Nieuwsblad voor Huizen

6 december 2018

Nieuwsblad voor Huizen 6 december 2018


Nieuw gebouw Erfgooiers College

Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

HUIZEN Als de gemeenteraad instemt met het het definitieve krediet dat nodig is, krijgt het Erfgooiers College een compleet nieuw schoolgebouw. Dat laat de gemeente weten.

In eerste instantie was er alleen sprake van vernieuwing, maar de partij die na de Europese aanbesteding uit de bus kwam als bouwer, Zenzo MV VOF, heeft een bieding gedaan voor een compleet nieuw schoolgebouw. Dit zal dan aardgasvrij, bijna energieneutraal en volgens Frisse Scholen B worden opgeleverd. Het Erfgooiers College gaat daarnaast extra investeren in zonnepanelen.
Jaap Augustijn, plaatsvervangend rector en verantwoordelijk voor de nieuwbouw: "Wij zijn blij met de uitkomst van deze aanbesteding. De samenwerking met wethouder Verbeek en de ambtenaren was prettig. Wij kunnen nu op weg naar een schoolgebouw dat voldoet aan de eisen van deze tijd en waar het voor leerlingen en leraren prettig werken is." De school zelf gaat 2 miljoen euro in de nieuwbouw stoppen.
Om de opdracht aan Zenzo te gunnen is een krediet van de gemeente nodig van 11.032.000 euro. Al eerder heeft de gemeente 10.500.000 euro hiervoor beschikbaar gesteld. Om de school volledig energieneutraal te kunnen maken, is een lening van maximaal 400.000 euro nodig, tegen 3% rente en een looptijd van 25 jaar. Het voorstel wordt op 7 februari in de gemeenteraad besproken.

3

Action op zijn vroegst pas half januari open

HUIZEN Action gaat pas op zijn vroegst half januari open. Dit is op dit moment de planning en nog wel onder voorbehoud, laat het bedrijf desgevraagd weten.

De Action wordt gevestigd in de oude winkels van Kijkshop en Scapino aan de Achterbaan in Huizen en daar wordt nog druk verbouwd. Er wordt een winkel gemaakt van rond de 1.000 vierkante meter. De beide winkels moesten hiervoor aan elkaar gekoppeld worden, waarvoor de trap gedicht moest worden en een andere ingang gemaakt.
Eerder hoopte het bedrijf rond de jaarwisseling open te kunnen gaan, maar dat wordt dus niet gehaald.

Heel veel kinderen blij met sinterklaasfeest 'Gun het een ander gratis'

Foto: Bob Awick

HUIZEN Sinterklaas is weer bij heel veel kinderen thuis geweest om cadeautjes te brengen. De Facebookgroep 'Gun het een ander gratis' kon ook heel veel kinderen blij maken afgelopen vrijdag met een speciaal bezoek van de goedheiligman. Heel veel sponsors hebben dit mogelijk gemaakt, waaronder 't Visnet, waar het feest plaatsvond.

Kaffeeklatsch

Foto: Bob Awick

Anne-Kathleen Lieftink (33) heeft haar eerste boek uitgegeven: 'Kaffeeklatsch'. Het bevat bakrecepten van haar grootmoeder die in Duitsland woont.

9

Helpen maakt happy!
Huizenvoorelkaar is de nieuwe verzamelplaats voor vrijwillige inzet en laat je in één oogopslag zien wat er in jouw buurt te doen is. Reageren op een van de onderstaande vragen? Kijk op Huizenvoorelkaar.nl en meld je aan. Je kunt direct een bericht sturen naar de contactpersoon. Kom je er niet uit? Bel dan voor een afspraak of kom binnenlopen.

Nieuw op Huizenvoorelkaar:
Filmavond organiseren
In De Marke De Meenthoek wordt er iedere maand een filmavond georganiseerd. Wil jij hierbij ondersteunen? Je haalt en brengt bewoners van hun appartement naar het restaurant en deelt koffie en thee uit. Je kiest samen met de andere vrijwilligers een film uit of in overleg met de activiteitenbegeleiding. De filmavond is elke 2e woensdag van de maand van 19.00 tot 21.00 uur. Help jij mee de volgende filmavond regelen?

Tijd voor Meedoen!
Lijkt het je leuk om mensen te helpen met het omzetten van passies in gemeenschappelijke activiteiten? Je kunt Tijd voor Meedoen hier op meerdere manieren mee helpen. Ben jij goed in regelen en een netwerk opbouwen? Of ondersteun je liever met het coachen van mensen? Help je liever met ontvangst van bezoekers en een gezellig praatje? Een gastvrouw/heer is ook van harte welkom. De vereniging is gevestigd in Het Huis van de Buurt aan de Draaikom in Huizen.

Handje helpen op de Klantenadministratie
Kom jij de Voedselbank 't Gooi op de klantenadministratie een handje helpen? Hier wordt gekeken of iemand in aanmerking komt voor een voedselpakket. Ze zoeken iemand die wil helpen met het beantwoorden van telefonische vragen, gegevens wil registreren en lijsten wil verzorgen met de aantallen van de pakketten. Het zou fijn zijn als je voor langere periode beschikbaar bent en kennis hebt van Excel en Outlook.

Wil jij thema's bedenken voor de bibliotheek?
Op elke 1e en 3e donderdag van de maand zijn er themaochtenden in de bibliotheek in Eemnes. Hier kun je elkaar ontmoeten, leren over interessante onderwerpen of ondersteunen bij digitale vragen. Wil jij hiervoor onderwerpen bedenken en helpen met de uitvoering en promotie? De themaochtenden zijn van 10.00 tot 12.00 uur en zitten vol met gezelligheid en koffie of thee met iets lekkers erbij.

Vrijdag 7 december
Rooms-Katholieke Thomaskerk: 10.15 u. W. van Wegen
Zaterdag 8 december
Hervormde Nieuwe Kerk: 19.00 u. Uur van Bezinning t.v.v. Heilig Avondmaal
Zondag 9 december – Tweede Advent
Rooms-Katholiek Thomaskerk: 9.30 u. W. van Wegen
Vrij-Katholieke Michaël and all Angels: 10.30 u. H.Mis (Eng); 19.30 u. H.Lof (Eng)
Hervormde Oude Kerk: 9.30 u. en 18.30 u. P.M. van 't Hof – HA; Hervormde Nieuwe Kerk: 9.30 u. en 17.00 u. G.J. Mantel – HA; Hervormde Zenderkerk: 9.30 u. en 17.00 u. G.J. Roest – HA; Hervormde Meentkerk: 9.30 u. en 17.00 u. F. van Velzen – HA
Hervormde De Brug: 10.30 u. Evangelist J. Verkerk
Hersteld Hervormde Kerk 't Visnet: 9.30 u. H. Verheul; 18.45 u. R. van de Kamp
Vrije Hervormde Gemeente (in Chr. Geref. Kerk): 11.30 u. A. Kot – Voorbereiding HA; 19.00 u. A. Kot
Protestantse Kruiskerk: 10.00 u. R. van Putten; 19.00 u. Kees van Velzen – Huizen zingt; Protestantse Goede Herderkerk: 10.00 u. P. van der Schans; Protestantse Oosterlichtkerk: 10.00 u. M. van der Herberg
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ichtuskerk: 9.30 u. P. Boonstra; 17.00 u. W.Q. Hoorn
Christelijke Gereformeerde Kerk: 9.30 u. G. Oberink; 17.00 u. C. van Atten
Christengemeente: 10.00 u. Gerrit Lolkema
Pinkstergemeente: 10.00 u. Rik van Boven
Baptistengemeente (in aula Erfgooierscollege): 10.00 u. Dennis van der Zee
Thousand Hills (in gebouw Muziekvereniging Prinses Irene): 10.30 u. Kerkdienst
Moluks-Evangelische Pniëlkerk: 10.30 u. Kerkdienst
Koninkrijkzaal van Jehovah's Getuigen: 10.00 u. Samenkomst

Samenstelling A. Krijnen

Weerbericht

Zeer onbestendig, geleidelijk minder zacht

Het vrij koude weer is sinds half vorige week uit de lucht. Een wisselvallig en zacht weertype is er voor in de plaats. Tot en met zondag bepaalt een westelijke stroming het weer. Fronten van depressies brengen soms veel regen. In de loop van het weekeinde bouwt zich een gebied van hoge luchtdruk op, waardoor het na het weekeinde droger wordt maar geleidelijk kouder.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar vrijdag regent het en ook overdag zijn er perioden met regen. De wind uit het zuidwesten neemt toe tot hard of stormachtig met kans op zware windstoten. Het wordt 11 à 12 graden. Ook in het weekeinde overheerst bewolking met kans op buien. Af en toe klaart het even op. Zaterdag blaast er nog een stevige westenwind, zondag meer noordwest en iets in kracht afnemend. Het is minder zacht. Zaterdag wordt het 9 à 10 graden. Zondag 8 graden.

Trend na het weekeinde

Het hogedrukgebied trekt noordoostwaarts waardoor de stroming oostelijk wordt. Het wordt flink kouder met maxima tussen 2 en 5 graden. In de nacht vriest het licht. Het blijft vrijwel droog. Mogelijk wordt het eind van de week minder koud. De kans op regen neemt dan toe.

Weetje

Na de zeer droge zomer was ook de herfst van 2018 zeer droog. Er viel in onze regio circa 125 mm neerslag tegen 240 mm normaal. De herfst staat op de zevende plaats in de top 10 van droogste herfstseizoenen. Het was tevens een record zonnige herfst met 457 uren zon tegen 314 zonuren normaal. Het vorige record was 449 uren zon in de herfst van 1959.

Foto: Ab Walet

Veel paddenstoelen ben ik hier in de buurt niet tegengekomen dit najaar. Helaas, want ik kijk altijd graag en met verwondering naar die mooie creaties. In de buurt van het IJzeren Veld zag ik deze schoonheid gelukkig wel op de restanten van een oude beuk. Het is een spekzwoerdzwam. Prachtig scrabblewoord ook trouwens, alleen de letterwaarde is al 38 punten! De tijd van spelletjes en warme chocolademelk breekt weer aan!

Kerstinloop in 't Visnet

HUIZEN Traditioneel organiseert een werkgroep een kerstinloop op tweede kerstdag in 't Visnet aan de De Ruyterstraat 7 in Huizen.

Op deze middag en avond is iedereen van harte uitgenodigd om samen een gezellige tijd te beleven. Jong, oud, alleengaand of met een gezin. Gastvrouwen en -heren ontvangen de bezoekers vanaf 14.30 uur voor een kopje thee, koffie of iets anders. Rond 18.00 uur wordt een 4-gangenmaaltijd aangeboden en om ongeveer 20.00 uur wordt de kerstinloop afgesloten.

Wie een bijdrage wil leveren, bijvoorbeeld met een voordracht, zang of muziek, kan dit melden. Voor de kinderen zijn er stripboeken en tekenmateriaal. Deze kerstinloop wordt gratis aangeboden. Een vrijwillige bijdrage wordt echter zeer op prijs gesteld. Aanmelden kan tot uiterlijk 17 december bij Rika Harmsen, telefoon 035-526 70 06 of via e-mail: fam.harmsen@versatel.nl.

Brug Aanloophaven wordt vrijdag feestelijk verlicht

Groep brugwachters zorgt voor levendigheid in de buurt

De brug aan de Aanloophaven wordt vrijdag voor het eerst feestelijk verlicht, dankzij de inzet van een groep vrijwillige brugwachters en hulp van de gemeente.

Foto: Bob Awick

HUIZEN Door de inzet van een fanatieke groep brugwachters wordt aanstaande vrijdag de brug aan de Aanloophaven bij de Westkade feestelijk verlicht. Mede ook dankzij een voorstel van raadslid Jeroen Ribberink van de VVD, dat door de gehele raad werd ondersteund. Afgelopen zaterdag werd de verlichting door de brugwachters opgehangen.

Nicolette van Gorp, vanaf het begin betrokken bij het initiatief, is druk bezig om allerlei dingen te regelen voor het heuglijke moment. "Ik wil kijken of ik kerstbomen kan regelen." De feestelijke verlichting wordt namelijk aangestoken tijdens het 'Buurten bij de Brug' van 17.00 tot 19.00 uur. "Dat doen we één keer in de maand met elkaar en dan zijn buurtbewoners en belangstellenden ook welkom." Wethouder Marlous Verbeek komt om 18.00 uur de ongeveer 8.000 ledlampjes aansteken. "De buurt is zo veel levendiger geworden nadat we zijn gestart om met een groep vrijwilligers voor Vaarkracht de brug te bedienen. Het is zo veel meer geworden dan we ooit hadden gedacht", aldus Nicolette.

Samen met Robert Rust van de Stichting Vaarkracht, die vaartochten voor mensen met kanker en hun naasten verzorgt, maakte zij in 2016 een plan om de brug te gaan bedienen. "Jan Scha nam afscheid en wij wilden op deze manier geld verdienen voor de stichting. We hoorden een lange tijd niets, tot we begin dit jaar gebeld werden of we de brug wilden gaan bedienen." Dat ging niet zonder slag of stoot, want Jan Schra ging de strijd aan met de gemeente hierover, maar uiteindelijk is het nu de groep van 20 vrijwilligers die de brug bedient. "Dat is zo leuk. Je hebt contact met de mensen op de boot, maar ook met fietsers en voetgangers die langskomen. Uiteindelijk hebben we ook een bank bij de brug gezet. Je leert zo veel mensen uit de buurt kennen. Even de hond uitlaten is er niet meer bij, want je komt steeds weer mensen tegen waar je even een praatje mee maakt."

Wethouder Marlous Verbeek ontsteekt de 8.000 ledlampjes

De brugwachters zochten ook contact met de gemeente over de verrommeling van het gebied. "Het kan nog beter, maar inmiddels is al veel troep opgeruimd en zijn gezonken boten boven water gelicht. Het blijft een punt van aandacht wat ons betreft. We hebben met de groep inmiddels ook een Valk aangekocht om mee te varen. We zijn trots op deze plek in onze buurt. Het kan zo'n mooie toegang zijn tot ons dorp. Daar blijven we dus ook ons best voor doen. Op 12 december hebben we een overleg met de wethouders Marlous Verbeek en Roland Boom hierover. "

Om het ook in de donkere dagen wat gezelliger te maken, kwam ze op het idee om de brug te gaan verlichten. "Ik ben gaan googelen en kwam in Veendam uit. Daar zijn het ook vrijwilligers die de bruggen verlichten. We hebben vervolgens de fabrikant van die verlichting gevonden en gesproken. Het was best wel puzzelen om te kijken hoe we de verlichting het best aan konden brengen, maar we zijn eruit gekomen."

Afgelopen zaterdag werd door de groep de verlichting op de brug aangebracht. "Van een schilder in de buurt konden we een steiger lenen. Buurtbewoners die niet in staat waren om daar op te klimmen, gingen bijvoorbeeld koffie zetten of maakten een pan soep. Dat is het leuke aan deze groep. Ook de regen kon ze niet deren. De mensen bleven gewoon."

De verlichting is door de groep gekocht en kostte rond de 500 euro. Dankzij het voorstel van Jeroen Ribberink werd het contact met de gemeente hier ook snel over gelegd en die heeft ervoor gezorgd dat er stroompunten zijn aangelegd op de brug en betaalt ook voor de stroom. "Maar dat zal niet veel zijn. Het is ledverlichting en kost ongeveer 10 tot 15 cent per uur."

Buurtbewoners en belangstellenden zijn vrijdag welkom om de ontsteking van de lichten bij te wonen. "Er is koek-en-zopie. We gaan er iets moois van maken!"

Nieuw gebouw Erfgooiers College

Vervolg voorpagina

Wethouder Marlous Verbeek: "Na bespreking en goedkeuring van de gemeenteraad kan het Erfgooiers College aan de slag met de bouw van een schoolgebouw dat duurzaam is en past bij het onderwijs dat in Huizen wordt geboden: een van de uitgangspunten in ons coalitieakkoord."

Bouw

Als de raad instemt met het beschikbaar stellen van het krediet en de lening kan het ontwerp worden uitgewerkt. Dan wordt ook de omgevingsvergunning aangevraagd. Start van de bouw is in augustus 2019 gepland. De oplevering vindt dan eind 2020 plaats.

Mailadres onderzoeks-commissie integriteit gemeente

HUIZEN Inwoners, bedrijven en medewerkers kunnen via het mailadres melding@commissie-hzn.nl meldingen doen van misstanden in de gemeentelijke organisatie op het gebied van integriteit.

Dit e-mailadres blijft minimaal tot en met januari 2019 in gebruik. Naar postbus 325, 1270 AH Huizen kunnen meldingen per post worden gestuurd.

De externe onderzoekscommissie is opgericht naar aanleiding van een melding over vermoedelijke integriteitsschendingen bij het team Wijkbeheer en Service. Het college heeft hier onderzoek naar laten doen door Deloitte Forensic Services BV. De bevindingen waren voor het college aanleiding voor een aantal maatregelen, waaronder het instellen van deze externe commissie.

Ook dit jaar extraatje van gemeente voor minimagezinnen

Foto: Pixabay

HUIZEN Net als vorig jaar heeft de gemeente vorige week cadeaupakken uitgereikt aan gezinnen met kinderen die van een minimuminkomen moeten leven.

Het gaat in totaal om 225 gezinnen die een cadeaupakket krijgen

Naast een bon van 100 euro die in de supermarkt kan worden besteed, bevat het pakket een VVV-bon ter waarde van 50 euro per kind. Die VVV-bon is specifiek bedoeld voor cadeaus voor kinderen tot 18 jaar.

Verzachten
Het gaat in totaal om 225 gezinnen. Zij zijn per brief uitgenodigd om het cadeaupakket op te halen. Wethouder Maarten Hoelscher: "Armoede kunnen wij helaas niet uitbannen. Wel kunnen we iets doen om de decembermaand te verzachten. Daarom besteden wij de zogenaamde Klijnsma-gelden aan kinderen zoals bedoeld in de wet en zoals is afgesproken in het collegeprogramma."
Elk jaar ontvangen gemeenten aanvullende middelen van het Rijk, de zogenaamde Klijnsma-gelden. Dat geld is bedoeld voor met name kinderen die opgroeien in situaties waar sprake is van een laag inkomen. De feestdagen zijn een extra dure periode. Bij minimagezinnen met kinderen is er meestal geen geld voor cadeaus of een feestelijke maaltijd. Voor kinderen - maar ook voor hun ouders - is dit niet altijd makkelijk. Daarom gebruikt de gemeente een deel van de Klijnsma-gelden voor een extraatje voor de feestdagen voor kinderen uit gezinnen die van een minimum leven, zoals bijstandsouders met kinderen en ouders die alleen bijzondere bijstand hebben gekregen.

Theo Egberink

Burgerlid Adviescommissie Beeldende Kunst in Huizen, Vrijwilliger Staatsbosbeheer (Flevoland), 69 jaar, sinds 1975 in Huizen

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik was werkzaam in het (Montessori-)onderwijs. Nu gepensioneerd, maar druk met oppassen, klussen, uitstapjes (o.a.museumbezoek) en tuinieren."

Wat zou je graag nog voor een beeld in Huizen willen hebben?
"Een beeld van glas met licht (!) om ook in donkere tijden een open ruimte mooier te maken."

Wat vind je het mooiste beeld?
"De meeste 'click' heb ik – door mijn kleinzoon - met Benjamin (het roze beeld in het Stadspark), het meest interessant is 'Het standbeeld' (bronzen onderbeen van een paard langs de aanloophaven) doordat het de verbeelding is van een ruiterstandbeeld."

Wat is je favoriete plek in Huizen?
"De pier en het havenhoofd van Huizen."

Huizen mist nog ...?
"Een lightrailverbinding met Almere en Hilversum/Utrecht."

Als je een dagje de burgemeester van Huizen was, wat zou je doen?
"Op 1 januari meedoen aan de nieuwjaarsduik."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De ontwikkeling van het gebied rondom de Krachtcentrale."

Welk groot evenement zou naar Huizen moeten komen?
"Een muziekfestival zoals Huizpop."

Naar welk land zou je nog willen?
"Naar Nieuw-Zeeland vanwege zijn natuurschoon en zijn vele culturen."

Wat zou je nooit (meer) doen?
"Zelf vuurwerk maken: levensgevaarlijk, heb ik gemerkt."

Wat is je favoriete spreuk?
"Het is niet geluk hebben, maar geluk zien te krijgen en daar moet je je best voor doen!"

Auto over de kop op Ambachtsweg

Foto: Bob Awick

HUIZEN Een auto is maandagmiddag op de Ambachtsweg over de kop gegaan, vermoedelijk door een uitwijkmanoeuvre. De auto raakte daarbij ook nog een andere auto. Dat voertuig liep hierbij ook schade op. Het team Verkeers Ongevallen Analyse van de politie heeft na het ongeval een onderzoek ingesteld naar de oorzaak. De bestuurder kon zelf uit het voertuig kruipen.

Boete voor 14 fietsers zonder licht

Foto: Pixabay

HUIZEN De politie heeft dinsdagmorgen 14 fietsers bekeurd voor het rijden zonder fietsverlichting. Dat meldt de politie op haar Facebookpagina.

"Opvallend was dat veel mensen goedwerkende verlichting hebben op hun fiets, maar die uit luiheid of gemakzucht niet aanzetten", staat er te lezen.

90% in orde
"Het aantal bekeuringen is niet zo hoog, omdat zo'n 90% van de fietsers hun verlichting keurig op orde had. Een opvallend hoog percentage, zo zien we het graag!" De controle vond plaats op het Gooierserf.

Het rijden zonder licht levert een boete van 55 euro op.

Partou neemt De Kikkertjes over

HUIZEN Kinderopvangorganisatie Partou neemt per 1 januari kinderdagverblijf De Kikkertjes over. De 16 medewerkers komen in dienst van Partou.

Marjan Sikking is 22 jaar eigenaar geweest van De Kikkertjes: "Het is voor mij tijd om het stokje over te gaan dragen. Zorgvuldig heb ik deze organisatie uitgezocht, die goed aansluit bij hoe ik kinderopvang zie. Omdat zij kleinere organisaties zoals De Kikkertjes klein en overzichtelijk houden, voor ouders, kinderen en medewerkers, maar met de voordelen van een grote organisatie waar alle kracht en mogelijkheden voorhanden zijn."

Anne-Kathleen (33) maakt boek met bakrecepten van haar Duitse oma

'Ik vind nostalgie heel belangrijk en dat wil ik ook in leven houden'

Haar moeder kwam naar Nederland voor de liefde. Anne-Kathleen wil met haar boek met lekkere baksels haar Duitse afkomst eren.

Anne-Kathleen met haar boek 'Kaffeeklatch' waarin ze haar Duitse afkomst eert met lekkere bakrecepten voor bij het koffieleuten. Foto: Bob Awick

HUIZEN Anne-Kathleen Lieftink (33) uit Huizen heeft haar eerste boek uitgegeven: 'Kaffeeklatsch'. Het bevat bakrecepten van haar grootmoeder die in Duitsland woont. De recepten worden afgewisseld met enkele eigenwijze ideeën over het leven. "Op die manier heb ik er ook iets van mijzelf in gestopt", aldus Anne-Kathleen.

"Vanaf dat ik ben opgegroeid heb ik de recepten van mijn moeder geleerd, die ze weer van mijn oma heeft geleerd. Ik heb ze nu op papier gezet." Ze legt uit dat het idee eigenlijk van haar vriend komt: "Hij zei dat als iemand anders het kon ik het zeker ook moest kunnen. Het is een heel project geweest en heeft heel veel tijd gekost, maar ik ben trots op het resultaat."

Haar overgrootmoeder is Duits, net als haar moeder. Die trok voor de liefde naar Nederland en daar werd Anne-Kathleen geboren. Oorspronkelijk komt Anne-Kathleen uit het oosten van Nederland en door de liefde kwam zij in Huizen terecht, bij haar vriend. Inmiddels woont ze hier al een aantal jaren en heeft het naar haar zin.
Anne-Kathleen legt uit dat het in Duitsland heel gebruikelijk is om rond half vier 's middags met zijn allen om tafel te gaan zitten om koffie te drinken en met elkaar te kletsen. Daar horen lekkere baksels bij. "Ik vind die nostalgie belangrijk en wil dat ook in leven houden." Een portret van haar overgrootoma hangt dan ook in haar huis en is terug te vinden in het boek. "Ik weet dat er weleens spanningen zijn tussen Duitsers en Nederlanders, maar dit is het positieve van mijn achtergrond. Eten verbindt mensen en zit echt bij ons in de familie. Mijn oma heeft zelfs een pension gehad."

Een portret van haar overgrootoma is ook in het boek terug te vinden

Oegmoe

Ze schreef het boek vanuit haar kleine onderneming Oegmoe's Kuchen. "Mijn nichtje kon het woord 'Uhrgrossmutter' niet goed uitspreken, het Duitse woord voor overgrootmoeder. Zij maakte er daarom altijd Oegmoe van. Tegenwoordig wordt mijn oma door haar achterkleinkinderen Oegmoe genoemd. Dat hoort bij de familie en dat wil ik in ere houden met deze onderneming." Daarnaast maakt Anne-Kathleen ook nog sieraden van hout, stof en klei onder de naam Ella L. "Die verkoop ik via Etsy of op markten, waar ik ook honing uit Duitsland verkoop. En ik werk nog twee dagen in de gehandicaptenzorg. Dat vind ik ook heerlijk om te doen. Vooral het contact met mensen."

Het leuke aan bakken vindt ze vooral het delen met anderen

Delen

Zelf houdt ze van lekker eten en is, zoals ze zelf zegt, gezegend met een smal lijf. "Maar ik let ook op mijn eten. Voornamelijk doordeweeks probeer ik gezond te eten. Dat werkt voor mij heel goed. Maar af en toe zondigen, moet kunnen." Het leuke aan bakken vindt ze vooral het delen met anderen. "Het is mooi om te zien dan anderen van je baksels genieten." Dat wilde ze ook delen met anderen door middel van haar boek. "Maar dat bleek niet altijd heel eenvoudig hoor. Ik moest goed checken of ik wel alle ingrediënten op had geschreven. Ik heb ook regelmatig met mijn oma gebeld om aan haar te vragen hoe het ook alweer precies zat."
Daarnaast moesten de baksels natuurlijk ook nog op de foto worden gezet. "Dat heb ik zelf gedaan. Andere foto's in het boek, waar ik op sta, zijn door een vriendin gemaakt." Ook de opmaak van het boek heeft ze zelf gedaan. "Mijn vriend is wel blij dat het nu af is, ziet hij me ook weer eens", zegt ze lachend.
Nu gaat ze zich weer storten op het maken van sieraden, maar ze sluit niet uit dat er in de toekomst nog een boek van haar uitkomt. "Mijn zus kan niet tegen gluten, dus glutenvrije recepten vind ik ook wel wat, of een boek met gezonde recepten."

Het boek is voor 8 euro te koop bij onder andere Bol.com en Etsy. Haar volgen kan via Facebook of Instagram via ella.l.en.oegmoes.kuchen.

Musical4daagse bij Dance-Point in de kerstvakantie

Voor kinderen van 6 tot 12 jaar

Kinderen vanaf 6 jaar kunnen al meedoen. Foto: Musical4daagse

HUIZEN Dance-Point aan de Havenstraat 305d organiseert in samenwerking met de Musical4daagse vier dagen zingen, dansen en acteren voor kinderen van 6 tot 12 jaar. De Musical4daagse vindt plaats van 27 tot en met 30 december bij Dance-point.

"De Musical4daagse is inmiddels een begrip in Noord-Holland en Utrecht. Afgelopen kerstvakantie en herfstvakantie was het een groot succes met meer dan 50 aanmeldingen. Vier dagen zingen, dansen en acteren, met als afsluiter een echte voorstelling voor een publiek van familie en vrienden", aldus theaterdocenten Caroline Leardi en Jeroen Heiligers die het concept hebben ontwikkeld. Het unieke concept geeft kinderen van 6 tot 12 jaar de kans om in de vakantie een intensieve musicaltraining te volgen.

Het is de eerste keer dat de Musical4daagse in Huizen wordt gehouden, maar het concept bestaat al langer. Fenna (11): "Het was superleuk om met de Musical4daagse mee te doen. Vooral het oefenen en het optreden waren heel leuk!" De moeder van Taco: "Toen ik aan Taco (6) vroeg wat hij zo leuk vond aan de einduitvoering van de Musical4daagse, zei hij: 'Als ik op het podium sta en de lichten gaan aan, dan voel ik me magisch!' Hoe tof kan een vakantie zijn!" De vader van Sara laat weten dat zijn dochter de Musical4daagse een 10 geeft. "Wij als ouders waren ook enthousiast over de musical die door haar en de andere kinderen in vier dagen tijd heel goed werd neergezet. Wat een leuke, mooie uitvoering en heel goed voor het zelfvertrouwen van onze dochter."

Aanmelden voor de Musical4daagse kan tot 13 december via de website www.musical4daagse.nl. Let op, er is maar beperkt plaats! Kosten voor 4 dagen: € 127,95.

Toernooi leerlingen basisschool

Vorig jaar werd het toernooi voor het eerst gehouden. Archieffoto: Bob Awick

HUIZEN TTV Huizen en TTV Bijmaat organiseren zaterdag 15 december weer een tafeltennistoernooi voor alle basisscholen in Huizen en de Bijvanck.

Vorig jaar hebben beide verenigingen de handen ineengeslagen voor het eerste basisschooltoernooi en dit jaar gaan ze het weer doen. Het doel is om tafeltennis weer op de kaart te zetten. Het toernooi is voor alle leerlingen van de basisscholen.
Voor de groepen 1 t/m 3 wordt een spelletjescircuit gehouden en voor de groepen 4 t/m 8 een echt toernooi. Er wordt gestreden op persoonlijke titel, maar er wordt ook gestreden om een schoolprijs. Inschrijven kan tot 8 december. Deelnemers krijgen uiterlijk 14 december te horen op welke locatie zij spelen en op welke tijden. De voorrondes worden namelijk gehouden in de zalen van beide clubs: bij TTV Huizen in de gymzalen Holleblok aan de Holleblok 4 achter winkelcentrum de Holleblok en bij TTV Bijmaat aan de Damwand. De finale wordt in 2019 gehouden.

Inschrijven kan via sportiefhuizen.nl.

Voorlichting inbraken Huizen

Het Mobiel Media Lab komt naar Huizen. Foto: Politie

HUIZEN De donkere dagen zijn ideale tijden voor inbrekers. Daarom geeft de politie voorlichting om inbraken te voorkomen op zaterdag 15 december van 10.00 tot 16.00 uur op Plein 2000.

Bezoekers kunnen in gesprek met specialisten van politie en gemeente en de informatiewagen van inbraakpreventieadviseur Maarten van Weel bezoeken.

Maarten heeft veel voorbeelden bij zich van goedgekeurd hang-en-sluitwerk en voorbeelden van minder deugdelijk hang-en-sluitwerk nadat een inbreker is geweest. Maarten: "Ik laat mensen zien hoe je sluitwerk eruitziet nadat iemand in je woning heeft ingebroken. Dat is voor veel mensen confronterend."
Het Mobiel Media Lab van de politie is ook aanwezig. Het Mobiel Media Lab is een grote truck die speciaal is aangepast als mobiele onderzoeksruimte.

Lezersfoto: Herfstkleur op een grauwe dag

Foto: G.A. van Suchtelen

HUIZEN Mevrouw Van Suchtelen stuurde een aantal foto's in afgelopen week. Deze foto vangt in een beeld zowel de kleuren van de herfst als haar grauwheid. De kleuren springen er uit op deze verder grijze en bewolkte dag. Ook een foto gemaakt? Mail deze naar redactie@nieuwsbladvoorhuizen.nl en geef ons toestemming om de foto te mogen plaatsen.

Voetbalderby Huizen - De Zuidvogels

Foto: Bob Awick

HUIZEN De voetbalderby tussen s.v. Huizen en HSV De Zuidvogels vindt zaterdag 8 december om 14.30 uur plaats bij het sportcomplex van s.v. Huizen aan de IJsselmeerstraat. Beide clubs speelden vorig jaar een klasse hoger ook tegen elkaar.

Wethouders onthullen bordje 'Rookvrij' op schoolplein van De Wijngaard

Niet roken om kinderen het goede voorbeeld te geven

De Wijngaard vindt een gezonde omgeving voor leerlingen belangrijk. Daarom wilde zij graag het bord 'Rookvrij' op het schoolplein hangen.

Wethouder Maarten Hoelscher houdt zijn toespraak voordat hij samen met wethouder Marlous Verbeek het bordje rookvrij onthult. Foto: Carin van den Berg

HUIZEN Het schoolplein van school voor bijzonder basisonderwijs De Wijngaard aan het Ellertsveld is dinsdagmiddag rookvrij verklaard. Het is hiermee het eerste schoolplein in Huizen dat rookvrij werd verklaard door maar liefst twee wethouders.

Om 14.00 uur kwamen de leerlingen naar buiten om het heuglijke moment te vieren. Ook ouders waren uitgenodigd. Aangezien de school tien minuten later uit zou gaan, maakten veel ouders van deze gelegenheid gebruik. Een aantal leerlingen had een kleurrijk bordje in de hand en samen vormden deze letters de woorden 'De Wijngaard Rookvrij!'.

Gedicht

'Kinderen die niet roken, leven tien jaar langer'

De ceremonie werd gestart door het voorlezen van een zelfgemaakt gedicht door een van de leerlingen over het onderwerp. Vervolgens hield wethouder Maarten Hoelscher van Jongeren en Gezondheid een korte toespraak, waarin het belang van niet roken vooropstond. "Kinderen die niet roken, leven gemiddeld tien jaar langer, komt uit onderzoek."

Het belangrijkste moment van die middag was natuurlijk de onthulling van het bordje 'Rookvrij' dat nog achter een mooi rood doek hing. Samen met wethouder Marlous Verbeek van Onderwijs trok de wethouder vervolgens het doek vakkundig weg onder luid applaus van de aanwezigen. Vanaf nu mag er niet meer worden gerookt op het schoolplein.

Gezonde School

De weg ernaartoe was eigenlijk best simpel. Directeur van de school Renate van der Mooren vulde bij een enquête van de GGD over rookvrij opgroeien 'ja' in op de vraag of zij het bord voor de school wilde hebben. "We vinden een gezonde leefomgeving belangrijk voor de kinderen. Het is vooral het goede voorbeeld geven. We gaan ook nog aan de slag met de 'Gezonde School'.
Onderwijswethouder Marlous Verbeek hoopt dat er nog veel scholen het goede voorbeeld van De Wijngaard zullen volgen. Dat is ook nodig, want vanaf 1 januari 2020 moeten alle schoolpleinen rookvrij zijn.

Wethouder Maarten Hoelscher: "Maar het is meer dan dat. Het gaat ook om rookvrije sportverenigingen, speeltuintjes en de ruimten bij kinderdagverblijven." Daarbij sprak hij de hoop uit dat ook ouders en omwonenden niet in het bijzijn van kinderen zullen roken, om zo ook het goede voorbeeld te geven.

Draagvlak

"Het is natuurlijk lastig, want we kunnen het niet afdwingen, maar er is wel heel veel draagvlak voor. Zelfs 70 procent van de ouders die roken vinden het belangrijk dat hun kind gezond opgroeit. Wij zullen er alles aan doen om dat te ondersteunen, samen met de GGD."

Zie voor meer informatie rookvrijegeneratiegv.nl.

Nieuwe eigenaar Trappenberg: wonen met zorg, voorzieningen en services

Ook een zorghotel, welness, sportvoorzieningen en polikliniek op wensenlijstje

Het zoemde al langer. De Trappenberg is verkocht, maar aan wie en wat gaat er gebeuren. Nu is er openheid over de plannen.

Het hoofdgebouw blijft behouden en kan beter zichtbaar gemaakt worden, aldus de nieuwe eigenaar. Foto: Bob Awick

HUIZEN Waterland Real Estate, de koper van het terrein van De Trappenberg aan de Crailoseweg, heeft tijdens een presentatie aan de raadsleden laten weten op het historische terrein een community te willen maken voor mensen die behoefte hebben aan ontzorgen, wonen met voorzieningen en services.

'Een vitale community, waar sport en spel, binnen en buiten, wellness en gezondheid centraal staan en verschillende soorten zorg aanwezig zijn', aldus de conceptvisie 'Trappenberg Vitaal'. Doelgroepen zijn mensen met een tijdelijke, langdurige of toekomstige zorgvraag en verwacht wordt dat het met name zal gaan om 65-plussers, ook al zou het een community voor meerdere generaties moeten zijn. Op het terrein is ook ruimte voor een polikliniek, huisartsenpost en fysiotherapie. Het bedrijf is al in gesprek met Tergooi en de eerst verkenningen zijn positief. Ook zijn er al gegadigden die zich hebben gemeld voor de huisartsenpost en fysiotherapie.
'Trappenberg Vitaal brengt nieuwe bewoners, arbeidsplaatsen, passanten en recreanten. Het bijzondere concept trekt bewoners uit de gehele Randstad en bezoekers uit de regio', aldus de visie. Het nieuwbouwprogramma zal gastenhuizen voor ongeveer 40-45 bewoners met zware zorgbehoefte omvatten die Amvest voor zijn rekening neemt, lichte zorgwoningen variërend in grootte, voorzieningen en services voor bewoners en bezoekers. Daarbij wordt op latere termijn ook gedacht aan een zorghotel, wellness- en sportfaciliteiten en verblijfs- en recreatiefaciliteiten. De zogeheten hospitalityfuncties worden ondergebracht in het hoofdgebouw dat het bedrijf wil terugbrengen naar de situatie van rond 1910, toen het kindersanatorium er gevestigd was.

Volgens de planning van de nieuwe eigenaar zal de bouw van de 1e fase in het tweede kwartaal van 2020 kunnen starten en vindt eind 2021 de oplevering van de nieuwbouw van deze 1e fase plaats. De bestaande opstallen - op het hoofdgebouw na - worden gesloopt. Het bedrijf ziet kansen om meer openheid te creëren op het terrein en de uitstraling van het mooie gebouw te laten zien. De bouwer wordt gekozen met een soort 'beautycontest'. "We hopen eind volgend jaar een omgevingsvergunning aan te vragen die past binnen het huidige bestemmingsplan", liet Richard Kaagman van het bedrijf weten.

Bestaande opstallen - op het hoofdgebouw na - worden gesloopt

"We willen heel 2019 gebruiken om met u de invulling te bepalen. We zijn nu met een beheerder aan het kijken voor een tijdelijke invulling tot we kunnen starten met de bouw. Als de gemeente daar ideeën over heeft, willen we daar graag over in gesprek." Hij liet meteen weten dat Sherpa voorlopig kan blijven zitten, net zoals theehuis T-berg. "Daarnaast blijft kinderdagverblijf De Wipneus ook. Wij willen dat graag, omdat we dat een mooie aanvulling vinden. Zij hebben voor langere tijd de grond in erfpacht van de gemeente. Daarnaast blijft de zendmast er vooralsnog ook staan. Ook de Trappenbergloop kan komend jaar gewoon doorgaan. Daarover zijn we ook al benaderd."
De raadsleden zagen positieve dingen in het plan, zoals de eventuele vestiging van poliklinieken van Tergooi op het terrein. De gemeente wil graag dat er in Huizen dit soort voorzieningen komt als het ziekenhuis in Blaricum sluit. Daarnaast zijn er vragen of het plan inderdaad binnen de huidige bestemming gerealiseerd kan worden. Volgens het bedrijf zou dat moeten kunnen, ook als het gaat om een combinatie van zorg en wonen. Op een vraag of het geheel duurzaam gebouwd gaat worden, kon het bedrijf nog geen antwoord geven. "Dat is nog te vroeg, maar we houden ons aan de regels en ambities die er in de gemeente zijn."

Het nieuws kan nu eindelijk naar buiten. Er was namelijk geheimhouding afgesproken in verband met de procedure van het College Sanering Zorginstellingen. Dit college heeft de verkoop al goedgekeurd, maar daar kon tot gisteren nog een zienswijze tegen worden ingediend. Nu er openheid is, gaat het bedrijf ook in overleg met de buurt en GNR. Ook komt er een website. De raadsleden zijn ook al uitgenodigd om volgend jaar langs te komen op De Trappenberg.

Plannen kunnen volgens eigenaar binnen bestemmingsplan

Riool Bestevaer

Foto: Albert van der Linden

HUIZEN De gemeente is al een tijdje bezig met het vervangen van het riool onder de parallelweg van de Bestevaer. Maandag werd de Bestevaer helemaal afgesloten.

Dit was nodig om een grote inspectieput in de riolering te kunnen plaatsen. Deze put weegt zo'n 30 ton en werd met een grote kraan erin gehesen.

Werkzaamheden
Albert van der Linden zag het gebeuren en stuurde een reeks foto's van de werkzaamheden. De werkzaamheden duren volgens de gemeente nog tot 21 december. De diverse omleidingen die nodig waren tijdens de werkzaamheden leidden volgens sommigen tot een verkeersinfarct, zeker toen de Crailoseweg ook afgesloten was.

Foto: Albert van der Linden
Foto: Albert van der Linden
Foto: Albert van der Linden
Foto: Albert van der Linden
Foto: Albert van der Linden
Foto: Albert van der Linden

20 / 28

Revival is een van de koren die zingt tijdens 'Kerst met een Twist' zaterdag in de Oosterlichtkerk.

Vrijdag 7 december

Workshop 'Maak je eigen jaarhoroscoop voor 2019'

9.30 uur | Astroloog Irma van der Wijk Laren

Kosten € 35,- p.p. Aanmelden: irmavanderwijk@gmail.com.

Geef-en-neemtafel Brinkhuis

10.00 uur | Brinkhuis Laren

U kunt spullen een tweede kans geven door iets mee te brengen en/of mee te nemen van de tafel.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Taalcafé Eemnes

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

De plek waar mensen die Nederlands willen leren de kans krijgen vrijwilligers te ontmoeten die hen willen helpen om onze taal te leren spreken.

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Dansen

15.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

In een ongedwongen en gezellige sfeer worden je de passen aangeleerd van diverse dansen zoals tango, jive, rumba etc.

Schaken

19.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Kinderen leren schaken van 19.00 tot 20.00 uur. Daarna competitie gevorderden van 20.00 tot 22.00 uur. Aanmelden: info@schaakvereniginghuizen.nl.

Tragikomedie Deo et Arti

20.15 uur | Theater De Hasselbak Eemnes

Deo et Arti speelt 'Gouwe Handjes' van Haye van der Heyden, een liefdevolle tragikomedie. Regie: Gwen de Visser. Te zien op 7, 8, 14, 15, 21 en 22 december. Entree €12,50. Reserveren www.hasselbak.nl of 06-43866771.

Zaterdag 8 december

Geef-en-neemwinkel

10.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

Elke eerste zaterdag van de maand geopend en elke maandag en donderdag van 10.00 uur-12.00 uur. Schoolvakanties gesloten.

Groet en ontmoet Wendy Louise

14.00 uur | Bruna Centrum Huizen

Ze schreef het boek: 'Ik wil jou(w) baby!'

Winterwandeling door oud Huizen

14.00 uur | Huizer Museum Huizen

Start 14.00 uur. Kosten € 4,- p.p.

'Kerst met een Twist'

20.00 uur | Oosterlichtkerk Huizen

Kosten kaartje: € 5,- (inclusief koffie/thee in de pauze). Www.revivalhuizen.nl. Kaarten gerda@revivalhuizen.nl en chr. boekhandel de Echo, Kerkstraat 50 Huizen.

Zondag 9 december

Papageno Koffieconcert

11.30 uur | Papageno Huis Laren

Entree € 6,50. Tickets tot de zaterdag voor het concert 12.00 uur, boeken via www.papageno.nl.

Workshop fotografie 'Flitsen voor beginners'

13.00 uur | De Gooische Fotoschool Blaricum

Met veel praktijkopdrachten. Van 13.00-17.00 uur, kosten € 75,-, maximaal 8 personen. Neem je eigen camera mee.

Workshop 'Koolmees schilderen'

13.00 uur | Atelier Het Zoldertje Blaricum

Kosten: € 45,- incl. materiaal. Aanmelden: plug.rijkeboer.nl / 06-44646549. Meer info: www.angeline-rijkeboer.nl.

Ineke's inloop

13.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Wilt u meer informatie, bel dan met Ineke Hilgersom 035-656 6653, of mail ien.hilgersom@gmail.com.

Zondagsoos

14.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Iedere zondagmiddag staan de koffie en thee voor u klaar.

Verhaal Halen in Vertelcafé

16.00 uur | De Thomaskerk Huizen

Een mooi verhaal en passende livemuziek in een speels 'theatercafé'. Kosten: € 3,-. Kinderen tot 12 jaar gratis.

Huizen(be)Zingt Advent

18.50 uur | Kruiskerk Huizen

Zangavond met de GeestmerZangers, Dub de Vries - orgel, Ann Robberts - sopraan, Hans Dijkgraaf - bariton, Henk Jan Drost - trompet en de meditatie van Kees van Velzen. Toegang is vrij, wel een collecte voor de onkosten.

Stilte meditatie, stadsverlichting

20.00 uur | Bewustzijnscentrum Bala

Stadsverlichting wil inspireren tot rust te midden van overvolle agenda's en haast in ons dagelijks leven.

Maandag 10 december

Geef-en-neemsnuffelkast

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Met tweedehandsbaby/kinderkleding in de maten 50 tot ongeveer maat 152 tegen kleine prijzen.

Amnesty International schrijfactie

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

Dit jaar schrijven we voor tien vrouwelijke activisten.

Rummicub en scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

Kerstbusdagtocht

11.00 uur | Gezondheidscentrum Huizermaat Huizen

Kerstdagtocht 20 december Kerstdiner en Kaarsjesavond Orchideeënhoeve. Opgeven: Hannie Walet, 035-5258205 of Lucie Wilmer, 035-5255652.

Bodyflex voor vrouwen

13.00 uur | Muziekcentrum Schering & Inslag Laren

Neem matje of handdoek mee en trek makkelijke kleding aan. Kosten zijn 1 euro.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas Huizen

Kringloopwinkel Stichting Servitas. Poolvos 2 te Huizen. Geopend op maandag- en dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur.

Kerstmarkt

14.00 uur | Zorgboerderij 't Werckpaert Blaricum

Dit jaar organiseren wij geen kerstmarkt op de zorgboerderij. Wel verkopen wij van 10 t/m 13 december van 14.00 tot 17.00 uur kerstdecoratie zoals kransen en slingers.

De wierrookroute

20.00 uur | De Hilt Eemnes

Meesterverteller Ben Meulebeld vertelt over de wierrookroute en neemt je mee op reis door het verleden. Informatie en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Dinsdag 11 december

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Lekker in de natuur werken op dinsdag, woensdag of donderdag. Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Verwenmoment

10.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

We zijn elke dinsdag aanwezig.

Warme/koude lunch

12.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Je bijdrage is € 1,50, als je meer wilt geven is dat altijd welkom.

Scrabble

13.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Informatie en/of aanmelden: Kees Slooten en Ans de Swaaf, 035-525 18 97, 06-151 34 169, k.slooten@ziggo.nl.

Crea Club (7 - 12 jaar)

18.45 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Aanmelden kan bij Ronald de Winter, 035-5265642, ronald.dewinter@gmail.com. Kosten € 10,- per maand.

Bloemschikken

20.00 uur | De Malbak Blaricum

Maak een mooi kerststuk onder de professionele begeleiding van Ellen Voorsluis. Meer info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Woensdag 12 december

Senioren Plezier

9.30 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

De gastvrouwen Rita en Tineke ontvangen u graag met een kopje koffie of thee en een hartelijk gesprek.

Repair Café

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Weggooien? Mooi niet! Repair Café Blaricum: elke tweede woensdag van de maand actief in wijkcentrum de Malbak.

Koffie Creatief

10.00 uur | Silo - De Brug Huizen

Wie het leuk vindt, maakt onder leiding van ervaren docent Monique Soeteman zelf een mooi werk(je). www.debrughuizen.nl/koffiecreatief.

OuderKindCafé

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Tijdens deze inloopochtend voor (groot)ouders van kinderen tot 4 jaar is het 1e kopje koffie of thee gratis.

Soosmiddag

13.00 uur | De Thomaskerk Huizen

U kunt er klaverjassen, sjoelen of rummikuppen of gezellig een praatje maken onder het genot van een kopje koffie met een koekje.

Voorleesmiddag

14.00 uur | De Malbak Blaricum

Kinderen v.a. 4 jaar kunnen komen luisteren naar de mooiste voorleesverhalen. De toegang is gratis. Voor meer info: 035-7504149.

Eten bij de Brug

17.30 uur | Silo - De Brug Huizen

Graag vooraf aanmelden via eten@debrughuizen.nl. De kosten zijn € 3,50 op vrijwillige basis. Www.debrughuizen.nl/eten-bij-de-brug.

Donderdag 13 december

Gezellige ochtend

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Binnenlopen in het wijkcentrum voor een kopje koffie.

Inloopochtend Seniorweb

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

Wij zijn een kleine groep enthousiaste vrijwilligers die u graag bijstaan bij al uw digitale vragen en/of problemen.

Digitale inloop en electronicswerkgroep

10.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

Een telefoon, tablet of laptop blijft voor veel mensen een moeilijk ding. Wij gaan u daarbij helpen.

Koffieochtend senioren

10,30 uur | Brinkhuis Laren

De gastvrouwen staan klaar om u een gezellige ochtend te bezorgen.

Seniorencafé

10,30 uur | Insolar Huizen

Een gezellige mogelijkheid om nieuwe kennissen te maken.

Taalcafé Laren

10,30 uur | Het Muziekcentrum Schering en Inslag Laren

Samen met vrijwilligers wordt het Nederlands geoefend.

Maurice Hermans

20.15 uur | Brinkhuis Laren

Maurice Hermans, zoon van Toon Hermans, brengt met 'Altijd zal ik van je houden' een hommage aan zijn vader.

Nieuwjaarsduik moet een echt feestje worden aan Zomerkade

Goede doel 'End Plastic Soup Now' van Rotaryclubs in Huizen

De nieuwjaarsduik vindt op 1 januari weer plaats aan de Zomerkade. De horeca gaat ook open en er komt weer een feesttent.

'De duik is er voor iedereen, van jong tot oud', aldus organisator Arnoud Wildschut. Foto: Bob Awick

HUIZEN De Gebr. Van der Hulst - Nieuwjaarsduik Huizen vindt weer op 1 januari om 15.00 uur plaats aan de Zomerkade. Het goede doel van dit jaar is de actie 'End Plastic Soup Now'. "Een project in samenwerking met de Rotaryclubs in Huizen waarbij we ons inzetten voor het verminderen en het bewust worden van ons (eenmalig) plasticgebruik en hoe we dat kunnen verminderen", aldus Arnoud Wildschut van de organisatie.

De duik in Huizen wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning vanuit de gemeente Huizen waarbij het gemeentebestuur haar inwoners en de bezoekers een gezellig nieuwjaarsevenement wenst.

Winterkade

Horecaondernemers Zomerkade vanaf 13.00 uur open voor bezoekers

De nieuwjaarsduik in Huizen moet wat Arnoud betreft een feestje worden aan de Zomerkade, die voor deze gelegenheid wordt omgedoopt tot de Winterkade. "Er komt een grote verwarmde feesttent waar deelnemers zich kunnen omkleden en bezoekers een hapje en een drankje kunnen krijgen. Een dj en een presentator zorgen voor een megawarming-up en er ligt een stormbaan om alvast warm te lopen voor de duik. Voor alle bezoekers zijn ook de horecaondernemers op de Zomerkade open." Bij de duik in 2019 kunnen bezoekers en deelnemers dit jaar ook de beste en lekkerste lokale lekkernijen proeven zoals de beste worsten van Huizen en lokaal bier als de ijstrol of winterbertus.

Programma

Het programma start op 1 januari al om 13.00 uur met muziek. Dan gaat ook de horeca open. Van 13.30 tot 14.45 uur uur kunnen de deelnemers zich melden. Om 14.45 uur is er een Nieuwjaarsspeech & Proost, waarna er een verrassingsact komt en de centrale warming-up van Mark Vonno. Vervolgens zullen om 15.00 uur de duikers het water inrennen. Tussen 15.30 en 17.00 uur volgt dan de nieuwjaarsborrel in de grote tent op het plein bij de Wedekuil.
Arnoud: "In twee jaar tijd heeft de Gebr. Van der Hulst - Nieuwjaarsduik Huizen, zoals de duik officieel heet, zich ontwikkeld tot een duik van formaat waarbij ruim 400 duikers en 2.500 bezoekers genieten van een hilarisch evenement aan de Zomerkade", aldus Arnoud.

Meedoen

"De duik is er voor iedereen, van jong tot oud, waarbij vooral families, vriendengroepen, sportteams of collega's zich laten uitdagen om mee te duiken. Deelname is al mogelijk zonder kosten, waarbij iedere duiker een muts, een herinnering en een kop snert ontvangt. Enthousiastelingen kunnen dit jaar weer een vippakket kopen voor € 7,50 met onder andere een sportief en lekker gevulde goodiebag. Vipduikers starten bovendien vanuit een speciaal startvak. Als je met een groep wilt komen duiken en er iets speciaals van wilt maken, kun je dit jaar ook een vipchampagnetafel reserveren: een gezellige manier om het nieuwe jaar te starten."

Meer informatie en inschrijven: nieuwjaarsduikhuizen.nl.

Kerstbingo Vuronger

HUIZEN De Kerstbingo in Vuronger vindt op 14 december plaats van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Het wordt een gezellige kerstbingo in de in kerstsfeer gehulde ontmoetingsruimte van het wijkcentrum aan de Schoolstraat 6.

Vervoer

De entree is 5 euro en vervoer is mogelijk via ANWB Automaatje: 035-6250005 of de Belbus: 035-5288266.

Aanmelden

Wie mee wil doen kan zich voor 12 december aanmelden bij Janny Hospers, 06-46108028 of jhospers@versawelzijn.nl.

Oecumenische kerstzang

HUIZEN Kerstzang in de Goede Herderkerk op de Derde Adventszondag, 16 december.

Tijdens deze dienst kunnen bezoekers luisteren naar de dames van het koor Vocaliber. Zij zullen de Ceremony of Carols uitvoeren van de componist Benjamin Britten. Het koor wordt begeleid door harpiste Marleen Bakker.

De carols worden afgewisseld met schriftlezingen, een overdenking en samenzang.

Voorgangers zijn dominee Geertje de Vries en pastor Wim Vlooswijk. De dienst begint om half acht. Er is koffie of thee na afloop.

Roxane van Iperen in bibliotheek

HUIZEN Roxane van Iperen wordt woensdag 19 december om20.00 uur geïnterviewd door Jasper Henderson in de huiskamer van bibliotheek Huizen. Aanleiding is haar onlangs verschenen boek, 't Hooge Nest'.

Roxane van Iperen (1976) is jurist en publicist. Ze schrijft voor onder andere Vrij Nederland, Het Financiële Dagblad, NRC Handelsblad, Het Parool en De Morgen. In 2016 was ze gastcorrespondent Brazilië voor De Correspondent en verscheen haar roman 'Schuim der aarde', waarmee ze de Hebban Debuutprijs won.

Reserveren

Reserveren is verplicht en kan via bibliotheekhlb.nl. De kosten zijn 3 euro (2x consumptie).