Nieuwsblad voor Huizen

13 september 2018

Nieuwsblad voor Huizen 13 september 2018


Vaccinatiegraad te laag in Huizen

HUIZEN Huizen heeft een vaccinatiegraad van 89.9 procent en dat is de laagste in de regio. Deze vaccinatiegraad is op 95 procent gesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om bijvoorbeeld mazelen uit te roeien. Hoe meer kinderen er zijn ingeënt, hoe beter degenen die niet zijn ingeënt zijn beschermd. Een zorgelijke ontwikkeling of niet?

Jeugdarts Anjella Huijgen van Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek deelt de zorgen die er zijn, al wil zij niet overdrijven. "Dat er sprake zou zijn van een rampzalige situatie is echt onzin." In de rest van de regio is de vaccinatiegraad ook niet hoog. Hilversum zit op 89,9 procent en stelt samen met Huizen het meest teleur. Alleen Weesp zit met 96 procent nog wel boven de grens.
Jeugd en Gezin vaccineert kinderen volgens het landelijke Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Bij elkaar opgeteld zijn dat vaccinaties tegen twaalf verschillende infectieziekten en in deze regio jaarlijks alleen al aan zuigelingen ruim 18.200 vaccinaties. Het percentage tweejarigen dat gevaccineerd wordt tegen ziekten als tetanus, polio, mazelen en kinkhoest daalt de laatste jaren echter. Momenteel is dit percentage zo'n 90 procent, zowel landelijk als regionaal. Dat betekent overigens niet dat die 10 procent helemaal geen enkele vaccinatie krijgt. Het kan zo zijn dat ze een aantal prikken wel krijgen, benadrukt Huijgen.

3

Start Project Senioren Sportief Samen Gezond

HUIZEN Het Project Senioren Sportief Samen Gezond is woensdagavond 5 september gestart. Het is een nieuw project, bedoeld om inactiviteit onder senioren in Huizen te bestrijden.

Tennisvereniging Huizen, voetbalverenigingen s.v. Huizen, HSV De Zuidvogels, AH'78, de Huizer Hockey Club, Budosporten Osorezu, Dansschool Laresz en gymnastiekvereniging Turnlust en de gemeente Huizen, Versa Welzijn en de Stichting Sportplatform Huizen hebben hiertoe een gezamenlijke aanpak ontwikkeld. Het doel is om de komende twee jaar zo veel mogelijk senioren mee te laten doen in het Huizer verenigingsleven.

Inactiviteit

"Inactiviteit is een steeds groter wordend probleem. Er zijn senioren in Huizen die niet in beweging komen, sociaal niet en lichamelijk niet. Zij komen dagenlang niet buiten en hebben nauwelijks nog contact", aldus de initiatiefnemers van het project. "Voor deze doelgroep wordt een duurzame aanpak ontwikkeld, waarbij de sportverenigingen en sportaanbieders centraal staan."

Wethouder Maarten Hoelscher opende de avond bij s.v. Huizen, waarbij hij het belang van dit project benadrukte. Hierna kwamen alle betrokkenen bij elkaar om de overeenkomsten te ondertekenen en het project officieel te vieren en te activeren.
Voor meer informatie: secretaris@sportplatformhuizen.nl.

Huizerdag en opening Sportmaand bezocht door ruim 20.000 mensen

Foto: Bob Awick

HUIZEN De Huizerdag en de opening van de Sportmaand zijn door ruim 20.000 mensen bezocht. De combinatie van de evenementen bevalt goed en ook volgend jaar wordt gekeken of de Stichting Huizerdag en Sport Platform Huizen samen met de sportverenigingen voor een aantrekkelijk programma kunnen zorgen.

14/15

De Wijngaard

Foto: De Wijngaard

De Wijngaard is al 40 jaar de enige school voor speciaal basisonderwijs in Huizen. Wat maakt de school anders dan een reguliere basisschool?

17

Helpen maakt happy!
Huizenvoorelkaar is de nieuwe verzamelplaats voor vrijwillige inzet en laat je in één oogopslag zien wat er in jouw buurt te doen is. Reageren op een van de onderstaande vragen? Kijk op Huizenvoorelkaar.nl en meld je aan. Je kunt direct een bericht sturen naar de contactpersoon. Kom je er niet uit? Bel dan voor een afspraak of kom binnenlopen.

Nieuw op Huizenvoorelkaar:
Medicijnen bezorgen
Vanuit de apotheek op Eemeroord in Baarn wordt medicatie verstrekt aan cliënten van Sherpa. De medicijnen worden bij de woningen bezorgd. Een deel van de medicijnen moet ook afgeleverd worden op woningen in Bosch en Duin. Zou jij eens per week medicatie langs de woningen in de regio willen rijden? Er is een dienstauto aanwezig. Vaste bezorgdag is de dinsdagmiddag tussen 14.30 en 16.30 uur. Heb je een geldig rijbewijs en ben je beschikbaar op dinsdag? Neem dan contact op met Sherpa.

Grote schoonmaakactie op 22 september
Het einde van het zomerseizoen en het begin van de herfst. Een goede reden om samen met sponsor De Haven van Huizen het visitekaartje van Huizen weer eens grondig aan te pakken. Wethouder Marlous Verbeek zal de 'aftrap' geven. We verzamelen om 12.30 uur bij restaurant De Haven van Huizen en verwachten om ongeveer 16.00 uur af te ronden. Doe jij mee met Huizen Schoon?

Promotor bij het Rode Kruis
Er zijn maar weinig mensen die weten wat te doen in een noodsituatie. Het Rode Kruis wil meer mensen de kennis en vaardigheden meegeven van eerste hulp en biedt diverse EHBO-workshops en -cursussen aan. Je gaat actief aan de slag met het benaderen van groepen die mogelijk interesse hebben in een EHBO-opleiding. Ook houd je je bezig met het promoten van de cursussen op Facebook en andere onlinekanalen. Je bent proactief, stapt makkelijk op mensen af en kunt goed netwerken. Je werkt vanuit een gezellig kantoor in Bussum en/of vanuit huis.

Ben jij gastvrij ingesteld?
In het levendige wijkcentrum van 't Vuronger komen met name senioren bij elkaar voor gezelligheid, cursussen en andere activiteiten. Vanwege uitstroom naar betaald werk wordt er gezocht naar nieuwe gastvrouwen/heren op diverse dagdelen in de week. Lijkt het je leuk om afwisselend werk te doen? Meld je dan bij 't Vuronger van Versa Welzijn.

Zondag 16 september

Rooms-Katholieke Thomaskerk: 9.30 u. W. van Wegen
Vrij-Katholieke Michaël and all Angels: 10.30 u. H. Mis (Engels)
Hervormde Oude Kerk: 9.30 u. E. van Noort; 15.00 u. B.E. Weerd – Afscheidsdienst B.E. Weerd
Hervormde Nieuwe Kerk: 9.30 u. P.M. van 't Hof; 17.00 u. Geen dienst
Hervormde Zenderkerk: 9.30 u. A.J. Zoutendijk; 17.00 u. Geen dienst
Hervormde Meentkerk: 9.30 u. B.E. Weerd – Laatste dienst als wijkpredikant in de Meentkerk; 17.00 u. Geen dienst (zie Oude Kerk)
Hervormde De Brug: 10.30 u. Evangelist J. Verkerk
Hersteld Hervormde Kerk 't Visnet: 9.30 u. R.J. Oomen; 18.30 u. R.W. Mulder
Vrije Hervormde Gemeente (in Chr. Geref. Kerk): 11.30 u. A. Kot – Heilig Avondmaal; 18.30 u. A. Kot – Nabetrachting Heilig Avondmaal
Protestantse Kruiskerk: 10.00 u. G.W. Oostermann – Startzondag
Protestantse Goede Herderkerk: 10.00 u. G.C. de Vries – Startzondag; 19.30 u. Vesperdienst
Protestantse Oosterlichtkerk: 10.00 u. R. Abma – Startzondag
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ichtuskerk: 9.30 u. en 17.00 u. geen dienst
Christelijke Gereformeerde Kerk: 9.30 u. en 17.00 u. P. Boonstra – Startzondag
Christengemeente: 10.00 u. Adrie van den Berk
Pinkstergemeente: 10.00 u. Jeugddienst
Baptistengemeente (in aula Erfgooierscollege): 10.00 u. Mark Zeldenrust
Thousand Hills (in gebouw Muziekvereniging Prinses Irene): 10.30 u. Kerkdienst
Koninkrijkzaal van Jehovah's Getuigen: 10.00 u. Samenkomst

Samenstelling Armando Krijnen

Weerbericht

Perioden met zon en vrijwel droog, geleidelijk warmer

Begin deze week lag onze regio in het overgangsgebied tussen subtropische en polaire lucht. Woensdag trok het polaire front over, waarna we geheel in polaire lucht zijn terechtgekomen. Het is vrij koel, maar meest droog. Vanaf zondag schuift het Atlantisch hogedrukgebied naar het Europese vasteland. De stroming wordt dan zuidelijk. De temperatuur stijgt dan weer iets.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag zijn er perioden met zon. In de nacht naar vrijdag daalt het kwik naar circa 8 graden. Het wordt in de middag circa 18 graden. Er staat een matige westenwind. In het weekeinde blijft het eveneens droog, al is zaterdag een lokaal buitje niet uitgesloten. Er zijn perioden met zon bij een matige wind, krimpend van zuidwest naar zuid. Zaterdag loopt de temperatuur op naar zo'n 19 à 20 graden. Zondag komt de temperatuur weer iets boven de 20 graden.

Trend na het weekeinde

Tijdens en na het weekeinde stijgt de luchtdruk verder boven het Europese vasteland. Voor onze omgeving betekent deze ontwikkeling dat het overwegend droog weer is met geregeld zonneschijn en een stijging van de temperatuur naar een waarde rond 23 graden of iets hoger.

Weetje

Zomer 1959 (59 jaar terug) was nog zonniger dan zomer 2018 en eveneens zeer droog. Na die zomer werd het nog fraaier. September 1959 was de zonnigste september ooit. Er kwamen in die zomer geen hittegolven voor. In zomer 2018 waren het er twee, van 13 en 10 dagen lang, gelijk aan het record van juli 2006 met eveneens twee hittegolven, die 7 en 16 dagen duurden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Foto: Ab Walet

Daar waar de grond opengetrokken was voor werkzaamheden kwam een wespennest aan de oppervlakte. Een buitenkans voor een mooi inkijkje. De wespen zijn misschien niet erg geliefd, toch hebben ook zij hun kwaliteiten. Zo vangen zij veel insecten, zoals de ook gehate mug. En kijk eens wat een bijzonder bouwwerk ze kunnen maken. Van papier, wat ze zelf maken van houtvezels. Zie het regelmatige patroon, de kamertjes waarin de larven groeien!

Lessen Franse Taal bij Alliance Française

HUIZEN Het nieuwe seizoen van de Alliance Française 't Gooi en Almere start op maandag 24 september.

Alliance Française 't Gooi en Almere begint dan weer met cursussen Frans.

De lessen duren ongeveer anderhalf uur en worden op maandagochtend gegeven in de Bibliotheek van Huizen aan Plein 2000 nummer 1.
Op woensdagavond worden lessen gegeven in Buurthuis 't Vuronger aan de Schoolstraat 6.

Informatie

Voor informatie en/of inschrijving is docente mevrouw I. Ioannidou bereikbaar via 06-53492575.

Ook zijn er speciale inschrijfdagen op 17 en 19 september. Meer informatie staat op de website afpb.nl/gooi/.

'Vaccinatie meest preventieve dat we kunnen aanbieden'

Jeugdarts reageert op dalende trend aantal vaccinaties

Zorgen om de vaccinatiegraad voor kinderziektes. Die is namelijk onder de cruciale grens van 95 procent gezakt, ook in 't Gooi en de Vechtstreek.

Het ziet er soms niet zo uit, maar voor kinderen is een vaccinatie eigenlijk een cadeau, vindt jeugdarts Anjella Huijgen. Foto: Sander Heezen

HUIZEN Jeugdarts Anjella Huijgen van Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek reageert op de dalende trend van het aantal vaccinaties in onder andere Huizen. "Het Rijksvaccinatieprogramma bekijkt wat de beste leeftijd is voor een vaccinatie, voor een acceptabele prijs. En als blijkt dat er een prik minder kan, wordt dat echt wel doorgevoerd", zegt ze.

Fanatieke tegenstanders zul je nooit over de streep kunnen trekken

"Ik snap ook wel dat een vaccinatie niet iets is om naar uit te kijken. Aan de andere kant is een vaccinatie het meest preventieve dat we ouders en kinderen kunnen aanbieden. Je geeft kinderen een geweldig cadeau. Wat dat betreft is het wel iets om naar uit te kijken."
Toch nam het percentage de afgelopen jaren af. Een oorzaak kan de jeugdarts niet geven. Zij wil zich graag met de feiten bezighouden en zich niet begeven op het gladde ijs die aannames kunnen zijn. Ook de link tussen vaccinaties en autisme is er niet, aldus Huijgen en vele anderen. In de vorige eeuw publiceerde de Brit en voormalig arts Andrew Wakefield in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift The Lancet een onderzoek met daarin de conclusie dat de vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond, autisme en darmziekten veroorzaakt. "De publicatie is al met terugwerkende kracht verwijderd uit het tijdschrift. Dat gebeurt zelden of nooit. Natuurlijk, signalen van autisme treden op rond diezelfde leeftijd als die vaccinaties er zijn: bij 1- of 2-jarigen. Dan lijkt er een link te zijn, maar die link is er niet. Maar kennelijk blijft het oorspronkelijke en dus foute bericht bij mensen hangen."

Volgens Huijgen is de beste manier om het percentage weer omhoog te krijgen twijfelaars te wijzen op de website van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, en door met ze in gesprek te gaan. Bovendien kunnen kinderen die een vaccinatie hebben gemist deze tot hun achttiende verjaardag alsnog krijgen. Maar fanatieke tegenstanders zul je nooit over de streep kunnen trekken, weet zij. Daarom heeft het in haar ogen ook geen zin om vaccineren verplicht te stellen. "Dan moet je als arts vaccineren terwijl de ouders van dat kind zeggen dat dit niet mag. Dat gaat dan in een heel gecompliceerde en nare sfeer. Nee, een goede uitleg moet voldoende zijn om twijfelaars zover te krijgen en mensen met vragen kunnen ons altijd bellen."
Huijgen vertelt haar verhaal op het moment dat bekend wordt dat het RIVM een nieuwe vaccinatiecampagne lanceert tegen de meningokokkenziekte, gericht op jongeren. Jongeren krijgen in het jaar dat zij 14 worden een uitnodiging voor een prik tegen deze gevaarlijke bacterie. Dit najaar zijn dat de jongeren geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004. In 2019 volgt een inhaalcampagne voor alle tieners geboren tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004. "Dat betekent dat we er in 2019 13.000 tieners extra bij krijgen", weet de 56-jarige Bussumse. "Dat wordt een enorme uitdaging, maar we weten het belang."

Computer-cursussen starten binnenkort weer bij De Brassershoeve

HUIZEN De Brassershoeve begint eind september weer met computercursussen voor senioren. Het aanbod is divers. Zo zijn er ook cursussen voor telefoons en tablets.

Nieuw zijn de cursus 'Kennismaken met de iPhone' van 7 lessen en 'Kennismaken met Android smartphones 6 en 7'. Beide cursussen bestaan uit zeven lessen en maximaal doen er vier cursisten mee. In de lessen wordt de eigen iPhone of smartphone gebruikt.

Tablet

Wie een Android tablet heeft kan daar in 6 lessen mee om leren gaan in een cursus waar de eigen tablet wordt gebruikt.

IPad

De iPad-cursus voor beginners van zeven lessen wordt ook weer aangeboden. Veel mogelijkheden van de Apple iPad worden behandeld, zoals Apple ID, surfen op internet, e-mailen, foto's maken, muziek luisteren en meer. Deelnemers werken op hun eigen iPad. Deze cursus is niet geschikt voor de iPad 1. Gevorderden kunnen de vervolgcursus voor de iPad van vijf lessen volgen.

Windows 10

Wie thuis een computer of laptop heeft met Windows 10 en twee tot vier uur vrij kan maken om thuis te oefenen, zou een cursus 'Kennismaken met Windows 10' van tien lessen kunnen doen. Eventueel kan de eigen laptop meegenomen worden.

Wie wat gevorderd is kan de vervolgcursus voor Windows 10 van vijf lessen volgen. De docent kan rekening houden met individuele vragen.

Fotobewerking

Ook staat de cursus 'Fotobewerking' van zes lessen weer op het programma. Deelnemers leren in deze cursus hun foto's te verfraaien, bij te kleuren of op andere wijze te bewerken. Deze cursus is op basis van Windows.

Informatie

Wie meer informatie wil, kan langsgaan bij het ontmoetingscentrum voor 55-plussers op de Waterstraat 2. Hier zijn ook de inschrijfformulieren voor alle cursussen en workshops verkrijgbaar. Deze zijn ook aan te vragen via cursussen@debrassershoeve.nl.

Meer informatie staat op debrassershoeve.nl/cursussen.

Hermine Deurloo en Mike Boddé eren 'Toots' in theater Boerderij

Hermine Deurloo en Mike Boddé eren Toots Thielemans tijdens hun concert. Foto: Merlijn Doomernik

HUIZEN De Stichting Kunst & Cultuur Huizen heeft het initiatief genomen om zelf concerten en andere culturele voorstellingen te organiseren in Theater De Boerderij. Het eerste concert, 'Tribute To Toots Thielemans' met de onlangs bekroonde mondharmonicaspeelster Hermine Deurloo en de veelzijdige pianist Mike Boddé, is zaterdag 22 september. De dag erop volgt 's morgens een familieconcert voor alle leeftijden door het jonge pianotalent Stefan Bos.

Het is de bedoeling van de Stichting Kunst & Cultuur om op regelmatige basis voorstellingen en concerten te verzorgen in het kleine theater, dat tevens een rijksmonument is.
Aanleiding voor het nieuwe initiatief is het verbod voor het houden van bruiloften en feesten vanwege de overlast die de buurt hiervan heeft ervaren. Daardoor vielen er gaten in de programmering.

Die ruimte wil de Stichting Kunst & Cultuur nu opvullen met voorstellingen met een cultureel karakter. Deze zijn namelijk wel toegestaan, mits het geluidsvolume zeer bescheiden blijft. Daardoor kunnen ook de goedbezochte maandelijkse Kunstcafés van de stichting ook gewoon doorgaan.

Regelmatig zal Stichting Kunst & Cultuur voorstellingen verzorgen

Kaarten

Het concert van Hermine Deurloo en Mike Boddé begint zaterdag om 20.15 uur. Kaarten à € 19,50 kunnen worden besteld via de mail: kunstencultuurhuizen@gmail.com.

Daar kan men ook terecht voor kaarten voor het speciale 'Familie Pianoconcert door Stefan Bos' op zondag 23 september. Het 14-jarige talent speelt een speciaal programma voor kinderen met speelse jazz, klassieke muziek en kinderliedjes. Het concert begint om 11.00 uur, de entreeprijs is € 9,50. Kinderen onder de twee jaar gratis.

Peter Sweering

Penningmeester Biljartvereniging De Bun, vrijwilliger Tennisvereniging Huizen, 69 jaar, sinds 1986 in Huizen

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben gepensioneerd. Omdat mijn vrouw nog werkt, doe ik veel in het huishouden. Ik heb met heel veel plezier 40 jaar in het basisonderwijs gewerkt. Eerst als groepsleerkracht en later als directeur, onder andere in Blaricum en in Laren."

Hoe ben je bij de biljartvereniging gekomen?
"Toen ik met de vut ging, ben ik via een buurman lid geworden van de Huizer Biljartvereniging De Bun."

Wat is je grootste uitdaging daar als penningmeester?
"Om genoeg sponsors te blijven vinden, zodat onze vereniging financieel gezond blijft."

Wat doe je als vrijwilliger bij de tennisvereniging?
"Ik maak voor spelers van 50+ voor de woensdag- en vrijdagochtend speelschema's, zodat er dubbelpartijen gespeeld kunnen worden en gezellig nagepraat kan worden."

Met wie wil je nog een gesprek?
"Met Johan Cruyff. Niet om nog eens over voetbal te praten, maar gewoon over alledaagse dingen."

Als je burgemeester was?
"Ik zou de basisscholen meer geld geven om meer bewegingsonderwijs mogelijk te maken. Kinderen hebben heel veel behoefte aan beweging. Ze moeten losgetrokken worden van de iPad en telefoon."

Naar welk land zou je nog willen?
"Ik zou graag nog eens naar Australië willen gaan, omdat dit gebied me zo anders lijkt qua natuur en mensen."

Wat is je favoriete spreuk?
"Wens een ander toe, wat je jezelf zou toewensen."

Waar maken we je wakker voor?
"Het liefst zou ik niet wakker gemaakt worden, maar als het toch moet, laat me dan wakker worden omdat Ajax de Champignons Leaguefinale moet spelen."

Feestelijke start schooljaar Beatrixschool

Foto: Beatrixschool

HUIZEN Het nieuwe schooljaar is voor de Beatrixschool feestelijk van start gegaan. Het plein was gezellig versierd en bij de ingang stond een ballonnenboog. De school aan de Jacob van Wassenaerstraat heet voortaan namelijk PCBS Beatrixschool.

Sinds de nieuwbouw in 2012 had de school de dubbele naam PCBS Eben-Haëzer/Beatrixschool. In de praktijk werkte dit verwarrend. Daarom is gekozen om vanaf dit schooljaar met de nieuwe naam PCBS Beatrixschool verder te gaan. De Beatrixschool is een van de vijf scholen van Schoolvereniging Ichthus.

De Beatrixschool heeft als motto gekozen voor 'Aandacht is onze kracht', omdat ieder kind dat aandacht krijgt, gaat groeien. "De school gaat daarom nu ook het tweede jaar in om een PBS-school te worden. PBS staat voor Positive Behavior Support en is een schoolbrede aanpak die zich richt om een veilig en positief schoolklimaat te creëren dat alle leerlingen in staat stelt om optimaal te profiteren van het geboden onderwijs. Bij dit traject is ook het samenwerken met de ouders een belangrijk onderdeel", aldus de school.

Renée en Jan Bos 60 jaar getrouwd

Met huurautootje naar gemeentehuis en receptie in de tuin van haar vader

Jan en Renée Bos samen met burgemeester Sicko Heldoorn. Foto: Bob Awick

HUIZEN Renée Lobato (81) en Jan Bos (82) waren zaterdag 8 september 60 jaar getrouwd. Vandaag kwam de burgemeester langs om ze namens de gemeente te feliciteren.

"We zijn blij dat we het gehaald hebben", zegt Renée. "Dat is niet iedereen gegund." Mensen zullen haar wellicht herkennen als de dame achter de balie van de SNS-bank in Huizen, waar ze vele jaren voor heeft gewerkt.

Zuivelfabriek
Ze leerde haar man Jan kennen in de Zuivelfabriek in Amsterdam. Daar werkten ze beiden. Het stel leerde elkaar rustig kennen, zoals dat indertijd ging. Uiteindelijk trouwden ze in 1958. Renéé: "Ik kan me de trouwdag nog heel goed herinneren. We hadden mooi weer. Met een huurautootje gingen we naar het gemeentehuis en de receptie was bij mijn vader achter in de tuin." De jurk was prachtig, maar was wel door haar zelf gemaakt, met hulp van haar schoonmoeder. "Ik mocht niet in een lange jurk, want Jan wilde niet in jacquet. Dus werd het een iets kortere", vertelt Renée. Jan: "We gingen inwonen bij de ouders van Renée." Uiteindelijk kregen ze een urgentie en een eigen huis. Dochter Wanda was toen al geboren. "We hebben drie dochters, vier kleinzoons en drie achterkleinkinderen, twee jongens en een meisje."

ANWB
Het stel kwam in 1970 in Huizen wonen. Inmiddels werkte Jan in Naarden bij de ANWB en omdat hij economisch gebonden was kregen daar ze diverse woningen aangeboden. Inmiddels zijn ze al weer heel wat jaren geleden verhuisd naar een seniorenwoning. Jan: "Het huis werd te groot. Hier zitten we op loopafstand van de winkels en als het nodig is, kunnen we ook beneden slapen." Het stel is nog kwiek, al zijn er altijd wel dingen die er met het ouder worden insluipen. Nog lang zo gezond mogelijk leven en genieten van de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen is wat ze graag nog willen. Het 60-jarig huwelijk werd zaterdag dan ook uitgebreid gevierd met de familie. Het bezoek van de burgemeester was een mooie afsluiting van alle feestelijkheden.

#ZIE portretten in campagne tegen huiselijk geweld

Een van de portretten uit de serie #ZIE. Foto: Judith Keessen

HUIZEN 'Had je het niet kunnen voorkomen?' 'Waarom ben je na die eerste klap niet meteen weggegaan?' Volgens fotografe Judith Keessen moeten slachtoffers van huiselijk geweld zich nog te vaak verantwoorden. Daar wil ze vanaf: "De focus zou op de daad moeten liggen. Die moet de wereld uit."

door Marieke van Veen

Keessen noemt de zaak Anne Faber als voorbeeld. Ze kan er nog steeds kwaad om worden: "Dat er mensen zijn die zeggen: Waarom gaat ze ook zo'n eind fietsen in d'r eentje? Dat is toch vragen om problemen? Nee dus! Mensen mogen elkaar gewoon geen pijn doen. Ook binnen een relatie niet."

'Mensen als jij en ik'

Keessen was zelf ooit slachtoffer van huiselijk geweld en heeft een lang en gewelddadig huwelijk achter de rug. Maar daar wil ze verder liever niet veel over zeggen. "Want dit gaat niet om mijn verhaal. Dat is slechts één verhaal. Mijn expositie #ZIE is zonder op de details in te gaan een verzameling van vele verhalen, in foto's en korte quotes. Die laten zien dat de slachtoffers mensen zijn zoals jij en ik. Vrouwen en mannen, van alle leeftijden."
Sinds dinsdagmiddag zijn er vijftien portretten uit Keessens #ZIE-serie te zien bij het station in Weesp en van 17 tot en met 24 september zijn ze te zien op Plein 2000 in Huizen. Daar hangen ook twee daders tussen. "Uit de quotes kun je opmaken wie het zijn. Ik heb ze pas later aan de expositie toegevoegd. Gaandeweg vond ik dat zij er ook tussen hoorden. Want ook voor de daders geldt dat het mensen zijn zoals jij en ik. Aan hun uiterlijk is niet te zien dat zij hun handen niet thuis konden houden."

Eén op de drie vrouwen

Keessen hoopt met haar tentoonstelling de ogen van mensen te openen en de discussie op gang te krijgen. "Huiselijk geweld is níet ver van je bed. Het overkomt één op de drie vrouwen. Één op de drie! Dat is dus echt op grote schaal, en bovendien binnen alle lagen van de bevolking. Dus ook in jouw omgeving worden mensen mishandeld. Met mijn foto's wil ik mensen in een gewelddadige situatie laten zien dat je daar uit kunt komen. En anderen hoop ik ertoe aan te zetten om de helpende hand toe te steken."

Regiocampagne

De expositie is onderdeel van een campagne van de regio Gooi en Vechtstreek tegen huiselijk geweld die de komende maanden door de regio reist.

Beach Sport Festival 23 september op strand Zomerkade

In het kader van Sportmaand

Jeugd kan meedoen aan het beachsoccertoernooi. Foto: outvit.nl

HUIZEN De September Sportmaand in Huizen is op 1 september gestart en een van de activiteiten die op het hoofdmenu staan is het Beach Sport Festival op zondag 23 september. Het festival wordt georganiseerd door Outvit Events in samenwerking met Sport Platform Huizen.

Op het strand aan de Zomerkade is dan van 10.00 tot 14.00 uur van alles te beleven op het gebied van bewegen.
Na een actieve, gezamenlijke warming-up om 10.00 uur, starten de beachsoccer- en beachvolleytoernooien voor volwassenen en jeugd. Op het water is mogelijkheid om te suppen en surfen.
Daarnaast zijn er diverse activiteiten van verenigingen en sportaanbieders. Dit zijn Fight Club Huizen met kickboksen, Budosporten Osorezu met zelfverdediging, Rugby Club 't Gooi, Bootcamp 4 kids met Montris, Bootcamp volwassenen met SSHH, Turnlust met de airtumblingbaan, The Pride, Dansschool Laresz en Golden Oldies Blijf Fit van Oostermeent Sportief. Ook de Model Bouw Club Huizen is aanwezig met op afstand bestuurbare auto's, modelvliegtuigjes en -bootjes. Net als bij de opening is er weer een multisportkaart. Mensen die bij alle sporten langsgaan en meedoen, krijgen een stempel en bij inleveren een leuk presentje en een gratis workshop fotografie bij de Gooische Fotoschool.

Sportmaandbroodje

Aan de innerlijke mens is ook gedacht. Zo wordt er verse koffie geschonken door Fortune Coffee en er is fruit en een gezonde lunch die mogelijk zijn gemaakt door de hoofdsponsor van de sportmaand: Albert Heijn Huizen. Het speciale Sportmaandbroodje is verkrijgbaar en de opbrengst hiervan gaat volledig naar de dagbesteding van de Koninkijke Visio.

Voor meer informatie en aanmelden voor de toernooien: outvit.nl.

Judoka Nadiah naar NK senioren

Nadiah in het blauw op de mat. Foto: Marco Krachten Fotografie

HUIZEN Judoka Nadiah Krachten heeft zich geplaatst voor de Nederlandse Kampioenschappen senioren.

De 17-jarige judoka van Rebelsport uit Huizen kwalificeerde zich afgelopen weekeinde door de derde plaats te behalen op het Nederlands kwalificatietoernooi (NKT). Met vier overwinningen en één verliespartij werd de kwalificatie zekergesteld.

Vierde jaar

Met deze prestatie staat de talentvolle judoka voor het vierde jaar op rij op het prestigieuze nationale titeltoernooi. De judoka van Rebelsport komt uit in de gewichtsklasse onder de 63 kilogram. De komende drie weken staan in het teken van de voorbereiding op het NK senioren, dat plaatsvindt op 29 en 30 september in het Topsportcentrum in Almere.
De droom van Nadiah is om deel te nemen aan de Olympische Spelen en de wereldkampioenschappen. Inmiddels heeft ze een topsportstatus. Ze zit bij de nationale selectie -21 en traint daarom ook bij het RTC in Haarlem.

Buurtestafette blijft doorgaan

Marian op de koffie bij de bewoners.

HUIZEN De eerste en tweede sessie van de buurtestafette zitten er op. Tijdens deze estafette drinken vrijwilligers koffie met bewoners van de Marke-De Meenthoek. Zij nodigen vervolgens een vriend of vriendin uit die het stokje van de vrijwilliger overneemt.

"Het was een gezellige eerste en tweede sessie met 24 bewoners van De Marke-De Meenthoek en zeven vrijwilligers. Afgelopen zondag waren er weer een groot aantal bewoners uit de Marke-De Meenthoek", vertelt initiatiefneemster en buurtcoördinator Marian van den Berge.

Aanmelden

Het is de bedoeling dat de estafette blijft doorgaan. Wie zin heeft om zondagmiddag van 14.30 tot 16.00 uur koffie te drinken, kan zich opgeven via buurtestafette.nl/huizen. Aanmelden kan ook via huizenvoorelkaar.nl en telefonisch: 035-5267553.

Ongeval met vuilniswagen en fietsster op Bovenmaatweg

Foto: Bob Awick

HUIZEN Vlak bij Winkelcentrum Oostermeent op de Bovenmaatweg vond vrijdagmiddag rond 14.20 uur een ongeval plaats tussen een fietsster en een vuilniswagen. De fietsster raakte daarbij lichtgewond aan haar voet. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Ze was wel aanspreekbaar, volgens een politiewoordvoerder. De oorzaak is nog niet duidelijk. Foto: Bob Awick

Rollatorloop valt in het water

Foto: Rollatorclub De Rustmaat

HUIZEN De Nationale Rollatorloop waar Rollatorclub De Rustmaat vorige week woensdag aan meedeed, is in het water gevallen. Regen, maar met name onweer, gooide roet in het eten. De medaille kregen ze wel. Foto: Rollatorclub De Rustmaat

Gezellige drukte op Huizerdag en bij opening Sportmaand

Er was van alles te beleven zaterdag op het Oude Raadhuisplein en Plein 2000 tijdens de Huizerdag en de opening van September Sportmaand. In het Oude Dorp waren de traditionele braderie, kermis en een entertainmentprogramma op het Oude Raadhuisplein. Op Plein 2000 presenteerden de sportverenigingen zich en was 's middags de Battle of the Bands. Het bomvolle plein deinde 's avonds mee tijdens de diverse optredens.

Gezellig genieten op het Oude Raadhuisplein tijdens de Huizerdag. Foto: Bob Awick

HUIZEN Het was gezellig druk tijdens de Huizerdag en de opening van September Sportmaand afgelopen zaterdag. Ruim 20.000 mensen bezochten de diverse activiteiten. "Het bezoekersaantal was gelijk aan voorgaande jaren. Wat wel opviel is dat het 's avonds op Plein 2000 drukker was dan normaal", aldus Boudewijn van Meggelen, voorzitter van de Stichting Huizerdag.

Hij wijt die drukte aan de feestelijke sfeer en de herkenbaarheid van het repertoire van de optredende acts. "Het is altijd moeilijk om een goede coverband te vinden, maar ook dit jaar is dat dus zeker gelukt met Release. Het was een echte show." Daarnaast kregen de Snollebollekes en de Alpenzusjes het hele plein aan het meedeinen op hun nummers. Deze acts waren uitgekozen om het thema 'Après-ski' van de Huizerdag te onderschrijven en dat bleek geslaagd.

De avond was een mooie afsluiting van een dag vol activiteiten die om 11.00 uur officieel was afgetrapt door maar liefst twee wethouders. Wethouder Marlous Verbeek verzorgde de opening van de Huizerdag en riep daarbij de aanwezige mensen van de Stichting Huizerdag op het podium. Zij zette ze in het zonnetje voor al het werk dat zij verrichten om de feestelijke dag tot een succes te maken.

Een van de demonstraties in het kader van September Sportmaand. Foto: Carin van den Berg
Modellen hebben plezier tijdens de modeshow van het Voorproefje. Foto: Bob Awick
De schaakvereniging was een van de vele verenigingen op Plein 2000. Foto: Bob Awick
De braderie trok ook weer veel koopjesjagers. Foto: Bob Awick

Strandballen
Vervolgens was het aan wethouder Roland Boom om de September Sportmaand officieel te openen. Dat deed hij door samen met Anita Campbell van Sport Platform Huizen en de andere aanwezigen op het podium strandballen het publiek in te slaan. Op het plein presenteerden allerlei sportverenigingen zich tot 17.00 uur. Kinderen konden een stempelkaart bij de tent van het Sport Platform Huizen halen en bij alle verenigingen meedoen aan diverse sporten. Wie een volle kaart had, kreeg een strandbal mee naar huis. "Hierdoor kreeg je een heel levendig plein. Dat was echt een succes."

De Wijngaard al 40 jaar de enige school voor speciaal basisonderwijs

'Samen met ouders voor het kind het best mogelijke bieden'

De Wijngaard is al 40 jaar de enige school voor speciaal basisonderwijs in Huizen. Wat maakt de school anders dan een reguliere basisschool?

Ter gelegenheid van het jubileum mochten de kinderen bij hoge uitzondering een keer patat eten op school. Foto: Bob Awick

HUIZEN De Wijngaard aan het Ellertsveld heeft vrijdag haar 40-jarig jubileum gevierd. Het thema van de viering was 'Circus'. "Het was een ontzettend leuke dag. We hebben genoten", zegt directeur Renate van der Mooren van de school voor speciaal basisonderwijs.

De school is de enige in zijn soort in Huizen en startte in 1978 aan de Bovenlangewijnseweg. Het initiatief werd genomen door de Vereniging voor Christelijk Buitengewoon Onderwijs in 't Gooi. Kinderen die niet mee kunnen komen op een reguliere basisschool omdat het tempo daar te hoog is, de groep te groot of omdat er gedragsproblemen zijn, gaan sinds die tijd naar De Wijngaard.
De school groeide langzaam en diverse groepen moesten op andere locaties worden ondergebracht omdat er geen plek meer was. In de jaren tachtig werd daarom onderdak gevonden aan de Jacob van Campenstraat, waar voorheen de technische school zat. Na een grondige renovatie werd in 1985 de school hier feestelijk geopend en zaten alle groepen weer onder één dak. De school heeft daar tot 2016 gezeten. Het gebouw is inmiddels omgebouwd tot huisvesting voor onder andere statushouders. De leerlingen van De Wijngaard namen vervolgens hun intrek in het gebouw aan het Ellertsveld waar voorheen De Werf gevestigd was. "We zijn dus net met ons derde jaar hier gestart."

Logopediste

Kinderen konden allerlei circusacts uitproberen. Foto: De Wijngaard

Gedrag is ook een vak en dat doet de school op positieve wijze

Renate startte zelf 17 jaar geleden als logopediste op de school. Na een aantal opleidingen - onder andere tot leerkracht en schoolleider - werd ze uiteindelijk directeur. "Omdat we een school voor speciaal onderwijs zijn, zijn hier dingen anders dan op een reguliere basisschool. Hier hebben wij bijvoorbeeld een logopedist in dienst. Leerlingen die hier op school zitten hebben allemaal een probleem waardoor zij niet mee kunnen komen in het reguliere onderwijs. Taalachterstand is soms ook een oorzaak. Een logopedist ondersteunt ons met het onderwijs door bijvoorbeeld een woordenschatles te geven met de leerkracht of door met kleine groepjes aan taal te werken. Stotteren behandelt deze juist niet. Daarvoor kan iemand buiten de school bij een logopedist terecht." Ook een orthopedagoog maakt deel uit van het vaste team van de school. "Als het nodig is, doet die een intelligentieonderzoek, helpt leerkrachten bij gedragsvragen en werkt samen met externe partijen die leerlingen hulp bieden." De schoolmaatschappelijk werker is de schakel tussen de school en de ouders. "We proberen altijd zo veel mogelijk met de ouders samen te werken om het kind het best mogelijke te bieden."
Terwijl de reguliere basisscholen niet altijd meer een vakkracht voor gymnastiek hebben, heeft De Wijngaard dat juist wel. Bewegen is net zo belangrijk als leren. "Ook komt er één keer per week een fysiotherapeut naar de school om de kinderen die het nodig hebben te behandelen en er is elke dag pleinsport onder begeleiding van een buurtsportcoach."
Ook wil de school het geloof in eigen kunnen van de leerlingen versterken. "Dit doen we met PBS, dat staat voor Positive Behaviour Support. Dit richt zich op het versterken van gewenst gedrag en op het voorkomen van probleemgedrag. Het doel is een positieve, sociale omgeving te scheppen die het leren bevordert en gedragsproblemen voorkomt. Gedrag is bij ons ook een vak."

Klassen kleiner

Omdat de kinderen extra aandacht nodig hebben, zijn de klassen kleiner. Maximaal 16 kinderen zitter er in een klas. Bij de kleutergroep zijn dat er zelfs maar 13. "Het motto is wel: gewoon onderwijs als het kan, speciaal waar het moet." De meeste leerlingen van De Wijngaard stromen als ze klaar zijn wel door naar het reguliere middelbaar onderwijs, laat Renate weten. "Vaak is dat wel met extra ondersteuning of praktijkgericht. Dat betekent wel dat ze altijd buiten Huizen naar school gaan. Ze moeten zich al zelfstandig op de fiets of met de bus kunnen redden. Het weerbaar maken van de leerlingen is dan ook een vast onderdeel hier op school. Alles om ervoor te zorgen dat ze straks zelfstandig kunnen functioneren als volwassenen met geloof in eigen kunnen en een mooie toekomst."

20 / 28

Er is weer een Kinderatelier zaterdag in het Huizer Museum. Foto: Huizer Museum

Vrijdag 14 september

Cursus verhalen schrijven 1.0

15.00 uur | Bibliotheek Huizen

In 6 lessen maak je kennis met verschillende verhaalvormen en experimenteer je. Meer informatie via bibliotheekhlb.nl.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis-Laren. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Geef-en-neemtafel Brinkhuis

10.00 uur | Brinkhuis Laren

U kunt spullen een tweede kans geven door iets mee te brengen en/of mee te nemen van de tafel.

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Fighting Girls

17.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Voor meiden 11-16 jaar! Combinatie van: MMA Kickboksen en jiujitsu! Deelname: gratis. Info: 06-15276036.

Schaken

19.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Leren schaken van 19.00 tot 20.00 uur. Daarna wordt er competitie gespeeld van 20.00 tot 22.00 uur. Aanmelden kan via Geoffrey Beulque, info@schaakvereniginghuizen.nl.

Zaterdag 15 september

Nordic Walking Clinic

9.00 uur | Atletiekvereniging Zuidwal Huizen

Kosten 5 euro per persoon, incl. huur stokken, kopje koffie/thee. Aanmelden via nordic-wandel@avzuidwal.nl of 06-13029863.

Summer Sickness 2018

10.00 uur | De Biezem Laren

Dynamic Arts organiseert na een aantal jaar afwezigheid de nieuwe editie van Summer Sickness. Summer Sickness is een mix tussen het beste van een zomerkamp en een urban culture event voor jongeren.

Weggooien? Mooi niet!

10.00 uur | De Schoter Eemnes

'Gooi 't niet weg' is de slogan van het Repair Café dat zaterdag weer actief is in Eemnes.

Instaprondleiding

11.00 uur | Huizer Museum Huizen

Om 11.00 uur vertelt een gids u alles over de Huizer cultuur en geschiedenis. Deelname gratis; entree museum € 5,-/MK gratis.

Expositie 'De stilte ruist'

13.00 uur | Atelier Stawicki Huizen

Op zaterdag 15 september en zondag 16 september van 13.00 uur tot 16.00 uur, Eemlandweg 7, zijn de originele werken van de haikubundel 'De stilte ruist' te bewonderen.


Schilderworkshop kleurrijke kikker

13.00 uur | Atelier Het Zoldertje Blaricum

O.l.v. Angeline Rijkeboer. Kosten € 45,- incl. gebruik materiaal en koffie/thee/koek. Aanmelden: rijkeplug@hotmail.com/tel. 035-5269035. Info: www.angeline-rijkeboer.nl.

KinderAtelier

14.00 uur | Huizer Museum Huizen

Thema: 'Van vlinders tot dino's'. Deelname: € 5,-, incl. alle materialen, limonade en iets lekkers. Aanmelden: receptie@huizermuseum.nl.

Zondag 16 september

Papageno Koffieconcert

11.30 uur | Papageno Huis Laren

Entree € 6,50. Tickets kunt tot de zaterdag voor het concert 12.00 uur boeken via de link naast de datum op www.papageno.nl.

Zwerftocht Laarderwasmeer

10.00 uur | 't Bluk Laren

Zwerven door het unieke gebied van het Laarderwasmeer o.l.v. IVN-gidsen.

Ineke's inloop

13.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Wilt u meer informatie, bel dan met Ineke Hilgersom: 035-656 6653, of mail ien.hilgersom@gmail.com.

Lezing 'Artelicious'

15.00 uur | Gooise Academie Laren

Academielezing 'Artelicious' staat in het teken van het leven, werk en kookkunst van de beroemde 19e-eeuwse kunstenaar Henri de Toulouse-Lautrec. Www.gooiseacademie.nl.

Maandag 17 september

Geef-en-neemsnuffelkast

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Met tweedehandsbaby/kinderkleding in de maten 50 tot ongeveer maat 152 tegen kleine prijzen.

Bodyflex voor vrouwen

13.00 uur | Muziekcentrum Schering & Inslag Laren

Gestart wordt met spieroefeningen door middel van bodyflex, daarna volgt bewegen en dans met muziek. Neem matje of handdoek mee en trek makkelijke kleding aan. Kosten zijn 1 euro.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas Huizen

Poolvos 2 te Huizen. Geopend op maandag- en dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur.

'Wachtwoordenbeheer en accounts'

14.00 uur | Brinkhuis Laren

De PC Helpdesk BEL organiseert een presentatie 'Wachtwoordenbeheer en accounts'. Aanmelden: themabijeenkomst@pchelpdeskbel.nl. Kosten: € 6,- p.p. Pinnen niet mogelijk.

Dinsdag 18 september

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Voor ieder is er te werken en het is heel nuttig. Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Sound Healing Therapy

9.30 uur | De Hilt Eemnes

Gratis proefles. E-mail: goncagurses@gmail.com of bel: 06-11202425. Www.goncagurses.com.

Computerhelpdesk

10.00 uur | Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Waterstraat 2. Meer informatie: www.debrassershoeve.nl of https://huizen.seniorweb.nl.

Weerbaarheid 55+

11.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Door houding en lichaamstaal en het aanleren van zelfverdedigingstechnieken, niet gebaseerd op fysieke kracht, maar op 'slimmigheden'. Eigen bijdrage is € 2,-. Meer info: 06-15276036.

Scrabble

13.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Informatie/aanmelden: Kees Slooten/Ans de Swaaf, 035-525 18 97, 06-151 34 169, k.slooten@ziggo.nl.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas Huizen

Poolvos 2 te Huizen. Geopend op maandag- en dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur.

Schuift u aan?

17.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

Verse daghap inclusief een drankje voor slechts € 8,-. Schuif tussen 17.30 en 18.30 uur aan. Www.vivium.nl/johanneshove-restaurant.

Crea Club (7 - 12 jaar)

18.45 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Aanmelden kan bij Ronald de Winter, 035-5265642, ronald.dewinter@gmail.com. Kosten: € 10,- per maand.

Woensdag 19 september

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude loods Huizen

Voor ieder is er te werken en het is heel nuttig. Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Muziek met baby's en peuters

9.00 uur | Muziekvereniging prinses Irene Huizen

Voor kindjes van 8 maanden tot 4 jaar met hun ouder/verzorger. Info: hendrikaveerman@tiscali.nl.

Senioren Plezier, een ontmoetingsactiviteit in t Vuronger

9.30 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

De gastvrouwen Rita en Tineke ontvangen u graag met een kopje koffie of thee en een hartelijk gesprek.

Luisteren naar je pen

10.00 uur | De Malbak Blaricum

De basiscursus creatief (dagboek)schrijven bestaat uit 6 bijeenkomsten van elk 2,5 uur. Kosten: € 165. Info/aanmelding: www.schrijveninhetgooi.nl.

Start Mind-Walk Training

10.00 uur | Tafelberg Blaricum

Mind-Walk is mindful wandelen in de natuur. Info en aanmelden: 06-15138686, delis@aardewijn.com.

Soosmiddag

13.00 uur | De Thomaskerk Huizen

U kunt er klaverjassen, sjoelen of rummikub spelen of gezellig een praatje maken onder het genot van een kopje koffie met een koekje.

Film aan de Brink

14.30 uur | Brinkhuis Laren

Vanwege een ziekte moet huisarts Jean-Pierre Werner zijn praktijk op het Franse platteland overdragen aan een collega. Dat blijkt lastiger dan gedacht. Entree: € 5,-.

Roemeens in Huis

19.30 uur | Berkel 9 Huizen

Kom gezellig langs voor een proefles! Bijdrage € 5,-. Aanmelden: 06-29744858, www.detaalwanderaar.nl.

Donderdag 20 september

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude loods Huizen

Voor ieder is er te werken en het is heel nuttig. Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Cursus Filosofie

10.00 uur | Ontmoetingskerk Laren

Inleidende Cursus Filosofie over o.a. Leibniz, Britse nuttigheidsfilosofie en Amerikaans pragmatisme, Ludwig Wittgenstein en het modernisme van rond 1900.

Inloopochtend Seniorweb

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

Hier zijn geen kosten aan verboden.

Computerhelpdesk

10.00 uur | Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Waterstraat 2. Meer informatie: www.debrassershoeve.nl of https://huizen.seniorweb.nl.

Koffieochtend senioren

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Deze wordt georganiseerd door Versa Welzijn.

Seniorencafé

10.30 uur | Insolar Huizen

Consumpties zijn voor eigen rekening. Uw gastheer: Ties Walet.

Taalcafé Laren

10.30 uur | Het Muziekcentrum Schering en Inslag Laren

Het Taalcafé in Laren is een ontmoetingsplaats en oefenplaats voor anderstaligen. Samen met vrijwilligers wordt het Nederlands geoefend

Veteranenbijeenkomst

14.00 uur | Brassershoeve Huizen

Bijeenkomst Veteranensociëteit Huizen. Van 14.00 tot 17.00 uur aan de Waterstraat 2.

'Compassie in je leven'

19.30 uur | Bewustzijnscentrum Bala Huizen

Meer vriendelijkheid voor jezelf, minder angst om fouten te maken, op een andere manier leren omgaan met verdriet en tegenslag.

Taeje Bôkkesrace en open dag Stichting Huizer Botters

Huizer Botter HZ1 gaat zaterdag de helling op

De Stichting Huizer Botters houdt vrijdag 14 september voor de vijftiende keer de Taeje Bôkkesrace. Daarnaast is er zaterdag een open dag.

Gezelligheid hoort naast het wedstrijdzeilen ook bij de Taeje Bôkkesrace. Foto: Stichting Huizer Botters

HUIZEN De Stichting Huizer Botters heeft een druk weekeinde voor de boeg. Vrijdag 14 september houdt zij voor de vijftiende keer de traditionele Taeje Bôkkesrace voor bedrijven. Daarnaast is er op zaterdag 15 september een open dag waarbij de werf toegankelijk is voor publiek en de 23 botters die mee hebben gedaan aan de race te bewonderen zijn.

Opbrengst Taeje Bôkkesrace voor restauratie HZ1

"Aan de belangstelling voor de Taeje Bôkkesrace, Huizers voor 'taaiebokkingrace', kun je zien dat het cultureel erfgoed ook gewaardeerd wordt door het bedrijfsleven en andere organisaties", meldt de organisatie.
"Bedrijven kunnen samen met hun gasten, de schipper en z'n bemanning de hele dag genieten van een fantastische zeilwedstrijd op het water. Mede dankzij deze bedrijven, maar ook de vaste sponsors, donateurs, de verhuur en de vele vrijwilligers kunnen deze oude vissersschuiten worden gerestaureerd, onderhouden en in de vaart blijven. Zo zal de opbrengst van dit evenement dit jaar vooral ingezet worden voor de restauratie van de HZ1."
Wie de race vrijdag wil volgen kan dit het beste doen vanaf de westpier aan de ingang van de Huizer haven. Het startschot vindt om 12.30 uur plaats en om 16.30 uur varen de boten weer gezamenlijk de haven in. Om 18.00 uur wordt de wisseltrofee uitgereikt.

Tijdens de open dag op zaterdag wordt botter HZ1 op een speciale kar de helling op getrokken zodat deze tijdens de winterperiode weer gerestaureerd kan worden. Een spectaculair gezicht, want er komt nogal wat bij kijken om een botter van ongeveer 15.000 kg veilig en wel de werf in te slepen. Bezoekers van de open dag kunnen 's morgens zien hoe de zeilen worden verwijderd en na de lunch zal de botter op een speciaal voor dit doel gebouwde kar voorzichtig in de overdekte werf getrokken worden. Vroeger gebeurde dit vooral met paarden, maar tegenwoordig vindt dit in Huizen elektrisch plaats.
Bezoekers kunnen op de open dag op 15 september tegen een geringe bijdrage meevaren op een van de drie resterende Huizer botters. Aan de kade ligt een botter voor bezichtiging waar uitleg wordt gegeven over het visserijverleden van de bottervloot van de Zuiderzee. Sponsors en 'vrienden' van de Stichting Huizer Botters kunnen gratis meevaren. Voor de jeugd van 12 tot en met 18 jaar is er naast de botters ook een originele schouw, de HZ274, te bewonderen. De jeugdafdeling van de Stichting Huizer Botters, De Bramzijgers, bestaat uit een aantal enthousiaste jongeren die zorgen voor het onderhoud en het bemannen van deze unieke schouw. De vrijwilligers van de stichting geven rondleidingen en uitleg over de oude scheepsmodellen en gereedschappen. De oude smederij is ook te bezichtigen en er zijn wat oude ambachten te bekijken, zoals de techniek van het zeilmaken en het boeten van visnetten. In het werfgebouw is een film over de Havendag van 16 juni te zien.

Meer info: huizerbotters.nl.

Fotowedstrijd Sportmaand

HUIZEN Sport Platform Huizen is de samenwerking aangegaan met de Gooische Fotoschool om tijdens de Sportmaand September alle mooie sportmomenten vast te leggen en daar een fotowedstrijd voor uit te schrijven. Die is voor iedereen tussen de 8 en 18 jaar.

Deze fotowedstrijd 'Onbeperkt Fotogeniek' wordt georganiseerd door het Sportplatform Huizen en de Gooische Fotoschool. Er zijn onder andere een fotografiecursus en workshops aan de Gooische Fotoschool te winnen. De winnende foto's krijgen bovendien een speciale plek in het gemeentehuis van Huizen.

Foto's kunnen worden gestuurd naar info@degooischefotoschool.nl. Check voor meer informatie degooischefotoschool.nl. Het volledige programma van de September Sportmaand staat op sportplatformhuizen.nl.

Kerkproeverij

HUIZEN De drie kerken van de Protestantse Gemeente Huizen doen zondag 16 september mee aan Kerkproeverij 2018.

Iedereen is welkom in een laagdrempelige viering. Er is gelegenheid iets te 'proeven' van gebeden, woorden en muziek. Er is iets lekkers bij de koffie en thee en er is ruimschoots gelegenheid voor gesprek en ontmoeting.

Belangstellenden kunnen terecht bij de Goede Herderkerk, Oosterlichtkerk en Kruiskerk. Meer informatie op protestantshuizen.nl.

Fietstocht Groene Hart

HUIZEN Fietstocht 'Het Groene Hart' staat op het programma bij Wielertoerclub Huizen.

Fietsers kunnen kiezen uit twee afstanden: de 100 en de 150 km. De starttijd voor beide afstanden is 09.00 uur. Inschrijven kan vanaf 08.45 uur. Het startadres is Crailoseweg 80 in Huizen.

Het betreft clubtochten; iedereen met een racefiets is echter vrij om op eigen niveau mee te rijden met een van de groepen. Bij elke groep is een wegkapitein en zijn er deelnemers die de route kennen d.m.v. gps-navigatie.
Zie voor meer informatie
wtchuizen.nl.