Nieuwsblad voor Huizen

2 augustus 2018

Nieuwsblad voor Huizen 2 augustus 2018


Sijsjesberg stevent af op topjaar

Foto: Bob Awick

HUIZEN Zwembad Sijsjeberg stevent af op een topjaar. Maandagochtend werd de 100.000e bezoeker begroet. Nanny Harmsen kreeg van de wethouder een bos bloemen en een abonnement. "Vorig jaar hadden we 99.000 bezoekers voor het hele seizoen", aldus toezichthouder Rob van Loveren.

Het succes van het openluchtzwembad overstijgt volgens hem de regio. "We krijgen ook heel veel mensen uit Almere. Misschien moet Almere er eens aan gaan denken om zelf ook zo'n voorziening aan te leggen. Blijkbaar is er behoefte aan", zegt hij. Het succes van het zwembad heeft soms ook zijn keerzijde. Als het bad vol is, sluit het zijn deuren. "Dat is natuurlijk heel vervelend voor mensen die hier helemaal naar toe zijn gekomen en voor een gesloten deur staan. Veiligheid staat echter voorop. Er zijn dan rond de 3.000 mensen binnen en dat is net een klein dorp." In de gemeenteraad ontstond de laatste vergadering van het jaar ook een discussie hierover. Geluiden klonken dat het bad voor abonnementhouders altijd open zou moeten zijn. "Hoe moet je dat doen? Hoe leg je dat dan weer uit aan iemand die gewoon een kaartje wil kopen. Die heeft dan toch ook recht op toegang. Je moet een lijn kunnen trekken. Vol is vol." Voorlopig blijft het mooi weer en het is vakantie. Het bad verwacht dan ook nog veel bezoekers. "We hebben ooit een topjaar gehad met 200.000 bezoekers, maar toen hadden we hier nog veel zwemlessen en dat betekende dagelijks al zo'n 800 kinderen met begeleiders."

Jonge Huizers voor overvallen voor rechter

HUIZEN De strafzaak tegen vier Huizer verdachten die betrokken zouden zijn bij een reeks van woningovervallen en diefstallen in Laren, Blaricum en Huizen zal op 15 en 16 oktober plaatsvinden. Dat heeft de rechtbank tijdens de regiezitting afgelopen dinsdag bepaald.

De deur van de rechtszaal zal op 15 oktober net als dinsdag gesloten worden vanwege drie minderjarige verdachten. Op 16 oktober gaan de deuren gedeeltelijk open. Twee mannen - van 18 en 19 jaar - is ook het lidmaatschap van een criminele organisatie ten laste gelegd. De groep zou zich bezighouden met het plegen van inbraken, diefstal met geweld en het kraken van auto’s vanaf december 2016 tot januari 2018. Op verzoek van de advocaten worden in de komende tijd nog elf getuigen gehoord. Onder meer medeverdachten en slachtoffers om meer duidelijkheid te krijgen over de rol van de vier Huizers.

St. Janstraat

Eén van de meest in het oog springende zaken waarvan de twee worden verdacht is betrokkenheid bij de zeer gewelddadige overval tijdens het Paasweekend in 2017 in een woning aan de St. Janstraat in Laren. Al eerder is hiervoor een 19-jarige Huizer veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar.
Ook de gewelddadige woningoverval op 9 december 2016 aan de Hengeleer in Blaricum wordt hen ten laste gelegd. Daarbij werden bewoners onder bedreiging met de dood tienduizenden euro’s en kostbare goederen afhandig gemaakt. Daarnaast zouden de jongens diefstallen en inbraken hebben gepleegd in Blaricum aan het Franse Pad, Stam, Booket en in Huizen bij een inbraak aan de Achterbaan.
De officier van justitie spreekt van een criminele bende met een groep zeer jonge daders die uiterst professioneel, goed voorbereid en planmatig te werk gaat. "Dit is een heel speciaal groepje. Ik vind het zeer angstig hoe zij, zo jong, zo voorbereid werken", aldus de officier. Op 15 oktober gaat de zaak verder.

Traktatie voor bouwers Zenderwijk

Foto: Bob Awick

HUIZEN Buurtpreventievereniging Zenderwijk heeft vorige week de bouwers die meegeholpen hebben aan de renovatie in de buurt getrakteerd op appelflappen die door de COOP beschikbaar waren gesteld. "We wilden ze bedanken voor wat ze gedaan hebben", aldus de secretaris van de buurtpreventievereniging.

5

Portretten

Foto: Bob Awick

In Portretten met Passie deze week vrijwilliger Romy (19) uit Huizen. Zij ging als 14-jarige al aan de slag bij de jeugdbrandweer.

13

Helpen maakt happy!
Huizenvoorelkaar is de nieuwe verzamelplaats voor vrijwillige inzet en laat je in één oogopslag zien wat er in jouw buurt te doen is. Reageren op een van de onderstaande vragen? Kijk op Huizenvoorelkaar.nl en meld je aan. Je kunt direct een bericht sturen naar de contactpersoon. Kom je er niet uit? Bel dan voor een afspraak of kom binnenlopen.

Nieuw op Huizenvoorelkaar:
Samen op stap
Koninklijke Visio is op zoek naar een sportieve wandelaar die graag een rondje omgaat met een cliënt. Samen met jou en de cliënt wordt gekeken naar een geschikte tijd, frequentie en plek om te gaan wandelen door de wijk, in het bos of over de hei. Dit kan doordeweeks zijn of in het weekend.

Fondsenwerver en penningmeester
Scoutinggroep Tymen de Sayer staat voor uitdaging! De scoutinggroep biedt haar (jeugd-)leden, ongeacht culturele achtergrond, afkomst, geloof, beperking of politieke overtuiging, een veilige en leerzame speelomgeving en is onderdeel van Scouting Nederland. Om de groei in de juiste banen te leiden is er op korte termijn vraag naar een penningmeester en fondsenwerver die als onderdeel van het bestuur meedenken en meedoen om onze groei breed te optimaliseren. De tijdsbesteding is gemiddeld 1 dagdeel in de week.

Assisteren en meezingen
Op maandagmiddag organiseren de activiteitenbegeleiders een middag met het Oldtimerkoor. Hiervoor zijn de begeleiders op zoek naar een dame of heer die wil assisteren. De werkzaamheden zijn het halen en brengen van de bewoners naar de activiteit, het schenken van koffie of thee. Uiteraard mag er ook meegezongen worden met het koor.

Medewerker Vrijwilligerscentrale - Thuishulp
Houd jij van organiseren, bemiddelen en ben je computervaardig? En ben je beschikbaar op dinsdagochtend? Kom dan ons team Thuishulp versterken! Je beantwoordt telefoon en e-mails van mensen die vragen om hulp bij een klusje in huis, in de tuin, voor vervoer of boodschappen. Daarna zoek je naar een vrijwilliger die de klus wil klaren. Je houdt contact over het verloop van de hulp en je registreert alles in ons systeem. Daarnaast sta je bezoekers te woord. Thuishulp is onderdeel van Vrijwilligerscentrale Huizen. Je komt terecht in een gezellig team en krijgt een mooie werkplek.

Weerbericht

Onverminderd droog, zonnig en (zeer) warm

Er lijkt in toenemende mate sprake te zijn van 'mooiweermoeheid'. Menigeen verlangt naar meer Hollands zomerweer met een mix van zon en wolken en soms een bui bij een gematigde temperatuur. Het Provençaalse zomerweer herstelt zich echter opnieuw met wederom een blokkerend hogedrukgebied ten westen en noorden van Nederland. Het blijft droog en warm.

Vrijdag + het weekeinde

Het werd afgelopen zondag op het KNMI in de Bilt net geen 25 graden. De landelijke hittegolf werd daardoor afgebroken (duurde 13 dagen). Wanneer het opnieuw enkele dagen 30+ graden wordt doet zich een tweede hittegolf voor. Vrijdag en zaterdag is het droog en vrij zonnig. Het wordt circa 29 à 30 graden bij een zwakke noordenwind. Vanaf zondag wordt het minder heet bij een iets aantrekkende noordenwind. De temperatuur ligt dan rond 26 graden.

Trend na het weekeinde

Het hogedrukgebied houdt oceaandepressies met wisselvallig weer nog steeds op afstand. Er zijn echter aanwijzingen dat die blokkerende werking geleidelijk wat gaat afbrokkelen. Dan zou het wat minder stabiel worden met later in de week kans op een bui en iets minder warm.

Weetje

Het zijn bijzondere tijden op weergebied. Mei was recordwarm. Juni was recorddroog. Juli is niet alleen recorddroog maar is ook recordzonnig. Juli 2006 was tot nu toe de meest zonnige julimaand met 306 uren zon tegen 206 uren normaal. Omdat juli 2018 op ruim 335 uren zon uitkomt is het tevens de zonnigste maand ooit. Dat was tot dusver mei 1989 met 331 uren zon.

Foto: Ab Walet

Een nijvere bij, de hommel! Hier in actie op een stokroosbloem, waarvan ze graag nectar en stuifmeel verzamelen. Keurig vliegen ze een voor een alle bloemen af. Zo krijgen ze onbedoeld stuifmeel op hun hele lijf en daarmee bestuiven ze de volgende bloem. Dat maakt het mogelijk dat zaden of vruchten tot ontwikkeling komen. En die hommels zijn zo goed in dat werk dat ze zelfs in kassen ingezet worden. Bijvoorbeeld bij tomatentelers!

Zomeravondwandelingen

HUIZEN De Goede Herderkerk aan de Piersonlaan 2 in Huizen organiseert op 8 en 21 augustus zomeravondwandelingen.

Lange avonden, lekker weer en een goed gesprek zijn typische ingrediënten van een zomeravond, laat de organisatie weten.

"Voor iedereen die niet op vakantie is in augustus en het leuk vindt om samen met anderen een lekker eind te lopen, zijn er op 8 en 21 augustus twee zomeravondwandelingen, georganiseerd door en vanuit de Goede Herderkerk."

Ontmoeting

"We vertrekken om 19.00 uur vanaf Piersonlaan 2 en lopen zo'n 5 à 6 kilometer richting bos of hei. Onderweg is er tijd voor ontmoeting en een goed gesprek. Na afloop drinken we nog wat met elkaar."

Opgeven niet nodig

Opgeven is niet nodig, iedereen is welkom en er zijn geen kosten aan verbonden.

Zondag 5 augustus Rooms-Katholieke Thomaskerk: 9.30 uur M. Sendecki Vrij-Katholieke Michaël and all Angels: 10.30 uur H.Mis (Nederlands) Hervormde Oude Kerk: 9.30 uur E. de Mots; 18.30 uur J.W. Hooydonk Hervormde Nieuwe Kerk: 9.30 uur G.J. Mantel; 17.00 uu geen dienst Hervormde Zenderkerk: 9.30 uur J. van Beelen; 17.00 uur geen dienst Hervormde Meentkerk: 9.30 uur L. van Rees; 17.00 uur M. Zeeman Hervormde De Brug: 10.30 uur Bram de Jong Hersteld Hervormde Kerk 't Visnet: 12.00 uur J. Koppelaar; 18.30 uur geen dienst Vrije Hervormde Gemeente (in Chr. Geref. Kerk): 11.30 uur leesdienst; 18.30 uur D.J. van Keulen Protestantse Kruiskerk: 10.00 uur G.C. de Vries – gezamenlijke dienst met de Goede Herderkerk Protestantse Goede Herderkerk: 10.00 uur geen dienst Protestantse Oosterlichtkerk: 10.00 uur J. Greven Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ichtuskerk: 9.30 uur H.E. Kooistra – leesdienst; 17.00 uur J. Schreuder – gezamenlijke dienst met de Chr. Geref. Kerk Christelijke Gereformeerde Kerk: 9.30 uur leesdienst; 17.00 uur geen dienst Christengemeente: 10.00 uur Kerkdienst Pinkstergemeente: 10.00 uur Kerkdienst Baptistengemeente (in aula Erfgooierscollege): 10.00 uur Kerkdienst Thousand Hills (in gebouw Muziekvereniging Prinses Irene): 10.30 uur geen dienst Moluks-Evangelische Pniëlkerk: 10.30 uur kerkdienst Vrijzinnigen Kerkje de Engel: 10.30 uur geen dienst Koninkrijkzaal van Jehovah's Getuigen: 10.00 uur samenkomst

Samenstelling Armando Krijnen

Hoelscher: 'Rookvrij beleid komt in breder plan jongeren en gezondheid'

Meer dan alleen maar een bordje 'rookvrij' neerzetten bij bijvoorbeeld Sijsjesberg

Marian van den Berge maakte zich vorige week hard voor het niet meer roken bij kinderen in de buurt. Volgens wethouder Maarten Hoelscher loopt ze iets te hard van stapel.

Wethouder Maarten Hoelscher in Sijsjesberg, dat binnenkort wellicht rookvrij wordt. Foto: Bob Awick

HUIZEN Wethouder Maarten Hoelscher, onder andere verantwoordelijk voor jongeren en gezondheid, wil graag reageren op het verhaal van Marian van den Berge van vorige week over het niet roken op plekken waar kinderen komen. "Goed dat raadsleden zo enthousiast zijn, maar we hebben nog een paar maanden nodig om het beleid goed voor te bereiden. Met alleen bordjes 'rookvrij' ophangen, ben je er niet", zegt hij.

Huizen is een van de gemeenten die een paar weken geleden het convenant voor een rookvrije generatie ondertekende. "Dat wordt regionaal door de GGD geleid, maar ik wil ook een lokale aanpak. Deze wordt breder dan alleen rookvrij opgroeien. Het gaat ook over alcoholgebruik, gezond gewicht, seksuele gezondheid en dat soort dingen. In het najaar ligt dat plan bij de gemeenteraad. Misschien dat we daarvoor al een presentatie over de rookvrije generatie laten geven door de GGD, zodat de raadsleden aan kunnen geven wat zij daarin willen hebben. Dan hebben wij vervolgens een breed gedragen plan", vertelt de wethouder.

Draagvlak

'Dat is echt te kort door de bocht. Er moet meer omheen gebeuren'

Hij vindt draagvlak onder de inwoners essentieel. "Zo'n 90 procent van de mensen, rokers en niet-rokers, beseft dat roken in de omgeving van kinderen niet kan. Bij een evenement als de Samenloop voor Hoop in Huizen werd het terrein van s.v. Huizen ook 24 uur rookvrij verklaard. Dat was geen probleem. Het moet dus zeker kunnen in de toekomst. Doel is om kinderen die vanaf 2019 worden geboren rookvrij te laten opgroeien en dat zullen we als onderdeel meenemen in ons plan. Op dit moment starten jaarlijks 500 jongeren in de regio met roken, daarvan blijven er 250 roken. Uit onderzoek blijkt dat zij gemiddeld tien jaar korter leven. Daar moeten we iets aan doen."
De wethouder vindt het daarbij ook belangrijk dat partners betrokken worden bij het beleid op het gebied van jeugd en gezondheid.

Sportverenigingen

"Bijvoorbeeld sportverenigingen. Die moeten wat mij betreft in de toekomst ook rookvrij worden, maar ook moeten zij op het alcoholbeleid letten. Een deel daarvan is wettelijk vastgelegd en daar moeten we uiteraard op handhaven. We vragen steeds meer van verenigingen en hun vrijwilligers, vandaar ook dat hun betrokkenheid belangrijk is en dat we een totaalplan maken, waarin meteen het hele gezondheidsbeleid is meegenomen."

Sijsjesberg

Tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering werd ook al gesproken over het rookvrij maken van zwembad Sijsjesberg. "Daarin werd uitgesproken dat ik daar dan maar meteen een bordje met rookvrij moest neerzetten. Dat is echt te kort door de bocht. Er moet meer omheen gebeuren. Het publiek moet worden ingelicht, personeel moet worden geïnstrueerd. Ik weet nog dat roken verboden werd in vliegtuigen in mijn vliegperiode. Ik heb toen heel wat onbegrip en agressie gezien. Daar moet je mee leren omgaan. Eigenlijk moet je dat voorkomen en daarom is het ook belangrijk dat er draagvlak is onder de bezoekers en dat zij weten waarom we dat doen."
Op de vraag of er dan wellicht ook een plek voor rokers komt bij het openluchtzwembad laat de wethouder weten niet van halfslachtige maatregelen te houden. "Kijk naar wat er in de horeca is gebeurd. Daar kwamen ook rookruimtes en die zijn nu weer door de rechter verboden. Dat soort maatregelen kosten veel geld. Beter is het om duidelijk te zijn, zodat mensen weten waar ze aan toe zijn."

Verdachte inbraak Anne Franklaan aangehouden

Foto: Facebook

HUIZEN De recherche heeft vorige week woensdag een 22-jarige Huizer aangehouden. Hij wordt verdacht van een poging van inbraak in een woning aan de Anne Franklaan in de nacht van dinsdag 17 juli op woensdag 18 juli.

Woensdag 18 juli in de vroege ochtend, rond 03.50 uur, probeert een man bij een woning aan de Anne Franklaan in te breken. Deze poging is met verschillende bewakingscamera's van bewoners uit de buurt vastgelegd.

Een van de bewoners plaatste beelden van zijn camera ook in de Whatsapp Buurtpreventie Huizen. Hierop was een mogelijke verdachte goed te zien.

Bewakingscamera's bewoners helpen politie bij onderzoek

Onderzoek

Op de beelden is te zien dat de verdachte zich ook bij andere woningen verdacht ophoudt. Na onderzoek van de recherche werd de identiteit van deze verdachte achterhaald. Hij werd vorige week buiten heterdaad aangehouden in een woning in Huizen en meegenomen voor verhoor.

Camera in beeld

De camerabeelden van bewoners hebben een belangrijke rol gespeeld bij deze aanhouding, laat de politie weten. Ze doet daarbij meteen een oproep aan iedereen die beschikt over bewakingscamera's om deze te registreren bij 'Camera in Beeld'. Dan weet de politie direct in geval van een misdrijf waar mogelijk beelden beschikbaar zijn.
Op de website politie.nl is daar meer over te vinden als gezocht wordt op 'camera in beeld'.

Simone Tielkemeijer

Kookvrijwilliger bij Tijd voor Meedoen en vrijwilliger uitgiftepunt voedselbank, 54 jaar, sinds 1996 in Huizen

Wat heb je met koken?
"Vind het leuk om te doen, samen met Rosie, en als iedereen heerlijk zit te eten, geeft mij dat een goed gevoel, dat het zo gewaardeerd wordt."

Wat is je lievelingsrecept om klaar te maken?
"Kip tandoori en macaroni."

Welk gerecht wil je nog eens maken en waarom?
"Sushi, veel werk maar zalig."

Als je een ding aan Huizen kon veranderen, wat zou het dan zijn?
"Iedere straat verplicht een burenbarbecue, zodat je weet wie je buren zijn."

Met wie wil je nog een gesprek?
"Mijn opa en oma Tielkemeijer."

Wat is je favoriete plek in Huizen?
"Het strand."

Huizen mist nog ...?
"Treinstation."

Als je een dagje de burgemeester van Huizen was, wat zou je doen?
"Schoolleerlingen van alle leeftijden vrijwilligerswerk laten doen, worden we socialer en verdraagzamer van."

Welk groot evenement zou naar Huizen moeten komen?
"Er zou van mij wel weer een Huizpop mogen komen."

Beste tip om de warme dagen goed door te komen?
"Rustig aan doen,wat vandaag niet afkomt kan morgen ook nog."

Naar welk land zou je nog willen?
"China, lopen over de Chinese muur."

Wat zou je nooit (meer) doen?
"Toen de Stichtse brug in aanbouw was ben ik met een clubje jongens en meiden er vanaf gesprongen, zo het water in en als ik nu over de brug fiets denk ik daar nog wel eens aan, we hadden geen angst en zagen geen gevaar, moet er nu niet meer aan denken, zo hoog brrrr."

Traktatie bouwers Zenderwijk

Vervolg voorpagina

"Zo zijn er bijvoorbeeld lantaarnpalen dichter bij donkere stegen geplaatst op verzoek van ons." Ook de samenwerking met de gemeente wordt door de buurtpreventievereniging geprezen. "Onvolkomenheden werden aangekaart en snel aangepast of opgelost", laat de voorzitter weten.

Reden genoeg om iets lekkers aan te bieden bij de koffie en deze traktatie werd aangeboden door de supermarkt in de wijk als waardering voor het fraaie resultaat. De werkzaamheden zijn nu namelijk bijna afgerond.

Politie zoekt dief portemonnee

HUIZEN De politie zoekt een verdachte die op 3 mei een diefstal van een portemonnee pleegde in een winkel aan de Phohistraat.

Op de bewuste dag raakte een klant op onbekende wijze haar portemonnee kwijt. De politie nam een aangifte op en stelde een onderzoek in.

Camerabeelden

Uit veiliggestelde camerabeelden bleek dat de portemonnee uit haar tas was gestolen door een onbekende man. Een foto van de man staat op de website van de politie en op onze website NieuwsbladvoorHuizen.nl.

De politie verzoekt personen die menen deze man te herkennen, dit te melden aan de politie via 0900-8844. Anoniem kan ook, via 0800-7000.

Twee gewonden aanrijding oprit A1 bij Crailoseweg

Foto: Bob Awick

HUIZEN Twee personen zijn gewond geraakt bij een aanrijding vrijdagmorgen bij de oprit naar de A1 bij de Crailoseweg. Op de kruising botsten twee auto's op elkaar. In elk voertuig raakte iemand gewond en zij moesten met de ambulance mee naar het ziekenhuis. De politie heeft het verkeer langs de wrakken geleid, zodat het nog enigszins door kon rijden.

Pauline geeft als buurtsportcoach zwemles aan tientallen statushouders

Niet zomaar een groep: 'Sommigen hebben mensen voor hun ogen zien verdrinken'

Pauline Rebel van Rebelsport geeft in het kader van het project buurtsportcoaches zwemles aan statushouders. "Sport verbroedert", zegt ze.

Van links naar rechts: Elen, Tsegereda, Pauline en Nathan bij het zwembad van Rebelsport. Foto: Bob Awick

HUIZEN Deze zomer hebben we een serie artikelen in het Nieuwsblad voor Huizen over de buurtsportcoaches en wat zij zoal doen. Pauline Rebel van Rebelsport geeft in het kader van het project buurtsportcoaches zwemles aan statushouders. Inmiddels hebben al tientallen van hen een a-diploma behaald. Onder hen de dames Elen Issak (22) en Tsegereda Mehrtab (27) uit Ethiopië.

Ze vinden zwemmen heel erg leuk en willen het blijven doen

De dames vluchtten uit hun vaderland, omdat zij niet in het leger wilden vechten tijdens de oorlog die er in hun land woedt. Ze kenden elkaar niet, totdat zij elkaar tegen kwamen op de vlucht. "We zijn opgegroeid op de boerderij", vertelt Elen. "Dat was hard werken. Daar hadden we geen tijd voor sport." Ze is getrouwd en haar man is nog in Soedan. Elen is bezig met een procedure voor gezinshereniging. Ook Tsegereda is getrouwd. Ze heeft twee kinderen, een zoon van 8 jaar en een dochter van 6 jaar. Haar man zit ook in Soedan en haar kinderen zijn op de boerderij bij haar ouders in Ethiopië. "Ze zijn wel veilig. Zij hoeven niet in het leger", zegt Tsegereda. Ze mist haar kinderen enorm. Ook zij wacht op gezinshereniging met haar man.
Nu ze in Nederland zijn, proberen Elen en Tsegereda er het beste van te maken. Ze spreken al redelijk Nederlands. Ze vinden het zwemmen heel erg leuk en willen het graag blijven doen. "We hopen dat we hiervoor geld krijgen van de gemeente", zegt Elen. Ze moeten rondkomen van een bijstandsuitkering en dat is krap. "Als je fysiek bezig bent, moet je de problemen die je hebt wel loslaten", zegt Pauline. Vanuit maatschappelijke betrokkenheid is zij 1,5 jaar geleden begonnen met dit project. Ze werd hiervoor benaderd door buurtsportcoach Rubin. Aanwezig bij het gesprek is ook Nathan Grootveld. Hij is vrijwilliger bij Tijd voor Meedoen en door hem en Olga Dol ging het hele balletje eigenlijk rollen. "Daar komen veel statushouders en die hadden het er over dat ze graag wilden sporten. Ik ben ook vrijwilliger bij Outvit van Rubin en bracht het bij hem onder de aandacht", vertelt Nathan. Volgens Pauline doet hij veel om de statushouders aan het sporten te krijgen en houden. "Hij heeft ze hen er steeds aan herinnerd in de groepsapp en gezegd dat ze op tijd moeten zijn", aldus Pauline. "Maar ook al zijn ze te laat, de les begint wel gewoon op tijd", zegt ze stellig. Buiten het leren van de taal is dat ook een van de dingen die de dames hebben moeten leren. Dat op tijd komen is heel Nederlands en dat hebben zij niet van huis uit meegekregen.
Pauline: "Het is ook niet zomaar een groep om les aan te geven. Sommigen hebben mensen voor hun ogen zien verdrinken. Dan moet je praten als brugman om mensen het water in te krijgen. Als je op deze manier met ze werkt en fysiek contact met ze hebt, dan voel je ook letterlijk hun angst. Dat heeft veel indruk op me gemaakt en daar wil ik ook meer mee doen. Ik wil ze hun verhaal laten vertellen, zodat mensen dat ook weten. Hierdoor heb ik er heel veel bewondering voor dat ze toch binnen 10 weken hun diploma halen."
Elen en Tsegereda hebben tijdens hun reis over het water in een rubberboot gelukkig niemand zien verdrinken. "Wel zijn er twee medereizigers overleden in de woestijn van de Sahara. Ze waren uitgedroogd. Het was er zo heet", vertelt Elen. Ook hun vlucht in de rubberboot was geen pretje. Ze beleefden er angstige momenten. "We gingen steeds scheef. Dan weer de ene kant, dan weer de andere. Zo liep er water in de boot en zaten we tot ons middel in het water." Ze hebben het wel gered en zijn nu trotse bezitter van het a-diploma. Allebei vinden bewegen gezond. Vooral Tsegereda schijnt volgens Pauline heel sportief te zijn. "Sport verbroedert", zegt Pauline. "Ik hoop dat er mensen zijn die eventueel met deze groep willen gaan zwemmen en ze helpen om zich op hun gemak te voelen. Dat zou nog een mooie aanvulling zijn op dit project."

'Als kind wandelde ik daar 's zondags met mijn vader naartoe, vanaf huis'

De bijzondere plek van Janine van der Hulst-Veerman: de oude pier

Janine van der Hulst-Veerman bij haar bijzondere plekje: de oude pier. Foto: Bob Awick

HUIZEN "Mijn bijzondere plekje in Huizen is de Oude Pier, waarvan er nog wat restanten over zijn en waar aan het eind de rode vuurtoren staat. Deze pier vertelt eigenlijk mijn levensverhaal", laat Janine van der Hulst-Veerman weten.

"Als kind wandelde ik daar 's zondags met mijn vader naar toe. Vanaf huis, ik woonde in de Zenderwijk, was dat een aardige tippel. Als ik daaraan terugdenk, begrijp ik nu hoe gek mijn vader op deze omgeving was. Hoe gek hij was op de botters, het water en de geschiedenis die Huizen rijk is. "

Seizoenen

'Als ik nu de pier op ga, ga ik niet zonder mijn iPhone voor foto's'

"Ik zag de pier in verschillende seizoenen. In de winter met sneeuw en ijs en in het voorjaar de eenden die met hun kuikens langs de pier zwommen. 's Zomers als het er stikte van de muggen en in de herfst als de tussen de basaltblokken omhooggeschoten struiken hun geelgouden blad lieten zien."

Spannend

"Eens liep ik 's winters vanaf het Surfstrand achter mijn vader aan over het ijs naar de pier. Dat was best spannend. Het ijs was nog niet zo dik en mijn vader zei dat ik een paar meter achter hem moest blijven. Ik vertrouwde mijn vader en deed wat hij vroeg, hoewel het ijs vervaarlijk onder mijn voeten kraakte en de scheuren erin schoten. Op het bevroren strand stonden mensen te zwaaien naar ons en ze riepen dat we terug moesten komen. Mijn vader negeerde ze. Hij kon erg goed schaatsen en deed dat altijd op natuurijs, misschien was het daarom dat hij het ijs wel vertrouwde? We kwamen veilig bij de pier aan."
"Toen ik in de zomer van 1989 verkering kreeg met mijn man, wandelde ik regelmatig met hem de pier op. We genoten van de zonsondergangen. Pierewaaien noemden ze dat op zijn Huizers. Later liepen we daar met onze kinderen en ook zij genoten van dit mooie stukje natuur. De nieuwe pier was er toen inmiddels. Voor hen trok 'de zwarte boot' natuurlijk. Even draaien aan het stuurwiel. Net echt!"

Rafblauwe water

"Als ik nu de pier op ga, ga ik niet zonder mijn iPhone zodat ik foto's kan nemen van het rafblauwe water, de nieuwe pier, de botters en de zeilboten die voorbij varen. En geniet ik zowel van het uitzicht richting het Nautisch Kwartier als richting het Surfstrand. Op de terugweg loop of fiets ik voorzichtig over het stukje Oude Pier met de vele barsten en scheuren terug en kom dan voorbij de jachthaven met de mooie weerspiegelingen en waar konijntjes snel tussen de struiken schieten."

Herinneringen

"Al met al vind ik de omgeving van de Oude Pier een mooi stukje natuur met bijzondere herinneringen en daarom is het mijn bijzondere plekje."

WNL volgt familie Coronel in De Opvolgers

De familie Coronel wordt gevolgd in de serie De Opvolgers van WNL. Foto: WNL

HUIZEN Presentator Sander Schimmelpenninck van WNL gaat voor het programma De Opvolgers op bezoek bij de familie van Tim en Tom Coronel.

Wie Tim en Tom Coronel zegt, denkt meteen aan autoracen, het circuit en de Dakar Rally.
Wat niet iedereen weet, is dat er een familiebedrijf Coronel is, waar ook broers Jip, Raymond, vader Tom Coronel sr. en halfbroer Glenn en halfzus Lindsay deel van uit maken.

Handelsgeest
Een kartbaan, een klimbos, sportscholen, horeca, plasma-tv's, barbecues en sneeuwkettingen; je kan het zo gek niet bedenken of de familie ziet er wel handel in. De kinderen werken ook in het familiebedrijf, maar bezitten zij dezelfde handelsgeest?

De Opvolgers met de familie Coronel is te zien op dinsdag 7 augustus om 22.15 uur bij Omroep WNL op NPO1.

Het programma volgde ook de familie Westland van de kaas. Deze aflevering is op 28 augustus te zien.

Vrijwilliger Romy ging als 14-jarige al aan de slag bij de jeugdbrandweer

'Het was totaal iets anders dan andere kinderen deden'

Romy Brugman (19) is brandweervrijwilliger. Als 13-jarig meisje zette een bezoek aan een oefenavond van de jeugdbrandweer haar in vuur en vlam voor deze bijzondere hobby.

De uitrusting van Romy.

HUIZEN Een foto waarop Romy Brugman als kleuter de brandweer bezocht, siert het ouderlijk huis. "Toen was ik nog helemaal niet van plan om bij de brandweer te gaan. Ik had er niets mee", vertelt ze nu als 19-jarige. Inmiddels zit ze al vijf jaar bij de brandweer in Huizen. Uiteindelijk was een bezoek aan de oefenavond van de jeugdbrandweer - waar haar vijf jaar oudere broer Rick lid was - er voor nodig om haar als 13-jarig meisje echt in vuur en vlam te zetten voor haar bijzondere hobby.

Romy: "Ik was gelijk verkocht. Ik vond het zo leuk. Het was totaal iets anders dan andere kinderen deden. De samenwerking als ploeg, de band met elkaar. Je hebt allemaal hetzelfde doel en iedereen heeft zijn eigen rol in het team."
Voordat ze bij de brandweer kon komen, moest ze een heel proces door. "Ik ben door een arts gecheckt. Er werd ook gekeken of ik goed in mijn vel zat. Ik moest een stuk fietsen en mijn ogen werden onderzocht. Ik moest lang wachten op de brief of ik wel was toegelaten en of ik mee mocht doen. Ik wist helemaal niet dat meerdere mensen voor een paar plekjes hadden gereageerd. Toen de verlossende brief kwam, was ik heel blij. In oktober 2013 ben ik bij de jeugdbrandweer begonnen."

Pompbediende

Romy Brugman over haar grootste hobby: "De inspanning die ik hiervoor lever, is mijn ontspanning." Foto's: Bob Awick

Lastige keuze: 'Ga ik voor school of ga ik voor mijn grootste hobby?'

Ze vertelt dat ze eerst vier maanden theorie moest doen. "Verschrikkelijk. Iedereen ging op pad en leuke oefeningen doen." Na vier maanden wist de jonge Romy zich wel te bewijzen en werd als een van de tien gekozen om mee te doen aan haar eerste wedstrijd. Ze mocht onderop beginnen als pompbediende en mee naar haar eerste wedstrijd. Naast een pompbediende (P) zijn er namelijk nog een bevelvoerder (B), aanvalsploeg (1 en 2) en waterploeg (3 en 4). "Ik kan het me nog herinneren als de dag van gisteren. Het was 12 april 2014. Ik was zo zenuwachtig. Ik kon niet eten. We moesten als eerste en werden al vroeg opgehaald, want het was in Haastrecht. Ik heb nog nooit zo gelachen en zo'n leuke dag gehad." Als pompbediende was ze verantwoordelijk voor het aansluiten van het water en hield ze contact met de alarmcentrale. Ze deed het goed en werd eerste.
"Bijzonder was dat je per persoon een jurylid hebt dat met je meeloopt. In de vier jaar dat ik aan wedstrijden heb meegedaan, kwam ik regelmatig datzelfde jurylid tegen. Bij mijn laatste wedstrijd als bevelvoerder zei hij tegen mij dat hij het nog heel goed wist hoe ik ooit als klein meisje was begonnen."

Inmiddels is Romy 19 en heeft ze de overstap gemaakt naar de vrijwillige brandweer. "Ik moest die keuze in mei 2017 maken. Ga ik voor school of ga ik voor mijn grootste hobby? Dat was lastig en ik heb er lang over getwijfeld." Inmiddels heeft ze besloten de studie HBO bedrijfskunde te gaan doen in Almere, om in ieder geval een goed 'papiertje' in handen te krijgen. Ook met haar studiebegeleider heeft ze het er over gehad. "Die zag meteen allemaal kansen. Ik zou bijvoorbeeld stage kunnen lopen bij de brandweer." Uiteindelijk besloot ze om ook bij de brandweer te blijven. "De inspanning die ik hiervoor lever is ontspanning. Ik vind het nog steeds leuk en kijk er altijd weer naar uit. Ik vind het gewoon heel mooi om te doen en wil altijd alles weten." Om echt aan de slag te kunnen, moet ze de opleiding tot manschap volgen. "Die is sinds vorig jaar wel korter. Anderhalf jaar in plaats van twee. Theorie kan ik gelukkig thuis of tijdens mijn studie doen straks. De praktijk leer ik tijdens de oefenavonden op vrijdag." Ze mag nu alleen nog maar uitrukken boven de sterkte. "En er is maar plaats voor een van de vijf aspiranten. Omdat ik het verste weg woon, is het dus lastig om die plek te bemachtigen." Ze mocht al een keer een schoorsteen vegen bij een brand. "Heel gaaf, op de hoogwerker. Daarom wil ik straks ook mijn certificaat voor de hoogwerker halen. Met sommige meldingen merk je hoe belangrijk het is om dit werk met collega's te doen en elkaar te steunen. Het vak is heel leuk, maar niet zonder die collega's. Wie weet dat ik ooit nog eens beroeps wordt. Eerst maar eens met mijn studie beginnen."

15 / 20

Sjoelen, één van de mogelijkheden bij Seniorenplezier in t Vuronger woensdag. Foto: Arnold Joseph

Vrijdag 3 augustus

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw PC, tablet of smartphone, kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL in Het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar! Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Geef en Neem tafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

De Geef en Neem tafel wordt door vrijwilligers van Versa Welzijn georganiseerd.

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Zaterdag 4 augustus

Repair Café

10.00 uur | Vivium Johanneshove Laren

Het Repair Café Laren verzet zich tegen de weggooicultuur en helpt u graag uw spullen een tweede leven te geven.

Geef en Neemwinkel

10.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

De Geef en Neemwinkel is elke eerste zaterdag van de maand geopend.

Zondag 5 augustus

Papageno Koffieconcert

11.30 uur | Papageno Huis Laren

Iedere zondag van 11.30 tot 12.30, entree € 6,50. Tickets kunt u, tot de zaterdag voor het concert 12.00 uur, boeken via de link naast de datum op www.papageno.nl.

13.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Iedere zondag staat in 't Holleblok de koffie en thee klaar, vanaf 13.30 uur bent u welkom. Wilt u meer informatie, bel dan met Ineke Hilgersom 035-6566653, of mail ien.hilgersom@gmail.com

Maandag 6 augustus

Optimalisatiecheck van uw PC/laptop

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Is uw computer toe aan een opschoonbeurt of is deze erg langzaam? Kom naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis in Laren.

Dinsdag 7 augustus

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Lekker in de natuur werken. Er wordt met een gezellige groep gewerkt in het bos of op de hei. Voor iedereen is er een klus en het is heel nuttig. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Computerhelpdesk de Brassershoeve

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

De Computerhelpdesk is in de maanden juli en augustus alleen op dinsdag geopend van 10.00 uur tot 12.00 uur. Waterstraat 2 (achter de Oude Kerk). Meer informatie: www.debrassershoeve.nl of https://huizen.seniorweb.nl.

Scrabble

13.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Ontmoet buurtgenoten tijdens deze gezellige scrabblemiddagen. Iedere dinsdag van 13.30 tot 16.00 uur. Informatie en/of aanmelden: Kees Slooten en Ans de Swaaf, 035-5251897, 06-15134169, k.slooten@ziggo.nl.

Schuift u aan?

17.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

Iedere dinsdagavond bent u harte welkom voor een verse daghap inclusief een drankje voor slechts € 8,00. Schuif tussen half 6 en half 7 aan en geniet van fijn gezelschap en lekker eten! Info: https://www.vivium.nl/johanneshove-restaurant.

3e Zomerconcert Beiaard

20.00 uur | Johanneskerk Laren

Zomerconcert Larense Beiaard te beluisteren op het grasveld bij de kerk.

Woensdag 8 augustus

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Lekker in de natuur werken. Er wordt met een gezellige groep gewerkt in het bos of op de hei. Voor iedereen is er een klus en het is heel nuttig. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Senioren Plezier

9.30 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

Senioren Plezier is een ontmoeting, een gesprek met elkaar over alledaagse zaken of over een mooi boek. Samen sjoelen, rummikub of scrabble spelen kan ook. De gastvrouwen Rita en Tineke ontvangen u graag met een kopje koffie of thee en een hartelijk gesprek.

Film aan de Brink - The Party

14.30 uur | Brinkhuis Laren

'The Party' is een zwarte komedie vol scherpe dialogen over een etentje van vrienden dat volledig escaleert. Entree: € 5,-.

Donderdag 9 augustus

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Lekker in de natuur werken. Er wordt met een gezellige groep gewerkt in het bos of op de hei. Voor iedereen is er een klus en het is heel nuttig. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Koffieochtend in Brinkhuis

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Op donderdagmorgen wordt er door de gastvrouwen koffie en thee geschonken in de bovenzaal van het Brinkhuis. Even tijd voor elkaar en een gezellig babbeltje.

Taalcafé Laren

10.30 uur | Het Muziekcentrum Schering en Inslag Laren

Het Taalcafé in Laren is een ontmoetingsplaats en oefenplaats voor anderstaligen. Samen met vrijwilligers wordt het Nederlands geoefend.

Foto: Pixabay

HILVERSUM Op pad met de boswachter zaterdag 4 augustus van 20.00 tot 21.00 uur om reeën te ontdekken in het Corversbos. Verzamelen op de parkeerplaats van de Algemene begraafplaats Berestein aan de Corverslaan 1. Zie ook natuurmonumenten.nl. Foto: Pixabay

Nieuw bos kun je aanplanten, maar ontstaat ook vanzelf

De landschappen van Groen Gooi in het Huizer Museum

Nieuw bos is een van de landschappen in de regio. Je kunt het aanplanten, maar het ontstaat ook vanzelf. Bijvoorbeeld als bosrand langs de hei.

Een screenshot uit het filmpje dat Roy Visser met zijn drone maakte van de nieuwe bossen. Foto: Roy Visser

HUIZEN De tentoonstelling Groen Gooi is tot en met 30 september te zien in het Huizer Museum aan de Achterbaan 82. De tentoonstelling maakt deel uit van het Erfgoedfestival Groen in Gooi & Vecht. De tentoonstelling belicht op verschillende manieren de negen landschappen die onze regio rijk is. In een serie verhalen vertellen we daar meer over. Deze week staan de nieuwe bossen centraal.

Nieuwe bossen zijn sinds 1850 aangeplant. Op de verlaten akkers kwam eikenhakhout; uit de bast won men looistof voor leerbewerking. Op de heide werden dennen geplant omdat er vraag was naar houten palen om mijngangen te stutten, het zogenaamde mijnhout.

Verwarming

Bij aanplant nieuwe bossen is een historische vergissing gemaakt

In de barre winter van 1944/45 werden veel bomen gekapt voor verwarming. Zo ook in het Spanderswoud. Na de oorlog is daar een bos aangeplant met veel uitheemse boomsoorten zoals de Oostenrijkse den, Corsicaanse den, Douglas, fijnspar, Japanse lariks en Amerikaanse eik.
Bij de aanplant van nieuwe bossen is een historische vergissing gemaakt door Amerikaanse vogelkers aan te planten als bodemverbeteraar. Dat bleek niet te werken, de exoot begon overal te woekeren en nog steeds is het bestrijden van wat we nu bospest noemen een zorg in de bosbouw.

Bosranden

Nieuw bos kun je aanplanten, maar nieuw bos ontstaat ook vanzelf op heidevelden door natuurlijke uitzaai van berk, eik, lijsterbes en grove den. Zo kregen we prachtige bosranden aan de rand van de heide.

Dronebeelden

Bij elk landschap maakte Ernst van der Sloot ook een liedje. Zondag plaatsen wij dat met een filmpje online op onze website bij dit verhaal. De beelden zijn gemaakt door Roy Visser. Hij won in 2017 de Dutch Drone Award, waarvoor hij ook in 2016 al was genomineerd. In de regio is hij een bekend gezicht. Hij is verantwoordelijk voor alle dronebeelden die te zien zijn bij de tentoonstelling Groen Gooi in het Huizer Museum. Roy maakt websites, en luchtfoto's en filmopnamen. Zijn beelden geven de mogelijkheid het landschap vanuit een ander perspectief te zien, waardoor het museum kan laten zien hoe divers het is.

Erfgoedfestival

De tentoonstelling in het Huizer Museum maakt deel uit van het Erfgoedfestival Groen in Gooi & Vecht. Het erfgoedfestival laat het publiek op een laagdrempelige manier kennismaken met Gooise groenverhalen via tentoonstellingen, wandel- en fietsroutes en lezingen. Door de hele regio worden activiteiten georganiseerd. Naast het Huizer Museum doen Singer Laren, Kasteel Museum Sypesteyn, Museum Weesp, het Muiderslot, Pampus, Tussen Vecht en Eem en heel veel andere organisaties mee.

Zie voor meer informatie HuizerMuseum.nl en groeningooienvecht.nl.

Zomermarkt Oostermeent

HUIZEN Winkelcentrum Oostermeent houdt zaterdag 4 augustus een Zomermarkt.

"Springkussens, suikerspinnen, oude ambachten en veel leuke kramen", beloven de winkeliers. "En het wordt mooi weer, dus gezellig een drankje op een van de terrassen kan ook."

Dit jaar staat er zelfs een stand van Tupperware. "Al jaren bekend en nu weer aanwezig met allerlei nieuwe producten die in uw keuken niet mogen ontbreken." Ook is er een Surinaamse foodstand met heerlijke gerechten, diverse kledingkramen, allerlei hebbedingetjes en voor de kinderen een grote suikerspinnenkraam." Voor de wat oudere kinderen is er ook nog een enorme tractor als springkussen voor de wat oudere kinderen en een aparte voor de jongste kids.

Fietsen met Wielertourclub Huizen

HUIZEN Wielertoerclub Huizen houdt zaterdag 4 augustus weer een fietstocht. Deelnemers kunnen kiezen uit drie fietsafstanden: Huizen-Posbank 180 km, Huizen-Hoenderloo 135 km en Huizen-Otterlo 115 km.

Voor de langste afstand wordt het startsein gegeven om 08.00 uur. Inschrijven kan vanaf 07.45 uur. Voor de andere afstanden kunnen de deelnemers starten om 09.00 uur, het inschrijven daarvoor kan vanaf 08.30 uur. De start is vanaf het clubhuis 'aan de meet' aan de Crailoseweg 80.

Het betreft Clubtochten maar voor iedereen met een racefiets is het mogelijk om mee te rijden met één van de groepen. Bij elke groep is er een wegkapitein en zijn er deelnemers die de route kennen. Bij de inschrijving kunnen de deelnemers aansluiten bij een groep die past bij ambitie qua afstand en het individuele fietsniveau.

In de langste afstand zitten wat klimmetjes, vooral op de Posbank. De tocht naar Hoenderloo gaat over de heuvelachtige heidevelden rond Radio Kootwijk. De routes zijn zo veel mogelijk over mooi asfalt of betonnen fietspaden. Dat houdt wel in dat we daar niet alleen rijden en dat rekening gehouden moet worden met andere gebruikers van het fietspad.

Het inschrijfgeld bedraagt € 3,50 en voor NTFU-leden € 2,50. Zie ook wtchuizen.nl.