeltjes.

"De Gooise Operette is al 52 jaar het enige operettegezelschap dat het Gooi rijk is en heeft als een van de weinige operettegezelschappen in Nederland vastgehouden aan het operettegenre, dat weer steeds populairder lijkt te worden als lichtklassieke muziekvorm tussen musical en opera in. Denk maar aan de succesvolle concerten van André Rieu", aldus het gezelschap.

Maar ook de Gooise Operette trekt jaarlijks volle zalen in theater Spant te Bussum, waar het gezelschap gedurende drie voorstellingen een complete operette op de planken zet. Dit jaar wordt in oktober 'The Pirates of Penzance' uitgevoerd. Daarnaast geeft het gezelschap concerten in de Gooise regio en daarbuiten, waarbij het Kaffee Kuchen Konzert-concept bijzonder populair is.

Kaarten kosten € 18,50 inclusief onbeperkt koffie, thee en lekkers en zijn te bestellen via de website gooiseoperette.com of telefonisch via 06-13959221. Reserveren wordt aanbevolen.

Maurice Wiegman bij Bruna

HUIZEN Maurice Wiegman, auteur van het boek 'Leven is een keuze', komt zaterdag 10 maart ter gelegenheid van de start van de Boekenweek van 10.00 tot 16.00 uur door de winkel van Bruna aan de Kerstraat rollen.

Hij zit namelijk in een rolstoel en de ondertitel van zijn boek is 'Een rolstoel is geen handicap'.

In 2003 werd de auteur, terwijl hij in de bloei van zijn leven was, ernstig ziek. Hij kreeg de diagnose ziekte van Strumpell. Wiegman kon niet meer lopen, maar ging niet bij de pakken neerzitten. Ondanks de pijn gaat hij door. Inmiddels heeft hij zijn eigen coachingbedrijf en is voor veel mensen een inspiratie.