Nieuwsblad voor Huizen

15 maart 2018

Nieuwsblad voor Huizen 15 maart 2018


CU: 'Koopzondag geen breekpunt'

HUIZEN Koopzondag is voor de ChristenUnie (CU) geen breekpunt. Dat liet lijsttrekker Wessel Doorn weten tijdens het lijsttrekkersdebat dat dinsdagavond werd gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis.

Grote afwezige tijdens het debat was een afvaardiging van Dorpsbelangen Huizen. Lijsttrekker Marian Rebel kon niet aanwezig zijn, maar vond het volgens presentator Maartje van Weegen geen goed idee om zich te laten vervangen. In plaats van tien lijsttrekkers zaten er daarom maar negen. Zij debatteerden over drie stellingen: 1. Wil Huizen wel fuseren met Blaricum en Laren, 2. De gemeente moet meer geld steken in cultuur ... en 3. Is de koopzondag nog een taboe?

Debat

Bij de laatste stelling kwam het debat echt op gang tussen de diverse partijen. ChristenUnie, SGP en CDA gaven aan dat wat hen betreft de winkels op zondag dicht mogen blijven. Het CDA gaf aan daarbij vanuit het standpunt van de MKB'er te kijken. Zes dagen werken is dan genoeg. In de overtuiging van de SGP is de zondag een waardevolle dag om gezamenlijk tijd met elkaar door te brengen. De ChristenUnie gaf aan de zondag als rustdag een cadeautje uit de Bijbel te vinden. Na aandringen van VVD-lijsttrekker Jessica Prins gaf hij wel toe dat bij verbinden, het thema van de verkiezingen voor de ChristenUnie, geen breekpunten horen.

10/11

Digitaal Sociaal Plein vernieuwd

HUIZEN Het Digitaal Sociaal Plein is vernieuwd. Het portaal bevat nu veel meer informatie voor inwoners van Huizen, maar ook van Blaricum, Eemnes en Laren. Er is van alles te vinden op het gebied van welzijn, ondersteuning, werk, inkomen, jeugd en participatie.

Inwoners kunnen op de website digitaalsociaalpleinhbel.nl vinden wat zij zelf kunnen doen om vragen of problemen aan te pakken, welke voorzieningen en activiteiten er zijn in Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren en waarvoor zij bij de gemeente terecht kunnen. Dit kan via de knop 'Advies en Informatie'. Ontvangen mensen al zorg, ondersteuning of een uitkering, dan kunnen zij met DigiD inloggen om bij hun persoonlijke gegevens te komen.

Het Digitaal Sociaal Plein heeft veel verschillende functies. Zo kunnen bezoekers in één oogopslag zien welke zorg en ondersteuning is toegekend en wie dat levert. Ook is het mogelijk om digitaal een klacht over een aanbieder in te dienen.

Onder de knop 'Advies en Informatie' zijn alle mogelijkheden te ontdekken die er zijn voor onder andere ondersteuning voor mensen zelf of hun kinderen, bij zelfstandig thuis blijven wonen, meedoen en ontmoeten of op het gebied van werk en inkomsten.

Rekentool

Het portaal brengt bezoekers tevens bij de sociale marktplaats Huizenvoorelkaar.nl, waar mensen vrijwillige hulp kunnen aanbieden of vragen. Het Digitaal Sociaal Plein biedt daarnaast een rekentool om de eigen bijdrage of een Persoons Gebonden Budget (PGB) te berekenen.

Jongeren

Werkzoekenden kunnen opleidingen vinden en er is op het portaal informatie te vinden over uitkering, uitbetaling of het melden van een vakantie. Bezoekers kunnen een persoonlijk financieel plan maken en jongeren kunnen bekijken wat zij allemaal moeten en kunnen regelen als zij 18 worden.

Eerste publieke optreden burgemeester tijdens lijsttrekkersdebat

Foto: Bob Awick

HUIZEN De nieuwe waarnemend burgemeester Sicko Heldoorn heeft dinsdag het lijsttrekkersdebat geopend in de raadzaal van het gemeentehuis. Het was zijn eerste publieke optreden. Hij gaf aan een warm welkom te hebben gehad op zijn eerste werkdag in het gemeentehuis. Zonder ketting, maar wel met stropdas, volgde hij het debat in de zaal.

Beste Short Film

Foto: Terry Tao

Natasja Pattipeilohy heeft tijdens het CinemAsia Film Festival de award voor 'Beste Short Film' gewonnen voor 'Hirofumi's Suitcase'. (Foto: Terry Tao)

17

Special voor het Huizer Museum/ VVV

Het Huizer Museum/VVV is conservator van de Huizer historie. Naast een vaste presentatie organiseert het museum kunsttentoonstellingen, rondleidingen, workshops, lezingen, schoolprojecten en kinderactiviteiten. De werkzaamheden kunnen op een projectmatige basis ingevuld worden, maar er zijn ook mogelijkheden om wat meer regelmatig ingezet te worden. In het museum is ook de VVV van Huizen gevestigd. Wie meer informatie wil kan ook terecht op 19 maart van 13.30 tot 15.00 uur tijdens de speciale bijeenkomst bij de Vrijwilligerscentrale Huizenvoorelkaar aan Plein 2000 nummer 133.

Deze week staat de schijnwerper op de volgende vacatures:
Receptiemedewerker
We zoeken iemand die minimaal één dagdeel per week beschikbaar is en één keer in de maand op zaterdag wil werken Samen met een collega-receptiemedewerker ontvang je bezoekers en maak je hen wegwijs. Je adviseert en verkoopt artikelen uit de museumwinkel en geeft toeristische informatie over Huizen en omgeving. Je kunt goed omgaan met de computer en enige kennis van Duits/Engels zou heel fijn zijn.
Communicatiemedewerker
Hierbij vind je het leuk om de identiteit van het museum in tekst en beeld uit te dragen. Je kunt bijvoorbeeld stukjes schrijven (voor website, social media, nieuwsbrief, persbericht etc.) Of je kunt werken met foto's en filmmateriaal, een verhaal vertellen met behulp van oude en nieuwe media, of op pad gaan voor sponsorwerving etc. Er wordt ook iemand gezocht als aanspreekpunt voor de directie en de werkgroep, het regelen van drukwerk en contact met de pers.

Gids
Weet je veel over Huizen en wil je dit overdragen tijdens een wandeling? Ons gidsenteam is op zoek naar jou.

Andere mogelijkheden
Klussers, decorbouwers, creatievelingen (kinder- en volwassenenworkshops bedenken en begeleiden), techneuten (+ ICT / webshop), huismeester: we zoeken enthousiaste mensen om onze teams te versterken. Er zijn vele mogelijkheden, ook als je maar een paar uur per week beschikbaar bent.
Contactpersoon voor alle vacatures: Gery Molenaar en Joke Rademaker, tel. 035-5250223 of receptie@huizermuseum.nl

18 maart - Vijfde zondag van de Veertigdagentijd
Rooms-Katholieke Thomaskerk: 9.30 u. Lekenvieringengroep
Vrij-Katholieke Michaël and all Angels: 10.30 u. H.Mis (Nederlands)
Hervormde Oude Kerk: 9.30 u. P.M. van 't Hof; 18.30 u. W. Westland
Hervormde Nieuwe Kerk: 9.30 u. G.J. Mantel; 17.00 u. Geen dienst
Hervormde Zenderkerk: 9.30 u. G.J. Roest; 17.00 u. Geen dienst
Hervormde Meentkerk: 9.30 u. W. Poldervaart; 17.00 u. W.G. Teeuwissen
Hervormde De Brug: 10.30 u. Evangelist J. Verkerk
Hersteld Hervormde Kerk 't Visnet: 9.30 u. Kand. K. den Boer; 18.30 u. W.M. van der Linden
Vrije Hervormde Gemeente (in Chr. Geref. Kerk): 11.30 u. A. Kot – Heilig Avondmaal; 19.00 u. A. Kot – Nabetrachting Heilig Avondmaal
Protestantse Kruiskerk: 10.00 u. R. van Putten
Protestantse Goede Herderkerk: 10.00 u. J. Teuwissen; 19.30 u. J. Krijnen – Vesperdienst
Protestantse Oosterlichtkerk: 10.00 u. L.H. Woord
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ichtuskerk: 9.30 u. P. Boonstra; 17.00 u. S.M. Alserda
Christelijke Gereformeerde Kerk: 9.30 u. J. Schoonderwoerd – Voorbereiding Heilig Avondmaal; 17.00 u. J. Schoonderwoerd
Christengemeente: 10.00 u. Timothy Kok
Pinkstergemeente: 10.00 u. Ps91 Jeugddienst
Baptistengemeente (in aula Erfgooierscollege): 10.00 u. Mark Zeldenrust
Thousand Hills (in aula Huizermaatcollege): 10.00 u. Kerkdienst
Moluks-Evangelische Pniëlkerk: 10.30 u. Kerkdienst
Vrijzinnigen Kerkje de Engel: 10.30 u. Geen dienst

Samenstelling A. Krijnen

Weerbericht

Een zeer koud weekeinde met lichte tot matige vorst

Zo vlak voor de start van de astronomische lente op 20 maart komt de winter nog met een late verrassing. Een soort winters toetje. Onder invloed van een Scandinavisch hogedrukgebied gaat de wind vanaf vrijdag uit het oosten waaien. Daarmee stroomt tijdens het weekeinde, net als twee weken terug, wederom ijskoude vrieslucht uit Noord-Rusland naar onze streken.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is er veel bewolking. Nu en dan regent het bij een matige oostenwind. Het wordt met 5 à 6 graden al kouder. In de nacht naar zaterdag gaat het vriezen (circa -4 graden), overdag oplopend tot slechts rond het vriespunt. Het klaart geleidelijk op. Het voelt bitterkoud bij een krachtige oostenwind. In de nacht naar zondag gaat het matig vriezen (tot -6 graden). Overdag is het droog met zonneschijn. Het wordt 's middags 2 à 3 graden bij een koude oostenwind.

Trend na het weekeinde

Het is eerst vrij zonnig en koud met in de nacht matige vorst. Het hogedrukgebied verplaatst zich naar de Britse Eilanden. De wind draait dan via noordoost naar noord, eind van de week naar west. De kou neemt geleidelijk af. De vorst neemt af, maar de kans op regen neemt toe.

Weetje

De verwachte temperaturen voor het komend weekend zijn zeer laag voor de tijd van het jaar. Mogelijk komen er dagrecords. Het laagst gemeten minimum op 17 en 18 maart bedraagt zo'n –5 graden in 1964. Het laagst gemeten maximum voor die dagen ligt rond +1 graad in 1969. Later in maart zijn nog lagere maxima gemeten. Op 30 maart 1952 werd het slechts 0.1 graad.

Foto: Ab Walet

Barst nu maar los! Laat maar komen die lente. Wij zijn er wel weer aan toe. Wat warmte en licht, naar buiten! Ook in de natuur staat alles vol ongeduld te wachten. In de morgen begint het concert van het leven al vroeg. Het draait de komende tijd weer om het zo aantrekkelijk mogelijk presenteren van de kwaliteiten. Zodat er gezorgd kan worden voor een volgende generatie. Bij de krokusjes evengoed als bij de vogeltjes.

Voorstel ledverlichting sportclubs van VVD

HUIZEN Sjoerd van Klink dient namens de VVD volgende week donderdag tijdens de raadsvergadering een voorstel in om subsidie mogelijk te maken voor ledverlichting bij alle sportverenigingen.

De Huizer Hockey Club wilde graag een dergelijke subsidie, maar er bleek geen beleid voor te zijn. Er bleek wel een meerderheid die wil kijken of dit mogelijk is voor alle buitensportverenigingen die hun verlichting om willen zetten. Daarom stellen zij in het voorstel voor om in overleg met het Sportplatform Huizen hiervoor een subsidie in te stellen. Gedacht wordt aan een subsidie van 30% van de totale investering voor de vervanging door ledverlichting. Volgens de partij past dit in het streven om een duurzame gemeente te zijn. Daarnaast is er met led minder strooiverlichting naar de omgeving.

Unieke werkmethode Sociaal Domein vastgelegd in boek

'Wat nodig is ...' maakt gortdroge materie menselijk

Inwoners krijgen één contactpersoon die alles regelt als ze bij de gemeente aankloppen voor hulp in het Sociaal Domein. Een unieke werkmethode.

Wethouder Janny Bakker overhandigt het boek aan minister Hugo de Jonge die ook iets voor op de achterkant heeft geschreven. Foto: Gemeente Huizen

HUIZEN Wethouders Janny Bakker en Marianne Rebel hebben dinsdagmiddag samen met de wethouders Ben Lüken uit Blaricum, Jan den Dunnen uit Eemnes en Leen van der Pols uit Laren het boek 'Wat nodig is ...' gepresenteerd. Het beschrijft de unieke werkmethode in het Sociaal Domein voor de vier gemeenten, waarbij inwoners die hulp nodig hebben één contactpersoon krijgen toegewezen die ze bij alles helpt.

"In het boek vertellen werknemers over hoe ze te werk gaan en inwoners over hun ervaringen. Het is gemaakt voor professionals, want deze methode is uniek en heel veel mensen willen er meer over weten en op werkbezoek komen. Eén woord springt eruit als je het leest: ontroerend", aldus wethouder Bakker. De werknemers werken samen in SpiegelTeams waar zij de informatie kunnen krijgen die ze nodig hebben en waar ze zaken met elkaar kunnen bespreken. "Komt er iemand voor een traplift, schuldhulpverlening of een uitkering, dan wordt er iemand gekoppeld aan de persoon die daar het meest verstand van heeft. Blijkt er meer nodig te zijn, dan kan de contactpersoon dat ook regelen. De inwoner krijgt het mobiele nummer van de contactpersoon en kan die rechtstreeks bellen als het nodig is."

Bakker mocht vorige week donderdag het boek al overhandigen aan minister Hugo de Jonge. "Hij is ook op de hoogte van onze methode en wil dat dit overal toegepast wordt." Een quote van de minister is ook terug te vinden op de achterkant van het boek: "Niet denken vanuit schotten tussen de verschillende wetten in het sociale domein, maar de mens centraal houden en vervolgens gewoon regelen wat nodig is", zegt hij onder andere.

Volgens de Larense wethouder Leen van der Pols is dat een hele omslag geweest in ambtenarenland. "Vroeger mocht je niets zelf en moest je lijstjes afvinken. Het is mooi dat we dit in vier jaar tijd hebben bereikt." De Eemnesser wethouder Jan den Dunnen: "Ik heb het boek maandag al aan onze raadsleden uitgedeeld. Een van hen bladerde erdoor, las wat en zei: "Vier jaar lang hebben we hier gortdroog materiaal over gekregen en nu pas laten jullie zien wat jullie doen.'"

Wandelen voor Water

HUIZEN Zo'n 440 leerlingen van negen scholen uit deze regio gaan donderdag 22 maart zes kilometer Wandelen voor Water.

De sponsorloop is een landelijk initiatief waarmee ruim 20.000 schoolkinderen in heel Nederland geld inzamelen voor waterprojecten in ontwikkelingslanden. De organisatie van dit project wordt ondersteund door de Rotaryclubs Huizen-Gooimeer, Laren-Blaricum en Blaricum-Centaurea, inclusief Rotary Baarn-Soest en Soestdijk.

Om een klein beetje te voelen wat het betekent om elke dag hele afstanden te moeten lopen voor schoon water, gaan de leerlingen in de ochtend met zijn allen 6 kilometer wandelen met 6 liter water in een rugzak. Dat is de gemiddelde afstand die kinderen op het platteland in Ethiopië elke dag moeten lopen om drinkwater te halen. Waardoor ze soms niet eens tijd hebben om naar school te gaan.

De wandelroute is niet alleen bedoeld om de schoolgaande jeugd bewust te maken van de waarde van en schaarste aan water. Ze kunnen ook geld inzamelen door zich te laten sponsoren door familie en vrienden. De opbrengst, die nog zal worden aangevuld door de Stichting Wilde Ganzen, is bestemd voor een concreet waterproject, de bouw van zanddammen in Zuid-Ethiopië.

In Huizen doen de volgende scholen mee: De Parel, De Gouden Kraal, Rehoboth en de Wijngaard. Naast de diverse Rotaryclubs is deze actie ook mogelijk dankzij de belangeloze medewerking van Tuincentrum Rebel, Boni Huizen en Lidl.

Agnes Burgers

Vrijwilliger bij Wijkcentrum 't Holleblok en de voedselbank, kookt voor twee kerken, 68 jaar, sinds 1978 in Huizen

Foto: Carin van den Berg

Hoe ben je bij de 't Holleblok terechtgekomen?
"Ik zag een oproepje in de krant dat ze iemand zochten voor achter de bar in het wijkcentrum. Ik doe het nu 20 jaar."

Waarom doe je vrijwilligerswerk?
"Ik vind het belangrijk om iets voor onze naasten te doen als dat nodig is."

Hoe ben je bij de voedselbank terechtgekomen?
"Ook weer door een oproep in de krant. Ze hadden veel spullen met kerst. Ik doe het nu een aantal maanden."

Iets dat je is bijgebleven van je vrijwilligerswerk?
"Verleden week wilden we tijdens het koken een ovenschotel maken, maar die kregen we niet op tijd opgewarmd. We hebben het dus uiteindelijk opgebakken in de pan."

Waar maak je je zorgen om?
"Zwerfafval en dat je als fietser op de Kerkstraat weggedrukt wordt door de auto's. Die fietsstraat werkt niet."

Wat is je favoriete plek in Huizen?
"Het bos en de hei, vooral als deze in bloei staat."

Huizen mist nog ...?
"Een treinstation."

Als je een dagje de burgemeester van Huizen was, wat zou je doen?
"Lekker bij alle ouderen een kopje koffie schenken, net als de Koning bij NLdoet."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Of de politieke partijen waar hebben gemaakt wat ze zeiden. Zeker nu met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht."

Winter of lente?
"Lente, ik heb last van wintertenen."

Waar mogen ze je voor wakker maken 's nachts?
"Voor een lekkere sappige sinaasappel."

PvdA en GroenLinks tekenen regenboogstembusakkoord

Foto: Bob Awick

HUIZEN Maarten Hoelscher en Karin Rienstra hebben respectievelijk voor de PvdA en GroenLinks dinsdagavond het regenboogstembusakkoord ondertekend. Daarmee geven zij aan zich in te zullen spannen om de diverse maatregelen op het gebied van emancipatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen in de komende raadsperiode uit te voeren.

Bijvriendelijke gemeente

HUIZEN De gemeente Huizen is erkend als Bijvriendelijke gemeente door Nederland Zoemt. "Als gemeente doen we er alles aan om deze nuttige beestjes zich thuis te laten voelen. We zijn dan ook trots dat we officieel zijn erkend als Bijvriendelijke gemeente", aldus wethouder Gerrit Pas.

Huizen zorgt voor structureel meer voedsel en nestgelegenheid voor wilde bijen. Daarnaast heeft de gemeente haar groenbeheer aangepast om de leefomgeving van de wilde bij te verbeteren en worden er bijvriendelijke bomen en struiken geplant. Door deze maatregelen heeft Huizen de erkenning verdiend. Zie ook nederlandzoemt.nl.

Paasproeverij Oostermeent

HUIZEN Winkelcentrum Oostermeent houdt zaterdag 24 maart van 10.00 tot 16.00 uur een Paasproeverij.

"Eten, drinken, proeven, ruiken: alles kan op de Oostermeent. Bij alle deelnemende foodwinkels in het winkelcentrum staan tentjes van waaruit de winkeliers hun waren aanprijzen", aldus de winkeliersvereniging.

"Kom langs bij Keurslager de Jong voor een lekkernij, Gall & Gall voor een bierproeverij, AH voor iets lekkers of bij Kippie voor een kipgerechtje. Sushi For You wacht je op in zijn tent, bij de Plus ligt iets lekkers klaar en bij de Turkse supermarkt heerlijke stukjes fruit! Bij Lifestyle is een verwennerij en bij Frietland hebben ze heerlijke friet en natuurlijk ligt er vis klaar bij de viswinkel."

9 / 32

Debatteren over fusie, cultuur en zondagsopening

De gemeenteraadsverkiezingen zijn woensdag 21 maart en ter gelegenheid daarvan vond in de raadzaal dinsdagavond het lijsttrekkersdebat plaats onder leiding van presentator Maartje van Weegen. De raadzaal zat bomvol belangstellenden en zelfs daarbuiten waren zitplaatsen gemaakt, zodat alle bezoekers het debat goed konden volgen. Op de stoelen lag een programma met een groene en een rode kaart, zodat het publiek ook zijn mening kon geven.

Het lijsttrekkersdebat vond plaats in een overvolle raadzaal onder leiding van Maartje van Weegen. Foto: Bob Awick

HUIZEN Het hoort erbij in verkiezingstijd. Een heus verkiezingsdebat. In Huizen door de gemeente geregeld en met een door de wol geverfde presentator: Maartje van Weegen. "In het programma staat dat ik zal zorgen dat het een spannende en informatieve avond wordt. Dat ligt echter aan u", zei ze richting het publiek en de lijsttrekkers. Dat waren er geen tien, want Marian Rebel van Dorpsbelangen Huizen kon niet aanwezig zijn en vond het geen goed idee om zich door iemand anders uit de partij te laten vertegenwoordigen.

Achter de microfoons zaten wel Jessica Prins van de VVD, Rutger Rebel van het CDA, Marlous Verbeek van D66, Maarten Hoelscher van de PvdA, Karin Rienstra van GroenLinks, Wessel Doorn van de ChristenUnie, Rick de Bruijn van Leefbaar Huizen, Rob Bource van de SGP en Piet Hein Koning van Healthy Earth.

"We gaan vanavond praten over drie stellingen", kondigde Van Weegen aan. "Over de zondagopening natuurlijk, of er iets te kiezen valt als het gaat om de fusie en over cultuur."

Fusie: 'De provincie drukt door, waarschijnlijk kunnen we het niet tegenhouden'

Begonnen werd met de fusie. 'Wil Huizen wel fuseren met Blaricum en Laren?' Van de 1665 stemmers die de StemWijzer voor Huizen hebben ingevuld en aan hebben gegeven dat hun gegevens gebruikt konden worden, heeft 27% aangegeven voor te zijn en 53% tegen. In de zaal was er niet echt een overgrote meerderheid voor rood of groen.

Omdat de PvdA de enige notoire voorstander is van de fusie, mocht de lijsttrekker van die partij uitleggen hoe hij de tegenstanders nog over wilde halen. De overige partijen zijn voor zelfstandigheid, maar de VVD, D66 en GroenLinks gaven wel aan de realiteit op zich af te zien komen. "We kunnen beter aan de knoppen zitten en meedraaien", aldus D66. VVD: "De provincie drukt door, waarschijnlijk kunnen we het niet tegenhouden. We willen ons volop inzetten om de belangen van Huizen te bewaken." GroenLinks: "We moeten niet onze hakken in het zand zetten. Een fusie kost tijd en om alles goed te regelen, moeten we nu beginnen." Het CDA blijft tegen de fusie: "Waarom zouden we. Omdat we dan iets minder hoeven te overleggen? Overleg hoort bij het vak van politicus." Healthy Earth: "De politiek staat al ver genoeg van de mensen af, dus geen fusie." ChristenUnie: "We hebben het hier al goed voor elkaar, daar hoef je het niet voor te veranderen."

'Het is wel belangrijk, maar er moet minder geld in cultuur, dat moet zichzelf betalen'

Een van de bezoekers gaf aan uit fusiegemeente Rosmalen te komen. "Het is er daar niet slechter op geworden en Rosmalen is ongeveer net zo groot als Huizen." Een andere bezoeker: "We zijn een zelfstandige gemeente, ik woon hier met veel plezier. Ik ben van voor de oorlog en hoop dat ik hier mag blijven wonen als ik dat nog mag meemaken." Dat leverde veel rumoer op in de zaal, waarop D66 reageerde: "Huizen blijft Huizen, ook na fusie."

Na een kort muzikaal intermezzo van Marcel Luntungan kwam de volgende stelling aan bod: 'De gemeente moet meer geld steken in cultuur ...'. Het publiek stak heel veel groene kaarten de lucht in en een enkele rood. Een mevrouw kon niet kiezen. "Ik vind het lastig. Ik vind cultuur belangrijk, maar als je daar extra geld aan uitgeeft, dan moet je ergens anders minder aan uitgeven. Waaraan dan?"

Een vraag die door de lijsttrekkers niet beantwoord werd. Healthy Earth was er wel duidelijk over: "Het is wel belangrijk, maar er moet minder geld in cultuur, dat moet zichzelf kunnen betalen." Een standpunt dat niet door de andere partijen wordt gedeeld. Ook de gemeente moet er geld in steken. Leefbaar Huizen wijdde er zelfs een aparte cultuurnota aan die deel uitmaakt van het verkiezingsprogramma: "Het is de laatste jaren steeds minder geworden. Evenementen zijn verdwenen en we willen kijken of we weer een theater in Huizen kunnen krijgen. We zijn ervan overtuigd dat het ook veel mensen naar Huizen brengt en die nemen geld mee."

Daarnaast gaven PvdA, GroenLinks, CDA en ChristenUnie aan graag geld te willen investeren in het BNI-terrein aan de Havenstraat. Op dit moment loopt er een onderzoek naar wat er mogelijk is.

Van Weegen constateerde dat veel partijen wel geld willen steken in cultuur, maar dat de gebruikers van de StemWijzer er toch anders over deken. Maar 39% wil hier meer geld in steken en 36% niet. Daarnaast heeft 25% aangegeven het niet te weten. "U moet nog met goede argumenten komen om dat wel te doen."

Tijdens dit onderdeel werd door iemand uit het publiek gevraagd wat er voor de jeugd gedaan wordt. Leefbaar Huizen: "Het een sluit het ander niet uit." GroenLinks: "Wij willen een jeugdraad en een kinderburgemeester om ze al vroeg mee te nemen in het beleid." VVD: "De invulling van het BNI-terrein kan ook voor jeugd aantrekkelijk zijn. Met een food- en horecaconcept kunnen zij daar lekker uitgaan. Dat willen ze. "

Marcel Luntungan sloot dit onderdeel af, waarna er vervolgens een pauze was om even wat te drinken te halen. Een van de bezoekers liet weten het nu al een nuttige avond te vinden. "Ik weet nog niet wat ik ga stemmen en een vriend van me wees me op dit debat. Tot nu toe vind ik het wel vermakelijk."

Na de pauze kwam de derde stelling aan bod: 'Is de koopzondag nog een taboe?' Dit werd het belangrijkste onderwerp genoemd door 611 mensen die de StemWijzer gebruikten", aldus Van Weegen. "17% is voor gesloten winkels, 75% vindt dat ze open moeten gaan en 8% weet het niet." In de zaal stak een ruime meerderheid de groene kaart omhoog en er werd geschat dat 70% voor openstelling is en 30% tegen.

Het debat kwam hier echt tot leven. CDA, SGP en ChristenUnie zijn tegen. Het CDA gaf aan met pijn in het hart te hebben gezien dat er eind vorig jaar geen toestemming kwam om zondag 24 en 31 december open te mogen zijn. "Toen gaven de ondernemers aan dat zelf te willen. Wij bekijken het vanuit het standpunt van de MKB'er. Die werkt al zes dagen in de week en hoeft van ons niet ook op zondag open."

Voorstanders probeerden de tegenstanders te overtuigen door te zeggen dat er respect is voor de zondagsrust en dat winkeliers niet open hoeven en consumenten hun inkopen niet dan hoeven te doen. Ze willen ze wel in de gelegenheid stellen. ChristenUnie en SGP gaven als tegenargument dat er ook meer is dan economie en dat het gaat om wat voor maatschappij je wilt. De zondag kun je kwaliteitstijd met elkaar doorbrengen. Toen ChristenUnie aangaf dat het geen breekpunt zou zijn omdat verbinden het thema is voor de verkiezingen en het bij de CDA kan als ondernemers dat willen, concludeerde Van Wegen: "Ik denk dat ze wel open gaan."

Internationale Vrouwendag gevierd met verschillende activiteiten

Geslaagd gezamenlijk initiatief in 't Holleblok

Zo'n tachtig vrouwen hebben afgelopen donderdag wijkcentrum 't Holleblok bezocht. Daar waren activiteiten voor Internationale Vrouwendag.

Zo rond de tachtig vrouwen kwamen af op de activiteiten rond Internationale Vrouwendag in 't Holleblok. Foto: Bob Awick

HUIZEN "Waar staan we als vrouwen ten opzichte van jaren geleden. We hebben hier alles, of ten minste 80% toch zeker", zegt Eliza Bozoglanian, een van de bezoekers van de activiteiten ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag.

Het is volgens haar een moment om toch wel even stil bij te staan. Zelf komt ze oorspronkelijk uit Irak en woont nu in Laren, waar ze het Taalcafé heeft opgezet. "Daar zijn geen activiteiten voor vrouwendag, dus kom ik maar hier." So Nyo, oorspronkelijk uit China, geeft deze middag en avond diverse workshops in Chinees kalligraferen. Ze woont al heel lang in Nederland en geeft hier ook Chinese les. "Het is leuk om iets te doen met vrouwendag. Het is een dag om even helemaal jezelf te zijn."
Er zijn van 16.00 tot 20.30 uur diverse workshops en activiteiten. Rond een uur of 17.00 komen de hapjes op tafel en die zijn net zo divers als de vrouwen die aanwezig zijn. Zo zijn er onder andere Syrische hapjes van de Jude Foundation, Turkse lekkernijen en Hollandse soep.
"Het is nu al geslaagd", zegt Janny Hospers van Versa Welzijn aan het begin van de avond. "We hebben veel enthousiaste reacties gekregen en het is leuk dat het zo aanslaat. We gaan volgend jaar zeker kijken of we weer iets kunnen organiseren."
Ze legt uit dat de viering een samenwerkingsverband is tussen diverse netwerken en organisaties. Versa Welzijn wilde iets gaan doen en hoorde van plannen van Karin Rienstra van de Jude Foundation en Nel Hoogmoed. Karin: "Ik was met Nel in gesprek en opperde dat we eigenlijk iets zouden moeten organiseren. Het is goed om vrouwen bij elkaar te brengen. Het laat zien hoe saamhorig we kunnen zijn en wat voor kracht we samen hebben." De diverse netwerken werden ingeschakeld om vrouwen op te roepen om te komen en om activiteiten te organiseren. Bijvoorbeeld via het Strategisch Netwerk Huizen, dat organisaties en mensen in Huizen wil verbinden.

Het resultaat is een mix aan vrouwen en activiteiten. Bijvoorbeeld van naaiatelier 'De nieuwe jurk' in 't Holleblok. Hier kunnen dames handwerken en de Nederlandse taal beter leren. Wethouder Marianne Verhage, die net als wethouder Janny Bakker een bezoek brengt aan 't Holleblok, vermaakt zich aan de tafel met deze dames. Ze heeft al een zelfgemaakte ketting om en maakt er nog een voor een van de jonge bezoeksters. "Ik vind het heerlijk om te handwerken. Ik kan gewoon niet stilzitten", zegt ze. "Ik had vandaag echt zin om samen met andere vrouwen iets te doen op deze Internationale Vrouwendag." Ook Amnesty International is aanwezig en krijgt de opbrengst van de hapjes en drankjes van deze dag en houdt vandaag een speciale actie voor Azza Soliman uit Egypte. Zij komt op voor vrouwen die slachtoffer zijn van marteling, huiselijk geweld of verkrachting en kan mogelijk 15 jaar gevangenisstraf krijgen voor allerlei verzonnen aanklachten. "In Nederland hebben we het vergeleken met vrijwel elk land goed, ook al valt hier ook nog wel het een en ander te regelen", aldus Ellen de Ruijter van Amnesty, die blij is met de aandacht en de vele handtekeningen.

'Klaar met verkeershufters'

De rechtszaak over dit ongeval is begonnen. Foto: Bob Awick

HUIZEN "Wij zijn klaar met deze verkeershufters die levens van anderen kapot maken." In een krachtige, emotionele slachtofferverklaring verwoordt de stiefmoeder van Rick van der Maden de gevoelens van de nabestaanden vorige week donderdag in de Utrechtse rechtszaal. Tegen de 33-jarige man die voor zijn dood verantwoordelijk wordt gehouden, eiste de officier van justitie 18 maanden celstraf en 5 jaar ontzegging van de rijbevoegdheid.

Rick overleed op 10 december 2016 op de A27 bij Eemnes aan de gevolgen van een verkeersongeval. De weg was uren afgesloten. "Een jonge vent, 23 jaar, die iets moois van zijn leven wilde maken. Rick had grootse plannen met zijn nieuwe bedrijf, zijn nieuwe woning en zijn vriendin”, aldus de officier van justitie. "Een spontane, goedlachse jongen, die het niet altijd makkelijk had."
Op de avond van 10 december rijdt hij in zijn VW Caddy samen met zijn vriendin over de A27 vanuit Emmeloord, waar hij woonde, richting zijn opa en oma in Woerden. Rond 19.30 uur, ter hoogte van tankstation Tango, knalt er vanuit het niets een Volvo met 175 km per uur achter op hun Caddy. De klap is zo enorm dat Rick en zijn vriendin met autostoel en al in de laadbak van de Caddy belanden. De auto begint te tollen en komt verderop tegen een boom aan de rechterkant van de snelweg tot stilstand. Rick overlijdt ter plekke, zijn vriendin is zwaargewond. Een eindje terug, in de linkerberm, net voorbij het tankstation, staat de Volvo. De bestuurder belt beduusd zijn vader die in Huizen woont. Hij vraagt of zijn vader naar het Tango tankstation wil komen. Als kort daarna de politie arriveert, is de Huizer al op de plaats van het ongeval. Hij vertelt de agenten dat hij achter het stuur zat en zijn zoon op de bijrijdersstoel. "Hoe geslepen en doortrapt”, aldus de officier van justitie. "Terwijl Rick een paar meter verderop ter plaatse sterft en zijn vriendin in nood verkeert, belt u uw vader.”
De politie gaat ervan uit dat de Huizer de auto bestuurde, neemt bij hem een blaastest af en bij zijn zoon niet. Als een dag later op het politiebureau alsnog duidelijk wordt dat de zoon reed, is het te laat voor een alcoholtest. De politie stelt een onderzoek in naar de verdachte. Op de dag van het dodelijk ongeluk was hij de hele dag met zijn vader op stap geweest. Hij zou gedurende de dag twee biertjes hebben gedronken. Voordat hij terugging naar Arnhem had hij nog bij zijn ouders in Huizen gegeten. Daar zou hij nog één wijntje achterover hebben geslagen. Ook werd uit het onderzoek van de politie duidelijk dat de verdachte in het verleden vaker is veroordeeld voor te hard rijden en rijden onder invloed en dat de verdachte, de dag voor het dodelijk ongeval, in Arnhem nog was doorgereden na het veroorzaken van een aanrijding.
"Al met al zeer verontrustende berichten”, aldus de officier van justitie die de verdachte verwijtbaar onvoorzichtig rijgedrag ten laste legt, met de dood tot gevolg. "U had de Caddy die goed verlicht was, moeten zien. Maar omdat u 175 km p/u reed en het donker was en motregende, heeft u de auto van Rick niet gezien”. Gezien de ernst van het feit, zijn eerdere veroordelingen en het ontlopen van zijn verantwoordelijkheid door de schuld eerst in de schoenen van zijn vader te schuiven, eist de officier van justitie een onvoorwaardelijke gevangenisstraf en dat hij een zeer lange tijd niet meer achter het stuur mag. Uitspraak over twee weken.

Nationale Boomfeestdag op de Huizer Eng

Foto: Bob Awick

HUIZEN Nationale Boomfeestdag is dinsdag gevierd op de Huizer Eng. Hier hebben 29 leerlingen van de Dr. Maria Montessorischool ruim vierhonderd boompjes en struiken geplant. Het gaat om verschillende soorten, zoals hazelaar, Spaanse aak, meidoorn en egelantier. De directeur, medewerkers en vrijwilligers van het Goois Natuurreservaat hebben de leerlingen geholpen.

Appartementen Naarderstraat mogen gebouwd

Uitspraak Raad van State

Een impressie van wat mogelijk is. Foto: Gemeente Huizen

HUIZEN De Raad van State heeft woensdag goedkeuring gegeven aan het plan voor de bouw van een appartementencomplex aan de Naarderstraat 66. Het project kan nu worden gestart. De Raad verwierp een hele reeks bezwaren van omwonenden.

De buurtbewoners stelden onder meer dat het drie woonlagen tellende complex niet past in de omgeving. Verder wezen ze de Raad op aantasting van hun privacy en er zou geen behoefte bestaan aan het complex, omdat elders in Huizen al genoeg lege woningen staan.

Appartementen

De gemeente wil op het stuk grond naast de begraafplaats de mogelijkheid bieden om tussen de 12 en 14 appartementen te bouwen voor ouderen en wil hierbij voorrang geven aan ouderen in de buurt.
Dit nadat een eerder plan voor een rouwcentrum sneuvelde, omdat hier geen noodzaak voor bleek te zijn.

De Raad van State hecht meer geloof aan de argumenten van de gemeente. Volgens de gemeente is er wel behoefte aan deze appartementen, die voor ouderen worden gebouwd in een lagere prijsklasse. Het complex is volgens de gemeente ook goed voor de doorstroming op de woningmarkt. Ouderen uit de buurt kunnen doorstromen naar de nieuwe appartementen en daarmee weer woonruimte voor anderen vrijmaken.

Privacy

De Raad oordeelt ook dat van aantasting van privacy geen sprake is. Het complex komt op voldoende afstand van omliggende woningen. Bovendien gaat het volgens de Raad om een stedelijk gebied waar woningen nu eenmaal dichter op elkaar staan. Het geldende bestemmingsplan laat ook een appartementencomplex op deze locatie toe.

Leukste stemlokaal

Foto: TijdvoorMeedoen

HUIZEN TijdvoorMeedoen wil met het Huis van de Buurt aan de Draaikom 2 het leukste en gezelligste stemlokaal worden op 21 maart. Er worden diverse activiteiten georganiseerd om van het stemmen een aangename activiteit te maken.

Natasja Pattipeilohy wint award 'Beste Short Film' CinemAsia Film Festival

'Ik ben er eigenlijk ingerold en heb daarnaast gewoon een baan'

Natasja Pattipeilohy heeft zondag tijdens het CinemAsia Film Festival de award voor 'Beste Short Film' gewonnen voor 'Hirofumi's Suitcase'.

Natasja Pattipeilohy bekijkt geconcentreerd op de monitor hoe de scène er op beeld uit komt te zien. Foto: NP Studio

HUIZEN De korte film 'Hirofumi's Suitcase' van de Huizerse Natasja Pattipeilohy (36) is afgelopen zondag bekroond met de award voor 'Beste Short Film' tijdens het CinemAsia festival in Amsterdam. Ze maakte de film in samenwerking met scriptschrijver Raoul Groothuizen. Jaim Sahuleka, ook uit Huizen, heeft de Sound Design gedaan.

CinemAsia is een Nederlands filmfestival dat in 2003 is opgericht om het culturele aanbod van Aziatische films te promoten. Vast onderdeel van het programma is FilmLAB, dat Nederlands-Aziatische filmmakers, schrijvers en acteurs een platform biedt om hun talent, ervaring en visie in te zetten voor de Nederlandse filmkunst. Uit een groot aantal gegadigden zijn Natasja en Raoul, beiden met een Molukse achtergrond, geselecteerd en aan elkaar gekoppeld om vorm te geven aan het thema 'Lost in translation'. Met succes, blijkt nu.

"Ik ben er eigenlijk ingerold", vertelt Natasja. "Ik heb gewoon een baan in de IT-sector. Iemand vroeg me ooit eens een film te produceren en dat heb ik gedaan en daarna werd ik steeds vaker gevraagd." Voor het filmfestival werd ze per mail benaderd. "Nieuw is dat ik deze film ook heb geregisseerd. Dat was de eerste keer voor mij. Dat betekent dat je heel direct in contact bent met de acteurs om ervoor te zorgen dat de film zo wordt als je in je hoofd hebt. De productie heb ik daarnaast ook gedaan. Dat is het verzorgen van locatie, acteurs en dergelijke en ook geld via crowdfunding en sponsoring."

Film gaat over Japanse expat die verliefd wordt op docente Nederlands

Nadat ze het script van Raoul had gekregen, die ze nog niet kende, is ze daarmee aan de slag gegaan. "De schrijver is een Japan-liefhebber. Ik heb het script zodanig aangepast dat het in twee dagen te filmen was, want meer ruimte hadden we niet. De film gaat over een Japanse expat die verliefd wordt op zijn docente Nederlands. Hij wil uiteindelijk wel zijn gevoelens uiten, ook al raadt zijn collega het af en verwacht hij daar niets van. Daar heeft hij bovendien niet veel tijd voor, want de docente gaat op wereldreis. Centraal staat het overbruggen van de taalbarrière en de verschillende culturen."

Weinig slaap

'Het publiek moest lachen en er was zelfs applaus tijdens de film'

Het was nog een hele klus om in contact te komen met een goede Japanse acteur. "In de film wordt Nederlands, Engels en Japans gesproken, dus dat was wel nodig. Uiteindelijk kwam ik in contact met Masataka Miyanaga. Hij is oorspronkelijk geen acteur en ik vroeg hem een filmpje te sturen om te kijken of hij het kon. Ik zag genoeg potentie en we zijn aan de slag gegaan."
De moeder van twee jonge kinderen kwam er vervolgens achter dat ze in december moest gaan opnemen. Net in de tijd dat ze de sleutels kreeg van haar nieuwe huis en er dus ook nog een verhuizing aan zat te komen. "Ik heb op twee momenten mezelf echt afgevraagd of ik er wel mee door wilde gaan. Ik wilde het graag, maar alles kwam tegelijkertijd. Ik heb het uiteindelijk wel gedaan, maar heb in die tijd weinig slaap gehad." Voordeel was wel weer dat ze alles zo strak had gepland dat de opnamen in één lange dag gemaakt konden worden.
Afgelopen zaterdag was de première. "Het publiek moest lachen en er was zelfs applaus tijdens de film na de kofferscène, applaus na de film en nog eens applaus na de aftiteling. Op dat moment was het wel duidelijk dat het een zeer toegankelijke film was. Dat wil echter niet zeggen dat het voor de jury ook zo is." Pas zondag bij de awardceremonie kreeg ze te horen dat ze gewonnen had met haar film van 8.2 minuten, die nog bij diverse festivals in Nederland en daarbuiten te zien zal zijn. "We hebben ook nog een tegoed voor camerahuur gewonnen bij Camalot Amsterdam. Voor een volgende film!" De smaak heeft ze inmiddels namelijk wel te pakken en ze wil het zeker vaker gaan doen.

Schilderijenexpositie van Tonny Degenkamp in de Marke in maart en april.

Vrijdag 16 maart

Mamacafé Huizen

10.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Baby's communiceren met geluidjes. Hennie van den Berg ( www.jggv.nl) wil ons laten kennismaken met de Dunstan babytaal. Alle (a.s) ouders met baby's en hun broertjes en zusjes tot 4 jaar zijn van harte welkom.

Geef-en-neemtafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

De geef-en-neemtafel wordt door vrijwilligers van Versa Welzijn georganiseerd.

Modeshow

10.00 uur | Wijkcentrum De Bongerd Eemnes

Modeshow van Hen M mode in De Bongerd in Eemnes op 16 maart vanaf 10.00 uur.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kunt op doordeweekse dagen bij de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis Laren terecht. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Tentoonstelling

8.30 uur | Gemeentehuis Huizen

Tot 3 april 2018 exposeert Marten Jaarsma (M@rten's Kijkkunst) zijn meest recente schilderijen in het gemeentehuis van Huizen (Graaf Wichman 10). www.martenjaarsma.nl.

Mid Live Music Club

20.15 uur | Brinkhuis Laren

Heerlijke livemuziek onder het genot van een hapje en een drankje. U kunt lekker meezingen, swingen op de dansvloer of alleen luisteren en genieten. De toegang is weer gratis en weer in de gezellige foyer van het Brinkhuis.

Expositie

10.00 uur | De Marke - De Meenthoek Huizen

Schilderijenexpositie van Tonny Degenkamp in de Marke. Dagelijks gratis toegang van 10.00-17.00 uur gedurende de maanden maart en april. informatie: tonnydegenkamp@gmail.com.

Zaterdag 17 maart

Weggooien? Mooi niet!

10.00 uur | De Schoter Eemnes

Repair Café Eemnes.

Creativiteitsbeurs

10.00 uur | Atletiekvereniging Zuidwal Huizen

Creativiteitsbeurs AV Zuidwal. Gratis entree en parkeren. Ruim 20 deelnemers tonen binnen hun originele en zelfgemaakte artikelen die ook te koop zijn.

Lentemarkt in de Malbak

13.00 uur | De Malbak Blaricum

Geniet van leuke activiteiten tijdens deze middag. Verder zijn er nog leuke stands van o.a. de spoorbaanmodelclub, Historische Kring, Scouting Tymen de Sayer en de Oranje Vereniging.

Verkiezingskoorts

20.00 uur | Dickenstheater Laren

Verkiezingsvoorstelling met 'Verkiezingskoorts in de Victoriaanse tijd' en beelden van Londen. Solotoneel met toverlantaarnplaten. € 5,-. Duur ca. 1 uur (geen pauze) Reserveren: dickens@ziggo.nl | 035-8872376

Zondag 18 maart

'Gidsen voor een innerlijk leven nu'

11.00 uur | De Engel-Vrijzinnig Huizen

In deze meditatieve bijeenkomst, met kleine deelgroepjes, staan we stil bij de liefde van God, de eerste liefde, voor ieder van ons, niemand uitgezonderd.

Muziek in Huis

14,30 uur | De Bolder Huizen

Ensemble Rembrandt Strijkkwartet. Het concert begint om 14.30 uur. Het concert is in Het Knooppunt en duurt 60 minuten. Entree € 6,-.

Rouwcafé Gooi en Eemland

13.30 uur | De Schoter Eemnes

Spreker deze middag is Klaas Jan Rodenburg, gestalttherapeut, rouw- en verliesdeskundige, directeur van het Landelijk Steunpunt Verlies. Thema is 'Rouw en lichamelijk functioneren'.

Winterfotografie

9.30 uur | Parkeerplaats bij Restaurant de Tafelberg Blaricum

In deze workshop is het thema 'Herfst / Winterfotografie' en 'Zwart-witfotografie'.

Zangworkshop

13.30 uur | Het Koorhuys Eemnes

Zin in zingen, maar je weet niet hoe je moet beginnen?! Kom naar de zangworkshop voor een inspirerende middag. Info: karinbrunt.nl.

Maandag 19 maart

Rummikub en Scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

Hulp nodig bij thuis wonen met dementie?

14.00 uur | Amaris De Ark Laren

Kennismaking gratis hulpmiddel De Keuzehulp. Tevens informatie over de DemenTheek in de regio. Beide bieden u praktische ondersteuning. Mantelzorgers en professionals welkom.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas Huizen

Kringloopwinkel Stichting Servitas, Poolvos 2.

Vakantie voorbereiden via Internet

14.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor inwoners 50+ woonachtig in de BEL-gemeenten. Kosten € 6,- incl. koffie of thee. Alleen contante betaling mogelijk. Aanmelden: themabijeenkomst@pchelpdeskbel.nl.

Dinsdag 20 maart

Vrijwilligerswerk, iets voor mij?

10.00 uur | Het Raadhuis Laren

Versa Vrijwilligerscentrale organiseert een informatiebijeenkomst over vrijwilligerswerk. U krijgt info over o.a. vergoedingen, verzekeringen en regelgeving. Aanmelden via www.vagev.nl of per telefoon 035-7504149.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122, 1261 NK Blaricum. Ook op donderdag.

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve

Wij verlenen hulp op de door u meegebrachte laptop, tablet of smartphone. U kunt zonder afspraak binnenlopen tussen 10.00 uur en 12.00 uur. De kosten bedragen € 3,-. www.debrassershoeve.nl.

Weerbaarheid senioren (55+)

11.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Het gevoel van weerbaarheid en zelfvertrouwen te doen toenemen en de mate van angst te doen afnemen, zodat u met meer vertrouwen over straat gaat. Eigen bijdrage voor de clinic is € 2,-.

Schilderworkshop 'Koffietijd'

9.30 uur | De Hilt Eemnes

'Koffietijd' is het thema waardoor we ons graag laten inspireren tijdens deze gezellige schilderworkshop onder leiding van Lisette Schaapherder. Info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas

Kringloopwinkel Stichting Servitas, Poolvos 2.

Spelmiddag

13.30 uur | De Blaercom

Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee! Info: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Gratis Nederlandse les / Free Dutch Lesson

19.30 uur | De Malbak Blaricum

Every Tuesday between 7.30-9.30 pm you are invited to our Dutch language lessons. Level: speaking and understanding the Dutch language a bit. De Malbak, Wetering 122, Blaricum.

Woensdag 21 maart

Taalcafé / Language bar

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Anderstaligen zijn elke woensdag van 10.30-12.00 uur welkom bij het Taalcafé. Non Dutch speakers are welcome every Wednesday between 10.30-12.00 am. You can improve your Dutch while speaking with others.

Tarot

13.30 uur | Brinkhuis Laren

Elke donderdagmiddag mogelijkheid tot lezing door gediplomeerde en ervaren tarotlezer. Voor afspraak en nadere informatie bel 035-5388966, Coby van Opstal.

Start workshop 'Veilig internetbankieren'

9.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

In deze workshop van 2 dagdelen leggen wij u uit hoe internetbankieren werkt. Prijs: € 25,-. Aanmelden op www.seniorweblarennh.nl of tel. 06-46175271.

Jaarvergadering Oranje Vereniging

20.00 uur | Vitusgebouw Blaricum

Deze avond is ook toegankelijk voor belangstellenden. Voor aanvang van de vergadering liggen de jaarstukken ter inzage. Na de pauze is er gelegenheid uw ideeën in te brengen voor de activiteiten van de Oranje Vereniging die dit jaar 80 jaar bestaat. . Zie ook www.oranjeverenigingblaricum.nl.

Donderdag 22 maart

Koersballen

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Koersbal lijkt op jeu de boule. Het verrassende van dit spel is de bal, omdat het zwaartepunt niet in het midden zit. De Malbak, Wetering 122, Blaricum. 035-5262902.

Vrijwilliger gezocht / vrijwilliger worden

13.30 uur | De Malbak Blaricum

Loop binnen tijdens onze openingstijden of maak een afspraak voor een ander moment via 035-750 4149. Versa Vrijwilligerscentrale.

Koffieochtend

10.00 uur | De Blaercom Blaricum

Iedereen is welkom! Informatie en/of aanmelden: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Inloopochtend SeniorWeb Eemnes

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

Wij zijn een kleine groep enthousiaste vrijwilligers die u graag bijstaan bij al uw digitale vragen en/of problemen.

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw Windows- of Apple laptop, uw Android- of Apple smartphone of tablet? Wij verlenen hulp op de door u meegebrachte laptop, tablet of smartphone. Tussen 10.00 uur en 12.00 uur kunt u zonder afspraak binnenlopen. De kosten bedragen € 3,- per bezoek. www.debrassershoeve.nl.

Koffieochtend in Brinkhuis

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Op donderdagmorgen wordt er door de gastvrouwen koffie en thee geschonken in de bovenzaal van het Brinkhuis. Even tijd voor elkaar en een gezellig babbeltje.

Computerinloop

10.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger

Een computer, tablet of telefoon is zo ingewikkeld dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wilt u daarmee geholpen worden dan kan dat op donderdagmorgen. Er zijn geen kosten aan verbonden en u kunt dan leren om met Facebook-Twitter-Spotify om te gaan.

Paasbingo

14.30 uur | Vivium Johanneshove Eemnes

Gezellige paasbingo van 14.30 tot 16.30 uur. Kosten € 5,-. Daarvoor speelt u 5 rondes en trakteren wij u op koffie/thee en een hapje en drankje in de pauze.

Johannes Passion

NAARDEN De Nederlandse Händelvereniging voert onder leiding van Bernhard Touwen op vrijdag 16 maart van 20.15 tot 23.00 uur de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach uit in de Grote Kerk aan het Marktplein in Naarden. Zie ook haendelvereniging.nl.

Huizer Havendag op 16 juni vervangt Havenfestival

15 aan watersport gerelateerde organisaties slaan handen ineen

De activiteiten van de Botterdag en de Huizer Dag van de Watersport worden samengevoegd tot de Huizer Havendag op 16 juni.

Botters spelen een grote rol op de Huizer Havendag, maar er is nog veel meer te beleven. Foto: Bob Awick

HUIZEN Het Havenfestival is verleden tijd en wordt een Huizer Havendag die op 16 juni plaatsvindt. Hiervoor hebben 15 aan watersport gerelateerde verenigingen en organisaties de handen ineengeslagen.

De Huizer Havendag heeft als doelstelling de inwoners van Huizen en omgeving kennis te laten maken met de Huizer haven en alle watersportgerelateerde activiteiten. De organisatie van het evenement rust nu niet allen op de schouders van de Stichting Huizer Botters, maar op alle deelnemers.

Enthousiasme

Hulp nodig van bedrijfsleven om dag te kunnen financieren

De voorlopige plannen zijn aan de gemeente gepresenteerd en werden met veel enthousiasme ontvangen. Door het brede draagvlak kan een zeer breed maritiem aanbod gepresenteerd worden. Naast de meer dan 20 botters zal er onder meer 's avonds een havenconcert op een ponton in de Oude Haven plaatsvinden.

Verenigingen op braderie

Daarnaast zullen de vele verenigingen verspreid over de braderie bezoekers tonen wat zij te bieden hebben aan sportieve en recreatieve activiteiten. Naast de botterwerf zijn dit onder meer de KNRM, de Huizer sportvissersclub, waterscouts, modelbouwclub, de duiksportvereniging en de diverse watersportverenigingen uit Huizen. Een aantal shantykoren, palingrokers en kinderspelen zorgen voor een ouderwets gezellige sfeer.
Ook zal er op het Gooimeer een Huizer Haringrace tussen diverse botters uit onder meer Harderwijk, Huizen, Spakenburg en Elburg gehouden worden.

Voetveren

Terwijl het Havenfestival aan een kant van de haven werd gehouden, wordt de Huizer Havendag aan twee kanten gehouden, omdat een aantal deelnemers hun thuisbasis hebben aan de Energieweg. De Stichting Huizer Botters heeft dit jaar een tweetal voetveren ter beschikking gekregen om bezoekers vanuit de werf gratis over te zetten naar de overkant, zoals dit ook in de jaren 60 van de vorige eeuw het geval was.

Concert

's Avonds wordt de haven vrijgemaakt voor sloepen en kleine bootjes om vanuit het water het Midsummer Huizer Havenconcert te kunnen zien. Een tweetal orkesten treedt op een ponton op.
De organisatie hoopt dat de dag meer dan 10.000 bezoekers zal trekken.

Financiering

De Huizer Havendag wordt mede mogelijk gemaakt door een belangrijke subsidie vanuit de gemeente. Om alles te kunnen realiseren, heeft de organisatie ook de hulp nodig van het bedrijfsleven. Dit geldt met name om ter afsluiting het zomeravondhavenconcert te organiseren. De financiering hiervan is nog niet helemaal rond en er wordt dan ook gezocht naar een bedrijf dat dit concert voor het eerste jaar wil adopteren.
Bedrijven die hiervoor belangstelling hebben kunnen zich wenden tot evenementen@huizerbotters.nl.

Paasviering Oude Kerk

HUIZEN Wijkgemeente Oude Kerk organiseert in samenwerking met de Oude Pastorie in de Oude Kerk dinsdagmorgen 20 maart een viering die in het teken staat van de lijdenstijd en het komend paasfeest.

Onder begeleiding van het kerkorgel, piano en dwarsfluit worden bekende lijdens- en paasliederen gezongen.

Gedicht

Wijkpredikant ds. P.M. van 't Hof verzorgt een korte overdenking en pastoraal werker Grietje Houwink van de Oude Pastorie draagt een gedicht voor.

De samenkomst duurt ongeveer drie kwartier. De bijeenkomst begint om 11.00 uur.

Schoolvoet-baltoernooi weer van start

HUIZEN Het schoolvoetbaltoernooi gaat volgende week voor de 52e keer van start. Het toernooi wordt op verschillende dagen op de velden van s.v. Huizen gehouden.

Van de 14 basisscholen in Huizen doen er 142 teams mee. Dat zijn ongeveer 1.550 kinderen.

Jongens D

Woensdag 21 maart starten de Jongens D. Alle informatie en het complete programmaboekje staan op de site svhuizen.nl onder de link 'Schoolvoetbal'.

Creativiteits-beurs AV Zuidwal

HUIZEN Atletiekvereniging Zuidwal houdt zaterdag 17 maart een creativiteitsbeurs in het clubhuis aan de Aristoteleslaan 2.

Van 10.00 tot 16.00 uur is iedereen welkom die inspiratie wil opdoen, een nieuwe creatieve hobby wil ontdekken, advies wil vragen of gezellig wil shoppen op creatief gebied: van sieraden maken, patchwork, schilderen en keramiek tot houtbewerking en nog veel meer.

Multifunctionele sportzaal

Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de club en voor de nieuw te bouwen multifunctionele sportzaal voor onder andere sporters met een lichamelijke beperking. De entree is gratis.

Lezersfoto's

Voorbode van de lente. Foto: Dolf van Kuler

HUIZEN Het voorjaar zit in de lucht en dat levert mooie foto's van voorjaarsbloeiers op.

Onder andere Dolf van Kuler maakte een foto van sneeuwklokjes: "Als ik de foto zie valt het detail op de groene hoefijzervormige vlekjes op de bloem."
Zelf ook een mooie foto gemaakt? Mail je foto naar redactie@nieuwsbladvoorhuizen.nl. Zorg ervoor dat deze voldoende groot is - minimaal 300 dpi of 1MB - en zet erbij dat wij de foto mogen gebruiken. Wie weet zie je dan volgende week jouw foto in de krant op deze pagina met lezersfoto's.

De bermen puilen uit van de prachtigste bloemen. Foto: Albert van der Linden
Een bezige bij. Foto: Albert van der Linden
Krokussen op een regenachtige zondagmorgen. Foto: Fons de Keijzer
Sneeuwklokje bloeit vrij van sneeuw. Foto: Frans Lubbers