Nieuwsblad voor Huizen

11 januari 2018

Nieuwsblad voor Huizen 11 januari 2018


Veel minder vuurwerkschade

Popkoor 'NJoy zingt op de achtergrond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Links de burgemeester en zijn vrouw. Foto: Bob Awick

HUIZEN Burgemeester Fons Hertog kijkt met een positief gevoel terug op de jaarwisseling. Dat meldde hij in zijn nieuwjaarstoespraak.

"Want ook dit jaar is de jaarwisseling weer rustig verlopen. De intensieve voorbereiding en samenwerking met politie, gemeentelijke boa's en ingehuurde toezichthouders, jongerenwerk en buurtcoaches van Versa Welzijn, winkeliers en bewoners heeft wederom weer geholpen. In Huizen waren dit jaar twee vuurwerkvrije zones: bij winkelcentrum Oostermeent en bij winkelcentrum en scholencomplex Holleblok. Bewoners en winkeliers meldden dat het rustig is geweest. Er waren geen noemenswaardige incidenten. Het exacte bedrag aan schade weten we nog niet. Wel weten we dat het bedrag ruim onder de 10.000 euro ligt. Ik hoop dat deze daling zich voortzet."
Daarbij deed hij een oproep aan de landelijke politiek om toch eens goed na te denken over wat voor maatregelen er mogelijk zijn om overal een rustige jaarwisseling te bewerkstelligen. "Dat laat ik verder wel aan Den Haag over, want dat is niet aan mij", ging hij verder.

De nieuwjaarsreceptie in nieuwe stijl leek deze tweede keer goed aan te slaan. Ruim 140 genodigden bezochten als 'special guests' de rondleidingen vooraf. Daarnaast waren de '17 van 2017' ook uitgenodigd: jongeren die in 2017 een bijzondere prestatie hebben geleverd.

3

Drie maanden voor rammen politievoertuig

Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

HUIZEN De man die in augustus vorig jaar bij een vluchtpoging na een controle op de Lijzij een politiewagen ramde met zijn auto heeft drie maanden gevangenisstraf gekregen.

Dit meldt de politie op haar Facebookpagina. "Verdachte heeft zich in de eerste plaats schuldig gemaakt aan vernieling van een tweetal auto's en angst teweeggebracht bij de verbalisanten die zich op dat moment in de auto bevonden. In de tweede plaats heeft verdachte zich met anderen schuldig gemaakt aan het voorbereiden van een woninginbraak. Naast financiële schade leiden dergelijke feiten tot grote overlast en gevoelens van onveiligheid in de samenleving."

Klimaatatlas

Foto: Bastiaan Miché

Welke gebieden zijn kwetsbaar voor wateroverlast en hitte? Dat onderzochten het waterschap en de gemeente bij de stresstest.

11

Helpen maakt happy!
Vrijwilligerscentrale Huizen heeft een nieuwe website: Huizenvoorelkaar. Dit is dé verzamelplaats voor vrijwillige inzet en laat je in één oogopslag zien wat er in jouw buurt te doen is. Reageren op een van de onderstaande vragen? Kijk op Huizenvoorelkaar.nl en meld je aan. Je kunt direct een bericht sturen naar de contactpersoon van de organisatie. Kom je er niet uit? Bel dan met de vrijwilligerscentrale of kom binnenlopen.

De nieuwste vragen op Huizenvoorelkaar:
Sfeermaker in de huiskamer bij Merem
Jij bent het aanspreekpunt in de huiskamer. Je zorgt voor een gezellige sfeer en maakt graag een praatje en zorgt voor koffie/thee. Bij mooi weer ga je buiten een blokje om op de locatie in Hilversum. Je kunt goed luisteren naar anderen, je goed inleven in de situatie van de patiënten en hebt daar geen eigen oordeel over. In verband met de patiëntengroep is roken en het dragen van sterke parfum niet toegestaan.

Vrijwilliger bij het GeheugenHuis
Je houdt van mensen en vindt het leuk om een aantal uur per week ouderen te begeleiden die alleen zijn en/of kampen met beginnende vergeetachtigheid. Het gaat hierbij om gezamenlijk koffie drinken, spelletjes doen, gesprekken voeren, creatief bezig zijn, fietsen, wandelen enzovoort. Het gaat met name om de vrijdag.

Kook(ster) bij de Westhove
Vind jij het leuk om samen naar wens te koken met cliënten van Philadelphia de Westhove? Iemand die het leuk vindt om voor onze cliënten te koken naar hun wensen. Denk aan heerlijke stamppotten, pasta's, macaroni of lasagne. Je bent geduldig, kunt goed overleggen en bent bijvoorbeeld 1x per week, twee weken of maand beschikbaar. Op de Westhove wonen 14 senioren met een beperking. Er zijn 2 huiskamers waar de cliënten elkaar kunnen ontmoeten.

Spelbegeleider bij Scouting Vasanta
Je begeleidt een opkomst bij een van de speltakken van de scouting op zaterdagmiddag. In het clubhuis en aangrenzende bos worden activiteiten met kinderen georganiseerd. Hutten bouwen, knutselen, levend stratego, alles is mogelijk. Je bereidt de opkomst samen voor met de andere vrijwilligers. Je leert veel nieuwe mensen kennen van jong tot oud, bent buiten in de natuur bezig en bezorgt jezelf en de kinderen een leuke en gezellige zaterdag. De opkomst is van 14.30 tot 17.00 uur.

Zondag 14 januari

Rooms-Katholieke Thomaskerk: 9.30 u. W. van Wegen
Vrij-Katholieke Michaël and all Angels: 10.30 u. H.Mis (Engels)

Hervormde Oude Kerk: 9.30 u. P.M. van 't Hof – Bevestiging ambtsdragers; 18.30 u. P.M. van 't Hof
Hervormde Nieuwe Kerk: 9.30 u. G.J. Codée; 17.00 u. Geen dienst
Hervormde Zenderkerk: 9.30 u. G.J. Roest; 17.00 u. Geen dienst
Hervormde Meentkerk: 9.30 u. P. Zeedijk; 17.00 u. I. Pauw
Hervormde De Brug: 10.30 u. Evangelist J. Verkerk
Hersteld Hervormde Kerk 't Visnet: 9.30 u. Kand. K. den Boer; 18.30 u. H. Verheul
Vrije Hervormde Gemeente (in Chr. Geref. Kerk): 11.30 u. en 19.00 u. A. Kot

Protestantse Kruiskerk: 10.00 u. G.W. Oostermann – Heilig Avondmaal
Protestantse Goede Herderkerk: 10.00 u. G.C. de Vries – Heilig Avondmaal
Protestantse Oosterlichtkerk: 10.00 u. P.C. Barnard

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ichtuskerk: 9.30 u. C. van den Berg; 17.00 u. J.J. Schreuder
Christelijke Gereformeerde Kerk: 9.30 u. D. Quant – Doopdienst; 16.30 u. D. Quant
Christengemeente: 10.00 u. Oudsten
Pinkstergemeente: 10.00 u. Kerkdienst

Baptistengemeente (in aula Erfgooierscollege): 10.00 u. Anne Velema
Thousand Hills (in aula Huizermaatcollege): 10.30 u. Kerkdienst
Moluks-Evangelische Pniëlkerk: 10.30 u. Kerkdienst
Vrijzinnigen Kerkje de Engel: 10.30 u. Geen dienst

Samenstelling Armando Krijnen

Weerbericht

Veel bewolking, overwegend droog, kans op mist

Een hogedrukgebied boven West-Rusland krijgt een verbinding met een ander hogedrukgebied nabij Portugal. Deze 'brug van hoge luchtdruk' bepaalt het weer in onze contreien van donderdag tot in het weekeinde. Onder de vleugel daarvan is het rustig en droog weer. Er is meest veel bewolking en er is kans op nevel of mist. De maximumtemperatuur ligt rond de 4 à 5 graden.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het bewolkt, rustig en droog met kans op nevel of mist. De wind is zwak en komt uit het zuidoosten. In het weekeinde trekt de zuidoostenwind geleidelijk aan tot matig. De kans op mist neemt daardoor iets af. Zondag kan het lokaal opklaren en is er wat ruimte voor zonneschijn. In de nacht daalt de temperatuur tot dicht bij het vriespunt met kans op een graadje vorst aan de grond. Overdag stijgt de temperatuur naar 4 à 5 graden.

Trend na het weekeinde

Uitlopers van een oceaandepressie nabij IJsland dringen vanaf maandag tot het Noordzeegebied door. Dit luidt het einde in van het rustige droge weer. Het wordt wisselvallig en winderig. De kans op regen neemt vanaf maandag dan ook sterk toe. De maximumtemperatuur ligt meest tussen 5 en 8 graden.

Weetje

2017 was met een gemiddelde temperatuur van 10.9 graden het vierde zeer warme jaar op rij. Gemiddeld over 1981-2010 is 10.1 graden. In de top 10 van warmste jaren staan allemaal jaren vanaf 1990, de meeste vanaf 2000. Dit beeld past in een opwarmend klimaat. Met circa 950 mm neerslag (830 mm normaal) was 2017 ook nat. Met 1740 zonuren (1640 uren normaal) tevens zonnig.

Foto: Ab Walet

Sommige dingen in de natuur lijken bijna niet stuk te krijgen. Al doet de mens nog zo zijn best om de boel te ontregelen. Al wekenlang staan deze dappere kleine krokussen langs het pad naar de kinderboerderij in Huizen mooi te bloeien. Vorst, sneeuwval, het leek ze niet te deren. Maar nu, na die aanhoudende hevige regenbuien gaat het toch lukken. De een na de ander valt om. Yes! We krijgen ze er wel onder!

Nieuwe dirigent Deo Juvante

HUIZEN Kees van den Boogaard is de nieuwe dirigent van Christelijke Koorvereniging Deo Juvante. Hij volgt Bert Moll op die 40 jaar dirigent van het koor was.

Van den Boogaard werd in 1987 te Dordrecht geboren. Op 8-jarige leeftijd begon hij met het volgen van orgellessen bij Philip Meijer. In 2010 werd Van den Boogaard benoemd tot organist van de Hervormde Dorpskerk te Maarssen. Al op jonge leeftijd begon Kees met het dirigeren van gemengde koren. Vanaf augustus 2011 is Van den Boogaard vaste dirigent van het Gereformeerd Mannenkoor Looft de Heer te Mariënberg. Om zich verder te ontwikkelen en te bekwamen in het dirigentschap volgde hij de drie jaar durende dirigentencursus. Deze cursus rondde hij succesvol af. Van den Boogaard vervangt ook dirigenten bij diverse jongeren-, mannen- en gemengde koren. Met enige regelmaat begeleidt hij koren tijdens uitvoeringen op orgel en piano.

2018 wordt het jaar van verkiezingen en herindeling

Burgemeester prijst saamhorigheid in Huizer samenleving

De nieuwjaarsreceptie van de gemeente werd vorige week donderdag gehouden. Traditioneel blikte de burgemeester vooruit, maar ook terug.

De gemeente had de '17 van 2017' ook uitgenodigd, een groep jongeren die een bijzondere prestatie hebben geleverd vorig jaar. Foto: Bob Awick

HUIZEN De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Huizen van vorige week is drukbezocht. Al voordat de receptie om 20.00 uur begon, was het een drukte van belang met rondleidingen in het gemeentehuis. Ruim 140 'special guests' maakten hier gebruik van.

Burgemeester zet nogmaals de '17 van 2017' in het zonnetje

Het was de tweede keer dat de nieuwjaarsreceptie in nieuwe stijl werd gehouden. Vorig jaar waren 200 inwoners willekeurig uitgenodigd om vooraf een rondleiding te krijgen. Hier kwamen enkelen tientallen mensen op af. Dit jaar waren naast 100 willekeurige inwoners ook nog eens alle nieuwe inwoners uitgenodigd, met als gevolg 140 'special guests'. Daarnaast waren de '17 van 2017' uitgenodigd. Zij hadden plaatsgenomen in de raadsbanken. Deze jongeren zijn door de gemeente in het zonnetje gezet, omdat zij allemaal vorig jaar een bijzondere sportprestatie geleverd hebben, vrijwilligerswerk gedaan hebben of zich actief hebben ingezet voor de maatschappij. Met een duidelijk verlicht bord waren ze voor iedereen goed herkenbaar en de burgemeester zette ze nogmaals in het zonnetje.
Omdat in dit jaar de gemeenteraadsverkiezingen zijn, blikte de burgemeester eerst terug op wat er in de afgelopen vier jaar is bereikt. Het is echter ook het jaar waarin de provincie komt met een voorstel voor de gemeentelijke herindeling. "Pas in september dit jaar komt de provincie met een zogenaamd ontwerpvoorstel. Dat is het moment dat de gemeenteraad en u als inwoner kunnen laten weten wat u vindt en wilt. Dat is ook het moment dat wij met u daarover in gesprek zullen gaan. Hoe dit proces verder verloopt, hoort u nog", zei hij daarover.
Ook de veiligheid en saamhorigheid in Huizen kwamen aan bod. Hertog prees het Strategisch Netwerk Huizen dat diverse groepen in de gemeente verbindt en de Rotaryclubs met hun geslaagde actie 'Huizen voor Sint-Maarten'. Daarbij kondigde hij meteen een nieuw initiatief aan: 'SamenLoop voor Hoop'. Meer daarover op pagina 9. Na de toespraak was er nog een optreden van Popkoor 'NJoy en was er gelegenheid elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen onder het genot van een hapje en een drankje.

'20 euroman': maximaal twee jaar in een instelling

HUIZEN "Ik was zeker van plan het geld terug te betalen, alleen leende mijn situatie zich daar niet voor." Onderuitgezakt in de rechtbank in Lelystad doet een 30-jarige Hilversummer zijn verhaal. Hij wordt verdacht van vier oplichtingszaken en een diefstal in onder meer Hilversum en Bussum. Ook lichtte hij mensen in Huizen op.

De officier van justitie verzocht de Hilversummer - eerder bekend als 'de schrik van Laren' en nu de '20 euroman' - te plaatsen in een instelling voor stelselmatige daders (ISD-maatregel) voor maximaal twee jaar. "Deze man is de laatste jaren vaker veroordeeld voor vermogensdelicten, maar blijkbaar leert hij niet van zijn fouten”, aldus de officier van justitie.
De thuisloze Hilversummer wordt ervan beschuldigd in de periode september tot november vorig jaar vier mensen in Hilversum en Bussum geld afhandig te hebben gemaakt door middel van een babbeltruc. Hij benaderde de slachtoffers met de vraag of zij hem geld konden lenen voor onder meer een treinkaartje. In Huizen gebruikte hij soortgelijke manieren om mensen op te lichten.

Bedonderd
De Hilversummer bood zijn slachtoffers die achter in de zaal zaten, zijn excuses aan. Als hij het geld had zou hij het hen zeker komen terugbetalen. Alleen, en dat was het grote probleem, dat geld had hij niet. Hij vertelde de rechters dat hij vorig jaar een slechte periode doormaakte. Hij had schulden en geen geld om te eten en te slapen.
De advocaat van de verdachte vroeg om strafvermindering. Volgens hem is er een 'trial by media' aan de gang, waarin veel onwaarheden over zijn cliënt zijn geschreven. Ook wees de raadsman naar een krantenartikel waarin een foto van de Hilversummer is geplaatst. "Er is hier sprake van schending van privacy. Mijn cliënt is verdachte in deze zaak en nog niet veroordeeld", aldus de raadsman.
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Bijna 700 meldingen deze keer bij vuurwerkmeldpunt Huizen

Foto: Bob Awick

HUIZEN Het vuurwerkmeldpunt Huizen heeft deze keer opnieuw minder klachten van vuurwerkoverlast ontvangen dan het jaar ervoor. Stopte de teller in 2015 op 971 meldingen en in 2016 op 735. Dit jaar kwamen er 'slechts' 682 klachten binnen. 'Topdag' qua hoeveelheid klachten was 30 december.

De wijk Huizermaat staat met stip bovenaan, gevolgd door het Oude Dorp en Bovenmaten. Huizermaat is alleen al goed voor 255 meldingen, vervolgens door Oude Dorp en Bovenmaten met allebei een score van 103.
"Net als in voorgaande jaren zijn 'harde knallen' de grootste bron van ergernis", meldt initiatiefnemer Ruben Woudsma, tevens raadslid van het CDA in Huizen. "Diverse melders geven ook de suggestie om knalvuurwerk te verbieden."
Belangrijkste oorzaak van het dalende aantal meldingen is volgens Woudsma het toenemende aantal maatregelen van de gemeente tegen vuurwerkoverlast.
Hij gaat er vanuit dat er het komende jaar een verandering komt rondom vuurwerk: "Ik ben benieuwd met welke 'stevige maatregelen' minister Grapperhaus gaat komen, zoals hij heeft aangekondigd na de publicatie van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid".

Aanbevelingen

Harde knallen blijven grootste bron van ergernis

Op basis van het aantal meldingen komt de politicus in overleg met de CDA-fractie later deze maand met een lijst van aanbevelingen, die hij overhandigt aan burgemeester Fons Hertog.

Loek Gielen

Secretaris Badmintonvereniging Huizen '96, bestuurslid Stichting Wiesje NL en lid bouwteam, 79+ jaar oud, in Huizen sinds 2016

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Bestudeer de gevolgen van global warming voor de kuststreek van Suriname; daarnaast help ik studenten met het schrijven van scripties e.d."

Wat heb je met badminton?
"Toen ik zestien jaar was werd ik met deze sport geconfronteerd tijdens een sportles op de HBS en ben die sport daarna trouw gebleven."

Wat is het leukste aan deze sport?
"Veel en pittig bewegen en als je ervoor openstaat met iedereen een shuttle slaan, ongeacht de vaardigheden van de ander."

Waarom doe je hier vrijwilligerswerk?
"Omdat badminton door wat leeftijdgebonden handicaps (helaas) toch mijn favoriete sport blijft, heb ik mij aangemeld bij de Badmintonvereniging Huizen '96 om bestuurswerk te doen."

Met wie wil je nog een gesprek?
"Met de heer M. Rutte, die ik ooit een keer eerder - toen nog niet premier zijnde - heb mogen ontmoeten."

Waar maak je je zorgen om?
"De situatie in de wereld en zeer in het bijzonder in Suriname. Oorlogen en dreigingen zijn niet bepaald zaken om vrede mee te hebben."

Huizen mist nog ...?
"Ik heb geen idee, doch Huizen moet zeker geen grootschalige evenementen naar zich toetrekken."

Als je één dag burgemeester bent?
"Dan zou ik proberen de gemeenteraad te laten besluiten om alle minima en ouderen (70+) minimaal een jaar lang geen gemeentelijke belastingen te laten betalen."

Wat zou je nooit (meer) doen?
"Op de Duistere Weg nabij Arnhem een beschonken tegenligger tegen mij laten (?) aanrijden om vervolgens langdurig uitgeschakeld te worden."

Aanrijding Middelgronden-Bovenmaatweg

Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

HUIZEN Een bestuurder die met zijn auto vanuit de Middelgronden kwam, zag zaterdag rond 12.00 uur waarschijnlijk de auto die over de Bovenmaatweg reed over het hoofd. Hij raakte deze in de flank, waardoor de auto tegen een lantaarnpaal werd geduwd. Hierbij raakte de benzinetank beschadigd en scheurde. De brandweer heeft het wegdek gereinigd. Er raakte niemand gewond.

Zaterdag-opening geef-en-neemwinkel Vuronger succes

HUIZEN De eerste zaterdagopening van de geef-en-neemwinkel in Vuronger aan Schoolstraat is een succes geworden.

"De koffie stond klaar, er waren nieuwe ontmoetingen, maar ook mensen die nu echt even de tijd namen om rond te kijken in de winkel. Doordeweeks is er voor sommigen wat minder tijd om goed te kijken of er iets voor hen bij staat of hangt", meldt Elisabeth Venema.

Vanaf nu is de geef-en-neemwinkel elke eerste zaterdag van de maand geopend van 10.00 tot 12.00 uur. Daarnaast is de winkel elke maandag en donderdag van 10.00 tot 12.00 geopend. In de schoolvakanties is de winkel gesloten.

Wibi Soerjadi en 40UP bij Fletcher

HUIZEN Wibi Soerjadi komt 3 februari weer naar Huizen voor een concert in Fletcher de Kalkovens. 40UP staat op 17 februari op de agenda.

Het dansfeest voor 40-plussers is op de feestlocatie Fletcher Hotel-Restaurant Nautisch Kwartier.

Tickets

Tickets voor beide evenementen zijn verkrijgbaar via fletcherevents.nl. Daar is ook meer informatie over beide evenementen te vinden.

SamenLoop voor Hoop dit jaar ook voor het eerst in Huizen gehouden

Gesponsorde 24 uurswandelestafette ten bate van KWF Kankerbestrijding

Dit jaar wordt er voor het eerst een SamenLoop voor Hoop gehouden in Huizen. Het geld komt ten goede aan KWF Kankerbestrijding.

Organisatoren Ellen Leenes, Eric van As, Evert Roest, Hans Borremans en Nicole Bouts in gesprek met burgemeester Hertog. Ton Tanghe en Rob Smits ontbreken. Foto: Bob Awick

HUIZEN Een aantal mensen heeft de koppen bij elkaar gestoken en besloten om ook in Huizen een SamenLoop voor Hoop te organiseren. Dit is een 24 uurswandelestafette om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. De loop start vrijdag 29 juni om 15.00 uur en eindigt de dag erop om 15.00 uur. De loop vindt plaats op het terrein van s.v. Huizen en woensdag 7 februari is er een kick-off om 20.00 uur waar mensen meer informatie kunnen krijgen over het evenement.

"Tijdens het evenement zullen er ook allerlei dingen op het terrein plaatsvinden. We zijn nu druk bezig om het programma rond te krijgen. Mensen die kinderen kunnen vermaken of muziek spelen, kunnen zich melden. Ook mensen die willen helpen zijn welkom", vertelt Nicole Bouts. Zij werd door de organisatie gevraagd om de PR op zich te nemen. Daar had ze al ervaring mee met onder andere 'Huizen voor Sint-Maarten'.

Bijzonder

Meer informatie op kick-off op 7 februari om 20.00 uur bij s.v. Huizen

"Het wordt een bijzonder evenement. Iedereen in zijn omgeving kent wel iemand met kanker. Het is een onderwerp dat altijd moeilijk te bespreken is en waar toch iedereen mee te maken heeft. De organisatie van de SamenLoop voor Hoop is in handen van vrijwilligers uit Huizen, Laren en Blaricum. Veel van hen kregen ook van dichtbij te maken met kanker: patiënten, ex-patiënten en in hun familie of vriendenkring. Zij putten kracht uit hun bijdrage aan de strijd tegen kanker en uit de solidariteit die zij voelen tijdens de SamenLoop voor Hoop. Alle mensen in de organisatie hebben zelf die ervaring dus ook en willen vanuit dat gevoel iets doen."

Vrijwilligers

80% naar onderzoek, 15 naar voorlichting en 5 naar onderwijs

Zij besloten daarom om ook in Huizen een SamenLoop voor Hoop te gaan organiseren, een 24 uurswandelestafette die al langer door het KWF Kankerfonds wordt gefaciliteerd. "De loop wordt dit jaar op 40 plaatsen in Nederland gehouden. Er zijn een aantal vaste onderdelen, maar de rest mag vrij ingevuld worden. De loop wordt altijd door vrijwilligers lokaal georganiseerd."

Kaarsenceremonie

Vast onderdeel is bijvoorbeeld de kaarsenceremonie. Op vrijdagavond worden langs het parcours kaarsen aangestoken ter nagedachtenis van alle slachtoffers aan kanker en als steun voor iedereen die op dit moment kanker heeft. "Dit is heel bijzonder, omdat mensen dan solidair met elkaar zijn. We hopen dat dit gevoel van solidariteit ook veel deelnemers op zal leveren."

Opbrengst

Speciaal is ook de Slotceremonie, waarbij iedereen de laatste ronde meeloopt na 24 uur en dan wordt ook de opbrengst bekendgemaakt en overhandigd aan KWF Kankerfonds. De opbrengst van de actie gaat voor 15% naar voorlichting en patiëntenbegeleiding en voor 5% naar onderwijs en opleiding van talentvolle jonge kankeronderzoekers. De overige 80% is bestemd voor direct kankeronderzoek.
De officiële kick-off van de SamenLoop voor Hoop in Huizen is woensdag 7 februari om 20.00 uur bij s.v. Huizen. "Daar kan iedereen zich melden die nadere informatie wenst, die wil meewerken aan de organisatie, die lopers wil sponsoren of die zich wil laten sponsoren."
Teams van lopers bestaan uit 10 tot 15 personen die zich laten sponsoren om geld voor KWG Kankerbestrijding in te zamelen. Voor kinderen komt er ook een speciale loop, waar later meer bekend over wordt gemaakt.
Via de website samenloopvoorhoop.nl/huizen kan er al worden ingeschreven. Daar staat ook al wat informatie over de loop in Huizen en wie de organisatoren zijn en waarom zij zich inzetten. De rest wordt op termijn nog aangevuld. Ook komt er nog een Facebookpagina.

Stresstest Waterschap en gemeente laat zien hoe klimaatbestendig Huizen is

Loopt jouw straat straks onder bij een hevige bui?

Welke gebieden zijn kwetsbaar voor wateroverlast en hitte? Dat onderzochten het waterschap en de gemeente bij de stresstest. De resultaten staan in de klimaatatlas.

Steeds vaker zullen straten blank staan door hevige regenbuien. Foto: Bastiaan Miché

HUIZEN Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft samen met vijftien gemeenten - waaronder Huizen - getest hoe klimaatbestendig het gebied is. De resultaten van deze zogenaamde 'stresstest' zijn verwerkt in een klimaatatlas. Deze atlas geeft een eerste inzicht in welke gebieden kwetsbaar zijn voor wateroverlast en hitte.

De atlas is terug te vinden via agv.klimaatatlas.net/. Inwoners kunnen hier kijken of hun huis risico loopt bij een hevige regenbui of dat de straat blank komt te staan. Er is gekeken naar een hevige regenbui van een uur van 60 millimeter, een uur regen met 120 millimeter en twee uur regen met 120 millimeter. Een zone in het Bad Vilbelpark loopt in elk scenario onder, net als delen van de Delta.
Met behulp van de atlas kunnen de gemeente, het waterschap en pandeigenaren bepalen waar zij aan de slag moeten en hoe het gebied voorbereid kan worden op de gevolgen van klimaatverandering.

De testen vormen een eerste stap op weg naar een klimaatbestendig Nederland. "Klimaatveranderingen stellen ons voor een grote maatschappelijke opgave", weet ook wethouder Gerrit Pas. "We moeten overstappen op duurzame energiebronnen en minder energie verbruiken. Woningen en bedrijven zullen in de nabije toekomst niet meer verwarmd worden met aardgas. Daarnaast is het nodig om onze leefomgeving minder kwetsbaar te maken voor klimaatverandering. De stresstest laat mooi zien waar het nog onvoldoende klimaatbestendig is. De gemeente roept bewoners en bedrijven op om deze plekken gezamenlijk aan te pakken."

Stad en Lande
Hoe klimaatbestendig is Huizen nu eigenlijk? Op de website kleurt bij het kopje 'begaanbaarheid wegen' een groot aantal straten - met name in de wijk Stad en Lande - in Huizen rood. Dat betekent dat bij een grote hoeveelheid regen deze wegen onbegaanbaar zijn. Ter geruststelling: het gaat om extreme hoeveelheden regenval die nagenoeg nooit voorkomen. Echter, vanwege de klimaatveranderingen kunnen maatregelen in de toekomst wel noodzakelijk zijn. In 2018 start Huizen met de plannen voor de herinrichting van de wijk Stad en Lande. De resultaten van de stresstest worden meegenomen om een klimaatbestendige wijk te maken.
Bij extreme hitte zijn vooral de industriegebieden in de regio kwetsbaar. Van belang is het daarom om daar meer groen te realiseren. In Huizen geldt dat met name voor het gebied Bestevaer - Havenstraat - Ambachtsweg - Nijverheidsweg - Energieweg.
De gemeente Huizen heeft al diverse maatregelen genomen om wateroverlast te voorkomen. Onder andere door het aanbrengen van WADI's. Dit zijn droge sloten voor het opvangen van regenwater. Ook is er een bergingsbak onder de rotonde bij de Gooilandweg geplaatst en zijn regenpijpen afgekoppeld in de Zuidereng. Deze projecten konden nog niet worden verwerkt in de stresstest. Daarom zijn ze daar ook nog niet te vinden.

Huizers opgepakt voor bizarre vechtpartij Eemnes

Ruzie met honkbalknuppel

De bewerkte auto. Foto: Politie BEL

HUIZEN De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 4.30 uur na een vechtpartij op de Zegge in Eemnes twee 27-jarige Huizers opgepakt voor een bizarre vechtpartij in Eemnes. Ook een 27-jarige Eemnesser en een 48-jarige Baarnaar zijn aangehouden. De daders sloegen na de vechtpartij op de vlucht, maar konden kort daarna worden aangehouden.

Wijkagent Wesley Roubos had die bewuste nacht dienst. Hij meldt dat er meerder slachtoffers waren, waaronder een 48-jarige Laarder die voor controle mee is genomen naar het ziekenhuis. Een 33-jarige vrouw, die was geschopt en geslagen, kwam met de schrik vrij.

Een aantal van de betrokkenen zou eerder op de avond Café Staal aan de Wakkerendijk hebben bezocht. Binnen zou een conflict zijn ontstaan tussen twee mannen. "Dat werd op de hoek van de de Raadhuislaan, bij 't Oude Raadhuys, uitgevochten", aldus Roubos. Een 31-jarige Eemnesser werd daarbij mishandeld en liep onder meer verwondingen op in zijn gezicht. Hij belde met zijn zus - woonachtig in Eemnes - met het verzoek hem op te halen. Samen met haar vriend, de 48-jarige Laarder, sprong zij in de auto om haar twee jaar jongere broertje op te pikken. Nadat hij door hen thuis was afgezet, werden de vrouw en haar vriend bij de koeienrotonde klemgereden door vier mannen in een Audi. Toen de Laarder uitstapte, werd hij met een honkbalknuppel in het gezicht geslagen. Een ander bewerkte de auto van de Eemnesserse. Het viertal dwong de vrouw in hun auto te stappen en het adres van haar broer te geven. Onder druk heeft ze dat gedaan. Eenmaal daar aangekomen, werden deur en ramen van de woning aan de Zegge vernield.

Naast de aanhoudingen is er ook drie keer aangifte gedaan.

GroenLinks opent campagnepand

Foto: Bob Awick

HUIZEN GroenLinks heeft vrijdagmiddag haar campagnepand aan de Havenstraat 5 geopend. Dit deden wethouder Gerrit Pas en lijsttrekker Karin Rienstra. Het pand wordt de uitvalsbasis tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen die op 21 maart plaatsvinden. Daarnaast zullen er diverse avonden worden georganiseerd. Als de vlag buiten staat, is het pand open en is iedereen welkom. Foto: Bob Awick

300 kids genieten bij kidsNplay

Vermaak voor honderden kinderen in de kerstvakantie. Foto: kidsNplay

HUIZEN Zo'n 300 kinderen vam 4 tot en met 12 jaar hebben zich vermaakt bij de eerste kidsNplay-dagen.

Deze werden donderdag 4 en vrijdag 5 januari gehouden in de Meent. De kinderen leefden zich heerlijk uit in de sporthal en het zwembad van de Meent. In de sporthal stonden verschillende opblaasspringkussens en -stormbanen. Deze werden gecombineerd met pannavelden en verschillende sport- en spelactiviteiten. Initiatiefnemers Arnoud Wildschut en Marco Does hebben de handen ineengeslagen om hun nieuwe concept kidsNplay in vakantieperiodes te ontwikkelen tot succesvolle beweeg-en-doedagen voor kinderen met hun ouders of grootouders. In samenwerking met Optisport centrum de Meent was het concept snel uitgebreid met de mogelijkheid om ook te zwemmen. Het evenement zal regelmatig op verschillende plekken terugkeren.

Ruim 4.000 euro voor Hospice

Foto: Wijkgemeente Kruiskerk

HUIZEN Wijkgemeente de Kruiskerk heeft € 4.374,20 opgehaald voor Stichting Hospice Huizen.

De wijkgemeente hield op 30 december vorig jaar een oliebollenbakactie bij een kraam aan de Kruiskerk. Het werd een succes: 16 bakken beslag werden verwerkt tot ongeveer 4.000 gebakken oliebollen. Daarnaast werden er ook nog eens 100 appelflappen, 550 appelbeignets en 150 krentloze oliebollen verkocht.

De actie was ook een succes door de inzet van 18 enthousiaste vrijwilligers en natuurlijk de vele kopers die de moeite hadden genomen om verse oliebollen te komen kopen.

Genereus

"Het eindbedrag is mede zo mooi geworden omdat veel klanten hun bedrag naar boven afronden. Veel afrondingen waren zeer genereus te noemen, maar zeer verbazingwekkend was een anonieme envelop aan te treffen tussen de tientjes met daarin een enorme donatie. Woorden schieten hier tekort", aldus de organisatie.

70 jaar lid van HSV De Zuidvogels

Foto: Sylvia Vrenegoor

HUIZEN Wethouder Marianne Verhage heeft afgelopen zaterdag Jaap Doorn gefeliciteerd met zijn 70-jarig lidmaatschap van HSV De Zuidvogels. Elk jaar zet de verenigingen jubilarissen die 25 jaar of langer lid zijn in het zonnetje. Foto: Sylvia Vrenegoor

Badmintonvereniging Huizen '96 zoekt dringend nieuwe leden

Sportieve kennismakingsavonden op 16 en 18 januari

Badmintonvereniging Huizen '96 wil graag ook in de verre toekomst nog bestaan. Daarom zoekt de club nieuwe leden.

Thuishal voor badmintonvereniging Huizen '96 is Sportcentrum De Meent. Foto: BV Huizen '96

HUIZEN Badmintonvereniging Huizen '96 houdt regelmatig avonden waarop belangstellenden kennis kunnen maken met de badmintonsport. Ook nu zijn deze er weer op 16 en 18 januari. De club is dringend op zoek naar nieuwe leden om een gezonde vereniging te blijven.

"De kosten worden steeds hoger en het aantal leden is gedaald. Vier of vijf jaar terug hadden we nog zo'n 130 jeugdleden, nu zijn dat er nog maar 37", licht Steef Vredeveld, interim-voorzitter, toe. Op dit moment heeft de badmintonclub in totaal nog zo'n 120 leden. "Dat is dus een aanmerkelijk verschil."

De terugloop van het aantal leden wijt Vredeveld aan verschillende dingen. "Huizen vergrijst. Daarnaast hebben we veel concurrentie in Huizen als het gaat om sportclubs. Er zijn wel 21 verschillende in Huizen. Niet alleen wij hebben last van terugloop." Ook de commerciële sportscholen zijn volgens de interim-voorzitter een concurrent. "Daar kunnen mensen op veel verschillende tijden terecht. Bij ons natuurlijk maar een paar avonden."
Daarnaast is badminton een sport die niet meer zo in de picture is. "We hadden in het verleden een paar grote namen in de badmintonsport die met de wereldtop mee konden doen. Daar is geen opvolging voor gekomen. De media richten zich dan op andere sporten. Het maakt voor de sport echt een verschil of iemand bij de Olympische Spelen in een halve finale of finale speelt."

'Huizen vergrijst. Daarnaast hebben we veel concurrentie'

Toch spelen heel wat mensen badminton, bijvoorbeeld op de camping. "Dat noemen wij shuttelen. Dat is heel wat anders dan badminton spelen bij een vereniging. Dat horen we ook vaak van mensen die nieuw komen. Die vinden het toch wel een pittige sport en erg leuk om dat ook eens te ervaren."
De club doet er van alles aan om een gezonde vereniging te blijven en ook in de verre toekomst te blijven bestaan. "Samen met de buurtsportcoaches hebben we clinics gegeven op de basisscholen. We hebben veel concurrentie van pc, tablet en telefoon, merken we. We hebben vorig jaar ook een toernooi willen organiseren voor middelbare scholieren. Daar hadden we maar drie inschrijvingen voor. We hebben toen gevraagd waarom de jeugd geen belangstelling had. Het meest gehoorde antwoord was: 'dat is in mijn eigen tijd'."

De vereniging geeft echter niet op en hoopt dat belangstellenden naar de kennismakingsavonden komen op 16 en 18 januari in Sportcentrum De Meent aan de Graaf Wichman tegenover het gemeentehuis. "Ze hoeven allen maar sportschoenen en sportkleding mee te nemen. Wij zorgen voor rackets en shuttles", aldus Vredeveld. Om het aantrekkelijk te maken om daarna bij de club te blijven, krijgen mensen die zich aanmelden tijdens de open dagen een gratis proefmaand. Wie daarna lid blijft kan ook nog op voordeel rekenen.
Ook oriënteert de club zich op de introductie van rolstoelbadminton. "Daar hebben we onlangs met de gemeente gesprekken over gevoerd. Als we dit gaan doen, dan zullen we dat voor rolstoelbadmintonners uit de hele regio doen."
Daarnaast blijft de club het 26 uurstoernooi organiseren. "Dat is denk ik een van de meest populaire toernooien op de landelijke badmintonkalender. Hier doen altijd heel veel mensen uit heel het land aan mee en het is altijd zo vol. Op verzoek van de bond gaan we nu ook categorie 1-spelers toelaten. Deze spelen op het hoogste niveau badminton." Vredeveld is ervan overtuigd dat het goed gaat komen met de club. "Met een goede sponsor komen we ook al een heel eind."

'Dat is heel wat anders dan badminton spelen bij een vereniging'

Kijk voor meer informatie over de kennismakingsavonden en de club op bvhuizen96.nl.

65ste Oliebollentoernooi TV Huizen

'Al vanaf het begin van ons bestaan organiseren we dit toernooi'

Mede-organisator Gerben de Jong kijkt toe hoe er gespeeld wordt tijdens de trainingen. Foto: Bob Awick

HUIZEN Tafeltennisvereniging Huizen organiseerde eind vorig jaar voor de 65ste keer haar Oliebollentoernooi. "We organiseren het al vanaf het begin van ons bestaan. Door omstandigheden is het twee keer niet doorgegaan", vertelt Gerben de Jong van het organiserende comité binnen de club.

Hij legt uit dat het toernooi uit drie toernooien bestaat. "We beginnen de eerste avond met een toernooi voor niet-leden senioren. De volgende dag speelt de jeugd, zowel leden als niet-leden. 's Avonds is er dan het toernooi voor seniorenleden."

Bijzonder aan dit toernooi is dat iedereen kans maakt om te winnen. "Doordat er met een handicap wordt gespeeld, maakt iedereen evenveel kans om te winnen. Dat is bij clubkampioenschappen anders. Dan wint vaak gewoon de beste speler van de hoogste categorie."
Omdat het dit jaar om een jubileumeditie ging, had de club zo veel mogelijk oud-leden uitgenodigd om deel te nemen aan het Oliebollentoernooi. "Dat bleek heel succesvol te zijn. In totaal hebben 125 mensen meegedaan, terwijl we als club zelf iets meer dan 100 leden hebben. Veel van deze leden doen ook altijd mee. Ook hadden we flyers in de buurt verspreid. Aan dit toernooi doen namelijk ook altijd veel niet-leden mee: familie, vrienden of buren."
De niet-ledenavond senioren was dit jaar dan ook het drukstbezocht. "Daar deden zo'n 70 mensen aan mee. Daar komen ook altijd veel toeschouwers op af, dus het was druk in onze zaal in 't Holleblok. Veel mensen komen daar om elkaar weer eens te zien. Het lijkt dan ook op een grote reünie en de sfeer is altijd heel gezellig."
De seniorenavond voor leden werd voor deze gelegenheid geopend door sportwethouder Marianne Verhage. "We zijn in oktober begonnen met de organisatie, maar het was zeker de moeite waard", besluit Gerben.

Dance-Point scoort tijdens landelijke danswedstrijd

Succesvolle uitslagen voor de danskoppels van Dance-Point. Foto: Dance-Point

HUIZEN Dansschool Dance-Point heeft afgelopen weekeinde gescoord tijdens de eerste WDC Dutch Amateur League in Nieuwegein. Dance-Point Huizen nam deel met een groep van 17 enthousiaste wedstrijdkoppels in verschillende categorieën.

De resultaten:
Junioren Pre-Amateurs: Bas en Isis: ballroom B-poule 3e, latin A-poule 3e; Eddy en Christy: ballroom C-poule 5e, latin B-poule semi final; Floris en Fleur: ballroom B-poule 5e, latin B-poule 2e; Kevin en Mariska: ballroom B-poule semi final, latin B-poule semi final Mark en Willemijn: ballroom C-poule 2e, latin B-poule 5e; Mathyn en Lisanne: ballroom C-poule 3e, latin B-poule 6e.
Junioren National Amateurs Latin: Sander en Amber: 2e.
Junioren Masterclass Ballroom: Sander en Amber: 5e.
Senioren Pre-Amateurs: Jan en Ingrid: ballroom 6e latin 1e.
Senioren National Amateurs Ballroom: Gregorius en Janny: semi final; Casual cup: Robert en Jolanda: 1e; Jeremy en Tiffany: 3e; Michel en Anita: 4e; Nico en Cherilyn: 5e Peter en Monique: 6e.

19 / 24

Zaterdag is er een bingo bij Ons Genoegen in Laren. Foto: Ons Genoegen

Vrijdag 12 januari

Tuimeljudo (3 t/m 5 jaar)

15.15 uur | Osorezu Dojo Huizen

Tuimeljudo is judo voor peuters van 3 t/m 5 jaar. Informatie www.osorezu.nl of bel 06-15273036.

De geef-en-neemtafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Elke vrijdag voor spullen die een tweede kans verdienen.

Vrijdag 12 januari tot zaterdag 24 februari

Expositie Twin Collectie - Anton Heyboer

9.00 uur | Brinkhuis Laren

Van 12 januari t/m 24 februari kunt u de Anton Heyboer-expositie bewonderen in de (h)Artgalerij van het Brinkhuis in Laren. Entree gratis. Zondags gesloten.

Zaterdag 13 januari

Wandelen door historisch Huizen

14.00 uur | Huizer Museum Huizen

De start van deze wandeling met gids is om 14.00 uur bij het Huizer Museum aan de Achterbaan 82. Kosten € 4,- pp.

Repair Café Blaricum

10.00 uur | De Blaercom Blaricum

Schilderworkshop

13.00 uur | Atelier Het Zoldertje Blaricum

Workshop 'Hoe schilder je een ijsvogel met acrylverf'. € 45,- incl. materiaal. Aanmelden per e-mail: info@angeline-rijkeboer.nl / tel. 035-5269035. Nadere info: www.angeline-rijkeboer.nl.

Bingo

20.00 uur | Speeltuin Ons Genoegen Laren

Zondag 14 januari

Fotografieworkshop 'Winterfotografie'

9.30 uur | Parkeerplaats bij Restaurant de Tafelberg Blaricum

STILTEMEDITATIE, STADSVERLICHTING

20.00 uur | Bewustzijnscentrum Bala

Concert Kamerorkest De Muziekkring

15.00 uur | Dorpskerk Huizen

Floris Kappeyne Trio in het Papageno Huis

15.30 uur | Stichting Papageno Huis

Lezing en nieuwjaarsreceptie

15.00 uur | Gooise Academie Laren

Aansluitend is om 17.00 uur de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie.

Maandag 15 januari

Rummikub en Scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Informatie-uurtje over vrijwilligerswerk

10.00 uur | Het Raadhuis Laren

U kunt zich aanmelden via vclarenblaricum@versawelzijn.nl of per telefoon 035-7504149.

Internetrisico's

14.00 uur | Brinkhuis Laren

Judo Special needs

16.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Judo voor jongens en meiden van 6 t/m 12 jaar met een beperking. Meer informatie op www.osorezu.nl of bel 06-15273036.

MMA

19.30 uur | Osorezu Dojo Huizen

Meer informatie op www.osorezu.nl of bel 06-15273036.

Inloopavond The Moclas Singers

20.00 uur | De Engel-Vrijzinnig Huizen

Belangstelling en informatie? Bekijk onze website: www.moclas-singers.nl.

Gratis proefles Chineng Qigong in Eemnes

18.45 uur | Natuurgeneeskunde Eemland Eemnes

Info: www.puurvitabalans.nl.

Schilderlessen

19.30 uur | Atelier Het Zoldertje Blaricum

Op maandag 15 januari starten er wekelijkse schilderlessen in Blaricum-Bijvanck. Kosten € 200,- voor 10 lessen. Inschrijving: info@angeline-rijkeboer.nl / tel. 035-5269035. Website: www.angeline-rijkeboer.nl.

Teken- en schilderlessen voor volwassenen

Brinkhuis Laren

Maandag 15/1: 19.30 - 21.30 uur, donderdag 18/1: 13.30 - 15.30 uur, vrijdag 19/1: 13.30 - 15.30 uur starten 12 lessen € 155,- excl. materiaal. Inloopatelier woensdag 17/1: 13.00 - 14.30 uur met strippenkaart tien lessen: € 120,-. elindenbergh@yahoo.com 06-30276087 www.emilielindenbergh.com.

Dinsdag 16 januari

Computerhelpdesk de Brassershoeve

10.00 uur | De Brassershoeve

U kunt zonder afspraak binnenlopen tussen 10.00 uur en 12.00 uur. De kosten bedragen € 3,-. www.debrassershoeve.nl.

Spelmiddag

13.30 uur | De Blaercom

Info: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Kinderkoken in de Malbak

15.30 uur | De Malbak Blaricum

Op 16, 23 en 30 januari kunnen kinderen van 8-12 jaar komen koken. Het thema is 'Winterkeuken'. Prijs: € 15,- voor 3x. Opgeven bij Sabine, tel. 06-1396 6030 of e-mail skuperus@versawelzijn.nl.

Nieuwjaarsbijeenkomst

20.00 uur | Clubgebouw van KDV Sport & Genoegen Midden-Nederland Huizen

Entree: gratis.

Woensdag 17 januari

Taalcafé / Language bar

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Hier kunt u uw Nederlands verbeteren door gesprekjes te voeren met anderen.

Jiu Jitsu / Zelfverdediging

19.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Mannen en vrouwen vanaf 16 jaar zijn van harte welkom om mee te doen. Meer informatie op www.osorezu.nl of bel 06-15273036.

Fiilm aan de Brink - 'The Circle'

14.30 uur | Brinkhuis Laren

Film aan de Brink – 'La Fille de Brest'

19:.30 uur | Brinkhuis Laren

'Hollandse Meesters uit de Hermitage'

20.00 uur | Brinkhuis Laren

Meer info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Donderdag 18 januari

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Elke donderdagochtend kunt u boeken lenen bij de Malbak bibliotheek. Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen.

Koersballen

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Do. van 10.00-12.00 uur.

Koffieochtend

10.00 uur | De Blaercom

Informatie en/of aanmelden: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Bijeenkomst Veteranensociëteit Huizen

14.00 uur | De Brassershoeve

Cursus Zelfverdediging Dames

19.30 uur | Osorezu Dojo Huizen

Voor meiden en dames vanaf 17 jaar. Meer informatie op www.osorezu.nl of bel 06-15276036.

Poëzieworkshop: 'Van haiku tot miniatuur'

19.30 uur | De Literaire Werkplaats Eemnes

Meer info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Gratis theateravond over dementie voor mantelzorgers en vrijwilligers

Werkgroep dementievriendelijk Huizen gebruikt deel subsidie voor leerzame avond

De Werkgroep dementievriendelijk Huizen heeft besloten om een deel van het subsidiegeld te steken in een voorstelling over dementie.

Een scène uit 'De dementie van Jet en Harrie' door theatergroep Ervarea. Foto: Ervarea

HUIZEN "Mantelzorgers en vrijwilligers die zich bekommeren om het lot van mensen met dementie verdienen het om een goede begeleiding te krijgen. Bovendien moeten zij van tijd tot tijd flink verwend worden", stelt de Werkgroep dementievriendelijk Huizen. Dit gebeurt op woensdag 31 januari als de groep Ervarea optreedt met het humoristische en van tijd tot tijd aangrijpende stuk 'De dementie van Jet en Harrie'.

"We hebben besloten om een deel van het subsidiebedrag dat de gemeente Huizen ter beschikking heeft gesteld te gebruiken om mantelzorgers en vrijwilligers in heel het Gooi zowel een leerzame als leuke theateravond te gunnen", aldus Cees Croes van de werkgroep.

Herkenbaar

Voorstelling geeft inkijkje in proces tussen patiënt en mantelzorger

Op de website van Ervarea staat het volgende over het stuk: "Regelmatig spelen wij in onze eigen ruimte de voorstelling 'De dementie van Jet en Harrie'. Alles lijkt goed te gaan als Jet en Harrie beiden met pensioen gaan. Het leven ligt aan hun voeten, totdat er dingen gebeuren die Harrie een niet-pluisgevoel geven. Jet blijkt te lijden aan de ziekte van Alzheimer. We volgen Jet en Harrie van het moment dat er niets aan de hand is totdat Jet is opgenomen op een verpleegafdeling."
Cees heeft de voorstelling ook zelf gezien. "Het is heel herkenbaar. Het gaat over Jet die dementeert en haar mantelzorger Harrie. De voorstelling laat mensen lachen en huilen en geeft een inkijk in het proces van de patiënt en diens mantelzorger. Daarnaast geeft het ook leermomenten, want de theaterscènes worden afgewisseld met stukjes kennisoverdracht en korte oefeningen."

Reclame

'We willen vooral de mantelzorgers nu eens verwennen'

Hij vertelt dat theatergroep Ervarea inmiddels al aardig bekend is onder de mensen. "Ze spelen ook mee in de reclame die je op tv ziet. Dat die man met die fiets op het kruispunt staat en niet meer weet waar hij is. Ze hebben deze voorstelling speciaal geschreven en treden ermee op in het hele land. De voorstelling wordt op verzoek ook op locatie gespeeld."
Van die laatste mogelijkheid maakt de Werkgroep dementievriendelijk Huizen nu gebruik. Het theatergezelschap is door hen uitgenodigd het stuk op 31 januari vanaf 19.30 uur te komen spelen in de Kruiskerk aan de Jacob van Wassenaerstraat 1 in Huizen.

Aanmelden

"Omdat we als organisatie natuurlijk graag willen weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen, vragen we mantelzorgers en vrijwilligers om zich van tevoren aan te melden. Ofschoon er in de zaal ruim tweehonderd mensen een plaats kunnen vinden, geldt 'wie het eerst komt, die het eerst maalt'", laat hij weten.
"We hebben de mogelijkheid om te komen kijken breed uitgezet. In de nieuwsbrief van dementievriendelijk, bij casemanagers en via de gemeente. De ervaring leert namelijk dat mantelzorgers en dementerenden moeilijk het huis uit komen en we willen vooral de mantelzorgers nu eens een keer verwennen, want dat verdienen ze wel. Er zijn al 160 aanmeldingen en vol is vol. Snel aanmelden is dus van belang."
Aanmelden kan door naam, telefoonnummer en het aantal bezoekers te mailen naar theatervoorstelling2018@hotmail.com. Mailers krijgen een bericht dat hun aanmelding is binnengekomen en dat er op de komst van het aantal opgegeven personen wordt gerekend.
"We rekenen erop dat we op de bewuste avond een groot aantal mantelzorgers en vrijwilligers kunnen verwelkomen", aldus de werkgroep. "De inloop van de avond start om 19.00 uur en duurt tot 19.25 uur. De voorstelling zelf begint om 19.30 uur en na afloop, dat zal rond 21.45 uur zijn, is er nog een hapje en een drankje."

Lezersfoto's

De blonde dames op de vlieghei grazen er heerlijk op los. Foto: Ellij van Os

HUIZEN Deze week hebben we uit de ingestuurde foto's weer een selectie gemaakt voor een mooie pagina.

Zelf ook een mooi of opvallend plaatje gemaakt? Mail deze dan naar redactie@huizernieuws.nl en zet daar dan bij dat wij deze foto mogen plaatsen. Het onderwerp mag van alles zijn.
Zorg wel dat de foto groot genoeg is. Minimaal 300 dpi of 1 MB.

Krant

Reiger net opgestegen vanaf meerpaal. Foto: Frans Lubbers
Ondanks de kou toch een lentebode zo langs het Kamperzand. Foto: Albert van der Linden
Gooimeer in de mist. Foto: Wiljo Meijnhout
IJs op de Tafelbergheide. Foto: Frans Lubbers

Wie weet zie je jouw foto dan binnenkort ook in deze krant.