Nieuwsblad voor Huizen

9 mei 2018

Nieuwsblad voor Huizen 9 mei 2018


Medaille bij afscheid 'Buurtvaders'

HUIZEN De Buurtvaders van weleer, inmiddels allang omgedoopt tot Buurtcoaches, hebben gisteravond een medaille gekregen bij hun afscheid. Jongeren zullen hun taak overnemen in een Jeugd Preventie Team.

De medaille was speciaal voor de twaalf vaders ontworpen die zich jarenlang hebben ingezet voor de Huizer samenleving. Op de medaille staat 'Buurtcoach van de 21e eeuw' met het wapen van Huizen. Het lint is toepasselijk in de kleuren van Huizen en Marokko. "Het is een waardering die deze twaalf vaders ook echt hebben verdiend", zegt Badr Sadqi, jongerenwerker bij Versa Welzijn.

Overlast

"De Buurtvaders zijn eigenlijk veertien jaar geleden uit zichzelf opgestaan", vertelt Badr Sadqi. "Er was in de wijk rond de Kostmand veel overlast, met name door Marokkaanse jongeren. Die spraken zij op hun gedrag aan en dat hielp. Twee jaar later is het een project geworden bij Versa en zijn de Buurtvaders als vrijwilligers bij Versa gekomen."

Waardering

Na twaalf jaar was er gisteren een afscheid voor de vaders. Naast een medaille kregen ze lovende woorden van onder anderen wethouder Marianne Verhage en Badr te horen. "Ze verdienen onze waardering omdat ze dit uit zichzelf hebben gedaan."

5

Luuk de Ruiter wint NK powerliften

HUIZEN Powerlifter Luuk de Ruiter, eigenaar van DeRuiterPT personal training, heeft zondag 6 mei goud behaald tijdens het open Nederlands kampioenschap powerliften in Bergen op Zoom.

Dit deed hij in de klasse -100 kilogram. Met een score van 222,5 kilogram bij het squatten, 140 kg bij het bankdrukken en 250 kg bij het deadliften sleepte hij ook zijn kwalificatie-eis voor het Europese kampioenschap binnen.

EK

Het EK zal gehouden worden in het weekend van 29, 30 juni en 1 juli te Schwetzingen in Duitsland.

Sijsjesberg vol

HUIZEN Zwembad Sijsjesberg was dinsdagmiddag zo vol dat er geen bezoekers meer werden toegelaten.

Op deze zomerse dag hield het bad zijn deuren tijdelijk dicht voor nieuwe bezoekers. "Vanwege de veiligheid en de hygiëne", twitterde de gemeente.

Feestelijke Bevrijdingsdag op de Oostermeent

Foto: Bob Awick

HUIZEN De oude legervoertuigen in en rondom Winkelcentrum Oostermeent trokken tijdens Bevrijdingsdag veel belangstelling. Ook werd genoten van de muziek uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog. "Een geslaagde viering van Bevrijdingsdag, nu al", aldus Anita Koning, voorzitter van de winkeliersvereniging bij de opening.

14/15

ClubFit voor kids

Foto: Bob Awick

Met het programma ClubFit gaan kinderen lekker bewegen. Doel is dat ze een sport vinden die ze leuk vinden. Ook is er aandacht voor gezondheid.

9

Helpen maakt happy!
Huizenvoorelkaar is de nieuwe verzamelplaats voor vrijwillige inzet en laat je in één oogopslag zien wat er in jouw buurt te doen is. Reageren op een van de onderstaande vragen? Kijk op Huizenvoorelkaar.nl en meld je aan. Je kunt direct een bericht sturen naar de contactpersoon. Kom je er niet uit? Bel dan voor een afspraak of kom binnenlopen.

Nieuw op Huizenvoorelkaar:
Hulp bij Triathlon Huizen
Op zondag 10 juni is de 33e editie van de Triathlon Huizen. Er zijn veel vrijwilligers nodig die langs het parcours willen staan om de atleten de juiste weg te wijzen. Ook zijn er mensen nodig bij de administratie, de verzorgingsposten en de kraampjes bij de finishlocatie. Er wordt gezwommen bij het Nautisch Kwartier, gelopen bij de Wolfskamer en gefietst bij de Tafelberg en het Huizerhoogt. Help jij mee bij dit sportieve en geweldige evenement? Alle hulp is hard nodig en erg welkom!

Computer meedenker
De visueel beperkte bewoners bij Visio staan midden in het leven en hebben via hun computers contact met anderen. Ze hebben hier echter ook hulp bij nodig. Heb jij kennis van computers/laptops en besturingssystemen? We bieden een samenwerking met andere vrijwilligers en scholing van onze begeleider. Je verrijkt jouw (computer)kennis door inzicht te krijgen in onze wereld!

Maatje voor meneer
Amaris Thuiszorg is op zoek naar een maatje voor een meneer van 54 jaar. Hij is chronisch ziek en heeft niet de energie om zelfstandig op pad te gaan. Je gaat samen naar buiten, onderneemt leuke activiteiten, maakt af en toe een wandeling of gaat samen naar de winkels.

Vakantiebegeleider Weekje Weg
Steeds meer (jonge) gezinnen leven in armoede, waardoor zij vaak worden uitgesloten van sociale activiteiten en participatie. Stichting Weekje Weg organiseert vakanties voor deze gezinnen. Als vakantiebegeleider ondersteun je bij de activiteiten en doe je mee met het programma. Ook eet je mee met de gemeenschappelijke maaltijden en help je samen opruimen. Als de kinderen op bed liggen klets je gezellig bij met de ouders. Gun jij deze gezinnen een onvergetelijke en onbezorgde vakantie? Ben je creatief, sta je stevig in je schoenen, kun je goed samenwerken en wil jij iets bijdragen? We komen graag met je in contact.

Donderdag 10 mei
Hemelvaartsdag

Vrij-Katholieke Michaël and all Angels: 10.30 u. H.Mis (Engelstalig)
Hervormde Oude Kerk: 9.30 u. P.M. van 't Hof
Hervormde Nieuwe Kerk: 9.30 u. G.J. Mantel
Hervormde Zenderkerk: 9.30 u. G.J. Roest
Hervormde Meentkerk: 9.30 u. B.E. Weerd
Vrije Hervormde Gemeente (in Chr. Geref. Kerk): 11.30 u. A. Kot
Protestantse Kruiskerk: 10.00 u. G.W. Oostermann – Gezamenlijke dienst met de Goede Herderkerk en Oosterlichtkerk
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ichtuskerk: 9.30 u. P. Boonstra – Gezamenlijke dienst met de Christelijke Gereformeerde Kerk

Zondag 13 mei

Rooms-Katholieke Thomaskerk: 9.30 u. Lekenviering
Vrij-Katholieke Michaël and all Angels: 10.30 u. H.Mis (Engelstalig)
Hervormde Oude Kerk: 9.30 u. J.J. van den End; 18.30 u. B.E. Weerd
Hervormde Nieuwe Kerk: 9.30 u. P.M. van 't Hof; 17.00 u. Geen dienst
Hervormde Zenderkerk: 9.30 u. I. Pauw; 17.00 u. Geen dienst
Hervormde Meentkerk: 9.30 u. J. Westland; 17.00 u. G.J. Roest
Hervormde De Brug: 10.30 u. B.E. Weerd
Hersteld Hervormde Kerk: 9.30 u. Kand. A.I. Kazen; 18.30 u. L. Treur
Vrije Hervormde Gemeente (in Chr. Geref. Kerk): 11.30 u. en 19.00 u. A. Kot
Protestantse Kruiskerk: 10.00 u. G.W. Oostermann
Protestantse Goede Herderkerk: 10.00 u. G.C. de Vries
Protestantse Oosterlichtkerk: 10.00 u. R. Abma

Lees verder op pagina 3

Weerbericht

Overgang naar tamelijk wisselvallig weer, minder warm

Aan de overvloedige zonneschijn en warmte komt een einde. Het hogedrukgebied schuift op richting Finland. Boven de Noordzee komt dan een trogvormige storing te liggen, gevuld met koelere en onstabiele lucht met kans op enkele buien. Een zwakke uitloper van het Azoren hogedrukgebied onderdrukt vrijdag tijdelijk de buienvorming, maar het is minder warm.

Donderdag en vrijdag

Op Hemelvaartsdag is het donderdag eerst wisselvallig. In de nacht en ochtend kunnen enkele buien vallen. In de middag klaart het geleidelijk op. Met een stevige noordwestenwind is het voelbaar frisser na vier zomerse dagen (25+) op rij. Het wordt 15 graden. Vrijdag blijft het droog. Er zijn perioden met zon. Bij een matige zuidoostenwind wordt het circa 18 graden.

Het weekeinde

Ook voor het weekeinde wordt wisselvallig weer verwacht. Zaterdag valt het waarschijnlijk mee. Een bui is zeker mogelijk, maar meestal is het droog met enkele perioden met zon. Het wordt omstreeks 19 graden bij een matige zuidenwind. Zondag volgt er meer bewolking met kans op enkele buien. Bij een matige westenwind is het met circa 16 graden aan de koele kant.

Weetje

Begin mei 2008 was het ruim 10 dagen lang stralend zonnig. Op 7 dagen werd het meer dan 25 graden. Tijdens de IJsheiligen (tussen 10 en 15 mei) volgde een inzinking. Ook dit jaar zien we die klassieke temperatuurterugval tijdens de IJsheiligen met ook wisselvalligheid. In de volksweerkunde zou het dan de laatste kans zijn op nachtvorst, maar die kans is nu klein.

Foto: Ab Walet

Toen ik in de buurt van een afgeknotte wilg kwam, vloog er, als uit het niets, ineens een eend uit de kruin. Voorzichtig ben ik de boom genaderd, nieuwsgierig als ik ben. Omdat mijn pootjes tekort waren kon ik niet over het bovenste randje kijken. Met mijn armpjes in de lucht heb ik toen een paar foto's gemaakt. Wat een verrassing. Zie wat een prachtig warm zacht nest met eieren. Nergens aankomen en snel wegwezen.

Betere doortstroming A27/A1

HUIZEN Weggebruikers kunnen sinds kort op het hele A27/A1-traject drie rijstroken gebruiken. Zo stroomt het verkeer nu al beter door en is de regio Utrecht en Amersfoort beter bereikbaar.

De komende maanden werkt 3Angle nog aan de verbreding van de A27 richting Utrecht van knooppunt Eemnes tot aansluiting Hilversum, en op de A1 richting Amsterdam van aansluiting Bunschoten-Spakenburg tot aansluiting Soest, waar na de zomer vier rijstroken liggen. In deze werkvakken rijdt het verkeer nog over drie smallere rijstroken met een maximumsnelheid van 90 km/h. Op de A27 tussen Hilversum en Utrecht-Noord kunnen weggebruikers sinds dit weekend weer 120 km/h rijden.
Na het opleveren van de laatste werkvakken is de wegverbreding in principe klaar. Daarna wordt tussen juni en december stil asfalt (dubbellaags zoab) over het hele traject aangebracht.

Superspannende tijden voor organisatie Triathlon Huizen

Nog plaats voor atleten en vrijwilligers

Het zijn superspannende tijden voor de organisatie van de Triathlon Huizen die op 10 juni wordt gehouden op een nieuw parcours.

Het bestuur van de Stichting Triathlon Huizen werkt hard aan de komende editie van 10 juni. Foto: Bob Awick

HUIZEN Het zijn drukke en spannende tijden voor de organisatie van Triathlon Huizen die op 10 juni wordt gehouden op een nieuw parcours, laat voorzitter Peter Korzelius weten. "Al ruim 500 atleten hebben zich ingeschreven en we willen graag de 600 halen. Daarnaast zijn we nog op zoek naar vrijwilligers die ons op deze dag willen helpen om alles in goede banen te leiden."

De Triathlon Huizen start dit jaar in de werkhaven achter het Fletcher Hotel. "Daar is ook het parc fermé waar de fietsen staan en waar gewisseld wordt om te gaan fietsen en lopen." Hier vindt een zogeheten 'vliegende start' plaats. "De atleten liggen al in het water als het startschot klinkt", legt Peter uit. Dan zwemmen ze een keer heen en terug voor ze het water uit komen en op de fiets verder gaan.
Peter pakt de verkeerskaart erbij. Deze is gemaakt door een professioneel bureau. De fietsroute gaat over de IJsselmeerstraat, Bestevaer, Driftweg, Ericaweg, Crailoseweg, Koning Willem III laan, Boissevainweg, Naarderweg, Huizerweg, Blaricummerstraat, Dr. Kuyperlaan, Groen van Prinstererlaan en Aalberselaan. De atleten fietsen dan een aantal van deze ronden via de Crailoseweg om daarna terug te keren naar de haven voor het lopen.

Vrijwilligers

'Toen reden we in de polder. Nu gaan we een aantal heuvels over'

"De provincie moest hiervoor vergunning verlenen, omdat we deels over een provinciale weg gaan. Die heeft nu toegezegd dat deze er gaat komen." Bewoners die aan het parcours wonen krijgen nog een brief van de organisatie, zodat zij weten wat er precies gaat gebeuren en wat dit voor hen betekent. "Overal worden borden geplaatst en zullen verkeersregelaars en vrijwilligers staan. We hebben in totaal 150 vrijwilligers nodig en zoeken nog mensen die ons willen helpen. Niet alleen tijdens de race, maar ook bijvoorbeeld voor het op- en afbouwen voorafgaand en na de race. Zij kunnen zich aanmelden via de website of via vrijwilligers@traithlonhuizen.nl."
De route loopt voor een deel door Blaricum en de Naarderweg zal worden afgezet, net als één rijbaan van het Huizerhoogt. "Voor de rest rijden de atleten over het fietspad en de weg." Peter heeft het parcours zelf een aantal keer gereden. "Het is heel anders dan de voorgaande jaren. Toen reden we in de polder. Nu gaan we een aantal heuvels over."
Als de atleten weer terug zijn in de haven, gaan ze starten met het looponderdeel. "We lopen een groot deel van de route van de Wolfskamerloop, maar dan in omgekeerde richting." Ook dit deel heeft Peter al een paar keer gelopen. "Het is een mooie route, die ook weer niet vlak is." De lopers vertrekken vanaf de haven richting het fietspad langs het Gooimeer en lopen dan door het bos naar de Driftweg. Na een stukje Bestevaer duiken ze via het Grenspad weer het bos in. "De finish is achter skiclub De Wolfskamer."

Prijsuitreiking

Daar vindt kort na de finish ook de prijsuitreiking plaats. "Dat deden we voorheen alleen bij de wedstrijdatleten op de Olympische Distance. De 1/4 en 1/8 moesten wachten tot iedereen binnen was. Dat doen we nu ook kort na de finish." De atleten kunnen dan gezellig napraten in het finishgebied of hun spullen weer ophalen bij de werkhaven en terugkeren naar Sporthal de Wolfskamer waar zij zich die ochtend hebben ingeschreven en waar zij eventueel spullen achter kunnen laten. Ook is er de mogelijkheid om te douchen. "We zijn blij dat deze locatie tot onze beschikking staat."

Droom

Met het verplaatsen van de triatlon is een droom van de organisatie verwezenlijkt. "We wilden er echt een Huizer triatlon van maken en we hopen dat er veel inwoners op 10 juni langs de route staan om de atleten aan te moedigen."

Spannend

Peter hoopt ook dat Triathlon Huizen over het nieuwe parcours goed zal verlopen. "Ook dat is heel spannend natuurlijk. Je doet je best om alles zo goed mogelijk van tevoren te regelen. Bijvoorbeeld parkeerplaatsen. Het gebied rondom de haven moet zo veel mogelijk vrij blijven. We mogen van Karwei de parkeerplaats bij hun winkel gebruiken en Lidl staat ruimte af op de parkeerplaats aan de Havenstraat tegenover de Krachtcentrale. Ook is er parkeerruimte langs de Havenstraat en als overloop kunnen we de parkeerruimte bij s.v. Huizen gebruiken. "Omdat het de eerste keer is, zullen we zeker nog wel tegen dingen aanlopen die beter kunnen. Dat kunnen we dan voor een volgende keer meenemen."
Peter verwacht dat het voor publiek bij de haven ook zeker een leuke dag zal worden. "Naast de Triathlon Huizen is er ook de hele dag de openwaterzwemwedstrijd van de Gooimeerrace. Daarnaast zijn er natuurlijk de diverse afstanden van de triatlon, waarvan de deelenmers elke keer terugkomen om van onderdeel te wisselen. Bij de horeca in het Nautisch Kwartier kunnen mensen terecht voor een hapje en een drankje."

Voor aanmelden als atleet, vrijwilliger of voor meer informatie zie triathlonhuizen.nl.

Surfinstuif voor kinderen

HUIZEN Surfclub Gooimeer organiseert dit seizoen een aantal activiteiten voor de jeugd om kennis te maken met de sport. Op woensdag 16 mei is er een surfinstuif voor kinderen vanaf 8 jaar.

Kinderen die eens willen windsurfen of 'suppen' zijn welkom tussen 14.00 en 17.00 uur. Een zwemdiploma is verplicht. Vooraf aanmelden is niet nodig. Deelname is gratis en voor eigen risico. Ouders die willen kijken zijn welkom. Zij blijven verantwoordelijk voor hun kinderen. Bij de surfinstuif kunnen de kinderen kennismaken met het surfen. De ervaring leert dat ze de surftechniek snel oppakken. Clubtrainer Mariska Bolt: "Kinderen leren door spel en door nadoen."

Meer informatie op www.surfclub.nl.

Vervolg kerkdiensten

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ichtuskerk: 9.30 u. H.J. Boiten; 17.00 u. W. Scherff
Christelijke Gereformeerde Kerk: 9.30 u. D. Quant – Doopdienst; 17.00 u. P.W.J. van de Toorn
Christengemeente: 10.00 u. Gerrit Lolkema
Pinkstergemeente: 10.00 u. Kerkdienst
Baptistengemeente (in aula Erfgooierscollege): 10.00 u. Gerrit van Klaveren
Thousand Hills (in aula Huizermaatcollege): 10.30 u. Kerkdienst
Moluks-Evangelische Pniëlkerk: 10.30 u. Kerkdienst
Vrijzinnigen Kerkje de Engel: 10.30 u. Geen dienst

Samenstelling A. Krijnen

Van Buurtvader tot buurtcoach en nu Jeugd Preventie Team

HUIZEN De gemeente Huizen neemt na twaalf jaar officieel afscheid van de Buurtvaders, die inmiddels zijn omgedoopt tot buurtcoaches. Het werk wordt overgenomen door het Jeugd Preventieteam.

'Die Marokkaanse jongeren van toen zijn allang getrouwd'

De buurtvaders stonden veertien jaar geleden op vanwege overlast van jeugd rondom De Kostmand. Twee jaar later werden ze vrijwiliger bij Versa en werd het een officieel project. Later werden de Buurtvaders omgedoopt tot buurtcoaches en in 2015 kregen zij nog nieuwe fietsen en speciale jassen zodat ze herkenbaar waren in de buurt. Regelmatig waren zij op pad om direct contact te hebben met jongeren.
Met de aanschaf van fietsen konden de buurtcoaches ook op andere locaties worden ingezet, want de overlast was niet meer alleen rond De Kostmand. Ook op Plein 2000, het Oude Dorp, Winkelcentrum Oostermeent en sportschool Sportcity waren incidenten. De buurtcoaches gingen in gesprek met de jongeren om te vragen wat zij aan het doen waren. Vaak merkten ze dat de jongeren het helemaal niet zo slecht bedoelden, maar gewoon een plek zochten om zich te vermaken.
Badr Sadqi, jongerenmedewerker bij Versa Welzijn. "De tijden zijn inmiddels veranderd. Die Marokkaanse jongeren van toen zijn inmiddels allang getrouwd en hebben kinderen. Het gaat nu om andere jeugd van allerlei afkomst. Zij worden liever aangesproken door leeftijdsgenoten. Vandaar dat we nu begonnen zijn met het Jeugd Preventie Team. Dit team neemt de taak van de buurtcoaches over."

Sylvian Nijhuis

Oprichter Stichting Support School Fees, vanaf juli voorzitter Rotary Huizen, 49 jaar, sinds 2002 in Huizen

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik heb een kleinschalige en exclusieve vergaderlocatie in Huizen. Behalve gastheer zijn doe ik ook de catering; verder heb ik een viskwekerij in Tanzania."

Wat doet de Stichting Support School Fees?
"SSF support kansarme kinderen in Tanzania zodat zij goed onderwijs kunnen volgen."

Waarom heb je de stichting opgericht?
"Een goede bekende vroeg mij hem te helpen inzake een familietragedie. De vader was vermoord en de moeder kon het schoolgeld niet meer betalen. Om meer kinderen te kunnen helpen heb ik daarom besloten een stichting op te zetten."

Wanneer ga je weer naar Tanzania en wat ga je dan doen?
"Haha, ik ben net drie dagen terug, maar ga weer in oktober met 12 leerlingen van het Erfgooiers College."

Wat is je droom voor de stichting?
"Om kinderen die wij ondersteunen hun droom te kunnen realiseren, het houdt niet op na het onderwijs."

Met wie wil je nog een gesprek?
"Met mijn grootouders, die ik nooit heb gekend; zij zijn vermoord in WWII."

Wat is je favoriete plek in Huizen?
"De Limitische heide."

Huizen mist nog … ?
"Een levendig centrum met voldoende aantrekkingskracht voor de bewoners om naartoe te gaan."

Welk groot evenement zou naar Huizen moeten komen?
"*smile*, een 'Chelsea flowershow', zelf ben ik gek op natuur en kleuren."

Wat zou je nooit (meer) doen?
"Direct werken na je schooltijd, ik zou graag die ene wereldreis willen maken om jezelf goed te leren kennen."

Cursus Digisterker

HUIZEN De Bibliotheek Huizen Laren Blaricum start 17 mei van 13.00 tot 15.00 uur weer een nieuwe cursus Digisterker in de bibliotheek aan Plein 2000 in Huizen. De cursus bestaat uit vier dagdelen en duurt vier weken. De kosten zijn 20 euro.

In de cursus Digisterker leren de deelnemers onder andere hoe ze digitaal een afspraak maken met de gemeente Huizen en hoe ze toegang krijgt tot de sites van het UWV en de Belastingdienst.

Verder staat onder andere op het programma:
* Een DigiD aanvragen en gebruiken.
* Zoeken en vinden van informatie.
* Inloggen op websites
* Online toeslagen aanvragen en afspraken maken
* Website van de gemeente Huizen en het digitaal sociaal plein gebruiken.

Digisterker is bedoeld voor mensen die al enige ervaring met internet hebben: je kunt werken met een toetsenbord en muis, je hebt een e-mailadres en gebruikt het internet voor bijvoorbeeld internetbankieren.

Aanmelden kan via e-mailadres: ewalet@bibliotheekhlb.nl of 035-5257410.

Huizen herdenkt oorlogsslachtoffers

Foto: Bob Awick

HUIZEN Huizen heeft vrijdag 4 mei stilgestaan bij de slachtoffers die in dienst van Nederland zijn gevallen in de Tweede Wereldoorlog en alle oorlogen en vredesmissies daarna. De herdenking begon 's middags bij het Verzetsmonument in het Warandepark, waar Arie de Waal, Jakob Brands en Klaas Snel, die in Huizen werden gefusilleerd tijdens de Tweede Wereldoorlog, herdacht werden.

Kinderen komen lekker gezond in beweging met programma ClubFit

Nog plaats voor start nieuwe ronde op 17 mei

Met het programma ClubFit gaan kinderen lekker bewegen. Doel is dat ze een sport vinden die ze zo leuk vinden dat ze ermee verder gaan. Ook is er aandacht voor gezondheid.

Frank Wolfs en Pauline Rebel in de sportschool waar de kinderen straks aan de slag gaan met lekker bewegen. Foto: Bob Awick

HUIZEN ClubFit is een speciaal programma van 14 weken voor kinderen om lekker in beweging te komen. Omdat het gesubsidieerd is, kost deelname slechts 20 euro. Er zijn nog een paar plaatsen voor de editie die op 17 mei begint.

Frank Wolfs is projectleider vanuit de buurtsportcoaches. "We kijken voortdurend hoe we inwoners van Huizen in beweging kunnen krijgen en zagen dat er een groep kinderen is die niet sport en speciale aandacht nodig heeft. Bijvoorbeeld omdat ze het van huis uit niet gewend zijn om te sporten." In Rebel Sport vonden ze de partner om een programma op te zetten waarbij de kinderen op een leuke manier in beweging komen. "Daarnaast is er ook aandacht voor gezondheid. Bijvoorbeeld waarom water goed voor ze is en waar ze op kunnen letten met eten", legt Pauline Rebel van Rebel Sport uit. Bij het programma zijn ter ondersteuning daarom ook een diëtist en een pedagoog aangesloten.

Sporten

Doelstelling is om de kinderen langdurig aan het sporten te krijgen. Daarom worden de laatste twee lessen gekeken bij welke sportclub kinderen een plek kunnen krijgen en met veel plezier het sporten kunnen voortzetten.

Intakegesprek

Ouders die hun kind aanmelden krijgen een intakegesprek om het programma te bespreken. "We willen ook dat de ouders betrokken zijn en dat het een soort familieding wordt. Ouders kunnen de kinderen stimuleren om te komen en te bewegen en bijvoorbeeld niet te veel te snoepen of achter de computer, tv of telefoon te blijven zitten. Zij spelen een belangrijke rol bij het slagen van het programma", aldus Pauline.

Enthousiast

Ze is enthousiast over het programma. "We zien kinderen echt vooruit gaan. Dat kunnen zij zelf ook merken en de ouders ook. We beginnen namelijk met een test om te kijken hoe het ervoor staat met de conditie. Een fysiotherapeut kijkt dan meteen mee om te zien of kinderen goed bewegen. Aan het einde testen we weer, zodat het resultaat voor iedereen zichtbaar is."
Frank is blij dat Rebel Sport bij dit programma betrokken is. "Pauline zei meteen: dit doen we voor de kinderen. Het is ook de bedoeling dat dit programma in de toekomst een vast onderdeel wordt van het beweegprogramma in Huizen, zodat ouders weten dat ze bij ClubFit terechtkunnen als ze hulp willen hebben bij het laten sporten van hun kinderen."

Start

Pauline: "Alle ouders willen graag dat hun kind een goede start in het leven heeft. Sporten en gezond eten helpt kinderen daarbij. Ook later nog, om bijvoorbeeld ziektes te voorkomen. Soms weten ze alleen niet goed hoe ze dit moeten aanpakken. Daar kunnen wij ze bij helpen."

Aanmelden

Frank: "Ouders die hun kind aan willen melden, kunnen een mail sturen naar clubfit@fitprogramma." Pauline: "Of mij bellen via 035-5251806."

Open dag Selimiye Moskee

Het is zondag feest bij de moskee en iedereen is welkom.

HUIZEN De Selimiye Moskee aan het Gooierserf 390 houdt zondag 13 mei van 10.00 tot 20.00 uur een open dag/braderie, in het Turks 'kermes' genoemd.

"Eten is er genoeg voor de hele dag. Van kebabs en köfte tot baklava, Turkse pizza's, gevulde druivenbladeren en met feta gevulde deegbroodjes. Om ter plekke op te eten of mee te nemen", aldus de organisatie.

Rondleidingen

"De kermes is niet alleen een markt en een feest, het is ook een ontmoeting, een poging tot meer toenadering. In de moskee worden rondleidingen gegeven waar de volwassenen de diepte in gaan. Kinderen gaan juist samen de hoogte in op de twee springkussens. Iedereen is van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in de moskee en heerlijk te genieten van de Turkse keuken. De gehele dag zullen er rondleidingen plaatsvinden."

Rotaryclub Huizen verrast Broedplaats Gooise Meren

Gereedschap om mee te klussen

De broedplaats is blij met het gereedschap. Foto: Bob Awick

HUIZEN De Stichting Broedplaats Gooise Meren is dinsdagochtend door de Rotary Huizen verrast met heel veel gereedschap.

Piet de Bruin, Rotarylid en coördinator, vertelt dat de sponsoring mogelijk gemaakt werd door het Huizer Vis Festijn. "Dat organiseren we ieder jaar in Huizen. Bedrijven kunnen dan een botter huren om mee te gaan varen en we maken er een leuke dag van met hapjes en drankjes. De opbrengsten gaan altijd naar goede doelen."

Gereedschap

Hij vervolgt: "Er bleek van het evenement van afgelopen jaar nog geld over en daarmee konden we de Broedplaats ondersteunen. Een Rotarylid bracht het idee aan en we hoorden dat er veel behoefte was aan gereedschap. De Schakel kon dat met een mooie korting regelen." Uiteindelijk heeft Rotaryclub Huizen ter waarde van 5.500 euro verschillende zaag- en schaafmachines aangeschaft om de Broedplaats te ondersteunen.

Statushouders

"De Broedplaats kan het gereedschap goed gebruiken. In deze leerrijke omgeving kan iedereen meedoen. Er is veel ruimte voor ideeën en initiatieven op duurzaam en sociaal terrein. Met name statushouders komen hier om de taal te oefenen, een vak te leren, een werkritme op te bouwen en sociale contacten op te doen."

Het beleid van de Stichting de Broedplaats is er namelijk op gericht om vooral nieuwe statushouders in 't Gooi te ondersteunen door middel van goederen om hun huis leefbaar te maken. Maar ook door deze gezinnen te koppelen aan buddy's, hen een plek te bieden waar ze hun verhaal kwijt kunnen en waar ze activiteiten kunnen ontplooien om zich daardoor ook nuttig te kunnen maken.

Tafeltennisclinics Kids'N Play

Kennismaken met tafeltennis bij Kids'N Play. Foto: TTV Huizen

HUIZEN Tafeltennisvereniging Huizen gaf vrijdag 4 mei clinics bij het Kids'N Play-festival in Sportcentrum de Meent.

Van 15.00 uur tot 17.00 uur konden kinderen van 8 tot 12 jaar proeven van echt 'pingpong'. Ondanks het warme weer waren er veel kinderen die het tafeltennis kwamen proberen. Ze speelden niet alleen tegen leden van de tafeltennisvereniging, maar ook tegen een echte robot, die zelf balletjes spuugt. Ook werd er aan de kids gedacht door ze balletjes te laten mikken op snoepjes, om deze daarna natuurlijk op te peuzelen.

Open dag

Kinderen die nieuwsgierig zijn en een kijkje willen nemen bij een echte tafeltennisvereniging kunnen zaterdag terecht bij Tafeltennisvereniging Huizen in de sportzaal van het Holleblok. De club houdt van 13.00 uur tot 15.30 uur een open dag met allerlei spelletjes, waarbij jong en oud van harte welkom is. Iedereen kan spontaan binnen komen lopen. Let wel even op het dragen van gymschoenen met lichte zolen en sportkleding.

Huldiging alpineskiërs Wolfskamer

Foto: Bob awick

HUIZEN Het alpineteam van Skiclub Wolfskamer in Huizen heeft goed gepresteerd. Daarom werd het team maandag gehuldigd. Voor de huldiging waren de Huizer wethouder Marianne Verhage en haar collega Anne-Marie Kennis uit Blaricum naar de skiclub getogen. Zij hadden lovende woorden voor de skiërs, waaronder Els Tirion uit Huizen, die tweede is geworden tijdens het NK. Foto: Bob Awick.

Traumahelikopter Gemeenlandslaan

Foto Bob Awick

HUIZEN Een arts van een traumahelikopter heeft zaterdagmorgen ambulancemedewerkers geholpen bij een ongeval bij de Gemeenlandslaan. Wat er precies is gebeurd is onbekend. De gewonde fietser is meegenomen naar het ziekenhuis. Foto: Bob Awick

Sportief Hardlopen Huizen breidt aanbod in jubileumjaar verder uit

Nu ook personal training en sportclinics voor bedrijven en scholen

Anita en Michel van Sportief Hardlopen Huizen. Foto: Bob Awick

HUIZEN Sportief Hardlopen Huizen heeft sinds 1 april haar diensten uitgebreid. Zo kunnen bedrijven en scholen er terecht voor een sportclinic en is het mogelijk om personal training te krijgen. Na de zomer komt daar runningtherapie bij. De stichting wil zo voldoen aan de vraag in de markt en meer aanbieden dan bootcamps, hardloop- en trailruntrainingen.

"We begonnen vijf jaar geleden met twee trainingen in de week en twee groepen. Na vier maanden was dat al vijf dagen in de week en veel meer groepen", zegt oprichter Michel Seinen. Mede-bestuurslid Anita den Ouden geeft trainingen en is ook actief achter de schermen: "De kracht zit in het feit dat we verschillende trainers hebben en steeds op andere locaties trainen. Ik denk dat er niemand in die vijf jaar ooit eenzelfde training heeft gehad", zegt zij. "Daarnaast combineren we flexibiliteit met kwaliteit", gaat ze verder. Michel: "We besteden veel aandacht aan de techniek tijdens de trainingen. Wij geloven in de combinatie van bootcamp en hardlopen, dus trainen op kracht en duurvermogen." De dertien trainers die als vrijwilligers aan de Stichting Sportief Hardlopen zijn verbonden, zijn ook allemaal gediplomeerd en ervaren." Het andere succes is dat de stichting geen leden kent. "Bij ons zit je nergens aan vast en een proefles is altijd gratis, daarnaast is het mogelijk om te komen sporten op basis van een strippenkaart."

Starterscursussen

Het 5-jarig jubileum wordt op 26 mei groots gevierd bij Dance-Point

Anita: "We bieden ook meerdere keren per jaar starterscursussen aan voor mensen die willen beginnen met hardlopen of bootcampen. Dat doen we onder andere in samenwerking met gezondheidscentrum Huizermaat en Start to Run van Yakult." Zelf begon ze ruim drie jaar geleden met Start to Bootcamp en is inmiddels verslaafd. "Ik volg nu een opleiding tot vitaliteitscoach, ter uitbreiding op ons bestaande aanbod."

Jubileum

Het 5-jarig jubileum wordt op 26 mei groots gevierd bij Dance-Point. "We hebben iedereen die in ons bestand stond uitgenodigd om ze te bedanken en om vervolgens een mooie start te geven aan de volgende vijf jaar." Wie onverhoopt geen uitnodiging heeft ontvangen kan zich aanmelden via 5jaar@sportiefhardlopenhuizen.nl.

Zie voor het complete aanbod sportiefhardlopenhuizen.nl.

'Bedankt dat je voor onze vrijheid hebt gevochten'

Winkelcentrum Oostermeent had er samen met de gemeente en Het Gooi Bevrijd voor gezorgd dat zaterdag 5 mei Bevrijdingsdag groots gevierd kon worden in het winkelcentrum. Vanaf 11.00 uur klonk er al muziek uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog in afwachting van de colonne oude legervoertuigen die twee uur lang te bezichtigen waren. Het mooie weer was de kers op de taart, het gesprek met veteraan Doug Farrington bijzonder.

Veteraan Doug Farrington was een van de speciale gasten van Het Gooi Bevrijd. Hij kwam op D-Day vechten voor onze vrijheid. Foto: Carin van den Berg

HUIZEN "Bedankt dat je voor onze vrijheid hebt gevochten", zegt een van de bezoekers tegen veteraan Doug Farrington. Hij is 92 jaar en een van de speciale gasten van Het Gooi Bevrijd die met hun colonne oude legervoertuigen afgelopen Bevrijdingsdag Winkelcentrum Oostermeent bezocht.

De dame die duidelijk na de oorlog is geboren, krijgt van Doug te horen dat hij het fijn vindt dat hij een steentje bij heeft kunnen dragen aan haar vrijheid. En ze krijgt een kus van hem. De belangstelling voor de veteraan is groot, net als de dank en het respect.

Doug komt uit Manchester in Engeland en heeft als 17-jarige gevochten in Frankrijk, België, Nederland en Duitsland. Hij kwam op 22 juni, D-Day, aan land en raakte in Duitsland nog gewond. Hij was na de oorlog nog nooit teruggeweest, zelfs nooit meer buiten Engeland geweest. Hij straalt als hij vertelt dat het langs de route die ze hebben gereden heel druk was. "Ik heb iedereen een kusje toegeblazen."

Het bijpassende entertainment trok ook veel belkijks. Foto: Bob Aw
Jonge deelnemers van Het Gooi Bevrijd. Foto: Bob Awick
Ook oude legermotoren waren te bezichtigen. Foto: Carin van den Berg
De oude legervoertuigen stonden door het hele winkelcentrum opgesteld. Foto: Bob Awick

Zijn verhaal en de oude legervoertuigen houden het verhaal van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding levend,en dat is duidelijk te merken op de stralende dag in het winkelcentrum. Veel mensen wachten de voertuigen op en willen met Doug op de foto.

Ook schiet een Amerikaan die al een aantal jaren in Nederland woont hem aan met het verzoek om de vlag te tekenen van de Screaming Eagles. Hij is van na de oorlog, maar heeft wel in het leger gezeten als engineer. "Ik verzamel al jaren handtekeningen op dit soort vlaggen. Als ze vol zijn, stuur ik de vlag naar het museum in Port Campbell in Kentucky. Daar werkt een vriend van mij. Die hangt de vlaggen voor mij op. Zo blijven de herinneringen aan de veteranen die toen vochten levend, want ze sterven nu langzaam uit. Dat is belangrijk."

Donderdag 17 mei is er weer een bijeenkomst van het Huizer Schrijversgilde.

Vrijdag 11 mei

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis-Laren. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Geef-en-neemtafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

De geef-en-neemtafel wordt door vrijwilligers van Versa Welzijn georganiseerd.

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Zaterdag 12 mei

Repair Café

10.00 uur | De Blaercom Blaricum

Gratis reparatie van huishoudelijke apparatuur, tuingereedschap en kleding.

Historische wandelroute door Huizen

14.00 uur | Huizer Museum Huizen

De aanvang van deze wandeling is om 14.00 uur en start bij het Huizer Museum aan de Achterbaan. Kosten voor de wandeling € 4,- per persoon, aan de balie van het museum te voldoen.

Open dag jeugd Tafeltennisvereniging Huizen

12.00 uur | Verenigingsgebouw De Kloef Huizen

Zorg wel voor gymkleding en gymschoenen (geen zwarte zolen). Deelname is gratis!

Papageno Jazz - Jessie Brevé Trio

15.30 uur | Papageno Huis Laren

Jessie Brevé - saxofoon, Jort Terwijn - contrabas, Tim Hennekes - drums.

Zondag 13 mei

Moederdagvoorstelling

11.30 uur | Papageno Huis Laren

Kindervoorstelling Katinka van Driezum

Eemlijnvaart voor vogelexcursie

14.00 uur | Haven van Huizen

Een vogelexcursie in samenwerking met fietsboot de Eemlijn. Kijk voor meer info op eemlijn.nl.

Stiltemeditatie

20.00 uur | Bewustzijnscentrum Bala Huizen

Stadsverlichting wil inspireren tot rust te midden van overvolle agenda's en haast in ons dagelijks leven. We nodigen je uit om met volle aanwezigheid hier en nu stil te zijn en je hart te voelen, ook in de onrust.

Maandag 14 mei

Rummikub en scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

Ontbijten

9.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Voor een gezellig en gezond ontbijt kunt u iedere donderdag terecht in wijkcentrum Holleblok. Ineke en Claudia heten u van harte welkom. Aanmelden is niet nodig. € 2,- per persoon.

Geef-en-neemsnuffelkast

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Wijkcentrum Holleblok heeft een snuffelkast met tweedehandsbaby/kinderkleding in de maten 50 tot ongeveer maat 152 tegen kleine prijzen. Geopend: maandag van 9.30 tot 12.00 uur.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas

Kringloopwinkel Stichting Servitas, Poolvos 2, 1273 JL Huizen.

Start to Run!

19.30 uur | De Trappenberg / De Wipneus Kinderdagverblijf Huizen

Gedurende deze clinic word je onder begeleiding van een gediplomeerd trainer getraind om 30 minuten te kunnen hardlopen. Meer info of inschrijven kan via www.sportiefhardlopenhuizen.nl.

Basiscursus astrologie

19.30 uur | Thuis bij de docent Huizen

Voor deze cursus is de exacte geboortetijd nodig, eventueel op te vragen bij het stadhuis.

Rodion Trio

20.15 uur | Rosa Spier Huis Laren

Muziek als medicijn. Voor klachten van allerlei aard brouwt het trio een muzikaal medicijn. In hun draagbare apotheek vindt u een kruidig programma met o.a. Mozart, Händel, Rameau, Tchaikovsky, Rossini, Wagner en Bach.

Foto-expositie

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

Tot en met 13 juli exposeert natuurfotograaf Rob Kloosterman. In zijn werk wil Kloosterman de vogels zo goed mogelijk tonen in hun karakteristieke leefomgeving. Het werk is te koop en uitvoeringen op posters en ansichtkaarten.

Dinsdag 15 mei

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de Computerhelpdesk waar ervaren deskundige vrijwilligers tussen 10.00 uur en 12.00 uur klaar staan om u te helpen. Meer informatie: www.debrassershoeve.nl.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen.

Weerbaarheid Senioren (55+)

11.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Zelfvertrouwen bij ouderen te doen toenemen en de mate van angst te doen afnemen. Met meer vertrouwen kunnen deelnemen aan de buitenwereld. Dit wordt bereikt door de fysieke weerbaarheid van ouderen te vergroten.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas Huizen

Kringloopwinkel Stichting Servitas, Poolvos 2, 1273 JL Huizen.

Spelmiddag

13.30 uur | De Blaercom Blaricum

Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee! Info: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Inschrijven avondvierdaagse

19.30 uur | Muziekvereniging Prinses Irene Huizen

Inschrijfavond avondvierdaagse tussen 19.30 en 21.00 uur, IJsselmeerstraat 5a in Huizen. Daarnaast is ook online inschrijven mogelijk via www.a4dhuizen.nl. De avondvierdaagse wordt dit jaar gehouden van 28 t/m 31 mei.

Free Dutch Lesson

19.30 uur | De Malbak Blaricum

You will learn more about the meaning of words and verbs. Level: speaking and understanding the Dutch language a bit.

Oudercursus Babygebaren

20.00 uur | thuis bij docent Huizen

15 mei 1e avond, 26/6, 24/7. communicerenmetgebaren@gmail.com.

Woensdag 16 mei

Taalcafé

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Hier kunt u uw Nederlands verbeteren door gesprekjes te voeren met anderen.

Film aan de Brink - 'Before the Flood'

14.30 uur | Brinkhuis Laren

Leonardo DiCaprio reist de wereld over om onderzoek te doen naar de gevolgen van de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde en maatregelen om het tij te keren. Entree: € 5,-.

Film aan de Brink - 'C'est la vie'

19.30 uur | Brinkhuis Laren

Een onvergetelijke bruiloft in een zeventiende-eeuws kasteel dreigt volledig in het water te vallen in deze komedie. Cultuurverschillen, misverstanden en persoonsverwisselingen zorgen voor chaos en grote hilariteit. Entree: € 5,-.

Academielezing 'Van Gogh en Japan'

20.00 uur | Gooise Academie Laren

In deze tentoonstellingslezing neemt Diana Kostman je mee in de fascinatie van Van Gogh voor Japan en de Japanse prentkunst.

Cursus Rolstoelvaardigheid

19.00 uur | De Trappenberg Huizen

Deze cursus is gericht op het verbeteren van de rijvaardigheid en het dagelijks gebruik van de rolstoel. Kijk voor meer informatie op www.teamsportservice.nl./gooi.

Donderdag 17 mei

Koersballen

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Het verrassende van dit spel is de bal, omdat het zwaartepunt niet in het midden zit.

Vrijwilliger gezocht / vrijwilliger worden

13.30 uur | De Malbak Blaricum

Loop binnen tijdens onze openingstijden of maak een afspraak voor een ander moment voor info, bemiddeling, advies of scholing. Tel.: 035-750 4149.

Bijeenkomst Huizer Schrijversgilde

14.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Zowel beginnende schrijvers als meer gevorderde zijn van harte welkom om aan te schuiven.

Koffieochtend

10.00 uur | De Blaercom

Iedereen is welkom! Informatie en/of aanmelden: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Inloopochtend SeniorWeb Eemnes

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes Eemnes

Wij zijn een kleine groep enthousiaste vrijwilligers die u graag bijstaan bij al uw digitale vragen en/of problemen.

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Meer informatie: www.debrassershoeve.nl of https://huizen.seniorweb.nl.

Themaochtend over valpreventie

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

Fysiotherapeut Marjolein Kuijt bespreekt de gevolgen van een val. Als u de 12 risicofactoren leert kennen en daarover tips krijgt, kunt u zelf de verhoogde risico's wegnemen of verlagen. Entree vrij.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen.

Koffieochtend in Brinkhuis

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Even tijd voor elkaar en een gezellig babbeltje.

Computerinloop

10.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger

Er zijn geen kosten aan verbonden en je kunt zo leren om met Facebook - Twitter - Spotify om te gaan.

Lunchpauzeconcert Raadzaal Eemnes

12.30 uur | BEL kantoor Eemnes

Tim Wintersohl - fluit en Hans-Erik Dijkstra - piano, spelen een prachtig programma met werken van Bach, Mozart, Baton en Taktakishvili.

Bingo

14.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

Voor € 5,50 speelt u 6 x 3 rondes.

Ladies Night

19.00 uur | De Hilt Eemnes

Je kunt gezellig rondsnuffelen tussen de stands met van alles op het gebied van lifestyle, fashion, beauty, woonaccessoires etc. van 19.00 tot 22.00 uur. Toegang gratis!

Eten op Rolletjes

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het Dudokpark in Hilversum wordt van 11 tot en met 13 mei weer een openluchtrestaurant. Dit jaar met nieuwe foodtrucks, akoestische bandjes en vermaak. Toegang is gratis. Zie ook etenoprolletjes.nl.

Jan Leyers met 'Allah in Europa' in bieb

Jan Leyers, de auteur van 'Allah in Europa'. Foto: Bibliotheek

HUIZEN De HLB Academie van Bibliotheek Huizen, Laren, Blaricum presenteert 18 mei van 20.00 tot 22.00 uur in de Bibliotheek van Huizen aan Plein 2000 nummer 1 Jan Leyers met zijn boek 'Allah in Europa, het reisverslag van een ongelovige'.

Het vuistdikke 'Allah in Europa, het reisverslag van een ongelovige' is onlangs door Das Mag Uitgevers gepubliceerd. Jan Leyers trok van Sarajevo naar Brussel op zoek naar de islam en antwoorden op zijn vragen.

Meeslepend

Het boek is het relaas van deze tocht door een wereld die zich niet in cijfers of statistieken laat vatten. Een meeslepend avontuur dat ontroert en ontreddert, onthutst en hoop inboezemt. Hij komt er uitgebreid over vertellen tijdens deze avond.

Verbaasd

Toen Jan Leyers (1958) in de jaren 70 van de vorige eeuw nog een adolescent was, geloofde hij rotsvast dat de toekomst van Europa er een zou zijn zonder religie. Nu, bijna 40 jaar later, blijkt niets minder waar: verbaasd ziet hij aan hoe het opperwezen terrein herovert. Met als hoofdrolspeler: de islam. Maar in plaats van moord en brand te schreeuwen, besluit hij op onderzoek uit te gaan. Hij pakt zijn tas en reist Europa rond.

Antwoorden

Jan Leyers trekt van Sarajevo naar Brussel op zoek naar de islam en antwoorden op zijn vragen. Want groeit er zoiets als een Europese versie van de islam? Is dat ook wat moslims zelf willen? En valt het alom heersende wantrouwen jegens de islam te overwinnen? Hij luistert naar traditionele gelovigen en nieuwe bekeerlingen, naar liberalen en fundamentalisten, naar de stem van de kenner en de stem van de straat met de oren van een seculiere westerling.

Reserveren

De kosten voor de avond zijn € 9,50 voor leden van de bibliotheek. Niet-leden betalen € 11,-. Reserveren kan via bibliotheekhlb.nl.

Erfgooiersdag

Foto: Bob Awick

HUIZEN Het Hart van Huizen organiseert vrijdag 11 mei van 11.00 tot 21.00 uur traditioneel weer de Erfgooiersdag. Dan wordt er teruggegrepen naar de geschiedenis van de erfgooiers, de van oudsher verenigde boeren uit het Gooi. Bezoekers kunnen de historie op deze dag beleven, ontdekken en ervan genieten. Op de agenda staan bijvoorbeeld het beklimmen van de toren van de Oude Kerk, poppentheater, oud-Hollandse spelletjes, oude ambachten, muziek, palingroken en pony rijden. De Gooische Operette is aanwezig en ook aan de innerlijke mens is gedacht met de kleinste poffertjeskraam van Nederland en de Bus van Beus.

Groei & Bloei plantenmarkt Oostermeent

HUIZEN De jaarlijkse Groei & Bloei plantenmarkt is zaterdag 12 mei weer in Winkelcentrum Oostermeent.

"Er staat weer een heel aantal kramen vol met bloemen en planten op de bezoekers te wachten op de Oostermeent en dat net voor Moederdag! Daar is over nagedacht", laat de organisatie weten. "Uiteraard zijn er ook in de winkels scherpe en mooie aanbiedingen die moeder niet mag missen. Vanaf 10.00 uur staat alles klaar om te ontvangen."

Pinksterzang-dienst met Huizer koren

HUIZEN Eerste pinksterdag, 20 mei, is er van 19.30 uur een pinksterzangdienst in de Zenderkerk aan de Borneolaan 30.

Medewerkenden aan deze dienst zijn Chr. Koorvereniging Deo Juvante onder leiding van Kees van den Boogaard en het Moluks koor onder leiding van Max Wattimena. Jacob Bout speelt de trompet en Kees van den Boogaard het orgel. De meditatie wordt gehouden door dominee G. Mantel.

De kerk is om 19.00 uur al open en de toegang is vrij.

Historische wandelroute

HUIZEN Het Huizer Museum organiseert zaterdag 12 mei een wandelroute langs allerlei historische panden en plekken. De aanvang is om 14.00 uur bij het Huizer Museum aan de Achterbaan 82.

De wandeling staat onder leiding van een ervaren gids en is geschikt voor iedereen die van historie en wandelen houdt. De wandeling duurt ongeveer een uur en aansluitend kan een bezoek aan het museum worden gebracht. Kosten voor de wandeling zijn € 4,- per persoon, aan de balie van het museum te voldoen.

De route leidt langs diverse boerderijen met verschillende soorten gevels, een boerentuin met bleekveld, een bakhuisje, oude visserswoningen en woningen van allerlei ambachtslieden. De gids laat de wandelaar architectonische details zien en zal zeker nog wat anekdotes kunnen vertellen. Zie ook huizermuseum.nl.

24 / 28

Lezersfoto's

Nog nooit mijzelf kunnen bekijken, moet deze boom denken. Foto: Albert van der Linden

HUIZEN Het was weer zomers weer de afgelopen dagen en dat was genieten voor veel lezers. Ook degenen die daarvan een foto instuurden.

Zelf ook een mooie foto gemaakt van een evenement, de natuur of iets anders dat is opgevallen?

De brem op de Nieuw Bussummer hei. Foto: Ellij van Os
Lekker luieren tussen de bomen aan de Crailoseweg. Foto: Ellij van Os
Pluizen ontpoppen zich in het licht. Foto: Dick te Pas
Net na zonsondergang kleurt de lucht mooi rood. Foto: Frans Lubbers

Mail deze dan naar redactie@nieuwsbladvoorhuizen.nl en zet in de mail dat wij de foto mogen publiceren. Let er op dat de foto van goede kwaliteit is: minimaal 300 dpi of 1 MB. Wie weet zie je jouw foto dan een volgende keer in de krant.