Nieuwsblad voor Huizen

8 februari 2018

Nieuwsblad voor Huizen 8 februari 2018


Geld pop-upmuseum Krachtcentrale

HUIZEN Het Huizer Museum heeft van de Lakeland Foundation 2.000 euro gekregen voor een pop-upmuseum in de Krachtcentrale. Ook KBO Gooi-Oost, het Erfgooierscollege, Atletiekvereniging Zuidwal en Voedselbank Gooi en Omstreken krijgen geld van de stichting.

Nienke de Wit, directeur van het Huizer Museum, is blij met de bijdrage die ze krijgt voor het pop-upmuseum. "Het is voor de Lakeland Foundation een groot project, ook al is het voor ons bij lange na niet wat we nodig hebben, maar alle beetjes helpen. We zijn nog druk om hiervoor verder geld bij elkaar te krijgen."

Depots

Doel van het museum is om in de Krachtcentrale een aantal kunstwerken tentoon te gaan stellen die in diverse depots in de regio staan en die het ook verdienen om gezien te worden. "Dat is al een langgekoesterde wens van ons. De pop-uptentoonstelling zal aansluiten bij een tentoonstelling bij ons in het museum, met werken die laten zien hoe het landschap veranderd is. Wij tonen de wat traditionelere werken en we willen met de Krachtcentrale een combinatie maken waar modernere kunst te zien is."

Wanneer het pop-upmuseum geopend wordt, is nog niet duidelijk. "We wachten de verbouwing van de Krachtcentrale af en zijn ook afhankelijk van de depots."

5

Overvaller blijft voorlopig vastzitten

HUIZEN De strafzaak tegen de 19-jarige Huizer die betrokken zou zijn bij de brute, gewelddadige overval in een woning aan de St. Jansstraat in Laren wordt op 11 april inhoudelijk behandeld. Tot die tijd blijft de Huizer vastzitten. De overval was vorig jaar april en hierbij werden een vader, moeder en hun zoon zeer ernstig werden mishandeld.

Het Openbaar Ministerie ziet de Huizer als een van de mannen die binnen is geweest tijdens de overval. Inmiddels heeft justitie vijf medeverdachten in het vizier. Twee van hen zitten vast, de andere drie zijn op vrije voeten. Dinsdag werden drie van hen ondervraagd tijdens een pro-formazitting voor de rechtbank in Lelystad tegen de Huizer. Alle drie de jongemannen hielden de kaken stijf op elkaar. Twee beriepen zich op hun zwijgrecht en de derde kon zich niets meer herinneren.

Apart behandeld

Het is opmerkelijk dat de strafzaak tegen de Huizer apart van de medeverdachten wordt behandeld. De rechtbank heeft dat besloten omdat de Huizer al ruim tien maanden vastzit. Wegens de ernst van de zaak wil ze hem niet vrijlaten uit zijn voorarrest. Als er gewacht moet worden op de inhoudelijke behandeling tegen de rest van de verdachten gaat dat te lang duren, aldus de rechtbank.
Justitie is nog niet klaar met het onderzoek dat loopt tegen de medeverdachten. De verwachting is dat tegen het eind van het jaar de andere verdachten worden berecht. Tegen een aantal van hen lopen meerdere onderzoeken.

Het Openbaar Ministerie kwam de Huizer vorig juni op het spoor nadat hij herkend was op een foto die tijdens het tv-programma 'Opsporing Verzocht' werd getoond. De foto is twee uur na de overval gemaakt bij een pinautomaat in Huizen aan de Bovenmaatseweg. Daarop was de Huizer te zien toen hij pinde met een buitgemaakte pinpas bij de overval in de St. Jansstraat. Na een huiszoeking vond de politie in zijn woning een aantal gestolen spullen.

Simone Stawicki krijgt Huizer kunstprijs

Foto: Bob Awick

HUIZEN Simone Stawicki heeft vorige week woensdagavond de eerste kunstprijs gekregen van de Stichting Kunst & Cultuur Huizen. De prijs werd overhandigd door burgemeester Joan de Zwart van Blaricum, de Kunststad van het Jaar 2018. Dit gebeurde tijdens het speciale Kunstcafé dat in het teken stond van poëzie.

13

Verkiezingen

Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

Piet Hein Koning doet met Healthy Earth mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Hij bekijkt alles vanuit het standpunt van dieren in het wild.

9

Helpen maakt happy!
Huizenvoorelkaar is de nieuwe verzamelplaats voor vrijwillige inzet en laat je in één oogopslag zien wat er in jouw buurt te doen is. Reageren op een van de onderstaande vragen? Kijk op Huizenvoorelkaar.nl en meld je aan. Je kunt direct een bericht sturen naar de contactpersoon. Kom je er niet uit? Bel dan voor een afspraak of kom binnenlopen.

Nieuw op Huizenvoorelkaar:
Wandelmaatje met hond gezocht
Sandra woont in Huizen, is 52 jaar en loopt graag een stukje met jou en je hond mee. Ze loopt niet zo snel maar geniet er wel van om samen buiten te zijn. Haar voorkeur gaat uit naar een vrouwelijk maatje. Sandra is opgewekt en positief, maar vindt veranderingen spannend en heeft even tijd nodig om daaraan te wennen. Het enthousiaste team van Sherpa maakt graag kennis met jou.

Gezellig op stap met Leroy
Leroy is visueel beperkt en wil graag met iemand leuke activiteiten ondernemen in zijn vrije tijd. Wat dacht je van karten, zwemmen of ergens iets drinken. Het liefst een leeftijdsgenootje tussen de 30 en 40 jaar. Zie jij mogelijkheden? De coördinatoren bij Visio gaan graag met jou in gesprek.
Tuinvrijwilligers met groene vingers
Het Geologisch Museum Hofland in Laren heeft een prachtige gesteentetuin met vele aangeslepen stenen, planten en een vijver. Help jij mee met het onderhoud en mooi houden van de tuin? Je bent 1 dagdeel per week beschikbaar, hebt ervaring met tuinieren en bent in goede fysieke conditie. Het is een plezier om te werken in zo'n mooie tuin.

Aan de slag bij ziekenhuis Tergooi
Zowel in Tergooi Blaricum als Tergooi Hilversum zijn op diverse afdelingen vrijwilligers te vinden. Ben je gastvrij en beheers jij de Nederlandse taal? Misschien ben jij dan wel de nieuwe gastvrouw die patiënten en bezoekers ontvangt in de hal, koffie en thee schenkt op de poliklinieken of assistentie geeft op de Spoedeisende Hulp.

Invalhulp in de winkel
Wil jij af en toe invallen voor een vrijwilliger bij het winkeltje in De Marke? Je helpt de bewoners met het bij elkaar zoeken van hun boodschappen, rekent de boodschappen af, vult de schappen aan en maakt een praatje. Je bent flexibel, kunt goed luisteren en kunt omgaan met verschillende bewoners. Het winkeltje is geopend van maandag t/m zaterdag van 10.00-11.30 uur.

Zondag 11 februari
Eerste lijdenszondag

Rooms-Katholieke Thomaskerk: 9.30 u. W. van Wegen
Vrij-Katholieke Michaël and all Angels: 10.30 u. H.Mis (Engels); 19.30 u. H.Lof (Engels)
Hervormde Oude Kerk: 9.30 u. G.J. Mantel - Heilig Avondmaal; 18.30 u. G.J. Mantel - Dankzegging Heilig Avondmaal; Hervormde Nieuwe Kerk: 9.30 u.; G.J. Roest - Heilig Avondmaal; 17.00 u. G.J. Roest - Dankzegging Heilig Avondmaal; Hervormde Zenderkerk: 9.30 u. B.E. Weerd - Heilig Avondmaal; 17.00 u. B.E. Weerd - Dankzegging Heilig Avondmaal; Hervormde Meentkerk: 9.30 u. P.M. van 't Hof - Heilig Avondmaal; 17.00 u. P.M. van 't Hof - Dankzegging Heilig Avondmaal; Hervormde De Brug: 10.30 u. Pim Verhoef; Hersteld Hervormde Kerk 't Visnet: 9.30 u. Kand. W.J. Korving; 18.30 u. P.D. van de Boogaard
Vrije Hervormde Gemeente (in Chr. Geref. Kerk): 11.30 u. en 19.00 u. A. Kot
Protestantse Kruiskerk: 10.00 u. G.W. Oostermann
Protestantse Goede Herderkerk: 10.00 u. G.C. de Vries
Protestantse Oosterlichtkerk: 10.00 u. P.J. Cornelisse
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ichtuskerk: 9.30 u. en 17.00 u. Kerkdienst
Christelijke Gereformeerde Kerk: 9.30 u. D. Visser - Heilig Avondmaal; 17.00 u. D. Visser
Christengemeente: 10.00 u. Robbert Speelman
Pinkstergemeente: 10.00 u. Mike van Amstel
Baptistengemeente (in aula Erfgooierscollege): 10.00 u. Kerkdienst
Thousand Hills (in aula Huizermaatcollege): 10.30 u. Kerkdienst
Moluks-Evangelische Pniëlkerk: 10.30 u. Kerkdienst
Vrijzinnigen Kerkje de Engel: 10.30 u. Joke Werner-van Slooten

Samenstelling A. Krijnen

Weerbericht

Overgang naar wisselvallig weer, afnemende vorst

Als de dagen lengen gaat de winter strengen, luidt het gezegde. Voor deze week gaat dat op. Een brug van hoge luchtdruk tussen het Azorenhoog en een Russisch hogedrukgebied zorgt voor een koude oostelijke stroming. Na donderdag schuift de hogedrukzone naar het zuiden. De stroming wordt dan zuidwestelijk. De vorst tempert geleidelijk en het wordt wisselvallig.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag vriest het licht bij -3 graden. Overdag neemt de bewolking toe met kans op (natte) sneeuw, mogelijk overgaand in regen. Er waait een matige zuidenwind. Het wordt rond +2 graden. Zaterdag verloopt droog en schijnt geregeld de zon. In de nacht vriest het licht. 's Middags wordt het 5 graden. Zondag volgt er meer bewolking met kans op regen, lokaal eerst natte sneeuw. 's Nachts ligt het rond het vriespunt. Overdag wordt het 5 graden.

Trend na het weekeinde

De zuidwestelijke stroming neemt in kracht toe. Uitlopers van een oceaandepressie rukken op naar het Noordzeegebied. Het is wisselvallig met soms regen en meer wind. De temperatuur loopt op tot circa 7 à 8 graden. Na dinsdag neemt de kans op vorst in de nacht af.

Weetje

In deze februariweek schijnt de zon volop en het is enkele dagen droog. Een ommezwaai, want zowel december als januari was zeer somber en zeer nat. Samen waren deze beide maanden met in totaal 72 zonuren veruit de somberste tot dusver van deze 21e eeuw. Normaal is 112 zonuren. Tevens waren ze met circa 220 mm neerslag in onze regio de natste tot dusver.

Foto: Ab Walet

Nat, natter, natst. Wie dezer dagen over de Burgermeester Le Coultre Dreef tussen het Oude Dorp van Blaricum en de Bijvanck rijdt, kan het niet ontgaan. Langs de Dreef drijft het in de voormalige Groeve. Nou heeft het daar wel de bijnaam 'waterparel' gekregen, maar het begint op een binnenzee te lijken. Als de nattigheid nog even aanhoudt komt het over het randje. Er zijn al plannen om de landingsbaan geschikt te maken voor watervliegtuigjes!

Rotary Gooimeer houdt seminar 'Werk voor iedereen'

Wat als we het omdraaien? Arbeidsmarkt met afstand tot mensen!

Rotary Gooimeer houdt woensdag 14 februari voor werkgevers het seminar 'Werk voor iedereen' in het Huis van de Buurt.

Rotary Gooimeer organiseert wel vaker seminars. Bijvoorbeeld over het winkelen van de toekomst. Foto: Rotary Gooimeer

HUIZEN Rotary Gooimeer houdt voor werkgevers woensdag 14 februari het seminar 'Werk voor iedereen' voor werkgevers in Het Huis van de Buurt aan de Draaikom 2. Met een boeiend programma wil de Rotaryclub de mogelijkheden laten zien om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen.

"Het zal je maar gezegd worden: jij bent iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hoe klein voel je je dan? Je voelt je waardeloos, nutteloos, want jij telt niet mee. Het zal je kind maar zijn, of je vader, of je partner, die hoort bij de groep die een afstand heeft tot de arbeidsmarkt. Dat wil toch niemand? Dat hoeft ook niet. Het kan echt anders!", is de gedachte achter het seminar.
"Rotary Gooimeer wil een symposium organiseren waarbij we zaken omdraaien. Want wat verandert er als we het hebben over een arbeidsmarkt met een afstand tot mensen? Dan ligt het probleem niet bij de mensen die een beperking hebben, maar bij de arbeidsmarkt. Hoe kunnen we die arbeidsmarkt zo aanpassen dat iedereen daaraan mee kan doen, ook mensen met een beperking?"

Tijdens de avond, die om 20.00 uur begint, vertellen mensen met een beperking wat het voor hen heeft betekend dat er op die manier naar hen werd gekeken en werkgevers vertellen wat deze mensen toevoegen aan hun bedrijf. "Dat zal echt verrassende en nieuwe inzichten opleveren. Natuurlijk vraagt het andersom denken ook wel wat van een werkgever. Maar er zijn heel veel mogelijkheden om werkgevers daarin te ondersteunen en te ontzorgen. Ook dat komt aan bod."

"Wij willen bereiken dat aanwezigen de avond zo verrassend en inspirerend vonden dat zij er niet over uitgesproken raken. En misschien leidt deze avond er zelfs ook wel toe dat aanwezige werkgevers de mogelijkheden van mensen met een beperking gaan ontdekken voor hun eigen bedrijf", aldus Rotary Gooimeer.

'Je voelt je waardeloos, nutteloos, want jij telt niet mee'

Aanmelden kan via rotarygooimeer.nl.

Themamiddag gemeenteraads-verkiezingen ouderen-bonden

HUIZEN De Samenwerkende Ouderen Bonden Huizen (SOBH) bieden ouderen maandag 19 februari om 14.30 uur de gelegenheid om zich te laten informeren over het beleid van de lokale partijen op het gebied van ouderen.

Bezoekers krijgen informatie op het gebied van wonen, zorg, digitalisering, veiligheid en zingeving. De politieke partijen presenteren hun beleid aan de hand van drie stellingen onder leiding van oud-burgemeester Jos Verdier.

"Gemiddeld de helft van de stemgerechtigden is boven de 50 jaar en uw stemgedrag heeft dus invloed. Naast de gelegenheid u te informeren krijgt u ook de kans om de vertegenwoordigers van de politieke partijen zelf te bevragen over wat zij u te bieden hebben", aldus de ouderenbonden.

De middag vindt plaats in de Thomaskerk aan de Huizermaatweg 61. De zaal is open vanaf 14.00 uur voor inloop met koffie of thee. De middag is rond 16.15 uur afgelopen.

Filmavond en Klimaatkwis GroenLinks

HUIZEN GroenLinks organiseert vrijdag 9 februari om 20.00 uur in het campagnepand aan de Havenstraat 5a een Klimaatkwis. Daarna wordt de film 'An Inconvenient Sequel' vertoond.

De film is een vervolg op 'An Inconvenient Truth' en gaat over een energierevolutie, waarbij Al Gore de wereld over trekt om het klimaatbeleid te sturen. Daarna wordt de discussie afgetrapt door verschillende meningen te peilen.
Aanmelden voor deze avond is gewenst in verband met de catering en kan door een mail te sturen naar info@groenlinkshuizen.nl.

Lakeland Foundation steunt vijf projecten in Huizen met bijdrage

HUIZEN De Lakeland Foundation is een particulier fonds dat al bijna dertig jaar door middel van financiële bijdragen kleinschalige projecten met een maatschappelijk nut in de regio Gooi en omstreken helpt realiseren. In Huizen krijgen in totaal vijf projecten een bijdrage.

Het Huizer Museum kan met de bijdrage van 2.000 euro een pop-upmuseum openen. De Voedselbank Gooi en Omstreken krijgt 2.500 euro waarmee het een vriescel kan aanschaffen en Atletiekvereniging Zuidwal krijgt 1.700 euro voor een zogenaamde Race-Runner, waardoor een gehandicapte sporter mee kan doen aan hardloopevenementen.

Cursusboeken

Erfgooiercollege krijgt bijdrage voor project Santiago de Compostela

KBO Gooi-Oost krijgt 500 euro om cursusboeken aan te schaffen voor iPad-lessen aan senioren. Het Erfgooierscollege krijgt 1.000 euro voor het project Santiago de Compostela. In dit project lopen leerlingen in estafettes naar het Spaanse Santiago de Compostela. Zij pakken de route op bij Marcilhac sur Célé en zullen dan de volgende 150 kilometer gaan lopen. Onderweg slapen ze in pelgrimsherbergen.

Aanvragen

In totaal stelde het bestuur van de Lakeland Foundation 50.000 euro beschikbaar aan in totaal 25 projecten in Gooi en omstreken. Er werden ruim 70 aanvragen ingediend.

Alle door de Lakeland Foundation gesteunde projecten zijn terug te vinden op de website van de stichting lakelandfoundation.nl.

Edwin Normann

Coördinator waterpolo bij Zwem- & Polovereniging IJsselmeer, trainer, 49 jaar, in Huizen sinds 2001.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik maak bestaande en nieuwe gebouwen energiezuinig en duurzaam met de nieuwste technieken zoals zonnepanelen, warmtepompen, houtketels."

Wat heb je met waterpolo?
"Het is een snel, explosief en spannend spelletje. Het kost veel energie, maar het geeft nog meer energie; na elke training en wedstrijd voel ik me weer fris en fit."

Wat is het leukste aan training geven?
"Ik probeer kinderen te laten ervaren hoe leuk het is om ergens beter in te worden. Het leukste moment is wanneer een kind zichtbaar trots is op zijn of haar prestatie."

Huizen mist nog …?
"Een snelle openbaarvervoerverbinding met Amsterdam. Overal ter wereld bloeien plaatsen op die een goede ov-verbinding hebben naar een grote stad, waarom zou dat niet voor Huizen gelden?"

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De plannen voor nieuwbouw in het Oude Dorp. Ik hoop dat alle lelijke winkelpanden, te beginnen met het winkelblok tegenover de Hervormde Kerk (dat stuk waar het postkantoor in zat), verdwijnen en dat we er een mooi en gezellig nieuw stuk dorp voor terug krijgen."

Welk groot evenement zou naar Huizen moeten komen?
"Een dancefestival. Niet dat ik daar zelf naartoe zou gaan, maar voor jongeren mag er in Huizen wel wat meer te doen zijn."

Wat is je favoriete sport voor de Olympische Winterspelen?
"Ik hoop dat ik de afdaling bij het skiën kan zien, dat is van begin tot eind spannend; de hele race speelt zich af op het randje van alles of niets."

Waar maken we je wakker voor?
"Een Gouden Carolus Tripel, mijn favoriete bier."

Politie zoekt getuigen mishandeling

HUIZEN De politie in Huizen zoekt getuigen van een mishandeling op de Huizermaatweg in de nacht van zondag op maandag rond 4.30 uur. Dat meldt zij op haar Facebookpagina.

Het slachtoffer, een 21-jarige man uit Huizen, kwam uit de horeca aan Plein 2000 en was op de fiets onderweg naar huis. Op de Huizermaatweg tussen de rotondes met De Haar en Fauna ontstond een woordenwisseling met drie mannen.

Onduidelijkheden

Hierbij werd het slachtoffer mishandeld. Nadat de politie gebeld was, kon snel een 19-jarige verdachte aangehouden worden. Omdat er nog een aantal onduidelijkheden zijn, roept de politie getuigen op zich te melden.

Wie iets heeft gezien van de mishandeling of andere informatie heeft die het onderzoek kan helpen, wordt gevraagd dit te melden bij de politie via 0900-8844 of via een persoonlijk bericht op de Facebookpagina van Politie Huizen.

Marian Rebel weer lijsttrekker Dorpsbelangen Huizen

Van links naar rechts: Tjitske Groeneveld 4, Jan Driessen 2, Bert Schaap 9, Marian Rebel 1, Gert Oudhof 8, Henk Jongerden 5, Kaylee Groeneveld 7, Gerard Horst 6. Bonnie Okkema 3, ontbreekt op deze foto. Foto: Dorpsbelangen Huizen

HUIZEN Marian Rebel is weer lijsttrekker voor Dorpsbelangen Huizen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Zij wordt gevolgd door raadslid Jan Driessen. Bonnie Okkema staat op nummer 3, Tjitske Groeneveld op 4, Henk Jongerden op 5, Gerard Horst op 6, Kaylee Groeneveld op 7, raadslid Gert Oudhof op 8 en Bert Schaap op nummer 9.

Verdachte situatie

HUIZEN De politiehelikopter heeft zaterdagavond rond 22.00 uur megezocht in verband met een verdachte situatie in de Thorbeckestraat.

Gezocht werd naar twee mannen in zwarte trainingspakken met logo's van Champions League en Chelsea.
"Helaas hebben we de mannen niet meer gevonden", meldt de politie op Facebook.

6 / 24

7 / 24

Meedoen aan gemeenteraadsverkiezingen met standpunt vanuit dieren

Piet Hein Koning doet met Healthy Earth mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Hij bekijkt alles vanuit het standpunt van dieren in het wild.

Piet Hein Koning wil met zijn partij Healthy Earth meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Foto: Bob Awick

Piet Hein Koning doet mee aan lokale verkiezingen met Healthy Earth

HUIZEN Piet Hein Koning is de lijsttrekker en de enige op de lijst van Healthy Earth, een nieuwe partij die meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Hij bekijkt de wereld vanuit het standpunt van de dieren in de vrije natuur. "De mensen redden het wel", zegt hij. Ook in de gemeenteraad kan hij zijn visie tot uitvoer brengen, meent hij.

Basis van zijn gedachtegoed is dat hij 50% van de oppervlakte van de wereld aan de wildernis wil teruggeven. Hier mogen geen mensen komen. Ze mogen er wel onderdoor of overheen reizen naar andere plekken waar mensen wonen. "Als ik in de gemeenteraad zou komen, betekent dit dat ik een ander systeem van belastingen wil invoeren. Nu betalen mensen voor hun huis of bedrijf onroerendzaakbelasting (ozb). Dat zou dan een belasting op grond worden." Een belasting die voor bijvoorbeeld 100 vierkante meter grond heel betaalbaar zou zijn, maar wie meer wil bezitten gaat heel veel meer betalen. "Dan moet je denken aan een paar miljoen als iemand bijvoorbeeld boven de 500 vierkante meter grond wil hebben." De inwoners mogen door deze verandering er niet op achteruitgaan. "Als het nodig is, zal de gemeente woningen op moeten kopen en garant moeten staan dat een woning nog voldoende opbrengt voor de eigenaar."
Piet Hein is van mening dat de mensen het op de aarde aardig verpest hebben voor de dieren. Hij is zelf in vele landen geweest. "In Kenia zag ik hoe stropers wel werden opgepakt, maar een dag later weer op straat stonden. Ik was er omdat ik tijdens een sabbatical daar wilde gaan helpen. Het is daar gevaarlijk voor neushoorns en olifanten." Vanaf dat moment ontstond zijn idee voor Healthy Earth. "Ik heb het in één keer opgeschreven en sta er nog steeds achter."
Hij begrijpt dat hij in Huizen geen neushoorns of olifanten de vrijheid kan geven, maar is wel van mening dat hij hier kan starten. "Ik had eigenlijk al aan de Tweede Kamerverkiezingen mee willen doen, maar het is lastig om van 600 mensen een steunbetuiging te krijgen. Dat is dus niet gelukt. Daarom begin ik hier. In mijn woonplaats heb ik wel genoeg mensen die vinden dat ik mijn democratisch recht mag uitoefenen en daarom kan ik in Huizen wel meedoen."
Als hij gekozen wordt, dan wil hij dagelijks in de raadszaal gaan zitten om iedereen die binnenloopt te woord te staan. Hij hoopt ook veel stemmen te krijgen. "Iedereen wil toch een betere wereld voor zijn kinderen en dat is uiteindelijk ook mijn doel. We moeten weer de ruimte geven aan de dieren en efficiënter gaan leven als mensen. Sportvelden op woongebouwen met winkels en parkeergelegenheid eronder. Niet meer steeds meer willen hebben in deze consumptiemaatschappij, maar op een andere manier vooruitgang boeken. Mensen mogen hun auto blijven houden, hun goud en diamanten, maar de dieren in het wild hebben recht op 50% van onze planeet. Ik ga voor 95% van de stemmen." Dat zou dan nog een probleem opleveren, omdat hij niet genoeg mensen op de lijst heeft staan om alle zetels op te vullen.
Over het eventueel niet in de raad komen, wil hij niet praten. "Ik sta er positief in. Je moet ergens beginnen en dat kan hier in Huizen."

'Iedereen wil toch een betere wereld voor zijn kinderen, dat is het doel'

Dit is het verhaal van Healthy Earth in het kort. Zie voor meer informatie: HealthyEarth.nl.

Piet Hein Koning

Lijsttrekker van Healthy Earth, 56 jaar, 31 jaar in Huizen

Wat zou het eerste veranderen als jij het voor het zeggen had?
"Veranderingen gaan geleidelijk en moeten met medewerking van de mensen. "

Wat is je lievelingsplek in Huizen?
"Het bos en bij vrienden."

Wat is je favoriete jaargetijde?
"Zomer, lekker warm."

Wat is je favoriete sport?
"Schaken."

Wat zou je nooit meer doen?
"Ik ben al 35 jaar vegetariër, maar zeg nooit nooit. Mijn eigen kip zou ik wel opeten."

Vrijwilliger Tineke verrast met familievakantie

Namens VriendenFonds

Tineke wordt verrast door het VriendenFonds. Foto: Vriendenloterij

HUIZEN Een grote verrassing van de VriendenLoterij voor Tineke van Heeckeren (65) uit Huizen. Sensoor, de landelijke luisterlijn waar Tineke vrijwilliger is, deed voor haar een aanvraag bij het VriendenFonds van de VriendenLoterij. Daarmee gaat haar hartenwens in vervulling: Tineke mag samen met haar kinderen en kleinkinderen op vakantie.

Trudis Lefferts, fondsenwerver bij Sensoor: "Tineke wordt bij Sensoor ook wel 'Heintje Davids' genoemd, doelend op het feit dat zij geen afscheid kan nemen van de organisatie en altijd weer bij ons terugkomt. Met hart, ziel, aandacht en ook humor is zij betrokken bij elke beller die naar Sensoor belt. Tineke heeft buiten de Sensoordeuren naar ander vrijwilligerswerk gezocht, maar ze keerde steeds weer terug naar het werk dat zo goed bij haar past: een luisterend oor bieden aan mensen die veelal niemand in hun omgeving hebben en die echt eenzaam zijn. Tineke verdient een bijzondere vorm van waardering. Geweldig dat wij haar dankzij het VriendenFonds van de VriendenLoterij een vakantie met haar kinderen en kleinkinderen mogen aanbieden."

Tineke, die de cheque tijdens een evenement van Sensoor kreeg overhandigd, is blij verrast: "Alles was voor mij geheim gehouden! Ik was zo blij met de prijs en de waardering en had dit nooit verwacht. Ik werk tien jaar bij Sensoor, de landelijke luisterlijn, en heb nog nooit zoiets meegemaakt. Ik vind mezelf een gewone vrijwilligster.''

Sensoor is de landelijke luisterlijn die dag en nacht bereikbaar is voor mensen die behoefte hebben aan een anoniem, gelijkwaardig gesprek. Ook per mail en per chat is de organisatie bereikbaar, 24 uur per dag. Dit kan dankzij ruim 1.000 vrijwilligers die daarvoor training en begeleiding krijgen van deskundige beroepskrachten.

4.000 euro voor Smith Magenis

De cheque wordt in ontvangst genomen. Foto: SG Huizermaat

HUIZEN De bovenbouwmavo van Huizermaat zet zich tijdens de GoedeDoelenActie elk jaar in voor een financiële ondersteuning voor een gezamenlijk gekozen goed doel. Dit jaar is € 4.000,- opgehaald voor de Stichting Smith Magenis Syndroom Nederland.

De stichting heeft als doel om informatie en initiatieven te bundelen rondom het zeldzame Smith Magenis syndroom (SMs). Vera Kok uit 4mb heeft een nichtje van 5 jaar dat aan dit syndroom lijdt. Vera: "3-mavo hield een sponsorloop door de school. Hoe meer rondjes er gelopen werden, hoe hoger de opbrengst. Het was hilarisch om de leerlingen door de hal, trap op, trap af door de school te zien rennen."

Blij
De leerlingen van 4-mavo hebben een dag gewerkt en de opbrengst daarvan gedoneerd aan het goede doel. "Ik ben echt héél blij dat we dit met elkaar voor de Stichting Smith Magenis Syndroom hebben kunnen doen." De stichting nam de cheque dankbaar in ontvangst.

2e Montessorischool verrast voedselbank

Foto: 2e Montessorischool

HUIZEN Leerlingen van de 2e Montessorischool hebben vorige week knutselpakketten afgegeven bij de voedselbank. Alle kinderen van de school hebben op de kerstmarkt eigengemaakte kerstversieringen, koekjes en kerstkaarten verkocht. Met de opbrengst van deze kerstmarkt en andere acties zijn knutselpakketten gekocht. De voedselbank was er erg blij mee. Foto: 2e Montessorischool

Succes seniorendansparen

De deelnemende dansparen van Dance-Point. Foto: Dance-Point

HUIZEN Twee seniorendansparen van Dance-Point In Huizen gingen afgelopen zondag de strijd aan in diverse disciplines.

De Nederlandse Danssport Organisatie (NDO) organiseerde een danswedstrijd in Studio 9 in Uitgeest genaamd 'De Kennemerlandcup'.

Het was een gezellige wedstrijd met voor beide paren podiumplaatsen als resultaat.
Jan en Ingrid Wiersma hebben de derde plaats behaald bij de Debutanten Ballroom en de tweede plaats bij de Debutanten Latijns-Amerikaans. Gregorius en Janny Schoenmaeckers zijn uitgekomen in de Senioren 50+ Ballroom en hebben daar de derde plaats behaald.
"Een geweldige stijgende lijn in prestaties van deze koppels en dus op naar meer", aldus een trotse trainer, Meerthe van der Voort van der Kleij, eigenaresse van Dance-Point.

Oranjebitter CDA bij Voor Anker

Foto: CDA

HUIZEN Het CDA was op de verjaardag van prinses Beatrix traditioneel te gast bij de bewoners van Voor Anker voor een glaasje oranjebitter. Na het Wilhelmus en een toost van lijsttrekker Rutger Rebel volgde een gezellig samenzijn. Foto: CDA

Wim Dashorst haalt opnieuw eerste plaats bij Poëzievertaalwedstrijd

Simone Stawicki valt op met de kunst die ze maakt

De Stichting Kunst & Cultuur Huizen maakte vorige week tijdens een speciaal Kunstcafé in de Boerderij de uitslag bekend van de Poëzievertaalwedstrijd.

De winnaars van de Poëzievertaalwedstrijd met burgemeester Joan de Zwart-Bloch van Blaricum, Kunststad van het Jaar 2018. Foto: St. Kunst & Cultuur Huizen

HUIZEN Wim Dashorst uit Huizen is de winnaar geworden van de Poëzievertaalwedstrijd 2018. Ook vorig jaar won hij de eerste prijs. De tweede prijs ging naar Willibrord Ruigrok uit Hilversum, die in 2015 tot winnaar was uitgeroepen. Arie Sonneveld uit Dieren werd derde en had in 2016 een eervolle vermelding.

De prijzen werden in Theater De Boerderij uitgereikt door eregast burgemeester Joan de Zwart-Bloch van Blaricum, het dorp dat onlangs werd uitgeroepen tot 'Kunststad van het Jaar 2018'. Traditiegetrouw praatte gastvrouw Maartje van Weegen de avond met verve aan elkaar.

Bewondering

Er waren 28 vertalingen ingezonden, waarvan één uit Suriname en drie uit Vlaanderen. Eén inzender uit België had de opdracht niet goed begrepen en had een eigen gedicht aangeleverd, zo verklapte juryvoorzitter emeritus hoogleraar dr. Henk Aertsen. Hoewel geen van de inzenders foutloos had vertaald, uitte Aertsen veel bewondering voor de vertaalvondsten van de drie winnaars. Vooral voor Wim Dashorst had hij grote waardering. Omdat het gedicht van 'The Truth the Dead Know' van Anne Sexton op rijm was, diende ook de vertaling te rijmen. Dat maakte de opdracht extra moeilijk.
Jurylid, dichteres en bekroond schrijfster mr. Roxane van Iperen gaf een leerzame analyse van het te vertalen gedicht dat werd voorgelezen door drs. Petra Kos.

Kwis

De eveneens traditionele amusante Poëzie- en Muziekkwis, samengesteld door Nol van Bennekom van de Werkgroep Kunstcafé en Thom Schuitemaker van de bibliotheek, bleek voor velen weer tamelijk moeilijk te zijn. De winnaar had maar vijf van de tien vragen goed.

Kunstprijs

Aan het begin van de avond deelde de Blaricumse burgemeester ook voor het eerst de Huizer Kunstprijs uit van de Stichting Kunst & Cultuur Huizen. Hiermee wil de stichting haar waardering uitspreken aan de kunstensector in de gemeente. Kunstenaar Simone Stawicki kreeg deze waarderingsprijs, een bronzen beeldje van een muzikant die verschillende vormen van kunst in zich verenigt. De onderscheiding ging gepaard met een lovend juryrapport en een oorkonde.

Op de kaart

De jury kende Stawicki de prijs toe omdat ze al jaren opvalt met de kunst die ze maakt. Ze is daarnaast maatschappelijk betrokken, wat zich uit in een serie portretten van mensen in Noord-Korea. De manier waarop de kunstenares aan marketing doet wordt ook geprezen, net als haar rol in educatie. Vorig jaar gaf ze het boek 'Cursus tekenen en schilderen' uit. Stawicki exposeert over de hele wereld en zet op deze manier ook Huizen op de kaart.

Mini-concert

Het afsluitende miniconcert werd verzorgd door twee aanstormende muzikale talenten, pianist Stefan Bos en zangeres Lizzy Ossevoort. Voor hen was er na afloop een staande ovatie.

Hockeyclub wil meer van gemeente dan alleen vervanging van het veld

'We hebben altijd alles zelf gerealiseerd en nu krijgen we nul op het rekest'

Het veld is aan vervanging toe, maar de club wil meer van de gemeente. Foto: Bob Awick

HUIZEN De gemeenteraad beslist vanavond over de vervangen van de toplaag van waterveld 1 van de Huizer Hockey Club. De club had echter meer gewild, namelijk een investeringsbijdrage voor het vervangen van de huidige verlichting door ledverlichting en een permanente opslagruimte.

'Ook wij zijn van maatschappelijk belang. We hebben 1.100 leden'

De club voelt zich ongelijk behandeld ten opzichte van andere sportverenigingen die de afgelopen jaren zo veel meer kregen van de gemeente. Voetbalclubs s.v. Huizen, HSV de Zuidvogels en The Pride kwamen er in de ogen van de hockeyclub beter vanaf dan zijzelf. "Ook wij zijn van maatschappelijk belang. We hebben 1.100 leden en de deur staat altijd open voor scholen om hier te komen sporten", zegt penningmeester Geert de Ruijter.
"We hebben altijd alles zelf gerealiseerd. Nu wij een keer een beroep doen op de gemeente om ons complex toekomstgericht te maken, krijgen we nul op het rekest. Het veld wordt weliswaar vervangen, maar in onze ogen moeten we daar onevenredig veel voor betalen. Wij willen dat voor een waterveld qua berekening hetzelfde wordt toegepast als een zandveld, maar dat wijst de gemeente af."
De gemeente doet dit volgens het raadsvoorstel, omdat de hockeybond niet wetenschappelijk heeft onderbouwd dat er minder blessures zijn op watervelden en dat zand-ingestrooide velden zouden voldoen aan de norm voor breedtesport. Volgens De Ruijter en de hockeybond is dat onzin en klopt dat niet. Een waterveld zou wel degelijk beter zijn als het gaat om demping en daardoor zouden er minder blessures zijn. "Hierdoor kunnen senioren langer door blijven spelen en dat is in een gemeente waar de vergrijzing groot is wel belangrijk." De hockeybond staat achter de club en heeft dat middels een brief ook aan de Huizer Hockey Club laten weten. Ook is de club verbaasd dat de gemeente de investeringssubsidie voor de ledverlichting afwijst. "Er wordt wel verwezen naar landelijke subsidieregelingen, maar die krijg je pas als je al een getekende overeenkomst hebt met de aannemer. We vinden dat we dat niet kunnen doen zonder zekerheid over onze financiële situatie. In de Sportnota staat dat 30% kan worden gesubsidieerd, maar de gemeente wil dat niet. Onze verlichting is versleten en is echt aan vervanging toe. We hadden verwacht dat een gemeente die zegt zo veel aan klimaatbeleid te doen ons hierin zou steunen."
Als laatste wil de club een permanente opslag bouwen voor het materiaal. "Dat zit nu in zeecontainers en dat is geen gezicht voor de omgeving. Bovendien staat de schimmel erin. Bij The Pride kon het ook, dus waarom niet voor onze club? Op dit moment betalen leden al een contributie van 400 euro. Ook de leden van het hoofdklasseteam Dames 1. Dat is veel meer dan bij andere clubs."

Beatrix 2 en Tweemaster Holleblok winnen waterpolo

Als volleerde waterpoloërs spelen de basisschoolleerlingen hun wedstrijdjes tijdens het toernooi. Foto: Bob Awick

HUIZEN Beatrix 2 en Tweemaster Holleblok 1 zijn de winnaars geworden van respectievelijk groep 3/4 en 5/6 tijdens het waterpolotoernooi voor basisscholen. Dat werd door Zwem & Polovereniging IJsselmeer georganiseerd.

Dit jaar deden er zes teams mee uit groep 3/4 en acht teams uit groep 5/6. Naast de Beatrixschool en Tweemaster Holleblok deden ook Tweemaster Koers, de Parel en de Van der Brugghenschool mee. In de week voor het toernooi was er een proeftraining waar zo'n 25 kinderen aan meededen.
"Hoewel het voor veel kinderen de eerste keer was dat ze waterpolo speelden, hadden ze snel door hoe het moest. Het enthousiasme was groot, er werd met heel veel plezier en beleving gespeeld. De kinderen genoten zichtbaar van het spelen met een bal in het water. Winnen of verliezen was niet de hoofdzaak, maar het maakte het natuurlijk wel nog wat spannender."
Scholen kunnen zich alvast aanmelden voor volgend jaar via schoolwaterpolo@gmail.com. Kinderen die willen gaan waterpoloën zijn woensdag om 17.30 uur welkom in zwembad de Meent.

Lezersfoto's

Bosuil in Bikbergen. Foto: Dick te Pas

HUIZEN Het winterse weer leverde ook deze week weer bijzondere foto's op.

Van straalblauwe lucht tot een hagelbui. Wie erop lette, zag in de natuur mooie dingen en die werden door onze lezers vastgelegd op de foto. De hei leverde bijvoorbeeld deze keer weer mooie plaatjes op.

Mail

Hagel valt door de stand van de takken vlak om de boomstam heen. Foto: Frans Lubbers
Een mooie zonsopkomst op de heide. Foto: Yvette van der Raad
Bikbergerheide bij de Bollelaan/Nieuwe Bussumerweg. Foto: Paul van der Schot
Licht en reflectie tussen Huizen en Blaricum. Foto: Dolf van Kuler
Zwanen langs de Randweg. Foto: Albert van der Linden

Zelf ook een mooie foto gemaakt? Een leuke gebeurtenis vastgelegd of een mooi plaatje van de natuur? Of iets opmerkelijks of een nieuwsgebeurtenis in de buurt? Mail je foto naar redactie@nieuwsbladvoorhuizen.nl.

Voldoende groot

Zorg ervoor dat deze voldoende groot is; minimaal 300 dpi of 1MB en zet erbij dat wij de foto mogen gebruiken.

Lezersfoto's

Wie weet zie je dan volgende week jouw foto in de krant staan op deze pagina met lezersfoto's.

Het Huizer Schrijversgilde komt donderdag weer bij elkaar.

Vrijdag 9 februari

Mamacafé Huizen

10.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

EHBO aan baby's en kinderen. Phyllis Faas (www.shop.rodekruis.nl/ehbo@rodekruis .nl) hebben we bereid gevonden om naar ons toe te komen.

De geef-en-neemtafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

De geef-en-neemtafel wordt door vrijwilligers van Versa Welzijn georganiseerd.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone. www.pchelpdeskbel.nl.

FRAZZ speelt 'Chanson in een jazzy jasje'

20.15 uur | Brinkhuis Laren

Jazzkwartet FRAZZ uit Amsterdam brengt een jazzy ode aan het Franse chanson.

Zaterdag 10 februari

Peers Plus 't Gooi, samen ontdek je meer

10.00 uur | Peuterschool 't Startblok Huizen

Een speelochtend voor kinderen in de leeftijd van 2,5 jaar t/m 6 jaar met een (vermoedelijke) ontwikkelingsvoorsprong en hun ouders.

Valentijnworkshop creatief schrijven

11.00 uur | Bibliotheek Huizen Huizen

Wil je op Valentijnsdag je geliefde of een heimelijke liefde verrassen met een gloedvolle brief of een gedicht?

Historische wandeling

14.00 uur | Huizer Museum Huizen

De wandeling staat onder leiding van een ervaren gids. Het vertrekpunt: Huizer Museum in Huizen. Start 14.00 uur. Kosten € 4,- per persoon.

Kindercarnaval in Eemnes

14.00 uur | Grand Café Eemland Eemnes

Alle sprookjesfiguren zijn welkom op het Kindercarnaval van Carnavalsvereniging de Sliertjes in Eemnes. Entree € 3,50.

Workshop 'Mijn Persoonlijke Interieur'

14.00 uur | Interieurstudio Morestyling Blaricum

Onder begeleiding van interieurstyliste Eveline leer je de vertaling maken naar een meer persoonlijk interieur.

Schilderworkshop koolmeesje

13.00 uur | Atelier Het Zoldertje Blaricum

Kosten € 45,- incl. gebruik materiaal en koffie/thee met iets lekkers. www.angeline-rijkeboer.nl.

9 februari tot 11 februari

Muziektheater Bronger&Ponger

20.15 uur | Theater De Hasselbak Eemnes

'Belachelijke blauwe luchten', een muziektheatervoorstelling over heerlijk eerlijke vriendschap. Reserveren: brongerponger@gmail.com.

Zaterdag 10 februari tot zondag 11 februari

Stadskoor Eemnes Reizen van Roland

20.00 uur | Johanneskerk Laren

Dwars door Europa in de 16e eeuw met Orlando di Lasso en Arcadelt, Byrd, Bateson, Costely, Hassler en De Wert.

Zondag 11 februari

Opening expositie

15.30 uur | Rosa Spier Huis Laren

Vanaf 11 februari zijn beelden te zien van de Amsterdamse beeldhouwster Berenice Witsen Elias en tekeningen van een aantal leden van de Nederlandse Kring van Tekenaars. De feestelijke opening vindt plaats op zondagmiddag om 15.30 uur.

Fotografieworkshop 'Winterfotografie'

9.30 uur | Parkeerplaats bij Restaurant de Tafelberg Blaricum

In deze workshop is het thema 'Herfst/Winterfotografie' en 'Zwart-witfotografie'.

Stiltemeditatie, stadsverlichting

20.:00 uur | Bewustzijnscentrum Bala Huizen

We nodigen iedereen uit om met volle aanwezigheid hier en nu stil te zijn en je hart te voelen, ook in de onrust.

Maandag 12 februari

Persberichten Schrijven - Workshop

19.30 uur | Brinkhuis Laren Laren

Inschrijven kan op www.vagev.nl. Kosten bedragen 5 euro, wat ter plekke kan worden voldaan. Voor meer informatie: Versa Welzijn 035-7504149.

Rummikub en Scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Onderling gezellig ouderwets rummikub of scrabble te spelen. Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw c, tablet of smartphone kom naar de PC Helpdesk BEL in Het Brinkhuis-Laren. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas

Kringloopwinkel Stichting Servitas Poolvos 2 1273 JL HUIZEN

Maandag 12 februari tot zondag 18 februari

Geniet van de helende warmte van gember

9.00 uur | Zen Shian Huizen

Kom samen met een vriend of vriendin genieten van de helende warmte van gember.

Dinsdag 13 februari

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Wij verlenen hulp op de door u meegebrachte laptop, tablet of smartphone. De kosten bedragen € 3,-. www.debrassershoeve.nl

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122, 1261 NK Blaricum.

Wilt u weten wat uw kunst waard is?

11.00 uur | Brinkhuis Laren Laren

Schilderijen, bronzen, zilver en design van (hedendaagse) kunstenaars. www.zuydwalveilingen.nl.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas Huizen

Kringloopwinkel Stichting Servitas Poolvos 2 1273 JL HUIZEN.

Spelmiddag

13.30 uur | De Blaercom Blaricum

Info: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Woensdag 14 februari

Inez van Oord heeft de Bijbel herontdekt

19.30 uur | Ontmoetingskerk Laren

Inez van Oord, oprichter van het tijdschrift Happinez, zal een toelichting geven op haar boek 'Rebible'.

Taalcafé / Language bar

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Anderstaligen zijn elke woensdag van 10.30-12.00 uur welkom bij het Taalcafé.

Tarot

13.30 uur | Brinkhuis Laren

Voor afspraak en nadere informatie bel 035-5388966, Coby van Opstal.

Film aan de Brink – 'Sprakeloos'

19.30 uur | Brinkhuis Laren Laren

Koffie Creatief bij de Brug

10.00 uur | de Brug Huizen

Voor een praatje of gewoon een kop koffie. Voor meer informatie kan u terecht op www.debrughuizen.nl/koffiecreatief.

Donderdag 15 februari

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Film aan de Brink – 'Les Fantômes d'Ismaël'

14.30 uur | Brinkhuis Laren

Lezing Stelling van Amsterdam

14.30 uur | De Kring Blaricum

Een aantal hardnekkige mythes worden besproken en daarmee zullen we ook reizen naar 'oorlogslandschappen' in Europa.

Lezing: 'Hollanders in de Hermitage'

20.00 uur | Gooise Academie Laren

Krzysztof Dobrowolski-Onclin bereidt je voor op een bezoek aan de Hermitage.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122, 1261 NK Blaricum.

Koersballen

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Koersbal lijkt op jeu de boule. Er is geen kracht voor nodig en het wordt binnen gespeeld. 035-5262902.

Vrijwilliger gezocht / vrijwilliger worden

13.30 uur | De Malbak Blaricum

Bezoek onze website vclarenblaricum@versawelzijn.nl met digitale vrijwilligersvacaturebank of bel 035-750 4149.

Bijeenkomst Huizer Schrijversgilde

14.00 uur | Bibliotheek Huizen Huizen

Zowel beginnende schrijvers als meer gevorderde zijn van harte welkom om aan te schuiven.

Koffieochtend

10.00 uur | De Blaercom

Informatie en/of aanmelden: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Computerhelpdesk de Brassershoeve

10.00 uur | De Brassershoeve

Wij verlenen hulp op de door u meegebrachte laptop, tablet of smartphone. De kosten bedragen € 3,- per bezoek. www.debrassershoeve.nl.

PC Helpdesk BEL

10:00 uur | Brinkhuis Laren Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Koffieochtend in Brinkhuis

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Even tijd voor elkaar en een gezellig babbeltje.

Computerinloop

10.00 uur | Wijkcentrum 't Vuronger

Er zijn geen kosten aan verbonden en je kunt zo leren om met Facebook, Twitter en Spotify om te gaan.

Kids Werkplaats

14.30 uur | De Malbak Blaricum

Voor kinderen van 8-12 jaar! Deze donderdag maak jij je eigen alarm en ontdek je hoe elektra werkt! Kosten € 2,50.

Cursus Zelfverdediging Dames

19.30 uur | Osorezu Dojo Huizen

Voor meiden en dames vanaf 17 jaar. Meer informatie www.osorezu.nl of bel 06-15276036.

Hulp nodig bij thuis wonen met dementie?

19.30 uur | De Brassershoeve Huizen

Tijdens deze bijeenkomsten maakt u kennis met het gebruik van een gratis hulpmiddel, De Keuzehulp. Tevens informatie over de DemenTheek in de regio.

Taartrovers Film Festival in Bussum

Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM Het Taartrovers Film Festival vindt zaterdag 10 en zondag 11 februari plaats in Filmhuis Bussum aan de Brediusweg 1. Het is een kinderfilm- en speelfestival voor kinderen van 2 tot 9 jaar. Zie voor meer informatie taartrovers.nl.

'Pracht & Dracht' in Huizer Museum

Jonge mode-ontwerper maakte 'klederdracht' Almere voor tentoontstelling

Met het plaatsen van het beeld 'Isabee' van Michiel Linders (rechts) werd de tentoonstelling geopend. Foto: Peter Peeters

HUIZEN De tentoonstelling 'Pracht & Dracht' is tot en met 15 april te zien in het Huizer Museum aan de Achterbaan 82. Hierin worden de klederdracht van Huizen en die van Almere naast elkaar gezet.

'Pracht' is de schitterende collectie Huizer klederdracht, 'Dracht' die van Almere. Bijzonder, want Almere is natuurlijk een nieuwkomer in het voormalige Zuiderzeegebied. Een klederdracht is er dus nooit geweest.

Mode-ontwerper

Daarom ontwierp de jonge mode-ontwerper Kasper Jongejan de collectie 'Dracht'. Hij heeft zich voor de geest gehaald dat Almere al eerder bestond en dat daar klederdracht gedragen werd. Hoe zag dat er dan uit en hoe laat zich dat vertalen naar de mode van vandaag?

Hierbij heeft Kasper zich laten inspireren door de klederdrachten van Marken en Huizen, maar ook door die van Suriname, de Antillen en Marokko, de drie grootste etnische groepen van Almere.

New Land Designer

Hij groeide op in Almere en kent de stad als geen ander en profileert zichzelf als 'New Land Designer', omdat de provincie Flevoland ook wel 'New Land' genoemd wordt. Hij is daarnaast ook veel in Amsterdam te vinden en zoekt regelmatig naar de link tussen het oude en nieuwe land en gebruikt dit vaak als startpunt voor zijn werk. De identiteit van de mens blijft Kaspes grootste inspiratie.
Dat is ook te zien in deze collectie 'Dracht' in het Huizer Museum. Het resultaat van zijn zoektocht naar de klederdracht van Almere bestaat onder andere uit beenkappen van jeansstof en outfits van sweatstof en kant. "Een boeiende collectie die stemt tot nadenken over kleding als uiting van identiteit en cultuur", aldus het Huizer Museum.

Zie voor meer informatie:
huizermuseum.nl.

Bartho Braat en Ernst Daniël Smid in de Boerderij

Bertho Braat en Ernst Daniël Smid spelen samen in 'n Zomer Zonder Vrouw ... in Grou'. Foto: Wim Lanser

HUIZEN 'n Zomer Zonder Vrouw ... in Grou' is 11 februari te zien in de Boerderij aan de Hellingstraat 9. Hierin spelen Bartho Braat en Ernst Daniël Smid.

"Voor het eerst slaan acteur Bartho Braat en zanger Ernst Daniël Smid de handen ineen. Deze twee mannen hebben een geweldige chemie samen en weten als geen hoe ze dit ontroerende maar ook hilarische verhaal kunnen vertellen", aldus creatief directeur Leon van Uden.

Jaarlijkse traditie

Het verhaal van 'n Zomer Zonder Vrouw ... in Grou' gaat over twee echtparen die elk jaar samen op vakantie naar Friesland gaan. Wanneer beide echtgenotes komen te overlijden, één door kanker en de ander door een ongeval, besluiten de mannen deze jaarlijkse traditie toch doorgang te laten vinden. Alhoewel beiden qua karakter lijnrecht tegenover elkaar staan, brengt deze vakantie ze dichter tot elkaar en zetten ze de eerste stap om de dood van hun geliefden een plek te geven.

Voor kaarten:
deboerderijhuizen.nl.