Nieuwsblad voor Huizen

29 november 2018

Nieuwsblad voor Huizen 29 november 2018


Daling geregistreerde misdrijven

HUIZEN Het aantal geregistreerde misdrijven in Huizen is in de eerste negen maanden van 2018 met 7,5% gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Dat laat burgemeester Sicko Heldoorn weten aan de leden van de commissie Algemeen Bestuur en Middelen.

Opvallend is volgens hem de verder forse daling van het aantal aangiften van woninginbraken van 122 naar 70 (-42 procent). In de rapportage van juli was dit nog een daling van 32 procent. Het aantal pogingen nam af met 47 procent en het aantal geslaagde woninginbraken met 39 procent. "De intensieve integrale aanpak door inzet van het Woninginbrakenteam van de politie, de preventieve aanpak van de gemeente - voorlichting, subsidie hang-en-sluitwerk koopwoningen en diverse publieksacties - en de persoonsgerichte aanpak worden voortgezet in het laatste kwartaal", staat in zijn mededeling.
De enige twee stijgers waren het aantal fietsendiefstallen, dat met 8 procent toenam, en het aantal vernielingen dat met 1 procent toenam. De sterke daling ten opzichte van dezelfde periode in 2015 en 2016 lijkt zich wat vernielingen betreft te stabiliseren. De gemeente gaat de intensivering van de integrale aanpak Veilige Omgeving & Jeugd voortzetten met extra toezichthouders tijdens de komende decemberperiode.
Het aantal geweldsmisdrijven daalde in de eerste negen maanden van 2018 met 11 procent.

5

'Migrantenhotel' Draaikom moet ontruimd worden

Foto: PR

HUIZEN Arbeidsbemiddelingsbureau Unforces uit Huizen, dat een woning aan de Draaikom in Huizen huurde van een ouder echtpaar, moet deze woning voor 3 december ontruimen. Dat heeft de kortgedingrechter in Almere bepaald.

Het pand wordt vooral gebruikt door arbeidsmigranten die voor Unforces werken. De rechtbank vindt dat de huurder zich niet houdt aan de afspraken die in de huurovereenkomst staan. Het bedrijf draait ook op voor de kosten - ruim 800 euro - van het kort geding.

Overlast

Het waren omwonenden die klaagden over de nieuwe bewoners in de wijk. Stankoverlast, kotsen in de tuin, boeren en scheten laten, geluidsoverlast, vanaf de ochtend barbecueën, afval, wietlucht, zo lieten zij de eigenaren weten. Eerst had het stel op eigen initiatief geprobeerd de huur op te zeggen, maar toen dat niet lukte stapten ze naar de rechter.

Huurcontract

In mei van dit jaar verhuurde het echtpaar de woning aan een gezin met een kind. Ook Unforces ondertekende het huurcontract en betaalde de huur. De man en de vrouw werken voor Unforces. Maar al vrij snel bleek dat steeds nieuwe bewoners, vooral arbeidsmigranten uit Oost-Europa, gebruikmaakten van het pand.

Migrantenhotel

"Het is gewoon een migrantenhotel geworden", vertelde de eigenaresse. "Het gezin is na een paar weken vertrokken en vervolgens is het een komen en gaan van mannen die hier komen werken."

Bij een inspectie bleek dat er in de gezinswoning acht slaapplaatsen waren gecreëerd, bestaande uit matrassen op de grond. De vertegenwoordiger van Unforces meende dat hij tijdens de ondertekening van het huurcontract had gemeld dat soms ook anderen van het pand gebruik zouden maken.

Raadspodium Kunst en Cultuur: bukbieb, huiskamerfestival en meer

Foto: Bob Awick

HUIZEN Emile van Waegeningh van de Stichting Huizer Botters is een van de twintig insprekers tijdens het raadspodium Kunst en Cultuur. Dit werd door de gemeenteraad georganiseerd als input voor de nieuw te maken beleidsnota Kunst en Cultuur. Joop Daalmeijer, rechts op de achtergrond, leidde de avond.

14/15

Vuurwerk

Foto: Bob Awick

Het landelijk Meldpunt Vuurwerk stopt, maar Ruben Woudsma gaat dit jaar gewoon door met Vuurwerkmeldpunt Huizen.

9

Helpen maakt happy!

Huizenvoorelkaar is de nieuwe verzamelplaats voor vrijwillige inzet en laat je in één oogopslag zien wat er in jouw buurt te doen is. Reageren op een van de onderstaande vragen? Kijk op Huizenvoorelkaar.nl en meld je aan. Je kunt direct een bericht sturen naar de contactpersoon. Kom je er niet uit? Bel dan voor een afspraak of kom binnenlopen.

Nieuw op Huizenvoorelkaar:
Samen kerst vieren
Lijkt het je leuk om mensen thuis te ontvangen om samen kerst te vieren? Om samen te genieten van een mooie avond vol met verhalen, lekker eten en nieuwe ontmoetingen. Een fijn moment om te delen waarbij je aandacht aan elkaar kunt geven. Heb jij een plekje aan tafel over of wil je meer weten over dit project? Neem contact op via de website!

Leermaatje voor theorie rijbewijs
Ben jij geduldig en kun jij duidelijk dingen uitleggen? Sherpa Cursus zoekt iemand die het leuk vindt om cliënten te helpen met het aanleren van de theorie voor een rijbewijs. Hiervoor help je mensen met veelal een licht verstandelijke beperking en zij hebben veel oefening en herhaling nodig. Het contact is een-op-een en jullie kunnen zelf afspreken op welke dagen. Hiervoor krijg je informatie en ondersteuning vanuit Sherpa. Wil jij ze de weg op helpen?

Handjes voor de nieuwjaarsduik
Voor de nieuwjaarsduik in Huizen op 1 januari 2019 zijn extra handjes nodig! Wil jij helpen met de ontvangst van duikers, uitschenken van de soep of met het verzorgen van eten/drinken? Of ondersteun je liever met algemene klusjes zoals op- en afbouwwerkzaamheden en het houden van toezicht? Help mee aan dit evenement en start met een goed begin aan het nieuw jaar.

Vrijwilliger voor de Kringloop
KringloopCentrum Eemnes-Huizen is op zoek naar een vrijwilliger voor de winkel. De werkzaamheden bestaan vooral uit het aanvullen van de winkelschappen en het op orde houden van de winkel. Daarnaast help je klanten met het afhandelen van aankopen. Met name op de maandag, donderdag en vrijdag is er iemand hard nodig, maar op andere dagen ben je ook van harte welkom. Heb je zin om te komen helpen in een gezellig team? Dan komen ze graag met je in contact!

Weerbericht

Overgang naar zacht en wisselvallig weer, veel wind

Op de drempel van de meteowinter, die op 1 december begint, volgt een weersomslag naar zacht en wisselvallig weer. Een omvangrijk Atlantisch lagedrukgebied gaat het weer bepalen. Na een drogere vrijdag trekken in het weekeinde in de westelijke stroming nieuwe depressies richting het Noordzeegebied. Er volgen dan opnieuw perioden met regen en het blijft zacht.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag kan het af en toe opklaren. Er kan lokaal een bui vallen. Bij een tot matig afnemende zuidwestenwind wordt het 11 graden. Zaterdag is er opnieuw veel bewolking. In de loop van de dag kan het enige tijd gaan regenen. Het wordt circa 10 graden. Ook voor zondag wordt overwegend veel bewolking verwacht. Er zijn perioden met regen. Het is met 12 à 13 graden zeer zacht. Er waait in het weekeinde in het algemeen een (vrij) krachtige zuidwestenwind.

Trend na het weekeinde

De westelijke stroming draait op volle toeren. Lagedrukgebieden (depressies) bepalen in de sinterklaasweek het weer met dikwijls veel bewolking en perioden met regen en een stevige zuidwestenwind. Het is zacht tot zeer zacht weer met een maximum tussen 10 en 15 graden.

Weetje

November 2018 heeft met 6.8 graden een normale gemiddelde etmaaltemperatuur. Het was een droge en zonnige november. Het aantal uren zon bedraagt circa 85 tegen 63 uren normaal. November eindigt zacht met 11 à 12 graden. Nog zachter was het eind november 2000 met 14 à 15 graden. In 2010 was het eind november juist winters koud en er viel bovendien sneeuw.

Zondag 2 december
Eerste Advent

Rooms-Katholieke Thomaskerk: 9.30 u. M. Sendecki – Familieviering
Vrij-Katholieke Michaël and all Angels: 10.30 u. H.Mis (NL)
Hervormde Oude Kerk: 9.30 u. P.M. van 't Hof – Voorbereiding HA; 18.30 u. P.M. van 't Hof
Hervormde Nieuwe Kerk: 9.30 u. G.J. Mantel – Voorbereiding HA;
Hervormde Zenderkerk: 9.30 u. G.J. Roest – Voorbereiding HA; 14.45 u. G.J. Mantel – Aangepaste dienst
Hervormde Meentkerk: 9.30 u. F. van Velzen – Voorbereiding HA; 17.00 u. G.J. Roest
Hervormde De Brug: 10.30 u. Evangelist W. van der Vegte
Hersteld Hervormde Kerk 't Visnet: 9.30 u. en 18.30 u. D.J. Diepenbroek
Vrije Hervormde Gemeente (in Christelijke Gereformeerde Kerk): 11.30 u. en 19.00 u. Leesdienst
Protestantse Kruiskerk: 10.00 u. G.W. Oostermann
Protestantse Goede Herderkerk: 10.00 u. G.C. de Vries
Protestantse Oosterlichtkerk: 10.00 u. R. Abma – HA
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ichtuskerk: 9.30 u. P. Boonstra – HA; 17.00 u. J. de Wolf
Christelijke Gereformeerde Kerk: 9.30 u. N.C. Smits; 17.00 u. P. Boonstra
Christengemeente: 10.00 u. Remko Kruisbeek – HA
Pinkstergemeente: 10.00 u. Mike van Amstel
Baptistengemeente (in aula Erfgooierscollege): 10.00 u. Fedor Christiaanse
Thousand Hills (in gebouw Muziekvereniging Prinses Irene): 10.30 u. Kerkdienst
Moluks-Evangelische Pniëlkerk: 10.30 u. Kerkdienst
Vrijzinnigen Kerkje de Engel: 10.30 u. Meara Cloosterman – Themadienst
Koninkrijkzaal van Jehovah's Getuigen: 10.00 u. Samenkomst

Samenstelling A. Krijnen

Foto: Ab Walet

Ineens kwam het over mij. De melancholie van de herfst. Was het de geur van verrotting en bederf wat het teweeg bracht? Of het grijzige, de grauwheid van alles? Vochtig was het geweest. Het hielp ook niet dat ik een scheefgezakte gestalte voor mij zag. Dreigend binnenkort om te gaan vallen. In de omgeving al velen die het niet gered hadden. Wat een vooruitzicht. Bah, ik kijk nooit meer in de spiegel in de badkamer.

Gemeente gaat strijd aan met ondermijnende criminaliteit

Onderzoek wijst uit dat het vele malen ernstiger is dan gedacht

De gemeente Huizen gaat ook de strijd aan met ondermijnende criminaliteit. Er is geld beschikbaar gesteld in de begroting en er ligt een plan van aanpak.

Georganiseerde hennepteelt is zichtbare ondermijnende criminaliteit en komt ook in Huizen voor. Foto: Bob Awick

HUIZEN Burgemeester Sicko Heldoorn heeft dinsdag bekendgemaakt dat ook Huizen de strijd aangaat met ondermijnende criminaliteit. Dit zou hard nodig zijn, want onderzoek toont aan dat het vele malen ernstiger is dan iedereen dacht. In onze gemeente zou er sprake zijn van drugsgerelateerde criminaliteit, witwassen en adresfraude. Daarnaast zijn er in de gemeente zogeheten 'criminele spilfiguren' actief.

Voordat we verder gaan is het handig om de vraag te beantwoorden wat verstaan wordt onder ondermijning. In de notitie 'Ondermijning in Huizen, van beeld naar aanpak' wordt een beschrijving aangehaald die staat in het tijdschrift voor politie, jaargang 78 nummer 7/16: 'Bij ondermijning gaat het om crimineel handelen dat de potentie heeft om sluipenderwijs een zodanig sociale en economische invloed te ontwikkelen, dat het de fundamenten van de rechtstaat kan ondermijnen en daarmee de veiligheid en integriteit van de samenleving.'
Volgens de notitie wordt deze vorm van criminaliteit gepleegd in criminele samenwerkingsverbanden en gaat dit gepaard met geweld, bedreiging en intimidatie. Zichtbare gevolgen zijn bijvoorbeeld georganiseerde hennepteelt, witwassen door bijvoorbeeld investeren in vastgoed, mensenhandel en mensensmokkel, drugshandel, fraude et cetera.

Het Regionaal Informatie en Expertisecentrum Midden-Nederland (RIEC) heeft in het najaar van 2017 het ondermijningsbeeld van Huizen in beeld gebracht. Het onderzoek is verricht om een beter beeld te krijgen van het verschijnsel ondermijning in de gemeente Huizen en daarmee de aanpak van ondermijning te ondersteunen. Het beeld dat daaruit te voorschijn kwam is 'om je rot te schrikken'. De burgemeester geeft aan dat er niet direct voorbeelden genoemd kunnen worden van de ondermijnende criminaliteit: "Veel gegevens hiervan zijn vertrouwelijk." Om te voorkomen dat het echter grip krijgt op onze maatschappij, moet het wel aangepakt worden en daarin wil de gemeente zijn rol pakken.
Volgens de notitie richt die rol zich op het contact tussen de onderwereld en de 'bovenwereld', onder andere door het opwerpen van barrières. Concrete voorbeelden zijn toezicht en handhaving, onderzoek in het kader van de wet Bibob die hiervoor gebruikt kan worden, het intrekken van vergunningen en de sluiting van panden waar criminele activiteiten hebben plaatsgevonden of vinden. Door deze instrumenten kan de gemeente de aanpak versterken van dit soort criminaliteit. Hierbij spelen ook de politie, het Openbaar Ministerie (OM), Belastingdienst, sociale recherche en andere partners een rol.
Door met name veel contact met elkaar te hebben, moet goed zichtbaar worden wat er precies speelt op het gebied van ondermijnende criminaliteit en wordt er gezamenlijk bekeken wie wat doet om deze vorm van criminaliteit aan te pakken. Volgens de burgemeester loopt Huizen bij de aanpak wel een beetje voorop. Ook in de regio wordt een plan van aanpak gemaakt. "Criminelen houden zich immers niet aan gemeentegrenzen, maar wij zullen nu al in kunnen gaan zetten op beleid. Dit dankzij geld dat door de gemeenteraad in de net vastgestelde begroting beschikbaar is gesteld: voor de komende twee jaar 100.000 euro per jaar."

'In de samenleving mag niet het beeld ontstaan dat misdaad loont'

Dit geld zal worden ingezet voor een projectleider, maar ook voor trainingen om het personeel van de gemeente scherper te maken op punten waar criminelen gebruik kunnen maken van gemeentelijke diensten. Ook wordt er nog gedacht over het instellen van een meldpunt. "Voor de georganiseerde criminaliteit is het vrijwel onmogelijk om illegale praktijken uit te voeren zonder daarbij ook gebruik te maken van de diensten van de 'bovenwereld'. Daarbij valt te denken aan logistiek, financiële transacties, vergunningen, huisvesting, aan- en verkoop van roerende zaken", aldus de notitie. "Ook zijn criminelen vaak op zoek naar mogelijkheden om crimineel verkregen geld wit te wassen. Bijvoorbeeld door te investeren in onroerend goed. De overheid dient hiertegen op te treden. In de samenleving mag niet het beeld ontstaan dat misdaad loont."

Wie denkt dat er in zijn omgeving sprake is van ondermijnende criminaliteit kan contact opnemen met de politie via 0900-8844 of Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Nieuwe burgemeester nu fusie niet doorgaat?

Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

HUIZEN Krijgt Huizen een nieuwe burgemeester nu de herindeling is stopgezet? Dat is een vraag die we de gemeente voorlegden.

In antwoord daarop laat de gemeente weten dat er met de provincie overlegd zal worden over de openstelling van de vacature voor burgemeester nu de herindelingsprocedure is beëindigd. "Zodra daar meer over bekend is, zal daarover een mededeling worden gedaan. De huidige waarnemend burgemeester Sicko Heldoorn heeft aangegeven dat hij bij openstelling van de vacature zich niet kandidaat zal stellen."

Oud-burgemeester Hertog niet strafrechtelijk vervolgd

HUIZEN Oud-burgemeester Fons Hertog van Huizen, die in februari dit jaar opstapte na klachten over grensoverschrijdend gedrag, wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie Oost-Nederland (OM) vorige week bekendgemaakt.

"Er is na onderzoek gebleken dat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs was dat er een strafbaar feit is gepleegd", zegt een OM-woordvoerder. Het onderzoek startte deze zomer. Nu is bekend geworden dat dit op basis van één aangifte is gebeurd.

Ongewenste omgangsvormen

Hertog stapte in februari op nadat zeven vrouwen - waaronder zes ambtenaren - een klacht hadden ingediend vanwege ongewenste omgangsvormen. De provincie besloot vervolgens geen nader onderzoek te zullen verrichten en sloot de zaak.

Mogelijk om die reden deed een van de slachtoffers aangifte bij de politie waarna het OM - om belangenverstrengeling te voorkomen werd niet Midden-Nederland maar het arrondissementsparket Oost-Nederland met het strafrechtelijk onderzoek belast - een onderzoek startte. Deze heeft nu dus het strafrechtelijk onderzoek stopgezet.

Aantal meldingen jeugdoverlast met 32 procent afgenomen

HUIZEN Het aantal meldingen van jongerenoverlast is in de eerste negen maanden van 2018 met 32 procent afgenomen. Dat laat burgemeester Sicko Heldoorn de leden van de commissie Algemeen Bestuur en Middelen weten.

"Opvallend is dat het goede weer van afgelopen zomer dus geen negatief effect op het aantal meldingen van jeugdoverlast heeft gehad", meldt hij daarbij. "Jeugdoverlast blijft hoog op de prioriteitenlijst van de gemeente staan. Voor specifieke plekken wordt intensief met bewoners samengewerkt om de overlast terug te dringen. De intensivering van de integrale aanpak Veilige Omgeving & Jeugd wordt voortgezet met extra toezichthouders in de zomermaanden en meer jongerenwerk. Daarnaast is het belangrijk dat inwoners die overlast ervaren dat melden bij de gemeente. Die meldingen zijn - naast de meldingen die bij de politie binnenkomen - voor de gemeente van belang om te bepalen waar actie nodig is."
Een melding van jeugdoverlast kan gedaan worden via huizen.nl, de app mijngemeente of via telefoonnummer 14 035.

Auto-inbraken

Speciaal project politie tegen auto-inbraken Nautisch Kwartier

Het aantal auto-inbraken is met 28 procent gedaald. Het tij lijkt dit jaar gekeerd. Hoewel de waarschuwingsacties in het hotspotgebied Nautisch Kwartier resultaat hebben gehad, is het gebied nog steeds in trek bij auto-inbrekers. De waarschuwingsacties worden daarom de komende periode herhaald. De politie gaat hier een speciaal project uitvoeren.

Olga Dol

Organisator Kunst- en Cultuurmarkt, vrijwilliger taalcafé voor vluchtelingen en de botters, 74 jaar, sinds 1972 in Huizen

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik schilder, maak Venetiaanse maskers en nu kerststukken."

Wat heb jij met kunst en cultuur?
"Ik zou niet zonder kunnen, bezoek vaak musea en ga naar theater."

Wat is je ultieme droom voor de Kunst- en Cultuurmarkt?
"Een volle markt en dat er ook mensen meedoen die kunnen zingen of een instrument bespelen, dichters die voordragen."

Wat is het allerleukste aan je werk als vrijwilliger bij het taalcafé?
"Al die verschillenden nationaliteiten die je spreekt."

Als je een ding aan Huizen kon veranderen, wat zou het dan zijn?
"Eenrichtingsverkeer in de Melkweg en Kerkstraat."

Waar maak je je zorgen om?
"Dat de vluchtelingen niet goed integreren."

Wat is je favoriete plek in Huizen?
"De haven."

Huizen mist nog?
"Een theater."

Als je een dagje de burgemeester van Huizen was, wat zou je doen?
"Meer avonden organiseren waar vluchtelingen en Huizers elkaar kunnen ontmoeten."

Welk groot evenement zou naar Huizen moeten komen?
"Een voortzetting van het Havenconcert bij de Botterwerf."

Herfst of winter?
"Herfst, door alle mooie kleuren."

Welke reis wil je nog maken?
"Lapland, het Noorderlicht zien."

Welke droom heb je nog?
"Dat er op de scholen meer aandacht is voor kunst en cultuur."

Waar maken we je wakker voor?
"Een ijsje."

Stad en Lande/Bovenweg mogelijk aardgasvrij

Foto: Carin van den Berg

HUIZEN De gemeente gaat in gesprek met bewoners van de wijk Stand en Lande en Bovenweg om te kijken of hun wijk aardgasvrij kan worden gemaakt. Op 11 december is hiervoor een bewonersavond in de raadzaal.

"In Stad en Lande en Bovenweg wordt de openbare ruimte de komende jaren opnieuw ingericht, omdat de riolering aan vervanging toe is. Deze werkzaamheden bieden mogelijk kansen bij het aardgasvrij maken van - een deel - van de wijk", laat de gemeente weten.

Geen draaiboek

Wethouder Bert Rebel van onder andere Duurzaamheid en Milieu: "Voor dit vraagstuk is geen draaiboek dat zich in de praktijk heeft bewezen. We beginnen daarom met het gesprek met de wijk. We willen niet alleen kennis delen, maar ook kennis ophalen. Voelen waar de energie zit en welke bezwaren er leven. Er komt een grote verandering aan en we willen onze inwoners helpen bij het maken van de juiste keuzes. We gaan daarom een open gesprek aan met de buurt."

Stap voor stap

Tijdens de bewonersavond horen de aanwezigen wat het betekent om aardgasvrij te wonen, welke alternatieven er zijn voor aardgas en hoe de gemeente samen met de wijkbewoners stap voor stap tot een verstandige keuze voor de wijk kan komen. "Er is veel ruimte voor het stellen van vragen, het inbrengen van ideeën, maar ook het delen van zorgen. Er zijn ook vertegenwoordigers van woningcorporatie de Alliantie en netbeheerder Liander aanwezig."

Botterwerf weer in de stemming voor de feestdagen

Foto: Bob Awick

HUIZEN De Botterwerf is weer in de stemming voor de feestdagen. Vrijdag werden de lichten ontstoken. Dit jaar is het wel anders dan voorgaande jaren. "Toen hing de verlichting in de masten, maar die hebben we nu van de boten afgehaald omdat dit beter is voor de schepen. Om er toch iets van te maken, hebben we op de werf de contouren van een schip met feestverlichting gemaakt." Foto: Bob Awick

Ruben Woudsma gaat ook dit jaar door met zijn Vuurwerkmeldpunt Huizen

Vuurwerkvrije zones en prullenbakken binnenkort afgesloten

Het landelijke Meldpunt Vuurwerk stopt, maar Ruben Woudsma gaat dit jaar gewoon door met Vuurwerkmeldpunt Huizen.

Ruben Woudsma gaat wel door met Vuurwerkmeldpunt Huizen. Foto: Bob Awick

HUIZEN Het Landelijk Meldpunt Vuurwerkoverlast stopt, omdat het doel is bereikt. Ruben Woudsma gaat nog wel door met zijn vuurwerkmeldpunt in Huizen. "Wij hebben een andere doelstelling. Wij willen minder overlast, meer veiligheid en meer plezier. Wij hebben nooit een vuurwerkverbod voor ogen gehad."

Ruben begon zijn meldpunt in 2012. "De kosten voor de gemeente liepen de pan uit en inwoners hadden het idee dat zij hun verhaal niet kwijt konden." Pas in 2014 kreeg het meldpunt meer bekendheid. "Toen werd ik raadslid van het CDA. Ik weet niet of dat ermee te maken had, maar sindsdien komt het veel in de publiciteit."

Dat jaar zou Ruben bij meer dan 20 meldingen een rapport opstellen over de vuurwerkoverlast in Huizen. Dat werd ruimschoots behaald en in het rapport 'Het moet anders!' deed hij namens zijn partij een aantal aanbevelingen voor de aanpak. "We hebben inmiddels eigenlijk ook wel alles behaald. De schade aan de eigendommen van de gemeente is drastisch gedaald. Daarnaast zijn er nu ook vuurwerkvrije zones in Huizen. De enige aanbeveling die nog niet opgevolgd is, is een centrale vuurwerkshow, maar dat is alleen nodig als er een verbod op het afsteken van vuurwerk komt", legt Ruben uit.
Ook is er inmiddels meer voorlichting gekomen over vuurwerk. "De brandweer geeft les op de lagere scholen en HALT komt langs op de middelbare scholen. Wat mij betreft moet vuurwerk ook gewoon een gesprek aan de keukentafel worden, waarbij ouders met hun kinderen bespreken hoe je om hoort te gaan met vuurwerk."

'Wat mij betreft moet vuurwerk gesprek aan de keukentafel worden'

Vorige week zat Ruben alweer met de burgemeester om tafel om met hem te bespreken wat er mogelijk is. "Ik heb de nieuwe burgemeester uitgelegd wat het vuurwerkmeldpunt doet en wat er al is gebeurd. Daarnaast hebben we het gehad over hoe we elkaar kunnen versterken." Hij legt uit dat hij kijkt of er een bepaald patroon zit in de meldingen van vuurwerkoverlast. "Daardoor zijn er nu inmiddels vuurwerkvrije zones in Winkelcentrum Oostermeent en het Holleblok. Daar bleek de meeste overlast te zijn. Als ik zie dat dit gaat veranderen, neem ik contact op met de gemeente, zodat zij actie kan ondernemen."
Uit zijn gesprek met de burgemeester bleek al dat ook dit jaar weer de vuurwerkvrije zones bij Winkelcentrum Oostermeent en het Holleblok ingesteld worden. "Daarnaast zet de gemeente dit jaar ook weer extra handhavers in die de vuurwerkvrije zones zullen handhaven, samen met de boa's en de politie."

Burgemeester Sicko Heldoorn maakte dinsdag zelf bekend dat ook de prullenbakken in de parken en op de stranden vanaf 15 december weer afgesloten worden. "Afvalbakken zijn erg kostbaar, een kleine bak kost 700 euro, een grote 1.500 euro", aldus de burgemeester. Hij roept ook iedereen op om 112 te bellen als zij zien dat iemand iets vernielt en een signalement van deze persoon door te geven. Uit een mededeling aan de raadscommissie blijkt dat een van de doelstellingen van het vuurwerkbeleid van de gemeente is om de schade onder de 10.000 euro te houden. Daarnaast wil men de overlast voor mens en dier beperken.
Ruben heeft inmiddels al weer zo'n 75 klachten gekregen over vuurwerk, terwijl het seizoen nog niet eens echt is begonnen en gaat dus door met zijn Vuurwerkmeldpunt Huizen. "Ik vind het contact met inwoners ook fijn als volksvertegenwoordiger. Je hoort daardoor veel uit de wijk. Sommige mensen sturen hele epistels in. Ik zal tot zeker maart, april wel weer bezig zijn om alle opmerkingen - die niet alleen over vuurwerk worden gemaakt - te verwerken."

Inmiddels al weer zo'n 75 klachten binnen bij vuurwerkmeldpunt

Vuurwerkmeldpunt Huizen is te bereiken via rubenwoudsma.nl.

Winkelpand Kerkstraat door kerken omgetoverd tot pop-upherberg

Van goed gesprek tot knutselen en stilteplek

De leegstaande panden in het dorp leidde tot het idee om een pop-upherberg te starten, die door alle kerken wordt ondersteund. Deze is er van 1 tot 31 december.

Jan Verkerk, derde van rechts, in de relaxhoek met enkele vrijwilligers die druk zijn om van de winkel een herberg te maken. Foto: Bob Awick

HUIZEN De kerken zijn druk bezig het winkelpand aan de Kerkstraat 5 om te toveren tot een pop-upherberg. Iedereen kan hier vanaf 1 december binnenlopen op woensdag tot en met zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur. Vrijdagavond is de herberg tot 21.00 uur geopend en in de avond zijn met name jongeren welkom. De herberg is er een maand en sluit 31 december zijn deuren.

"We kwamen op het idee door de vele leegstaande gebouwen in het dorp", vertelt evangelist Jan Verkerk van de Hervormde Gemeente in Huizen. "Daar wilden we iets mee gaan doen. Zo'n drie weken geleden zijn we met een aantal mensen om tafel gaan zitten en toen werd dit idee geboren. Sindsdien is er veel enthousiasme om er iets moois van te maken."

Bij het opzetten van de herberg zijn nu al zo'n vijftig vrijwilligers betrokken en dat aantal wordt nog eens verdubbeld als de herberg open is. "Het is heel fijn om te zien dat zo veel mensen mee willen werken", zegt hij. Een van de medewerkers die op dat moment bezig is met enkele klusjes zegt dat het ook fijn is om niet vast met iets bezig te zijn. "Het is nu twee uurtjes en later nog eens."
Alle kerken zijn bij het initiatief betrokken, vertelt Jan. "Niet alle kerken kunnen echter vrijwilligers leveren omdat er in de maand december al veel gepland staat, maar de herberg wordt wel door iedereen ondersteund en iedereen kan hier terecht. Ook mensen die niet kerkelijk zijn of geloven."
Met de winkeliers van 't Hart van Huizen is contact gelegd en de reacties zijn positief. "Veel ondernemers vinden het fijn dat er nu iets in de winkel te beleven is. Daarnaast zijn er ondernemers die ook zaken doneren om te gebruiken." Ook zullen er bij de winkels engeltjes liggen waarop aan de ene kant een wens en op de andere kant een gebed kan worden gezet. "Die kunnen mensen hier in de kerstboom komen hangen."
Helemaal achterin staat ook een grote engel waar door diverse mensen op is geschreven wat een engel is. Hij staat achter de stiltehoek, waar ook kaarsjes kunnen worden aangestoken. "Hier kunnen mensen even tot bezinning komen als ze daar behoefte aan hebben", licht Jan toe. Daarvoor is een relaxplek met diverse banken en aan de counter die er nog staat, kunnen kinderen knutselen. Daarnaast is er ook nog een kinderhoek met boekjes en spelletjes. "Een vrijwilliger zal daar een oogje in het zeil houden, zodat ouders zich eventueel met andere dingen bezig kunnen houden."
In de winkel staan diverse stamtafels voor een goed gesprek of om als volwassene creatief bezig te zijn. Ook is er een prikbord waar mensen boodschappen op kunnen hangen en zijn er een kerstruilhoek en een boekenruilhoek. In die gevallen is creatief gebruik gemaakt van de schappen die al in de winkel aanwezig zijn. Een deel van die schappen worden opgevuld door Joop van Witzenburg met tientallen kerststallen uit zijn verzameling. "En wie wil kan een kerstkaartje schrijven voor een onbekende", zegt een van de vrijwilligers, wijzend naar een standaard vol kerstkaarten. Ook zijn er opkikkertjes te kopen - glazen potjes met snoepjes - en wordt er een kopje thee of koffie geschonken.

In winkels liggen engeltjes voor wens en gebed in boom

De herberg is wat Jan betreft geslaagd als mensen er een plekje vinden waar ze tot zichzelf kunnen komen, een luisterend oor treffen en liefde vinden. "Daarnaast, maar dat is secundair, zijn we ook een soort kerkelijke VVV. Er zullen ook folders van alle kerken liggen."

'Huizen bubbelt, maar bruist nog niet'

Raadspodium Kunst en Cultuur als input nieuwe beleidsnota

Een bukbieb, een huiskamerfestival van de Stichting Gooise Culturele Evenementen en een Midzomernachtopening van de bibliotheek. Allemaal ideeën die vorige week donderdag geopperd werden bij het raadspodium Kunst en Cultuur dat door de gemeenteraad georganiseerd was om input te krijgen voor de nieuwe beleidsnota Kunst en Cultuur. Twintig organisaties lieten in een korte pitch van vijf minuten weten wat zij doen, in veel gevallen aangevuld met wat zij willen in de toekomst en wat zij daarvoor nodig hebben.

De insprekers zaten op de stoelen van de raadsleden en werden kort ingeleid door Joop Daalmeijer. Foto's: Bob Awick

HUIZEN De raadsleden zaten op de tribune van de raadszaal en de insprekers zaten op hun plek in de raadszaal. De rollen waren een keer omgedraaid tijdens het raadspodium Kunst en Cultuur. Twintig organisaties wilden hun verhaal vertellen aan de raadsleden, die een nieuwe beleidsnota Kunst en Cultuur gaan maken en deze inbreng daar graag voor wilden hebben.

Twintig keer vijf minuten is natuurlijk niet makkelijk in een verhaal te vatten, zeker ook omdat kunst en cultuur veel omvat. Een aantal dingen sprongen er wel uit, zoals bijvoorbeeld de gewenste nieuwe locatie en functie van het Huizer Museum.

Huizer Museum

Raadsleden en belangstellenden luisterden op de tribunes.

Ontwaakt: geld voor Graaf Wichman liever in eigen theater steken

Regioconservator Laura Grijns mocht de lijst van insprekers aftrappen. Zij werkt voor alle elf musea in de regio en lichtte de rol van het Huizer Museum hier in toe. "Alleen het Huizer Museum vertelt als cultuurhistorisch museum over de geschiedenis van de regio. Nu ligt de focus nog veelal op de gemeente Huizen zelf, de geschiedenis van de Zuiderzee, de industrie in het dorp, maar in de huidige tentoonstelling 'Groen Gooi' - die nog een paar weken is verlengd - worden de landschappelijke kwaliteiten en verbeelding in de kunsten uit de hele regio getoond." In deze tentoonstelling zijn ook werken te zien die normaliter in depots staan. De tentoonstelling maakte deel uit van het Erfgoedfestival en daardoor trok het museum 35% meer bezoekers. Het museum is volgens haar van onschatbare waarde en zij wenst voor het Huizer Museum een nieuwe tentoonstellingslocatie. "Het huidige pand is slecht vindbaar en heeft veel beperkingen voor het tonen van de collectie. Het veldje naast de Krachtcentrale zou een geschikte plek zijn om het nieuwe Huizer Museum te realiseren. Ik hoop dat u raadsleden bereid bent om mee te denken hoe we dit plan van de grond kunnen krijgen. Vanuit de regio zal ik mijn best doen om te helpen en ik denk graag mee over een stevige toekomst voor het Huizer Museum."

Toerisme

VrijdagAvondmuziek: Nieuwe Kerk ombouwen tot goede concertzaal

Aansluitend sprak Nienke de Wit, directeur van het Huizer Museum. Zij gaf aan dat het haar op zich niet uitmaakt waar een nieuw museum komt, maar wel dat het er komt om een museum 2.0 mogelijk te maken. Daarvoor maakte zij de koppeling met het toerisme, omdat 70% van de bezoekers van buiten Huizen komt. Daarnaast komt 54% van de bezoekers van de regio deze kant op voor een museumbezoek. Het museum 2.0 moet een maatschappelijke organisatie zijn die de collectie laat zien, die mensen verbindt, waar geleerd kan worden, waar dingen (her)beleefd kunnen worden en die de economie van het dorp versterkt.

Het museum wil dan het historische verhaal vertellen van de kust en de havens langs de vroegere Zuiderzee en als enige cultuurhistorisch museum een podium zijn voor historische collecties die nu in depots staan. Dit alles op een eigentijdse manier gepresenteerd in een omgeving waar mensen nog even blijven om na te praten, een dorpsdiner mee te maken, kunst te kopen of een rondleiding te doen.

Een derde partij die een nieuw museum toejuicht is de Historische Kring Huizen. De organisatie is gehuisvest in het museum en heeft een groot gebrek aan opslagruimte. De kring heeft bovendien een tekort aan deskundige vrijwilligers op het gebied van ICT en archiefbeheer en zou graag hulp willen krijgen van de overheid en ziet iets in de inzet van langdurig werklozen en arbeidsgehandicapten, zodat deze kunnen helpen bij gebrek aan vrijwilligers, die steeds hoger bejaard worden.

Hand Landman legde namens de Stichting Gooise Tram ook de link met het toerisme. De stichting wil graag de Gooise Stoomtram terugbrengen, maar dan als elektrische toeristentram die door de regio rijdt.

Nieuwe Kerk

Niet alleen het Huizer Museum kijkt uit naar een nieuwe locatie, ook de VrijdagAvondmuziek deed bij monde van Richard Vos een oproep voor een goede concertzaal. "Meerdere malen is gebleken dat in de gemeente Huizen een goede concertzaal ontbreekt. Hierdoor moet men voor grotere producties uitwijken naar bijvoorbeeld de Grote Kerk in Naarden of het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Ook bij de uitvoeringen van de Matthäus Passion moest men in de Oude Kerk allerlei aanpassingen doen om zo tot een werkzame opstelling te kunnen komen. Maar toen bleek helaas de akoestiek weer niet ideaal voor een dergelijke grootschalige productie. Dus men moet op zoek naar een oplossing die vele amateur- en beroepsmusici de mogelijkheden biedt om zich optimaal te kunnen presenteren." Een oplossing zou volgens hem gevonden kunnen worden in de Nieuwe Kerk. Deze is al vaker gebruikt voor concerten en de gemeente zou kunnen onderzoeken of deze getransformeerd kan worden tot een goed klinkende concertzaal. "Met een aantal kleine aanpassingen zou het liturgisch centrum uitgebreid kunnen worden tot een flexibel podium. Meer ingrijpend is het creëren van een foyer aan de westzijde, die niet alleen fungeert als ontvangstruimte, maar waar men in de pauze ook kan genieten van een drankje. Natuurlijk moeten daarbij ook de sanitaire voorzieningen uitgebreid worden en gaan voldoen aan de actuele eisen."

Ook Janine van der Hulst van het Huizer Schrijversgilde pleitte voor een ruimte. "Wat zou het mooi zijn wanneer kunstenaars bijeen kunnen komen in een gezamenlijk onderkomen. Waar ze schrijven, schilderen, beeldhouwen en componeren. Waar ze lezingen geven, tentoonstellingen houden en concerten ten gehore brengen. Een plek om ongestoord te kunnen creëren en elkaar te helpen. Een plek waar ook nieuw talent centraal staat. En een plek die open staat voor publiek, want de meeste kunstenaars werken vanuit huis, waar niemand hun creaties ziet of hoort." Als tegenprestatie kunnen schrijvers, kunstenaars en muzikanten volgens haar iets terugdoen voor de maatschappij, door bijvoorbeeld kinderen en ouderen voor te lezen, workshops te geven of presentaties over hun werk. "Wellicht zou dit ook uitgebreid kunnen worden met een creatieve cateraar die de kunst en cultuur in Huizen een warm hart toedraagt."

Iets dat goed zou kunnen aansluiten op de wens van Atelierroute Huizen. Michel Linders gaf aan dat het leuk zou zijn om een vaste plek te hebben in Huizen om het hele jaar door maandelijks wisselend werk van een kunstenaar van de Atelierroute te kunnen laten zien. Daarnaast liet hij weten de samenwerking met andere organisaties en instellingen op het gebied van kunst en cultuur de komende jaren te willen versterken en verbreden. "De gemeente, de gemeenteraad, kan daarbij een actieve rol spelen. Door contacten met anderen te stimuleren en bijvoorbeeld samenwerking te belonen met een bonus, een financieel extraatje."

Graaf Wichman

Een partij pleitte voor minder geld voor Theater Graaf Wichman. Peter Schaap van Toneelvereniging Ontwaakt gaf aan dat zij nog de enige zijn die van het theater gebruikmaken. Het is inmiddels ook een bioscoopzaal. "Alles heeft er zijn beste tijd gehad: lampen, geluid en dergelijke. Heeft het nog zin om daar geld aan uit te geven? Huizen heeft geen behoefte aan een groot theater. Dat moet gerund worden als een bedrijf." Hij pleitte ervoor om het minitheater van Ontwaakt aan de Bakboord met dat geld om te bouwen tot een zaal voor honderd mensen, met een mooi podium. "Huizen houdt zo toch een theater en het geld hoeft niet meer in de Graaf Wichman gestoken te worden. Een win-winsituatie."

Bukbieb

Ook een aantal nieuwe initiatieven werden naar voren gebracht tijdens de avond. Zo pitchten Reinoud van Hasselt en Gertjan van der Net voor de bukbieb. Er staan er al een aantal in Gooise Meren. Bijvoorbeeld bij het station en het Julianaplein in Bussum. Het zijn felrode minibibliotheekjes waar mensen een boek kunnen neerzetten en uit kunnen halen. Om het weer buiten te houden, is de ingang laag en moet je bukken. Vandaar ook de naam. De minibieb is ook voor rolstoelen toegankelijk en aan weerszijden zit een bankje. Het geheel bestaat uit losse delen die in elkaar worden gezet. Volgens de beide heren maakt dat het vervangen bij schade makkelijker en goedkoper. De onderdelen worden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in elkaar gezet.

Woonkamerfestival

Sylvia van Beusekom en Sylvia van Stuijvenberg van de Stichting Gooise Culturele Evenementen kwamen met een idee voor een woonkamerfestival. Al eerder werd een dergelijk evenement in Gooise Meren gehouden. "Lokale artiesten treden bij mensen thuis op. Theater, toneel, dans, cabaret, muziek, zingen, poëzie. Wij bieden ze een podium met publiek in een huiskamer. Het kan een goede gelegenheid zijn voor een try-out voor wat professionelere artiesten, maar ook voor je buurmeisje op dwarsfluit om wat ervaring op te doen. Wij koppelen de artiesten en de woonkamers aan elkaar. De voorstellingen zijn gratis, zodat ze voor iedereen toegankelijk zijn. Wel staat overal een spaarpot voor een bijdrage die wij kunnen gebruiken voor de programmakrant. Verder kan dit met een lokale subsidie of sponsor betaald worden."

Bibliotheek

Daarnaast kwam ook Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum met een heleboel dingen die zij nog zou kunnen organiseren naast wat zij al doen. De bibliotheek met kunstuitleen is 46 uur per week geopend, waaronder elke zaterdag, en wordt jaarlijks door meer dan 150.000 mensen bezocht. "Als centraal gelegen openbaar gebouw stellen we onze prachtige boekencollectie, ruimte, faciliteiten en organisatie graag beschikbaar voor allerlei culturele en kunstzinnige activiteiten", aldus directeur Pauline Gmelig Meyling. Ze bekende dat er echter ook nog wat te dromen of wensen overblijft. "Bijvoorbeeld een weekend lang alle lokale schrijvers en dichters, ervaren en in spe, de ruimte geven om zich te presenteren en met elkaar in gesprek te gaan. Of een Dag van het Huizer Dialect, samen met alle erfgoedkenners die hier aanwezig zijn. Een poëziefestival met bekende en onbekende dichters en rappers, een Midzomernacht waarbij de bibliotheek de hele nacht open is en inwoners met elkaar lezen en aan elkaar verhalen vertellen en voorlezen." En dit is nog maar een klein deel van alle ideeën.

Het was de bedoeling dat het raadspodium een interactie zou zijn tussen insprekers en toehoorders. Op een enkele vraag na kwam dit niet echt op gang. Voor de raadsleden is er in ieder geval genoeg input waar ze mee aan de slag kunnen, inclusief de enquêtes waarbij bezoekers aan konden geven wat zij belangrijk of minder belangrijk vonden.

De twintig
insprekers

Laura Grijns – Regioconservator
Nienke de Wit – Huizer Museum
Silvia van Beusekom & Sylvia van Stuijvenberg – Stichting Gooise Culturele Evenementen
Peter Schaap – Toneelvereniging Ontwaakt
Emile van Waegeningh – Stichting Huizer Botters

Ewoud Doyer – Historische Kring Huizen
Pauline Gmelig Meyling – Bibliotheek HLB
Michiel Linders – Atelierroute Huizen
Richard Vos – VrijdagAvondmuziek
Helen Hofman – De Gooische fotoschool

Janine van der Hulst-Veerman – Huizer Schrijversgilde
Nol van Bennekom – Stichting Kunst en Cultuur Huizen
Olga Dol – Kunst- en Cultuurmarkt Huizen
Johan Verheij – Theaterroute Huizen
Han Landman – Stichting Gooise Tram

Reinoud van Hasselt en Gertjan van der Net – Bukbieb
Patricia Kramer – Muziekvereniging Prinses Irene
Robbert Kuypers – Kuypers Events (HuiZ-pop)
Theo Egberink – Adviescommissie voor beeldende kunst in Huizen
Fred Sanders – Vrienden van het Oude Dorp

De grote winst van de avond was dat heel veel mensen van diverse culturele activiteiten elkaar hebben gevonden. Olga Dol, organisator van de Kunst- en Cultuurmarkt vroeg om er een vervolg aan te geven ook alle e-mailadressen. Daarnaast was er een nazit waar veel met elkaar werd gesproken.

Potentie

Johan Verheij van Theaterroute Huizen zag in zijn presentatie de potentie van heel veel dingen. "We moeten de lat hoger leggen en over schaduwen heen springen. We kunnen een evenementengebied maken aan de Havenstraat dat kan concurreren met de Westergasfabriek in Amsterdam. We kunnen de Culturele Haven van het Gooi worden. Zeg daar ja tegen, omdat het meer dan ooit verbindt." Het leverde hem een applaus op uit de zaal ter instemming van zijn vurige betoog. Hij vatte de status van de kunst en cultuur in de gemeente vervolgens goed samen: "Huizen bubbelt wel, maar bruist nog niet."

Op de pagina gemeenteraadhuizen.nl staat bij het kopje 'Raadspodium' meer informatie en diverse presentaties van de avond.

Inloopbijeenkomst over ontwerp tracé snelle HOV-bus

Voorlopig ontwerp af

Dit waren de bespreekpunten. Foto: Provincie Noord-Holland

HUIZEN De provincie Noord-Holland organiseert woensdag 12 december tussen 17.00 en 20.00 uur een inloopbijeenkomst over het voorlopige ontwerp van het vastgestelde tracé tussen Huizen en Blaricum van de snelle HOV-bus. De bijeenkomst is bedoeld voor bewoners en belanghebbenden en vindt plaats in de aula van Scholengemeenschap Huizermaat aan de Monnickskamp 7.

Eind september vond een eerste bijeenkomst plaats. Daar werden alle locaties gepresenteerd waar aanpassingen nodig zijn om de doorstroming en verkeersveiligheid op het tracé te garanderen als daar straks de snelle HOV-bus rijdt. Zo'n 90 belangstellenden gaven hun wensen en suggesties mee. Daarnaast werden individuele gesprekken gevoerd met de belangrijkste stakeholders en werd voor de gewenste aanpassingen in Blaricum een klankbordgroep ingesteld om mee te praten en te tekenen. Op basis van alle reacties en suggesties heeft de provincie nu een voorlopig ontwerp opgesteld.

Voorlopig ontwerp

Tijdens de inloopbijeenkomst is het voorlopig ontwerp onderwerp van gesprek. Belanghebbenden die niet in de gelegenheid zijn om langs te komen, kunnen ook digitaal reageren via hovintgooi.nl. Dat kan tot en met vrijdag 11 januari 2019. Na het sluiten van de reactietermijn en het verwerken van de suggesties wordt toegewerkt naar een definitief ontwerp.

Gemeenteraad

Na onenigheid en protesten over de snelle bus in het verleden hebben de afgelopen weken de provincie Noord-Holland, Movares en de beide gemeenten samen aan een goed en passend ontwerp gewerkt. Het definitieve ontwerp wordt vastgesteld door de gemeenteraad. Pas daarna gaat de provincie aan de slag met het voorbereiden van de uitvoering.

Jonge kanjers gezocht

Enkele kanjers van 2017. Foto: Bob Awick

HUIZEN Vrijwilligerscentrale Huizen zoekt inspirerende en speciale verhalen van jongeren die in 2018 iets bijzonders hebben gedaan of meegemaakt.

Dit kunnen jongeren zijn die zich inzetten voor een ander, een medaille hebben gewonnen in de sport, een eigen bedrijf zijn begonnen, een belangrijke (school)prestatie hebben geleverd terwijl het thuis niet goed gaat, problemen hebben overwonnen of vrijwilligerswerk doen om anderen te helpen. Echte 'kanjers' die de wereld mooier maken.

Wie een bijzonder verhaal heeft of iemand kent die zijn verhaal wil delen, kan dit laten weten. In samenwerking met Jongerencentrum Connect maakt Vrijwilligerscentrale Huizen een overzicht van de mooiste en meest inspirerende verhalen. Alle verhalen worden op een eigentijdse en creatieve manier in het nieuwe jaar gepresenteerd.
Jongeren van 10 tot 29 jaar kunnen zich tot 1 december aanmelden bij Charlotte Tupang, c.tupang@vchuizen.nl. Meer informatie is te vinden op vchuizen.nl.

Sintintocht op zondag in Oostermeent geslaagd

Foto: Bob Awick

HUIZEN De sinterklaasintocht op zondag in de Oostermeent was geslaagd. Voor het eerst werd de intocht gecombineerd met de openstelling van winkels. "We zijn heel tevreden", zegt Peter Koning namens de winkeliers in het winkelcentrum. "Het was heel gezellig en drukker dan ooit. Op zondag hebben mensen toch vaak meer tijd." Foto: Bob Awick

Tafeltennissers Huizen kampioen

De tafeltennisers van Heren 1. Foto: TTV Huizen

HUIZEN Het eerste herenteam van de tafeltennisvereniging Huizen is door een klinkende 9-1 overwinning op SVO uit De Meern kampioen geworden in de Hoofdklasse afdeling Midden.

Hierdoor zal het team, bestaande uit Patrick Visser, Nico Sentini, Gijs Molenaar en Frank Bilius, in januari weer terugkeren in de landelijke competitie.

Afgelopen zaterdag liet alleen Patrick Visser een steekje vallen tijdens de drukbezochte wedstrijd. Gijs Molenaar en Nico Sentini wonnen beiden al hun enkels.

Jeugd

Ook de jeugd had een goede week. Huizen 1 won met 6-4 van Rega uit Nijkerk. David Robbers was de grote man met drie overwinningen. Door twee overwinningen van Marvin van Heeswijk en één winstpartij van Katja Rebel bleef de winst in eigen huis.

Lezersfoto: Winter in aantocht

Foto: Albert van der Linden

HUIZEN Albert van der Linden stuurde ons een foto met als opmerking dat de winter in aantocht is. Ook een foto gemaakt? Mail deze naar redactie@nieuwsbladvoorhuizen.nl en geef ons toestemming om de foto te mogen plaatsen.

't Hooge Nest gaat over de Joodse zusjes Janny en Lien

'Ik woon in een van de grootste onderduikplekken in 't Gooi'

Roxane van Iperen verhuist in 2012 samen met haar man en drie kinderen vanuit Amsterdam naar de oude villa 't Hooge Nest in Naarden. Tijdens de verbouwing vinden ze verstopplekken met pamfletten, kaarsen en muziekbladen. De nieuwsgierigheid van Roxane is gewekt en ze gaat op onderzoek uit om achter de geschiedenis van dit bijzondere huis te komen. Door gesprekken met verschillende mensen komt ze er langzamerhand achter dat de villa van februari 1942 tot september 1944 een onderduikadres is geweest voor Joden.

Roxanes nieuwsgierigheid werd geprikkeld tijdens de verbouwing van de villa. Foto: Bob Awick

NAARDEN "We waren meteen verliefd op villa 't Hooge Nest aan de Driftweg, op de grens van Huizen en Naarden", vertelt jurist en publicist Roxane van Iperen. "En we dachten: hier willen we wonen want dit is echt onze droomplek." Het huis was oud en moest nodig verbouwd worden.

"Tijdens de verbouwing kwamen we gekke dingen tegen, zoals de luiken. In eerste instantie dachten we dat het opbergplekken waren, maar toen we erin gingen kijken vonden we allemaal oude spullen zoals verzetskrantjes en oude teksten van liedjes." Roxane wilde graag weten voor wie deze verstopplekken gebruikt waren en is dat gaan onderzoeken. "Ik ben gaan kijken in archieven en boeken of ik over 't Hooge Nest informatie kon vinden. En ben ook in gesprek gegaan met de dame waarvan we het huis hadden gekocht of zij meer wist over de geschiedenis. Ze vertelde mij dat hier in de oorlog mensen ondergedoken hadden gezeten, maar wist niet precies wat het verhaal was. In de omgeving ben ik bij mensen vragen gaan stellen of zij meer wisten. Ze vertelden me dat er iets met het huis was, maar niemand wist het echte verhaal."

Onderduikadres

Villa 't Hooge Nest op de grens van Naarden en Huizen.

'Ik vond in de luiken opbergplekken met verzetskrantjes'

Daarom besloot Roxane zes jaar geleden om zelf op onderzoek te gaan. Door een gesprek met Ad van Liempt, auteur van oorlogsboeken, kwam ze erachter dat Nederlandse jodenjagers het huis hadden overvallen en de onderduikers hadden opgepakt. "'t Hooge Nest was een van de grootste onderduikadressen in 't Gooi. Het was een onderduikplek voor ten minste zeventien mensen; dat aantal liep soms op naar 25. Ook kwam ik erachter dat het huis van twee Joodse zussen was en dat de jodenjagers hier een enorme vangst hadden gedaan. Door die informatie ben ik de archieven ingedoken. In het Steven Spielberg-archief in Amerika vond ik foto's van kinderen die ondergedoken zaten en in onze tuin speelden en kreeg het huis opeens een heel andere betekenis. Ik ben in gesprek gegaan met mijn uitgever om het verhaal te vertellen. Hij zei meteen dat ik hier een boek over moest gaan schrijven en ik heb besloten om dat te gaan doen."

Twee Joodse zussen

'Kinderen die ondergedoken zaten speelden in onze tuin'

In de Tweede Wereldoorlog woonden de Joodse zusjes Janny en Lien Brilleslijper in 't Hooge Nest. Janny was getrouwd met Bob Brandes en woonde samen met hun zoontje Rob en dochter Liselotte in de villa. De andere bewoners waren zus Lien met haar man Eberhard Rebling en dochtertje Kathinka, vader Joseph, moeder Fietje Brilleslijper en broer Jacob. Ze waren naar 't Hooge Nest gevlucht vanuit Amsterdam en hebben van het huis een onderduikadres gemaakt.

Jodenjagers

"Het bijzondere aan deze locatie was dat de Joden waren ondergedoken bij andere Joden en niet, zoals gewoonlijk, bij niet-Joden en dat het onderduikhuis werd gerund door twee sterke vrouwen. In 't Gooi zaten veel onderduikers en veel NSB'ers; het was een van de grootste gebieden voor de jodenjagers. Maar de jodenjagers wisten niet dat 't Hooge Nest een onderduikadres was. In september 1943 werden 't Gooi, Amsterdam en Noord-Holland 'Judenrein' verklaard en werd de organisatie van de jodenjagers officieel ontbonden. Er was toen één jodenjager die toch doorging. Op een gegeven moment heeft hij een vrouw bedreigd die een briefje met het adres van 't Hooge Nest bij zich had. Dat adres kon ze gebruiken als ze in nood was. Die man is gaan kijken en was verbaasd dat er in de villa zo veel Joden ondergedoken zaten. Dat had hij niet verwacht. Die jodenjager heeft de familie en onderduikers verraden."
De familie Brilleslijper belandde op 3 september 1944 samen met de familie Frank op het allerlaatste transport naar Auschwitz. "In november 1944 werden de families naar Bergen-Belsen gedeporteerd, waar de zusjes Janny en Lien zich ontfermden over de zusjes Frank, die uiteindelijk overleden aan vlektyfus. Op 15 april 1945 bevrijdden de Engelsen Bergen-Belsen en werden Janny en Lien, als enigen van de families, bevrijd."

Pijnlijke familiegeschiedenis

Eerbetoon aan twee Joodse verzetszussen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee Joodse zussen - Janny en Lien Brilleslijper - een van de grootste onderduikadressen in Nederland: 't Hooge Nest, een villa in 't Gooi. Terwijl de laatste Joden in Nederland worden opgejaagd, gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en zo kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank. 't Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.

Om achter deze geschiedenis te komen, heeft Roxane onder meer contact gezocht met Kathinka Brilleslijper en Rob Brandes. "Met Kathinka en Rob heb ik veel gesprekken gehad over de pijnlijke familiegeschiedenis, want de zusjes Janny en Lien waren de enigen die het concentratiekamp hadden overleefd. De andere familieleden zijn allemaal vergast. Na die gesprekken zeiden ze dat ze vertrouwen in mij hadden om er een boek over te schrijven en gaven toegang tot alle persoonlijke archieven, brieven, memories en foto's. Tijdens het schrijven van het boek heb ik ook vaak contact met hen gehad." Roxane had het idee om het boek te schrijven als een geschiedenisboek, maar naarmate ze steeds meer in het verhaal kwam, leek het haar beter om het om een persoonlijke manier te schrijven. "Ik woon in het huis en kon het verhaal niet op een afstandelijke manier schrijven. Ik dacht dat ik beter kon proberen om in de huid van de zussen te kruipen. Toen het manuscript klaar was, heb ik het opgestuurd naar de kinderen van Janny en Lien; ik was zo benieuwd hoe ze het vonden. Ik heb er nachten wakker van gelegen of het boek wel op de juiste toon was geschreven. Hun reactie was zeer positief en ze vertelden mij dat het boek een zegen was en dat hun moeders heel trots zouden zijn geweest. Voor mij was deze reactie het allerbelangrijkst, want het zijn de enige lezers die voor mij echt van belang zijn. Rob zei ook nog tegen me dat het boek echt een monument voor de moeders is en dat ik de stem van de zusters Brilleslijper goed heb verwoord. Ik ben heel blij met het compliment. Ook lazen ze dingen in het boek die ze niet eens wisten. Het boek ''t Hooge Nest' is dan ook echt een verhaal over moed, maar ook over verraad en overleven in zeer slechte omstandigheden. Ook wil ik met het boek deze ongekende geschiedenis laten voortbestaan."

Eerbetoon aan moeders

"Ik heb, nu het boek is uitgekomen, veel contact met Rob en Kathinka, want het is een heftige tijd voor ze. Ze vinden het emotioneel, maar niet zwaar of donker. Vol overtuiging zeggen ze dat het licht overheerst en dat het verhaal nooit vergeten mag worden. Het is een eerbetoon aan hun moeders."

22 / 28

Bij de Goede Herderkerk luiden ze zaterdag de noodklok voor het klimaat. Foto: Geertje de Vries

Vrijdag 30 november

Taalcafé Eemnes

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes Eemnes

De plek waar mensen die Nederlands willen leren elkaar de kans krijgen vrijwilligers te ontmoeten die hen willen helpen om onze taal te leren spreken.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis-Laren. www.pchelpdeskbel.nl.

Geef-en-neemtafel Brinkhuis

10.00 uur | Brinkhuis Laren

U kunt spullen een tweede kans geven door iets mee te brengen en/of mee te nemen van de tafel.

Taalcafé Huizen

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Dansen

15.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

In een ongedwongen en gezellige sfeer worden je de passen aangeleerd van diverse dansen zoals tango, jive, rumba etc.

Borreluurtje met je Buurtje(s)

16.00 uur | De Malbak Blaricum

Wijkbewoners van de Bijvanck zijn van harte welkom voor ontmoeting en een praatje tijdens het buurtborreluurtje.

Fighting Girls

17.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Voor meiden 11 - 16 jaar! Deelname: gratis. Info: 06-15276036.

Schaken

19.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Elke vrijdag kunnen kinderen leren schaken van 19.00 tot 20.00 uur. Daarna competitie gevorderden van 20.00 tot 22.00 uur. Aanmelden: info@schaakvereniginghuizen.nl.

Theatertour zangeres Do

20.15 uur | Theater De Boerderij Huizen

Het prachtige Nederlandstalige album 'Momentum', zangeres Do en twee fantastische muzikanten: hét recept voor een bijzondere, muzikale theateravond.

Zaterdag 1 december

Repair Café Laren

10.00 uur | Vivium Johanneshove Laren

Reparatie van huishoudelijke apparatuur en kleding in het Repair Café te Laren

Noodklok voor het klimaat

11.58 uur | De Goede Herderkerk Huizen

Aan de vooravond van de klimaattop gaan we in Nederland op 1 december met z'n allen de noodklok luiden om zo een sterk signaal af te geven aan de politici die naar Polen gaan. Het is 2 voor 12 voor het klimaat.

Groet en ontmoet Mark Verhees

12.00 uur | Bruna Centrum Huizen

Mark Verhees, bekend van zijn boek 'De Vibe' komt naar de Bruna. Ook voor positieve agenda's en kalenders.

Zondag 2 december

Papageno Koffieconcert

11.30 uur | Papageno Huis Laren

Entree € 6,50. Tickets kunt u, tot de zaterdag voor het concert 12.00 uur boeken via de link naast de datum op www.papageno.nl.

Ineke's inloop

13.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Wilt u meer informatie, bel dan met Ineke Hilgersom 035 - 656 6653, of mail ien.hilgersom@gmail.com.

Weer tijd voor jou!

14.00 uur | Centrum voor Bloei & Ontwikkeling Huizen

Tarotlegging, Healing, Shiatsu Massage, Human Design, Loopbaanvragen, Acces Bars behandeling, Wellness en Reading. Per consult slechts € 10,-. Entree € 2,- incl. onbeperkt koffie/thee. Info: 06-209 7717, Gabi Lodewijk, www.bellywork.nl. Studio de Godin.

Zondagsoos

14.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Iedere zondagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur staan de koffie en thee voor u klaar.

Wijnproeverij

15.00 uur | Restaurant Aan de Kade Huizen

Kom onze verrassende Italiaanse wijnen proeven. Meld je snel aan via info@tastemorewine.com. De toegang is gratis.

Literaire muziekvoorstelling

15.00 uur | Singer Laren

Thomas Verbogt en Beatrice van der Poel brengen een hartverwarmende collage van prachtige weemoedige liedjes en komische verhalen, als altijd, over tintelend verlangen en alledaagse waanzin.

Maandag 3 december

Geef-en-neemsnuffelkast

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Tweedehandsbaby/kinderkleding in de maten 50 tot ongeveer maat 152 tegen kleine prijzen.

Rummicub en scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

Bodyflex voor vrouwen

13.00 uur | Muziekcentrum Schering & Inslag Laren

Deze les wordt gegeven door Emma Akopva en duurt 1 uur. Kom op tijd, neem matje of handdoek mee en trek makkelijke kleding aan. Kosten zijn 1 euro.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas Huizen

Kringloopwinkel Stichting Servitas. Poolvos 2 te Huizen. Geopend op maandag- en dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur.

Lezing door Leo Janssen

14.00 uur | Brinkhuis Laren

Culturele middag 55-plussers. 'Wie is wie' in de Larense kalender over spraakmakende figuren in het Larense dorpsleven.

Dinsdag 4 december

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Lekker in de natuur werken op dinsdag, woensdag of donderdag. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3, hoek Crailoseweg.

Verwenmoment

10.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Wat denk je van een voetmassage, je nagels laten verzorgen, je haar knippen of de manicure haar gang laten gaan. We zijn elke dinsdag aanwezig.

Computerhelpdesk de Brassershoeve

10.00 uur | Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de Computerhelpdesk op dinsdag of donderdag waar ervaren deskundige vrijwilligers tussen 10.00 uur en 12.00 uur klaar staan om u te helpen. Meer informatie: www.debrassershoeve.nl.

Warme/koude lunch

12.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Een warme/koude lunch in brasserie De KoffieKom. Het is een inlooplunch dus je hoeft niet te reserveren. Je bijdrage is € 1,50 of meer.

Scrabble

13.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Informatie en/of aanmelden: Kees Slooten en Ans de Swaaf, 035-525 18 97, 06-151 34 169, k.slooten@ziggo.nl.

Crea Club (7 - 12 jaar)

18.45 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Aanmelden kan bij Ronald de Winter, 035-5265642, ronald.dewinter@gmail.com. Kosten € 10,- per maand.

Basiscursus Mindfulness (MBSR)

19.30 uur | Bewustzijnscentrum Bala Huizen

Kun je vaak niet stoppen met rennen en vliegen? Met piekeren en malen? Volg een cursus mindfulness en leer stoppen en stilstaanbij wat je wilt en voelt; wat goed en gezond is voor jou.

Het Schrijfcafé

19.30 uur | Brinkhuis Laren

Een plezierige schrijfbijeenkomst voor iedereen die van schrijven houdt. € 12,50 per keer, aanmelden: www.schrijfcreaties.nl.

Woensdag 5 december

Senioren Plezier

9.30 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

De gastvrouwen Rita en Tineke ontvangen u graag met een kopje koffie of thee en een hartelijk gesprek.

Wandelen

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Al wandelend nieuwe indrukken opdoen, nieuwe ontdekkingen doen, een frisse blik op de eigen omgeving. Info: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Soosmiddag

13.00 uur | De Thomaskerk Huizen

U kunt er klaverjassen, sjoelen of rummikub spelen of gezellig een praatje maken onder het genot van een kopje koffie met een koekje.

Voorleesmiddag

14.00 uur | De Malbak Blaricum

Kinderen v.a. 4 jaar kunnen komen luisteren naar de mooiste voorleesverhalen. De toegang is gratis. Voor meer info: 035-7504149.

Donderdag 6 december

Gezellige ochtend

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Na het boodschappen doen of gewoon even een wandeling maken en dan binnen lopen in het wijkcentrum voor een kopje koffie.

Inloopochtend Seniorweb

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

Op ons inloopspreekuur op donderdagochtend bent u van harte welkom. Hier zijn geen kosten aan verboden. Onze ruimte is voorzien van Windows laptops.

Digitale inloop en electronicswerkgroep

10.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

Een telefoon tablet of laptop blijft voor veel mensen een moeilijk ding. Wij gaan u daarbij helpen en met de electrowerkgroep wordt u geleerd hoe dat werkt.

Brei/haakcafé

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Neem vooral uw eigen materiaal mee, toegang is gratis. Voor informatie: Nelly Bleijenberg, blei2707@planet of 06-30801299.

Koffieochtend senioren Brinkhuis

10.30 uur | Brinkhuis Laren

De gastvrouwen staan klaar om u een gezellige ochtend te bezorgen.

Seniorencafé

10.30 uur | Insolar Huizen

Zoals gewoonlijk op iedere donderdag is er in Insolar naar het voorbeeld van het succes in Bussum een Seniorencafé. U komt toch ook?

Taalcafé Laren

10.30 uur | Het Muziekcentrum Schering en Inslag Laren

Het Taalcafé in Laren is een ontmoetingsplaats en oefenplaats voor anderstaligen. Samen met vrijwilligers wordt het Nederlands geoefend

Sinterklaasbingo

14.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

De sinterklaasbingo begint om 14.30 uur en de kosten bedragen € 6,- p.p. Daarvoor speelt u 6 x 3 rondes. Ook krijgt u een kopje koffie/thee en een hapje en drankje in de pauze.

Theaterroute Huizen 2019 'In de ban van de kaasmakers'

Pilot met speciale kindertheaterroute

De Kaasmaker staat in 2019 centraal als de Theaterroute Huizen voor de derde keer wordt gehouden. Geschiedenis wordt tot leven gewekt.

De Kaasmaker staat centraal tijdens de Theaterroute Huizen in 2019. Foto: Ellen Cornegoor Fotografie

HUIZEN Theaterroute Huizen wordt ook in 2019 gehouden. Het thema is dan 'In de ban van de kaasmakers'. Kaarten voor de nieuwe editie zijn voor dinsdag, woensdag en donderdag nog te koop. De rest is al uitverkocht.

De eerste twee edities van de Theaterroute, in 2017 en 2018, waren een groot succes. Alle kaarten waren in een mum van tijd uitverkocht en de reacties van pers en publiek waren juichend. Bezoekers konden genieten van negen intieme verwonderende en wervelende voorstellingen op prachtige historische en soms onverwachte locaties in het hart van het pittoreske Huizen. Tientallen zangers, dansers, theatermakers en vertellers zorgden voor een onvergetelijke belevenis.

Druk

Museum gesloten tijdens theaterroute in verband met voorstellingen

Ook deze keer gaat Johan Verheij met alle betrokkenen weer zijn best doen om de prestaties van vorige jaren te overtreffen. "Dit jaar hebben we tien voorstellingen en spelen we vijf dagen." Hij bekent dat hij vorig jaar best de druk voelde om er na een succesvolle keer weer een mooi evenement van te maken. "Nu voel ik me vrijer en is die druk weggevallen." Die druk heeft er wellicht mee te maken dat toen hij zijn idee voor een theaterroute opperde bijna iedereen zei dat dit niet ging werken. "Nu komen de mensen zelfs naar me toe met een verhaal of met de vraag of zij mee mogen doen."

Huizer thema

Elke theaterroute licht een typisch Huizer thema uit. Na het melkmeisje en de visser staat dit jaar de kaasmaker in de schijnwerpers. De titel van de editie 2019 is dan ook: 'In de ban van de Kaasmakers'. "Ik heb naast theater maken nog een hele grote hobby en dat is geschiedenis. Huizen is zo rijk aan verhalen uit het verleden. In de theaterroute kunnen wij deze heel mooi verbeelden." Op dit moment is Johan de laatste hand aan het leggen aan het evenement.
Een locatie die al twee jaar het decor vormt voor een voorstelling is het Huizer Museum. Dit jaar is de samenwerking bestendigd en zelfs uitgebreid. "Directeur Nienke de Wit heeft toegezegd dat het museum van 26 tot en met 30 maart geheel in dienst zal staan van de Theaterroute, oftewel gesloten voor reguliere bezoekers." Daar staat tegenover dat Johan speciaal voor het museum twee voorstellingen maakt die tegelijkertijd in het museum gespeeld gaan worden.

Kindertheaterroute

Nieuw dit jaar is ook een pilot voor een kindertheaterroute. "We halen er vier voorstellingen uit die door leerlingen van de Maria Montessorischool onder schooltijd bezocht worden. Als het een succes wordt, kunnen we dit het jaar daarop ook aan andere scholen aanbieden." Daarnaast wil Johan ook kijken of hij iets kan spelen met jongeren. "Jongeren kunnen zich ook eenzaam voelen en hiermee kan ik daar iets tegen doen."

De route vindt plaats op 26, 27, 28, 29 en 30 maart. Zie voor kaarten eindeloostheaterwerk.nl.

Positivo Mark Verhees komt signeren

HUIZEN Mark Verhees van het platform Voor Positiviteit! en auteur van 'De Vibe' komt zaterdag 1 december van 12.00 tot 14.00 uur boeken signeren bij Bruna aan de Kerkstraat.

Mark heeft ook zijn positieve spreuken verwerkt in twee scheurkalenders, waarvan een speciaal voor de zorg. Daarnaast zijn deze in een agenda verwerkt.

Voor Positiviteit

Met zijn site Voor Positiviteit wil Mark positiviteit de wereld in sturen. "Positieve spreuken, gedichten, verhalen, ervaringen, et cetera. Ik wil positiviteit toevoegen aan iedere dag. Ik kies ervoor om alles vrij te delen. Iedereen kan informatie van deze site zonder toestemming gebruiken. Ik juich dit zelfs toe. Publiceer het. Schrijf erover. Zing het. Dans erop. Het gaat om de boodschap. Mijn kennis over positieve psychologie en het op een persoonlijke wijze kunnen delen maakt mij uniek. Ik ben expert in positiever denken, leven, werken."

Via Twitter, Facebook, zijn website en e-mails bereikt hij dagelijks ruim 600.000 mensen.

Leesgroep filosofie

HUIZEN Liefhebbers kunnen nog terecht bij de leesgroep filosofie in Huizen. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

De groep kiest uit de literatuurlijst van de landelijke organisatie Senia en komt 1 x in de 6 à 7 weken bij elkaar op woensdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur. Meer informatie is verkrijgbaar bij de contactpersoon, Ina van Vliet, via e-mail inavli@planet.nl.
Meer informatie is ook te vinden bij senia.nl onder het kopje 'Hoe werkt het?'.

Kerstmarkt Voor Anker

HUIZEN Voor Anker aan het Oranje Nassauplein 100 houdt 12 december van 14.00 tot 16.45 uur een kerstmarkt.

Er zijn 17 verschillende stands met onder andere mooi verlichte kerststukjes, kaarsen, bloemsierkunst, voor Albanië, Israël producten, aloë veraproducten, sieraden, kerstkaarten, kunst en schoenen en meer. Ook zijn er weer poffertjes verkrijgbaar.