Nieuwsblad voor Huizen

9 augustus 2018

Nieuwsblad voor Huizen 9 augustus 2018


Brand verwoest winkels Kerkstraat

De brand aan de Kerkstraat was al gauw uitslaand. Foto: Bob Awick

HUIZEN Een grote brand aan de Kerkstraat heeft maandagavond drie winkels verwoest. Het gaat om Friethuis 't Ouwe Dorp, Romy Fashion en Sonia Bloemen.

"Ik zat op het achterplaatsje en rook een brandlucht", vertelt Laura Jepkers van Romy Fashion. "Vervolgens ben ik naar voren gelopen, maar daar rook ik niets. Ik liep weer terug en achter rook het sterk naar brand. Daarna ben ik naar de buren van het Friethuis gerend en heb geroepen dat ze moesten kijken of er brand was." Toen we de trap opliepen en daar de deur open deden stond het al helemaal blauw en hebben we meteen de brandweer gebeld. De vlammen sloegen daarna al heel snel uit het dak. Een aantal mensen van Beau Geste hebben bij mij nog geholpen om wat kleding uit de winkel te halen, maar op een gegeven moment stond het daar ook blauw en heb ik gezegd dat ze er mee moesten stoppen."
Na de eerste melding van de brand rond 17.00 uur snelde de brandweer naar het adres. Al snel bleek de brand uit te slaan en kwamen er steeds meer brandweermensen om de schade zoveel mogelijk binnen de perken te houden. Op het Oude Raadhuisplein werd overlegd tussen brandweer, politie, ambulance en gemeente over de ontstane situatie. Uiteindelijk werd zelfs het centrum afgesloten en de toegangswegen er naartoe om de hulpdiensten de ruimte te geven hun werk te doen. Ook werd een NL Alert uitgegeven om inwoners op de hoogte te stellen. Burgemeester Sicko Heldoorn kwam zelf poolshoogte nemen. "Iets wat een burgemeester ook hoort te doen", aldus Marleen en Jady Snel die aan de andere kant van het Friethuis wonen. "Wij zaten hier lekker in de tuin en hadden in de eerste instantie niets in de gaten", vertelt Jady. "Ineens hoorde ik de buurman luid 'buurman' roepen. "Ik vroeg wat er was en hij zei dat er brand was." Marleen rende nog snel naar boven om de ramen dicht te doen. "Daarna zijn we op straat gaan zitten. Ik zag een brandweerman met een slang op de garage staan tussen ons huis en het Friethuis. Ik dacht 'dat is kat in het bakkie', dat komt goed. Ik had er vertrouwen in. Ik wil de brandweer echt een heel groot compliment geven. Ze waren er snel, er kwamen ook al snel veel meer brandweerwagens en ze hebben hun stinkende best gedaan om te redden wat er te redden was. Ook ons huis is nat gehouden en daarom staat dat er nog." De brandweer kon rond 21.00 uur het sein meester geven, maar is nog tot 1.30 uur 's nachts bezig geweest met nablussen. Een paar uur later, rond 5.30 uur vlamde er weer wat op en moest de brandweer weer komen.
Onderzoek naar de brand was dinsdag al afgerond. De forensische recherche van de politie concludeerde dat er geen sprake was van brandstichting. Het onderzoek van de brandweer leverde alleen de plek op waar de brand was ontstaan. Bij trap van de snackbar. "Omdat er meer dan 40 centimeter puin ligt, is een precieze oorzaak niet meer te achterhalen. Ook wij hebben dus het onderzoek afgesloten", meldde een woordvoerder van de brandweer.

2/3

Afzetlinten massaal genegeerd tijdens brand Kerkstraat

Foto: Bob Awick

HUIZEN De politie heeft tijdens de grote brand in de Kerkstraat maandagavond met tientallen mensen 'een corrigerend gesprek' moeten voeren, omdat zij het rood-wit gestreepte lint met daarop de letters 'Politie. Niet betreden' niet hadden 'gezien'. Een man kreeg een boete.

Tijdens de brand werd het Oude Raadhuisplein (en later ook de toegangswegen daarnaartoe) afgesloten vanwege de rookontwikkeling op en nabij het plein. In tweede instantie om een werkruimte te creëren voor hulpdiensten.

Met man en macht

"Hulpdiensten die met man en macht probeerden het vuur de baas te worden of die hun stinkende best deden om het incident in goede banen te leiden", aldus de politie op Facebook. "Dus wij eisen dan de benodigde ruimte op. Voor iedereen die er niets te zoeken heeft, is het dan verboden daar te komen. Ben je het daar niet mee eens, dan ga je naar huis, schrijf je een mooi betoog naar de Tweede Kamer waarin je schrijft dat die bevoegdheid ons ontnomen moet worden. Tot die tijd moet je ermee leren leven."

Voorbeelden

Wat zeiden die mensen die onder het lint liepen dan? De politie noemt enkele voorbeelden:
"Maar mijn fiets staat daar."
"Weet u wel hoe ver het omlopen is?"
"Ik zag iemand anders ook doorlopen."
"Ik loop jullie heus niet in de weg."
"Ik vind het allemaal een beetje overdreven."
"Alleen even een fotootje maken voor thuis en dan ben ik weer weg."
"Maar ik heb tot voor kort zelf ook bij de brandweer gewerkt."
"Ik heb haast en dacht: het kan wel even."
"Wie heeft er last van als ik hier sta?"
De allermooiste: "Lint? Welk lint? Ik heb geen lint gezien!" Wat dacht u van het lint dat wij u zojuist omhoog zagen tillen mevrouw?

Buurtsportcoach

Foto: Carin van den Berg

Ivo Hougardy schreef als buurtsportcoach zelf een programma voor een Peuterbootcamp. Lekker spelenderwijs buiten bewegen.

9

Pand Kerkstraat moet gestut of gesloopt worden na brand

Een dag na de brand aan de Kerkstraat is dat het gesprek op straat. Mensen lopen langs en er worden heel veel foto's gemaakt. Mensen spreken elkaar aan en er ontstaan overal groepjes die een gesprek voeren. De schok is groot. Een oud stukje Huizen is afgebrand. Een medewerkster van Sonia Bloemen wordt het even te veel. Ze zit op een stoel tegenover de winkel en tranen rollen over haar wangen.

De vlammen sloegen al heel snel uit het dak, nadat de brand gemeld was. Foto's: Bob Awick

HUIZEN Het is nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren met het pand aan Kerkstraat 54, 56 en 58 dat maandag verwoest werd door brand. Een constructeur van de gemeente heeft laten weten dat het pand gestut moet worden of gesloopt. Het is nu aan de eigenaar en de verzekering om daar over te besluiten.

Laura Jepkers van Romy Fashion: "Ik heb gehoord dat het nog wel een jaar kan duren. Verder weet ik ook niets, maar dat is ook logisch. Het onderzoek is net afgerond. We zullen binnenkort wel om tafel gaan zitten om te bekijken wat er gaat gebeuren." De komende dagen verwacht ze bezig te zijn met de verzekering. "Het is vooral raar om nu niet aan het werk te zijn. Normaal werk ik zes dagen per week. Ik ben wel blij dat er geen mensen gewond zijn. Mijn blik richt ik op de toekomst."

Burgemeester Sicko Heldoorn (l) kwam ook poolshoogte nemen.
Links het huis van Jady en Marleen.
Met het warme weer was het afzien voor de brandweermensen.
De brandweer probeert zoveel mogelijk te redden.

Jady Snel en zijn vrouw Marleen hebben daags na de brand mensen van een schadebedrijf over de vloer die kijken wat er meteen moet gebeuren. Zo moeten de goten leeg gemaakt worden voor het gaat regen. Het hele huis stinkt nog naar de rook. "Dat zal ook nog wel even zo blijven, zolang het pand er staat en daar niets gebeurd. Stomen van kleding heeft nog geen zin", legt de medewerker van het bedrijf uit. Met speciale apparatuur gaan ze proberen de geur te neutraliseren. Marleen is blij dat ze weer in haar eigen bed kan slapen. "We mochten maandag niet naar huis en zijn bij onze zoon aan de Keucheniusstraat gaan eten en slapen." Ze krijgt het ineens een beetje te kwaad, nu bij haar doordringt dat ze de plek had kunnen kwijtraken waar ze al twintig jaar met veel plezier woont. "Wel heb ik gemerkt dat mensen heel lief zijn. We hebben nog nooit zoveel hulp aangeboden gekregen van wildvreemde mensen. Een bed, van alles. Hartverwarmend. Dat wil ik toch wel even kwijt. Je ziet dan toch dat er iets goeds op de wereld is. We worden door iedereen geholpen."

Helpen maakt happy!
Huizenvoorelkaar is de nieuwe verzamelplaats voor vrijwillige inzet en laat je in één oogopslag zien wat er in jouw buurt te doen is. Reageren op een van de onderstaande vragen? Kijk op Huizenvoorelkaar.nl en meld je aan. Je kunt direct een bericht sturen naar de contactpersoon. Kom je er niet uit? Bel dan voor een afspraak of kom binnenlopen.

Nieuw op Huizenvoorelkaar:
Voorlezer ZomerExpress
De ZomerExpress is speciaal bedoeld voor vluchtelingkinderen tussen de 4 en 10 jaar. Je komt bij gezinnen thuis en leest daar de kinderen voor uit de Verteltas. Met de Verteltas krijgt het gezin handvatten om leesplezier en taalverrijking te bevorderen. Het gezin mag de Verteltas na afloop houden. Je bent in juli en augustus beschikbaar en kunt minimaal 3 uur per week voorlezen. Vind je het leuk om voor te lezen en wil je een positieve bijdrage leveren aan kinderen die gevlucht zijn? Dan is de ZomerExpress wellicht iets voor jou!

Zwemvrijwilliger gezocht
Woongroep Mozart is een gezellig groepje van jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Zij zijn op zoek naar mensen die met ze mee willen naar het zwembad. Per 12 september gaan zij om de week van 19.45 uur tot 21.00 uur zwemmen in zwembad De Meent waar een baan voor hen wordt vrijgemaakt! Wil jij af en toe mee? Het is vooral voor de gezelligheid maar meezwemmen op onze kosten mag natuurlijk ook!

Scrabbelen in de zomer
Voor een vriendelijke vrouw van 50 zoekt Versa Welzijn een tijdelijk (tot oktober) scrabbelmaatje. Het vaste scrabbelmaatje wordt geopereerd en moet daarna revalideren. Mevrouw houdt van scrabbelen en wordt graag uitgedaagd om mooie woorden te leggen. Zij ontvangt graag vanaf 14.30 uur bezoek. Dag in overleg. Heb je zin om met een andere partner te scrabbelen en iemand een plezierig uurtje te bezorgen, reageer dan op deze oproep!

Muzikanten voor De Blaerders
Muzikanten opgelet! Voor de wekelijkse repetities op maandagavond zijn De Blaerders op zoek naar muzikanten die het koor willen begeleiden. Er worden Nederlandstalige liedjes en medleys gezongen. Iedereen is welkom: accordeonist, pianist, slagwerker, fluitist of gitarist. De repetities zijn op maandag van 19.45 uur tot 21.45 uur in de Malbak. Kijk ook eens op de website www.deblaerders.nl.

Weerbericht

Overgang naar licht wisselvallig weer, minder warm

Het blokkerende hogedrukgebied trekt deze week eindelijk naar het oosten weg. Een uitloper van een lagedrukgebied bij IJsland zakt vanaf donderdag uit tot over het Noordzeegebied. Er kunnen enkele (onweers)buien vallen met enige afkoeling. Of dit het einde is van de droogte is nog onzeker. Waarschijnlijk wordt het licht wisselvallig weer bij een normale temperatuur.

Donderdag en vrijdag

Nadat later op woensdag verspreid enkele onweersbuien zijn gevallen wordt het donderdag en vrijdag enigszins wisselvallig met kans op enkele (onweers)buien. Tussendoor is er ook enige ruimte voor de zon. De wind gaat uit een richting waaien tussen zuid en west, wat lang niet is gebeurd. Het is minder warm. De maximum temperatuur valt terug naar circa 22 à 23 graden.

Het weekeinde

Voor het weekend is de verwachting bij het schrijven van dit weerbericht nog onzeker. Het meest waarschijnlijke is dat het licht wisselvallig weer zal blijven. Er zijn perioden met zon maar er kunnen verspreid ook enkele buien tot ontwikkeling komen. Er waait een matige westenwind. De maxima liggen tussen 20 en 25 graden wat normaal is voor half augustus.

Weetje

Juli 2018 was met 340 uren zon een recordzonnige juli. Het was zelfs de zonnigste maand ooit. Het oude record stond op 331 zonuren in mei 1989. Juli was ook recorddroog met in onze regio slechts 4 à 5 mm neerslag tegen 80 mm normaal. Met een gemiddelde temperatuur van 20.7 graden was juli de op twee na warmste. Alleen juli 2006 en juli 1994 waren warmer.

Zondag 12 augustus Rooms-Katholieke Thomaskerk: 9.30 uur C. Fabril Vrij-Katholieke Michaël and all Angels: 10.30 uur H.Mis (Engels) Hervormde Oude Kerk: 9.30 uur G.J. Mantel; 18.30 uur M.A. Kuijt Hervormde Nieuwe Kerk: 9.30 uur J. Westland; 17.00 uur geen dienst Hervormde Zenderkerk: 9.30 uur J.L.W. Koppenhol; 17.00 uur geen dienst Hervormde Meentkerk: 9.30 uur P.W. Dekker; 17.00 uur G.J. Mantel Hervormde De Brug: 10.30 uur Evangelist J. Verkerk Hersteld Hervormde Kerk 't Visnet: 12.00 uur Kand. A.I. Kazen; 18.30 uur Kand. L.D.A. Hartevelt Vrije Hervormde Gemeente (in Chr. Geref. Kerk): 11.30 uur en 19.00 uur A. Kot Protestantse Kruiskerk: 10.00 uur geen dienst Protestantse Goede Herderkerk: 10.00 uur G.C. de Vries – Gezamenlijke dienst met de Kruiskerk Protestantse Oosterlichtkerk: 10.00 uur A.J.D. Noordijk Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ichtuskerk: 9.30 uur A. Knoester – leesdienst; 17.00 uur Student P.A. Kok – gezamenlijke dienst met de Chr. Geref. Kerk Christelijke Gereformeerde Kerk: 9.30 uur Student P.A. Kok; 17.00 uur Geen dienst Christengemeente: 10.00 uur Mark van Bijsterveld Pinkstergemeente: 10.00 uur Kerkdienst Baptistengemeente (in aula Erfgooierscollege): 10.00 uur kerkdienst Thousand Hills (in gebouw Muziekvereniging Prinses Irene): 10.30 uur kerkdienst Moluks-Evangelische Pniëlkerk: 10.30 uur kerkdienst Vrijzinnigen Kerkje de Engel: 10.30 uur geen dienst Koninkrijkzaal van Jehovah's Getuigen: 10.00 uur samenkomst

Samenstelling A. Krijnen

Politie zoekt man die pint met een in Eemnes gestolen pas

Foto: Politie

HUIZEN De politie is nog steeds op zoek naar een man die bij supermarkten in Huizen ruim 1500 euro heeft gepind, nadat hij op 2 november 2017 een pinpas buit heeft gemaakt bij een inbraak in Eemnes.

Politie: 'Tot nu toe hebben we drie tips over deze zaak ontvangen'

"Tot nu toe hebben we drie tips over deze zaak ontvangen, maar met die informatie was het niet mogelijk de zaak op te lossen. Daarom stellen we onze vragen nogmaals", meldt de politie.
De pas werd gestolen bij een inbraak in een woning aan de Raadhuislaan in Eemnes op donderdagavond 2 november 2017. Als de bewoonster thuiskomt, ontdekt ze dat haar huis overhoop is gehaald en haar portemonnee met daarin haar bankpas is verdwenen. Al snel wordt er met de pas ruim 1500 euro van haar rekening gepind. Dat gebeurt bij twee supermarkten in Huizen.
Op bewakingsbeelden van beide winkels, te zien op nieuwsbladvoorhuizen.nl, is te zien hoe een man bij de geldautomaat geld opneemt. Bij een van de winkels doet hij ook nog wat boodschappen die hij met de gestolen pas afrekent.
Het signalement van de man is: lichtgetinte huidskleur, lengte ongeveer 1,75 meter, smal postuur en een kortgeschoren baardje. Hij droeg een zwarte trainingsbroek van het merk Adidas met witte verticale strepen en een wit Adidas merk op het bovenbeen en een grijze/zwarte bodywarmer van het merk Nike.
De politie vraagt mensen die de verdachte herkennen of weten wie deze is te bellen met de gratis Opsporingstiplijn via 0800-6070. Anoniem kan dit gratis via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Nathan Grootveld

Vrijwilliger Tijd voor Meedoen, vrijwilliger sportactiviteiten Outvit, 37 jaar, opgegroeid in Huizen

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Contact en sport 'met status', oftewel contact en sport met statushouders en nieuwe Nederlanders vanuit allerlei landen en culturen."

Je doet veel met sport, wat vind je daar leuk aan?
"Gezonde samenbrengende beweging geeft fitheid."

Wat is het leukste dat je is overkomen tijdens je vrijwilligerswerk?
"Dat ze een eerste goede Nederlandse zin zeggen, eerste keer zelf van het plein af fietsen, eerste keer zwemmen en hun eerste diploma halen."

Met wie zou je eens een gesprek willen (dood of levend)?
"Met de koning en koningin."

Waar maak je je zorgen om?
"De kloof russen rijk en arm, ook in (betaald) werk."

Wat is je favoriete plek in Huizen?
"De theetuin van Het huis van de buurt aan de Draaikom van Tijd Voor Meedoen."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Wel of geen treinverbinding Almere Blaricum/Huizen Utrecht v.v. Ben benieuwd of het er toch wel of niet van komt."

Welk groot evenement zou naar Huizen moeten komen?
"Nederland Zingt dag (in open lucht)."

Beste tip om de warme dagen goed door te komen?
"Vooral door voldoende drinken (nee geen bier) en af en toe een extra (water)ijsje."

Wat zou je nooit (meer) doen?
"Roken. Waar je niet aan begint hoef je ook niet te stoppen, want sowieso verder niets goeds aan en jammer van het geld dat je hieraan uitgeeft."

Welke droom heb je nog?
"Wat ik hier in Nederland doe combineren met hetzelfde in Oeganda, zeg maar fiftyfifty in Nederland en Oeganda."

Gemeente schiet vissen te hulp

HUIZEN De gemeente heeft vorige week een tijdelijke pompinstallatie geplaatst in de vijver achter de moskee aan het Gooierserf om vissen daar te hulp te schieten. Het gaat om een proef. De pomp blijft ongeveer een week staan.

Door de aanhoudende warmte ontvangt de gemeente steeds meer meldingen van dode vissen in de singels, vooral in deze vijver. Met de pomp wordt geprobeerd het zuurstofgehalte in de vijver te verhogen om daarmee de vissen te redden.

Waterkwaliteit

De waterkwaliteit gaat door de aanhoudende droogte en hitte momenteel hard achteruit. Vooral de vissen hebben last van het zuurstoftekort in het water. In overleg met de gemeente heeft het waterschap besloten om de spoelpomp in de Aanloophaven niet meer te gebruiken. Met deze pomp kan normaal gesproken het waterpeil en de waterkwaliteit in de singels door het waterschap worden onderhouden.

Noodpomp

Vanwege het gevaar op meevoeren van blauwalg uit het Gooimeer wordt de spoelpomp momenteel niet meer gebruikt. Met het plaatsen van de noodpomp in de vijver schiet de gemeente de vissen daarom nu te hulp.
De gemeente laat weten dat het belangrijk is dat dode vissen gemeld worden bij de gemeente. "Deze kunnen dan worden verwijderd om botulisme te voorkomen. Melden kan via huizen.nl/mor, gratis via 0800-0233490 of de MijnGemeente app. Klachten over de waterkwaliteit kunnen het beste bij het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht worden gemeld."

Brommobiel rijdt van talud bij Westkade

Foto: Bob Awick

HUIZEN Een bestuurster van een brommobiel is maandagmorgen van het talud gereden op de Westkade ter hoogte van de Stuw. Ze maakte een flinke smak, maar bleek na controle van de ambulancebroeders niet meer dan wat schrammetjes te hebben. De oorzaak van het ongeval is niet bekend. Bergers van Bergnet hebben de wagen weer op vier wielen gezet en meegenomen.

Peuterbootcamp is een stuk stoerder dan peutergym en lekker buiten

Buurtsportcoach Ivo Hougardy laat de allerjongsten spelenderwijs bewegen

Ivo Hougardy schreef als buurtsportcoach zelf een programma voor een Peuterbootcamp. Lekker spelenderwijs buiten bewegen.

Mamma Jessica en buurtsportcoach Ivo Hougardy helpen Joep bij een van de hindernissen van de speciale Peuterbootcamp van de Speel-o-theek. Foto: Carin van den Berg

HUIZEN Deze zomer hebben we een serie artikelen in het Nieuwsblad voor Huizen over de buurtsportcoaches en wat zij zoal doen. Buurtsportcoach Ivo Hougardy geeft onder andere een Peuterbootcamp aan jonge kinderen van tussen de 2 en 4 jaar. Hij is werkzaam bij Montris Kinderopvang en omdat zijn werkgever het belangrijk vindt om maatschappelijk betrokken te zijn, krijgt hij de gelegenheid om 12 uur per week als buurtsportcoach dingen buiten de buitenschoolse opvang (BSO) te doen.

"Ik coördineer als buurtsportcoach projecten, zoals bijvoorbeeld de vakantieactiviteiten van de buurtsportcoaches met Rubin Vos, maar ook ben ik bezig met de website en communicatie. Daarnaast sta ik zelf voor de groep. De Peuterbootcamp is een programma dat ik zelf geschreven heb. Het is stoerder als peutergym en ook lekker buiten. Het lijkt echt op een bootcamp, maar dan met hele jonge kinderen", vertelt hij enthousiast. Ivo vindt het belangrijk dat kinderen al jong bewegen. "Jong geleerd is echt oud gedaan. Daarnaast leren ze ook een aantal sociale omgangsvormen. Zoals luisteren, zich aan regels houden en samenwerken."

Buiten

'Jong geleerd is oud gedaan. Daarnaast leren ze ook andere dingen'

Het programma gaat volgens een vast patroon. Het begint met een liedje. Daarna gaan de peuters echt over een parcours een grote heuvel op. "Ze moeten over rotsen klimmen, door tunnels heen, over boomstammen en door touwen heen die er als een soort spinnenweb hangen. Boven doen we een spel. We gooien met een dobbelsteen. Zo leren ze tellen of kleuren herkennen. Ze leren rollen, kruipen, hun evenwicht bewaren en dat vallen oké is. Zeker buiten in het bos waar we de bootcamp doen. Dan vallen ze minder hard en is het minder eng. Soms staan ze dan minuten naar hun vieze handen te turen, omdat ze niet goed weten wat ze moeten doen. Het is de leeftijd dat ze dingen ontdekken en vooral door te voelen. Het is prachtig om te zien. Als het regent gaat onze bootcamp ook gewoon door. Er is niets mis mee om een beetje vies te worden."
De vaste opbouw van de les is heel belangrijk voor de kinderen. "Ze moeten er eerst ook wel aan wennen. De eerste keer doen ze nog niet aan alles mee. Dat is niet erg. Het moet 'kindvolgend' zijn zoals we dat noemen. Het kind geeft aan waar het aan toe is. De rol van ouders is dan dat het toch een beetje vertrouwd is voor de kinderen. Het helpt als ouders actief meedoen, maar belangrijker is het dat ze leren naar hun kind te kijken. Als het goed gaat, gaat het goed en dan laat je het lekker gaan. Anders help je het een beetje."

Jessica en Joep

'Je merkt echt dat hij daarna zijn energie kwijt is en een stuk rustiger'

Een van de ouders die regelmatig de Peuterbootcamp bezoekt is Jessica met haar zoon Joep van bijna 3 jaar oud. "Via vrienden had ik gehoord van de Peuterbootcamp. Mijn zoon is nogal beweeglijk, dus het leek me echt iets voor hem. We zijn nu een aantal keer geweest en je merkt echt dat hij daarna zijn energie kwijt is en een stuk rustiger is." Vooral dat de bootcamp buiten is, vindt Jessica superleuk. "Ik of mijn man gaan ook altijd mee. Dat is zeker in het begin wel belangrijk. De eerste keer moest Joep ook echt de kat uit de boom kijken. Het vaste liedje en dansje dat er meestal gedaan wordt, deed hij de eerste keer echt niet mee. Nu inmiddels wel. Hij vindt het hartstikke leuk." Normaliter is de bootkamp bij het bos achter Kinderdagverblijf De Wipneus aan de Crailoseweg, maar voor deze gelegenheid is ze met Joep naar het plein voor de bibliotheek gekomen. Daar is namelijk een speciale Peuterbootcamp van de Speel-o-theek om de vakantie in te luiden. Het is iets anders van opzet, maar dat maakt Joep niet uit. Hij leeft zich lekker uit samen met de andere peuters."

Meer informatie over onder andere de Peuterbootcamp is te vinden op de Facebookpagina Bikkels - Buurtsportcoach Huizen.

'Niet iedere Huizer weet dit te vinden'

Het bijzondere plekje van Liset van den Hoek: de zandverstuiving bij de Driftweg

Liset van den Hoek is gek op de zandverstuiving op de grens van Huizen en Naarden en maakte er veel foto's. Foto: Bob Awick

HUIZEN "Mijn bijzonder plekje in Huizen is de kleine zandverstuiving op de grens van Huizen en Naarden. Om precies te zijn, aan de rand van het Naarder Eng en de Limitische heide, bij de Driftweg", laat Liset van den Hoek weten. "Het gebied is mooi afgeschermd door bomen, je ziet het niet vanaf de weg. Niet iedere Huizer weet dit te vinden."

Het gebied intrigeert Liset. "Ik hou van bos, van bomen, maar ook van bergen, heuvels en glooiingen. Door de vroegere zandafgravingen zijn er glooiingen ontstaan. Ook zijn er diverse soorten bomen te vinden met mooie boomspiegels eromheen. Dit geeft een prachtig lijnenspel in het landschap. Ik heb de zandverstuiving ruim een jaar gefotografeerd. Van één positie steeds dezelfde foto. Maar ook andere foto's, dit alles in verschillenden jaargetijden en met verschillende weersomstandigheden."

Liset noemt fotografie haar uit de hand gelopen hobby. Ze heeft een parttime baan en daarnaast legt ze zich toe op fotograferen en het geven van workshops. "Dat gaat eigenlijk heel goed", zegt ze. "Inmiddels heb ik van de bekende natuurfotograaf Theo Bosboom begeleiding gehad in het sturing geven aan het Fotoproject. Wat resulteert in de serie 'Ontmoetingen op de zandverstuiving '. Mensen uit de omgeving ontmoeten elkaar op de zandverstuiving. Wat doen de mensen op de zandverstuiving? Waar zijn ze naartoe onderweg en wat bespreken ze? De mensen ontmoeten elkaar of zijn op weg naar een ontmoeting tussen die oude bomen, die daar al eeuwen staan. Ze wandelen of fietsen, kinderen spelen en volwassenen die de hond uitlaten. Genieten van de natuur of de gezellige ontmoetingen op het zand. Ze staan in het gebied, of langs de rand van de zandverstuiving. Ze zijn op afstand gefotografeerd, een klein persoon in een landschap." Zie haar portfolio op vialiset.nl.

Ook een bijzonder plekje? Mail redactie@nieuwsbladvoorhuizen.nl.

Burgemeester opent feestelijk de VoorleesExpress

Het confettikanon maakt de burgemeester wel even aan het schrikken. Foto: Bob Awick

HUIZEN Burgemeester Sicko Heldoorn heeft vrijdagmiddag De ZomerExpress feestelijk geopend in de bibliotheek aan het Plein 2000 en las zelf ook voor. Hij opende hiermee de zomerversie van de VoorleesExpress.

Het is een project van Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum en Bibliotheek Gooi en meer, bedoeld voor vluchtelingenkinderen tussen de 4 en 10 jaar die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij taal en lezen.

Taalterugval

Vrijwilligers lezen daarbij minimaal drie keer tijdens de zomervakantie wekelijks een uur voor samen met de ouders. Zo blijven de kinderen in de vakantie bezig met lezen en taal. Dit verkleint de taalterugval bij kinderen. In de vakantie maakt de bibliotheek dit extra leuk met een vrijwilliger die thuis komt voorlezen met een speciale thematische verteltas die de kinderen mogen houden.
Een van de vrijwilligers die gaat voorlezen bij een gezin in Huizen is Tweede Kamerlid en presentatrice Leonie Sazias. Zij maakte vrijdag net als alle andere vrijwilligers kennis met haar 'voorleesgezin'.

Weesper Jaap de Jong toverde de huiskamer om tot motormuseum

'Een museum hebben was altijd al een van m'n grootste dromen'

Jaap de Jong heeft, naast zijn vrouw Ellen, nog een grote liefde: Aermacchi-motorfietsen. Het leverde hem een privémuseum op waar alle modellen staan. En dat in zijn eigen huiskamer.

Jaap de Jong: "Vanaf mijn allereerste Aermacchi was ik meteen verkocht." Foto: Sjoerd Stoop

WEESP Een beetje een verborgen parel, want dat mag je best zeggen. Toch kun je er als je langs de Vecht over de Hoogstraat van Weesp loopt en voorzichtig de huiskamertjes langs gaat amper omheen: de huiskamer vol met motoren. Eenmaal achter de deur tref je het enige museum met Aermacchi-motorfietsen ter wereld. Drijvende kracht achter het bijzondere stekje: een trotse en gepassioneerde 'conservator' Jaap de Jong.

Ver voordat er überhaupt sprake was van een museum kocht Jaap zijn allereerste Aermacchi-motorfiets. De Weesper was op slag verliefd. "Ik weet nog dat ik 'm kocht. Hij stond in Amsterdam bij Jan Markus in de etalage. Dat was toen nog zo. Geen dure showrooms, gewoon in de etalage. Dit moest hem worden. Een mooi ontwerp, Italiaans design en de kleur… Italiaans rood. In die tijd waren de meeste motorfietsen zwart. Je zag ze niet veel op straat. Het was een relatief dure motorfiets. Ik werkte toen al bij de luchtmacht en verdiende daar wat beter zodat ik de Aermacchi kon kopen. Op afbetaling, dat wel. Je hebt veel bekijks. Toen en nu nog steeds. Het zijn toch bijzondere machines", vertelt Jaap bevlogen.

Meer motoren

De huiskamer vol met motorfietsen. Foto: Sjoerd Stoop

'Aermacchi heeft een watervliegtuig gemaakt, dat lijkt me wel wat'

Na de eerste Aermacchi volgden er meer. In 1985 richtte Jaap de Aermacchi HD Motor Club op. De enige in de wereld. Dat was zijn eerste droom.

Al snel groeide de club tot meer dan vierhonderd leden. Allemaal liefhebbers van klassieke motoren. Ze hebben niet allemaal Aermacchi's, maar ook andere veelal Italiaanse merken. Zelf sleutelen, motoren opknappen en er vooral veel mee rijden. Daar gaat het om. "We organiseren het gehele jaar door veel trips in binnen- en buitenland. Twee keer per jaar gaan we met zo'n zestig clubleden met een touringcar naar Reggio en Imola in Italië. Op die beurzen vinden we allemaal wel iets van onze gading: motoren, onderdelen en allerlei andere zaken. Met een vrachtwagen wordt alles naar Nederland gebracht."

Alles verzameld

Al gauw had Jaap nagenoeg alles verzameld wat Aermacchi gebouwd had. Zijn tweede droom was een Aermacchi-museum. Om uiteindelijk een museum in je eigen huiskamer te hebben, is misschien wel een stap die je niet snel verwacht. "Het idee om de motoren in de woonkamer te zetten kwam van mijn vrouw Ellen. Ze zei op een dag: 'Waarom gaan we niet boven wonen, dan stal je de motoren beneden uit?' Het bleek een schot in de roos. Het museum kwam in de motorbladen in binnen- en buitenland. Met regelmaat komen er, wel op afspraak, mensen langs. Ik vertel ze graag het verhaal achter het merk."

Een derde droom werd ook waarheid: Jaap schreef twee lijvige boekwerken over het merk. Voor alle liefhebbers een standaardwerk. Voor al zijn werk op het vlak van Aermacchi kreeg Jaap afgelopen april een koninklijke onderscheiding opgespeld. "Dat was een hele eer, maar ik heb het meteen daarna ook gezegd: deze eer komt ook de rest van de club toe."

Verder zoeken

Met alle Aermacchi-modellen die je maar kunt bedenken is het museum compleet maar de zoektocht gaat door. "Het wordt steeds moeilijker, maar er is altijd wel iets van Aermacchi te vinden dat ik nog niet heb. Ik richt me nu vooral op oude brochures, handleidingen, werktekeningen an aankleding voor het museum. Binnenkort gaan we weer naar Imola. Een motorfiets hoef ik niet meer te zoeken, maar je weet maar nooit waar je weer mee terugkomt."

En een volgende droom? "Aermacchi heeft ooit een watervliegtuig gebouwd. Dat lijkt me wel wat, zo voor de deur…"

Het museum zelf bezoeken? Het Aermacchi-museum is gevestigd aan de Hoogstraat 13 in Weesp. Van tevoren een afspraak maken is wel een vereiste. Dat kan op telefoonnummer 0294-410551.

14 / 16

Zaterdag kan er weer gewandeld worden door het Oude Dorp van Huizen. Foto: G. Honing-Kos

Vrijdag 10 augustus

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw PC, tablet of smartphone, kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL in Het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar!. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Geef en Neem tafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

De Geef en Neem tafel wordt door vrijwilligers van Versa Welzijn georganiseerd.

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Zaterdag 11 augustus

Wandelen door oud Huizen

14.00 uur | Huizer Museum Huizen

De wandeling start om 14.00 uur vanaf het Huizer Museum aan de Achterbaan. Kosten wandeling € 4,- (aan de balie van het museum te voldoen). Vooraf aanmelden is niet nodig, u kunt gewoon aansluiten.

Zondag 12 augustus

Buiten schrijven

10.30 uur | Gooierhoofd stand Huizen

We gaan zitten aan een picknicktafel nabij het Gooimeer. Sta schrijvend even stil. Ervaring met schrijven is niet nodig. Informatie en aanmelding bij Lia de Boer op www.schrijveninhetgooi.nl of 06-44528197.

Papageno Koffieconcert

11.30 uur | Papageno Huis Laren

Iedere zondag van 11:30 tot 12:30 uur, entree € 6,50. Tickets kunt u, tot de zaterdag voor het concert 12.00 uur, boeken via www.papageno.nl. Kies vervolgens: Papagenohuis-Activiteiten-Papageno Koffieconcerten.

Ineke's inloop

13.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Wilt u meer informatie, bel dan met Ineke Hilgersom 035-6566653, of mail ien.hilgersom@gmail.com.

Stilte meditatie

20.00 uur | Bewustzijnscentrum Bala Huizen

We gaan voor de stilte vaak de stad uit, maar kan stilte ook hier en nu? We nodigen je uit om met volle aanwezigheid hier en nu stil te zijn en je hart te voelen, ook in de onrust.

Maandag 13 augustus

Optimalisatiecheck van uw PC/laptop

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Is uw computer toe aan een opschoonbeurt of is deze erg langzaam? Kom naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis in Laren.

Dinsdag 14 augustus

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Voor iedereen is er een klus en het is heel nuttig. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Computerhelpdesk de Brassershoeve

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

De Computerhelpdesk is in de maanden juli en augustus alleen op dinsdag geopend van 10.00 uur tot 12.00 uur. Waterstraat 2 (Achter de Oude Kerk). Meer informatie: www.debrassershoeve.nl of https://huizen.seniorweb.nl.

Scrabble

13.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Ontmoet buurtgenoten tijdens deze gezellige scrabblemiddagen. Loop gerust eens binnen! Iedere dinsdag van 13.30 tot 16.00 uur. Informatie en/of aanmelden: Kees Slooten en Ans de Swaaf, 035-5251897, 06-15134169 of k.slooten@ziggo.nl.

Schuift u aan?

17.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

Iedere dinsdagavond bent u van harte welkom voor een verse daghap inclusief een drankje voor slechts € 8,00. Schuif tussen half 6 en half 7 aan. Voor meer informatie kunt u terecht op https://www.vivium.nl/johanneshove-restaurant.

Woensdag 15 augustus

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Voor iedereen is er een klus en het is heel nuttig. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Senioren Plezier

9.30 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

Senioren Plezier gaat om ontmoeting, een gesprek met elkaar over alledaagse zaken of over een mooi boek. Voor de liefhebbers de gelegenheid om samen te sjoelen, rummikub of scrabble te spelen. Gastvrouwen Rita en Tineke ontvangen u graag met een kopje koffie of thee en een hartelijk gesprek.

Film aan de Brink - Retour en Bourgogne

14.30 uur | Brinkhuis Laren

Met Retour en Bourgogne schetst Cédric Klapisch een liefdevol portret van twee broers en hun zus die met passie de wijngaard van de familie beheren, maar ondertussen hun eigen weg moeten vinden. Entree: €5,-.

Donderdag 16 augustus

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Voor iedereen is er een klus en het is heel nuttig. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Koffieochtend in Brinkhuis

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Op donderdagmorgen wordt er door de gastvrouwen koffie en thee geschonken in de bovenzaal van het Brinkhuis. Even tijd voor elkaar en een gezellig babbeltje.

Taalcafé Laren

10.30 uur | Het Muziekcentrum Schering en Inslag Laren

Het Taalcafé in Laren is een ontmoetingsplaats en oefenplaats voor anderstaligen. Samen met vrijwilligers wordt Nederlands geoefend.

HILVERSUM Viore, centrum voor mensen die leven met kanker aan de Oostereind 115 in Hilversum, organiseert dinsdag 14 augustus van 13.00 tot 15.00 uur een workshop schilderen met je niet-dominante hand. Deelname kost €5,-. Aanmelden en meer info: viore.org.

Veenontginningen nodig om de kachel te laten branden en te kunnen koken

De landschappen van Groen Gooi in het Huizer Museum

E.R.D. Schaap schilderde 'Brug over de Vaart langs de Herenweg te Ankeveen'. Stichting Kunstbezit ís-Graveland.

HUIZEN De tentoonstelling Groen Gooi is tot en met 30 september te zien in het Huizer Museum aan de Achterbaan 82. De tentoonstelling maakt deel uit van het Erfgoedfestival Groen in Gooi & Vecht. De tentoonstelling belicht op verschillende manieren de negen landschappen die onze regio rijk is. In een serie verhalen vertellen we daar meer over. Deze week staan de veenontginningen centraal.

Toen in vroege tijden het landijs de heuvelrug opduwde, bleven Eem- en Vechtdal een moeras. Daar begon veen te groeien, tot boven het grondwater. Bulten van hoogveen met daaronder dik laagveen. Als je het veen laat drogen tot turf brandt het prima in de kachel en het keukenfornuis. Als je alleen het hoogveen weghaalt en sloten graaft voor drainage ontstaat er bruikbare landbouwgrond. Zo ontstonden de veenontginningen vanaf 1350.

In de veenontginningen werd hier en daar ook laagveen uitgebaggerd omdat er behoefte bleef aan brandstof. De veenbagger werd gedroogd op legakkers langs de veensloten. Als de sloten diep werden en de legakkers smal sloegen de legakkers soms weg door golfslag en wind. Zo ontstonden de veenplassen van Kortenhoef en Ankeveen als een uit de hand gelopen veenwinning. Een menselijke fout leidde zo tot prachtige natuurgebieden. Het wemelt er van de libellen en vogels. Hier is het nog steeds zoals Jac. P. Thijsse het honderd jaar geleden beschreef.
Het landschap van de veenontginningen is heel karakteristiek en herkenbaar door de smalle kavels en de langgerekte bebouwing langs de ontginningswegen. Dit is het landschap van de Hollandse polderluchten, riet, wilgen en schapen op nog steeds drassige grond. Kunstenaar Egbert (E.R.D.) Schaap (1862-1939) groeide op aan de Vecht. Hij schildert stads- en bosgezichten met donkere kleuren, en weidse plasgezichten op groot formaat. Het schilderij 'Kortenhoefse Plas' is daarvan een voorbeeld. In 1940 werd dit werk opgenomen in de collectie Hilversum en het is voor deze tentoonstelling gerestaureerd. Ook het werk 'Brug over de vaart langs de Herenweg te Ankeveen' laat zien dat Schaap het landschap zorgvuldig waarnam en er een bijzondere stemming aan gaf door lichtweergave en wolkenpartijen. Het laatst genoemde werk hangt normaal op de werkkamer van wethouder Jan Jaap de Kloet in Wijdemeren, nu te zien in de tentoonstelling. Het werk wordt beheerd door de Stichting Kunstbezit 's-Graveland. In de tentoonstelling Groen Gooi zijn 6 werken uit hun collectie te zien. Maar ook is een groot deel van de collectie digitaal te bewonderen. Ook de stichting heeft alle werken laten restaureren en het geeft een mooie impressie van de veengebieden van ons Gooise landschap.

'Nog steeds zoals Jac. P. Thijsse het 100 jaar geleden beschreef'

Zie ook HuizerMuseum.nl.