Nieuwsblad voor Huizen

8 november 2018

Nieuwsblad voor Huizen 8 november 2018


Naar de rechter om 'migrantenhotel'

Foto: PR

HUIZEN Stankoverlast, kotsen in de tuin, boeren en scheten laten, geluidsoverlast, vanaf de ochtend barbecueën, afval, wietlucht. Het is een greep uit de klaagzang van vier bewoners aan de Draaikom.

De raadsman van de eigenaren van een pand in dezelfde straat hield dit de kortgedingrechter in Almere voor, om zo hard te maken dat de overeenkomst met de huidige huurders ontbonden moet worden.
Al in september hadden de eigenaren - een wat ouder stel - laten weten dat de huur werd opgezegd, maar de ondertekenaars van het huurcontract - een gezin en het Huizense arbeidsbemiddelingsburo Unforces B.V. - wilden dat niet. Om die reden stond het echtpaar voor de rechter in Almere en eiste ontruiming van het pand.
In mei van dit jaar hadden ze de woning verhuurd aan een gezin met een kind. Ook het bedrijf Unforces ondertekende het huurcontract. De man en de vrouw werkten voor Unforces, het bedrijf betaalde de huur. Maar al vrij snel bleek dat steeds nieuwe bewoners, vooral arbeidsmigranten uit Oost-Europa, gebruikmaakten van het pand.

"Het is gewoon een migrantenhotel geworden", vertelde de eigenaresse. "Het gezin is na een paar weken vertrokken en vervolgens is het een komen en gaan van mannen die hier komen werken."

5

Huizer oplichter aangehouden

Foto: Christian Pfeiffer

HUIZEN De districtsrecherche Den Haag West heeft maandagmorgen in de vroege ochtend een 47-jarige man uit Huizen aangehouden. Ook zijn 29-jarige vriendin werd aangehouden in de woning.

De man wordt ervan verdacht meerdere mensen op slinkse wijze te hebben opgelicht. Zijn vriendin zou hem daarbij geholpen hebben door als katvanger te fungeren. Dat heeft de politie vandaag gemeld.

Katvanger

Een katvanger is iemand die - al dan niet tegen betaling - zijn of haar bankrekening ter beschikking stelt. Zo proberen de oplichters buiten beeld te blijven. Ze maken zich schuldig aan witwassen, een strafbaar feit.

14 aangiftes

Bij de recherche kwamen de afgelopen tijd in totaal 14 aangiftes binnen van oplichting en verduistering. In alle gevallen werd daarbij de naam van dezelfde verdachte genoemd.
Verdachte zou met mooie - en geloofwaardige - verhalen zijn slachtoffers om de tuin hebben geleid en geld van hen hebben 'geleend'. Zo liet hij bijvoorbeeld telefoonabonnementen afsluiten of verhuurde hij huizen die niet bestonden.

Meer slachtoffers

De recherche sluit niet uit dat nog meer personen het slachtoffer zijn geworden van oplichtingspraktijken van de Huizer. Wie denkt ook slachtoffer te zijn en nog niet zijn verhaal heeft gedaan bij de politie, wordt gevraagd dit te doen bij de districtsrecherche Den Haag West via nummer 0900-8844.

2e Montessorischool Gezonde School met nieuw schoolplein

Foto: Bob Awick

HUIZEN De 2e Montessorischool aan het Holleblok had maandag alle reden om een klein feestje te vieren. De school is de tweede Gezonde School in Huizen én het gerenoveerde schoolplein werd geopend. De officiële handeling werd gedaan door wethouder Maarten Hoelscher en Fije Hooglandt, bestuurslid van de Stichting Talent Primair.

FitStars

Foto: Bob Awick

Senioren kunnen 12 weken lang kennismaken met sporten via FitStars. De eerste ronde start 12 november met vijf verschillende aanbieders. Jac doet mee.

9

Helpen maakt happy!
Huizenvoorelkaar is de nieuwe verzamelplaats voor vrijwillige inzet en laat je in één oogopslag zien wat er in jouw buurt te doen is. Reageren op een van de onderstaande vragen? Kijk op Huizenvoorelkaar.nl en meld je aan. Je kunt direct een bericht sturen naar de contactpersoon. Kom je er niet uit? Bel dan voor een afspraak of kom binnenlopen.

Nieuw op Huizenvoorelkaar:
Versterking voor de cliëntenraad

De cliëntenraad van De Marke - De Meenthoek is op zoek naar een vrijwilliger die de cliënten wil vertegenwoordigen. Als lid van de cliëntenraad ben je bezig met ouderenzorg en geef je advies. In de raad zitten cliënten, familie en contactpersonen en zij vergaderen 1 keer per 5 weken op dinsdagmiddag. Voor deze job zou het fijn zijn als je ook wilt helpen met het organiseren van andere vrijwilligersactiviteiten. Hierdoor leer je het huis en de bewoners goed kennen.

Projectcoördinator Huizer Havendag
Wil jij een bijdrage leveren aan de Huizer Havendag 2019? Ze hebben iemand nodig voor de organisatie en communicatie van het evenement. Je helpt mee met het onderhouden van contacten en de samenwerking tussen de deelnemende verenigingen. Deel jij de liefde voor watersport en Huizer erfgoed? Reageer dan op deze vacature.

Vrijwilligers gezocht voor de Voedselbank
Er staan meerdere vacatures open bij de Voedselbank Gooi en omstreken. Voor het uitbreiden van het chauffeurs/bijrijdersteam zijn vrijwilligers nodig. Heb je ervaring en kennis op het gebied van voedselveiligheid? Dan is jouw hulp met de hygiëne- en voedselveiligheidsvoorschriften up-to-date houden van harte welkom. Is organiseren en mensen aansturen meer jouw ding? Dan kun je kijken naar de vacature meewerkend voorman/vrouw magazijn.

Dol op boeken? Het Muiderslot in Muiden heeft een vrijwilliger nodig voor de museumwinkel.
Je helpt mee met het bestellen, bevoorraden en uitstallen van het boekenassortiment. Dit zijn momenteel ongeveer 60 titels voor zowel volwassenen en kinderen. De werkzaamheden nemen 1 à 2 dagdelen per week in beslag en kunnen deels ook thuis worden gedaan. Bij het Muiderslot kom je in een gezellig team met andere vrijwilligers terecht.

Zondag 11 november

Rooms-Katholieke Thomaskerk: 9.30 u. W. van Wegen
Vrij-Katholieke Michael and all Angels: 10.30 u. H.Mis (Engelstalig); 19.30 u. H.Lof (Engelstalig)
Hervormde Oude Kerk: 9.30 u. P.M. van 't Hof; 18.30 u. A.J. Kunz
Hervormde Nieuwe Kerk: 9.30 u. G.C. Bergshoeff
Hervormde Zenderkerk: 9.30 u. G.J. Roest
Hervormde Meentkerk: 9.30 u. K. van Meijeren; 17.00 u. B.F. Bakelaar
Hervormde De Brug: 10.30 u. Evangelist Nico van Splunter
Hersteld Hervormde Kerk 't Visnet: 9.30 u. Kand. L.G. de Deugd; 18.45 u. S.T. Lagendijk
Vrije Hervormde Gemeente (in Chr. Geref. Kerk): 11.30 u. en 19.00 u. A. Kot
Protestantse Kruiskerk: 10.00 u. G.W. Oostermann – Heilig Avondmaal
Protestantse Goede Herderkerk: 10.00 u. G.C. de Vries – Biddag voor Gewas en Arbeid
Protestantse Oosterlichtkerk: 9.30 u. R. Abma – True Colours Jongerendienst: 'Hoe geven wij onze Aarde door'
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ichtuskerk: 9.30 u. A. de Snoo; 17.00 u. H.S. van Hemmen
Christelijke Gereformeerde Kerk: 9.30u en 17.00 u. J. Bonhof
Christengemeente: 10.00 u. Christian Tan
Pinkstergemeente: 10.00 u. Richard Reijneke
Baptistengemeente (in aula Erfgooierscollege): 10.00 u. Joël Boertjens
Thousand Hills (in gebouw Muziekvereniging Prinses Irene): 10.30 u. Kerkdienst
Moluks-Evangelische Pniëlkerk: 10.30 u. Kerkdienst
Koninkrijkzaal van Jehovah's Getuigen: 10.00 u. Samenkomst

Samenstelling Armando Krijnen

Weerbericht

Wisselvallig met in het weekeinde kans op regen

Ook met november op de kalender zijn zachte najaarsdagen nog geen verleden tijd. Een Oost Europees hogedrukgebied houdt deze week een zuidoostelijke stroming in stand met aanvoer van zachte lucht. In het weekeinde zorgt een nieuw omvangrijk lagedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden voor frontale invloeden vanuit het westen met kans op enige regen.

Vrijdag

Vrijdag is het eerst droog is met nu en dan zon. Geleidelijk komt er meer bewolking met in de avond kans op wat regen. In de nacht naar zaterdag gaat het meer regenen. Ook overdag kan het eerst nog regenachtig zijn. Later klaart het iets op. Ook zondag is het wisselvallig met af en toe zon. Later op de dag volgt waarschijnlijk meer bewolking met opnieuw kans op regen. Er waait in het weekeinde een matige tot krachtige zuidenwind. Het wordt 12 à 13 graden.

Trend na het weekeinde

Onder invloed van een lagedrukgebied is het eerst nog wisselvallig. Na dinsdag stijgt de luchtdruk. Er ontstaat wederom een gebied van hoge luchtdruk. De kans op neerslag neemt af. Het is rustig met geregeld zon en kans op mist. De maxima liggen tussen 10 en 15 graden.

Weetje

De normale maximum temperatuur voor begin november bedraagt 11 graden. Het kan soms ook zachter zijn. Zo werd het op 3 november 2005 record zacht met 18.7 graden. Ook in 2014 en 2015 was het begin november zeer zacht. Op 7 november 2015 werd het 18.5 graden. Afgelopen dinsdag werd zelfs 19.0 graden gemeten. Dat is een nieuw record voor november.

Foto: Ab Walet

Leuk, eens een ander vogeltje in de tuin. Een boomkruipertje, dat zie ik hier zelden. Hij gaat spiraalsgewijs om de boom heen omhoog, speurend naar insecten in de bast. Zijn pootjes met de scherpe nageltjes zijn gemaakt om zich vast te kunnen grijpen. Het staartje wordt gebruikt als steunpunt. Als insect kun je maar beter maken dat je wegkomt voor die kraaloogjes je zien. Want het puntige snaveltje komt in elk hoekje!

Kerstmarkt TijdvoorMeedoen

HUIZEN TijdvoorMeedoen houdt 15 december van 11.00 tot 15.00 uur een kerstmarkt in het Huis van de Buurt aan de Draaikom.

"De kerstmarkt vindt binnen plaats, zodat niemand last zal hebben van de kou of regen. Er zal een grote diversiteit aan kraampjes en tafels zijn", aldus de organisatie.

"Er is ook een mogelijkheid om aan een workshop kerststukjes maken deel te nemen. Vanzelfsprekend zal er aandacht zijn voor de inwendige mens."

TijdvoorMeedoen wil ook anderen de gelegenheid geven om deel te nemen aan de kerstmarkt. Zij kunnen een tafel huren voor 10 euro om hun waren aan de man te brengen.

Contact

Wie meer wil weten kan contact opnemen met Annemarie via annemarie.vos.demooij@tijdvoormeedoen.nl.

Bouw Keucheniushof nu ook officieel van start gegaan

'Blik op de toekomst gericht en samen Huizen mooier maken'

De bouw was al aan de gang, maar vrijdag was de officiële start. Bij bouwontwikkelaar Gerrit Jan Visser speelt de familie daarbij een grote rol.

Rechts wethouder Roland Boom en links Jan Paul Visser tijdens de officiële start van de bouw. Foto: Bob Awick

HUIZEN De bouw van het Keucheniushof aan de Keucheniusstraat was inmiddels al gestart, maar afgelopen vrijdag was de officiële starthandeling. Wethouder Roland Boom en Jan Paul Visser, zoon van ontwikkelaar Gerrit Jan Visser, legden met hulp een betonnen plaat neer op de begane grond van een van de gebouwen.

Ook voor de dochter van Gerrit Jan, Marie Pauline, was een rol weggelegd. Zij gaf wethouder Roland Boom het boek 'Huizen in Beeld' cadeau, waarin foto's van het gebied rond de Oude Kerk staan. "Om nog eens terug te blikken."

Mooier Huizen

'Het is een project dat past bij de maat en schaal van het dorp'

De wethouder liet in zijn korte speech weten nu de blik vooruit te richten en blij te zijn dat nu schouder aan schouder met politiek, bestuur, inwoners en ondernemers aan een mooier Huizen gewerkt wordt.

Trots en blij

Ontwikkelaar Gerrit Jan Visser blikte nog wel even kort terug. Al in 1978 was er een overeenkomst met hem en ook in 2008 waren er al plannen, maar nu kan er echt gestart worden. "Ik ben trots en blij. Het is een project dat past bij de maat en schaal van het dorp en het voorziet duidelijk in de behoefte, zowel de grondgebonden woningen,als de appartementen en commerciële ruimten", zei hij. "Ik spreek de hoop uit dat straks alle Huizers het Keucheniushof in hun hart zullen sluiten."

Eind goed, al goed

Na de openingshandeling kon in het Wapen van Huizen een drankje gedronken worden. Daar liet Gerrit Jan weten dat het wat hem betreft 'eind goed, al goed' is. Het plan dat er eerder lag voor een groots nieuw centrum met winkels en een fly-over vond hij maar niets. "Dat kan ik nu wel zeggen. Ik ben echt trots op dit project. Als ik dat niet zou zijn, zou ik het niet doen."
In alle jaren dat getracht is om van het Keugat iets moois te maken, is er vaak veel kritiek op hem geleverd. "Die zet ik in een zak aan de weg. Tenzij het terecht kritiek is, daar wil ik graag wat van leren." De grond moet nu eenmaal een bepaalde opbrengst genereren. "Daarbij gaat de tijd ook maar door. Je moet inspringen op wat er op dat moment nodig is."

Familie

Zoon Jan Paul: "Het is het eerste project dat ik vanaf het begin af aan heb meegemaakt. Je groeit er als familie ook in." Gerrit Jan: "Ik heb ook altijd aan de keukentafel gepraat over de projecten waar ik mee bezig was. Zowel hele grote als kleinere zoals deze. Ik heb ook wel een visie hoe iets wel of niet moet zijn. Ik weet hoe het hier aan toegaat in het dorp. Al vanaf 1700 staat mijn familie hier al te boek. Ik weet wat mensen ervan vinden en wat zij willen. Daarbij wil ik nogmaals de wethouders Marlous Verbeek en Roland Boom bedanken. Zonder hen en de inzet van ambtenaren was het niet gelukt."
Het allertrotst is hij echter op zijn familie. "Dat is waar het allemaal om draait."

Naar rechter om 'migranten-hotel'

Vervolg voorpagina

Bij een inspectie bleek dat er in de gezinswoning acht slaapplaatsen waren gecreëerd, bestaande uit matrassen op de grond. De vertegenwoordiger van Unforces meende dat hij tijdens de ondertekening van het huurcontract had gemeld dat soms ook anderen van het pand gebruik zouden maken.

Makelaar

De makelaar - en tevens de tussenpersoon tussen eigenaar en huurder - die aanwezig was bij de ondertekening ontkende dat. "Daar is niet over gesproken", zo liet hij de rechter weten. De rechter vroeg zich af of deze afspraken misschien op papier zijn gezet. Maar dat was niet het geval. Het was een mondelinge afspraak geweest, aldus de vertegenwoordiger van Unforces.

Uitspraak

Op 20 november doet de rechter uitspraak over de ontruiming.

Gratis basiscursus Vrijwillige Thuishulp

HUIZEN Vrijwilligerscentrale Huizen en Versa Welzijn organiseren een basiscursus voor mensen die als vrijwilliger mensen thuis ondersteuning bieden. Dat kan gaan om gezelschap, samen activiteiten ondernemen of respijtzorg ter ondersteuning van de mantelzorger.

De cursus is voor iedereen die interesse heeft in dit vrijwilligerswerk of al actief is bij Vrijwillige Thuishulp. Deelname is kosteloos.

Twee bijeenkomsten

De cursus bestaat uit twee bijeenkomsten op donderdag 22 november en donderdag 29 november van 19.00 tot 21.30 uur en wordt gehouden aan de Lopes Diaslaan 213 in Hilversum.

Vaardigheden

In de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod: communicatieve en luistervaardigheden, grenzen stellen, signaleren en allerlei informatie die van belang is als je mensen thuis ondersteuning biedt.

Aanmelden

Aanmelden kan nog tot en met donderdag 15 november. Voor vragen kan gebeld worden bellen naar 035-524 14 14. Aanmelden voor de cursus kan via thuishulp@vchuizen.nl.

Onvergetelijke vakantie Zonnebloem dankzij giften

De deelnemers en vrijwilligers willen alle sponsors bedanken voor hun onvergetelijke vakantie. Foto: Zonnebloem

HUIZEN Zonnebloem Huizen heeft dankzij vele giften met 24 gasten en 22 vrijwilligers een onvergetelijke vakantie achter de rug en wil daarvoor alle sponsors die dat mogelijk hebben gemaakt hartelijk bedanken.

"De sponsors hebben deze onvergetelijke vakantie in het Bosgoed hotel in Lunteren mogelijk gemaakt", vertelt Emmy Bruijn van Zonnebloem Huizen. Hier verbleef de groep van 29 oktober tot en met 3 november.

Wens

Grote behoefte aan sponsorgelden voor de jaarlijkse vakantie

Emmy is bestuurslid en deed begin dit jaar mee aan de rubriek OnderOns in het Nieuwsblad voor Huizen.
Op de vraag wat de grootste wens was van De Zonnebloem liet zij weten dat er grote behoefte was aan sponsorgelden voor de jaarlijkse regionale vakantie.
"Door bezuinigingen is deze voor de Zonnebloemgasten zo veelbetekenende vakantie onder druk komen te staan. Met nog € 1.000,- te gaan (of ietsjes meer) zou deze vakantie weer gerealiseerd kunnen worden."
De Kringloopwinkel aan de Bakboord zag de noodkreet en doneerde maar liefst 2.000 euro toen zij het enthousiasme van De Zonnebloem zagen, zodat de vakantie inderdaad mogelijk werd.

Vrijwilligers

'Hoofd vakantiestaf' Smeele liet weten het fantastisch te vinden dat De Zonnebloem en de Kringloopwinkel elkaar gevonden hadden: "Vrijwilligers gaan dan samen met deelnemers die zorg nodig hebben op reis. Deze deelnemers betalen de reis zelf, maar de vrijwilligers moeten dan eigenlijk gewoon aan het werk. Zij hoeven de trip dus niet te betalen."
Ook de Rabobank, Marion Polak Stichting en Riki Stichting hebben een bijdrage geschonken. Emmy: "We willen ze allemaal hartelijk bedanken."

Johan Verheij

Artistiek leider Theaterroute Huizen, Denktank Maatschappelijk Diner, 49 jaar, sinds 2010 in Huizen

Foto: Loek van Walsem

Wat doe je in het dagelijks leven?
"In het dagelijks leven ben ik acteur, schrijver en regisseur. Daarnaast werk ik ook regelmatig als presentator en schrijf ik liedjes op maat. En echtgenoot en vader natuurlijk."

Hoe kwam je op het idee voor de theaterroute in Huizen?
"Ik zag een soortgelijk initiatief in Groningen, vond het daar te amateuristisch en te 'los zand' en dacht dat ik het in Huizen anders en professioneler zou kunnen doen."

Wat wil je met de theaterroute bereiken?
"De geschiedenis van Huizen levend houden met mooie voorstellingen en de inwoners verbinden."

Heb je nog een droom op cultuurgebied voor Huizen?
"Ik zou willen dat podiumkunsten een grotere rol gaan spelen in het culturele aanbod in Huizen."

Als je een ding aan Huizen kon veranderen, wat zou het dan zijn?
"Dan zou ik de tijd terugdraaien om alle mooie gebouwen die ooit in Huizen plaats moesten maken voor lelijke nieuwbouw in ere te herstellen."

Waar maak je je zorgen om?
"Het milieu en het doorslaand egoïsme van mensen."

Welk groot evenement zou naar Huizen moeten komen?
"De plaatselijke evenementen worden al steeds mooier, vind ik, maar een mooi filmfestival of een muziekfestival met goede bands zou hier niet misstaan."

Winter- of zomertijd?
"Wintertijd, dat schijnt beter te zijn voor je fysieke en geestelijke gesteldheid."

Welke droom heb je nog?
"Een eigen theater hebben."

Waar maken we je wakker voor?
"Een mooi lied. Of een goede kaasplank. Of allebei. Ja, het liefst allebei."

Taal- en rekenlessen voor volwassenen

HUIZEN De gemeenten in Gooi en Vechtstreek, waaronder Huizen, bieden vanaf januari 2019 taal- en rekencursussen én lessen in digitale vaardigheden voor volwassenen aan aan hun inwoners. Deze zijn gratis.

In Nederland en ook in Gooi en Vechtstreek hebben één op de negen mensen tussen de 16 en 65 jaar moeite met lezen en schrijven van de Nederlandse taal. "We vinden het ontzettend belangrijk dat iedereen in de samenleving mee kan doen. Daarvoor moet je de taal goed beheersen en kunnen lezen en schrijven. We hebben daarom gezorgd voor een breed cursusaanbod voor inwoners, zodat iedereen die wil een kans krijgt om kennis bij te spijkeren of nieuwe dingen te leren."

Alle cursussen zijn erop gericht mensen in het dagelijkse leven te helpen, maar het doel van de cursussen verschilt. De ene cursus is gericht op het behouden van een baan of het gemakkelijker vinden van een baan. De cursussen worden op maat ingezet. Dit is afhankelijk van wat mensen willen leren. Soms willen mensen een cursus volgen om als vrijwilliger aan de slag te gaan of om toegelaten te worden op een beroepsopleiding.

De cursussen zijn voor volwassenen vanaf 18 jaar die wonen in een van de gemeenten en niet inburgeringsplichtig zijn. De organisaties die cursussen aanbieden zijn: MBO College Hilversum, TopTaal, SIPI, Danner & Danner en de bibliotheken samen met TWinburgering. Wie interesse heeft kan zich aanmelden bij de gemeente of bij een van deze organisaties.

Senioren kunnen 12 weken lang kennismaken met sporten met FitStars

Eerste ronde start 12 november met vijf verschillende aanbieders

FitStars start 12 november met de eerste ronde. Jac (80) gaat meedoen. Nora (74) en Stanley Tee (80) sporten al veel en vertellen waarom dat belangrijk is.

Nora Tee (74) en Jac de Kruijff (80) hebben plezier met het overgooien van de bal naar projectleider Anita Campbell. Foto: Bob Awick

HUIZEN FitStars, het project om senioren sociaal en actief in beweging te krijgen, start 12 november. Senioren die niet sporten en weinig bewegen kunnen voor 4 euro per keer 12 weken lang kennismaken met een van de geselecteerde sporten die speciaal zijn afgestemd op hun talenten en die passen bij het fysieke vermogen. Als ze de sport leuk vinden, kunnen ze daarna lid worden van de sportvereniging en doorgaan met sporten.

"Het project is bedoeld om mensen sociaal in beweging te krijgen. Er is dan ook een gezellig koffie- of theemoment bij elk van de activiteiten", legt Anita Campbell uit. Zij heeft met Rubin Vos de leiding over het project FitStars. Rubin: "Het programma is een samenwerking van Sport Platform Huizen, de gemeente, Versa Welzijn en NOC*NSF en er is een subsidie voor verstrekt."

Vijf sportverenigingen

Stanley Tee (83) spart met projectleider Rubin Vos. Foto: Bob Awick

'Meer dan alleen maar bewegen. Je hebt ook contact met mensen'

Anita: "Op dit moment doen vijf sportverenigingen mee: s.v. Huizen met walking football, Tennisvereniging Huizen met touchtennis, Laresz met dansen en fitness, Turnlust met sportmix en Osorezu Budosporten met Veilig op straat. Deze activiteiten zijn uit te proberen de 6 weken voor kerst en de 6 weken daarna."
Nora Tee (74) en Stanley Tee (83) gaan niet meedoen aan het programma, omdat zij zelf al heel veel sporten. Jac de Kruijff (80) juist wel: "Ik heb van huis uit wel meegekregen om te sporten en ik heb vroeger wel veel gesport, maar door omstandigheden zeker het laatste jaar niet meer. Soms word ik het zat en dan stop ik ermee. Sport is niet zaligmakend. Er zijn nog veel meer leuke dingen te doen, zoals de schouwburg bezoeken. Ik weet wel dat sporten goed voor mij is, daarom ga ik bij FitStars meedoen aan walking football en touchtennis."

Niet sportief

Nora: "Ik ben juist niet sportief van huis uit. Als het niet hoefde, deed ik het niet, maar ik heb wel veel gedaan: volleybal, tennis en paardrijden. Op dit moment zwem ik, doe ik nordic walking en doe mee aan het Galmproject. Dat is gym voor mensen boven de 55 jaar en je doet het op je eigen niveau. Ik vind dat ontzettend leuk. Het is goed voor lijf en leden en het is gezond voor je hart. Daarnaast heb ik veel plezier én sociale contacten."
Haar man Stanley is ook nog steeds een fanatiek sporter, ook al heeft hij wel even in een dip gezeten. Hij heeft diverse sporten gedaan, waaronder 25 jaar aan karate. Hij had de zwarte band 3e dan en gaf ook les. "Ik merkte dat ik niet snel genoeg meer was en ben op een gegeven moment gestopt", zegt hij. Dit deed hij zonder af te bouwen. "Ik kreeg last van mijn spieren. Er knakte ook wel iets in mij." Zijn vrouw Nora spoorde hem uiteindelijk aan om weer wat te gaan bewegen en nam hem mee. Sindsdien gaat het beter, ook al merkt Stanley dat de leeftijd gaat tellen. "Ik doe nu aan kickboksen in de sportzaal in de Meentamorfose. Op mijn verzoek is daar een zak voor opgehangen. Mijn basis is Oosterse vechtsport en die is nagenoeg gelijk aan de basis van kickboksen. Ik heb het mezelf geleerd en heb nu ook een jonge jongen die het van mij leert", vertelt hij.

Fanatiek

Nora en Stanley denken dat Jac zeker baat zal hebben bij het sporten. "Het is meer dan alleen maar bewegen. Je hebt ook meteen contact met mensen", zegt Nora. Ze geeft aan dat ze dat belangrijk vindt. "Straks sta ik er misschien alleen voor en als je dan mensen kent, kunnen zij je helpen als dat nodig is." Jac kijkt vooral uit naar de kennismaking met touchtennis. "Het veld is kleiner en de bal zachter. Voor walking football ben ik wellicht te fanatiek. Als ik de sporten leuk vind, ben ik wel van plan om ze te blijven doen."

Nieuwe ronde

Anita Campbell: "Na deze 12 weken komt er een nieuwe ronde. Er zijn meer sportverenigingen die kijken of ze iets aan kunnen bieden voor deze doelgroep. Wie meer wil weten kan kijken op de site sportplatformhuizen.nl of contact opnemen met mij via 06-43058300 of fitstars@sportplatformhuizen.nl. Hier kunnen mensen zich ook aanmelden."

Kinderen van 6 tot 12 jaar krijgen volgend jaar gratis bibliotheekpas

Contributie afschaffen kost gemeente 49.000 euro

Lezen is goed voor de ontwikkeling. De drempel om lid te worden van de bieb wordt daarom verlaagd door de contributie voor kinderen van 6 tot 12 jaar af te schaffen.

Bibliotheekdirecteur Pauline Gmelig Meyling (l) en wethouder Marlous Verbeek op de jeugdafdeling van de bibliotheek. Foto: Bob Awick

HUIZEN Kinderen van 6 tot 12 jaar die in Huizen wonen krijgen met ingang van volgend jaar een gratis bibliotheekpas. Dat hebben wethouder Marlous Verbeek en Pauline Gmelig Meyling, directeur van Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum dinsdag bekendgemaakt. Kinderen tot 6 jaar waren al gratis lid.

De bibliotheek in Huizen was nog een van de weinige in Nederland die een contributie vroeg aan deze doelgroep. Normaal kost een lidmaatschap 18 euro per jaar. "Het gaat in Huizen om 3.097 kinderen volgens de cijfers van 1 juli dit jaar. Van hen zijn er al 1.750 lid. Omdat lezen belangrijk is voor deze doelgroep hadden we in het coalitieprogramma al opgenomen dat we dit wilden gaan doen. We zijn blij dat we nu kunnen zeggen dat het is gelukt." Het lidmaatschap is beperkt tot jeugdmateriaal.

Het college trekt 49.000 euro uit om het afschaffen van de contributie mogelijk te maken. "Dat is een inschatting. In 2020 zal geëvalueerd worden hoeveel kinderen gebruikmaken van het gratis lidmaatschap. Dan zal bij een besluit over een nieuwe budgetsubsidieperiode voor de bibliotheek vastgesteld worden welk bedrag structureel aan de subsidie van de bibliotheek wordt toegevoegd", aldus de wethouder.
Zelf heeft ze de hele jeugdbibliotheek vroeger zelf 'leeg' gelezen vertelt ze. "Elke week koos ik zes boeken uit, die bond ik onder mijn snelbinder en de volgende week kwam ik weer nieuwe halen."

Wethouder heeft zelf hele jeugdbieb 'leeg' gelezen

Drempel

De bibliotheekdirecteur is blij met de stap van de gemeente. "Elk jaar komen er zo'n 3.000 basisschoolleerlingen naar de bibliotheek voor het speciale programma dat we aanbieden. Dat zijn zo'n 100 schoolklassen. Dan blijkt elke keer dat niet iedereen lid is. Als je meerdere kinderen in een gezin hebt, dan kan ik me ook wel voorstellen dat de contributie een drempel is. Die willen we weghalen. Als je taal en lezen op een leuke manier brengt, dan krijgen kinderen leesplezier en dat leidt weer tot een betere leesvaardigheid."
Uit onderzoek van Lezen & Schrijven blijkt ook dat taalvaardige kinderen later ook taalvaardige ouders worden en zelf taalvaardige kinderen opvoeden, aldus de directeur. Ook gaan leerlingen volgens haar beter presteren op school en bij de Citotoets. "Het aantal boeken wordt ook niet minder. Slechts 5% is maar een e-book. Voor kinderen die problemen hebben met lezen, bijvoorbeeld dyslexie, zijn er ook speciale boeken."

De gemeente en bibliotheek gaan ook scholen wijzen op deze mogelijkheid. "Zij kunnen de ouders erop attenderen." Ouders van kinderen die al lid zijn, krijgen bij afloop van het lidmaatschap geen rekening, maar een brief dat het lidmaatschap voortaan gratis is. "We hopen dat veel ouders met hun kinderen volgend jaar naar de bibliotheek komen om het gratis lidmaatschap te regelen."

Begroting 2019 unaniem aangenomen door raad

Inkomsten en uitgaven niet in evenwicht, geen geld nieuw beleid

'Veel gelijkgestemdheid en weinig geschillen', aldus raadslid Willem Meijerman en daarmee vatte hij de raadsvergadering goed samen.

Onder ander de Huizer Hockey Club krijgt nu subsidie voor ledverlichting. Foto: Bob Awick

HUIZEN De gemeenteraad heeft vorige week donderdag unaniem ingestemd met de begroting van 2019. Het was de eerste begroting van een nieuw college van VVD, CDA, D66 en PvdA, waarin de eerste stappen gezet worden om de ambities in het coalitieakkoord waar te gaan maken.

Het is zoals gebruikelijk een sluitend huishoudboekje, maar dat komt doordat de reserve schommeling algemene uitkering ingezet wordt. De inkomsten en uitgaven van de gemeente zijn niet in evenwicht en dat betekent dat er geen geld is voor nieuw beleid.

De nieuwe coalitie zal financiële meevallers inzetten om de prioriteiten in het coalitieprogramma te verwezenlijken. Bij de behandeling van de voorjaarsnota eerder dit jaar is hiervoor al ruim een miljoen euro gereserveerd van het positief saldo over 2017.

Raad wil gepensioneerde vrijwilligers inzetten bij leer-werktrajecten

Energiebesparingsmaatregelen

De ChristenUnie wilde nog wel het voorstel voor de ledverlichting voor sportverenigingen aanpassen door verenigingen meer zekerheid te geven over andere energiebesparingsmaatregelen.

De meerderheid van de partijen en raadsleden hadden daar echter geen behoefte aan, omdat het college in een reactie had laten weten dat de sportverenigingen blij waren met het huidige voorstel en dat zij later nog terug zou komen met verdere voorstellen over energiebesparing.

Vergroenen belastingen

De ChristenUnie had ook nog met GroenLinks en Dorpsbelangen Huizen een voorstel in stemming willen laten brengen over de vergroening van belastingen. "De man met de kleine beurs mag niet leiden onder de verduurzaming", was de achterliggende gedachte.

Wethouder Bert Rebel van Duurzaamheid liet weten het een sympathiek voorstel te vinden, maar meldde dat hij er niets mee kon doen. "Op dit moment wachten we nog op Den Haag over wat er mogelijk is. Zodra ik meer weet, kom ik erop terug." De partijen trokken het voorstel daarom in.

Gepensioneerde vrijwilligers

Door alle partijen was er ook nog een voorstel ingediend om het college op te dragen om met de Vrijwilligerscentrale te komen tot de inzet van gepensioneerde vrijwilligers uit diverse beroepsgroepen bij het begeleiden van jongeren in leer-werktrajecten.

Dit voorstel werd unaniem aangenomen. Het college zal de raad nu voor 13 december moeten informeren over de stand van zaken rond de inzet van de vrijwilligers hierbij.

Weinig geschillen

Willem Meijerman van de VVD vatte de raadsvergadering goed samen: "Ik zie veel gelijkgestemdheid en weinig geschillen. We zijn op de goede weg en we scheppen een goede basis voor snelle besluitvorming en daadkrachtig bestuur. Dat kan Huizen alleen ten goede komen."

Droom van D66

HUIZEN D66-fractievoorzitter Karin van Werven keek in haar betoog verder dan 2018. Zij vroeg zich af waar we met elkaar staan in 2030 of 2040.

Een klein stukje uit de droom van D66: "In mijn visie is Huizen in 2030 een gemeente met ongeveer evenveel inwoners als in 2018. De vergrijzing blijkt erg mee te vallen, want er komen opvallend veel jonge mensen in Huizen wonen. Huizen is namelijk heel aantrekkelijk voor jonge mensen. De Krachtcentrale bleek een vliegwieleffect te hebben. Steeds meer creatieve ondernemers wilden zich in Huizen gaan vestigen en deden dat op of rond de Havenstraat. Ze vonden het fijn dat ambtenaren goed meedachten bij het vestigen van hun bedrijven of woon/werkunits. Ook kleine technische bedrijfjes vestigden zich graag in Huizen. Personeel was goed te vinden omdat Huizen al lang bekend stond als een gemeente die goed samenwerkte met bedrijven op het gebied van leer-werktrajecten voor jongeren en in het kader van een leven lang leren waren die leer-werktrajecten ook uitgebreid voor ouderen die hun carrière wilden veranderen."

Daarbij gaf ze aan dat het misschien mooi zou zijn om vaker met elkaar en de inwoners te praten over de toekomst van Huizen om zo betere keuzes te maken voor de korte termijn.

Tien Gouden Dorpsregels

HUIZEN SGP-voorman Rob Bource riep tijdens de begrotingsbehandeling op om met Tien Gouden Dorpsregels actief werk te maken van vreedzaam samenleven.

Deze regels zijn volgens hem:

1. Wat je stuk maakt, moet je zelf betalen;

2. Gebruik geen geweld;

3. Ruim je afval zelf op;

4. Intimiderend rondhangen is asociaal;

5. Spreek Nederlands, dan begrijpen wij elkaar;

6. Respecteer elkaar altijd;

7. Hard rijden is 'bloedlink', rij dus normaal;

8. Ouders voeden zelf hun kinderen op;

9. Pest, plaag en discrimineer niet;

10. Graag respect, hulpverleners zijn er voor ons allemaal.

Zorgen om aantal wijkagenten

Foto: Christian Pfeiffer

HUIZEN Begin 2019 komt er een nieuwe Kadernota Integraal Veiligheidsbeleid voor de komende vier jaar, staat in de begroting.

Gezien de druk op de begroting is er de voorkeur om in Huizen het budget voor de aanpak van radicalisering en ondermijning te verhogen.
Alle partijen maakten zich echter zorgen om een ander probleem, namelijk dat van het aantal wijkagenten dat niet verhoogd wordt. De regering heeft wel geld beschikbaar gesteld, maar Politie Midden Nederland gaat het geld op andere terreinen inzetten.
Burgemeester Sicko Heldoorn: "De zorgen om de wijkagenten zijn bekend. Wij moeten ons deel hebben voor de landelijke norm van 1 op de 5.000 inwoners. Het is een grote zorg dat de politie in plaats daarvan in wil zetten op ondermijning en cybercriminaliteit. Als regio hebben we hiervoor gepleit bij de politie, maar we stonden moederziel alleen. De weg die het CDA heeft bewandeld om de fractie in Den Haag in te lichten is nu de enige die er nog is. We wachten af wat de Kamervragen gaan opleveren."

Zou Huizen ook naar provincie Utrecht moeten gaan?

Fusie speelt rol in begroting

Laren en Blaricum willen naar Utrecht. Foto: Bob Awick

HUIZEN De mogelijke fusie van Huizen met Blaricum en Laren, gewenst door de provincie Noord-Holland, speelde ook een rol tijdens de behandeling van de begroting. Dit omdat de gevolgen van een mogelijke fusie als risico zijn meegenomen bij veel punten.

Als eerste spreker was SGP-woordvoerder Rob Bource aan beurt. Hij gooide de knuppel in het hoenderhok met de vraag: "Is Huizen ook niet beter af in Utrecht. Onze regio lijkt niet te tellen in Haarlem." Buurgemeenten Blaricum en Laren dienden namelijk een verzoek in bij de minister voor een grenswijziging van de provincies. Zij willen liever naar de provincie Utrecht om zo een fusie te ontlopen.

De meningen in de raad waren hier verschillend over. Stef van der Pas namens de PvdA: "Welk probleem los je ermee op? We krijgen er dan ook weer problemen bij in verband met de verbondenheid van de regio Gooi en Vechtstreek." Leefbaar Huizen gaf aan tegen een provincie te zijn: "Het maakt niet uit waar je zit dus." Wessel Doorn van de ChristenUnie gaf aan dat het wellicht eens een goed idee was om te kijken of Huizen niet beter af is bij de provincie Utrecht in de toekomst, ook al heeft dat wellicht grote gevolgen. Ook Dorpsbelangen Huizen vroeg zich dit hardop af: "Maar wel zelfstandig."
Wethouder Bert Rebel liet weten dat het college niet de drang voelt om naar de provincie Utrecht te gaan: "Hier zitten heel veel mitsen en maren aan. We zetten ons in voor zelfstandigheid binnen de provincie Noord-Holland. Hopelijk samen met Blaricum en Laren."

Ook over de reserves, het spaargeld van de gemeente, werd gediscussieerd in het kader van de mogelijke herindeling. Huizen is niet voor niets immers altijd zuinig geweest.

Aanpassen Sijsjesberg aan 'eisen van de tijd'

Foto: Bob Awick

HUIZEN De coalitie wil graag de entree van Sijsjesberg aanpassen. Daar is echter geen geld voor in de begroting. Wel wordt gestart met een onderzoek om te kijken wat het gaat kosten en dan komt er een raadsvoorstel. Marian Rebel van Dorpsbelangen Huizen wilde ook graag dat kleedruimten worden aangepast. Wethouder Roland Boom: "Als het zwembad op Funda zou staan, dan zou er staan: 'moet aangepast worden aan de eisen van de tijd'. Dat nemen we dus mee."

Komen bloembakken nog terug?

De bloembakken zijn wegbezuinigd. Foto: Bob Awick

HUIZEN De bloembakken aan lantaarnpalen die het Oude Dorp en Oostermeent opsieren, zijn verleden tijd. Een vraag van Rik de Bruijn van Leefbaar Huizen bracht dit aan het licht.

"Is het waar dat de prachtige bloembakken niet terugkomen", vroeg de fractievoorzitter van Leefbaar Huizen. "Zonde, want dat vonden de bewoners mooi en ook de mensen die van buitenaf komen."
Wethouder Marlous Verbeek had een teleurstellende mededeling voor hem: "Ja, de bloembakken komen niet meer terug. In 2016 heeft uw raad daarover gesproken bij de begrotingsbehandeling en bij de bezuiniging van 250.000 euro op groen zaten ook de bloembakken." De kosten zijn 15.000 tot 20.000 euro per jaar, liet zij desgevraagd weten.
Meerdere partijen vinden het jammer dat de bloembakken verdwijnen en Leefbaar Huizen gaat kijken of het toch nog anders kan.

Nieuw Bussumerweg groen houden

Foto: Bob Awick

HUIZEN De Nieuw Bussumerweg kwam ook nog aan de orde in de begrotingsvergadering. De weg groen houden is wel een wens van de raad. Wethouder Marlous Verbeek: "In de week van 10 december is er een informatieavond voor de inwoners. Daarover geef ik een terugkoppeling."

Gooimeerzeilen sluit seizoen af

De boten worden afgetuigd. Foto: St. Gooimeerzeilen

HUIZEN De bestuursleden van de Stichting Gooimeerzeilen hebben afgelopen weekeinde weer hun boten afgetuigd.

"We hebben een prachtig seizoen gehad", zegt Evelien Schipper, voorzitter van Gooimeerzeilen. "Het zeilseizoen hebben we bijzonder sfeervol afgesloten en nu gaat al het materiaal de winterstalling in." Het bestuur zit ondertussen niet stil. "We onderzoeken hoe we onze lessen beter aan kunnen laten sluiten bij de behoeften van onze cursisten. Zo willen we meer flexibiliteit in het rooster van de lessen inbouwen zodat het beter aansluit bij de volle agenda's van zowel de schippers als de cursisten. Ook onderzoeken we of we meer faciliteiten rondom de lessen kunnen bieden, zoals een ruimte waarin we kunnen starten en afsluiten."
In 2019 is Gooimeerzeilen 35 jaar een zelfstandige stichting en dat wordt gevierd. "Het jubileumprogramma voor komend jaar willen we graag samen met (oud-)cursisten en de schippers ontwikkelen." Er is ook een jubileumaanbieding. Zie daarvoor gooimeerzeilen.nl.

Connect sponsor s.v. Huizen

Gerlinde Podt met Caroline Meijer.

HUIZEN Connect Mensenwerk in Techniek gaat verder als 5-sterrensponsor van s.v. Huizen. "Sv Huizen is enorm blij dat Connect doorgaat. Het technisch bemiddelingsbureau is al vele jaren een belangrijke steun voor ons", aldus Gerlinde Podt, voorzitter a.i. van de voetbalclub.

"En leuk dat Caroline, die sinds vorig jaar directeur is, net zo betrokken is als haar broer Marc die ze opgevolgd is. We hebben uitdagende ambities met sv Huizen. Daarbij is de steun van onze sponsors onontbeerlijk. Connect is echt een goed voorbeeld van hoe je prettig samenwerkt met elkaar."
Caroline Meijer: "Steunen van een sportvereniging als sv Huizen past heel goed bij ons. Sporters willen succesvol zijn en beter worden. Naast inzet, talent en discipline is techniek heel belangrijk. Mooie parallel met ons bedrijf. Bovendien vinden we het belangrijk dat kinderen en volwassenen ook ontspannen, sporten en bewegen."

CDA wil buslijn 150 naar Utrecht weer terug

Geen buslijnen weg in regio

Het CDA wil dat buslijn 150 weer terugkomt. Foto: Bob Awick

HUIZEN Het CDA wil buslijn 150 naar Utrecht weer terug. Onder andere belangrijk voor de studenten die in Huizen wonen, aldus fractievoorzitter Rutger Rebel. Hij stelde de vraag tijdens de begrotingsbehandeling in de gemeenteraad bij het aankaarten van de nieuwe openbaarvervoerconcessie waar begin 2019 over wordt onderhandeld.

"Een terugkeer van lijn 150 naar de Uithof is voor wat betreft de CDA-fractie wel een doel op zich. In de spits een paar keer met een volle bus heen en weer moet toch rendabel te maken zijn. Graag een toezegging van het college dat dit meegenomen wordt in de gesprekken met de provincie."

Standpunt

Die toezegging kreeg hij ook van wethouder Roland Boom, nadat deze had uitgelegd dat de wethouders in de regio een zeer duidelijk standpunt hadden ingenomen na geluiden dat diverse buslijnen zouden worden geschrapt in verband met de komst van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV), de snelle bus richting Hilversum.
"We hebben een lans gebroken voor de mobiliteit, zeker onder de ouderen onder ons. Dat is een groot goed en dat moet behouden blijven. Bezuinigingen en het schrappen van buslijnen hoort hier niet bij. We staan voor mobiliteit en garanderen mobiliteit in alle verschijningsvormen. Lijn 150 hadden we nog niet op onze radar en daar hebben we ons nog niet hard voor gemaakt, maar die zullen we hier aan toevoegen", liet de wethouder in zijn reactie weten.

Niet bezuinigd

Gedeputeerde Elisabeth Post van Verkeer van de provincie Noord-Holland heeft na de ophef over het mogelijk verdwijnen van buslijnen de Gooise verkeerswethouders laten weten dat er niet wordt bezuinigd in de nieuwe zogenaamde ov-concessie.

Ondertekening contract sportzaal atletiekvereniging

Foto: AV Zuidwal

HUIZEN Het contract tussen Atletiekvereniging Zuidwal en MBS bouw voor de bouw van de sportzaal is maandagavond 8 november getekend. De bouw gaat volgend jaar op 7 januari beginnen. Het uitgraven start al eerder. Het contract werd ondertekend door voorzitter Sibbelien van Laere en penningmeester Erik Reilink en Jeroen Kops van MBS bouw. Foto: AV Zuidwal

Voorlichting inzamelen batterijen

Op 10 en 17 november is er op de markt een gratis batterijbewaarbox te krijgen.

HUIZEN Stibat, de gemeente Huizen en GAD lichten op zaterdag 10 en 17 november inwoners in over het inzamelen van batterijen. Dit doen zij op de markt in het centrum van 10.00 tot 16.30 uur. Iedereen die langskomt krijgt een handige batterijbewaarbox.

Winnaars fotowedstrijd 'Onbeperkt Fotogeniek' bekendgemaakt

Honderden sportmomenten vastgelegd tijdens September Sportmaand

Studenten van de Gooische Fotoschool streden om de beste foto tijdens September Sportmaand.

De winnaars van de fotowedstrijd 'Onbeperkt Fotogeniek' met wethouder Roland Boom en Anita Campbelle van Sport Platform Huizen. Foto: Bobb Awick

HUIZEN Wethouder Roland Boom heeft vorige week woensdag tijdens de Sport Platform Najaarsbijeenkomst bij Korfbalvereniging Huizen de prijswinnaars bekendgemaakt van de sportfotowedstrijd 'Onbeperkt Fotogeniek'.

'Unieke samenwerking Gooische Fotoschool en Sport Platform Huizen'

"De fotowedstrijd is een unieke samenwerking tussen de Gooische Fotoschool en Sport Platform Huizen. Studenten van de fotoschool hebben gedurende de September Sportmaand sportmomenten vastgelegd", aldus Anita Campbell.
Uit de honderden foto's die werden gemaakt tijdens de verschillende sportevenementen in deze maand werd een voorselectie gemaakt van tien foto's. De jury, bestaande uit wethouder Sport Roland Boom, Anita Campbell, secretaris Sport Platform Huizen en Carin van den Berg, eindredacteur van het Nieuwsblad voor Huizen, heeft deze vervolgens beoordeeld.

De beweging is goed te zien op deze foto. Foto: Simone Vrakking
Jong en oud verbonden door schaken. Foto: Kees Zwart
Het plezier spat ervan af. Foto: Sander Den Oude

Winnaars
De winnaars zijn geworden Sander Den Oude met een foto van atletiek, Simone Vrakking met een foto van de Obstacle Run en Kees Zwart met een foto van schaken. Zij kregen hun uitgeprinte foto en een bos bloemen. Daarnaast krijgen zij nog een cadeaubon. Ook worden hun foto's nog een maand tentoongesteld in het gemeentehuis. Tegenover de ingang van het gemeentehuis staat een prachtige vitrine met de winnende foto's en de andere foto's die werden geselecteerd als beste tien.

22 / 28

De Kringloopwinkel van Servitas in Huizen is elke maandag- en dinsdagmiddag geopend.

Vrijdag 9 november

Taalcafé Eemnes

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

De plek waar mensen die Nederlands willen leren de kans krijgen vrijwilligers te ontmoeten die hen willen helpen om onze taal te leren spreken.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar!. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Dag van de Mantelzorg

13.30 uur | Brinkhuis Laren

Voor mantelzorgers in Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren gratis de film 'Victoria en Abdul'. In de pauze en bij de nazit een hapje, drankje en een troubadour. Aanmelden: Anneke Bijleveld, 06-49377171 of ABijleveld@versawelzijn.nl.

Taalcafé Huizen

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Fighting Girls

17.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Voor meiden 11 - 16 jaar! Deelname: gratis. Info: 06-15276036.

Filosofisch en spiritueel eetcafé Leeftocht

18.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

Iedere maand een spreker over een nieuw thema. Deze maand Aart Mak: 'Over bidden gesproken...'. Reserveren: 035-5268725.

Eric Vaarzon Morel

20.15 uur | Singer Laren

Ditmaal met 'Ode aan de Spaanse gitaar'. Voor zijn publiek gaat hij onder meer de uitdaging aan om op liefst vijf flamencogitaren tegelijk te spelen.

Deo et Arti brengt

20.15 uur | Theater De Hasselbak Eemnes

Nog te zien op 9 en 10 november. Reserveren: www.hasselbak.nl of 06-43866771.

Zaterdag 10 november

Klussen bij TijdvoorMeedoen

10.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Elke 2e zaterdag van de maand is er een TvM doedag, waarbij door alle aanwezigen wordt geklust, gepraat, contacten gelegd; met een gezamenlijke lunch.

Repair Café

10.00 uur | De Blaercom Blaricum

Gratis controle van uw fietsverlichting.

Cursus verhalen schrijven 1.0 in bibliotheek

10.30 uur | Bibliotheek Huizen

In 6 lessen maak je kennis met verschillende verhaalvormen en experimenteer je met inspirerende oefeningen en technieken die nodig zijn voor het schrijven van een goed verhaal.

Dromenvanger schilderen

11.00 uur | Brinkhuis Laren

In deze workshop leer je kleurrijke lagen op te bouwen en schilder je een dromenvanger. Meer info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Glaskralen smelten

11.00 uur | Atelier van Amanda Spoel Laren

In het atelier van Amanda Spoel. aanmelden via www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

Open dag jeugd TTV Huizen

12.30 uur | Verenigingsgebouw De Kloef Huizen

Er worden allerlei tafeltennisspelletjes georganiseerd en ervaren trainers staan klaar om je deze leuke sport te leren!

Schilderworkshop

13.00 uur | Atelier Het Zoldertje Blaricum

Olv Angeline Rijkeboer. 13.00-17.00 uur. € 45,- incl. materiaal en koffie/thee met iets lekkers. Opgeven: rijkeplug@hotmail.com of 035-5269035 / 06-44646549.

Dorpswandeling

14.00 uur | Huizer Museum Huizen

De wandeling start om 14.00 uur vanaf het museum. Kosten: € 4,- p.p.

Zondag 11 november

Papageno Koffieconcert

11.30 uur | Papageno Huis Laren

Entree € 6,50. Tickets kunt u tot de zaterdag voor het concert 12.00 uur boeken via de link naast de datum op www.papageno.nl.

Wonder Women Dans & Yoga Workshop

13.00 uur | Bewustzijnscentrum Bala Huizen

Verbind jezelf met je vrouwelijke natuur en laat je energie stromen tijdens Wonder Women Dans & Yoga Workshop.

Jubileumconcert Leon Lutterman

14.00 uur | De Hilt Eemnes

Leon Lutterman is 12½ jaar dirigent van De Weidevogels. Dat wordt gevierd met een groot jubileumconcert met optredens van De Weidevogels, shantykoor De Driemasters en troubadours. Er zijn nog kaarten à € 1,-. Bel T. Koopman, 035-6423453.

Music for the Blind&More

15.00 uur | De Engel-Vrijzinnig Huizen

Music for the Blind& More zijn de bandleden Erwin, Rivolino en Rein. De zangers en pianist zijn alle drie blind. Het zijn natuurtalenten!

Debby Petter

15.30 uur | Rosa Spier Huis Laren

Kwetsbaar en onzeker vertelt de vrouw haar verhaal. Waarom wil ze hem niet kwijt? Een intrigerende monoloog. Toegang € 15,-. Kaarten bestellen: www.rosaspierhuis.nl/culturele-activiteiten.

Verhaal Halen in Vertelcafé

16.00 uur | De Thomaskerk Huizen

Aanvang 16.00 uur, de deur is open vanaf 15.30 uur. Kosten: € 3,-. Kinderen tot 12 jaar gratis.

Kerkklokken luiden in BEL-gemeenten voor de Vrede

19.05 uur | Het Dikke Torentje Eemnes

100 jaar geleden kwam er een eind aan de Eerste Wereldoorlog. Voor de viering van de vrede zijn klokkenluiders gevraagd om zo veel mogelijk tegelijkertijd kerkklokken te luiden.

Maandag 12 november

Windows 10 uitgebreid verkennen

9.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

In 5 dagdelen de mogelijkheden van Windows 10 leren bij SeniorWeb Laren-Blaricum. Data: maandagochtend 12, 19, 26 november, 3 en 10 december, van 9.30 tot 11.30 uur. Prijs: € 60,-.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas Huizen

Kringloopwinkel Stichting Servitas. Poolvos 2 te Huizen. Geopend op maandag- en dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur.

Themamiddag SOBH over het Levenstestament.

14.30 uur | De Thomaskerk Huizen

Wilt u weten of het levenstestament iets voor u is en wat de voordelen hiervan zijn, laat u dan informeren door notaris D. Volmer op locatie de Thomaskerk. Aanvang 14.30 uur.

Workshop: Puur gezond eten en leven.

20.00 uur | Bibliotheek Huizen

In de workshop leer je hoe je op een haalbare manier je eet- en leefgewoonten kunt veranderen. Reserveren via bibliotheekhlb.nl.

Joods leerhuis over Mozes in Egypte

20.00 uur | Oosterlichtkerk Huizen

Bij het bestuderen van de tekst wordt gekeken naar de verschillen tussen vertalingen en de gevolgen daarvan. € 25,- incl. studiemateriaal.

Dinsdag 13 november

Computerhelpdesk de Brassershoeve

10.00 uur | Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de Computerhelpdesk op dinsdag of donderdag. Meer informatie: www.debrassershoeve.nl.

Crea Club (7 - 12 jaar)

18.45 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Aanmelden kan bij Ronald de Winter, 035-5265642, ronald.dewinter@gmail.com. Kosten: € 10,- per maand.

Lezing 'Is de mens slechts een denkend dier?'

20.00 uur | De Blaercom Blaricum

Wat is het verschil tussen het leven van bijvoorbeeld mensen en dieren en welk mysterie ligt hier eigenlijk aan ten grondslag?

Woensdag 14 november

Senioren Plezier

9.30 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

Gastvrouwen Rita en Tineke ontvangen u graag met een kopje koffie of thee en een gesprek.

Koffie Creatief

10.00 uur | Silo - De Brug Huizen

Voor een praatje of gewoon een kop koffie. Wie het leuk vindt, maakt onder leiding van ervaren docent Monique Soeteman zelf een mooi werk(je). Www.debrughuizen.nl/koffiecreatief.

OuderKindCafé

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Inloopochtend voor (groot)ouders van kinderen tot 4 jaar. Deelname is gratis. Het is niet nodig om je aan te melden. Deze ochtend doen we een opvoedspel olv Fiegret Hexspoor.

Voorleesmiddag Malbak

14.00 uur | De Malbak Blaricum

Voor kinderen v.a. 4 jaar. De toegang is gratis. Voor meer info: 035-7504149.

Eten bij de Brug

17.30 uur | Silo - De Brug Huizen

Graag vooraf aanmelden via eten@debrughuizen.nl. De kosten zijn € 3,50 op vrijwillige basis. Www.debrughuizen.nl/eten-bij-de-brug.

Constructies in de ruimte (5 lessen)

19.30 uur | Gooise Academie Laren

In een korte cursus van vijf lessen houden we ons bezig met de wetten van de isometrie, de constructie van kubussen en cilinders en de wetten van de lijnperspectief. Docent: Willem Zijlstra.

Donderdag 15 november

Taalcafe Laren

10.30 uur | Het Muziekcentrum Schering en Inslag Laren

Het Taalcafé in Laren is een ontmoetingsplaats en oefenplaats voor anderstaligen. Samen met vrijwilligers wordt het Nederlands geoefend

Sint Janskerkhof en ideeën leven na de dood

19.30 uur | Lindenhoeve, Historische Kring Laren

Dr. Henk Michielse houdt een voordracht 'Het Sint Janskerkhof en middeleeuwse ideeën over leven na de dood'. Toegang gratis. Lezing start 20.00 uur.

Rondje Cultuur

20.00 uur | De Hilt Eemnes

Henk Boogaard met zijn cabaretprogramma, het Goois Openluchttheater en Ben Makker die vanuit zijn kleindierfokkerij vertelt over het fokken van kippen.

St. Petersburg toen en nu

20.00 uur | Brinkhuis Laren

In deze lezing neemt Lika Smirnova u mee op reis door het St. Petersburg van toen en nu. Meer info: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Grada & The Lounge Factory

20.15 uur | Brinkhuis Laren

Grada & The Lounge Factory speelt op een geheel eigen wijze pop, lounge en jazz. Entree: € 18,- (incl. drankje naar keuze).

Najaarstentoonstelling Larense School en Impressionisten

Kunsthandel D.J. Zeeman toont schilderijen en aquarellen

Schilderijen en aquarellen van de Larense School en Impressionisten zijn te zien in de tentoonstelling van Kunsthandel D.J. Zeeman.

Waterlelies, olieverf op doek van Jan Voerman, die ook bekend is van de Verkade-albums. Foto: Pieter Eikeboom

HUIZEN Kunsthandel D.J. Zeeman aan de Gooilandweg 233 toont van 8 november tot en met 15 december in een speciale najaarstentoontstellng schilderijen en aquarellen van de Larense School en Impressionisten.

De kunsthandel toont tijdens de tentoonstelling een aantal nieuwe aanwinsten, waaronder een zeer charmant werk van de Franse schilder Marcel Cosson, met als titel 'Aan de bar'. Cosson werd vooral bekend om zijn schilderijen van restaurants en kleedkamers van revue- en balletdanseressen. Zijn schilderijen sluiten wat onderwerp betreft aan bij het Franse impressionisme. De stijl is echter losser en meer gericht op het weergeven van sfeer dan op het schilderen van licht.

Blaricum

De kunsthandel toont een aantal nieuwe aanwinsten

Van Jan Voerman jr. zijn twee werken te zien: een stilleven met pruimenbloesem en een werk met waterlelies. In een veel meer precieze stijl geschilderd in vergelijking met Cosson. Voerman heeft gewerkt in Blaricum en kreeg bekendheid door stillevens met planten en bloemen als onderwerp en zijn illustraties in de Verkade-albums. Werk van Jan Voerman jr. is te vinden in het Voerman Museum in Hattem.
Uit de Larense school is een werk van David Schulman dat de aandacht trekt. Een prachtig winterlandschap van Laren in de sneeuw, met veel topografische details. Het mooie avondrood dat Schulmans werk kenmerkt, is hierin volop aanwezig.
Van Gerhard 'Morgenstjerne' Munthe is een werk te zien van een bomschuit op het strand. Deze schilder werkte veel in Katwijk aan Zee. Hij was leerling aan de Academie in Düsseldorf. Daar schilderde hij voornamelijk strandgezichten met vissers en (bom)schuiten.
Ook een werk van drie spelende poesjes van Cornelis Raaphorst is te zien. Hij specialiseerde zich hierin. Hij schildert ze in al hun doen en laten, omringd door kleurige draperieën en kostbare gebruiksvoorwerpen. Zijn werk wordt ook wel vergeleken met dat van de bekende schilderes Henriëtte Ronner-Knip.

Vrouwenfiguren

Van de Gentse schilder Raphaël de Buck is een schilderij van een barmeisje te zien. Hij verwierf vooral bekendheid met zijn schilderijen van vrouwenfiguren in velerlei gedaantes, zoals ballerina's en barmeisjes, schitterend gekleed en met geheimzinnige gezichten en grote ogen. Daarnaast zijn er drie schilderijen te zien van de Engelse schilder Peter Knox: een werk met een fish-and-chipsrestaurant, sleetje rijden in de sneeuw en een bikercafé. Deze schilder laat thema's zien uit zijn jeugd. Zijn liefde voor het onderwerp kan worden gezien in al zijn werk.
De tentoonstelling toont bovendien werk van A. Mauve, F. Manders, A.J. Zwart, W. Maris, J. Rijlaarsdam, D. Smorenberg, H. Bos, W. Steelink, A.P. Schotel, J. Scherrewitz, J. Holtrop, Onnes, D. Muehlhaus, C. Artz, R. Houdijk en Ruud Kooij.

Het werk is te zien op donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.

Workshop muziek maken

HUIZEN Muziekvereniging Prinses Irene in Huizen start bij voldoende aanmeldingen op vrijdag 16 november een workshop voor volwassenen van 5 lessen voor 50 euro om kennis te maken met een instrument en muziek maken.

Aanmelden kan voor de volgende blaasinstrumenten: trompet, dwarsfluit, saxofoon, hoorn, klarinet en trombone.

In orkestvorm leren deelnemers het instrument kennen, een beetje muzieknoten lezen en samen muziek maken. De workshop wordt geven in het gebouw van Muziekvereniging Prinses Irene aan de IJsselmeerstraat in Huizen. Aanmelden kan tot vrijdag 9 november bij jan@prinses-irene.nl.

ATB-clinic bij WTC Huizen

HUIZEN Het ATB - allterainbike - seizoen is weer van start en de plaatselijke specialist Jordy Beuker heeft de Wielertoerclub Huizen aangeboden enkele kleinschalige ATB-clinics te verzorgen.

Ook niet-leden zijn zaterdag 10 november van harte welkom om de kneepjes van het ATB-rijden te leren. Vorige week was de eerste clinic en de deelnemers waren allemaal zeer enthousiast. "Jordy is een echte expert die je in korte tijd heel veel dingen van de ATB bij kan brengen. Daar heb je meteen profijt van", aldus WTC-lid Cees Vos. "Denk bijvoorbeeld aan het nemen van uitdagende hellingen en het maken van technische sprongen en nog veel meer."

De clinic vindt plaats bij clubhuis Aan de Meet, Crailoseweg 80 in Huizen. De start is om 9.00 uur. Het aantal deelnemers is beperkt, dus graag opgeven bij Eric Vos via secretariaat@wtchuizen.nl.

Groet en ontmoet de ChristenUnie

HUIZEN Belangstellenden die kennis willen maken met de ChristenUnie en de mensen achter de partij kunnen zaterdag 10 november tussen 10.00 en 11.00 uur terecht bij Insolar aan het Oude Raadhuisplein 9.

Ook op zaterdag 22 december op dezelfde plaats en tijd kunnen belangstellenden de partij daar treffen.

Lezersfoto's

Nieuwsgierige dames op de Naardereng. Foto: Henk van Os

HUIZEN Dat de herfst zijn intrede heeft gedaan, hebben we gemerkt aan de ingezonden lezersfoto's.

Het licht en de kleuren zijn toch anders dan in andere jaargetijden. Van soms nog heel groen tot echte herfstkleuren.

Foto's zijn altijd welkom voor op deze pagina. Deze kunnen gemaild worden naar redactie@nieuwsbladvoorhuizen.nl. Graag daarbij vermelden dat wij deze foto mogen publiceren. Let er wel op dat de foto voldoende groot is, minimaal 300 dpi of 1MB.

Herfstfoto. Foto: Coen Cramer
Lage zon over herfsttafereel. Foto: Dolf van Kuler
Dampende hoop maaisel van bloemenbermen nabij de aanloophaven. Foto: Frans Lubbers
Zilverreiger zoekt z'n laatste avondmaal in het kleurenpalet van het Gooimeer. Foto: Johan Elders