Nieuwsblad voor Huizen

5 juli 2018

Nieuwsblad voor Huizen 5 juli 2018


Aanvraag supermarkt BNI-terrein

HUIZEN WP Retail Development & Management B.V. heeft de gemeenteraad gevraagd een supermarkt 2.0 mogelijk te maken op het BNI-terrein aan de Havenstraat. Dit gaat tegen de wens van de huidige coalitie in, die in het coalitieprogramma laat weten geen medewerking te verlenen aan het mogelijk maken van een extra winkelcentrum en/of invulling met detailhandel.

De aanvraag om de bestemming voor een supermarkt met diverse extra voorzieningen, waaronder ook culturele, mogelijk te maken, is terug te vinden bij de ingekomen stukken B van de raadsvergadering van vanavond. Dit is de categorie waarbij pre-advies gevraagd wordt aan het college. Het kan zijn dat de gemeenteraad vanavond besluit om anders om te gaan met deze brief.

Aantrekkelijke verbinding

Het stuk grond aan de Havenstraat wil de gemeente graag op zo'n manier invulle dat er een aantrekkelijke verbinding wordt gevormd tussen de haven en het Oude Dorp. In oktober vorig jaar was er daarom ook een raadspodium waarbij iedereen met plannen kon komen voor een invulling van het gebied. Gert-Jan Veldkamp van WP Retail Invest liet toen al weten ambitieuze plannen te hebben voor dit stuk terrein, die in een ideale wereld in 2019 gerealiseerd konden worden. Met deze aanvraag is nu de eerste stap gezet.

3

Vaarkracht gaat ophaalbrug Aanloophaven bedienen

HUIZEN De bediening van de ophaalbrug over de Aanloophaven wordt voor het resterende deel van 2018 opgedragen aan de Stichting Vaarkracht. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag besloten. Jan Schra, die de brug al zo'n 30 jaar bediende, werd bedankt voor zijn diensten.

Begin dit jaar liep het spaak. Jan Schra bood als altijd zijn offerte aan, maar kreeg geen gehoor van de gemeente. De gemeente liet naar aanleiding van vragen hierover door de VVD weten dat zij Schra niet te pakken had gekregen. Ondertussen was de opdracht al aan de Stichting Vaarkracht gegund, maar dat werd teruggedraaid en Schra mocht de brug alsnog bedienen.

Voorwaarden

De gemeente stelde daaraan wel essentiële voorwaarden om de continuïteit van de brugbediening te kunnen waarborgen. Zo moest Schra van tevoren laten weten wie hem zou vervangen en er representatief uitzien. "Schra heeft tot twee keer toe laten weten niet akkoord te gaan met deze voorwaarden. Reden voor het college om de opdracht te gunnen aan de partij die deze voorwaarden wel accepteert: de Stichting Vaarkracht. Aan deze stichting zijn omwonenden als vrijwilliger verbonden", aldus de gemeente in haar mededeling.

Kraakhelder

Wethouder Marlous Verbeek: "Onze voorwaarden zijn niet nieuw, gebruikelijk en kraakhelder. We doen daarin geen concessies. Het zijn redelijke voorwaarden die we van begin af aan hebben verbonden aan de brugbediening."
Het college zorgt er bovendien voor dat er dit najaar een goed programma van eisen ligt, op basis waarvan een tender wordt uitgeschreven voor de brugbediening. Op basis daarvan kan voor het volgende seizoen een (meerjarige) oplossing worden gekozen voor de brugbediening.

Opbrengst Samenloop voor Hoop: € 125.517,34

Foto: Bob Awick

HUIZEN De Samenloop voor Hoop, inclusief kinderloop, in Huizen heeft in totaal een bedrag van € 125.517, 34 opgeleverd. Het geld is voor het KWF voor onderzoek naar kanker. In totaal 32 teams liepen 24 uur achter elkaar om geld in te zamelen. Ook was er een kinderloop van 24 minuten, die € 3.079,21 opleverde.

12/13

Buurtsportcoach

Foto: Bob Awick

Er zijn op dit moment zo'n 20 buurtsportcoaches actief die 32 sportieve projecten begeleiden. De komende weken laten we zien wat ze doen.

9

Helpen maakt happy!
Huizenvoorelkaar is de nieuwe verzamelplaats voor vrijwillige inzet en laat je in één oogopslag zien wat er in jouw buurt te doen is. Reageren op een van de onderstaande vragen? Kijk op Huizenvoorelkaar.nl en meld je aan. Je kunt direct een bericht sturen naar de contactpersoon. Kom je er niet uit? Bel dan voor een afspraak of kom binnenlopen.

Nieuw op Huizenvoorelkaar:
Hulpverlener bevolkingszorg
Het Rode Kruis zoekt mensen die hulpvaardig zijn, bereid zijn de handen uit de mouwen te steken en goed kunnen samenwerken. Je staat klaar voor mensen in noodsituaties en begeleidt hen naar een opvanglocatie. Jij bent het eerste aanspreekpunt en biedt een luisterend oor. Je werkt in teamverband en onder leiding van een teamleider. Je bent in het bezig van een EHBO-diploma of bent bereid deze te halen.

Geef jij gedreven statushouders de extra (taal)zet?
Voor een aantal gedreven statushouders is Versa Welzijn op zoek naar taalcoaches. De statushouders zijn zelf al hard aan het studeren om de Nederlandse taal te leren om vervolgens te gaan studeren of werken. Nederlands praten en schrijven gaat aardig, maar Nederlandse grammatica is best moeilijk. Wil jij ze helpen? Je bent ongeveer een paar uur per week bezig en je kunt zelf bepalen wanneer jullie afspreken.

Sportieve voorzitter bij de badminton
Ben jij een liefhebber van sport en draag je bij voorkeur de badmintonsport een warm hart toe? Als voorzitter ben je verantwoordelijk voor het leiden van de vereniging en de vergaderingen. Je coördineert en controleert waar nodig bij de verschillende bestuurstaken. Je vormt het bestuur samen met 4 andere leden. Per maand ben je gemiddeld 8 uur bezig met je taken. Je kunt goed organiseren en coördineren. Word jij het nieuwe gezicht van badmintonvereniging Huizen '96?

Chauffeurs voor de Rollybus
Je vervoert mensen die rolstoelgebonden zijn of door een beperking niet zelfstandig kunnen reizen. Je brengt hen van A naar B. Je start je dienst bij het kantoor in Laren en rijdt met de bus naar de cliënt. De Rollybus rijdt 7 dagen per week van 08.00 tot 22.00 uur. Je kunt zelf aangeven wanneer je beschikbaar bent en wanneer je ingeroosterd wilt worden. Je wordt ingewerkt door ervaren vrijwilligers en leert dan alles over het gebruik van de busjes.

Zondag 8 juli
Rooms-Katholieke Thomaskerk: 9.30 u. Eucharistieviering
Vrij-Katholieke Michaël and all Angels: 10.30 u. H.Mis (Engels); 19.30 u. H.Lof (Engels)
Hervormde Oude Kerk: 9.30 u. P.M. van 't Hof – Voorbereiding Heilig Avondmaal; 18.30 u. W. Poldervaart
Hervormde Nieuwe Kerk: 9.30 u. G.J. Mantel – Voorbereiding Heilig Avondmaal; 17.00 u. Geen dienst
Hervormde Zenderkerk: 9.30 u. G.J. Roest – Voorbereiding Heilig Avondmaal; 17.00 u. Geen dienst
Hervormde Meentkerk: 9.30 u. B.E. Weerd – Voorbereiding Heilig Avondmaal; 17.00 u. B.J. van der Graaf
Hervormde De Brug: 10.30 u. Evangelist R. Strengholt
Hersteld Hervormde Kerk 't Visnet: 9.30 u. Kand. T.A. Bakker; 18.30 u. H. Verheul
Vrije Hervormde Gemeente (in Chr. Geref. Kerk): 11.30 u. en 19.00 u. A. Kot
Protestantse Kruiskerk: 10.00 u. G.W. Oostermann
Protestantse Goede Herderkerk: 10.00 u. N. den Bok
Protestantse Oosterlichtkerk: 10.00 u. G.W. Morsink
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ichtuskerk: 9.30 u. R. ter Beek; 17.00 u. Geen dienst
Christelijke Gereformeerde Kerk: 9.30 u. Evangelist J. Bonhof; 17.00 u. P. Boonstra – Gezamenlijke dienst met de Geref. Kerk Vrijgem. Ichtuskerk
Christengemeente: 10.00 u. Simone van As
Pinkstergemeente: 10.00 u. Kerkdienst
Baptistengemeente (in aula Erfgooierscollege): 10.00 u. Kerkdienst
Thousand Hills (in gebouw Muziekvereniging Prinses Irene): 10.30 u. Kerkdienst
Moluks-Evangelische Pniëlkerk: 10.30 u. Kerkdienst
Vrijzinnigen Kerkje de Engel: 10.30 u. Geen dienst

Samenstelling A. Krijnen

Weerbericht

Aanhoudend droog, overwegend zonnig en vrij warm

Het Azorenhogedrukgebied handhaaft een uitloper boven de Britse eilanden en de Noordzee. Het hoog komt tijdelijk west van Ierland te liggen waardoor de luchtstroming draait van noordoost naar noord. Het wordt iets minder warm met zonneschijn en enkele wolkenvelden. In het weekend stijgt opnieuw de luchtdruk boven de Noordzee en is het opnieuw zonnig.

Vrijdag + het weekeinde

Voor vrijdag worden zonnige perioden verwacht met kans op enkele wolkenvelden. Het blijft droog. Bij een matige noordenwind wordt het 24 à 25 graden. Het weekeinde belooft opnieuw droog en meest zonnig te gaan verlopen. Er waait een iets aantrekkende noordelijke wind. De temperatuur in de middag schommelt rond de 23 à 24 graden. De nachten verlopen vrij koel met een minimum van 12 graden. Met de lage luchtvochtigheid voelt de warmte aangenaam.

Trend na het weekeinde

Het Atlantische hogedrukgebied houdt een uitloper richting het Noordzeegebied. De steeds nijpender wordende droogte houdt de komende week daardoor aan. Het is meest vrij zonnig. In de loop van de week ligt de maximumtemperatuur weer tussen de 25 en 30 graden.

Weetje

Juni 2018 was recorddroog met minder dan 10 mm neerslag in onze regio tegen 65 mm normaal. Tussen 11 en 25 juni was er vaak ook bewolking. Dankzij de zeer zonnige laatste week kwam het aantal zonuren met 205 uur nog iets boven normaal (195 uur) uit. Juni staat op de zesde plaats van warmste junimaanden. Juni 2017 staat overigens op de eerste plaats.

Foto: Ab Walet

Keihard is het, die natuur. Het is eten en gegeten worden. Erop of eronder. In dit geval zit de mooie waterjuffer erop, het vleesetende plantje eronder. Het arme beestje heeft de verkeerde zitplaats gekozen. De druppels aan de blaadjes van de zonnedauw bevatten een kleverige substantie die insecten lokt. Maar waarvan ze ook niet meer los van kunnen komen. De gevangen prooi wordt daarna letterlijk leeggezogen!

Afscheidsreceptie dirigent jeugdkoor Jong Holland

HUIZEN David Niemeijer neemt dinsdag 10 juli afscheid als dirigent van chr. kinder- en jeugdkoor Jong Holland.

David is 7,5 jaar dirigent van Jong Holland geweest. Met hem als dirigent heeft het koor vele mooie optredens en concerten mogen verzorgen. Ook zijn ze nog steeds regelmatig op televisie te zien in het EO-programma 'Nederland Zingt'. "David dirigeerde het koor op een enthousiaste manier en de kinderen waren dol op 'meester David'. Helaas moet er nu afscheid genomen worden omdat David een nieuwe uitdaging aangaat met een jongerenkoor in Hilversum."

Afscheidsreceptie

Dinsdag 10 juli is er van 19.15 tot 20.00 uur in de Zenderkerk een afscheidsreceptie waarbij iedereen van harte welkom is om afscheid te nemen.

'Supermarkt/foodhal maakt andere functies mogelijk'

BNI positief en optimistisch over overeenkomst met marktpartij

Een supermarkt met foodhal zou de financiële drager kunnen zijn om het gebied aan de Havenstraat aantrekkelijker te maken.

De plek aan de Havenstraat waar het om gaat. Foto: Bob Awick

HUIZEN WP Retail Invest (WPRI) liet al in oktober tijdens het raadspodium weten een mogelijkheid te zien om een supermarkt met een soort foodhal te kunnen realiseren op het BNI-terrein aan de Havenstraat. Het zou een financiële drager kunnen zijn van andere functies op het terrein, zoals een museum. Hoewel detailhandel niet gewenst is, wil het bedrijf zijn plan graag doorzetten en heeft de gemeente nu gevraagd de bestemming van de grond aan te passen en het plan mogelijk te maken.

BNI, eigenaar van de grond waar het om gaat, wil de door de gemeente gewenste ontwikkelingen om van de Havenstraat een aantrekkelijke verbinding te maken tussen haven en Oude Dorp mogelijk maken, maar heeft wel een bepaald bedrag nodig. Het bedrijf heeft immers twee productielijnen moeten verplaatsen en moet de grond saneren. Dit zou alleen mogelijk zijn als de grond door een marktpartij als WPRI aangekocht wordt.

Samenwerking

Een schetsontwerp van de plannen. Impressie: Vocus architecten

'In het nieuwe plan staat behoud van de identiteit van de plek voorop'

"Om die reden heeft BNI de samenwerking gezocht met een marktpartij die een meer multifunctioneel plan wil ontwikkelen en realiseren met een commerciële trekker (in de foodretail) in de kern. Het stemt BNI positief en optimistisch dat er met investeerder/ontwikkelaar WP Retail Invest (WPRI) een overeenkomst tot stand is gekomen over de beoogde grondverkoop en herontwikkeling", staat er in documenten te lezen die bij de brief gevoegd zijn en BNI komt dan financieel goed weg. "Op de locatie kan een uitgebalanceerde en aantrekkelijk mix van commerciële en niet-commerciële functies worden gerealiseerd, waaronder culturele functies zoals bijvoorbeeld het Huizer Museum met een rendabele vastgoedexploitatie. Belangrijke nog te vervullen randvoorwaarde is dat het project door de gemeente planologisch wordt mogelijk gemaakt. Met het nu voorliggende planboek wordt daartoe de procedure ingezet."
Bij de stukken is ook een uitgebreid onderzoek gevoegd dat betoogt dat er meer dan voldoende ruimte is om 2.000 vierkante meter aan winkelvloeroppervlakte toe te voegen in Huizen, en zelfs meer.

Industrieel verleden

"De industriële panden op de locatie herbergen een rijk industrieel verleden. Jarenlang heeft BNI in deze panden vloer- en wandbekledingen geproduceerd die over de hele wereld werden verkocht. Aan de buitenkant en de binnenzijde van de panden is dit industriële verleden zichtbaar en voelbaar. In het nieuwe plan staat behoud van de identiteit van de plek voorop. Uitgangspunt is dat het industriële verleden van deze plek zichtbaar en voelbaar blijft. Met gevoel voor het verleden dient deze plek hergebruikt te worden, waardoor het rijke historische verleden altijd zichtbaar blijft. De historie van deze plek is een tastbare kwaliteit die in het plan opgenomen dient te worden. Alle toekomstige bezoekers en gebruikers zullen de historie van deze plek en daarmee de historie van Huizen moeten kunnen zien", betogen de aanvragers.

Transparant gebouw

Men wil de zogeheten romneyloodsen slopen zodat er vanaf de Havenstraat zicht komt op de fabriekshallen. "Rondom de Top-fabriek wordt een nieuw transparant gebouw voorzien waarin het bestaande gebouw zichtbaar blijft. In de fabriekshallen worden nieuwe delen toegevoegd die aan de buitenzijde zichtbaar worden en de fabriekshallen in hun historische waarde laten. De ontstane bebouwing biedt ruimte aan een Design Lab, een gedeelte voor food/retail, en een gedeelte voor cultuur, leisure en vermaak. Het Design Lab ligt op de plek van van de voormalige Top-fabriek en hiermee is een programmatische koppeling mogelijk aan BNI. Het gedeelte cultuur, leisure en vermaak ligt aan de zijde van de Krachtcentrale en aan het nieuwe plein, waardoor deze onderdelen elkaar kunnen versterken. Tussen het Design Lab, en cultuur/leisure/vermaak komt het gedeelte voor food/retail. Aan de Havenstraat op het deel van het voormalige BNI-terrein ontstaat een kwalitatief hoogwaardige nieuwe ruimte. In de sfeer van de historische bebouwing ontstaat een nieuwe plek voor ontmoeting, ontspanning, winkelen, werken, parkeren en groen. Als geheel een markant en belangrijk knooppunt in de verbinding tussen het centrum van Huizen en de haven van Huizen."

Probleem

Probleem voor de aanvrager is dat in het coalitieakkoord door VVD, CDA, D66 en PvdA is opgenomen dat de huidige bestemming uitgangspunt is en er geen medewerking wordt verleend aan het mogelijk maken van een extra winkelcentrum en/of invulling met detailhandel. Daarnaast wacht de raad ook nog op het rapport van Cushman & Wakefield, de partij die namens de gemeente het onderzoek uitvoert naar invullingen van het terrein, en of de gemeente eventueel de rol van regievoerder op zich kan of moet nemen. Wellicht wordt het plan van WPRI wel in de discussie meegenomen als de raad openstaat voor een gemixte functie met detailhandel. Dat moet in de komende tijd duidelijk worden.

Tennis-vereniging Huizen steunt De Bolder

HUIZEN Tennisvereniging Huizen ondersteunt met het Forms Broker Open Toernooi dat tot en met 8 juli wordt gehouden een bewonersinitiatief van De Bolder.

Het toernooi staat in het teken van het 40-jarig jubileum van T.V. Huizen, waardoor er dit jaar een extra feestelijk tintje aan zit. Daarnaast stelt het Forms Broker Open Toernooi de gehele opbrengst van het wokken op de feestavond beschikbaar aan het bewonersinitiatief voor een nieuw tuinhuis in de binnentuin bij verpleeghuis De Bolder. Eigenaar Wim Yen van Golden City zal die avond al de benodigde ingrediënten gratis aanleveren om dit doel ook te ondersteunen.

Sinds twee jaar beschikt verpleeghuis De Bolder over een prachtige binnentuin. Om ook bij wat minder mooi weer en met name in de winter gebruik te kunnen maken van deze tuin hebben de bewoners het initiatief opgevat om een tuinhuis te realiseren. Hiervoor zijn zij afhankelijk van giften en donaties. Het FBOT helpt dit mooie initiatief graag door een deel van de opbrengst van het toernooi af te staan voor het realiseren van een tuinhuis voor de bewoners van De Bolder.

Het tennispark aan de Bovenmaatweg 94 is gedurende het gehele toernooi open voor iedereen om te genieten van alle wedstrijden en de nevenactiviteit.

Petitie tegen koopzondagen 618 keer ondertekend

HUIZEN De petitie 'Stop 52 koopzondagen in Huizen' op petities.nl was woensdagmiddag ondertekend door 458 mensen. Daarnaast kreeg Rob Bource tot dinsdagavond nog eens 160 papieren handtekeningen. De tussenstand is daarmee 618 handtekeningen tegen de zondagopensteling.

De petitie werd ruim 1,5 week geleden gestart door Rob Bource om een tegengeluid te laten horen aan het voorstel om de winkels met ingang van 15 juli 's zondags van 12.00 tot 18.00 uur de gelegenheid te geven open te gaan. Over dat raadsvoorstel besluit de gemeenteraad vanavond, donderdag 5 juli.

Ontwikkeling woningbouw 2e fase Oude Haven kan van start

De ondertekening van de contracten door Coen Hagendoorn, Roland Boom en Bertran Slokker.

HUIZEN De ontwikkeling van de tweede fase van woningbouw aan de Oude Haven kan van start. De grond voor de 23 te bouwen woningen aan de IJsselmeerstraat is woensdagmiddag overgedragen.

'Het geeft een goed gevoel dat we
nu verder kunnen'

In 2003 zijn met VOF Ontwikkeling Oude Haven afspraken gemaakt over de ontwikkeling van de Oude Haven, voor zowel de eerste als de tweede fase. Dit ging over grond die eigendom was van de gemeente en waarop de woningen aan de IJsselmeerstraat gebouwd gaan worden. De koop- en realiseringsovereenkomst die nu getekend is, maakt de verdere ontwikkeling van deze tweede fase mogelijk.
"Wij zijn blij dat we nu de gelegenheid krijgen dit project in de haven een vervolg te geven. We hebben lang moeten wachten op de goede omstandigheden en het geeft een goed gevoel dat we nu verder kunnen", zei Bertran Slokker, die samen met Coen Hagedoorn namens VOF Ontwikkeling Oude Haven de stukken ondertekende.
De koopwoningen zijn ontworpen door architect Hans Been, die ook het eerste deel rijtjeswoningen aan de IJsselmeerstraat heeft ontworpen. De prijs zal waarschijnlijk in het middensegment komen te liggen. Verwacht wordt dat de verkoop van de woningen begin volgend jaar start en de bouw rond de zomer van 2019.
Rond dezelfde tijd worden de plannen verder uitgewerkt voor 12 rijwoningen op het braakliggende stuk land naast de Haven van Huizen. Dit stuk maakt nog deel uit van de eerste fase van het project. Deze woningen worden ontworpen door Attika architecten, die ook tekende voor de appartementen aan de haven. Alle woningen worden aardgasvrij gebouwd.
Wie interesse heeft in de woningen kan mailen naar info@slokkervastgoed.com en krijgt te zijner tijd meer informatie.

Silvia van Beusekom

Vrijwilliger op het kantoor van Vrijwilligerscentrale Huizenvoorelkaar, 44 jaar, sinds 1997 in Huizen

Bergh-Fotografie

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben trouwambtenaar voor de gemeente Huizen."

Hoe ben je terechtgekomen bij de vrijwilligerscentrale?
"In 2015 heb ik mijn baan opgezegd voor een carrièreswitch en wilde daarnaast heel graag iets voor anderen doen."

Wat doe je daar precies?
"Mijn werkzaamheden bestaan uit het ondersteunen van projectklussen, zoals nu het Maatschappelijk Diner."

Wat vind je het leukst aan je vrijwilligerswerk hier?
"De collega's op kantoor maken het vrijwilligerswerk iedere week tot een feestje en het is heel dankbaar werk."

Met wie zou je eens een gesprek willen (dood of levend)?
"Mijn moeder zou ik nog graag eens spreken, zij is helaas 12 jaar geleden overleden."

Waar maak je je zorgen om?
"Eigenlijk maak ik me niet zoveel zorgen."

Wat is je favoriete plek in Huizen?
"Het plein in het Oude Dorp vind ik een gezellige plek, vooral als er markt is of met mooi weer op het terras."

Huizen mist nog ...?
"Een McDonald's en een treinstation."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De zondagopening van winkels."

Welk groot evenement zou naar Huizen moeten komen?
"Jaarlijks organiseer ik een woonkamerfestival in Gooise Meren, dat zou in Huizen ook succesvol zijn."

Winter- of zomervakantie?
"Op wintersport! Door de sneeuw en de sfeer."

Wat zou je nooit (meer) doen?
"Ik zou nooit bungeejumpen, lijkt me heel eng."

Veiligheids-kraam bij Sijsjesberg

HUIZEN De veiligheidskraam staat zaterdag 7 juli van 10.30 tot 13.30 uur bij zwembad Sijsjesberg. Dit is een mobiele informatiekraam over veiligheid.

Bij de veiligheidskraam krijgen inwoners van Huizen tips en informatie over het beveiligen van hun woning.

Veiligheidsscan

Bezoekers kunnen ook een gratis veiligheidsscan aanvragen.

Aanwezig bij de kraam zijn de wijkagent, de gemeente, informateur van het politiekeurmerk veilig wonen, de boa's en de Buurt Preventie Vereniging (BVP).

Boekenverkoop bibliotheek

HUIZEN Bibliotheek Huizen aan het Plein 2000 houdt van 11 juli tot en met 16 juli een boekenverkoop.

"Op deze manier wordt ruimte in de collectie gemaakt om klanten een actueel en aantrekkelijk aanbod te kunnen blijven bieden. Er kan gekozen worden uit een voorraad romans en jeugdboeken", laat de bibliotheek weten. "Iedereen is welkom, ook niet-leden."

Aanwinstenmail

Om op de hoogte te blijven van de aanwinsten in de collectie is er een gratis abonnement op de aanwinstenmail.

Wie meer wil weten kan terecht op de site van de bibliotheek: www.bibliotheekhlb.nl. Hier staan ook de actuele openingstijden van de bibliotheek.

Buurtsportcoaches overal actief

Voor iedereen die bewegen wil, proberen zij iets te organiseren

Er zijn op dit moment zo'n 20 buurtsportcoaches actief die 32 sportieve projecten begeleiden. De komende weken laten we zien wat ze doen om Huizen in beweging te krijgen.

Frank Wolfs (links) en Rubin Vos zijn de trekkers van het project buurtsportcoaches. Foto: Bob Awick

HUIZEN De buurtsportcoaches zijn overal in Huizen te vinden bij sportieve activiteiten. Van kleutergym tot ouderenactiviteiten, in de buurt en op het strand, in het winkelcentrum en op het schoolplein. Ze zijn herkenbaar door hun blauwe shirtjes. Voor iedereen voor wie bewegen belangrijk is en die bewegen wil, proberen zij iets te organiseren. Zij doen alles om Huizen in beweging te krijgen en daardoor ook gezond te houden. Inmiddels zetten zij elke week zo'n 3.500 inwoners in beweging. De komende weken belichten we diverse activiteiten waar buurtsportcoaches bij betrokken zijn. Vandaag beginnen we eerst met een verhaal over het hoe en waarom van de buurtsportcoach.

Het begon allemaal in 2015 toen de gemeente een oproep deed voor ideeën. De raadzaal zat vol en vervolgens zijn met 27 mensen gesprekken gevoerd om te kijken of hun ideeën konden worden uitgevoerd. Er was geld voor 6,4 fulltimebuurtsportcoaches. Dat zou wel worden opgeknipt in een hele hoop kleine stukjes, zodat er veel projecten konden worden georganiseerd.

Buurtsportcoach

Inmiddels zijn er 25 buurtsportcoaches actief met 32 projecten

Rubin Vos en Frank Wolfs, nu de belangrijke trekkers van het project, zagen die oproep ook. Rubin heeft sportmanagement gestudeerd en werkte op dat moment als partner bij een uitzendbureau. Hij wilde graag weer wat met zijn passie om mensen in beweging te krijgen gaan doen en volgde een opleiding tot vitaliteitscoach. "Ik was al begonnen met bootcamps op het strand voor mensen uit de buurt", vertelt hij. Frank werkt als gymdocent en had net het programma 'Fit in 90 dagen' ontwikkeld en wilde naast zijn werk meer doen om jongeren fit en aan het bewegen te krijgen. Wat Rubin en Frank al deden, sloot naadloos aan op wat de gemeente graag wilde en zij werken nu een fiks aantal uur per week als buurtsportcoach.

Projecten

Eerst verbinding leggen, voordat je iets kunt bereiken met bewegen

Al snel bleek het project in Huizen aan te slaan. De gemeente vroeg aan het Rijk een aanvulling in geld, zodat er in totaal 9 fulltimebuurtsportcoaches ingezet konden worden. Inmiddels zijn er 25 buurtsportcoaches actief en zij verzorgen 32 projecten waarbij zij ervoor zorgen dat mensen verantwoord bewegen. Rubin en Frank kregen het er ook steeds drukker mee. Wie een buurtsportcoach inschakelt, betaalt maar 20 procent van de kosten. Het Rijk betaalt namelijk 40 procent, en de gemeente ook.

Verbinden

Doelstelling in 2015 was om mensen te verbinden door middel van de buurtsportcoaches en kwetsbare groepen actief en gezond te houden. Frank: "Je merkt dat je er nu na een aantal jaren pas aan toekomt om met die kwetsbare groepen aan de slag te gaan. Zoals bijvoorbeeld met senioren. Dat komt omdat je eerst de verbinding moet leggen voor je iets kunt bereiken met bewegen. Op scholen ging dat veel makkelijker, want daar was de verbinding er al." Toch was daar bij de directeuren aanvankelijk wel een aarzeling om mee te doen. "Ik heb ze verteld dat leren beter gaat als kinderen goed bewegen en heb ze filmpjes laten zien. Zeker in combinatie met les in gezonde voeding, gastlessen van sportclubs en een motorische screening heeft zo'n programma effect." Uiteindelijk kreeg hij daarmee 1.600 leerlingen op de been die nu regelmatig pleinsport doen en drie scholen zijn al een officiële 'gezonde school'.

Regie

Ook na school zijn er buurtsportcoaches actief. Rubin: "Bijvoorbeeld bij de instuif van Holleblok Sportief. Op maandag, woensdag en vrijdag na schooltijd kunnen leerlingen van de scholen hier als ze zin hebben lekker bewegen." Het zijn maar enkele projecten die ze benoemen om een indruk te geven waar de buurtsportcoaches bij betrokken zijn. Frank: "In het begin zag je dat iedere buurtsportcoach een beetje op zichzelf bezig was. Rubin en ik kwamen elkaar steeds vaker tegen en hielpen elkaar ook, bijvoorbeeld met mensen uit ons netwerk. Op een gegeven moment zagen we in dat het beter werkte om meer samen te werken. Je hoeft immers niet twee keer hetzelfde wiel uit te vinden. We trokken het organisatorische aspect van de buurtsportcoaches daarom naar ons toe. Om een project optimaal uit te voeren heb je immers regie nodig en moet je je zelf ook blijven ontwikkelen."

Ontwikkelen

Nu zijn Rubin en Frank de personen die met de gemeente praten over de voortgang. Rubin: "We stoppen er nu wel extra tijd in, waar geen budget voor is. We hopen dat dit in de toekomst wel gaat veranderen." Frank vult hem aan door te vertellen dat vrijwel alle buurtsportcoaches zzp'ers zijn. Kleine zelfstandigen. "Het zou mooi zijn als we in de toekomst echt in dienst kunnen zijn van een organisatie en er ook geld komt om nieuwe dingen te ontwikkelen." Rubin: Wij willen graag samen verder bouwen aan dit project en er nog een groter succes van maken."

Voorlopig zal het project wel verder kunnen. Voor de jaren 2019 tot en met 2021 staat er weer geld in de begroting van de gemeente. De gemeenteraad moet daar nog wel mee instemmen.

Komende weken laten we zien wat er onder andere concreet gedaan wordt door buurtsportcoaches. Wie al meer wil weten kan kijken op sportiefhuizen.nl.

Schapen GNR dood door loslopende hond

'Houd ze aan de lijn'

Een van de dode schapen. Foto: GNR

HUIZEN Een hond heeft vorige week maandag op de Tafelberg- en Blaricummerheide een lammetje van het Goois Natuurreservaat (GNR) doodgebeten. Als gevolg van stress zijn er daarna nog drie schapen en drie lammeren doodgegaan.

Het doodgebeten lammetje is door wandelaars op de heide aangetroffen. Volgens de dierenarts zijn de bijtwonden duidelijk afkomstig van een hond. Bloedanalyse van de andere dode schapen liet een verhoogde concentratie van stresshormoon in hun bloed zien, meldt het GNR.
Hoofd Veeverzorging van het Goois Natuurreservaat Johan Griffioen zegt hierover: "Dit is niet de eerste keer helaas. Wat er gebeurt is dat een loslopende hond, vaak uit het zicht van het baasje, tussen de schapen springt, z'n jachtinstinct volgend. Daarbij wordt een schaap soms gepakt en veroorzaakt het bij de andere schapen enorme stress door het onophoudend opjagen. Als gevolg van die stress kunnen schapen tot wel 48 uur daarna nog het loodje leggen."

Dramatische gebeurtenis

"Het is een dramatische gebeurtenis. Voor de schapen, voor het GNR, voor de bezoekers die het doodgebeten schaap aantroffen en ook voor mij persoonlijk. Je mag best weten dat op zo'n moment voor mij de wereld eventjes stilstaat. Je voelt je dan zo machteloos. Dit los je ook niet op met toezicht, dit gaat om het je bewust zijn van wat je hond doet achter je rug. Mensen hebben er vaak geen enkel idee van en het is ook vaak iets dat in een paar tellen gebeurd is."

Aan de lijn

Het GNR vraagt alle hondenbezitters met klem om in de natuurgebieden waar begrazing is hun hond aan de lijn te houden. "Wees je er als hondenbezitter van bewust dat honden jagers zijn en vaak hun instinct volgen, met alle gevolgen van dien."

Luuk kwalificeert zich voor WK

Luuk in actie op het EK.

HUIZEN Powerlifter Luuk de Ruiter heeft zich gekwalificeerd voor het WK.

De eigenaar van DeRuiterPT personal training, heeft afgelopen weekend tijdens de Europese kampioenschappen powerliften in Schwetzingen in Duitsland de zilveren medaille behaald in de klasse -100 kilogram.
Met zijn totaalscore van 637,5 kilogram, bestaande uit 232,5 kg bij het squatten, 145 kg bij het bankdrukken en 260 kg bij het deadliften, is hij gekwalificeerd voor het WK powerliften in Las Vegas volgend jaar september.

In zes maanden tijd won Luuk maar liefst het open Duitse kampioenschap, het Nederlands kampioenschap en werd hij tweede tijdens het Europees kampioenschap. Tijdens al deze wedstrijden wist hij bovendien elke keer zijn persoonlijke records te verbreken.

Luuk kijkt al uit naar het WK. "Ik heb in ieder geval genoeg tijd om me voor te bereiden. Ik hoop daar dan weer kilo's meer te kunnen tillen."

Sportieve integratie op strand

Stralend weer tijdens het Gastvrij Beachtvolleybaltoernooi. Foto: OutVit

HUIZEN Het Gastvrij Beachvolleybal Toernooi vond zondag plaats op het strand van de Zomerkade. De opzet van het toernooi was om de statushouders te laten integreren met de inwoners van Huizen.

Rubin Vos van OutVit Sportevents en buurtsportcoach, laat weten dat dit gelukt is. Het deelnemersveld bestond uit jeugd en volwassenen uit Eritrea en Nederland. "Er waren na een half uur niet eens scheidsrechters meer nodig, zo sportief ging het eraan toe. Ook na het toernooi gingen teams van verschillende achtergronden met elkaar nog wedstrijdjes spelen. Alleen het op tijd komen voor een sporttoernooi is nog wel een uitdaging voor onze nieuwe inwoners", lacht Rubin. "Sport is een fantastisch middel om te verbinden en elkaar te leren kennen. Vanuit het buurtsportcoachproject hebben we sinds begin dit jaar ook extra focus op de integratie van statushouders."

Optreden Massada hoogtepunt geslaagde Pasar Malam

Foto: Bob Awick

HUIZEN Het hoogtepunt van de geslaagde Pasar Malam in Winkelcentrum Oostermeent was zaterdagmiddag het optreden van de Molukse band Massada. Het plein in het winkelcentrum stond volgepakt met muziekliefhebbers die vanaf de eerste noot mee stonden te swingen met de muziek van de band uit Huizen. Het winkelcentrum wil volgend jaar weer een dergelijk evenement organiseren. Foto: Bob Awick

Zanger van Massada. Foto: Patricia Hugo Jacky Rave
Ook de danseressen van de dansgroep waren goed. Foto: Patricia Hugo Jacky Rave
Guitar men. Foto: Teun Huisman
Percussie. Foto: Teun Huisman
Johnny Manuhutu, zanger. Foto: Teun Huisman

Verkeersexamen

Foto: Bob Awick

HUIZEN Het was dinsdagochtend een komen en gaan van honderden jongeren uit groep 7 en 8 van tien Huizer basisscholen bij de Zenderkerk. Met opvallende hesjes lieten zij op de fiets hun vaardigheden in het verkeer zien. Foto: Bob Awick

Samenloop voor Hoop verbindt in strijd tegen kanker

De Samenloop voor Hoop werd afgelopen vrijdag en zaterdag gelopen op het terrein van s.v. Huizen. De 24-uurs wandelmarathon leverde uiteindelijk een bedrag van € 125.517,34 op voor onderzoek naar kanker. Na afloop kijkt de organisatie tevreden terug. Alles is gelopen zoals gepland en de opbrengst haalde de verwachte zes cijfers voor de komma. Na 24 uur buffelen, met soms dierbaren in gedachten, kwamen op sommige momenten ook de tranen.

De eerste ronde met voorop de burgemeester en eregasten en daarachter de deelnemers. Foto's: Bob Awick

HUIZEN Het startsein van de Samenloop voor Hoop in Huizen werd vrijdag gegeven door burgemeester Sicko Heldoorn. De eerste ronde liep hij mee, net als de eregasten. Deze eregasten strijden op dit moment tegen kanker of hebben deze al overwonnen. Voor hen was er een speciaal programma. Het gaat immers allemaal om hen en om kanker de wereld uit te helpen.

Een van hen is Mariëlle Jäger, hardlooptrainster bij de Gooise Atletiek Club in Hilversum. Ze zit in een rolstoel en zit midden in haar behandeling tegen botkanker. "Ik dacht eerst dat ik een liesblessure had. Op Goede Vrijdag kreeg ik het bericht dat het om botkanker ging. Voor mij dus een slechte vrijdag", vertelt ze. Ze is er van overtuigd dat ze de ziekte gaat overwinnen. "Ik ben positief ingesteld." Voor haar liep Ton de Groot (85) mee, herkenbaar aan het bord op zijn rug. "Ik loop maar 100 ronden mee, als ik het haal. De ronden zijn iets groter dan ik dacht. Ik loop vannacht niet mee, maar ik heb nog vier mensen van de club zo gek gekregen om wel mee te lopen." Uiteindelijk bleek hij aan het einde inderdaad zijn honderd ronden te hebben gelopen en veel geld in het laatje te hebben gebracht voor het broodnodige onderzoek naar kanker. De 32 teams liepen 24 uur hun rondjes, hielden diverse acties en verkochten op het terrein diensten of spullen voor dit goede doel.

Het meest memorabele moment was toch wel de kaarsenceremonie vrijdag om 23.00 uur, mooi geleid door Maartje van Weegen. Velen waren op dat moment in gedachten bij dierbaren met kanker of mensen die de strijd tegen deze ziekte al hadden verloren. Het licht werd gedimd en honderden kaarsen die onder andere een hart en het woord 'hoop' vormden verlichtten het parcours.

Ton liep mee voor Mariëlle, naast hem in de rolstoel.
Er was ook voor entertainment gezorgd.
De kaarsenceremonie was het meest memorabele moment.
Bij de kraampjes werd van alles gedaan om nog meer geld op te halen.

De opbrengst van de kantine kwam ook ten goede aan KWF en de kinderloop van 24 minuten bracht daarnaast € 3.079,21 op, waardoor uiteindelijk € 125.517,34 kon worden overhandigd. Linda van het KWF: "Onze droom is dat niemand meer hoeft te sterven aan kanker. Met dit bedrag is deze droom een stukje dichterbij gekomen."

Carel en Wil Bast 50 jaar getrouwd

Opa Jan-Willem Egberts kijkt toe vanaf eregalerij burgemeesters

Wil en Carel Bast bij het schilderij van burgemeester Jan-Willem Egberts. Foto: Bob Awick

HUIZEN Carel Bast en Wil van den Hooff waren 27 juni 50 jaar getrouwd. Normaal komt er dan een wethouder langs om het echtpaar te feliciteren. Bij dit echtpaar ging het anders. Schoondochters van het paar regelden dat wethouder Ronald Boom ze vorige week donderdag ontving op het gemeentehuis en wel in de kamer waar de portretten van burgemeesters hangen.

De opa van Carel Bast, Jan-Willem Egberts, is namelijk burgemeester geweest en kon op deze manier toezien op het gouden paar dat op dat moment namens de gemeente werd gefeliciteerd door de wethouder. "Ik heb geen bewuste herinneringen meer aan hem", vertelt Carel bij het portret van zijn grootvader. "Ik ben in 1941 geboren en hij is in 1946 overleden. Ik heb natuurlijk wel veel over hem gehoord. Hij is in 1926 burgemeester geworden en ging in 1938 op 65-jarige leeftijd met pensioen. Het was een rechtvaardig iemand die misstappen van een ander niet duldde. Hij zou Huizen op financieel gebied uit het slop hebben gehaald."

Familieaangelegenheid

Het is niet de eerste keer dat opa Egberts toekijkt bij een familieaangelegenheid. Toen Carels zus Ria trouwde, was opa er ook bij. Toen waren Carel en Wil getuigen. Het gouden paar was blij met de verrassing die de schoondochters hadden geregeld. "Normaal regel ik altijd alles, zoals het feest dat we zaterdag vieren", zegt Wil. "Zij hebben ons nu verrast."
Het paar leerde elkaar in Amersfoort kennen, vertelt Wil. "De ouders van Carel waren van Huizen naar Amersfoort getrokken. Op een feestje van een wederzijdse vriendin hebben we elkaar ontmoet. We kwamen elkaar daarna steeds tegen en dat heeft uiteindelijk tot een verloving geleid. Voordat we trouwden waren we twee jaar verloofd. Wij zijn vervolgens weer naar Huizen verhuisd."
Het paar heeft afgelopen zaterdag met de familie hun gouden bruiloft gevierd.

Lux Huizen: woningbouw op Lucent-terrein

Een impressie van hoe het project er straks uit zal zien.

HUIZEN Slokker gaat bouwen op het Lucent-terrein bij de Botterstraat en Baanbergenweg. In eerste instantie wordt gestart met 36 woningen. Later komen er nog eens 36 woningen bij. Het project heeft de naam 'Lux Huizen' gekregen.

De eerste fase van 36 woningen bestaat uit 20 koopwoningen vanaf € 350.000 euro en 16 vrijesectorhuurwoningen. De tweede fase zal uit 22 rijwoningen en 14 twee-onder-een-kapwoningen bestaan. Belangstellenden kunnen vanavond, donderdag 5 juli, van 19.00 tot 20.30 uur terecht op een inloopavond over de woningen in de 1e fase in restaurant de Haven van Huizen. De verkoop van de woningen loopt via Voorma en Walch Makelaars.

Aardgasvrij

Eerste grootschalig woningbouwproject dat aardgasvrij wordt

Het is het eerste grootschalige woningbouwproject in Huizen dat aardgasvrij wordt opgeleverd. Gonnie Weterings, ontwikkelingsmanager van Slokker Vastgoed: "Wij leggen de lat alleen nog iets hoger en de woningen worden praktisch nul volgens de eisen van 'Nul-op-de-meter'." De woningen krijgen warmte via een warmtepomp en zonnepanelen op het dak. Wethouder Bert Rebel van Duurzaamheid is blij dat Slokker dit initiatief heeft genomen. "Een dergelijke ambitie sluit naadloos aan bij het gemeentelijke beleid 'Huizen klimaatneutraal in 2050'. Je kunt heel veel op papier zetten, maar je moet het ook doen. We kunnen met dit project ervaringen opdoen en kennis delen. Eind 2017 is in de regio de energiestrategie vastgesteld en dit project is hier een prachtig voorbeeld van. Het is geen dode letter op papier."

Vooruitstrevend

Wethouder Roland Boom van Ruimtelijke Ordening: "Ik ben trots dat een Huizer bedrijf aan de slag gaat op dit stuk grond waaraan duidelijk nog iets moest gebeuren. Slokker is een vooruitstrevende ondernemer geweest door hier al gasloos bouwen te plannen."
Het project is ontworpen door Mulleners + Mulleners architecten. De tweeling achter dit bureau heeft veel ervaring met integraal ontwerpen van de bebouwde omgeving. Opmerkelijke kenmerken in dit project zijn de banden in het gevelbeeld en de diversiteit in raampartijen die is toegepast.
De woningen worden deels in de fabriek gemaakt. Dat proces zal ongeveer twee maanden duren. De bouw van de woningen kan - doordat delen kant-en-klaar worden aangeleverd - in drie maanden tijd plaatsvinden. In de planning staat dat de eerste woningen van het project medio 2019 worden opgeleverd.

Zondag is er een workshop 'Flitsen voor hobbyfotografen' bij de Gooische Fotoschool. Foto: Evert Doorn

Vrijdag 6 juli

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone: kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar!. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Geef-en-neemtafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

De geef-en-neemtafel wordt door vrijwilligers van Versa Welzijn georganiseerd.

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Ilya Gringolts (viool) en Polina Leschenko (piano)

17.00 uur | Dorpskerk Blaricum

Op avontuur door de tijd met deze twee wereldsterren!

Fasten Your Seatbelts!

21.00 uur | Dorpskerk Blaricum

De wereldberoemde en geniale violist en komiek Aleksey Igudesman komt met een danseres en slagwerkster naar Blaricum en 'he will rock you' dus 'Fasten Your Seatbelts' en enjoy de rit!

Zaterdag 7 juli

Repair Café

10.00 uur | Vivium Johanneshove Laren

Gratis reparatie van huishoudelijke apparaten, tuingereedschap en kleding in het Repair Café.

Geef-en-neemwinkel

10.00 uur | Wijkcentrum 't Vuronger Huizen

De geef-en-neemwinkel is elke eerste zaterdag van de maand geopend

Koninklijk Kinderconcert

13.00 uur | Dorpskerk Blaricum

De recente Prinses Christina Concours-winnaars Tim de Vries (viool) en Mischa van Tijn (piano) (beiden 17 jaar oud) geven een kort en lekker afwisselend kinderconcert en festivaldirecteur Peter Santa vraagt hen tussendoor het hemd van het lijf.

Zangdag met Philip Stopford

13.30 uur | Het Koorhuys Eemnes

Zangdag met Engelse topcomponist Philip Stopford bij Muziekcentrum Paul Snoek. Aanmelden via www.paulsnoek.nl.

Groet en ontmoet de thrillerschrijfster Linda Jansma

13.30 uur | Bruna Centrum Huizen

Ontmoet thrillerschrijster Linda Jansma. Haar nieuwe boek 'In naam van de vader' is het eerste deel van een spannend verhaal dat zich speelt zich af in 't Gooi.

Open dag Gooische Fotoschool

14.00 uur | Het Kunstkantoor Huizen

Nieuwe fotografiecursussen gaan in september weer van start.

Adrian Brendel (cello) en Noam Greenberg (piano)

17.00 uur | Dorpskerk Blaricum

Sinds Adrian Brendel de cellosonates van Beethoven met zijn beroemde vader Alfred op de plaat heeft gezet, achtervolgen ze hem waar hij ook gaat. Het zijn zijn trouwe metgezellen die na jaren rijping perfect 'op dronk' zijn.

Gypsy Night met Roby Lakatos & Band

21.00 uur | Dorpskerk Blaricum

Een onvervalste Gypsy Night met de beste zigeunerviolist ter wereld. Opzwepend, romantisch, lachen, huilen: alles komt vanavond voorbij. En natuurlijk een fabelachtige virtuoze techniek. Als u zijn 'linkerhandpizzicato' ziet weet u niet wat u hoort!

Zondag 8 juli

Workshop 'Flitsen voor hobbyfotografen'

10.00 uur | Het Kunstkantoor Huizen

Interactieve workshop. Hoe gebruik je een flitser op je camera of juist los naast je camera, hoe kun je een flitser gebruiken in combinatie met daglicht. Kosten € 75,- incl. lunch, max. 8 personen. Opgeven via info@degooischefotoschool.nl.

Papageno Koffieconcert

11.30 uur | Papageno Huis Laren

Iedere zondag van 11.30 tot 12.30 uur, entree € 6,50. Tickets kunt u, tot de zaterdag voor het concert 12.00 uur, boeken via de link naast de datum op www.papageno.nl. Menu: Papagenohuis-Activiteiten-Papageno Koffieconcerten.

Wonder Women Dance & Yoga Workshop

13.00 uur | Bewustzijnscentrum Bala Huizen

Verbind jezelf met je vrouwelijke natuur en laat je energie weer stromen tijdens Wonder Women Dans & Yoga Workshop.

Parijse salon met Elisso Bolkvadze (piano)

13.00 uur | Dorpskerk Blaricum

Elisso is weliswaar Georgische, maar leeft al weer jaren in Parijs en weet met haar Chopin-vertolkingen de sfeer zo kenmerkend voor de salons uit het eind van de 19e eeuw op te roepen. Deze UNESCOArtist For Peace is te omschrijven als een en al elegantie en temperament!

De Frans-Russische connectie

17.00 uur | Dorpskerk Blaricum

Dit concert van het Blaricum Music Festival 2018 brengt drie solisten samen in een zeer afwisselend programma. Franziska Hölscher (viool), Benedict Kloeckner (cello) en Anna Fedorova (piano) spelen om beurten met elkaar en ze eindigen samen met het heerlijke trio van Tchaikovsky.

Stiltemeditatie

20.00 uur | Bewustzijnscentrum Bala Huizen

We gaan voor de stilte vaak de stad uit, maar kan stilte ook hier en nu? Stadsverlichting wil inspireren tot rust te midden van overvolle agenda's en haast in ons dagelijks leven. We nodigen je uit om met volle aanwezigheid hier en nu stil te zijn en je hart te voelen, ook in de onrust.

The Sound of Stradivari

21.00 uur | Dorpskerk Blaricum

Tijdens dit unieke concert wordt door Koningin Elizabeth Wedstrijd-winnaar Yossif Ivanov op verschillende violen van Antonio Stradivari gespeeld en samen met expert Florian Leonhard wordt over het geheim van de meester gediscussieerd.

Maandag 9 juli

Geef-en-neemsnuffelkast

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Wijkcentrum Holleblok heeft een snuffelkast met tweedehandsbaby/kinderkleding in de maten 50 tot ongeveer maat 152 tegen kleine prijzen. Geopend: maandag van 9.30 tot 12.00 uur.

Optimalisatie check pc/laptop

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Is uw computer toe aan een opschoonbeurt of is deze erg langzaam? Kom naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis in Laren.

Rummikub en scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Van 10.30-11.30 uur gelegenheid om onderling gezellig ouderwets rummikub of scrabble te spelen. Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

Dinsdag 10 juli

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de Computerhelpdesk waar ervaren deskundige vrijwilligers tussen 10.00 uur en 12.00 uur klaar staan om u te helpen. Waterstraat 2. Meer informatie: www.debrassershoeve.nl of https://huizen.seniorweb.nl.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Elke dinsdag- en donderdagochtend kunt u boeken lenen bij de Malbak bibliotheek. Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen.

Weerbaarheid Senioren (55+)

11.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Deze lessen zijn gericht op enerzijds de zorg voor de eigen veiligheid en anderzijds op het vergroten van de eigen levensruimte, zowel voor vrouwen als mannen. Kosten € 2,-. Info: 06-15276036 of www.osorezu.nl/bsc.

Spelmiddag

13.30 uur | De Blaercom Blaricum

Gelegenheid om een gezellig bordspel te spelen, zoals dammen, mens-erger-je-niet, rummikub of scrabble. Sjoelen kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee! Info: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Free Dutch Lesson

19.30 uur | De Malbak Blaricum

Every Tuesday between 7.30-9.30 pm you are invited to our Dutch language lessons. You will learn more about the meaning of words and verbs. Level: speaking and understanding the Dutch language a bit. De Malbak, Wetering 122, Blaricum.

Woensdag 11 juli

Taalcafé

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Anderstaligen zijn elke woensdag van 10.30-12.00 uur welkom bij het Taalcafé. Hier kunt u uw Nederlands verbeteren door gesprekjes te voeren met anderen. Non Dutch speakers are welcome every Wednesday between 10.30-12.00 am. You can improve your Dutch while speaking with others.

Aanschuiflunch

12.30 uur | Brinkhuis Laren

Vindt u het leuk om een broodje buiten de deur te eten, maar alleen niet zo gezellig? Kosten: € 8,95 per persoon. Reserveren online op www.hartvanlaren.nl of telefonisch via 035-751 3991.

Donderdag 12 juli

Ontbijten

9.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Voor een gezellig en gezond ontbijt kunt u iedere donderdag terecht in wijkcentrum Holleblok. Ineke en Claudia heten u van harte welkom. Aanmelden is niet nodig. € 2,- per persoon.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Elke dinsdag- en donderdagochtend kunt u boeken lenen bij de Malbak bibliotheek. Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen.

Koersballen

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Koersbal lijkt op jeu de boule. Er is geen kracht voor nodig en het wordt binnen gespeeld. Do. van 10.00-12.00 uur. 035-5262902.

Koffieochtend

10.00 uur | De Blaercom Blaricum

Iedereen is welkom! Informatie en/of aanmelden: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Koffieochtend in Brinkhuis

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Op donderdagmorgen wordt er door de gastvrouwen koffie en thee geschonken in de bovenzaal van het Brinkhuis.

Taalcafé Laren

10.30 uur | Het Muziekcentrum Schering en Inslag Laren

Het Taalcafé in Laren is een ontmoetingsplaats en oefenplaats voor anderstaligen. Samen met vrijwilligers wordt het Nederlands geoefend.

Vrijwilliger gezocht / vrijwilliger worden

13.30 uur | De Malbak Blaricum

Loop binnen tijdens onze openingstijden of maak een afspraak voor een ander moment, voor info, bemiddeling, advies of scholing. Bel 035-750 4149.

Bingo

14.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

De bingo begint om 14.30 uur en de kosten bedragen € 5,50 p.p. Voor dit bedrag kunt u 6 x 3 rondes spelen. Ook krijgt u een kopje koffie/thee en een hapje en drankje in de pauze.

Fietstocht in spoor erfgooiers

HILVERSUM Het Fietsgilde rijdt woensdag 11 juli van 10.00 tot 16.00 uur de nieuwe tocht 'In het spoor van de erfgooiers'. Vertrek is vanaf de Kerkbrink in Hilversum bij Museum Hilversum. Kosten drie euro per persoon, lunch zelf meenemen. Zie fietsgilde.nl.

'Groen Gooi' in het Huizer Museum: engen

Oude akkers zijn nu vaak open plekken in het bos

De engen, geschilderd door William Henry Singer Jr..

HUIZEN De tentoonstelling 'Groen Gooi' in het Huizer Museum aan de Achterbaan 82 vertelt het verhaal van het Gooi langs de lat van negen landschappen. Wekelijks vertellen we in samenwerking met het museum iets meer over een van deze landschappen. Deze keer hebben we het over de engen, een naam voor de akkers die aan elkaar 'groeiden' in de bossen.

De eerste akkers werden vijfduizend jaar geleden uitgehakt in het oerbos. Mest was er nog niet; als de grond was uitgeput werd een nieuw akkertje gemaakt. Op het oude akkertje werd vee gehoed. Vaste akkers zijn er sinds duizend jaar. De mest kwam uit de potstal in de schaapskooi op de heide. Hoe groter de heide, hoe meer mest, hoe meer akkers. Daar is veel bos voor gekapt.

Engen

Door de import van graan werden de akkers na 1850 overbodig

Rond 1600 was het landschap erg open. Je kon vanaf de Tafelberg ver kijken en de botters op de Zuiderzee zien. De akkertjes groeiden uit tot grote aaneengesloten engen; aan de rand lagen de boerendorpen.
Door de import van Amerikaans graan werden de akkers na 1850 overbodig. Veel dorpsuitbreidingen zijn vanaf 1900 hoog en droog op de oude engen gebouwd. Dit historische landschap is daardoor bijna verdwenen en daarmee ook de akkernatuur zoals patrijs en geelgors. Oude akkers zijn nu vaak open plekken in het bos; ze zorgen voor afwisseling en doorzicht. Soms kun je er weer boekweit en korenbloemen zien, als herinnering, en een vlinderparadijsje.

Singer

William Henry Singer Jr. was een Amerikaanse kunstverzamelaar en kunstenaar, geboren in Pittsburgh. Hij begon als kunstenaar in de omgeving van Maine. Vervolgens ging hij naar Parijs en hoorde daar van het kunstenaarsdorp Laren. Samen met zijn vrouw vertrok hij naar Laren om er vervolgens een paar jaar te schilderen. Enthousiast liet het paar er een villa bouwen, 'De wilde zwanen', tegenwoordig de kern waar omheen museum en theater Singer zijn gebouwd. Singer Jr. stond bekend als een ietwat dromerige kunstenaar die veel in de natuur was. Dat is ook te zien in zijn werk 'Landschap in Laren' uit 1901, te zien in de tentoonstelling Groen Gooi. Ook het schilderij 'Herfstbos' geeft een mooie inkijk in zijn beleving van het landschap.

De negen landschappen die in de tentoonstelling aan bod komen zijn: de Zuiderzee, de heide, de oude bossen en de nieuwe bossen, de meenten, de akkers, het open water, de veenontginningen en de zanderijen. Schilderkunst, fotografie, muziek, films en erfgoedobjecten vertellen samen het verhaal van de verschillende landschappen. Er zijn ook bewegende beelden en liedjes gemaakt bij elk landschap. De tentoonstelling is onderdeel van het Erfgoedfestival Groen in Gooi & Vecht en is te zien tot en met 30 september.

Zie ook HuizerMuseum.nl.

Zomerbraderie in het Hart van Huizen

Archieffoto: Bob Awick

HUIZEN De zomerbraderie van het Hart van Huizen wordt vrijdag 6 juli van 10.00 tot 18.00 uur gehouden. Op het Oude Raadhuisplein en in de straten van het Oude Dorp staan meer dan vijftig kramen met allerlei waren, aanbiedingen en specialiteiten. Het belooft volgens de ondernemersvereniging een ouderwets gezellige markt te worden waar naar hartenlust kan worden geshopt.

Zomermarkt Voor Anker

HUIZEN Amaris Voor Anker aan het Oranje Nassauplein 100 houdt 11 juli van 14.00 tot 17.00 uur een zomermarkt.

De markt vindt plaats binnen in het zorgcentrum in de centrale hal en grote waaier.

Wat kunnen bezoekers verwachten: vijf verschillende smaken ijs van Sundaes, meer dan tien personen lopen in Huizer klederdracht rond, vele kramen gevuld met kunstwerken met een dikke knipoog naar verleden van Huizen, kleding, schoenen, het Albanië-comité en Israëlische producten.

Buiten kunnen zij genieten van oud-Hollandse poffertjes, gebakken naar traditioneel recept en op ambachtelijke wijze in een unieke Hollandse poffertjeskraam.

Schilderen met Jim Harris

HUIZEN Het Huizer Museum heeft in het kader van het Erfgoedfestival Groen in Gooi en Vecht diverse leuke activiteiten. Zaterdag 7 juli komt Jim Harris langs voor een workshop.

De workshop is voor kinderen van 8 jaar en ouder. Met kunstenaar Jim Harris gaan de deelnemers kunst maken met als inspiratiebron de natuur. De kosten zijn 7,50 euro, inclusief materiaal. De workshop start om 14.00 uur.

Aanmelden kan via receptie@huizermuseum.nl of via 035-525 0223.

E-books, e-readers en tablets

HUIZEN De bibliotheek in Huizen organiseert woensdag 11 juli van 19.30 tot 21.30 uur een presentatie over e-books, e-readers en tablets.

Met gemak kun je honderden boeken kwijt op een tablet, smartphone of e-reader. Hoe kom je daaraan en welk apparaat is geschikt? Tijdens de presentatie wordt met name ingegaan op de e-bookservice van de bibliotheek. In het tweede deel van de avond kunnen vragen worden gesteld.
Bezoekers wordt geadviseerd hun eigen laptop, e-reader, tablet of smartphone mee te nemen. De entree is vrij. Wel graag van tevoren aanmelden via 035-5257410, aan de balie of via www.bibliotheekhlb.nl.