Nieuwsblad voor Huizen

22 november 2018

Nieuwsblad voor Huizen 22 november 2018


Geen fusie Huizen, Blaricum, Laren

HUIZEN De gemeentelijke herindeling - ook wel Arhi-procedure genoemd - gaat niet door. Hiermee is de fusie van Huizen, Blaricum en Laren van de baan. Ook Hilversum en Wijdemeren hoeven niet meer samen te gaan.

Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland hebben dit besloten naar aanleiding van het conceptbeleidskader herindeling 2018 van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). "GS constateren dat het conceptbeleidskader herindeling 2018, in weerwil van wat mocht worden verwacht op grond van het regeerakkoord, de provinciale rol bij Arhi-procedures niet versterkt."

Duidelijkheid

Het college van burgemeester en wethouders in Huizen waardeert de duidelijkheid die er nu is gekomen. "Het nieuwe beleidskader hecht aan draagvlak. Van een gedwongen herindeling zou alleen sprake moeten zijn bij grote bestuurskrachtproblemen. Daar is in Huizen geen sprake van", aldus wethouder Bert Rebel. "Bovendien heeft Huizen zich altijd uitgesproken voor behoud van zelfstandigheid. Als het aan Huizen ligt, zetten we de nauwe samenwerking in HBEL-verband voort. We gaan ons nu beraden op wat het stopzetten van de Arhi-procedure betekent voor lopende dossiers, de intensieve samenwerking met de BEL en hoe we een hernieuwde focus kunnen aanbrengen in de regionale samenwerking."

5

Sinterklaas hartelijk ontvangen door kinderen en burgemeester

Foto: Bob Awick

HUIZEN Sinterklaas is afgelopen zaterdag direct na de landelijke intocht doorgevaren naar Huizen en daar hartelijk ontvangen door vele kinderen en burgemeester Sicko Heldoorn. Ook in Huizen was rekening gehouden met demonstraties, maar daar was geen sprake van. Het Sint Nicolaas Comité in Huizen is erg tevreden.

17

Kerst kost 66,67 euro per ambtenaar

HUIZEN Het kerstfeest van de gemeente voor de werknemers gaat 66,67 euro per ambtenaar kosten.

Het college heeft ingestemd met een besteding van maximaal € 20.000 op de begrotingspost Personeelsactiviteiten voor de kerstviering van het personeel in 2018. Het geld komt uit de middelen Decentrale arbeidsvoorwaarden en mag daar volgens de stukken aan worden uitgegeven.

Omgerekend

Er werken 300 mensen bij de gemeente, dus omgerekend mag er maximaal 66,67 euro afgerond per persoon aan het feest worden uitgegeven.

Kindermishandeling

Foto: Bob Awick

Cijfers tonen aan dat er in elke klas een kind zit dat wordt mishandeld. Esther maakte het zelf mee en vond net als anderen in kunst haar uitlaatklep.

3

Helpen maakt happy!
Huizenvoorelkaar is de nieuwe verzamelplaats voor vrijwillige inzet en laat je in één oogopslag zien wat er in jouw buurt te doen is. Reageren op een van de onderstaande vragen? Kijk op Huizenvoorelkaar.nl en meld je aan. Je kunt direct een bericht sturen naar de contactpersoon. Kom je er niet uit? Bel dan voor een afspraak of kom binnenlopen.

Nieuw op Huizenvoorelkaar:
Hulp voor het Rode Kruis
Weet jij mensen te enthousiasmeren, motiveren en te verbinden? Het project 'Contactcirkel' draait om het thema zelfredzaamheid. Voor dit project ben jij de link tussen de afdeling en de deelnemers. Ben jij 4 tot 6 uur per week beschikbaar? Je kunt ook helpen bij het project 'Goed Voorbereid'. Hierbij gaat het om geven van informatie over noodsituaties aan kwetsbare doelgroepen. Ben jij onze nieuwe aanwinst?

Ben jij handig of muzikaal?
Vivium de Bolder is op zoek naar mensen voor klusactiviteiten zoals houtbewerking en het werken met diverse gereedschappen. Het liefst op dinsdag, woensdag of donderdag, maar dit kan altijd in overleg. Of wil jij bezoekers van de Bolder meenemen op muzikaal avontuur? Hiervoor geef je in de ochtend op maandag of woensdag een uur een muziekprogramma en mag je alles vertellen en laten horen over muziekgenres, artiesten of componisten.

Uitleenmedewerkers voor de Speel-o-theek
Ben jij goed met de computer en wil jij graag iets doen voor kinderen? Bij de Speel-o-theek help je bij het registreren van de uitleen en inname van speelgoed. Het speelgoed stimuleert het speelplezier en de ontwikkeling van kinderen. Je adviseert leners en ouders en zorgt ervoor dat de ruimte netjes en overzichtelijk is. Kun jij 2 uur per week tot 2 uur per drie weken helpen? De Speel-o-theek houdt ervan om met elkaar na te denken over veranderingen en verbeteringen. Jouw inbreng is daarbij van harte welkom!

Gezamenlijk koken en eten
Bij Woongroep Mozart wonen 16 jongvolwassenen met een licht tot matige verstandelijke beperking. Ze zouden het leuk vinden om individueel af en toe met iemand te koken om dan vervolgens dit gezellig samen op te eten. De bewoners hebben een eigen appartement met kookgelegenheid. Kom jij gezellig met ze koken?

Zondag 25 november – Voleindingszondag (Protestants); Christus Koning (Katholiek)

Rooms-Katholieke Thomaskerk: 9.30 u. A. Geria
Vrij-Katholieke Michaël and all Angels: 10.30 u. H.Mis (Nederlands)
Hervormde Oude Kerk: 9.30 u. P.M. van 't Hof; 18.30 u. G.J. Roest
Hervormde Nieuwe Kerk: 9.30 u. G.J. Mantel
Hervormde Zenderkerk: 9.30 u. G.J. Roest; 19.00 u. Generation Praise
Hervormde Meentkerk: 9.30 u. F. van Velzen; 17.00 u. J.J. van Holten
Hervormde De Brug: 10.30 u. Evangelist J. Verkerk – Herdenkingsdienst: 'Ik mis je'
Hersteld Hervormde Kerk 't Visnet: 9.30 u. en 18.30 u. Kerkdienst
Vrije Hervormde Gemeente (in Chr. Geref. Kerk): 11.30 u. en 19.00 u. A. Kot
Protestantse Kruiskerk: 10.00 u. G.W. Oostermann
Protestantse Goede Herderkerk: 10.00 u. G.C. de Vries
Protestantse Oosterlichtkerk: 10.00 u. R. Abma
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ichtuskerk: 9.30 u. J. van Mullingen; 17.00 u. S.M. Alserda
Christelijke Gereformeerde Kerk: 9.30 u. P. Boonstra – Eeuwigheidszondag; 17.00 u. P. Boonstra
Christengemeente: 10.00 u. Pieter Zwart – Heilig Avondmaal
Pinkstergemeente: 10.00 u. Eduard van Amstel
Baptistengemeente (in aula Erfgooierscollege): 10.00 u. Anne Velema
Thousand Hills (in gebouw Muziekvereniging Prinses Irene): 10.30 u. Kerkdienst
Moluks-Evangelische Pniëlkerk: 10.30 u. Kerkdienst
Koninkrijkzaal van Jehovah's Getuigen: 10.00 u. Samenkomst
Generation Praise (Zenderkerk): 19.00 u. Hans Borghuis

Samenstelling A. Krijnen

Weerbericht

Droog met zonneschijn, in het weekend kans op regen

Het is in deze novemberweek voor het gevoel winters koud. Door een hogedrukgebied boven Scandinavië is de stroming oostelijk met koude continentale luchtaanvoer. Vrijdag wordt door een lagedrukgebied boven Biskaje iets minder koude lucht aangevoerd. In het weekend breidt het lagedruksysteem zich uit tot over het Noordzeegebied. De kans op neerslag neemt dan toe.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag zijn er zonnige perioden. Het blijft droog. Bij een matige wind tussen oost en zuidoost wordt het 6 à 7 graden. Die temperatuur houden we ook in het weekeinde. In de nacht kan het licht vriezen. Zaterdag neemt na een deels heldere nacht de bewolking vanuit het zuiden toe. Later op de dag kan het gaan regenen. Ook zondag is er naar verwachting vrij veel bewolking. Het blijft goeddeels droog, maar een lokale bui is mogelijk. Er waait een matige oostenwind.

Trend na het weekeinde

Een hogedrukgebied brengt rustig weer met lichte vorst in de nacht, kans op mist en overdag rond 3 à 4 graden. Het is meest droog. Soms is er ruimte voor de zon. Later in de week komt een oceaandepressie naderbij. Het volgt dan een verzachting en de kans op regen neemt toe.

Weetje

Het koude novemberweer zet naar verwachting niet door. Echt winterweer was het 25 jaar geleden, in november 1993. Vanaf 16 november vroor het in de meeste nachten matig, tussen -5 en -10 graden. Op 7 dagen bleef het ook overdag vriezen. In de nacht naar 23 november 1993 werd het bijna -10 graden. Na deze vroege kou volgde een zachte en zeer natte winter.

Foto: Ab Walet

Veel mooier kon het echt niet worden. Maar het zal nu wel snel gebeurd zijn met de fraai gekleurde bomen. Als de blaadjes vochtig zijn, is er maar weinig wind nodig om ze op de grond te blazen. De beuken en ook de eiken houden het blad lang vast. Maar in de lente zijn ze ook niet de eerste met de nieuwe blaadjes. Zo heeft alles zijn ritme en tijd. Maar wat was het prachtig!

Informatiebijeenkomst voor toekomstige pleegouders

REGIO Om het dringend tekort aan pleegouders in 't Gooi en de Vechtstreek terug te dringen is er op donderdag 29 november een informatiebijeenkomst over de pleegzorg.

Pleegouders, pleegkinderen en aanbieders van pleegzorg zitten klaar om vragen te beantwoorden. De bijeenkomst vindt plaats op 29 november van 19.30 tot 21.00 uur in het Regiokantoor aan de Burgemeester de Bordesstraat 80 in Bussum.
In heel Nederland is een tekort aan pleegouders. Hierdoor is er onvoldoende opvang voor kinderen die (tijdelijk) niet bij hun eigen ouders kunnen wonen. Het gaat om kinderen tot 21 jaar die thuis in een onveilige situatie verkeren.

Wie bij de bijeenkomst aanwezig wil zijn, kan zich aanmelden via www.pleegoudergv.nl of via mail: pleegouder@regiogv.nl.

Tentoonstelling 'Kracht uit geweld' in bibliotheek geopend

In kader van 'Week tegen Kindermishandeling'

Cijfers tonen aan dat er in elk klas een kind zit dat wordt mishandeld. Esther maakte het zelf mee en vond net als anderen in kunst haar uitlaatklep.

Esther is ervaringsdeskundige en maakte ook een aantal kunstwerken die te zien zijn. Foto: Bob Awick

HUIZEN Wethouder Maarten Hoelscher heeft maandagmiddag de tentoonstelling 'Kracht uit geweld' in de bibliotheek aan Plein 2000 geopend. De kunstwerken van mensen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld of kindermishandeling zijn tot en met 31 december te zien op de bovenste etage van de bibliotheek.

"Vandaag is de Week tegen Kindermishandeling begonnen. Uit de cijfers blijkt dat in elke klas wel een kind zit dat hiermee te maken heeft", liet de wethouder weten tijdens de opening. "Kindermishandeling moet de wereld uit en iedereen kan daar een bijdrage aan leveren, groot of klein. Het thema van de week is 'Ik maak het verschil'. De kunstenaars maken het verschil met hun werk dat hier te zien is."

Eenzaamheid
Wat hem opviel was de eenzaamheid die in veel werken naar buiten komt. "Ik kan me niet indenken hoe dat voelt. We moeten dit echt bespreekbaar maken." Esther Veerman, initiator van de tentoonstelling, vertelde daarna haar persoonlijke verhaal. Door incest liep zij een trauma op. Van een kind dat goed kon leren, werd ze stil en teruggetrokken. "Ik ging mijn spanning afreageren door met mijn schoen over mijn hak te wrijven tot deze bloedde. Ik deed aan zelfbeschadiging, maar niemand vroeg door over het waarom", zegt ze.

'Ik geloofde in het begin niet dat ik recht had op een normaal leven'

Schuldig

Ze voelde zich ook nog eens schuldig over wat er allemaal was gebeurd. "Ik moest voor Engels eens een gedicht maken en daarin beschreef ik wat het met me deed en ik herkende niet eens waarom ik dat had opgeschreven. Ook moest ik eens een lp-hoes maken en daarop tekende ik onbewust ook de dader. Ik ging enorm overcompenseren en deed tijdelijk twee studies en nam zangles op niveau."
Bij haar bevalling begon een herbeleving van wat ze als kind allemaal had meegemaakt. Ze moest uiteindelijk opgenomen worden. Ook hier vroeg niemand door. Het duurde lang voordat erkend werd wat er met haar mis was en voordat ze met de juiste begeleiding aan haarzelf kon werken. In het begin kon ze ook niet verwoorden wat er allemaal was gebeurd. "Ik tekende. Daarin kon ik mijn verhaal kwijt." Haar verleden had ze ook opgeslagen in haar lichaam, met als gevolg dat ze chronisch minder weerstand heeft. Ze is vaker ziek en werd ook afgekeurd voor het werk dat ze deed.
"Ik geloofde in het begin niet dat ik recht had op een normaal leven, al wilde ik dat zo graag", laat ze weten. Uiteindelijk is ze stapje voor stapje gekomen tot waar ze is. "Het is wel een kwestie van blijven oefenen. Niets is mij aan komen waaien. Ik heb het allemaal moeten leren. Maar we leven nog en zijn opgestaan. Dat laten we zien in onze werken."

Wie hulp nodig heeft of vragen, kan terecht bij Veilig Thuis Regio Gooi en Vechtstreek via 0800-2000 of voor meer informatie gaan naar veiligthuisgv.nl. In acute noodsituaties moet 112 gebeld worden.

Twintig insprekers raadspodium Kunst en Cultuur

HUIZEN De gemeenteraad houdt vanavond, donderdag 22 november, een raadspodium over Kunst en Cultuur. Maar liefst twintig organisaties hebben zich aangemeld om te komen spreken.

Onder leiding van Joop Daalmeijer mogen zij allemaal een pitch doen van vijf minuten waarin zij aangeven wat zij belangrijk vinden op het gebied van kunst en cultuur in Huizen.

De pitches vinden plaats in sessies van elke keer vijf pitches achter elkaar. Tussen die sessies zal Joop Daalmeijer met het publiek samenvatten en kijken of er nog reacties zijn. Zo kan iedereen die dat wil meepraten. Wie niet in de gelegenheid is om te komen, kan via de website gemeenteraadhuizen.nl meeluisteren.

Tijdens het raadspodium zitten de raadsleden op de tribune en zijn toehoorders. De raad neemt de input mee als belangrijke informatiebron voor de te maken nieuwe kunst- en cultuurnota.

De deuren van het gemeentehuis gaan om 19.00 uur open. Het raadspodium start om 19.30 uur.

Tomingroep blijft schoonmaken voor gemeente

HUIZEN Tomingroep, het sociaal werkbedrijf voor de regio Gooi en Vecht en Almere, gaat ook de komende jaren alle gemeentelijke panden schoonhouden. Dat betekent dat de werkgelegenheid voor zo'n veertig mensen is gegarandeerd.

Een bijzonderheid is dat alle panden overdag, tijdens kantooruren, worden schoongemaakt. Voor de schoonmaakmedewerkers is dat prettig, omdat ze daardoor op 'normale' tijden en fulltime kunnen werken. Bovendien is er meer contact tussen de schoonmakers en de gebruikers.

De gemeenten hebben gekozen voor Tomingroep, omdat dit bedrijf daarin gespecialiseerd is. De medewerkers worden intensief begeleid en krijgen volop de gelegenheid zich verder te ontwikkelen.

Provincie: 'Regionaal probleem bestuurskracht niet opgelost'

HUIZEN De provincie heeft bekendgemaakt dat ze de herindeling in de regio Gooi- en Vechtstreek stopzet in verband met een nieuw beleidskader van het Rijk. "De bestuurskrachtproblemen van de regio zijn hier niet mee opgelost", aldus de provincie.

Gemeenten moeten nu met minister een oplossing vinden

De procedures voor gemeentelijke herindeling in de Gooi en Vechtstreek zijn gestart in 2017 en komen voort uit het verzoek van de minister van Binnenlandse Zaken in 2013 aan de provincie om een advies te geven over een bestuurlijke oplossing voor de toekomst van Muiden en Weesp. Deze moest passen binnen een langetermijnperspectief voor de hele Gooi en Vechtstreek. "Daarna zijn diverse onderzoeken uitgevoerd, waaruit bleek dat er een gebrek is aan regionale bestuurskracht van de Gooi en Vechtstreek", aldus de provincie. "De provincie is actief aan de slag gegaan om een oplossing te bieden. Alle gemeenten in de regio hebben aangegeven dat zij inzien dat de regionale bestuurskracht moet worden versterkt. Zij zijn het alleen niet eens over de manier waarop", stelt de provincie.
Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland vinden dat het nu in de eerste plaats aan de gemeenten is om hun verantwoordelijkheid te nemen om samen met de minister van Binnenlandse Zaken een oplossing te vinden. "Wij zijn benieuwd welke mogelijkheden de minister in die context wil onderzoeken om de bestuurskracht van de Gooi en Vechtstreek te versterken. Waar mogelijk zal de provincie op verzoek daaraan meewerken, los van de verantwoordelijkheid van de provincie in het kader van de Wet arhi."

Arnoud Wildschut

Organisator nieuwjaarsduik Huizen, websitebeheer Stichting Preyprey-fasie voor kinderen in Suriname, 44 jaar.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Evenementen bouwen, bedenken, organiseren en iedere dag nieuwe dingen leren binnen eigen evenementenbureau."

Hoe kwam je op het idee voor de nieuwjaarsduik?
"Ik heb een mapje 'Projecten en plannen op de plank' en de nieuwjaarsduik kwam tot uitvoering na gesprekken met de gemeente om een gezellig winterevenement te initiëren."

Wat wil je met de nieuwjaarsduik bereiken?
"Een grootse en gezellige familiedag (of week) aan de Zomerkade ontwikkelen die de naam Haven van 't Gooi eer aandoet, en daar hoort de Zomerkade zeker bij."

Wat is de mooiste reactie die je van een deelnemer hebt gehoord?
"Heb je nog zo'n grote billboardposter over. Dat is namelijk mijn vriendin die voorop staat."

Als je een ding aan Huizen kon veranderen, wat zou het dan zijn?
"Samenwerking en samenhang op het gebied van evenementen en dan ook in relatie met andere sectoren. Huizen maken we Samen."

Met wie wil je nog een gesprek?
"Met de nieuwe wethouder van Sport en Recreatie, Toerisme, de heer Boom om te sparren over genoemde onderwerpen in relatie tot Huizen."

Welk groot evenement zou naar Huizen moeten komen?
"Ik ben zeer gecharmeerd van evenementen als Zand, of Glemmer Beach. Evenementen op maat voor het gehele zin en in alle omvang mogelijk. Voor en door de Huizer bevolking. Laatst werd ik ook getipt op het festival Gestrand. Daar maak je mij vrolijk mee."

Welke droom heb je nog?
"Meewerken aan de bouw en/of organisatie van de Olympic Beachgames."

Toch geen methadon-verstrekking in gemeentehuis

Foto: CDA Huizen

HUIZEN Jellinek gaat toch geen methadon verstrekken in het gemeentehuis. Dit laat wethouder Maarten Hoelscher weten aan de leden van de commissie Sociaal Domein.

Begin juni maakte het vorige college bekend dat er in het gemeentehuis een tijdelijke plek was gevonden voor 15 tot 20 inwoners die methadon krijgen. "Het gaat om een groep mensen die goed ingeregeld zijn en hiervoor tot nu toe met de bus naar Hilversum moesten. We hebben een half jaar gezocht naar een geschikte plek in Huizen, maar niet gevonden", liet toenmalig wethouder Janny Bakker toen weten.

Onrustig

Jellinek ziet nu zelf af van het verstrekken van methadon omdat het om een tijdelijke plek gaat in het gemeentehuis. "Nu even in het gemeentehuis en straks weer ergens anders maakt het ook voor de cliënten te onrustig, wat alleen maar nadelen met zich mee kan brengen. Wij verstrekken aan huis totdat er een ander verstrekkingspunt is geregeld dat wij voor de komende jaren kunnen aanhouden."

Cliënt centraal

Wethouder Maarten Hoelscher: "Ook wij vinden dat het belang van de cliënt centraal staat. En als de Jellinek na voortschrijdend inzicht alsnog tot de conclusie komt dat deze keuze in het belang van de cliënt is, dan staan wij ook achter deze keuze." Hij vervolgt: "Voor nu ligt het initiatief bij de Jellinek om een structurele oplossing te vinden voor de verstrekking."

Fight Club Huizen sponsort hockeymeisjes D3

Foto: Bob Awick

HUIZEN De meiden van D3 van de Huizer Hockey Club mochten volgens de ouders wel wat pittiger worden. Een kickboksles leek daarvoor ideaal. Toen hiervoor de contacten waren gelegd met Fight Club Huizen zat er zelfs meer in. Naast een clinic sponsort de sportclub nu zelfs het hockeyteam. Coach Sophie Ensink heeft er alle vertrouwen in dat het goed zal komen met het team.

Eerste Harley-dag in Huizen moet een evenement voor het hele gezin worden

'Ik kan me voorstellen dat mensen het intimiderend vinden'

De eerste Harleydag in Huizen vindt 11 mei plaats. Het moet een evenement worden voor motorliefhebbers, maar ook voor het hele gezin.

Organisator Robbert Kuypers rijdt zelf ook al weer een aantal jaren op een Harley-Davidson. Foto: Bob Awick

HUIZEN De eerste Harleydag die in Huizen op 11 mei volgend jaar wordt gehouden moet een evenement worden voor het hele gezin. Dat laat organisator Robbert Kuypers weten. "Het gaat om het plezier in motorrijden en daaromheen is entertainment. Ook zorgen we voor de innerlijke mens."

Robbert organiseerde voorheen al een aantal keer de Ride4KiKa en wil ook HuiZ-pop weer leven inblazen. "In plaats van de Ride4KiKa wilde ik eens totaal iets anders doen. Iets dat Huizen nog niet kent, maar waar wel veel animo voor is. Omdat ik zelf van motorrijden houd en een Harley rijd, dacht ik aan een Harleydag." Robbert rijdt zelf al van jongs af aan motor. "Ik reed heel vroeger zelfs al zonder rijbewijs", bekent hij. Hij reed niet vanaf het begin op een Harley. "Maar een neef van me reed Harley en toen ik daar op reed, was ik om. Uiteindelijk heb ik zelf ook een Harley Hugger gekocht. Inmiddels heb ik die vier keer verbouwd en nu met een hoog stuur. Dan heb ik minder last van mijn onderrug en rijd ik makkelijker door files. Ik heb inmiddels geen auto meer, dus rijd overal naartoe met mijn motor."
Zelf heeft hij ook meerdere van dit soort evenementen bezocht en er altijd veel plezier aan beleefd. "Ik wil mensen die plezier beleven aan motorrijden naar het evenement trekken, maar ook gezinnen. Het evenement wordt gehouden op het evenemententerrein aan de IJsselmeerstraat. Harleyrijders kunnen daar hun motor opstellen, zodat bezoekers ze kunnen bewonderen. Daarnaast komen er kraampjes met waren die gerelateerd zijn aan motorrijden." Robbert is druk bezig om dat te regelen.

Entertainment

Via Facebook al meer dan 2.200 belangstellenden

"Daarnaast komt er entertainment. Het evenement staat al op Facebook en daarom krijg ik zelfs allerlei bands uit binnen- en buitenland die me benaderen of zij op het evenement mogen komen spelen. Ik ben daarin wel selectief. Het evenement is gratis toegankelijk, dus bands moeten ook niet te veel vragen. In ieder geval zal Milestone uit Bussum optreden. Dat is een coverband die ook veel eigen nummers speelt." Aan de innerlijke mens wordt ook gedacht. "Er komt een grote grill, er is een patatkraam, er is Indofood en een oliebollenkraam."

Intimiderend

'Het is niet anders dan een voetbalteam in trainingspak'

Inmiddels hebben op Facebook al 2.200 mensen aangegeven te komen of belangstelling te hebben. "Dat is super om te weten en geeft mij heel veel energie om een dag als deze te organiseren." Hij beseft dat er mensen zijn die een negatief beeld hebben van dit soort dagen. "De media hebben het natuurlijk vaak over motorbendes die elkaar op dit soort evenementen treffen. Dat is hier niet het geval. Wel komen er groepen motorrijders naar het evenement. Ik weet dat er clubs zijn die een motorrit hebben uitgestippeld om naar de Harleydag te komen. Ik kan me voorstellen dat mensen het intimiderend vinden als ze zo'n groep zien in dezelfde hesjes of met dezelfde jassen. Het is echter niet anders dan een voetbalteam in trainingspak. Motorrijders begroeten elkaar ook altijd met een 'klauw', een speciale handdruk voor motorrijders."
Zelf rijdt hij ook met een aantal vrienden in een motorgroep. "We heten Oelahanno, wat oud-Moluks is voor 'goede vriend'. De naam zegt het al. We hebben niets verkeerds in de zin. We willen alleen met elkaar genieten van het motorrijden." Hij hoopt dat veel inwoners van Huizen met of zonder motor op 11 mei tussen 11.00 en 17.00 uur langskomen om mee te genieten.

Robbert zoekt nog sponsors. Daarnaast kunnen mensen nog een kraam of kavel huren. Hij is bereikbaar via info@harleydaghuizen.nl.

Lezing over Voorstelling Naarden

Een kaart met de stellingen van voor de Eerste Wereldoorlog. Foto: HKH

HUIZEN De Historische Kring Huizen houdt een lezing over de Voorstelling Naarden, een stelling van voor de Eerste Wereldoorlog.

"Dat Nederland in de Eerste Wereldoorlog neutraal is gebleven is bekend, maar men was wel voorbereid op een aanval uit het oosten. Het Nederlandse leger werd gemobiliseerd en bij Naarden moest een grotere opvangstelling komen. Van Bussum-Zuid tot de Eukeberg aan het Gooimeer - toen nog Zuiderzee - bij Huizen werd deze stelling aangelegd: de Voorstelling Naarden", laat de Historische Kring Huizen weten. "In verschillende terreinen van het Goois Natuurreservaat zijn de restanten van die linie nog herkenbaar in het landschap."
Hans Mous weet hier veel over te vertellen. Dat komt hij dan ook doen op donderdag 29 november in zalencentrum 't Visnet. De avond begint om 20.00 uur. De entree is € 2,50. Leden hebben gratis toegang.

Generation Praise-avond met thema 'Wij zijn gelijk'

Met muzikale verrassing

De Generation Praise band. Foto: GP

HUIZEN Generation Praise houdt zondag 25 november weer een GP-avond. Deze wordt gehouden in de Zenderkerk aan de Borneolaan en start om 19.00 uur. Die inloop is vanaf 18.30 uur. Spreker is Hans Borghuis.

Dit seizoen heeft als jaarthema 'Ga ons voor'; hoe is Jezus ons tot voorbeeld op allerlei terreinen van het leven. Het onderwerp van de avond is daarom 'Wij zijn gelijk'. Wat zegt de Bijbel daarover? Waarin zien we de ongelijkheid in deze wereld? Hoe staat Jezus tegenover ongelijkheid? Genoeg stof om over na te denken en belangrijke lessen uit te leren.

Spreker

Spreker Hans Borghuis werkte voor de IZB, de zending in Nederland, voordat hij in 2015 bij de Bijbelschool de Wittenberg kwam. Hans spreekt veel in kerkdiensten, jongerendiensten en andere bijeenkomsten en geeft daarnaast ook trainingen aan (jongeren)groepen in heel Nederland en daarbuiten. Het thema 'Discipelschap' is voor hem erg belangrijk en hier spreekt en traint hij dan ook graag over.

Band

De Generation Praiseband verzorgt zoals altijd veel mooie lofprijzings- en aanbiddingsmuziek om naar te luisteren en om mee te zingen. Deze keer is er bovendien een bijzondere muzikale verrassing. Het belooft daarom een heel speciale avond te worden.

Na afloop is er gelegenheid om na te praten en is er koffie, frisdrank en iets lekkers. Ook is er een nazorg- en gebedsteam aanwezig. Daar kun bezoekers terecht met vragen of voor een persoonlijk gebed.

Generation Praise bestaat al 16 jaar en organiseert diverse avonden met sprekers. Zie generationpraisehuizen.nl voor meer informatie en de agenda.

Lezing zeezeiler Henk de Velde

Zeezeiler Henk de Velde. Foto: WSV Gooierhaven

HUIZEN Zeezeiler Henk de Velde komt 23 november om 20.00 uur voor een lezing naar Watersportvereniging Gooierhaven.

Maar liefst zes keer zeilde hij rond de wereld, waarvan vijf keer solo en drie keer non-stop. En met een motorboot voer hij op en neer naar Spitsbergen en een jaar later naar Galicië. Het was een jongensdroom.
Hij zag een schip als een soort mysterie: je wist niet waar het vandaan kwam en je wist niet waar het naartoe ging. Later koos hij ervoor om kapitein te worden en toen hij de kunst van het zeemanschap machtig was besloot hij om zeezeiler te worden. Hij zwierf over de hele wereld tot er niets meer te ontdekken was dan enkel meer ervaringen.
"Iedereen vraagt: wanneer ga je weer weg? En ik ben nog maar net thuis! Maar waar ga je dan heen? Ach, korte reizen, zeg ik dan."

De lezing is bij WSV Gooierhaven aan de Ambachtsweg 65. Entree is € 10,-. contant te betalen. Leden van Gooierhaven en AVOH hebben gratis toegang.

Open training jeugd bij HSV De Zuidvogels

Foto: HSV Zuidvogels

Op vrijdag 23 november van 17.00 tot 19.00 uur organiseert HSV De Zuidvogels een open training voor jongens en meiden tussen de 10 en 15 jaar op haar terrein aan de Bestevaer 3 te Huizen. Wie eens wil kijken of voetbal iets voor hem of haar is, is van harte welkom. Aanmelden kan gemakkelijk via de website van de vereniging: hsvdezuidvogels.nl.

Lezersfoto: gouden bladeren

Randweg in de herfst. Foto: Christien Zoet

HUIZEN Christien Zoet stuurde ons een foto van de Randweg waar de bomen volop hun gouden bladeren lieten zien. Ook een foto gemaakt? Mail deze naar redactie@nieuwsbladvoorhuizen.nl en geef ons toestemming om de foto te mogen plaatsen.

Wimmie Kooij viert 100ste verjaardag

Ze hoopt op nog een aantal gezonde jaren

De 100-jarige vindt alle belangstelling prachtig, laat ze weten. Foto: Bob Awick

HUIZEN Wimmie Kooij, geboren Donszelmann, is afgelopen zondag 100 jaar geworden en kreeg daarom maandag burgemeester Sicko Heldoorn op bezoek. De honderdjarige vierde haar verjaardag zaterdag al in Voor Anker waar ze woont. Rond de 50 mensen waren daar aanwezig.

Haar roepnaam is Wim en ze werd 18-11-1918 geboren in Workum. Haar vader was dominee en omdat hij in Amsterdam 'beroepen' werd, verhuisde het gezin. Toen Wimmie maar de kweekschool ging, leerde zij Wim Kooij kennen, geboren Huizer en de zoon van architect Henk Kooij. Het paar trouwde in de oorlog in 1944 in Amsterdam. Het huwelijk werd ingezegend door haar eigen vader.

Bevrijdingsdag

Toen haar man hoofd van een school in Nijkerk werd, is het paar daar gaan wonen. De eerste dochter werd op Bevrijdingsdag geboren. Later verhuisde het gezin naar Pesse, daar werd de tweede dochter geboren. Vervolgens keerde het gezin weer terug naar Nijkerk, waar Wim Kooij hoofd der school werd. Hier kregen ze nog twee zonen en een dochter. Het hele gezin verhuisde naar Bussum. Wimmie gaf hier handwerkles op de Zonnebloemschool waar haar man hoofd was.

Zomervakanties

"De zomervakanties waren een hoogtepunt in het jaar voor het hele gezin. We gingen altijd een maand lang weg. De eerste jaren naar Egmond aan Zee en later naar de bergen in Zwitserland", aldus dochter Wilna.
Toen het huis van Wimmies schoonvader vrij kwam, gingen ze daar aan de Ceintuurbaan wonen. Haar man overleed in 2003. Wimmie bleef nog 10 jaar in het huis aan de Ceintuurbaan wonen en was actief lid van de gymnastiekclub en van het koor De Lofstem. Ze is erg muzikaal en gaat ook nog graag naar koren die optreden in Voor Anker waar ze nu woont. Ook luistert ze nog graag naar klassieke muziek. Sinds twee jaar trekt ze veel op met Piet Bunschoten, die ook in Voor Anker woont. Hij haalt haar bijvoorbeeld op om samen in de Kombuis koffie te drinken. Laatst stonden ze samen nog op de voorpagina van deze krant bij het maken van vogelhuisjes tijdens Burendag. "Ik vind het ook leuk om kerststukjes te maken", vertelt ze.
Als honderdjarige heeft ze geen wensen meer. Ze hoopt nog wel op een aantal gezonde jaren. "Zolang ik nog maar een beetje kan lopen."

Sint Nicolaas Comité Huizen heel tevreden over goed verlopen intocht

Naar schatting 15.000 mensen op de kade voor goedheiligman

Zo'n 15.000 mensen stonden Sinterklaas en zijn Pieten op te wachten in het Nautisch Kwartier. Ze kregen een warm onthaal.

Sinterklaas zwaait bij zijn aankomst naar de kinderen op de kade. Foto's: Bob Awick

HUIZEN Sinterklaas is zaterdag ook in Huizen aangekomen. Direct na de landelijke optocht zette hij koers richting Nautisch Kwartier, waar naar schatting zo'n 15.000 mensen hem en zijn Pieten stonden op te wachten.

Burgemeester nam ook de gelegenheid om heel veel handen te schudden

Deze keer meerde Sint direct aan bij de kade en niet meer bij de steiger van de cruiseboten. "Daar staan grote kasten voor de elektra en die belemmeren het uitzicht. Daarnaast dansten op de steiger ook altijd de kinderen. De KNRM hield dat wel nauwlettend in de gaten, maar op de kade weten we zeker dat ze vrij kunnen bewegen zonder in het water te vallen", vertelt Hans Borremans van het Sint Nicolaas Comité in Huizen.
Na aankomst werd Sinterklaas van harte welkom geheten door burgemeester Sicko Heldoorn. "Ook de burgemeester heeft de gelegenheid genomen om heel veel handen te schudden, net als Sinterklaas en zijn Pieten." Het comité was blij met de opkomst. "We hadden natuurlijk het weer mee. Er stonden rijen dik, zelfs tot voor het hotel en daar hadden we niet op gerekend." Dit punt wordt dan ook meegenomen in de evaluatie. Nieuw was ook het optreden van The Pride. Daarnaast dansten de kinderen van Dansu. "Zelfs enkele Pieten waagden het om mee te dansen."
De aankomst verliep in een goede sfeer. "We hadden twee vakken voor eventuele demonstranten, maar die zijn leeg gebleven. We zijn heel tevreden over het verloop."

Veel kinderen waren verkleed.
Spontaan danste een van de Pieten mee.

'Mensen moeten zonder een bezwaard hart het leven kunnen loslaten'

Centrum voor Levensvragen helpt stervende mensen bij het vinden van antwoorden

Als de dood nabij is, kunnen angst, schuld en schaamte de kop opsteken. Het Centrum voor Levensvragen helpt bij het vinden van zielenrust.

Het nieuwe Centrum voor Levensvragen richt zich in eerste instantie op palliatieve zorg. Foto: Pixabay

REGIO Over de zin van het bestaan lopen de gedachten sterk uiteen. Het is voor veel mensen ook niet iets waar je in het dagelijks leven veel bij stilstaat. Maar wie te horen krijgt dat het einde nabij is, worstelt vaak met gevoelens en dilemma's. Een deel van die mensen vindt antwoorden en gemoedsrust bij familie en vrienden, maar er zijn ook te veel mensen die die innerlijke strijd niet kunnen bespreken met hun naasten. Omdat ieder mens vredig afscheid moet kunnen nemen van het leven richt het nieuwe Centrum voor Levensvragen zich nu vooral op palliatieve zorg.

'Mooi initiatief'

Het centrum is vorige maand geopend met een symposium. Ongeveer 120 hulpverleners waren daarbij. "Wat we vooral hoorden was: wat een mooi initiatief, wat fijn dat dit er nu is", blikt coördinator Everdien Gardner terug. De eerste hulpverlening is inmiddels in gang gezet. "We zijn gestart en enthousiast, dus het is belangrijk dat de inwoners van de Gooi en Vechtstreek weten dat we er zijn."

'Drie kwart van de stervende mensen worstelt ergens mee'

Gardner is zelf lange tijd verpleegkundige in een hospice geweest en heeft dus ervaren hoe belangrijk spirituele zorg in de laatste levensfase is: "Drie kwart van de stervende mensen worstelt met een kleine of grote levensvraag. Dat is veel. En zeker als de tijd begint te dringen, drukt dit zwaar op mensen." Ze geeft een paar voorbeelden van waar mensen mee kunnen zitten: "De een vraagt zich af wat nu eigenlijk de zin van zijn bestaan is geweest. De ander worstelt met een onverwerkte gebeurtenis uit het verleden. En weer een ander weet niet goed hoe ze afscheid moet nemen van een kind dat in het buitenland woont en niet in de gelegenheid is hier naartoe te komen. De issues lopen dus enorm uiteen."

Klankbord

Consulenten met verschillende achtergronden voor uiteenlopende levensvragen

Het centrum levert met name geestelijke bijstand. Regelen dat het kind in het buitenland toch naar Nederland komt om afscheid te nemen, is niet aan de orde. "Wij onderzoeken vooral de vraag en de gevoelens en functioneren dus in wezen als klankbord in die innerlijke strijd. Door de juiste vragen te stellen hopen we dat de cliënt zelf een antwoord vindt, zodat hij of zij uiteindelijk zonder een bezwaard hart afscheid van het leven kan nemen."

Omdat de levensvragen van de cliënten sterk uiteenlopen, werken er bij het centrum consulenten met verschillende achtergronden. Gardner: "Als iemand ons inschakelt kijken we eerst naar: wat is er aan de hand en wat is er nodig? Vervolgens koppelen we de juiste hulpverlener aan de cliënt. De hulpverlening - de gesprekken dus - vinden bij de aanvrager thuis plaats, of telefonisch - dat kan ook. Omdat we de hele regio bedienen hebben we geen vast kantoor, hoewel we een ruimte van Viore mogen gebruiken, dus daar afspreken kan in theorie ook nog." De eerste drie consulten zijn gratis. De hulpverlening die het centrum biedt, wordt - in ieder geval het eerste jaar - bekostigd uit fondsen. Het Centrum van Levensvragen is een initiatief van het Netwerk Palliatieve Zorg Gooi & Vechtstreek, Amaris, Hilverzorg, Hospice Kajan, Inovum, Tergooi en Vivium en is mede mogelijk gemaakt door het Mr. Roelsefonds en het Coöperatiefonds van Rabobank.

Te dichtbij

Als je ergens mee worstelt, moet je dat toch eigenlijk met een naaste kunnen bespreken? Die vraag wordt Gardner geregeld gesteld. "Maar soms is dat te dichtbij. Gevoelens van schaamte of schuld zijn vaak moeilijk om op te biechten uit angst dat je naasten je met andere ogen gaan bekijken. Dan kan het prettiger zijn om te praten met iemand van buitenaf, een deskundige bovendien."

Het centrum is op kantooruren bereikbaar via 06-260 554 38 en info@centrumlevensvragengooi.nl.

22 / 28

Zondags is er een Soos bij TijdvoorMeedoen.

Vrijdag 23 november

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis-Laren. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Taalcafé

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

De plek waar mensen die Nederlands willen leren elkaar de kans krijgen vrijwilligers te ontmoeten die hen willen helpen om onze taal te leren spreken.

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Wandeling Heikracht over Westerheide

14.00 uur | Geologisch Museum Hofland Laren

Vertrek vanaf het Geologisch Museum Hofland Hilversumseweg 51, Laren. We gaan de Westerheide op, een mooi en rustig stukje Gooi, de wandeling is ca. 7 km.

Fighting Girls

17.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Voor meiden 11-16 jaar! Deelname: gratis. Info: 06-15276036

Trendy leren wikkelarmband maken

19.30 uur | De Hilt Eemnes

Met divers materiaal, waaronder veters van leer of van suède, wordt een leuke wikkelarmband gemaakt. Meer info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Zaterdag 24 november

Repair Café

10.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Enthousiaste vrijwilligers helpen u bij kleine reparaties aan spullen zoals kleding, elektrische apparaten en fietsen. U bepaalt wat u betaalt middels een vrijwillige bijdrage.

BRIGHTVOIZZ previewrepetitie

10.00 uur | Gebouw de Silo Huizen

We zingen pop, soul en gospel. Meerstemmig, energiek en dynamisch. Meld je aan op www.brightvoizz.nl.

Cursus verhalen schrijven 1.0

10.30 uur | Bibliotheek Huizen

In 6 lessen maak je kennis met verschillende verhaalvormen en experimenteer je met inspirerende oefeningen en technieken.

Kom schrijven in het Schrijfcafé!

10.30 uur | Bibliotheek Huizen

Onder begeleiding van schrijfdocent Marjan Leunissen. Vooraf reserveren is aanbevolen via www.schrijfcreaties.nl.

Duurzame verandering in houding en gedrag

11.00 uur | Brinkhuis Laren

Stap voor stap zie je hoe vanaf het begin van jouw leven je houding en gedrag zich ontwikkelden en hoe je nu op allerlei situaties en omstandigheden reageert. Meer info: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Blaricumse kunst raakt je!

12.00 uur | Atelier Liek-art Blaricum

25 kunstenaars op 1 locatie met unieke decembercadeaus. Allerlei technieken, altijd uniek en max 15x15x15 cm groot. 24+25 nov. 12.00-17.00 en 19.00-21.30 uur.

CoderDojo

14.00 uur | Bibliotheek Eemnes

Bij een CoderDojo leren jongeren tussen de 7 en 17 jaar om te programmeren, websites te bouwen, apps te ontwikkelen, programma's te maken, games te maken en meer. Van tevoren een ticket boeken via de website van de bibliotheek.

Zondag 25 november

Het Grote Sinterklaasfeest

11.30 uur | De Biezem Laren

Een grote familieshow met, naast Sinterklaas, bekende artiesten van televisie. Kaarten via sinterklaasfeestlaren.nl.

Ineke's inloop

13.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Meer informatie, bel dan met Ineke Hilgersom 035 - 656 6653, of mail ien.hilgersom@gmail.com.

Zondagsoos TijdvoorMeedoen

14.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Iedere zondagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur staan de koffie en thee voor u klaar.

Naar Italië in het Dickenstheater

14.00 uur | Dickenstheater Laren

Solotoneel met toverlantaarnplaten € 15,-. Reserveren: dickens@ziggo.nl, 035-8872376 of www.dickentheater.nl.

Eemjazz

14.30 uur | Haven van Huizen

Eemjazz, www.eemjazz.nl.

Maandag 26 november

Geef-en-neemsnuffelkast

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Geef-en-neemsnuffelkast met tweedehandsbaby/kinderkleding in de maten 50 tot ongeveer maat 152 tegen kleine prijzen.

Rummicub en scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

Dostojevski Kwartet

20.00 uur | Rosa Spier Huis Laren

Toegang € 15,-. Kaarten bestellen: www.rosaspierhuis.nl/culturele-activiteiten.

Dinsdag 27 november

Kunstlezing Zadkine aan Zee

10.00 uur | NPB kerk Laren

Door kunsthistorica Mirelle Nunes. Velthuysenlaan 17 in Laren. Prijs: € 12,50. Meer info: www.kunstuitzeist.nl of 06-50489752.

Computerhelpdesk de Brassershoeve

10.00 uur | Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de Computerhelpdesk op dinsdag of donderdag waar ervaren deskundige vrijwilligers tussen 10.00 uur en 12.00 uur klaar staan om u te helpen. Www.debrassershoeve.nl.

Inlooplunch

12.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Je bijdrage is € 1,50; als je meer wilt geven is dat altijd welkom.

Scrabble

13.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Informatie en/of aanmelden: Kees Slooten en Ans de Swaaf, 035-525 18 97, 06-151 34 169, k.slooten@ziggo.nl.

Crea Club (7 - 12 jaar)

18.45 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Aanmelden kan bij Ronald de Winter, 035-5265642, ronald.dewinter@gmail.com. Kosten: € 10,- per maand.

Gratis buikdansles

20.00 uur | Centrum voor Bloei & Ontwikkeling Huizen

Elke dinsdag van 20.00 tot 21.00 uur gratis buikdans(proef)les. Info: Gabi Lodewijk, 06-2009 7717, www.bellywork.nl.

Woensdag 28 november

Koffie Creatief

10.00 uur | Silo - De Brug Huizen

Voor meer informatie kunt u terecht op www.debrughuizen.nl/koffiecreatief. Aanmelden is niet nodig.

OuderKindCafé met geef-en-neembrunch

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Deelname is gratis en het is niet nodig om je aan te melden. Neemt u dit keer gezonde zelfgemaakte kinderhapjes mee om te delen?

Aanschuiflunch in het Brinkhuis

12.30 uur | Brinkhuis Laren

Een leuke en lekkere gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen. Kosten: € 8,95 p.p.

Soosmiddag in de Thomaskerk

13.00 uur | De Thomaskerk Huizen

U kunt er klaverjassen, sjoelen of rummikub spelen of gezellig een praatje maken onder het genot van een kopje koffie met een koekje.

'Heren en vrouwen van Eemnes'

14.00 uur | De Raadsvore Eemnes

'Heren en vrouwen van Eemnes' is een presentatie over onder andere het leven van Hasselaar. Wat heeft hij met Eemnes te maken? De lezing wordt gehouden door Jan Out, oprichter van de Historische Kring Eemnes.

Voorleesmiddag Malbak

14.00 uur | De Malbak Blaricum

Kinderen v.a. 4 jaar kunnen komen luisteren naar de mooiste voorleesverhalen. De toegang is gratis. Voor meer info: 035-7504149.

Open (verkoop)middag Naaicafé nieuwe jurk

14.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Bij ons Naaicafé maken vrouwen samen mooie dingen, leren elkaar naaien, breien of haken, en oefenen de Nederlandse taal. Wil je meedoen of zoek je een leuk cadeau, kom ook langs!

Eten bij de Brug

17.30 uur | Silo - De Brug Huizen

Graag vooraf aanmelden via eten@debrughuizen.nl. De kosten zijn € 3,50 op vrijwillige basis. Meer informatie kun je vinden op www.debrughuizen.nl/eten-bij-de-brug.

Donderdag 29 november

De Franse geschiedenis in 25 chansons

20.00 uur | Bibliotheek Laren-Blaricum Laren

Troubadour Dorfmann neemt u zingend en vertellend mee door de Franse geschiedenis in 25 chansons. Reserveren via bibliotheekhlb.nl.

Gezellige ochtend

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Iedere donderdag, vanaf half tien, kun je oude en nieuwe buurtgenoten ontmoeten of beter leren kennen in een ontspannen sfeer.

Inloopochtend Seniorweb

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

Hier zijn geen kosten aan verboden. Onze ruimte is voorzien van Windows laptops. Vraag ook eens naar onze workshops

Digitale inloop en electronicswerkgroep

10.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

Een telefoo,n tablet of laptop blijft voor veel mensen een moeilijk ding. Wij gaan u daarbij helpen, en met de electrowerkgroep wordt u geleerd hoe dat werkt.

Koffieochtend senioren Brinkhuis

10.30 uur | Brinkhuis Laren

De gastvrouwen staan klaar om u een gezellige ochtend te bezorgen.

Taalcafé Laren

10.30 uur | Het Muziekcentrum Schering en Inslag Laren

Het Taalcafé in Laren is een ontmoetingsplaats en oefenplaats voor anderstaligen. Samen met vrijwilligers wordt het Nederlands geoefend

Blaricum toen en nu

20.00 uur | De Blaercom Blaricum

Met mooie plaatjes en hilarische verhalen vertelt Frans Ruijter hoe de ontwikkeling van Blaricum is verlopen en hoe men daar in Blaricum mee om is gegaan. Info: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

De Voorstelling van Naarden

20.00 uur | 't Visnet Huizen

Stellingen rond Naarden in de tijd van de Eerste Wereldoorlog. Nederland was in de Eerste Wereldoorlog wel neutraal, maar men was wel voorbereid op een aanval uit het oosten. Hans Mous zal hier alles over vertellen.

Roxane van Iperen vertelt over 't Hooge Nest in het Kunstcafé

Klezmermuziek door het duo A Bisele Regendl

Kunstcafé Huizen wordt op 28 november gehouden. Deze keer weer drie gasten, waarbij Roxane van Iperen de hoofdrol speelt.

Roxane van Iperen komt vertellen over haar boek 't Hooge Nest. Foto: Jan Willem Kaldenbach

HUIZEN Het grootste deel van het Kunstcafé op woensdag 28 november in De Boerderij staat in het teken van het zojuist verschenen geruchtmakende boek 't Hooge Nest' van Roxane van Iperen. Het komt niet zo vaak voor dat een boek met zo veel enthousiasme wordt ontvangen als dit lijvige werk over een villa in Naarden, net over de grens van Huizen. Inmiddels is het verkocht aan grote uitgevers in Italië, Duitsland en Groot-Brittannië.

Roxane van Iperen betrekt met haar gezin in het najaar van 2012 de statige villa 't Hooge Nest, die tot dan eigendom was van de actrice en oud-onderwijzeres Fransje Sydzes, die toevallig ook werkgroeplid is van het Kunstcafé. De nieuwe bewoners besluiten tot een flinke verbouwing en stuiten tijdens het breekwerk op geheime ruimten en een onderaardse gang. In die ruimten vinden ze oude, vergeelde verzetskranten, persoonsbewijzen uit de oorlog, stukjes kaars en andere bewijzen dat er mensen hebben verbleven in deze verborgen plekken. Roxane gaat op onderzoek uit en vindt steeds meer flarden over de historie van de oude villa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Roxane vertelt erover aan haar uitgever Lebowski Publishers, die ook haar succesvolle debuutroman 'Schuim der Aarde' op de markt heeft gebracht. Deze overtuigt Roxane ervan om een boek te schrijven over 't Hooge Nest en Janny en Lien Brilleslijper, die er tijdens de oorlog woonden.

De schrijfster komt erover vertellen in het Kunstcafé, dat speciaal voor deze gelegenheid wordt gepresenteerd door journalist, schrijver van oorlogsboeken en oud-hoofdredacteur van het tv-programma 'Nova' Ad van Liempt. Voor zijn belangrijke oorlogsboeken, zoals 'Kopgeld' en 'Jodenjacht' ontving Van Liempt in 2011 een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam. Op dit moment is hij bezig met de biografie van Albert Gemmeker, de kampcommandant van Westerbork.
Eveneens voor deze gelegenheid vroeg de werkgroep Kunstcafé het klezmerduo A Bisele Regendl om muziek van Joodse origine te komen spelen. Zij beschikken over een uitgebreid repertoire jiddische liederen. Het duo dat nu zal optreden bestaat uit Cora Mulder - zang en Emile van Pelt - piano.
Muziek en vooral uitleg daarvan komt ook van Dorinde Duyzentkunst, die veel heeft verzameld over hoe klassieke muziek is ontstaan. Er bestaan talkrijke verhalen, zoals over hoe bijvoorbeeld Mozart in zijn composities probeerde zijn publiek wakker te houden tijdens concerten. Zo heeft Dorinde verschillende muziekfragmenten geselecteerd om haar verhaal met voorbeelden te staven. Haar ervaring als leerkracht en als presentator staat daarbij garant voor een plezierige wisselwerking tussen haar en haar toehoorders.

Geheime gang die werd ontdekt bij verbouwing leidt tot boek

Het Kunstcafé wordt gehouden in Theater De Boerderij aan de Hellingstraat 9 en start om 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur. De toegang is gratis, maar er wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd in de kosten van de avond.

Collecte Leger des Heils

HUIZEN Vrijwilligers van het Leger des Heils gaan van 26 november tot en met 1 december langs de deuren met de collectebus.

De opbrengst van de jaarlijkse deur-tot-deurcollecte is bestemd voor lokale activiteiten waarmee het Leger des Heils sociale uitsluiting en eenzaamheid bestrijdt.

"Steeds meer mensen zijn op zichzelf teruggeworpen en niet iedereen redt het alleen. Voor deze mensen biedt het Leger des Heils een vangnet. Dat gebeurt bijvoorbeeld door middel van maaltijdprojecten, schuldhulpverlening, spelletjesmiddagen, kledingwinkels en de soepbus. Voor deze buurtgerichte activiteiten ontvangt het Leger des Heils geen subsidie. Deze activiteiten worden dus volledig betaald uit donaties", aldus het Leger des Heils.

Vrije dansavond Dance-Point

HUIZEN Dance-Point aan de Havenstraat 305d houdt zaterdagavond 24 november tussen 20.30 en 24.00 uur een vrije dansavond.

"Deze avond is open voor iedereen die wil dansen en een gezellige avond uit wil hebben. Tevens zal er gedurende de avond een leuke workshop gegeven worden", aldus de dansschool. De avond is gratis.

Meer informatie staat op dance-point.nl.

Workshop 'Een kaart voor elke dag'

HUIZEN Een gratis workshop in de bibliotheek tegen huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling: 'Een kaart voor elke dag'. Deze wordt 28 november van 9.30 tot 12.00 uur gehouden.

Creativiteit is een manier om negatieve emoties die ontstaan na geweld om te buigen in positiviteit. Deelnemers kunnen dat zelf ook ervaren. Onder leiding van kunstenaar en ervaringsdeskundige Esther Veerman maakt iedere deelnemer een eigen kaart aan de hand van creatief materiaal en acrylverf.

Aanmelden kan via e-mail:
sociaaldomein@regiogv.nl.